Bästa after sun 2024 – Lugna och återfukta din solskadade hud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Ahh, solen! Den underbara, kraftfulla solen! Den otroligt viktiga D-vitaminen man får av solens strålar gör så mycket för oss. För att inte tala om hur ljust det är när solen är framme, vilket vi alltid verkar glömma i detta avlånga land under vintern.

Såklart vill ju även många få till den där sjukt snygga brännan, vare sig det är att pressa i solen under sommaren i Sverige, eller ge sig iväg på en välbehövlig solsemester. Men det är här vi måste vara försiktiga.

Som sagt är solen underbar, men den är också kraftfull och kan göra mer skada än det är värt att få en fin färg. Speciellt om man åker till varmare breddgrader måste man vara förberedd.

Det bästa är ju såklart att ALLTID använda solskydd och även hatt och solglasögon, och att tänka på att inte vara i solen för länge, speciellt mitt på dagen. Kom ihåg att det är bättre att förebygga en skada än att försöka läka den.

Vi vet ju alla att exponering av sol ger oss en snygg, solbränd kropp och man känner sig fräsch, men överexponering är en helt annan sak. Röd, irriterad hud som kliar och flagar vill väl ingen ha.

Då är det tur att det finns after sun, om man mot förmodan skulle bränna sig, och vi har alltså gått loss på 10 stycken after sun-produkter så att du lättare ska kunna veta vilka som faktiskt fungerar och är prisvärda.

Premiumvinnaren blev Maria Åkerberg After Sun Lotion som är en enkel lotion med superbra egenskaper. Evy Technology After Sun Mousse tog hem förstaplatsen i mellanklassen och kan verkligen rekommenderas till alla.

Budgetvinnaren blev en riktig klassiker: Nivea Sun After Sun Moisture Spray. Och en värdig specialare har vi med Goldwell Dualsenses Sun Reflects After Sun 60 Sec Treatment. Läs vidare för att ta reda på varför och hitta din nya after sun.

Premium: Maria Åkerberg After Sun Lotion

En nästan oslagbar after sun-produkt då den är både ekologisk och väldigt effektiv på att lindra den ömmande huden efter att man har vistats i solen för länge.

Den har vårdande egenskaper som lugnar den brända huden samtidigt som den kapslar in färgen man fått under dagen och får den att hålla länge. Det bästa av två världar, helt enkelt!


Mellan: Evy Technology After Sun Mousse

En fantastisk after sun mousse där research och teknologi har genomförts för att skapa en av de bästa after sun-produkterna på marknaden.

Vi kan inte få nog av den då den skyddar och återfuktar skadad hud och innehåller massvis med bra ingredienser som ser till att hålla huden på topp samtidigt som färgen behålls.


Budget: Nivea Sun After Sun Moisture Spray

Nivea är ju ett pålitligt märke och deras after sun är verkligen en räddare i nöden om man har bränt sig eller bara vistats i solen för länge så man känner sig upphettad.

Här finns Aloe Vera som svalkar och Vitamin E och Provitamin B5 bidrar med att huden hålls återfuktad och att dess elasticitet bevaras.


Special: Goldwell Dualsenses Sun Reflects After Sun 60 Sec Treatment

En effektiv behandling för solskadat hår som vi tycker alla borde använda när man åker på solsemester eller under sommaren i Sverige. Det är många som glömmer bort att solen även skadar håret och fokuserar endast på att återfukta kroppen.

Denna är dock en riktig fuktbomb för ditt hår och fungerar utmärkt om man har vistats mycket i klor- eller havsvatten.

Varför ska du lita på oss?

Inför detta test har jag sett till att hitta personer som lämpligt nog skulle åka iväg på en solsemester under åtminstone en vecka (det går inte så bra att testa after sun-produkter i Sverige på vintern) och som gärna ville vara med i testet.

Eftersom jag och min familj hade en solresa planerad har vi också varit med i testet. Vi har såklart inte försökt att bränna oss och jag har verkligen betonat att testpersonerna ska vara försiktiga i solen. Den bästa situationen är såklart när after sun inte behövs.

Vem behöver köpa en after sun?

Inför sommaren kan det vara bra att införskaffa en after sun eftersom man kommer att spendera mycket tid i solen. Det är mycket utomhus luncher och middagar, parkhäng, och helt enkelt njutning i solen även om man inte ligger på stranden och solar.

Huden och kan enkelt bli skadad och även om det inte är så farligt att man blir röd och får irriterad hud kan det kännas skönt att smörja in sig med en lotion eller spray som har lugnande egenskaper.

Speciellt ansiktet tar mycket skada och kan behöva mycket kärlek i form av återfuktning efter en dag i solen. Det finns helt enkelt hur många bra egenskaper som helst med en after sun.

Hur kom vi fram till vilka after sun-produkter vi skulle testa?

Som vanligt har jag kollat i butiker och rådfrågat personalen om vad för produkter som säljer bäst och har fått bäst respons av kunder. Det är alltid bra när produkterna finns lättillgängliga.

Sedan har jag kollat in utbudet i nätbutikerna och noga gått igenom produktbeskrivningar och recensioner för att hitta de after sun-produkterna som verkar bäst.

Jag har sedan hämtat hem dessa flaskor från webbutikerna skincity.se, nordicfeel.se, och kicks.se.

Hur testade vi produkterna?

Här har vi som sagt alla varit på solsemester och provat produkterna i olika tidsperioder. Det vanligaste var dock att man var borta under en veckas tid, vilket är mer än tillräckligt med tid för att se om den gör någon nytta.

Som jag nämnde ovan har vi självklart inte försökt att bränna oss, men som vanligt kan det vara svårt att undvika det med den svenska, känsliga huden och jag fick tillbaka utförliga rapporter om produkterna.

Även om det inte var en så farlig skada har after sun-produkterna fungerat ljuvligt som kylande och lugnande medel i exempelvis ansiktet efter en heldag i solen.

För att få ett mer utförligt resultat har jag dessutom skickat ut en enkät med frågor till privatpersoner som har köpt någon av produkterna vi hade med i testet som kunde upplysa oss om hur de verkligen fungerar på en rejält solskadad hy.

Alla omdömen har sammanställts för att få fram de bästa produkterna i varje prisklass och det är det generella resultatet vi presenterar här.

Våra favoriter

Premium: Maria Åkerberg After Sun Lotion

Har du varit ute i solen för mycket och fått ömmande och bränd hud? Då ska du verkligen kolla in denna sol lotion från Maria Åkerberg. Den är otroligt svalkande för huden och är enkel att arbeta in.

Bland de välgörande ingredienserna hittar vi Citrongräs, Aloe Vera, Jojobaolja, och Sheasmör. Det två förstnämnda bidrar med hållbara egenskaper och ser till att den fina färgen du fått av solen bevaras längre istället för att bli röd och försvinna.

De andra två ingredienserna jobbar för att mjukgöra huden och tillför fukt, vilket är välbehövligt när man varit ute i solen länge. Den friska Medelhavsdoften förstärker känslan av en välvårdad hy.

När den appliceras ska huden fortfarande kännas varm, och helst lite öm, för att få den bästa effekten och den kan användas både i ansiktet och på kroppen.

Ett extra plus får den för att den är ekologisk och då den är ganska dryg blir den även prisvärd. Cirka 250 kronor får man lägga ut för 250 ml.


Mellan: Evy Technology After Sun Mousse

Det blev en spännande vinnare i mellanklassen med After Sun Mousse från Evy Technology. Jag vet knappt vart jag ska börja, det finns så mycket bra egenskaper med denna lilla flaska.

Det viktigaste är kanske hur den fungerar som just after sun. Och jag kan meddela att den är en riktig baddare på att lugna huden om man har bränt sig och får den att kännas len och mjuk utan att ömma.

De vårdande ingredienserna är bland annat melon, Bilobaextrakt, och Aloe Vera. Formulan har skapats på ett sätt som gör att den går in djupt under huden för att riktigt kunna läka den skadade huden samtidigt som färgen man fått behålls.

Förutom att vara dermatologiskt testad är den även fri från skadliga ämnen som parfym, alkohol, och konserveringsmedel så den kan till och med användas på barn.

Vi gillar även att man kan använda den under smink om man exempelvis ska ut på middag eller fest på dagen man har bränt sig. Den kan även användas innan du badar, men är mest effektiv om du badar i saltvatten eller klor.

En skyddande, återfuktande, och läkande after sun med andra ord som måste provas om du tenderar att bränna dig ofta, och kommer vara en självklarhet på solsemestern där solen är starkare än i Sverige.


Budget: Nivea Sun After Sun Moisture Spray

After Sun Moisture Spray från Nivea är en riktig klassiker och håller en hög standard trots sitt låga pris. Denna rekommenderas verkligen till dig på en budget, men som vill skörda fördelarna av en bra after sun.

Vitamin E och Provitamin B5 är ingredienserna som står i fokus här som bidrar till att hudens åldrande förebyggs och gör den mer spänstig samtidigt som färgen blir hållbar.

Lugnande Aloe Vera svalkar huden om man har bränt sig, gör att den ömmar mindre, och återställer fuktbalansen. Sprayen är enkel att använda och sätter sig snabbt i huden utan kladd.

Förutom sprayformen finns den i två andra utföranden, som lotion och en som man använder i duschen. Sprayen kommer för ett cirkapris på 75 kronor för 200 ml. Det kallar jag ett kap!


Special: Goldwell Dualsenses Sun Reflects After Sun 60 Sec Treatment

Vi har tagit med en spännande specialare som alla borde prova efter att ha vistats i solen mycket. Speciellt om man är utomlands i den starka solen och skadliga havsvattnet. Denna är speciellt utformad för håret.

Det kanske inte är alla som tänker på att håret faktiskt också tar skada av att vara i solen för mycket. Visst kan det ljusa håret bli vackert blonderat utan ett salongsbesök, men en blandning av klor, saltvatten, och för mycket sol gör mer skada än det är värt.

Det spelar såklart ingen roll vilken färg du har på håret - alla hårtyper blir skadade av solen och detta treatment kan användas av alla. Goldwell har också många olika hårbehandlingar i Dualsenses-serien.

Formulan består av en blandning av Panthenol, som är bra på att binda vattenmolekyler och håller håret återfuktat, och Micro PROtech Complex.

Återuppbyggandet av håret sägs vara omedelbart - därav 60 sekunder i namnet - men det är såklart beroende på hur slitet och skadat det är. Om man använder behandlingen dagligen när man exempelvis är på solsemester hjälper den något otroligt.

Har man redan väldigt slitet hår och använder den efter att solen har skadat det ännu mer kanske den inte är lika effektiv. Men panelen tyckte att den gjorde under med deras solskadade hår.

Våra utmanare

Sensai Silky Bronze Soothing After Sun Repair Mask

Även denna tycker vi är lite av en specialare eftersom det är som en ansiktsmask. Ansiktet är ju så himla känsligt och du kan tänka dig hur mycket skada det får utstå under en vanlig dag, och så lägger man på överexponering av solen på det. Aj!

Denna mask är perfekt om man har bränt sig i ansiktet med sina kylande egenskaper som snabbt lugnar den överhettade och torra huden. Vi tycker även om att den har en anti-ageing effekt och hjälper till att revitalisera den skadade huden.

Samtidigt som hudens elasticitet återställs bevaras färgen man har fått under dagen och man blir vackert solbränd istället för kliande röd.

En mask att rekommendera med andra ord. Det finns även ett matchande shampoo. Dock har den tyvärr sitt pris: cirka 1000 kronor får man lägga ut för den. 


Hawaiian Tropic Silk Hydration After Sun Hydration Lotion

Extrakt från kamomill och Aloe Vera kommer samman i denna populära lotion från Hawaiian Tropic för att läka - eller åtminstone lugna - din solskadade hud som har blivit irriterad. Fungerar som en vanlig lotion man smörjer in huden med.

Den förebygger att din hud flagar och ser till att färgen behålls istället. Den är hypoallergenisk och kommer i några olika utföranden. Flaskan vi provade kostar ungefär 125 kronor för 180 ml.


Avivir Aloe Vera After Sun

Avivir älskar Aloe Vera och vi älskar dem! En after sun som innehåller Aloe Vera upp till 90% och gör så att hudens fuktbalans återställs. Dessutom förstärks din solbränna utan att du blir röd. Vi gillar även att den förbereder kroppen för att vara ute i solen igen.

Fuktreserver byggs upp genom att det egna pigmentet aktiveras. Dessutom är den fri från parabener, parfym, färgämnen, och mineraloljor. Den kommer även i många andra utföranden som är bra skydd mot solen.


Clarins After Sun Moisturizer Ultra Hydrating

Här har vi en produkt som innehåller sheasmör, vattenmelon, solrosfröextrakt, och Mimosa Tenuiflora som tillsammans bidrar med att bränd hud lugnas och att hudens fukt återställs och bevaras.

När huden är återfuktad kommer den kännas mjuk och len igen, samtidigt som man fått en snygg bränna.


Comfort Zone Sun Soul Face After Sun

Detta är en spännande produkt som är till för ansiktet. Den innehåller ingredienser som Arganolja, Aloe Vera, extrakt från Physalis Angulata, och peptiden och är upp till 90% naturlig. Detta betyder att den är rik på antioxidanter och har fuktgivande egenskaper.

Den läker solskadad hud samtidigt som den förbereder för mer vistelse i solen. Den tas enkelt upp av huden utan att kladda och kommer för ett cirkapris på 235 kronor för 60 ml. Lite för dyrt, tyckte de flesta av oss som provade, men en väldigt bra kräm för det.


Piz Buin After Sun Soothing & Cooling Moisturising Lotion

Detta är en kladdfri lotion som enkelt och snabbt går in i huden och gör den mjuk och återfuktad. Den verkar i 24 timmar där den håller din fuktnivå perfekt balanserad.

Mintextrakt och Aloe Vera har kylande effekter och gör så att resultat blir hållbart. Kommer även som en Tan Intensifier som är mer till för att behålla den snygga brännan man fått.

Frågor och svar

Vad är after sun?

After sun är en produkt som används efter att man har solat eller bara har varit en längre stund i solen utan att medvetet ha solat. Det återfuktar och lugnar huden efteråt och kan dessutom få solbrännan att hålla längre.

Varför ska man använda after sun?

Främst för att det är bra för huden. Solens strålar är inte så snälla mot huden, så om man vistas i solen är det viktigt att smörja in den också.

After Sun är viktigt just för sina återfuktande och lugnande egenskaper. Om man dessutom solar just för att bli brun är After Sun extra bra eftersom den kan få färgen att hålla längre.

Hur använder man after sun?

After Sun används efter att man har solat eller vistas i solen och smörjs helt enkelt in över hela kroppen och ansiktet.

Finns after sun till ansiktet?

Ja, det finns även after sun som är anpassad just för ansiktet. De har även många andra bra egenskaper, till exempel finns sorter med anti-age-effekt som motverkar rynkor och liknande.

Finns det after sun för barn?

Det finns after sun som är anpassade för barn. De är mildare och anpassade för barns känsliga hud. Många av dem passar även för bebisar.

Det är jätteviktigt att använda solskydd, såsom solkräm och after sun på barn och bebisar – men tänk på att kolla från vilken ålder de passar. Och använd alltid en sort som är anpassad just för barn och/eller bebisar.

Finns det after sun med brun utan sol?

Ja, det finns flera sorter med brun utan sol. Förutom att återfukta, lugna huden, och få färgen att hålla längre så förbättrar de även färgen. Perfekt för den som verkligen vill ha färg, men inte vill ligga i solen för länge eller för ofta.

Vad kostar after sun?

Från långt under hundra kronor och upp till någon tusenlapp.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals