ACO Spotless – Hudvård vid problemhy och akne

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här märkesguiden vill vi lära dig mer om ACO Spotless-serien. Det svenska varumärket har tagit fram ACO Spotless för att ge de personer med oren hy, finnar och akneutbrott en effektiv hudvårdsserie att behandla sina besvär med.

Att vara drabbad av akne är något som kan vara otroligt besvärande och något som många också ofta överbehandlar i ren desperation. I artikeln här nedan, delar vi med oss av ACO:s egna råd och tips för hur du kan åtgärda dina problem på bästa sätt.

Vi går också igenom seriens produkter och har plockat ut några av användarnas favoriter. Du kommer att få lära dig mer om deras ansiktstvätt Spotless Daily Face Wash och även ansiktstonern ACO Spotless Daily Toner

För dem som behöver en lämplig ansiktskräm finns ACO Spotless Daily Moisturiser. ACO:s punktbehandling som används av både vuxna och tonåringar, heter Spotless Cover Stick. Även den en favorit bland användarna.

Bästa ansiktstvätten: ACO Spotless Daily Face Wash

Ansiktstvätt är viktig för alla, men alldeles särskilt för den som är drabbad av akneärr. Spotless Daily Face Wash är en prisvärd och mycket mild ansiktstvätt som du kan använda alla kvällar innan sänggående och innan du använder din nattkräm.

Fördelar

 • Mild och vårdande
 • Passar de flesta

Nackdelar

 • Kräver noggrann tvätt för att avlägsna all produkt

Bästa tonern: ACO Spotless Daily Toner

En toner är ett väldigt bra sätt att avsluta ansiktsrengöringen på. Det avlägsnar gammalt smink och tar även bort det sista av ansiktstvätten som kan vara kvar. Har du finnar eller akne är ACO Spotless Daily Toner ett bra och prisvärt alternativ, som är omtyckt av många.

Fördelar

 • Oparfymerad
 • Djuprengörande

Nackdelar

 • Kan verka uttorkande

Bästa dagkrämen: ACO Spotless Daily Moisturiser

En bra dagkräm har vi alla glädje av. Den som är drabbad av finnar och akne, kan ha svårt att hitta en dagkräm som uppfyller ens behov. Aknedrabbad hy blir också ofta fet och blank under dagen. ACO Spotless Daily Moisturiser är en väldigt lätt gelkräm, som ger ett matt resultat, men som ändå återfuktar utan att täppa till porerna.

Fördelar

 • Mattande effekt
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ej för personer med torr hy

Bästa täckstiftet: ACO Spotless Cover Stick

Täckstiftet Spotless Cover Stick är ett semitäckande stift som torkar ut finnar samtidigt som det hjälper till att dölja dem. Det är ett stift som endast ska användas för punktbehandling och inte som en foundation, eftersom den har en alltför uttorkande effekt för det.

Fördelar

 • Vårdande
 • Antiinflammatorisk

Nackdelar

 • Uttorkande
 • Endast semitäckande effekt

ACO Spotless kombinerar återfuktning med vårdande egenskaper

Aco Spotless består av fler olika produkter. Serien är avsedd att hjälpa den som har oren hy med finnar och kvisslor eller som är drabbad av akne. Enligt informationen från de recensioner vi läst, passar de här produkterna fet hy bäst, inte minst eftersom fler av dem innehåller uttorkande alkohol. 

Är du drabbad av akne men har blandhy eller torr hy, kan du absolut testa ACO Spotless, men då prova kombinera med en rikligt återfuktande kräm. Då har du garderat dig med rikligt med fukt för huden och kan förhoppningsvis tillgodogöra dig seriens vårdande egenskaper.

ACO Spotless sätter hygienen i första rummet

Vi vill också nämna några ord om förpackningarna som används. De har ofta bra lösningar som gör dem hygieniska och ser till så produkterna hålls bakteriefria. Dessutom är det lätt att få ut lagom mycket produkt ur dem. Produkterna är visserligen prisvärda, men det är givetvis så att du inte vill slösa med produkterna i alla fall.

Passar ACO Spotless tonårshy?

Tonåringar är som bekant en grupp som ofta är drabbas av de här problemen. Fördelen med ACO Spotless är helt klart att den ligger i ett prissegment som inte är alltför högt, i alla fall om du jämför med med många andra akneprodukter

Men observera att ACO Spotless inte endast är avsedd för tonåringar, utan för alla med problemhy av den här typen!

Acne Spotless: 4 steg

Hudvården ACO Spotless består inte endast av produkterna, utan bygger även på ett hudvårdssystem som du ska kombinera med produkterna för att få maximal effekt. 

Steg 1

Här rengör du ansiktet med med en ansiktstvätt som motverkar finnar och rengör porerna på djupet.

Steg 2

Med hjälp av en toner tar du sedan bort det sista av smuts och sminkrester. Använd en bomullsrondell när du rengör ansiktet med tonern. 

Steg 3 

Smörj in ansiktet med dagkräm från ACO Spotless. De har två krämer att välja mellan: en som är mer lugnande och har en mattande effekt, och en som är avsedd för att motverka pormask och finnar.

Steg 4 

Det sista steget är att punktvis behandla akne. ACO Spotless Spot Treatment kan du även använda på kvällen och låta verka på natten.

Vad kan ACO Spotless göra för dig?

Produkterna innehåller salicylsyra som exfolierar huden. Glycerin binder fukt effektivt. Några av produkterna innehåller dock alkohol, vilket är värdefullt att veta för dem som har blandhy eller torr hy, men som också har akne. För att veta hur du ska använda produkterna i serien, är det värdefullt att först ta reda på exakt vilka problem med huden du har.

Pormaskar

Pormaskar har att göra med att hudens porer är öppna och där kan det samlas både döda hudceller och talg. En por kan vara öppen eller stängd. Många blandar ihop öppna porer med pormaskar. 

Det är inte så att det är smuts i dem, utan öppna porer är känsliga för ljus och blir mörkare inuti. ACO Spotless produkter hjälper till både att rengöra och stänga till porerna genom den BHA-syra som krämerna innehåller.

Finnar

En finne är helt enkelt en inflammerad pormask. En pormask som du klämmer kan lätt bli en finne, eftersom det lätt blir inflammation i pormasken, som resulterar i att den blir varig. Istället för att klämma pormaskar är det bra att i första hand använda produkter som exfolierar huden och håller den ren på djupet.

Akne

Acne kallas de inflammatoriska tillstånd som uppstår när du har väldigt mycket finnar, som gör att partier av ansiktet blir infekterat med variga porer. Aco Spotless har aknestift som gör att du kan punktbehandla besvärliga områden.

Vilka är de verksamma ingredienserna i ACO Spotless?

Här går vi in mer i detalj på vilka ingredienser i ACO Spotless-serien som är de mest verksamma och vad de kan göra för din hy.

Salicylsyra

Salicylsyra är en syra från gruppen BHA-syror. Den används främst i kosmetiska produkter och har en renande och exfolierande effekt. Den är antibakteriell och passar därför extra bra i produkter som behandlar finnar och oren hy.

Mjölksyra

Här har vi en ingrediens med mycket återfuktande egenskaper. Den passar bra att använda i i behandlande produkter, eftersom den återfuktar utan att göra huden fet. Har även exfolierande effekt.

Glykolsyra

Glykolsyra ger huden lyster genom att avlägsna döda hudceller, så att fukt effektivt kan tränga in i huden. Den är effektiv att använda i behandlande produkter, eftersom den skapar goda förutsättningar för andra verksamma ingredienser att tränga djupt ner i huden.

7 tips inför behandling med ACO Spotless-produkter

Det är inte bara i tonåren du kan vara drabbad av oren hy och akne. Många dras med det här periodvis livet ut och vissa perioder kan vara värre än andra. Det kan vara på grund av hormonrubbningar, medicinering, klimakteriet, livsstilsförändringar och stress. 

Här nedan tipsar vi om sju saker att tänka på, som kommer att göra din ACO Spotless-behandling effektivare.

1. Tvätta inte ansiktet för ofta

Du bör komma ihåg att akne faktiskt inte har någonting med smutsig hy att göra och att tvätta sig både morgon och kväll med med olika behandlingar inte är någon bra idé och skapar bara mer obalans överskott av talgproduktion i huden. Använd istället en mild ansiktstvätt som Spotless Daily Face Wash, som har en propplösande effekt och hämmar bakterietillväxten.

2. Peela inte huden för hårt

Peeling avlägsnar döda hudceller och är ett utmärkt sätt att grunda för att behandlingen ska bli så effektiv som möjligt. Om döda hudceller inte tas bort kan akneprodukterna inte jobba som de ska. 

Här gäller det dock att inte vara för tuff mot huden och det är bra att skippa en alltför grovkornig peeling och istället använda en mild och finkornig skrubb. Att komplettera med en bra ansiktsmask efteråt är också bra. 

3. Byt inte produkter för ofta

När du behandlar oren hy och finnar gäller det i första hand att ha tålamod. Ofta är vi smått desperata när vi har dålig hy och vill att resultatet ska komma med en gång. Med här gäller det att verkligen använda produkten ett tag, eftersom det inte finns någon behandling som ger resultat omgående. Det kan ta upp till sex veckor innan resultatet syns. 

Kom också ihåg att huden till och med kan reagera med mer finnar och kvisslor i början, eftersom huden inte är van och behöver vänja sig med de verksamma beståndsdelarna. 

4. Kom ihåg återfuktning

Personer med oren hy och finnar har ofta fet hy. Det innebär att det är lätt att bli rädd för rikliga krämer. Men återfuktning är inte samma sak som att tillföra fett och det är viktigt att komma ihåg att använda en närande och återfuktande kräm utan oljor. Bra återfuktande krämer täpper inte till porerna, utan gör att näring och fukt tillförs utan att huden blir fet. 

5. Kläm inte finnar

Att klämma på en finne gör att talgkörteln kan skadas och inflammationen i poren blir ännu större. Du ska inte själv skära eller sticka i en finne, eftersom det kan ge allvarlig ärrbildning. Att klämma små finnar kan göra att den så att säga går sönder inåt och skapar en inflammation i huden, som istället resulterat fler finnar. 

6. Använd inte för mycket smink

De flesta av oss som varit drabbade av mycket akne, kan relatera till frestelsen att vilja sminka över alltihop så mycket som möjligt. Det är jätteviktigt att låta huden andas när du har finnar och oren hy. Därmed är det också viktigt att använda sådant smink som tillåter detta. 

Det är bra att inte överdriva mängden smink och gärna använda mineralsmink, som inte täpper till huden. Det finns flera svenska märken som specialiserat sig på mineralsmink, till exempel Idun Minerals och Tikei.

7. Tvätta sminkborstarna ordentligt

Sminkborstar kan vara riktiga bakteriehärdar och alldeles för många slarvar med att tvätta dem tillräckligt ofta. Har du akne är det bra att tvätta dem extra ofta, gärna minst två gånger i veckan. Då vet du att dina borstar alltid är bakteriefria.


Våra favoriter

Baserat på en stor mängd tester och recensioner på nätet, har vi kunnat att ta fram fyra stycken favoriter, som är det mest omtyckta av alla ACO Spotless-produkter. Här nedan kan du läsa om deras för- och nackdelar och vad användarna anser är produktens styrkor.

Bästa ansiktstvätten: ACO Spotless Daily Face Wash

Daily Face Wash är en milt rengörande ansiktstvätt, som innehåller salicylsyra och glycerin. Salicylsyran rengör porerna på djupet och glycerinet står för återfuktning och vård. Spotless Daily Face Wash botar och förebygger finnar och akne och den använder du istället för andra ansiktstvättar och tvål.

Spotless Daily Face Wash är väldigt mild och passar de flesta. Dock ska vi lägga på minnet att produkten är milt parfymerad och för en person med allergier kan det vara bäst att prova ut den här först, på ett litet område på huden. 

Spotless Daily Face Wash har fått oerhört många positiva recensioner på nätet och många som är drabbade av akne och finnar, använder bara den i sin dagliga hudrengöring, tillsammans med återfuktare och behandlingar som appliceras punktvis på finnar. 

Den har lite speciell konsistens och löddrar inte mycket, men är å andra sidan väldigt dryg och en flaska på 200 ml räcker länge. Konsistensen gör också att rengöringen sätter sig på huden och det tar en stund att tvätta bort all produkt i ansiktet.

Specifikationer:

 • Pumpflaska
 • Volym: 200 ml

Fördelar

 • Mild och vårdande
 • Passar de flesta

Nackdelar

 • Kräver noggrann tvätt för att avlägsna all produkt

Bästa tonern: ACO Spotless Daily Toner

ACO Spotless Daily Toner är ett ansiktsvatten som också har en behandlande effekt mot oren och fet hy. Den aktiva ingrediensen är salicylsyra, som effektivt tar bort döda hudceller och öppnar tilltäppta porer. Tonern är perfekt att använda efter ansiktstvätten, för att få bort det sista av sminkrester och smuts. Den ger en extra antibakteriell vård till huden.

ACO Spotless Daily Purifying Toner har en propplösande effekt på porerna. Den kan användas på hela ansiktet eller bara på problemområdet. Även personer med känslig hy klarar av den och den är dessutom helt oparfymerad.

Det är en produkt med endast sex ingredienser, som alla verkar tillsammans för att skapa ett så bra och vårdande resultat som möjligt. Det här är en produkt som innehåller alkohol, vilket kan ha en starkt uttorkande effekt och det gäller att inte överdosera.

Specifikationer:

 • Flaska med skruvkork
 • Volym: 200 ml

Fördelar

 • Oparfymerad
 • Djuprengörande

Nackdelar

 • Kan verka uttorkande

Bästa dagkrämen: ACO Spotless Daily Moisturiser

Efter att du rengjort ansiktet ordentligt, kan vi rekommendera att du använder ACO Spotless återfuktande gelkräm. Den lugnar och mjukgör utan att täppa till porer och lämna huden fet. Det här är en gelkräm med en mattande effekt och passar perfekt för dig som har oljig och blank hy. Med hjälp av ACO Spotless Daily Moisturiser kan du få en slät, matt och fräsch fy.

Gelkrämen är oparfymerad och passar därför alla med känslig hy. Används i första hand som dagkräm, men för den som har riktigt oljig och fet hy, kan den även fungera utmärkt som nattkräm. Krämen är billig i relation till andra krämer av samma typ.

Specifikationer:

 • Tub med lock
 • Volym: 60 ml

Fördelar

 • Mattande effekt
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ej för personer med torr hy

Bästa täckstiftet: ACO Spotless Cover Stick

Spotless Cover Stick är ett skonsamt färgat stift, som används för att dölja finnar och pormaskar. Appliceras direkt på återfuktad hud. Stiftet är oparfymerat och passar även personer med känslig hud. Spotless Cover Stick har en lätt tonande och kamouflerande effekt.

Stiftet innehåller zink, som har en kraftigt uttorkande effekt. Det är ett stift som används för punktbehandling. Spotless Cover Stick är alltså ingenting du kan använda för att täcka större områden med. Den är effektiv att använda då den torkar ut finnar, samtidigt som den delvis döljer aknen i det mest inflammerade stadiet.

Specifikationer:

 • Stift med skruvfunktion
 • Vikt: 3,5 g

Fördelar

 • Vårdande
 • Antiinflammatorisk

Nackdelar

 • Uttorkande
 • Endast semitäckande effekt

Övriga produkter Från ACO Spotless

ACO Spotless har ett par produkter till i sortimentet som kompletterar favoriterna på ett utmärkt sätt. ACO Spotless Overnight Spot Treatment och ACO Spotless Blemish Treating är väl värda att ta en närmare titt på.

ACO Spotless Overnight Spot Treatment

ACO Spotless Overnight Spot Treatment är en annan han punktbehandling från samma serie, men den här är inte avsedd att täcka finnarna. ACO Spotless Overnight Spot Treatment applicerar du på kvällen och låter den verka över natten. 

Appliceras på enstaka finnar. Den fungerar genom att torka ut finnen och väldigt många användare upplever att den verkligen fungerar. Den verkar under natten och på morgonen kan en inflammerad finne ha blivit betydligt bättre.

Precis som många av ACO Spotless-serien är den här oparfymerad. Den kostar en slant, men är väldigt dryg att använda och räcker till många behandlingar. Passar perfekt för tonåringen som snabbt vill ha ett resultat på plötsligt uppkommande akneutslag.

Fördelar

 • Effektiv punkbehandling
 • Oparfymerad

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla
 • Kan verka kraftigt uttorkande

ACO Spotless Blemish Treating

ACO Spotless Blemish Treatment är den andra hudkrämen i serien. Den är i krämform och är något mer återfuktande än en gelkräm. ACO Spotless Blemish Treatment har heller ingen mattande effekt, utan behöver kompletteras med en foundation eller ett puder för att ge en matt finish. Den är utmärkt som nattkräm, när det kan behövas lite rikligare återfuktning.

Precis som de andra produkterna i serien, återfuktar den utan att täppa till porerna. Salicylsyran i krämen motverkar och förebygger finnar och pormaskar. Innehåller inga oljor eller fetter.

Fördelar

 • Innehåller salicylsyra
 • Återfuktar

Nackdelar

 • Tråkig doft

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals