Bästa ansiktsborsten 2024 – För daglig peeling och djuprengöring

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här guiden får du lära dig allt om vad en ansiktsrengöringsborste kan göra för din hy. Du får tips på vilka ansiktsborstar som är de bästa på marknaden idag, samt deras för- och nackdelar. Vi går också igenom hur du ska använda en ansiktsborste och vad du ska tänka på innan du köper den.

En ansiktsborste fyller flera funktioner. Det kan vara ett alternativ till en peelingkräm, men det är också något som du kan använda dagligen för ansiktsrengöring istället för att använda händerna när du applicerar din ansiktstvätt.

Vi har valt ut några ansiktsborstar som vi tycker är speciellt bra, och som är väldigt omtyckta av sina användare. Premiumkategorins vinnare blev e.l.f. Cleansing Duo Face Brush. I mellanklassen blev Iris Hantverk Ansiktsborste det givna alternativet.

En bra budgetprodukt har vi också, som heter EcoTools Facial Cleansing Brush. Missa heller inte specialaren som alla talar om. Foreo Luna Play Plus har nämligen tagit skönhetsindustrin med storm!

Premium: e.l.f. Cleansing Duo Face Brush

Ansiktsborsten från e.l.f. är en en omtyckt borste med mjuka borst, som rengör och peelar på ett skonsamt sätt. Borsten är tvåsidig och har borst på ena sidan och silikonknoppar på den andra. Sidan med silikon är särskilt lämpad för lätt peeling och exfoliering.

Fördelar

 • Tvåsidig
 • Ergonomiskt handtag

Nackdelar

 • Dyr
 • Mycket mjuk borste

Mellan: Iris Hantverk Ansiktsborste

Svenska Iris Hantverk har tagit fram den här ansiktsborsten med äkta tagel. Det är en medelmjuk borste med ett vackert och mjukt träskaft att hålla i. Borsten kan användas både för torrborstning och ansiktsrengöring. Eftersom borsten är åt det aningen styvare hållet så rengör den på djupet.

Fördelar

 • Naturmaterial
 • Snygg design

Nackdelar

 • Långt skaft
 • Ej vegansk

Budget: EcoTools Facial Cleansing Brush

Ansiktsborsten från EcoTools finns i flera härliga pastellfärger. Den är också tillverkad av återvunnen plast och är därmed också miljövänligare än många andra borstar av den här typen. Det lite speciella med den är att den endast består av ett borsthuvudet och inget skaft.

De flesta av användarna tycker att den är fantastiskt praktisk, medan andra tycker att den är lite obekväm att hålla i. Men det är absolut en bra borste för den som vill ha en kvalitetsborste i budgetklassen.

Fördelar

 • Tillverkad av återvunnet material
 • Praktiskt på resor

Nackdelar

 • Stort borsthuvud
 • Inget skaft

Special: Foreo Luna Play Plus

Specialaren Foreo Luna Play Plus är en riktigt lyxig ansiktsborste, som tagit skönhetsindustrin med storm. Den består inte av borst utan har silikonknoppar i två olika storlekar.

Du placerar den på lång- och pekfinger för rengöring med stor precision. Den är jättelätt att tvätta av och är på så sätt mycket mer hygienisk än vad en vanlig borste exempelvis är.

Fördelar

 • Skonsam men effektiv
 • Två lägen

Nackdelar

 • Dyr
 • Slits ganska snabbt

Ansiktsborstning för djuprengöring och ökad blodcirkulation

För att hålla huden i ansiktet rengjord och fräsch, är det viktigt med en daglig rengöringsrutin. En ansiktsborste rengör inte bara på djupet, den ökar också blodcirkulationen, så att huden blir fräschare och ser friskare ut.

Att använda en ansiktsborste stimulerar kollagenproduktionen. Kollagen är hudens eget protein och det är det som gör vår hud ungdomlig och spänstig.

Många med hudproblem har stor glädje av en ansiktsborste eftersom de rengör på djupet. Huden blir slätare, friskare och orenheter försvinner helt eller delvis.

Men en rengöringsborste är inte bara effektivare på att rengöra på djupet, utan den gör också att rengöringen känns lyxigare. Det blir mer av en spa-känsla och känns härligt och uppfriskande efteråt.

Istället för en peeling

Att tvätta dig med en ansiktsborste fungerar också som en skonsammare form av peeling. Den ökar blodcirkulationen och rengör, utan att skrubba huden lika mycket som en peeling gör.

Det gör att du kan använda ansiktsborsten mycket oftare. Precis som med peeling, exfolierar ansiktsborsten huden och du får ett skonsamt och effektivt sätt att avlägsna döda hudceller på.

Olika typer av rengöringsborste

Rengöringsborstar har blivit något av en succé de senaste åren. På marknaden finns idag ett stort antal borstar. De ser ofta ut som klassiska massageborstar i miniatyr. Eller så kan en ansiktsborste bestå helt av silikon som träs på fingrarna.

Vilken som föredras är helt individuellt och beror på syftet. Naturligtvis går de att kombinera och du kan ha glädje av att använda båda sorter. Ansiktsborstar finns i en mängd olika storlekar, priser, och med diverse funktioner. 

En ansiktsborste passar bäst att använda på kvällen, eftersom den exfolierande effekten kan göra att huden blir mer känslig för sol. Därför är det bättre att låta huden boostas med en bra nattkräm efter en rengöringen med ansiktsborsten.

En ansiktsborste är också perfekt att ta med sig på resa. Du får en avancerad hudvård med exfoliering, djuprengöring och ansiktsmassage i ett. Med ett enda verktyg, som utan problem ryms i necessären.

Fördelar med en ansiktsborste

 1. Rengör huden på djupet
 2. Stimulerar blodcirkulationen
 3. Stimulerar kollagenproduktionen
 4. Motverkar linjer och fina rynkor
 5. Exfolierar (avlägsnar döda hudceller)
 6. Gör att krämer tas upp bättre av huden

Hur du använder en ansiktsborste

Att använda en ansiktsborste väldigt enkelt och det tar inte heller särskilt lång tid. Du kan använda den på torr hud för att exfoliera och stimulera blodcirkulationen. Men du kan också kombinera den med din ansiktsrengöring, för att få ett extra djuprengörande resultat.

Anpassa alltid trycket på borsten efter hur känslig hud du har. Har du sår och inflammerad hud, ska du inte borsta på det området. När du använt borsten ett tag, lär du dig vad din hud mår bra av och trivs med.

 1. Borsta i cirklande rörelser från mitten av ansiktet och utåt, det vill säga börja mitt på pannan och rör dig i cirklande rörelser ut mot tinningen.

 2. Mitt på ansiktet börjar du vid näsan och borstar ut över kinderna upp mot tinningarna. Vid ansiktshalvans nedre del, börjar du helt enkelt på hakan och masserar dig upp mot öronen.

 3. På halsen ska du däremot jobba i nedåtgående riktning. Här finns lymfkörtlar om rensar kroppen från slaggprodukter. Dra borsten från hakan ner mot nyckelbenen. Då får du samtidigt en lätt lymfdränerande effekt.

Våra favoriter

Här nedan går vi i större detalj in på på våra favoriter i den här köpguiden. De har blivit placerade i sina kategorier baserat på genomgående research och tester. Vi hoppas naturligtvis att du har hittat din egen favorit!

Premium: e.l.f. Cleansing Duo Face Brush

e.l.f. Cleansing Duo Face Brush är en borste som fått många bra recensioner och den är omtyckt både av köpare och skönhetsbloggare.

Borsten har två sidor. På den ena sidan har den en mjukt borste som du kan använda för djuprengöring och på den motsatta sidan finns silikonknoppar, som kan användas för massage och exfoliering.

Formen på skaftet är framtaget för att ge ett så bra grepp som möjligt och för att kunna ge användaren möjlighet att kontrollera borstens tryck och rörelser på ett exakt sätt.

Borsten är avsedd att djuprengöra porerna skonsamt och många recensenter skriver om goda resultat efter användningen av borsten. Det här är en mycket mjuk borste och personer som vill ha en mer peelande effekt kan bli besvikna.

Fördelar

 • Tvåsidig
 • Ergonomiskt handtag

Nackdelar

 • Dyr
 • Mycket mjuk borste

Mellan: Iris Hantverk Ansiktsborste

Ansiktsborsten från svenska Iris Hantverk är tillverkad i tagel och oljad ek. Borsten kan du använda som torrborste eller tillsammans med din ansiktstvätt, för att ta bort smink och  orenheter. Borsten är medelmjuk och passar väldigt bra för exfoliering också.

Iris Hantverk är ett litet borstbinderi med anor ända tillbaka till 1800-talet. De producerar alltjämt borstar av olika slag. Deras filosofi är att ta fram produkter med funktionell design och varsamt utvalda naturmaterial. I företaget finns ett gediget hantverkskunnande och här får du verkligen mycket för pengarna.

Förutom att borstarna är funktionella, är de också mycket vackra designföremål som förgyller din vardag. Träet åldras vackert och är lätt att hålla rent med varmt vatten och lite diskmedel. Träskaftet kan du med fördel olja in med lite kallpressad linolja.

När du tvättar borsten ska du alltid låta den torka med borsten nedåt. Att låta den ligga över en bordskant är exempelvis ett utmärkt sätt. Borstens längd är 17,5 cm, vilket är ganska långt och vissa kan uppleva att den är lite obekväm att hålla i. Taglet kommer från häst eller nöt och borstarna är alltså inte veganska.

Fördelar

 • Naturmaterial
 • Snygg design

Nackdelar

 • Långt skaft
 • Ej vegansk

Budget: EcoTools Facial Cleansing Brush

EcoTools Facial Cleansing Brush är tillverkad i återvunnet material och är 100% vegansk. Borsten är mjuk och skonsam att använda och passar bra för personer som har akne och oren hud. Du kan borsta med stor precision, eftersom du håller i själva borsthuvudet. Borsten har alltså inget skaft.

Det här tycker många är en stor fördel, medan andra tycker att det kan vara en nackdel. Det är i alla fall en perfekt ansiktsborste att ta med på resor, eftersom den är väldigt lätt att packa i necessären.

Borsthuvudet är stort och du kan tvätta hela ansiktet med några svepande tag med borsten. Nackdelen är förstås att det är svårare att tvätta på områden, där du vill komma åt, som till exempel vid näsvingarna.

Fördelar

 • Tillverkad av återvunnet material
 • Praktiskt på resor

Nackdelar

 • Stort borsthuvud
 • Inget skaft

Special: Foreo Luna Play Plus

Foreo Luna Play Plus är ansiktsborsten i silikon, som en hel skönhetsbloggvärld började prata om för ett par år sedan.

Den innovativa produkten är tillverkad i mjuk silikon och du träder helt enkelt borsthuvudet på lång- och pekfinger och kan därefter använda borsten med stor precision.

Borsten består av silikonknoppar i två storlekar. Den stora ytan består av knoppar i liten storlek som passar att rengöra med ansiktet i stort.

På toppen av borsthuvudet finns lite större knoppar, som är perfekta att använda på problemområden som till exempel T-zonen och andra partier med oljig hud.

Foreo Luna Play Plus finns i flera olika färger. Levereras i ett fint plastetui som gör att den känns som en lyxig produkt.

Fördelar

 • Skonsam men effektiv
 • Två lägen

Nackdelar

 • Dyr
 • Slits ganska snabbt

Våra utmanare

Den här köpguiden ville vi också presentera ytterligare några intressanta ansiktsborstar, förutom de i huvudkategorierna. Har du inte hittat någon favorit i dem, så ta en titt bland dessa utmärkta ansiktsborstar.

Åhléns Ansiktsborste Plast

Åhléns egen ansiktsborste ger en djuprengöring och mild exfoliering. Den används tillsammans med en ansiktsrengöring och kan också användas som torrborstning.

Designen är ergonomisk med ett praktiskt handtag som är ca 12 cm. Borsthuvudet är lätt framåtböjt, vilket gör att det är lätt att få en bra vinkel på borsten.

I skaftet finns ett hål för upphängning och där kan du sticka in ett snöre om du vill ha den hängande på en krok.

Fördelar

 • Mjuk och skonsam
 • Ergonomiskt handtag

Nackdelar

 • Strån kan lossna
 • Finns endast i en färg

Åhléns Ansiktsborste Trä

Här har vi Åhléns andra borste i köpguiden. Borsten är framtagen att av FSC-certifierat trä och är alltså tillverkad i ett ansvarsfullt skogsbruk. Borsten består att taklonfiber, vilket gör borsten helt vegansk.

Taklonfiber är skonsamt mot huden och passar bra för personer med känslig hy. Borsten är mjuk och skonsam mot huden. Passar både som ansiktstvätt och för torrborstning. Borsten har flera miljömärkningar och är godkänd av Svanen.

Fördelar

 • Miljömärkt
 • Certifierat trä
 • Skonsam mot huden

Nackdelar

 • Dyr
 • Modell utan skaft

Iris Hantverk Ansiktsborste Våt

En lite annorlunda ansiktsborste från Iris Hantverk. Tillverkad i mörkt tagel och oljebehandlat valnötsträ. Den har formen av en rakborste eller kabukiborste och står alltså rakt upp från skaftet. Det är en liten borste på som är 10 centimeter lång.

En borste av den här modellen kan användas med större tryck och den passar bra för djup peeling och noggrann rengöring. Kan användas både som torrborste och tillsammans med en ansiktsrengöring.

Fördelar

 • Effektiv
 • Exklusiva material

Nackdelar

 • Ej vegansk
 • Liten

Anaé Ansiktsborste

Anaé är ett franskt företag som tillverkar olika typer av hygienprodukter helt och hållet i naturmaterial. Skaftet är gjort av bokträ och är FSC-certifierat. Stråna är tillverkade av tagel.

Borsten är medelhård och är bra som peelingredskap. Kan användas både för torrborstning och för rengöring med ansiktstvätt. Borsten är 13 cm lång.

Fördelar

 • FSC-certifierad
 • Rep för upphängning

Nackdelar

 • Borst av djurtagel
 • Liten

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals