Bästa ansiktsmasken 2024 – Lösningen till slätare hud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När det kommer till vår givna vinnare i premiumklassen så är det Filorga NCEF-Night Mask som tar hem priset.

Vår favorit i mellanklassen är Origins Drink Up Intensive Overnight Mask – en underbar sovmask som pepprar huden med massor av fukt.

I toppen för budget hamnar Neutrogena Visibly Clear Spot Proofing 2 in 1 Wash Mask. Detta är en riktigt prisvärd ansiktsmask som både vårdar och djuprengör fetare hudtyper. 

Vår specialare i detta test är
Dermalogica Multivitamin Power Recovery Masque. Den tar hand om stressad och känslig hy samtidigt som den reparerar.

Vi har även med ett gäng utmanare i detta test.
Här hittar ni dem!

Premium: Filorga NCEF-Night Mask Supreme Multi-Correction Night Mask

Detta är en ansiktsmask som är inspirerad av estetisk medicin och det förstår man när man ser resultatet av att man använt den under natten. Den tillför lyster och volym till huden och dessutom tar den hand om att reducera trötthetstecken.

Vi är förtjusta i nattmasker då de gör så att huden får tid på sig att ta till sig de vårdande ämnena. I denna mask är det extra mycket att ta för sig av – vårt tips är därför att sätta på den tidigt på kvällen så att den får extra tid på sig! 

Fördelar

 • Fin lyster
 • Synligt föryngrad hud

Nackdelar

 • Högt pris
 • Är i burk - behövs en spatel om man inte vill använda fingrarna

Mellan: Origins Drink Up Intensive Overnight Mask

Med denna ansiktsmask får man både avokadosmör, glaciärvatten från Schweiz och en massa andra godsaker – det är bara att tacka och ta emot, med andra ord!

Det är extra härligt att den verkar under natten då det innebär att den får tid på sig att verka.

Fördelar

 • Härlig doft
 • Ordentligt återfuktande 

Nackdelar

 • Kan upplevas som för ”rik” för fetare hudtyper
 • Origins säljs inte överallt 

Budget: Neutrogena Visibly Clear Spot Proofing 2 in 1 Wash Mask

Det här är en otroligt prisvärd och användarvänlig ansiktsmask från Neutrogena. Den verkar för att rena huden, ta bort orenheter, exfoliera något och lösa upp oljor. Trots det känns den mild och kan användas som ansiktstvätt dagligen om så önskas. 

För dess låga pris anser vi att produkten gör ett mycket bra jobb. Formulan är lerbaserad men samtidigt len och behaglig att applicera på huden. Den känns kylande, uppfriskande, är lätt att använda och passar de flesta. Mycket prisvärd!

Fördelar

 • Riktigt prisvärd
 • Milt exfolierande
 • Bra för dig som lätt får finnar och pormaskar

Nackdelar

 • Kan vara något uttorkande
 • Inte överdrivet effektiv

Special: Dermalogica Multivitamin Power Recovery Masque

Vi var tvungna att ta med denna multiverkande mask som i princip tar hand om allt huden kan tänkas behöva. Man får en hög koncentration av både A, C, E och pro-vitamin B5 i en och samma mask. Inte konstigt att vi ville ha med den!

Vi gillar särskilt att den är bra på att ta hand om stressad hy då det kan vara svårt att hitta hudvårdsprodukter som fixar det.

Fördelar

 • Bra som nattmask
 • Bra även för känslig hud som är i uppror

Nackdelar

 • Lite saftigt pris
 • Inte särskilt dryg

Vad är en ansiktsmask?

Om ni inte redan vet vad en ansiktsmask är så kan jag redan nu, innan vi ens förklarat vad det är, säga att det är en produkt som alla bör ha! En ansiktsmask är en produkt som verkar för att gottgöra huden lite extra, där den vårdande effekten är lite olika beroende på vilken typ av mask du köper. 

Ansiktsmasken, oavsett vilken variant du använder, är alltså en djupverkande och intensiv produkt som du ska låta verka på ansiktet i några minuter.

Olika typer av ansiktsmasker

Det finns ansiktsmasker som är djuprengörande och porsammandragande, det finns dem som är återfuktande och lystergivande, det finns det dem som verkar för en mattifierande effekt, det finns dem som innehåller nyttiga vitaminer, och så vidare. 

Och det är inte bara själva effekten som är varierande, utan det finns även en hel del att välja mellan vad gäller formula och konsistens. 

Du kan till exempel välja om du vill ha en gelmask, om du vill ha en lite mer krämig eller fast mask, om du vill ha en kornbaserad mask, om du föredrar en kylande eller värmande mask, och så vidare. Du kan också välja om du vill ha ansiktsmasken i en burk, på tub, på flaska, eller som en sheetmask. 

Med andra ord finns det allt och lite till när det kommer till att välja ansiktsmask, beroende på vad du vill ha, hur du vill att den ska påverka din hud, hur du vill att den ska kännas, och vad du vill att den ska göra. 

Beroende på vilken typ du väljer, och vilken som passar din hud bäst, ska masken verka för att antingen göra huden ren, för att göra den mjuk, för att ge lyster, för att motverka och minska hudproblem så som finnar, torr eller fet hy, och så vidare. 

Ja, ni fattar ju. Det finns masker för alla olika hudtyper och alla olika hudproblem. Att det finns något som passar alla är ju bara så bra, och det bästa är att du kan variera mellan ett flertal olika ansiktsmasker för olika tillfällen.

Regelbunden användning gör skillnad

Använder du en ansiktsmask som är anpassad för din specifika hudtyp och som ska verka mot möjliga hudproblem som du kan lida av så kommer du märka stor skillnad i fråga om hudens välmående, kvalité och känsla.

För att den ska verka så bra som möjligt bör masken användas regelbundet, vilket i sin tur gör att den håller huden ren och frisk på lång sikt. Kort och gott så finns det väldigt många fördelar med att använda en ansiktsmask, och det är verkligen en produkt som kan göra skillnad – oavsett vad du lider av.

Djupgående problem tar längre tid att behandla

Om du till exempel lider av mycket finnar eller acne så kommer du inte vakna upp nästa dag och alla blemmor och utslag är borta bara för att du använder en ansiktsmask. Riktigt så snabbt och effektivt går det inte, utan det är en mer långsiktig behandling. 

Ett sådant djupgående problem tar lång tid att läka, och då krävs det verkligen att du är konsekvent och att du använder rätt typ av ingredienser som då verkar djupgående men ändå inte irriterar eller stör huden för mycket. Men, användandet av ansiktsmasken kan i alla fall minska problemens framtoning en aning, och framförallt verka förebyggande för framtiden.

Lättare att tillföra extra av något 

Om du istället till exempel har en normal hudtyp, alltså där den varken är särskilt torr eller fet, och du önskar att få lite extra lyster och glow så kan du faktiskt se skillnad redan över en natt. Detta beror på att masken då inte är till för att motverka och förebygga ett existerande hudproblem, utan att det då funkar mer som en extra boost.

Men, alla hudtyper och alla olika hudproblem mår bra av att få lite extra behandling av en ansiktsmask, men resultatet kan som sagt variera beroende på om du verkligen ska behandla något på djupet eller om du bara vill tillföra lite extra av något. Förstår ni skillnaden?

Vem behöver köpa en ansiktsmask?

Som vi tidigare poängterade bör alla investera i en ansiktsmask. Alla hudtyper mår bra av att bli lite extra ompysslade! 

Det finns egentligen ingen som inte kan få nytta av en ansiktsmask, och för att inte tala om hur skönt det är och hur lyxigt det känns att då och då få skämma bort sin hud.

Varför ska du använda ansiktsmask?

Det finns en hel del anledningar till varför du ska använda en ansiktsmask, och har ni inte redan uppfattat dem i föregående stycken så kan jag förklara det väldigt snabbt här; det är en extra djupgående och vårdande produkt som är bra för din hy, helt enkelt.

Ansiktsmasken, beroende på vilken variant du köper, kan verka för att rengöra hyn, för att återfukta på djupet, för att lugna eller stärka, för att ge mer lyster, för att minska pormaskar och finnar, och så vidare. Det finns en ansiktsmask som passar för allt, och att få en riktigt djupgående och vårdande behandling behövs verkligen ibland. 

En ansiktsmask kan dessutom hjälpa till att motverka olika typer av problem som du kan ha med hyn, så som att du är väldigt torr eller fet. Den hjälper även till med att ta bort döda hudceller, och ser därmed till att hyn hålls frisk, fräsch och levande.

Olika varianter är anpassade för olika syften och olika tillfällen, och alla kan hitta något som passar utmärkt för ens egna behov och önskemål. 

Huden måste få det lite extra bra ibland, så se till att då och då skämma bort den med en härlig hemmabehandling med ansiktsmask. Det behöver inte alls vara särskilt dyrt, eller krångligt. Istället kan du passa på att slappna av och njuta medan du vet om att din hy också njuter och får tillbaka för sitt vardagliga slit.

Hur använder du ansiktsmasken?

Hur du använder en ansiktsmask kan variera beroende på vilken variant du köper, alltså beroende på vilken effekt den ska ge, hur djupt den verkar, vad den är anpassad för, samt vilken och formula den har. Mellan dessa olika varianter kan applicering och verkningstid skilja sig en aning. 

Vanligast är dock att masken ska appliceras direkt på ansiktet, men gärna med ett litet avstånd från ögon och mun då de områdena är extra känsliga och bör inte utsättas för behandlingen.

Rengör innan applicering

Innan du applicerar ansiktsmasken så är det såklart väldigt viktigt att du rengör ansiktet ordentligt innan, och då använder du helt enkelt bara din vanliga ansiktsrengöring. Se också till att ta bort allt smink och alla sminkrester, huden ska liksom vara helt, helt ren.

Hur pass noggrann du är med rengöringen innan du ska använda en ansiktsmask, och då menar vi både sminkborttagning och faktisk rengöring, är väldigt avgörande för resultatet, eftersom du vill att produkten ska nå så långt ner på djupet som möjligt. 

Vill du rengöra huden lite extra innan masken ska på så rekommenderar jag dig att använda en exfoliering eller peeling, och precis som med rengöringen väljer du då en variant som passar dig och din hudtyp. 

Peelingen/exfolieringen verkar för att ta bort döda hudceller och annat smuts, så att din hud är så förberedd som den bara kan bli. Passa på att skäm bort din hud lite extra och slå på stort, så kan jag lova dig att din hud kommer kännas ren och len som en babyrumpa efter!

Applicering

När det gäller applicering av ansiktsmasken så får du själv välja om du antingen vill applicera den direkt med fingrarna, eller om du tycker att det känns fräschast, mest hygieniskt och minst kladdigt att applicera det med en borste.

Vanligtvis brukar det stå på förpackningen hur och var masken ska appliceras. Oftast ska den sitta på i hela ansiktet, men vissa varianter ska brukar du till exempel rekommendera att de bara ska användas i t-zonen där du ofta har som mest problem. Står det inget speciellt på så brukar det funka att lägga på den ändå från pannan och ner en bit på halsen. 

Detta gäller ju då de maskerna som är av en formula som kan kletas på ansiktet, till exempel gelmasker eller krämiga varianter. Oavsett konsistens och formula är tanken oftast att de ska appliceras direkt på huden, utan några krångligheter eller speciella ”regler”. 

Sen finns det också masker som ser ut som ett pappersark, som kallas för sheetmask. Dessa är formade som ett ansikte med hål för ögon, näsa och mun, och ska fästas på ansiktet. 

Arket, som då kallas för sheetmask, är ofta väldigt blött eftersom det ligger i själva ansiktsmasken, eller serumet som det egentligen är. Så det enda du behöver göra för att använda den typen av mask är helt enkelt bara att ta ut den ur förpackningen, veckla upp arket och sedan lägga det över ansiktet.

Verkningstid

Hur pass länge masken ska sitta på varierar också beroende på vilken typ av mask du ska använda och hur effektivt den verkar. Oftast brukar rekommendationen vara på runt 5-15 minuter, plus minus några minuter. Men som sagt så varierar det, och det kan verkligen vara smart att följa dessa rekommendationer, speciellt om det är en djupverkande och mycket effektiv mask.

Hur ofta ska du använda ansiktsmask?

Detta beror också på vilken typ av ansiktsmask du använder och vilken hudtyp du har, och vilka problem du vill motverka eller förbättra. Utgå alltid ifrån din egen hudtyp och vilken typ av ansiktsmask du använder. 

Så svaret på denna fråga kommer bli lika diffust och varierande som på alla andra, att du ska använda ansiktsmask så ofta som du själv känner att du har ett behov. Sen är det sällan bra att använda ansiktsmask varje dag då det i sig kan göra att huden överarbetas och att problemen blir värre. 

Men att använda ansiktsmask regelbundet är bra, alltså någon eller ett par gånger i veckan. Beroende på vilken typ av ansiktsmask du använder och hur pass stora dina behov är så skulle jag rekommendera mellan 1-3 gånger per vecka, där den exakta siffran avgörs av din specifika hud och dess mående.

Vilken ansiktsmask ska du välja?

För att du ska hitta den bästa ansiktsmasken för dig så gäller det att du först och främst utgår ifrån dig själv. Ja, jag säger det igen – allt handlar om hur just din hud är, vilka behov den har och vad som kan göra gott för dig. Så börja med det, att fundera över efter vad just du behöver.

Sen är det dags att börja kolla efter vilka olika ansiktsmasker det finns som är anpassade för just dina behov och din hudtyp. Vanligtvis står det vilken hudtyp eller vilka hudproblem masken är gjord för, och stämmer inte det in på dig bör du fortsätta leta efter något annat. 

Men egentligen är det ju inte svårare än att du som till exempel har torr hy köper en ansiktsmask som är anpassad för just torr hy, som då ger mycket fukt och näring till huden. Är din hy fet ska du använda en ansiktsmask som är anpassad för fet hy, har du mogen hud och rynkor ska du använda en som är till för det, och så vidare. 

Såklart går det utmärkt att investera i några olika ansiktsmasker, så länge de alla är anpassade för din typ av hud och dina problem skadar det inte att variera mellan olika ingredienser, formulas och effekter. Ena dagen är du i behov av en viss sak, och nästa dag känns en annan bättre.

Vad kostar en ansiktsmask?

En ansiktsmask kan kosta allt ifrån 20 kronor upp till några tusenlappar. Allt beror på vad ansiktsmasken innehåller, hur mycket förpackningen innehåller, vilken hudtyp den är gjord för, om den verkar för att bekämpa ett visst hudproblem, hur effektiv den är, och såklart vilket märke den är av. 

Det finns både masker som bara ska användas en gång, så som sheetmasks till exempel, och masker på tub eller burk som räcker till många användningar. Det som är så bra med att priset kan variera så väldigt är att det verkligen finns något för alla, oavsett behov och budget. 

Att vissa ansiktsmasker är så dyra beror oftast på att det innehåller något väldigt speciellt och exklusivt, såsom guld (!) eller snigelslem (ja, du läste rätt). 

Idag är dock de flesta marknader för hudvård mycket väl reglerade, och det görs ständigt tester och kontroller för att produkterna som säljs ska vara säkra och bra för konsumenten. 

Men oavsett så ska du vara noggrann med att läsa på innehållet och se vad som faktiskt är i en viss produkt innan du köper den, framförallt om du är känslig eller om du kan reagera på vissa ämnen/ingredienser. Detta gäller egentligen för alla skönhetsprodukter, både inom smink och hudvård.

Våra favoriter

Premium: Filorga NCEF-Night Mask Supreme Multi-Correction Night Mask

Här är det ord som ”super”, ”ultra”, ”wow-effekt” med flera som passar bäst in. Resultatet är nämligen ett sådant som gör att man vill använda dessa ord för att beskriva hur man känner – det kan knappast bli bättre än så!

Huden ser både föryngrad och utvilad ut och den lyster man får med på köpet är knappast något man tackar nej till! Det Filorga NCEF-Night Mask gör under natten är att låta huden återhämta sig och resultatet är att både rynkor, fasthet och lyster blir bättre.

Efter att du har rengjort din hud är det bara att applicera denna mask. Du kan välja att applicera den i dekolletage, om du vill, men om du hellre bara vill använda den i ansiktet och på halsen så är det förståeligt då de är dyra droppar.

Masken innehåller NCEF. Det är ett unikt komplex med 50 ingredienser skapat av Filorga Laboratories. Det är ett så högt innehåll av NCEF att det motsvarar samma koncentration som i en Mesoterapi-injektion.

Fördelar

 • Fin lyster
 • Synligt föryngrad hud

Nackdelar

 • Högt pris
 • Är i burk - behövs en spatel om man inte vill använda fingrarna

Mellan: Origins Drink Up Intensive Overnight Mask

Detta är en riktig fjäder i hatten för Origins då det är deras mest populära produkt. Alla som har testat den kan intyga att det är en toppenbra produkt som verkligen gör sitt jobb. Den återfuktar perfekt under natten, vilket är underbart!

Dess innehåll ger långvarig näring och masken återfuktar huden i hela 72 timmar utan avbrott. Detta gör att huden behåller fukten på ett sätt som ger en otroligt skön känsla som alltså håller länge.

Det är alltid viktigt att komma ihåg att exfoliera innan man lägger en mask – när man ska använda Origins Drink Up Intensive Overnight Mask kan man passa på att använda exempelvis Origins Modern Friction Exfoliator först. Då blir det ett riktigt bra resultat!

Fördelar

 • Härlig doft
 • Ordentligt återfuktande 

Nackdelar

 • Kan upplevas som för ”rik” för fetare hudtyper
 • Origins säljs inte överallt 

Budget: Neutrogena Visibly Clear Spot Proofing 2 in 1 Wash Mask

Neutrogena Visibly Clear Sport Proofing 2 in 1 Wash Mask är ett perfekt alternativ för dig som vill rengöra huden på djupet utan att betala skjortan för det. Den här masken är nämligen både prisvärd, verkar för att ta bort orenheter, exfolierar milt och är lätt att använda. 

Det vi gillar lite extra med den här är att dess effektiva men milda formula också gör att masken kan användas som en ansiktsrengöring dagligen. Kanske inte för de allra torraste hudtyperna, men för de med orenheter och oljor funkar den mycket bra. 

Vid användning av den här kommer du märka skillnad när det kommer till just porer, finnar, oljighet och allmänt orena hudpartier. Allt sådant löses upp, exfolieras och lämnar huden otroligt ren. Den fungerar otroligt bra som en andra rengöring efter att makeup har tagits bort.

Trots det är masken behaglig och len på huden tack vare dess kylande formula. Den är sådär fyllig och skön att applicera med små skrubbkorn i. Vi gillar också att den har en fräsch doft och att den är smidig att använda både för rengöring och mask. 

Kort och gott en riktigt prisvärd produkt som håller länge, ger fina resultat, och är väldigt lätt att få tag på genom olika sajter och butiker. Huden blir ordentligt ren och får samtidigt en fin lyster. Passar även för de med känslig hy. 

Fördelar

 • Riktigt prisvärd
 • Milt exfolierande
 • Bra för dig som lätt får finnar och pormaskar

Nackdelar

 • Kan vara något uttorkande
 • Inte överdrivet effektiv

Special: Dermalogica Multivitamin Power Recovery Masque

Som vi nämnde ovan så ville vi ha med denna som en specialare då den har så många olika härligheter i innehållet. Denna mask är verkligen speciell då den är bra på så många olika saker.

Huden blir lugnad samtidigt som hudirritationer, rodnad och känslighet dämpas. Dessutom är detta en sådan mask som förstärker hudens fuktbindande barriär. Det gör att huden blir återfuktad på djupet.

Det är bra att ta vara på ansiktsmasker som multi-taskar lite och tar hand om både det ena och det andra. På så sätt behöver man inte lägga så många olika masker i veckan, utan man kan dra ner antalet. 

Fördelar

 • Bra som nattmask
 • Bra även för känslig hud som är i uppror

Nackdelar

 • Lite saftigt pris
 • Inte särskilt dryg

Våra utmanare

Clarins Extra Firming Mask

Om du verkligen vill skämma bort din hud är detta produkten för dig! Extra Firming Mask är en revolutionerande anti-age mask som ger dig yngre, slätare, och mer utjämnad hy. Den har kallats för “askungemasken” och vi förstår varför!

Med inslag från naturen med bland annat ekologisk grön banan och citrontimjan hjälper den till att stärka hudens elasticitet. Återfuktningen kommer ifrån jojobaolja medan huden blir fylligare tack vare hyaluronsyra.

Masken verkar avslappnande i hela ansiktet så att spänningsrynkor minskar och bidrar till hudens syresättning för ökad cellförnyelse som i sin tur ger en fräsch, rosig hy.

Produkten har en behaglig doft, som är lite av ett signum med Clarins, och är otroligt dryg. Detta innebär att trots att den ligger i den högre prisklassen får du ändå fantastisk valuta för pengarna, en riktig investering för din hy.

Våra testare såg resultat efter endast en användning och var förundrade över vilken effekt den hade.

Om du letar efter en produkt som får det att se ut som att du levt ett exemplariskt liv med 8 timmars sömn varje natt är detta masken för dig, väl värt varenda krona.

Fördelar

 • Dryg och räcker länge
 • En favorit i mångas badrumskåp år efter år!
 • En riktig fuktboost även för den torraste vinterhyn

Nackdelar

 • En av de dyrare i detta test

Burt’s Bees Intense Hydration Treatment Mask

För dig som gillar naturlig hudvård är Burt’s Bees ett utmärkt val. Produkten är till 99% tillverkad av naturliga produkter och Burt’s Bees tar ofta hjälp av naturen och dess helande egenskaper för att skapa de bästa produkterna.

Masken är berikad med bland annat salvia som intensivt återfuktar huden och hjälper till att reducera synbarheten av fina linjer med en jämn, slät hud som resultat.

Konsistensen är härligt rik och krämig och doftar sött och svagt. Det är en högst effektiv produkt som bara behöver 10 minuter på huden för att verka. De testpersoner med torr och fnasig hud upplevde en omedelbart förbättrad känsla efter att ha använt masken.

Med innehåll som naturliga oljor som t.ex kokosolja är det kanske inte så konstigt att den här produkten blev en riktig favorit hos de kvinnor som letade efter ett mer fuktgivande alternativ!

Används 1-2 gånger i veckan om din hy känns livlös och trött. Ytterligare ett plus är att flera kvinnor upplevde att deras makeup satt bättre och höll längre efter att ha prövat denna mask.

Fördelar

 • En av de dyrare i detta test
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Att man måste komma ihåg att skölja av masken efter 10 minuter - annars får den motsatt effekt!

Neutrogena Visibly Clear 2-in-1 Wash & Mask

En mask som tar bort orenheter för en fräsch hy. Innehåller Microclear, en revolutionerande teknologi som löser upp oljor på huden som kan leda till finnar och tilltäppta porer.

Som ansiktstvätt kan den användas dagligen och hjälper till att förebygga finnar. Den fungerar otroligt bra som en andra rengöring efter att makeup har tagits bort.

När den används som mask upptäcker man den lena, lerbaserade formulan som absorberar olja och effektivt rensar porerna. Masken har även en kylande effekt som lämnar huden uppfriskad, klar, och strålande.

En perfekt produkt att ha ståendes i duschen för en snabb tvätt när tiden är knapp eller en renande mask när du vill pyssla om dig själv lite extra.

Masken doftar fräscht och har en tjock, krämig konsistens med skrubbkorn i. Dessa hjälper till att släta ut huden och minska porerna. Efter en tids användning kunde vi se betydligt färre pormaskar i t-zonen och resten av ansiktet fick en härlig lyster.

Masken kan användas av personer med känslig hy också, men det är rekommenderat att börja med någon gång i veckan för att sedan öka användningen och se hur huden reagerar.

En riktigt prisvärd produkt som håller länge, ger fina resultat, och är väldigt lätt att få tag på genom olika sajter och butiker.

Fördelar

 • Effektiv för dig som lätt får finnar och pormaskar
 • Fräsch doft

Nackdelar

 • Något uttorkande så använd den max 1 gång/veckan om du märker att hyn blir torr

Maria Åkerberg Face Mask Clearing

Om du vill ha en mask som verkligen är bra på att göra rent på djupet så ska du satsa på denna! Den är helt magisk, faktiskt. Vi har testat den på perioral dermatit och den rensar upp på ett sätt som ingen mask kunnat göra!

Om du vill bli av med förstorade porer, om du har blåsor och utslag av olika slag, om du har tilltäppta porer, pormaskar och finnar – go for it! Detta är allt du behöver och det kommer du att förstå så fort du provar den.

Dess konsistens är väldigt rinnig, så det får man vänja sig vid. Det är lite speciellt. Den är inte alls så ”fast” som en mask brukar vara. Kom ihåg det innan du applicerar den så att du slipper bli av med produkt som bara rinner iväg.

Ett tips är att använda denna ihop med Maria Åkerberg Papaya Peeling eller köpa båda produkterna i ett set, vilket man kan göra med Maria Åkerberg Clearing Treatment.

Fördelar

 • Rengör även envisa utbrott
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Rinnig i konsistensen

VICHY Masque Minéral Désaltérant

För en hud som behöver mycket fukt så är detta ett riktigt kap – den är nämligen oerhört fuktgivande till ett mycket bra pris. Det är extra härligt att det är en genomskinlig burk då man ser den härliga masken och dess fina färg.

Man blir återfuktad på djupet och känner sig fräsch direkt. Använd den gärna över natten som en sovmask då den är så behaglig. Använd den annars som intensivmask och låt den sitta på i cirka 5 minuter.

Precis när man tar på den på huden så känns det lite klistrigt, men detta går över nästan direkt. Massera in överskottet och använd den antingen 1-3 gånger i veckan, eller varje natt om du vill ha den som din nattmask.

Om du vill ha lite extra fukt ovanpå denna mask så kan du köpa VICHY Eau Thermal Källvattenspray. Det är aldrig fel att gå loss ordentligt när man ändå pepprar huden med mycket fukt!

Fördelar

 • Fungerar perfekt efter djuprengörande mask
 • Ger lyster och plumpande effekt

Nackdelar

 • Känns lite ”klistrig” direkt vid applicering
 • Doftar ganska mycket 

Emma S. Treatment Enzyme Peel

För den som letar efter snabba resultat rekommenderar vi den här fantastiska produkten från svenska märket Emma S.

Treatment Enzyme Peel är precis vad det låter som, en specialinriktad produkt som hjälper din hud att förnya sig, ta bort döda hudceller, och ge en förnyad lyster. Masken lämnas på huden i 1 minut och när den sköljs av lämnar den ett strålande resultat bakom sig.

Den kraftfulla peelingen uppnås med kombinationen av AHA och BHA-syra tillsammans med salicylsyra - beprövade ingredienser för att svepa bort glåmig hy och friska upp porerna.

Produkten har en fräsch doft och den gör verkligen jobbet på bara en minut! Efter användning kan vi se huden bli lite rosig där produkten applicerats. Ett säkert tecken på att ingredienserna fungerar och det lägger sig efter någon timme.

Inte en mask att använda precis innan en utgång med andra ord, men riktigt effektiv när du vill unna din hy en uppfräschning och inte har tid att besöka en salong.

Masken kan användas 1-2 gånger i veckan av alla hudtyper som behöver lite hjälp på traven att uppnå den där lystern vi alla letar efter.

Fördelar

 • Snabbverkande - endast 1 minut 
 • Ger en wow-känsla med glow!
 • Rensar upp och minskar porerna

Nackdelar

 • Under minuten masken verkar kan det pirra/sticka lite i huden vilket kan kännas obehagligt för vissa

Reserol Overnight Moisture Mask

Detta är en riktigt härlig nattmask som utan tvekan är beroendeframkallande. Inte nog med att produkten är helt klockren i sig själv, det är dessutom så att både namnet och förpackningen är härliga.

Som de flesta av er säkert håller med om så är det viktigt att även förpackningarna till ansiktsmasker och annan hudvård är snyggt designade. Det blir alltid ett extra plus för det. Visst vill man att badrumshyllan ska se cool ut?

Denna ansiktsmask gör att huden blir len och mjuk samtidigt som den minskar synliga linjer. Innehållet av bland annat Diffuporine peptider ser till att fukten transporteras djupt in i huden och detta gör så att hudbarriären stärks.

Även cellförnyelsen stimuleras med när man använder Reserol Overnight Moisture Mask och elasticiteten förbättras även den. Masken är icke komedogen, så du behöver inte oroa dig över att den täpper till porerna.

Fördelar

 • Rik och djupt återfuktande utan att kännas för fet
 • Går snabbt in i huden 

Nackdelar

 • Högt pris
 • Finns inte att köpa överallt 

Exuviance Purifying Clay Mask

Denna ansiktsmask har allt man kan tänkas behöva om man har oren hud. Den inte bara rengör på djupet, utan det är även på det viset att den ger fukt medan man har den på.

I många fall funkar det så att djuprengörande masker känns lite uttorkande, men så är det alltså inte med denna godbit från Exuviance. Huden känns både återfuktad och rejält ren efter att man använt den. Allt i ett, men andra ord!

Man måste såklart använda en återfuktare efter att man tvättat av masken, men du kommer att känna att det inte stramar efter att du tagit bort den. Detta gäller även för torrisar.

Du kan använda denna mask cirka en gång i veckan för uppfräschning, eller så kan du använda den vid behov. Den innehåller Povitamin A, C och E samt kaolinlera, papayaextrakt, grönt teblad och honungsextrakt.

Med detta innehåll får huden skydd mot åldrande, rengöring på djupet, mild exfoliering och massor av härliga antioxidanter och fukt. 

Fördelar

 • Återfuktar och rengör på samma gång
 • Härlig doft, konsistens och färg 

Nackdelar

 • Dyr
 • Något odryg

Clinique Moisture Surge Overnight Mask

Med den här masken får du vakna härligt återfuktad samtidigt som huden blir lugnad. Det är viktigt att de masker man låter verka under natten inte är för ”aktiva” då det kan skada huden.

Masken är jättebra att använda varje natt, så har du denna så kan den lätt fungera som nattkräm. Om du vill så kan du använda den endast vid särskilda tillfällen och ha den som en rikligare fuktbomb då och då.

Om du har torr hy är detta en kanonbra produkt att använda. Det är dock så att den passar alla hudtyper, så om du har exempelvis fetare hud eller känslig hud så fungerar den bra då också. Har du en torr blandhy så kommer du älska denna!

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Behaglig konsistens

Nackdelar

 • Riktigt torr hy kan behöva två appliceringar

Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask

Detta är en av de mest populära ansiktsmaskerna som finns på marknaden idag. Den finns att köpa i princip överallt då PTR är väldigt populärt. Det är alltså lätt att få tag på den.

Masken är en trippelverkande exfolierande mask som exfolierar på tre nivåer med hjälp av AHA-syra, pumpaenzymer och aluminiumoxid. Huden blir klar och får härlig lyster samtidigt som huden slätas ut.

Om du vill testa den samt andra masker från ”mask-kungen” på marknaden kan du köpa detta smarta kit där man får testa sex av Peter Thomas Roths bästsäljande masker.

Kom ihåg att använda bra solskydd om du använder den innan du ska ut i solen. Använd den helst inte innan du ska vara på stranden hela dagen, utan passa på de dagar du är mindre exponerad för solen.

Fördelar

 • Effektiv
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Kan bli för mycket för känslig hy
 • Dyr

Eucerin Hyaluron-Filler Mask

Sheetmasker är alltid härliga att använda, men det finns såklart mer eller mindre bra varianter. Denna från Eucerin är bra på ett flertal olika sätt. Du får en superkick av fukt och dessutom får du en reducering av linjer och rynkor.

Dessa sheetmasker är indränkta i något så härligt som högmolekylär såväl som lågmolekylär hyaluronsyra och det är det som gör att man får en så intensiv återfuktning.

Huden blir pigg och fräsch efter användning och masken ger också en behagligt kylande känsla. Man får också härligt mycket lyster, så med denna mask får man alltså allt i ett!

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Något dyr

Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating Masque

Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating Masque är en del av Kiehl’s ikoniska Ultra Facial-kollektion, och det är inte svårt att förstå varför den här produkten har fått så mycket beröm.

Det här är en mask du tar på innan du går och lägger dig och medan du sover verkar den för långvarig återfuktning. Du vaknar upp med en intensivt återfuktad hy som ger ett fräscht och ungdomligt utseende.

Produkten innehåller bland annat squalane som liknar hudens molekylära uppbyggnad och hjälper till att behålla fuktbalansen för en mjuk och smidig hy. Precis som många av Kiehl's produkter är den här fri från silikoner, parabener, parfymer, och färgämnen.

Passar känslig hy, men då masken är så effektiv rekommenderas det att använda den 1-2 gånger i veckan. Den klassiska burken ser också snygg ut på badrumshyllan, vilket vi tycker är ett plus.

Fördelar

 • Återfuktar riktigt bra även på den torraste hyn
 • Ger snabbt resultat
 • Lämnar efter sig ett härligt glow

Nackdelar

 • Kan behöva appliceras någon timme före läggdags för att hinna absorberas något

Formula 10.0.6 Smooth Moisturizing Peel Mask

För den som letar efter mer budgetvänliga alternativ är Formula 10.0.6 Smooth Moisturizing Peel Mask ett utmärkt alternativ.

Berikad med blåbär och ananas som ju är kända för sina antioxidantiska egenskaper jobbar den med naturliga fruktextrakt som lovar silkeslen hud. Efter användning är huden rejält återfuktad och har fått en hälsosam finish.

Ett stort plus för den härliga, fruktiga doften, och som med alla produkter från Formula 10.0.6 är de färgglada, fina flaskorna något vi gärna vill ha stående i badrummet.

Fördelar

 • Bra produkt till ett bra pris
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Går sällan att dra av hela masken i ett stycke

Murad Resurgence Age-Diffusing Firming Mask

Murad Resurgence Age-Diffusing Firming Mask plumpar upp huden och hjälper till att minimera uppkomsten av fina linjer och rynkor. Den är otroligt återfuktande tack vare bland annat mineraler och sheasmör.

De som testade den här masken upplevde en klar förbättring på torra partier i ansiktet och att huden blev mjukare och mjukare med mer användning. Den har dock ett lite högt pris för endast 50 ml.

Fördelar

 • Lätt och behaglig på huden
 • Effektiv!

Nackdelar

 • Delat läger med väldigt nöjda användare samt några som inte känt någon skillnad alls
 • En av de dyrare i detta test

Dermalogica Sebum Clearing Masque

Dermalogica Sebum Clearing Masque är ett annat bra alternativ för hud som upplevs som problematisk. Den här maskens huvudingrediens är salicylsyra som tillsammans med lerbaser, såsom kaolin och bentonit, effektivt rengör huden och absorberar överflödig olja.

Då acne kan göra huden väldig känslig och irriterad är den här masken även berikad med bland annat bisabolol och havre, två lugnande ingredienser som hjälper dig till en fräschare hud.

Produkten är även fri från artificiella färger och dofter. Detta är en av de dyraste produkterna vi hade med i testet men oj, vad effektiv och bra den är.

Fördelar

 • Den kylande och lugnande känslan när den appliceras
 • Mångas hudproblem har minskat vid användande

Nackdelar

 • Inte så passande för dig med känslig hy

Produkter som utgått

Apoteket Ren Hud Djuprengörande Ansiktsmask

Detta är en bra ansiktsmask för alla som vill ha ett bra budgetalternativ när det kommer till djuprengörande masker. Det är inte alltid man kan hitta en bra rengörande mask till bra pris, så detta är ett kap!

Masken från Apoteket avlägsnar överflöd av fett, vilket gör att den är perfekt lämpad för dig med en fetare hudtyp. Den förebygger dessutom fet hud, oren hud och akne. Det är med andra ord en mycket mångsidig mask.

Den har även salicylsyra i sig så att den kan lösa upp pormaskar samt exfoliera.
Den lugnar även röd hud och innehållet av rapsolja gör att huden blir len och mjuk. Den lämpar sig både för känslig akne hud och en tåligare fet hud.

Vi tycker om att man har valt att ha den oparfymerad då det gör att ingen kan störa sig på någon jobbig doft. Vi vet ju alla hur besvärligt det kan vara att hitta en bra produkt som dessutom doftar bra.

Det är en god idé att använda denna mask tillsammans med andra produkter i denna serie då det alltid är mer klokt att kombinera på det viset än att blanda olika märken.


Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals