Bästa ansiktskrämen för mogen hy 2022 – Fyllighet och glow hela dagen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Allas hy reagerar individuellt på åldrandet, men något som brukar gälla alla är behovet av fukt. Allt eftersom förändringarna sker i kroppen tenderar huden att torka ut och en bra återfuktning blir bland det viktigaste.

En rikt återfuktande kräm är a och o för mogen hy och troligen behövs det också någon form av olja. Idag finns det väldigt många oljor på marknaden som är lättabsorberande, som är vanliga ingredienser i hudvård.

Avokadoolja, kokosolja, och jojobaolja är några av dessa. Det finns också hudkrämer för mogen hy som har fyllande effekter. Det är inte med hjälp av några skadliga ämnen, utan tvärtom sådant som är vårdande och bra för huden.

Hyaluronsyra och retinol är två ingredienser hudvårdsföretag gärna använder när det gäller ansiktskrämer för mogen hy och som boostar och fyller upp huden med fukt så att fina linjer minskar.

Vi har gått igenom ett stort antal ansiktskrämer för mogen hy inför det här testet och hittat flera favoriter. I premiumklassen vann Elemis Pro-Collagen Marine Cream Anti-Aging.

Vår mellanvinnare blev Lumene Harmonia Nordic Rituals Moisturizer och en bra budgetvariant har vi också: Missha Ice Tear Cream heter den. Vår specialare blev Sensai Ultimate The Cream.

Premium: Elemis Pro-Collagen Marine Cream Anti-Aging

Elemis Pro-collagen Marine Cream är en otroligt exklusiv sådan som boostar huden genom att stimulera kollagenproduktionen och får den att må bra på många olika nivåer.

Här får du verkligen vad du betalar för, eftersom det är en kräm som har visat sin styrka genom att ha många nöjda kunder och användare.

Om priset skulle få det att tåras i ögonen på dig så ska du veta att den är väldigt dryg och att man inte använder mer än en liten en krämklick i ärtstorlek varje gång.

Fördelar

 • Stimulerar kollagenproduktionen
 • Mycket dryg

Nackdelar

 • Innehåller ingen solskyddsfaktor

Mellan: Lumene Harmonia Nordic Rituals Moisturizer

Finska Lumene har kommit långt de senaste åren och sedan man åter lanserade sig här i Norden efter att ha legat lågt några år, har man vunnit helt ny mark och deras prisvärda och samtidigt exklusiva krämer med fint innehåll har väldigt många nöjda användare.

Fördelar

 • Tillverkad i Finland av ingredienser med hög kvalitet

Nackdelar

 • Ingen solskyddsfaktor

Budget: Missha Ice Tear Cream

Koreansk hudvård är supertrendigt just nu och för det mesta är den dyr och exklusiv. Men glädjande nog kan vi för en gångs skull presentera en hudvårdsprodukt i budgetkategorin. Den här innehåller 10% glaciärvatten som återfuktar mycket effektivt och gör huden fräschare och fastare.

Fördelar

 • Återfuktande
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Har en ovanlig doft som kanske inte tilltalar alla

Special: Sensai Ultimate The Cream

Sensai Ultimate The Cream är en kräm som ställer det mesta på sin spets. En extremt exklusiv och nischad kräm som jämförs med ett ansiktslyft i flera recensioner. Japansk hudvård för de som är redo att betala för resultat.

Fördelar

 • Exklusiv

Nackdelar

 • Kostar mycket om man ska ha hela hudvårdsserien

Köpguide

Vi vill börja med att säga att det viktiga är att man inte har för bråttom med att använda specifika krämer med antirynkfunktioner när man blir äldre.

Har man torr hy, vilken ålder man än är, kan man absolut prova en återfuktande kräm som också passar mogen hy. Men det är helt bortkastade pengar att i förtid börja med krämer för mogen hy som har antirynk-effekt.

Med det sagt finns det några saker att tänka på för dig som känner att du verkligen behöver en kräm som återfuktar rikligt och kanske stramar åt en del och fyller ut rynkor.

En rikligt återfuktande och boostade funktion är alltså en grundläggande faktor hos en kräm för mogen hy. Antioxidanter är ett av de bästa sätten att hålla huden fräsch och i bra skick och en kräm full med C-vitaminer och andra antioxidanter är jättebra.

UV-skydd

Ett UV-skydd är egentligen något man alltid ska ha på sig. Men att ha en ansiktskräm som har UV-filter som standard är väldigt bra, eftersom du då får ett skydd helt automatiskt.

Solens strålar sliter på även när det är ont om dagsljus och framförallt när solen börjar titta fram på våren. Det är faktiskt också utöver antioxidanter ett av de bästa sättet att hålla huden rynkfri.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne som har en väldigt vattenbindande och fuktbindande förmåga. Det är trots namnet egentligen ingen syra utan en sockerart.

Det är ett fuktgivande bindemedel som tar sig ner djupt i hudlagren och skapar på det sättet fylligare hud och den har en stötdämpande fyllnadseffekt mellan de elastiska fibrerna där.

Upp till 50% av all hyaluronsyra i kroppen återfinns i huden och då främst på de djupare lagren. Brist på hyaluronsyra gör att huden tappar elasticitet och blir torrare och rynkorna blir mer synliga.

Hyaluronsyra i hudvårdsprodukter tar man fram först och främst på syntetisk väg genom bioteknisk framställning; så kallad bakteriell fermentation.

Det är en dyr ingrediens eftersom den är kostsam att framställa. Den har en hög förmåga att binda fukt och man behöver därför inte mycket i en produkt för att den ska vara effektiv.

Den är vanlig i ekologiska krämer, eftersom inget besprutat behöver användas i framställningen. Hyaluronsyra är väldigt mild och ger inte upphov till allergiska reaktioner.

Hyaluronsyra bryts kontinuerligt ner i kroppen och återbildas sedan. Hyaluronsyrans känslighet förhöjs av fria radikaler och oxiderande ämnen. Kroppens förmåga att egenproducera den minskar i takt med att man åldras.

Kollagen

Kollagen är ett protein som det finns mest av i huden. Den gör också huden elastisk och ungdomlig. Kroppen producerar proteinet själv.

Även kollagen minskar i huden med åren och det är ingenting man som producent kan lägga till i hudkräm, men man kan ta det som kosttillskott och man kan använda sig av produkter med ingredienser som stimulerar hudens egen kollagenproduktion.

Retinol

Retinol är superingrediensen som är omtalad och finns i många krämer med antirynkfunktion och som är ämnade för mogen hy.

Retinol är egentligen A-vitamin i form av mycket små molekyler, som klarar av att tränga ner i det undre hudlagret, som kallas dermis.

Allt eftersom det tas upp av huden omvandlas det till A-vitaminsyra, som har en rad vårdande egenskaper. Retinol boostar både kollagen- och elastinproduktionen i huden, vilket givetvis gör att huden blir mjukare och spänstigare.

Den stimulerar omsättningen på cellerna och har faktiskt en föryngrande effekt på dem. En bra hudkräm med retinol har verkligen förmågan att drastiskt förbättra hudens mående genom att släta ut och minska rynkor.

Det har gjorts mycket studier på ämnet och retinol är så kraftigt verkande att det inom hudvård endast är tillåtet att receptfritt sälja produkter med max 1% retinol. Resten är receptbelagt och dessa produkter brukar vara aknemedicin och krämer för olika hudåkommor.

Våra favoriter

Premium: Elemis Pro-Collagen Marine Cream Anti-Aging

Elemis Pro-Collagen Marine Cream är mycket dryg och appliceras endast i en ärtas storlek i mängd. Om du hickar till av priset, behöver du alltså inte bli så chockad trots allt, eftersom den är väldigt dryg och inte kostar särskilt mycket mer än andra exklusiva ansiktskrämer för mogen hy.

Elemis kräm innehåller ämnen som stimulerar kollagenproduktionen i huden och de har även ett serum och nattkräm som man kan komplettera med. Den här skall inte bara förebygga rynkor utan även minska de som redan har uppstått.

Panelmedlemmarna hade inte möjlighet att prova krämerna över så lång tid, men man kan konstatera av idel goda recensioner på nätet att den har väldigt många nöjda kunder.

Vid en provning på ett par dagars användning finns det bara positiva saker att säga. Den är som sagt väldigt dryg och huden känns otroligt fräsch, återfuktad, och uppstramad efteråt.

Fördelar

 • Stimulerar kollagenproduktionen
 • Mycket dryg

Nackdelar

 • Innehåller ingen solskyddsfaktor

Mellan: Lumene Harmonia Nordic Rituals Moisturizer

Lumene Harmonia Nordic Rituals Moisturizer kan man nästan köpa bara för burkens utseende. Men burkens innehåll är faktiskt också lika bra som burken är vacker.

En aktiv beståndsdel här är växten nordisk sprängticka, samt källvatten, som ger näring och fukt. Ansiktskrämen innehåller till 98% helt naturliga ingredienser.

Den är fri från formaldehydfrigörande mineraloljor, silikon, parabener, och andra kemiska tillsatser. Den känns verkligen mjuk på huden och gör den fräsch och klar.

Det här är en mycket prisvärd produkt som vi varmt kan rekommendera om man man behöver en ansiktskräm som återfuktar rikligt. Den ökar elasticiteten och passar mogen hud mycket bra.

Fördelar

 • Tillverkad i Finland av ingredienser med hög kvalitet

Nackdelar

 • Ingen solskyddsfaktor

Budget: Missha Ice Tear Cream

Missha Ice Tear Cream är en ansiktskräm som satsat på mycket mineraler i innehållet, vilket gör att huden får det lättare att absorbera fukten.

Den innehåller 10% glaciärvatten som återfuktar på ett effektivt sätt och gör huden fräsch. Missha är en del av den koreanska makeup-industrin som blivit så oerhört populär de senaste åren.

Bland sina konkurrenter i Korea står sig Missha kanske inte jättehögt och det finns bra mycket mer exklusiv och fin hudvård som kommer därifrån.

Men för en rimlig penning får man här en utmärkt ansiktskräm som återfuktar ordentligt, vilket är mycket värt för många. Den är dryg och absorberas snabbt utan att bli kladdig och den gör sig bra som grund till makeup.

Fördelar

 • Återfuktande
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Har en ovanlig doft som kanske inte tilltalar alla

Special: Sensai Ultimate The Cream

Japanska Sensai är krämernas rolls-royce och här talar vi elegant och lyx på högsta nivå. Den är berikad med en rad extrakt som återställer hudens vitalitet inifrån och gör huden slät och spänstig.

Man kan se på den här krämen som ett ansiktslyft utan att man behöver lägga sig under kniven. Den är ovanligt absorberande och mjuk och gör huden effektivt återfuktad, den hjälper till att bygga upp hudens egna skyddsbarriärer och gör också huden mjuk och fyllig.

Den främjar uppkomsten av hyaluronsyra och det gör att ytterligare fukt binds på effektivaste sätt. Juryn som fick förmånen att testa den här var väldigt imponerade av den.

Fördelar

 • Exklusiv

Nackdelar

 • Kostar mycket om man ska ha hela hudvårdsserien

Våra utmanare

Missha Super Aqua Cell Renew Snail Cream

Super Aqua Snail Cream  är en av de krämer på marknaden som innehåller snigelsekret. Det har en läkande effekt och är också bra för pigmenterad hud, eftersom den jämnar ut hudtonen.

Den är speciellt ämnad för den som behöver en riktig fuktboost, vilket krämen ger tack vare baobab-extrakt, som aktivt kapslar in och bidrar med rejäla mängder fukt till huden.

Den passar extra bra för dig med lättirriterad hud och även hud som har skador på grund av acne, rosacea eller liknande.

Eftersom den är fri från mineralolja och parabener passar den också personer med känslig hy. Den har en gelékonsistens, men återfuktar ändå väldigt effektivt.

Fördelar

 • Jämnar ut hudtonen
 • Innehåller 70% snigelsekret

Nackdelar

 • Innehåller alkohol

Nuxe Nuxellence Eclat Youth and Radiance Revealing Fluid

En kräm som är framtagen för att på nytt ge huden lyster och ungdomlighet. Sammansättningen understödjer kollagenproduktionen i kroppen och krämen minskar rynkor och fina linjer efter ett par veckors användning.

Använder man den här kontinuerligt under en hel säsong kommer de flesta att märka skillnad. Men man måste komma ihåg att det finns ingen kräm som är "One Fits All".

Man reagerar helt enkelt olika på olika krämer, precis som det är med det mesta. Den har dock många bra recensioner på nätet och vi har sett att många har fått ett lyckat resultat med den här.

Fördelar

 • Ökar kroppens förmåga att producera kollagen
 • Återfuktar effektivt

Nackdelar

 • För mycket i pumpflaskan

Medik8 White Balance Everyday Protect

Är du drabbad av mycket pigmentfläckar? Pigmenteringar är något som brukar uppstå med åren och blir man väldigt drabbad av det är det inte roligt, eftersom det lätt gör att man känner sig smutsig i ansiktet.

Melatoninproduktionen minskar med åldern och det gör att fläckarna kommer. Den här krämen tonar ut huden och innehåller också ett rejält solskydd på solskyddsfaktor 50.

Solskyddsfaktorn är grundläggande om man vill bli av med pigmenteringen, eftersom solljus gör att fläckarna genast blir större och sprider sig väldigt mycket. White Balance Everyday Protect innehåller också antioxidanter och bland annat vitamin B.

Fördelar

 • Bra mot pigmentering
 • Hög solskyddsfaktor

Nackdelar

 • En tub av det här slaget är svår att få all kräm ur

Babor Skinovage Vitalizing Cream

Babor Skinovage Vitalizing Cream är framtagen som det sista steget i en hudvårdsrutin, som motverkar trött och slapp hy.

Men har man redan serum och ansiktstvätt som man gillar kan man ändå komplettera med den här krämen utan att använda hela serien.

Babor tar alltid fram sina produkter baserat på gedigna forskningsresultat och effekterna av dem är kliniskt bevisade.

Fördelar

 • Forskningsteknologi står bakom tillverkningen

Nackdelar

 • Det skulle i så fall vara att designen på burken är ganska tråkig

Missha Misa Cho Gong Jin Premium Cream

En exklusiv produkt med en kinesiskt inspirerad burk som innehåller en kräm bestående av linfrön, tremella fuciformis, och, håll er nu; guld!

Krämen smälter in i huden och bildar en skyddande barriär som kapslar in fukten och dessutom ger hyaluronsyran under huden möjlighet att hålla huden fyllig och återfuktad.

Fördelar

 • Känns lyxig och exklusiv
 • Vacker burk

Nackdelar

 • Återfuktar bra, men är ingenting för den allra torraste hyn

G9 Skin White in Range White in Moisture Cream

Här är återigen en kräm för personer som har problem med pigmentering. Det här är en relativt billig kräm, men man får komma ihåg att det är en chansning, eftersom resultatet verkar vara mycket blandat, när man läser recensioner på nätet.

Många har fått god hjälp av den medan andra är besvikna. Värd att prova om man är på en budget och vill ha en kräm som hjälper mot pigmentering och om den inte hjälper har man ändå en jättebra, återfuktande kräm som är billig om man jämför med många andra krämer för mogen hy.

Man måste också komma ihåg att när det handlar om den här typen av krämer gäller det att ha tålamod vilket märke man än använder sig av, innan man ser resultat.

Man ser oftast inte resultat på några veckor och har man svår pigmentering kan man behöva smörja sig i ett halvår innan allt är borta.

Fördelar

 • Återfuktar och är skön att använda

Nackdelar

 • Blandade resultat
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals