Akryl- eller gelénaglar – Vilket material är bäst?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Numera innebär inte längre manikyrerade naglar endast välformade, korta naglar och ett milt rosa nagellack. Idag är det mer eller mindre fantasin som sätter stopp för dig när du ska låta göra dina naglar fina.

Du som är avancerad nagelnörd har säkert för vana att göra en hel del själv hemma, men för dig som tycker att en del av att fixa naglarna är lyxen att få gå på en salong och koppla av en stund, alltmedan dina naglar blir väldigt fina, så finns det gott om auktoriserade nagelteknologer som gör ett jättebra jobb. Vare sig du bor på en liten eller större ort.

Akryl eller gelenaglar

Fördelen med att lägga ett artificiellt, konstgjort material ovanpå din egen nagel är också att den egna nageln blir helt skyddad och börjar växa, utan att vara utsatt för det slitage som annars uppstår.

Marknaden har gått framåt i stormsteg och nagelteknologerna har numera extremt högkvalitativa material att jobba med när det gäller både gelé och akryl.

Materialen har dock lite olika och egna specifika egenskaper och vilket du väljer beror på vad du föredrar och exakt vad du har behov av.

Akryl kan vara aningen dyrare än gelé. Om du vill prova på att börja göra naglar hemma själv kan du numera köpa hela nageltillverkningskit med tillbehör på nätet.

Akryl eller gelenaglar

Det är dock viktigt att du har inblick i vad du håller på med och iakttar absolut största hygien, bland annat eftersom du annars kan skapa infektioner och svamp i naglarna.

Skillnader mellan akryl och gelé

Alla konstmaterial inom nagelteknologi består av akrylater, men materialen har olika sammansättning och de bearbetas och härdas på olika sätt. Akryl består av pulver och vätska som härdas med hjälp av syre och ju varmare det är, desto hårdare härdar akrylmaterialet.

Akryl är det starkare materialet av de två. Eftersom det är det starkaste materialet, så passar det dig som vill ha riktigt långa naglar.

Akryl eller gelenaglar

När du använder dig av gelé måste det torkas med speciell UV-lampa som gör att materialet härdar. Man bygger upp nageln i flera lager och du kan få en nagel som ser väldigt naturlig ut med hjälp av gelé.

Konstruera naglar med akryl eller gelé

Med akrylnaglar går det att vara väldigt kreativ på fri hand och har nagelteknologen en kund med sneda naglar, så går det att korrigera på ett bra sätt med en akrylnagel. En av nackdelarna med akrylen är att den har en väldigt stark lukt som vissa personer tycker är besvärande.

Akryl kan även vara allergiframkallande. För dig som professionell manikyrist är det alltså viktigt att du jobbar med noggrant rengjorda verktyg och allra helst har olika verktyg för akryl och gelé.

Annars kan en överkänslig person drabbas av en överreaktion. Man måste också tänka på att materialet ska komma i så lite kontakt med huden som det är möjligt.

UV-lampan som används för att härda materialet på gelénaglar är av varianten UVB-ljus, vilket inte är skadligt och det ger heller ingen solbränna.

En akrylnagel tar 24-48 timmar att härda helt och hållet, men det går att börja forma nageln redan efter några få minuter. Materialet kan ha en uttorkande effekt på nageln och det är viktigt att man oljar in nagelbanden regelbundet och minst två gånger om dagen när man har akrylnaglar.

Akryl eller gelenaglar

Om du gillar att byta färg på naglarna ofta och lacka egen färg ovanpå din konstgjorda nagel så är gelénaglar ett bra alternativ eftersom det inte är lika känsligt för nagellacksborttagningsmedel som en akrylnagel är.

En nackdel kan vara att lampan kan ge en brännande känsla på nageln under härdningen som kan upplevas som obehaglig av vissa. Det här är dock inte farligt och känslan försvinner när härdningen är klar. Man bör ändå ha i åtanke att man måste härda naglarna i minst två omgångar för att de ska bli tillräckligt hållbara.

Gelénaglarna är inte så allergiframkallande som akryl och kan vara en fördel för dig som har en tendens att vara känslig mot starka ämnen och dofter. Nageln går att få tunn när man skapar den och ger därför en naturlig look.

Akryl eller gelenaglar

Den är dock inte alls lika hållbar som akryl och du behöver vara mer försiktig. En professionell nagelteknolog har också sett till att materialet härdats ordentligt för att ge nageln så goda förutsättningar som möjligt att hålla.

Vilket material passar bäst för mig?

Det här varierar från person till person, men det man i första hand måste ta i beaktande är naturligtvis hur överkänslig man är mot allergiframkallande material.

Vet man med sig att man lätt får hudirritationer av parfymer eller ämnen i vissa hudkrämer kan det också vara möjligt att du drabbas av en allergisk reaktion av en akrylnagel.

Kontakta en väletablerad nagelteknolog på en salong och be om råd där så kommer du att få hjälp med vilket material du ska välja och vad du behöver tänka på inför behandlingen.

Akryl eller gelenaglar

Tilläggas kan också att det beror väldigt väldigt mycket på vem som utför behandlingen och det är stor skillnad på skickligheten bland nagelteknologerna på salongerna.

Som tur är finns det gott om information på nätet numera och det är bra att gå till en salong med bra recensioner som har många kunder.

Det är helt enkelt det säkraste kortet, om du inte råkar snubbla på information om någon ny salong där teknologen har fått massor med beröm!

Hur länge håller naglarna?

Hur länge konstnaglar håller är olika från person till person. Vissa verkar ha egna naglar där materialet fastnar bättre än på andra. Ju starkare dina egna naglar är desto bättre resultat blir det oftast också på slutprodukten.

Det är helt enkelt lättare för en nagelteknolog att skapa nya naglar på naglar som inte är alltför flagande och spruckna. Men ett återbesök för att fylla på bör göras i snitt mellan 3-5 veckor.

Akryl eller gelenaglar

När du gått hos en nagelteknolog ett tag så kommer du att märka hur det är för just dig och med hur täta intervaller du behöver gå för att förnya nageln.

Ta bort konstnaglar

Det allra bästa alternativet om du inte är utrustad med mycket tid och tålamod är att gå till salong för att få bort dina konstgjorda gelé- eller akrylnaglar.

De filar då bort naglarna och de kan också massera in och applicera på närande oljor och krämer som gör att din egen nagel får en boost om du vill låta den vila ett tag.

Men det går som sagt att ta bort den själv om du är noggrann och har tålamod. Det finns speciella removers att köpa i kosmetikhandeln som du löser upp nageln med.

Akryl eller gelenaglar

Du blöter ner en bomullstuss med vätskan och placerar den på nageln och lindar sedan in naglarna i folie och låter det sitta i cirka en halvtimme. Därefter kan du skrapa bort det lösa materialet, fila en del, och köra på nytt om det behövs.

Det här tar som sagt rätt så länge eftersom du dessutom bör göra en hand i taget så att du kan fila och plocka bort materialet med den andra handen. Fila heller inte det sista lagret eftersom du då kan fila ner din egen nagel, vilket är smärtsamt och tar länge att återställa.

Så här tar du bäst hand om nageln

Man ska inte låta sig luras av tanken att man inte behöver ta hand om sin egen nagel eftersom du har konstgjorda naglar ovanpå. Det är jätteviktigt att du ger näring och vårdar nageln undertill genom att tillföra näringsämnen som kan sugas upp av nagel och nagelband.

Nagelband blir jättesköra om man inte vårdar dem ordentligt och du kan lätt skada den genom att komma åt för hårt med en nagelfil om den är i dåligt skick.

Akryl eller gelenaglar

Din naturliga nagel innehåller både olje- och vätskekanaler och det gäller att mata på ordentligt, så att din naturliga nagel kan suga upp de näringsämnen och den fukt som den behöver.

Välj material på din konstnagel efter behov

Som du ser finns det inget material som är bättre än de andra, utan det hela har helt enkelt att göra med vilka dina behov är och hur känslig din hud är. Det är också som tidigare nämnts en väldigt viktig faktor vem som fixar dina naglar och applicerar materialet.

Att vara nagelteknolog kräver skicklighet och är verkligen ett hantverksyrke. Vissa nagelteknologer klarar av att göra tunna, snygga, och väldigt hållbara naglar medan andras naglar blir tjocka och buckliga.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals