Microneedling går till som så att en liten roller med mängder av pyttesmå mikronålar penetrerar din hud.
Konstruktionen är sådan att den både penetrerar huden bra och samtidigt ger en jämn fördelning av tryck. Detta gör så att det är betydligt mer skonsamt än vad det kan låta som!
När man hör det känner man sig ju knappast manad att haka på, men när man läser mer om det och ser resultatet det åstadkommer blir man ganska sugen på att testa!
Vad händer egentligen under microneedling?
Nålarna som används penetrerar det övre hudlagret upp till hela 3 mm och då detta leder till att huden får mängder av små hål överallt i ansiktet - eller på kroppen om det är kroppen du behandlar - sätter kroppen genast igång med att producera nytt kollagen och elastinfibrer.
Vad det innebär vet ju de flesta, men för att även ni som inte är så intresserade av hudvård i allmänhet ska hänga med ska jag förklara det snabbt – det leder till en stimulering av huden som gör din hy fylligare.
Det används främst för att ta bort ärr och rynkor, men det finns även hudproblem av annan karaktär man kan använda detta till.
Exempel på vad som går att behandla
Jag har redan varit inne på vad man kan behandla med microneedling, men tänkte att det kan vara klokt att göra mer som en lista då det gör att ni läsare får en bättre överblick. Här kommer en lista:
- Ärr (exempelvis acneärr, men även andra ärr)
- Celluliter och bristningar
- Pigmentfläckar
- Slapp hud
- Rynkor
- Påsar under ögonen
Ja, som ni kan se kan man använda microneedling till i princip allting, så det är inte så konstigt att detta har kommit att bli en vanlig metod som uppskattas av många personer.
Det finns dock risker och bieffekter och jag ska även listan dem, så att ni har koll på det också.
- Svullnad samt vätskande
- Acneutbrott
- Bakterieinfektion
- Herpes
När du INTE ska göra en microneedling behandling
Man ska inte använda sig av microneedling om ens hud inte är tålig, utan man ska tänka först! Du kan inte göra en sådan behandling om du har öppna sår, acne, eller herpes till exempel.
Då man går runt med rollern i hela ansiktet kan en infektion nämligen spridas till resten av ansiktet och det är ju knappast eftersträvansvärt.
Andra exempel på när man inte ska göra en sådan här behandling är när man exempelvis har upphöjda ärr från tidigare i livet, kallade hypertrofiska ärr, om du har fått strålbehandling de senaste 12 månaderna, eller om du använt isotretinoin.
Ibland vill man så gärna haka på när det dyker upp spännande saker, men så är det något som står i vägen.
Det man ska tänka på då är att lyssna till proffsen för det finns ingen anledning att utsätta sig själv, och i detta fall sin hud, för påfrestningar som den inte kommer klara av.
Är man känslig så är man, visst är det trist, men samtidigt måste man ju ta till sig av råden och inte göra det än värre för sig själv.
Vad händer efter microneedling?
Det man gör här är att göra hud som av en eller annan anledning behöver ”fixas” fin. Det är av denna anledning det fungerar både på ärr, rynkor, med mera. Huden åldras ju på samma sätt som allting annat och det ser man väldigt tydligt.
Genom att dessa nålar ”skadar” huden sätter den genast igång att bilda nytt kollagen och det är just det man vill åt. Ut med det gamla och in med det nya är med andra ord vad som gäller här!
Du kan ta dig en titt på olika före och efter-bilder för att bilda dig en uppfattning om vad det hela går ut på. Du kan också titta på bilder som på ett enkelt sätt bidrar till din förståelse om processen.
Det finns många bra ritade bilder på hur huden ser ut innan behandling och efter behandling. Genom att titta på dessa bilder förstår man genast vad det handlar om, så kolla in det!
Här kommer nu en lista på vad du kan förvänta dig efter en behandling:
- Exfoliering av döda hudceller
- Kort återhämtning (en av de viktigaste bidragande faktorerna till varför det är så vanligt)
- Långsiktiga effekter
- Behandlingar som är både snabba och säkra
- Hög absorption av olika aktiva ingredienser i form av exempelvis serum
- Tjockare dermis utan skada på epidermis
Konsultation och behandling
Innan du kan göra behandlingen måste du boka in ett möte. Under detta möte får man information plus att man går igenom medicinsk historik, pågående behandlingar, eventuella mediciner med mera.
Det är också så att terapeuten ser efter vad det är för område du önskar behandla och här kommer terapeuten känna efter och titta på området som eventuellt ska behandlas.
Under konsultationen kommer du att få reda på allt som har med behandlingen att göra och du kommer också behöva berätta om allting terapeuten behöver veta för att göra en så bra behandling som möjligt.
När det är dags för behandling går det till som så att det är en grundlig rengöring först och främst. Huden som ska behandlas måste, av förklarliga skäl, vara djuprengjord innan man drar igång.
Efter att detta är gjort börjar terapeuten att rolla huden och detta görs enligt ett särskilt schema för att man systematiskt ska kunna arbeta över hela ytan som ska behandlas.
Här får du förbereda dig på att huden kommer att vara röd och irriterad, men det håller inte i sig i mer än upp till några dagar. Man blir oftast också lite svullen, men inte så att det är jättefarligt.
Anledningen är att man stimulerar hudvävnaden, så det ska vara på det viset. Efter att själva rollandet är klart är det så att terapeuten lägger på en ansiktsmask som är speciellt utvecklad för just detta syfte.
Slutord
Jag hoppas att denna artikel har gett dig en överblick om microneedling och du kanske har insett att det är någonting du behöver eller vill.
Om du verkligen är sugen på att undergå denna behandling ska du boka en konsultation direkt. Du kommer bli informerad om allt du behöver veta om microneedling under mötet. Lycka till!
2 reaktioner på ”Allt du behöver veta om microneedling”
Hej,
Använder blodförtunnande Xarelto som är ett snällt läkemedel. Undrar om jag kan använda mig av microneedling?
Hej Yvonne,
Det rekommenderas inte att genomgå microneedling då man går på blodförtunnande.
Kontakta din läkare om du tror att ditt läkemedel kan vara ett undantag.