Recension: Basiron – En receptfri kur mot acne och finnar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

9/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
7/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Hudvårdsrutiner och hudvårdsprodukter är inte det lättaste, och ännu svårare blir det om man lider av acne eller besväras av envisa finnar då och då.

Alla som haft sådana problem vet hur frustrerande det kan vara, och hur omöjligt det kan kännas att få bort dem och att hitta någonting som faktiskt fungerar. För visst finns det många produkter mot acne och finnar, men finns det någon som faktiskt fungerar?

Basiron har hängt med ganska många år nu och är väldigt populärt. Om du inte redan har testat Basiron så har du säkerligen hört talas om den någon gång. Eller dem, rättare sagt, för idag finns det två olika produkter.

En gel som smörjs på finnar vid behov, och en rengöringsgel som används i hela ansiktet. Men är Basiron verkligen så bra som den verkar, eller är dessa produkter överskattade?

Det har vi tagit reda på, och här kommer du få veta allt du vill veta om just Basiron. Du kommer att få veta hur Basiron fungerar, hur produkterna används och vem de passar för.

Du kommer också att få veta vad du bör tänka på när du använder Basiron, men även när det gäller hudvård i hudvårdsprodukter i övrigt.

Men framför allt så kommer du få veta om Basiron är ett bra val för just dig, om det verkligen fungerar, och om det är värt att ge det en chans eller om du bör leta vidare.

Basiron

Basiron är ett receptfritt läkemedel mot acne, och det mest sålda i Sverige dessutom. Det finns två olika typer av Basiron; Basiron gel och Basiron wash gel.

Den förstnämnda är en fet kräm som smörjs in på problemområdet, på finnar till exempel. Den andra produkten är en rengöring som används för att tvätta ansiktet. Basiron gel finns dessutom med två olika styrkor, 5 procent och 10 procent.

Om vi ska börja med att svara på huruvida Basiron fungerar eller inte, så är svaret; den fungerar för många, men inte för alla. För det finns helt enkelt ingenting som fungerar för precis alla.

Basiron

Men väldigt många tycker att Basiron är väldigt effektivt. Det kluriga här är att en del påstår att den endast ska användas vid lite svårare acne, medan andra anser det motsatta - att den bara fungerar vid mild acne.

Så vad gäller egentligen? Basiron är som sagt receptfri, och Basiron gel finns i två styrkor och dessutom finns två olika produkter - gel och rengöring.

Att den är receptfri innebär att vem som helst kan köpa den, och vid extremt svår acne behöver man oftast få någonting utskrivet av läkare. Förmodligen passar Basiron bäst vid mild eller medelsvår acne, men den kan även hjälpa vid svår acne.

Framför allt så handlar det om att alla är olika. Basiron kan fungera perfekt för någon med svår acne, men inte fungera alls för någon med mild acne. Det är alltså individuellt.

Det kan även vara så att gelen inte fungerar, men att rengöringen gör det, eller tvärtom. Eller att den 5-procentiga gelen inte fungerar, men den 10-procentiga. Det gäller helt enkelt att prova sig fram för att se om det fungerar, och i så fall vilken av produkterna som fungerar.

Det kan dock vara en bra idé att börja med den 5-procentiga gelen, och därefter gå över till 10-procentig om det behövs. Använder man rengöringen så bör man börja med att använda den en gång per dag, och därefter öka till två gånger per dag vid behov.

Basiron är en stark produkt, och det är viktigt att tänka på det. Dels att den kan bleka textilier som den kommer i kontakt med, men även att den kan svida lite på huden för en del.

Detta går oftast över när man har använt produkten ett tag, men om det svider för mycket eller om huden blir irriterad så bör man undvika att använda den. Den kan även torka ut huden en del, så man kan behöva använda en fuktighetsgivande kräm efteråt.

Vänta gärna någon timme med att ta på det dock, framför allt om du använder gelen, så att den hinner torka in ordentligt. Alternativt kan man applicera gelen på kvällen, och använda fuktkräm på morgonen.

Basiron kan användas på olika sätt, framför allt gelen, och det är olika vad som fungerar bäst. Det gäller alltså att prova sig fram, och att anpassa det efter sina behov.

Om man till exempel bara har finnar som dyker upp någon gång ibland och vill använda gelen för att få bort dem fortare, då kan man använda den enbart vid dessa tillfällen och på dessa ställen.

Har man däremot större besvär och vill behandla acne, då använder man produkten dagligen. Då kanske rengöringen är det bästa valet, men det gäller som sagt att prova sig fram och se vad som fungerar.

Priset

Det här är inga överdrivet dyra produkter, snarare tvärtom. Produkterna, och då framför allt gelen, är väldigt dryga och räcker länge. Att det dessutom är effektiva läkemedel gör dem väldigt prisvärda.

De fungerar som sagt inte för alla, men tack vare det låga priset så kan man testa utan att det svider allt för mycket i plånboken.

En produkt som fungerar känns förmodligen prisvärd oavsett vad den kostar, men det är ändå ett stort plus att Basiron inte är överdrivet dyr. Att den dessutom är så pass dryg och räcker länge gör det förstås bara ännu bättre.

Designen

När det gäller designen så finns det egentligen inte så mycket att säga. Basiron är ett läkemedel, och det syns tydligt på förpackningen - den är inte överdrivet snygg, helt enkelt.

Å andra sidan så beror det helt enkelt på att man har fokuserat mer på själva produkten än förpackningens design, och det är väl knappast dåligt. Det viktigaste är ju ändå att produkten fungerar.

Basiron

Den som tycker att snygga förpackningar är viktigt lär dock inte bli särskilt imponerad här; men istället kanske man blir imponerad av innehållet i tuben och dess effektivitet.

Älskas eller hatas

Basiron fungerar som sagt olika bra för olika personer, men det intressanta är att det inte finns många som tycker att den fungerar “lite grann” eller “är helt okej”. Det här är en produkt man antingen älskar eller hatar.

Antingen fungerar den eller så fungerar den inte alls, helt enkelt. Det låter kanske inte så konstigt, men det är trots allt vanligt att produkter är “helt okej” eller “ganska bra”. Men det verkar inte gälla Basiron.

Den kallas mirakelprodukt av många, och väldigt många fascineras över hur bra den fungerar - och hur snabbt den fungerar. Medan andra tycker att den inte gör någonting överhuvudtaget.

Våran åsikt är att Basiron fungerar väldigt bra, och kan vara det bästa receptfria medlet mot finnar. Men det är trots allt väldigt individuellt och det fungerar inte för alla, vilket knappast är konstigt.

Alla är olika, och dessutom kan man ha acne och finnar av olika anledningar - och olika produkter fungerar på olika sätt. Ibland är det inte ens en produkt man behöver, utan kanske snarare en livsstilsförändring.

Motion, sol, sömn, kost, stress, och många andra liknande saker spelar väldigt stor roll när det gäller hyn och uppkomsten av finnar. Om det finns en sådan anledning till att man får finnar så är det inte säkert att några produkter hjälper.

Hur använder man Basiron?

Så hur använder man då Basiron? Ja, det är faktiskt väldigt enkelt. Om man använder Basiron gel så börjar man med att tvätta och torka ansiktet, och därefter applicerar man gelen i ett tunt lager där den behövs - till exempel på finnar. Sedan är det klart.

När gelen torkar så ligger den som en tunn vit hinna över området, så det är bäst att använda den på kvällen. Om det behövs så kan man dock öka till två gånger per dag, om man inte reagerar på produkten. Man bör börja med den 5-procentiga gelen och sedan öka till den 10-procentiga om den behövs.

Rengöringsgelen används i hela ansiktet, men kan även användas på ryggen eller på andra ställen där den behövs. Börja med att fukta ansiktet med vatten, och ta sedan rengöringsgelen i händerna och tvätta ansiktet eller det området du vill behandla.

Låt rengöringen verka i några minuter, ungefär 1-5 minuter, och skölj därefter noggrant med vatten. Det kan vara bra att återfukta med någon fuktkräm efteråt. Börja med att rengöra ansiktet en gång per dag, och öka till två gånger per dag vid behov.

När det gäller hudvård och att undvika, eller få bort, acne och finnar så är det viktigaste alltid att ha en bra hudvårdsrutin och att ta hand om hyn.

Här tror många att det är viktigt att använda många olika produkter - rengöring, peeling, serum, dagkräm, nattkräm, fuktkräm, solskydd, ansiktsmask, och så vidare.

Egentligen är det precis tvärtom. Man bör inte använda för många olika produkter, utan försöka lita på hudens förmåga att ta hand om sig själv - och ge den möjlighet att andas.

Många produkter täcker för porerna, och om du ständigt har produkter i ansiktet så innebär det dessutom att huden hela tiden måste absorbera dessa istället för att bygga upp sig själv. För det är faktiskt precis det huden gör, den reparerar sig själv, framför allt på natten.

Med det sagt så är alla människor olika, och en del kan behöva ett fåtal produkter - men vi kan nästan lova att ingen behöver många produkter. Försök att använda så få som möjligt, eller ingen alls, och lägg sedan till en i taget om du upplever att du behöver någonting.

Om du behöver någon produkt så skulle vi dock rekommendera att du satsar på just en produkt som kan behandla finnar vid behov, åtminstone om du får finnar då och då.

Basiron gel eller något liknande är väldigt bra alternativ, eftersom de bara behandlar där det behövs och inte hela ansiktet. På så sätt slipper hela ansiktet utsättas för uttorkning, starka, och onaturliga ämnen. Dessutom kan man använda det just när man behöver, och inte hela tiden.

Om man har torr hy kan det vara bra att använda fuktkräm också, och kanske allra helst att bara göra det vid behov. Låt huden sköta sig själv så mycket som möjligt, och tillför fukt när du känner att det verkligen behövs.

Basiron

Basiron och en fuktkräm är alltså de produkter som vi rekommenderar, men det är som sagt individuellt vad man behöver och hur många produkter man behöver använda. Prova dig fram, hitta det som fungerar bäst för din hud, och håll dig till det.

Tänk också på att det finns många andra saker som är viktigare för huden än just hudvårdsprodukter. Se till att dricka tillräckligt med vatten varje dag, för att hjälpa huden att ta hand om sig själv från insidan.

Tvätta ansiktet med vatten morgon och kväll för att skölja bort orenheter och liknande. Motionera regelbundet, försök äta bra mat, se till att sova tillräckligt, vistas i solen, undvik att stressa och så vidare.

Sådana saker är mycket viktigare än produkter som ofta innehåller mycket onaturliga ingredienser som många gånger gör mer skada än nytta.

Vad ska man tänka på när det gäller hudvård för finnar?

Om du ska köpa en produkt mot finnar, eller någon annan hudvårdsprodukt, så är det viktigaste att hitta en produkt som fungerar för just dig och din hud. Det finns som sagt ingenting som fungerar för precis alla.

Leta efter en produkt för just ditt behov, och ge den sedan lite tid. Ibland kan det ta några veckor innan produkten hjälper, så var inte för snabb med att byta ut den.

Om den inte har hjälpt efter några veckor så kan du testa en annan produkt. Och som sagt, försök att använda så få hudvårdsprodukter som möjligt, använd bara sådant som du verkligen behöver.

Många produkter som man använder har exakt samma syfte, och då räcker det oftast med en eller två av dem - till exempel en rengöring eller en behandling mot finnar, och kanske en fuktkräm om man ibland får torr hud.

Vem passar Basiron för?

Basiron passar för den som besväras av finnar eller acne, men den fungerar som sagt inte för alla. Det är dock många som har blivit hjälpta av produkten, så det kan vara en bra idé att testa den.

Vi vill framför allt rekommendera Basiron gel om man har finnar någon gång ibland, eftersom den kan användas vid behov och endast där den behövs.

Basiron passar för många som vill behandla finnar eller acne, men det gäller helt enkelt att testa för att se om den fungerar för just dig.

Fördelar

 • Billig, och väldigt prisvärd.
 • Dryg produkt som räcker länge.
 • Basiron gel kan användas vid behov, och bara där den behövs.
 • Produkterna är väldigt enkla att använda.
 • Snabbt resultat för de allra flesta.

Nackdelar

 • Torkar ut huden, och man behöver ofta använda fuktkräm efteråt.
 • Basiron gel bildar en vit hinna, vilket kan vara en nackdel om man behöver använda den två gånger per dag och använder den i ansiktet.
 • Kan svida lite vid användning, speciellt i början och på vissa områden (till exempel på halsen).
 • Kan missfärga hår och tyg.

Produktfakta

 • Lämplig för: Vuxna
 • Användningsområde: Acne
 • Verksamt ämne: Benzoyl Peroxide
 • Form: Gel
 • Förpackningsvikt: Basiron gel 40 gram, Basiron gel wash 100 gram

Sammanfattning

Basiron gel och Basiron gel wash är receptfria läkemedel som behandlar acne. Den förstnämnda används som punktbehandling på till exempel finnar, vid behov.

Rengöringen används dagligen och i hela ansiktet, eller på andra ställen som till exempel rygg. Basiron gel finns i två varianter, 5 procent och 10 procent.

Det är omöjligt att svara på huruvida Basiron fungerar eller inte, för det är väldigt individuellt. Men produkterna fungerar onekligen för väldigt många.

De kan användas vid såväl mild som svår acne, en del tycker att de fungerar bäst vid svår acne medan andra anser att den endast fungerar vid mild.

Det är helt enkelt individuellt vem den fungerar för, och för en del fungerar gelen bäst medan rengöringen fungerar bättre för andra. Det gäller helt enkelt att prova sig fram.

Basiron är dryga och prisvärda produkter, och ofta väldigt effektiva. Men som sagt, de fungerar inte för alla. Det är dock helt klart värt att testa dessa produkter, eftersom många har blivit hjälpta av dem.

Börja med att använda en av produkterna en gång per dag, och öka sedan till två gånger per dag om det behövs. Om du använder gelen så är det bra att börja med den 5-procentiga, och sedan gå över till den 10-procentiga om den förstnämnda inte ger tillräcklig effekt.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals