Bästa ansiktskrämen 2021 – Vägen till en len och smidig hud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Precis alla behöver en riktigt bra ansiktskräm, oavsett om man har fet, torr, eller blandad hy och oavsett om man är man eller kvinna. En riktigt bra kräm vårdar din hud och får den att stråla, den tar hand om dina problemområden, och går ned på djupet.

I mitt badrumsskåp finns en hel drös ansiktskrämer för olika behov. Jag älskar att prova mig fram och letar oavbrutet efter den där produkten som ska göra min hud vackrare än någonsin.

Vid det här laget har jag förstås en hel del favoriter, men det finns alltid nya och spännande produkter att testa. Det är inte helt lätt att hitta en riktigt bra kräm; därför ville jag hjälpa dig på traven genom att göra ett riktigt bra och omfattande test på flera krämer.

Målet var förstås att hitta de produkterna som gav bäst resultat för pengarna. Jag och min testpanel har provat oss igenom ett antal krämer och kommit fram till några riktiga favoriter.

I premiumklassen föll vi för Akademiklinikens Cure Recovery Cream; i mellanklassen blev valet Maria Åkerberg Face Lotion More; och budgetfavoriten blev Urtekrams Nordic Birch Cream.

Vi hittade också en specialare värd att omnämna, nämligen Weleda Pomegranate Firming Day Cream. Läs vidare för utförliga recensioner av alla krämer så att du kan hitta din favorit.

Premium: Akademikliniken Cure Recovery Cream 

Denna kräm fick testpanelen att bli alldeles lyrisk eftersom den lämnar huden silkeslen och väl återfuktad utan att kännas tung eller kladdig.

Den tog även bort irriterande torrhetslinjer och vi upplevde att huden kändes mer fräsch och elastisk efter en tids användning. Letar du efter en riktig lyxig och härlig ansiktskräm är denna verkligen rätt för dig.

Fördelar

 • Lämnar huden silkeslen
 • Förbättrar hudens struktur

 • Vårdar och återfuktar

Nackdelar

 • Dyr
 • Ohygieniskt med burk

 • Tråkig design


Mellan: Maria Åkerberg Face Lotion More

Här har vi en prisvinnande ansiktskräm från Maria Åkerberg, som blivit väldigt uppskattad för att den både är återfuktande och behaglig, samtidigt som den motverkar ålderstecken och stramar upp. Det gör den perfekt för mognare hy, eller hud som är i behov av extra fukt.

Vi tycker att denna är prisvärd och att den gör ett bra jobb, och det är dessutom ett stort plus att den är tillverkad i Sverige med ett bra och ekologiskt innehåll. Ansiktskrämen innehåller många ingredienser som verkar effektivt men milt, och därför passar den både känslig och mogen hy. 

Vi ger ett extra plus för att den verkar snabbt och för att den är i en hygienisk förpackning på tub! 

Fördelar

 • Mjukgörande och återfuktande
 • Innehåller bra och ekologiska ingredienser

 • Stramar upp och fyller ut huden

Nackdelar

 • Stark doft
 • Lite tjock och kletig

 • Tar lång tid att sjunka in


Budget: Urtekram Nordic Birch Cream

Att hitta en ansiktskräm som håller måttet trots att prislappen är liten är inte helt lätt. Men denna kräm lyckas faktiskt med detta. Med hjälp av björkbladsextrakt och björksocker blir huden härligt återfuktad.

Huden blir dessutom silkeslen efter användning. Vill du ha riktigt bra hudvård utan att behöva vända ut och in på plånboken är denna kräm fantastisk.

Fördelar

 • Helt ekologisk
 • Passar bra för känslig hy

 • Riktigt prisvärd

Nackdelar

 • Ser billig ut

Special: Weleda Pomegranate Firming Day Cream

Kan granatäpple göra under för huden? Efter att ha provat denna kräm tror vi verkligen det. Denna produkt från Weleda innehåller granatäpplekärnolja som är rik på antioxidanter.

Efter att man smort in sig känns huden fantastisk mjuk och återfuktad. Efter en längre tids användning tyckte vi även att fina linjer och rynkor minskade och att huden blev mer elastisk. 

Fördelar

 • Minskar fina linjer och rynkor
 • Gör huden mer elastisk

 • Känns fräsch och skön att använda

Nackdelar

 • Tråkig design

Varför ska du lita på oss?

När man ska testa krämer gäller det att hitta en testpanel med flera olika hudtyper representerade. För att testet skulle bli riktigt bra ville jag förutom att ha med personer med olika sorters hudtyp också ha med personer i olika åldrar.

Målet var att hitta krämer som passade bra för de flesta. Sagt och gjort: Jag tog mig an uppdraget att samla ihop en testpanel med alla dessa komponenter. Till slut var vi en grupp på tio kvinnor som tog oss an krämerna.

Extra glad var jag också över att få med en hudteurapeut i gruppen, något som gjorde att vi kunde få en djupare förståelse för krämernas funktion. Du kan alltså verkligen lita på att detta är ett test som har utförts grundligt.

Vem behöver en ansiktskräm?

Du vet väl att huden är vårt största organ och att huden i ansiktet är en av de platser på kroppen som blir absolut mest påverkad av väder och vind? Det betyder att alla behöver tänka på att vårda den känsliga ansiktshuden med en riktigt bra ansiktskräm.

Eftersom huden i ansiktet utsätts för så mycket påfrestningar behövs en kräm av flera olika anledningar. Den behövs till exempel för att tillföra fukt, men den behövs också för att skydda mot yttre påfrestningar.

Om man använder makeup är en kräm även en förutsättning för att det slutgiltiga resultatet ska bli snyggt. Personer med fet hy brukar ibland tro att en ansiktskräm kommer att göra huden ännu fetare, men det kunde inte vara mer fel.

Genom att tillföra fukt gör man att hudens talgkörtlar inte behöver jobba lika hårt. Sanningen är alltså att en fet hud blir mindre fet av en bra kräm.

Torr hud behöver naturligtvis också bli insmord för att man ska slippa obehag med ett stickigt och stramande ansikte. Dessutom förebygger man att linjer och rynkor bildas genom att smörja in ansiktet.

Få att få ännu bättre och lenare hud kan man även använda en ansiktsmask nån gång i veckan. Se bara till att masken och krämen går bra ihop.

Hur kom vi fram till vilka ansiktskrämer vi skulle testa?

I det här testet bestämde vi oss för att försöka hitta ansiktskrämer som passar de flesta olika hudtyper.

Vi ville naturligtvis också titta lite extra på produkter som verkade populära just nu, därför ägnade vi en hel del tid åt att läsa skönhetsmagasin och hänga på bloggar och Youtube.

Det var viktigt för oss att testa ansiktskrämer i flera olika prisklasser eftersom vi tycker att alla ska kunna hitta en riktigt bra kräm oavsett plånbok.

Naturligtvis var vi också nyfikna på nya spännande teknologier och ekologiska produkter. Med alla dessa kriterier i bakhuvudet lyckades vi till slut hitta åtta olika krämer som vi ville prova grundligt.

Ansiktskrämerna hämtade vi från populära butiker inom skönhet, nämligen lyko.se, nordicfeel.se, och kicks.se.

Hur testade vi våra ansiktskrämer?

Till skillnad från många andra produkter behöver en ansiktskräm testas under en längre tid för att man ska kunna se vilket resultat den ger. Vi valde därför att göra detta test under hela två månader. Under dessa månader fick alla testa en kräm i en månad var.

Innan vi drog igång med testet på allvar träffades vi också och undersökte de olika krämerna. Vi bedömde då bland annat doft, konsistens, och vilket första intryck vi fick.

Vi passade också på att titta extra på innehållsförteckningarna och bedöma de ingredienser som ingick i de olika krämerna.

När två månader hade passerat hade vi en väldigt klar bild över vilka krämer som var våra favoriter. De hade då testats av personer med olika hudtyper och av personer av olika åldrar.

Vad ska man tänka på när man köper ansiktskräm?

Idag finns mängder av ansiktskrämer med olika egenskaper på marknaden. Det är därför inte helt lätt att veta vilken man ska välja. Det första du bör göra är att titta på din hudtyp och välja en kräm som passar för den.

De flesta har en blandhy med lite fetare t-zon och torrare kinder. Med t-zon menas området runt pannan och ned över näsan och hakan.

För denna typ av hy finns många balanserande krämer som gör de feta partierna mindre feta samtidigt som de återfuktar de torra partierna.

Den som har en mycket torr hy bör välja en fyllig ansiktskräm med mycket näring. Det kan också vara bra att komplettera krämen med ett fuktgivande serum. Det är torr hy som har lättast att bilda fina linjer och rynkor, därför är det mycket viktigt att återfukta den.

Gå gärna till en kunnig hudvårdsterapeut som kan berätta för dig vilken typ av hud du har. På så sätt blir det mycket lättare att välja i det nästintill oändliga utbudet av ansiktskrämer.

För många är det också viktigt att ansiktskrämen är ekologisk och djurvänlig. Som tur är finns det idag många krämer som har ekologiska och naturliga ingredienser och som dessutom inte är testade på djur.

Våra favoriter

Premium: Akademikliniken Cure Recovery Cream

Cure Recovery Cream från Akademikliniken är verkligen något alldeles extra. Vill man ha en kräm som verkligen lämnar huden silkeslen samtidigt som den förbättrar hudens struktur ska man absolut välja denna.

Krämen innehåller en rad hudvårdande och fuktgivande ingredienser. För att huden ska hållas balanserad och lugn innehåller krämen bland annat arnica och peptider.

För att hjälpa hudbarriären finns ingrediensen som ceramider och niacinamid. Detta är alltså en kräm som verkligen vårdar din ömtåliga hud.

Speciellt de i testpanelen med mogen och känslig hud föll för denna. Efter en tids användning ser man tydligt att fina linjer minskar. Dessutom känns huden mer elastisk och får en härlig lyster.

Fördelar

 • Lämnar huden silkeslen
 • Förbättrar hudens struktur

 • Vårdar och återfuktar

Nackdelar

 • Dyr
 • Ohygieniskt med burk

 • Tråkig design


Mellan: Maria Åkerberg Face Lotion More

Med denna ansiktskräm från Maria Åkerberg får ni både en återfuktad, uppstramad och fräsch effekt. Just den här ansiktskrämen har till och med vunnit pris för att vara en riktigt bra hudkräm - en självklar favorit alltså.

Vi uppskattade denna väldigt mycket då den känns mild men ändå väldigt djupverkande, som gör gott för speciellt mogen och lite slapp hy. Krämen hjälper till att ge huden extra spänst för att öka elasticiteten, för att du helt enkelt ska få en piggare och fylligare hy.

Ansiktskrämen innehåller riktigt bra ekologiska ingredienser som gör gott utan att vara för starka. Eteriska oljor av ros och bergamott, rödklöverextrakt, nyponfröolja och gurkörtsolja, till exempel. Detta innehåll bidrar till att huden blir starkare och får bättre cellförnyelse, vilket gör att den blir friskare, slätare och mer återfuktad. 

Utöver det så är den väldigt skön och behaglig på huden, och passar på alla hudtyper. Den känns balanserade och hjälper huden att bevara sin egen fuktbarriär. 

Det vi skulle vilja se en förbättring på är lukten då den är lite stark och intensiv, och att den känns någorlunda tjock på hyn och liksom lite klibbig. Men annars är vi nöjda. Den är mjukgörande, återfuktande och uppstramande, och prisvärd dessutom!

Fördelar

 • Mjukgörande och återfuktande
 • Innehåller bra och ekologiska ingredienser

 • Stramar upp och fyller ut huden

Nackdelar

 • Stark doft
 • Lite tjock och kletig

 • Tar lång tid att sjunka in


Budget: Urtekram Nordic Birch Cream

Söker du en riktigt bra ansiktskräm till ett lågt pris är Nordic Birch från Urtekram ett fantastiskt val. Krämen är helt ekologisk och har en lätt formula som snabbt sjunker in i huden och lämnar den len och återfuktad.

Krämen innehåller också en rad vårdande ingredienser, till exempel björksocker och björkbladsextrakt samt sheasmör och jojobaolja. Aloe Vera hjälper till att lugna den irriterade huden vilket gör detta till en kräm som passar den känsliga huden bra.

Medlemmarna i vår testpanel hade bara gott att säga om denna ansiktskräm. Trots sitt låga pris så levererar den verkligen ett fantastisk resultat.

Fördelar

 • Helt ekologisk
 • Passar bra för känslig hy

 • Riktigt prisvärd

Nackdelar

 • Ser billig ut

Special: Weleda Pomegranate Firming Day Cream

Pomegranate Firming Day Cream från Weleda är en kräm som vi blev lite extra intresserade av. Eftersom den visade sig ge ett väldigt gott resultat fick den bli vår lilla specialare.

Detta är en kräm som med hjälp av ekologisk granatäpplekärnolja gör huden mer elastisk, gör linjer och rynkor mindre djupa, och dessutom skyddar huden från yttre faktorer såsom föroreningar.

Den innehåller även en rad andra hudvårdande ingredienser som ger bra näring till huden, nämligen extrakt av hirs, macadamianötsolja, och arganolja.

Efter en tids användning tyckte vi verkligen att rynkor blivit mindre synliga och att huden kändes mer smidig och fräsch. Krämen känns också mycket skön att använda och är därför en klar favorit hos många i testpanelen.

Fördelar

 • Minskar fina linjer och rynkor
 • Gör huden mer elastisk

 • Känns fräsch och skön att använda

Nackdelar

 • Tråkig design

Våra andra favoriter

I testet ingick även fyra andra krämer. Eftersom ansiktskräm är något individuellt hittar du här även produkter som många av oss verkligen gillade.

Lumene Lähde Intense Hydration 24h Moisturizer

Med denna härliga ansiktskräm från Lumene får ni återfuktning som håller i upp till 24 timmar. Trots att den är väldigt återfuktande och håller länge så känns den lätt på huden, klibbar inte och lägger sig inte som ett ”lock” över porerna. 

Med andra ord kan denna användas av in princip alla hudtyper då den är mild men ändå väldigt fuktgivande, och det är vi alla i behov av oavsett om du har oljig eller torr hy!  

Utöver den intensiva fuktgivande egenskapen så ger den en väldigt bra bas som både känns och ser behaglig ut, och för dess generösa pris är vi väldigt nöjda. Ett plus för stilren förpackning som känns lyxig men smidig. Ger ett bra intryck utan att överdriva!

Fördelar

 • Tränger snabbt in i huden
 • Gör sig bra som bas

 • Riktigt bra för torr och känslig hy 

Nackdelar

 • Huden känns lite fet efter några timmar
 • Innehåller parfym


Sensai Cellular Performance Ansiktskräm

Här har vi en riktigt lyxig ansiktskräm från Sensai. Utöver den fina förpackningen så tycker vi att produkten i sig är riktigt bra och känns sådär ordentligt åtstramande och uppiggande.

Med tanke på att den är gjord speciellt för att förtydliga ditt ansiktes konturer så gör den alltså ett bra jobb, som håller vad det lovar och ger ett ungdomligt resultat. Med hjälp av dess anti-aging egenskaper blir huden slätare, mjukare, fastare och mer lysterfylld.

Den vårdar på djupet för att ge en rejäl effekt utan att vara för stark eller irriterande, och den är även väldigt återfuktande och motverkar torr hy. Kort och gott är detta en anti-aging bomb som passar perfekt för er som känner ett behov av att få lite mer elasticitet, spänst och lyster i hyn. 

Huden känns nästan som ny, och det bästa är att den passar ett flertal hudtyper och alla åldrar! Den är dyr, men absolut värt det om du vill få resultat.

Fördelar

 • Lätt men rik formula
 • Ökar hudens spänst och elasticitet

 • Känns lyxig 

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Räcker inte så länge


Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity Day Cream

Med denna ansiktskräm från Eucerin får du ett synligt upplyftande resultat som passar perfekt på mogen och slapp hy. Denna är speciellt utvecklad för att behandla åldrande hud som gett med sig av sin elasticitet, där den går in för att motverka rynkor, skydda mot yttre skador och fräscha upp strukturen. 

Denna kräm fungerar helt enkelt som en hjälpande hand på vägen mot en fräschare och friskare hy, där elasticitet och spänst inte är de främsta dragen. 

Vid användning tyckte vi att den reducerade rynkor och fina linjer, den gav mer spänst och fyllighet i huden, och den gör att huden känns starkare och mer fast. Utöver det så har den egenskaper som skyddar mot UV-strålar och solljus.

Vi är nöjda över denna produkt och anser att den gör ett riktigt bra jobb för ett väldigt bra pris. Tack vare innehållet av antioxidanter bidrar den även till ökad blodcirkulation, vilket gjorde att vi upplevde en ny lyster. Den känns mjukgörande och återfuktande utan att vara tung. 

Fördelar

 • Ger ett synligt och snabbt resultat
 • Minskar rynkor och slapphet

 • Ger ökad lyster

Nackdelar

 • Skyddar bara mot UVA (inte UVB)
 • Någorlunda dyr


Dermalogica Skin Smoothing Cream 2.0

Denna ansiktskräm från Dermalogica fick vara med i vårt test på grund av sina näringsrika och härliga ingredienser som hjälper din hud att bevara sin egen fuktbalans. Den gör även att hudens struktur förbättras, att den blir mer spänstig och elastisk, och att den känns mjukare och mer återfuktad.

Med andra ord är det en riktigt bra kräm. Passar normal och torr hud som vill skyddas och byggas upp, utan att irritera.

Däremot tycker vi att denna är något dyr vilket gör att den inte passar allas plånböcker, men känner du att det finns en extra slant över till en vårdande och effektiv hudkräm så är det ett intressant alternativ. Med tanke på att den verkar långvarigt så gör det den lite mer prisvärd! 

Fördelar

 • Passar torr och normal hy
 • Långvarig verkan

 • Motverkar hudskador

Nackdelar

 • Dyr

Clinique Moist Surge 72hour Auto Replenishing Hydrator

Denna ansiktskräm från Clinique - Moist Surge 72hour, är väldigt lätt samtidigt som den återfuktar på djupet, utan att vara varken kladdig eller oljig. 

Det vi blev riktigt imponerade över är att den verkar som en egen fuktbomb, som gör att hudens egen fuktbalans börjar sätta igång och tar hand om sig själv mycket bättre. Den gör alltså att huden skapar sin eget fuktreserv, för att du aldrig mer ska känna dig torr. 

Den behagliga formulan binder hudens fukt och ser till att den håller sig fast och fyllig. Resultatet blir en lysterfylld och frisk hy som ser betydligt mer slät och fin ut, vilket passar väldigt bra för många. Det bästa är att den funkar även om du är känslig eller allergisk, och den innehåller varken parfym, olja eller parabener! 

Lätt men djupverkande, vilket är precis hur en ansiktskräm ska vara. Däremot behövs rätt mycket produkt och förpackningen på burk är lite ohygieniskt. Men vi är väldigt nöjda.

Fördelar

 • Håller igång hudens egen fuktbalans
 • Lätt men vårdande, inte oljig eller kladdig

 • Passar alla hudtyper

Nackdelar

 • Inte så dryg
 • Ohygienisk förpackning

 • Lite för lätt


Elizabeth Arden Visible Difference Cream

Denna kräm från Elizabeth Arden är en riktig klassiker och väldigt omtyckt av många. Krämen kommer dessutom i en lyxig burk och den lena formulan sjunker snabbt in i huden och gör den behagligt återfuktad.

Ett extra plus är att ansiktskrämen innehåller ingredienser som skyddar huden från yttre påfrestningar såsom UV-ljus och föroreningar.

Detta är en ansiktskräm som passar de flesta hudtyper, dessutom är den väldigt bra att bära under makeup. Finns även som en speciell nattkräm.

Fördelar

 • Känns lyxig, len och mjuk
 • Skyddar huden mot yttre påfrestningar

 • Passar de flesta hudtyper

Nackdelar

 • Dyr
 • Ohygieniskt med burk 


Exuviance Essential Daily Defense Cream

Speciellt med denna kräm är att den är lätt exfolierande. Det betyder att samtidigt som den ger fukt och vård även förnyar huden. Ett extra plus är att den har en solskyddsfaktor på 20, något som är mycket bra och bidrar till att minska hudens åldrande.

Vid applicering sjunker den snabbt in i huden och lämnar den rejält återfuktad. Eftersom krämen är fri från olja lämnar den ingen fet hinna efter sig utan känns lätt och skön på huden.

Om du har mogen hud som behöver lite extra vård är denna kräm perfekt, men även yngre testare i panelen tyckte att den var riktigt bra.

Fördelar

 • Lätt exfolierande
 • Förnyar huden för bättre absorbering 

 • Återfuktar och vårdar 

Nackdelar

 • Dyr

Biotherm Aquasource Everplump Day Cream

För den som söker en riktig fuktbomb är denna kräm perfekt. Den härliga gelkrämen frigör tusentals mikrodroppar med fuktgivande egenskaper vid applicering, något som lämnar huden len och mjuk.

Ansiktskrämen bidrar även till att släta ut fina linjer och rynkor och efter en applicering är faktiskt torrhetslinjerna mindre synliga.

Har du riktigt torr och känslig hud kommer du garanterat att uppskatta denna kräm från Biotherm.

Fördelar

 • Ger ordentligt med fukt
 • Gel som gör den lätt och behaglig

 • Passar extra bra för torr och känslig hy

Nackdelar

 • Dyr
 • Ohygienisk förpackning


Estelle & Thild Biodefense Antioxidant Day Cream

Detta är en ekologisk ansiktskräm fullproppad med ingredienser som är välkända för att motverka hudens åldrande, till exempel nyponfröolja och en rad olika superbär. För den som vill börja bekämpa hudens åldrande i tid är denna ett riktigt bra val.

Testpanelen gillade dessutom att krämen kommer i en söt och praktiskt pumpflaska som gör appliceringen hygienisk och enkel.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Enkel och hygiensk att använda

 • Söt design

Nackdelar

 • Någorlunda dyr
 • Känns lite kladdig och fet 


Clinique Moisture Surge Extended Thirst Relief

Clinique är alltid ett säkert kort när det kommer till hudvård och ansiktskrämen Moisture Surge är verkligen inget undantag. Vi gillar speciellt den härliga gel-konsistens som både känns lätt och fyllig.

Ansiktskrämen går dessutom väldigt snabbt in i huden och lämnar efter sig en len och väl återfuktad yta. Speciellt med denna kräm är att den ska ge huden fukt under hela 24 timmar.

Vi var lite skeptiska till om det verkligen kunde fungera, men efter att ha använt den under långa dagar framför datorn utan att få minsta kliande eller stickiga känsla tror vi verkligen att det påståendet stämmer.

Ett extra plus är att denna kräm verkligen passar alla hudtyper. I testpanelen var vi personer med allt från torr, fet, till mogen hud och alla föll verkligen för denna kräm.

Fördelar

 • Gel som känns lätt och fyllig
 • Sjunker snabbt in i huden
 • Boostar med fukt i 24 h
 • Passar alla hudtyper

Nackdelar

 • Ohygieniskt med burk

Frågor och svar

Vilken ansiktskräm ska jag ha?

När det kommer till ansiktskrämer är det fukt, fukt, och ännu mer fukt som gäller. Det spelar ingen roll vad du har för hudtyp, eftersom alla behöver fukt. Du ska med andra ord inte tänka att din torra hy behöver fett eller att din feta hud inte behöver något alls.

Oavsett vilket är det fuktbomber som behövs. Man kan alltså inte få för mycket fukt, utan det är bara att bomba huden! Vad som skiljer sig åt i valet av ansiktskräm från en hudtyp till en annan är konsistensen på krämen.

Om du har torr hy kan det vara skönt och bra med en något rikare ansiktskräm, medan en tunnare kräm är bra för en normal hud. Har du fet hy är det bra med en tunnare och lättare lotion.

Det står ofta på förpackningarna om det är ”cream”, ”lotion”, eller en fetare variant. Du kan med andra ord hitta ett par stycken att välja mellan bara genom att titta efter vad produkten kallas.

Om det är en tunnare lotion kommer det inte stå att det är en salv-liknande produkt, så du kan inte ta fel. Se alltid till att testa lite på handen och fråga också efter testprodukter i butiken så att du kan testa hemma!

Det du behöver veta som en start i know-how om ansiktskrämer är alltså att du 1) ska satsa på fukt i första hand och att du 2) ska ha koll på din hudtyp.

Det är inte alla som vet vad de har för hudtyp, vilket kan resultera i många olika felköp. Det är såklart inte bra, då det både påverkar din hy och din plånbok på ett negativt sätt.

Besök en hudvårdssalong och gör en behandling för att dels ta reda på vad du har för hudtyp och dels vad för typ av ansiktskräm samt andra produkter som passar just dig.

Vilken ansiktskräm är bäst mot rynkor?

Först och främst är det viktigt att veta att man inte ska börja med anti-age produkter vare sig för tidigt eller för sent. Den bästa tiden att starta med denna typ av produkter är när man är runt 30 år.

Börjar man tidigare hjälper det inte eftersom de aktiva ingredienserna inte har något att arbeta med. Börjar man för sent är det fel på grund av att man då redan kan ha fått djupare rynkor.

Man ska arbeta för att förebygga rynkor då det är lättare än att ta bort redan existerande. Tänk på det så blir det lättare för dig att avgöra när det är dags att lägga till denna typ av produkter i din hudvårdsrutin.

För att svara på frågan gällande vilken enskild ansiktskräm som är bäst mot rynkor måste man se till individen. Hudtyp, gener, hur mycket pengar man kan och vill lägga ner på hudvårdsprodukter, etcetera spelar stor roll.

Det bästa man kan göra är att använda en ansiktskräm som innehåller någon av de aktiva ingredienser som många forskare är överens om fungerar. Sedan kan man själv välja om man vill köpa dyrare produkter eller budgetalternativ.

Ett flertal av de aktiva ingredienserna hittar vi även i billigare produkter, så det går att börja att ta hand om rynkorna i tid utan att bli utfattig.

Några av de aktiva ingredienser som många forskare är överens om fungerar som rynkkrämer, eller anti-age är följande:

 • Peptider – aminosyror
 • Aha-syra
 • Kinetin
 • Vitamin A (Retinol är A-vitamin i form av väldigt små molekyler som tränger ner i dermis)
 • Vitamin E
 • Vitamin C
 • Granatäpple – antioxidant
 • Q10

Sådär, nu är det bara att ge sig ut på jakt efter en ansiktskräm med någon av dessa aktiva ingredienser och köra på! Kom ihåg att det alltid är bra att fråga utbildad personal innan du köper en produkt.

Vad innehåller ansiktskräm?

Det beror helt på vilken typ av ansiktskräm du väljer, såklart. Vissa ansiktskrämer har fler aktiva ingredienser än andra, vilket påverkar både effekt och pris. Det finns dock vissa ingredienser som vi hittar i ett flertal ansiktskrämer och dessa är:

 • Aqua
 • Glycerin
 • Parfym
 • Canola Oil
 • Panthenol
 • Sodium Lactate
 • Citric Acid
 • Cetearyl Alcohol
 • Persea Gratissima Oil
 • Benzyl Alcohol
 • Stearyl Alcohol
 • Tocopheryl Acetate
 • Xanthan Gum
 • Propanediol 

Varför ska jag använda ansiktskräm?

Det finns många anledningar till varför man ska använda en ansiktskräm, men den främsta är att man ger sin hud fukt.

Beroende på vad man har för hudtyp, klimat, och andra faktorer behöver man det mer eller mindre fukt. En sak är dock säker och det är att alla hudtyper, oavsett klimat och andra faktorer behöver fukt.

Om man inte använder en ansiktskräm kommer inte huden att vara tillräckligt återfuktad och det kan leda till diverse hudproblem.

Vill man att ens hud ska må så bra som möjligt är det därför av stor vikt att man tar hand om den genom att använda sig av en ansiktskräm.

Det bästa är att man har en hel hudvårdsrutin där även andra produkter ingår. Om man inte tvättar sin hy i ansiktet med bra produkter gör en ansiktskräm inte mycket varken från eller till.

Se till att inte bara ha en ansiktskräm, utan använd en bra rengöring, ansiktsvatten, och peeling också. Detta är grunden för en bra hudvårdsrutin, men egentligen behövs det fler produkter också, så som serum med mera.

Om det är så att du känner att en ansiktskräm inte verkar hjälpa är ett bra tips att använda peeling. När man peelar kan huden lättare ta emot produkten som används efteråt. Testa detta så kommer du förstå varför man ska använda en ansiktskräm!

Varför ska man inte ha ansiktskräm runt ögonen?

Precis som man inte ska ha bodylotion i ansiktet ska man inte ha ansiktskräm runt ögonen. Det är inte bara tomt prat och marknadsföringsknep, utan varje produkt har sitt speciella syfte.

Visst kan det verka lockande att använda en och samma kräm till allt, men det blir inte ett bra resultat, även om det känns som att man både sparar pengar och tid på detta sätt.

Det handlar om att en bodylotion har för stora molekyler (plus att det ofta är parfym i bodylotion) för att det ska passa i ansiktet.

Detsamma gäller för ansiktskräm runt ögonen. Även ansiktskrämen har för stora molekyler när det kommer till användning runt ögonen. Om man använder en ansiktskräm runt ögonen kan man få milier och det är ju inte så kul.

Milier är små vita prickar man kan få i hela ansiktet och det är keratincystor som sitter under huden. Det är enkelt förklarat inkapslade talgknutor.

Att använda rätt produkt för rätt del av kroppen och ansiktet är oerhört viktigt för det är inte bara milier som kan förstöra huden.

Man kan också förstöra huden genom att inte ge den rätt vård och har man väl förstört huden är det svårt att reparera. Det som gäller är att vårda före eventuella problem uppstår.

Hur mycket ansiktskräm ska jag ta och hur ska den appliceras?

Detta beror helt på det individuella behovet. Är det så att du har en ansiktskräm som inte innehåller tillräckligt mycket fukt för just din hy kommer det att behövas att du smörjer flera gånger.

Har du istället en ansiktskräm som är till just för din hudtyp kan det istället räcka med en liten mängd av en ärtas storlek.

Att många av de dyrare ansiktskrämerna är just dyra har att göra med bland annat detta. Med rätt kräm behövs det mindre kvantitet och det, i sin tur, gör att det kan bli billigare i längden med en dyrare variant.

Hur du väljer att applicera din ansiktskräm är upp till dig. Det kommer av sig självt vad som känns naturligt.

Det är dock på det viset att många säger att man ska applicera utifrån och in, men det är ingen fara om man applicerar inifrån och ut. Det är alltså helt upp till dig själv att välja hur du vill ha det!

Hur länge håller en ansiktskräm?

En siffra att ha koll på här är 30 månader. Det betyder inte att det finns ansiktskrämer som håller längre än 30 månader om man öppnat förpackningen, utan det gäller för en obruten förpackning för vissa produkter.

Det finns två symboler du kommer att stöta på. Den ena ser ut som ett timglas och när en produkt har denna symbol betyder det att den har ett bäst-före-datum och hållbarheten är kortare än 30 månader även vid obruten förpackning.

Du kommer att se bäst-före-datumet skrivet på denna typ av produkter. Den andra symbolen är en öppnad burk. Detta är den symbol man hittar på produkter som håller längre än 30 månader vid obruten förpackning.

Det är dock så att det på denna symbol står exempelvis ”12 M”, vilket betyder att produkten är hållbar 12 månader efter det att man öppnat den.

Tips för att få produkter att hålla längre är att använda spatel istället för fingrar. En produkt i burk där man tar upp produkten med fingrarna får en förkortad hållbarhetstid eftersom dina fingrar inte är helt rena ens när de är nytvättade.

Andra tips om du har produkter med längre hållbarhet är att köpa tuber och pumpflaskor i större utsträckning då dessa varken utsätts för bakterier eller syre.

Finns det två olika förpackningar på exempelvis en ansiktsmask rekommenderar vi att ni väljer tub. Kanske är det lite dyrare, men det vinner ni på då ni kan ha den längre.

Kan jag göra min egen ansiktskräm?

Javisst kan du det! Du kan göra egen peeling, ansiktsmask, och annat också. Det handlar om hur stort intresse du har för denna typ av projekt plus hur du ser på konsumtion, miljömedvetenhet, etcetera.

Alla kan hitta sätt att få bra hudvård även om man inte vill köpa en massa dyra produkter. Det som är så bra med att göra egen ansiktskräm är att man vet exakt vad den innehåller.

Man kan lätt göra egen ansiktskräm genom att använda exempelvis arganolja, sheasmör, bivax, nyponros, glycerin, E-vitamin, jojobaolja, vatten, mjölksyra, eteriska oljor, med mera.

Det finns många olika recept, så det är bara att välja ut det som du tycker känns bäst! Det finns hur mycket information och hjälp som helst på Google, så det är bara att börja söka.

Finns det något bra julklappsrim till ansiktskräm?

Det finns mängder av julklappsrim som passar för ansiktskräm. Man kan rimma på ”mjuk och len”, ”fräsch”, ”pigg”, ””ung på nytt”, ”fukt”, ”extrakt”, ”vårdar på natten”, ”kleta”, ”morgon och kväll”, ”repareras”, ”ett ansikte så slätt”, ”rynkfri”, ”no more gammal och grå” och så vidare i all oändlighet!

Vill du ge bort en ansiktskräm i julklapp kommer du knappast att behöva sitta länge och tänka efter, så det är ju bra!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals