Är portömning bra eller dåligt? – Så här gör du det hemma

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Pormaskar är något som finns naturligt i huden och består av döda hudceller samt talg. Den svarta färgen beror på att hudresterna och talgen har oxiderats efter att kommit i kontakt med syre. Det är alltså inte något speciellt smuts.

En stängd pormask är inkapslad och har inte oxiderats och därmed inte heller fått den svarta färgen. En stängd pormask är svårare att få bort än en öppen, svart pormask.

På grund av att döda hudceller är en naturlig del av huden kan det vara bra att regelbundet peela den för att undvika alltför mycket döda hudceller i ansiktet. Det här får naturligtvis inte ske med överdrift eftersom det då skadar och försämrar huden allvarligt.

Numera finns också ämnen som är vanliga i hudvårdsprodukter som renar huden och minskar döda hudceller. Två av dessa är exempelvis AHA-syror och BHA-syror.

Det är ofta svårt att låta bli att själv peta och klämma på sina pormaskar. Det är viktigt att inte vara hårdhänt när man tar hand om sin hud och att klämma med naglar som dessutom är vassa kan orsaka hudinfektioner och ärr.

Ar portomning bra eller daligt

Ska du klämma pormaskar hemma ska du först se till att huden är ångad och varm så att porerna är så öppna som det går. Det underlättar klämningen betydligt.

Klämmer du för hårt kan det skada porerna och de skadade porväggarna blir en perfekt grogrund för infektioner och bakteriehärdar. Det är alltså oerhört viktigt att du är väldigt noggrann med hygienen om du tänker göra det hemma.

Fördelarna med portömning

Att boka en portömning på skönhetssalong är bra när det blivit väldigt mycket porer och särskilt tilltäppta sådana. Just dessa är de svåraste att få ut.

Att ägna sig åt portömning alltför ofta är skadligt för huden, så även om du tycker att det är skönt och lyxigt att gå till en salong för att göra portömning är det viktigt att det inte sker för ofta. Det är också viktigt att använda dig av skonsamma, men bra rengörare när du sköter om din hud hemma.

Portömning ska du aldrig göra mer än högst en gång i månaden och helst ännu mer sällan. Försök istället att efter en portömning ta hand om huden så bra du kan och se till att porerna håller sig slutna genom att dagligen skölja med kallt vatten och använda en återfuktande hudkräm.

Ar portomning bra eller daligt

Vill du ha någonting naturligt sammandragande blandar du ut några droppar citron med kallt vatten och badar ansiktet med en bomullstuss.

Nackdelarna med portömning kan vara om du går till en salong där hudvårdsspecialisten inte är skicklig nog och istället skadar din hud. Det här kan också ske om du gör portömning hemma och inte är tillräckligt försiktig med tömningen.

Portömning på salong

Om du inte har en hudterapeut du känner väl så läs på om salongerna och hur nöjda kunderna som gått där är. Numera är det lätt att kolla upp genom recensioner på nätet.

Det första en hudterapeut gör inför portömning är att ånga ansiktet riktigt ordentligt. Porerna öppnar sig då riktigt ordentligt och det blir lättare att tömma dem.

Har du många stängda porer som inte öppnar sig ordentligt, sticker hudterapeuten hål i dem med en väldigt liten skalpell. En duktig hudterapeut vet exakt hur det ska göras utan att vävnaden skadas och du riskerar drabbas av inflammationer.

Efter det använder hudterapeuten ett av de smarta greppverktyg som finns för att ta bort orenheter och pormaskar. Med de här sterila klämverktygen kan man klämma och massera ut pormaskarna. Det är också skonsammare mot huden.

Efteråt behandlas ansiktet med en produkt som drar samman porerna och som kanske innehåller AHA-syra eller något annat verksamt ämne.

Ar portomning bra eller daligt

På många salonger får du också en leransiktsmask som drar ihop porerna. En behandling med portömning på en timme brukar kosta strax under en tusenlapp.

Att utföra portömning själv hemma

Kanske tycker du att det är krångligt att gå på salong eller så vill du använda pengarna till annat? Då kan du också göra portömning hemma om du förbereder dig riktigt noggrant.

Det finns olika steg i portömningsprocessen och du bör följa dem alla till punkt och pricka samt ha tvättat händer och naglar noggrant innan du börjar.

Rengöra huden

Till att börja med måste du rengöra huden ordentligt och det gör du förslagsvis med en skonsam och effektiv peelingkräm. Tvätta bort allt smink. Du kan köpa en bra peelingprodukt i kosmetikbutiken eller göra en själv med till exempel ekologisk kokosolja och havregryn.

Kokosoljan är naturligt antibakteriell och havre innehåller näringsämnen som är väldigt bra för huden, plus att den vårdar, återfuktar, och peelar bort döda hudceller på ett milt och bra sätt.

Nästa steg är att ångbada ansiktet. Koka upp vatten och häll över det i en vid och djup tallrik. Tallriken ska vara placerad på ett bord så att du kan sitta ner och luta ansiktet över det ångande vattnet.

Ar portomning bra eller daligt

Ta en ren handduk och lägg över tallriken och ditt huvud och sitt så i en halvtimme för att få upp porerna riktigt ordentligt. Har du väldigt mycket pormaskar och finnar kan du behöva sitta ännu en stund längre.

Att tömma porerna

Därefter så börjar du med portömningen. På nätet idag finns det portömningsverktyg som du kan köpa för privat bruk och vi kan rekommenderar att du surfar runt och investerar i en sådan innan du börjar med egen portömning hemma.

Du ska aldrig klämma på huden direkt med fingrarna och naglarna. Har du ingen portömmare tar du bomullstussar eller mjukt toalettpapper på fingertopparna innan du börjar. Du kan också använda dig av plasthandskar som du kan köpa på apoteket.

Det är den typen av tunna latexhandskar som blir som en extra hud på händerna. Dessa är väldigt smidiga att använda vid portömning hemma.

Sedan masserar du huden mellan dina fingertopparna med en lätt klämmande rörelse och pormaskarna bör nu vara lätta att klämma ut. Gå igenom området där du har pormaskar. Vanligtvis brukar det vara kring näsvingarna, på hakan, och i pannan.

Den viktiga efterbehandlingen

Efter den här porbehandlingen är det jätteviktigt att huden får vila. Skölj ansiktet med mängder av iskallt vatten från en rinnande kran som du helt enkelt skvätter upp i ansiktet en lång stund.

Smörj dig därefter med en mild och gärna parfymfri ansiktskräm eller en lätt, flyktig olja som passar i ansiktet, till exempel ekologisk kokosolja eller jojobaolja. Använd inte smink eller andra hudvårdsprodukter utan låt huden vila åtminstone över natten.

Ar portomning bra eller daligt

När man är drabbad av problemhy som finnar och pormaskar är det väldigt frestande att dagligen använda sig av en mängd olika produkter som smink, foundation, och concealer för att dölja problemen.

Kom ihåg att det här täpper till porerna rejält och kan ofta orsaka ännu mer porer och problemhud. Om du klarar av att minska ner på sminket åtminstone under de dagar du är hemma och ledig, så kommer det att ha en väldigt positiv inverkan på huden i det långa loppet.

Huden får en chans att andas och återhämta sig. Ju större problem du har med din hy, desto mildare rengöringsmedel ska du använda och inte tvärtom. Många som är drabbade av pormaskar och acne använder extremt uttorkande rengöringsprodukter i ansiktet.

Vad som händer då är att den uttorkade huden börjar producera ännu mer talg och fett för att kompensera för uttorkningen. Det hela blir en ond cirkel och du kommer att börja använda ännu mer uttorkande produkter och få en större talgproduktion.

Avgörande för hur huden ska se ut i långa loppet är alltså att våga ta steget och använda så lite makeup som det bara är möjligt. Kan du nöja dig med mascara och läppstift är det absolut det bästa och mest skonsamma för din hy.

Portömning eller inte?

Har du problem är det alltid bäst att vända sig till en utbildad hudspecialist för att få reda på hur du på bästa sätt ska kunna tömma porerna utan att få tillbaka problemen och dessutom kunna underhålla hudens hälsa hemma.

Portömning är ett jättebra sätt att bli av med pormaskar, men i förlängningen måste du sköta om din hud så att talgproduktionen ligger i balans. Hur din hy mår kan också ha med kosten och livsstilen att göra, vilket också är något du behöver ta i beaktande.

Ar portomning bra eller daligt

Röker du, äter mycket fet och processad mat och socker, så påverkar det definitivt din huds hälsa. Vätskeintaget spelar också roll och det gäller att hålla hyn återfuktad inifrån.

Vill du ha en permanent förbättring på lång sikt är det nödvändigt att titta på de här faktorerna. Dessutom är portömning inte möjlig att göra för ofta eftersom det kan skada huden rejält i så fall.

En mild peeling varannan vecka, skonsam hudvård, och bra kostvanor är faktiskt det allra bästa för att du ska få en hy fri från pormaskar och kvisslor. Har du sedan återkommande problem kan du med lagom mellanrum göra en portömning för att få en omstart då och då.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals