Bästa ansiktsrengöringen 2024 – Tricket för ren och fräsch hy

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att använda en ansiktsrengöring som passar just din hy är otroligt viktigt. Vår hy får stå ut med stora påfrestningar i vardagen. Vi sover för lite, sitter många timmar framför datorn, och lever i ett omväxlande klimat.

Rätt ansiktsrengöringsrutiner och de produkter du använder kan hjälpa till att stärka och bibehålla ansiktets hudceller, så att de håller sig starka hela livet ut!

Jag rengör ansiktet noggrant dagligen och därför har jag alltid varit väldigt mån om att ansiktsrengöringen är perfekt för mig och min hy. Det är viktigt att hitta en ansiktsrengöring som tar bort orenheter men samtidigt är skonsam mot din hy och inte torkar ut den.

Premiumklassens vinnare är Exuviance Deep Clean AHA Cleanser. Detta är en rengöring som doftar underbart! Det är en härligt löddrande ansiktsrengöring som förminskar dina porer avsevärt. Dessutom är ansiktsrengöringen väldigt dryg och därmed även värd sitt höga pris.

Vinnaren i mellanprisklassen är Clinique Facial Soap Mild. Cliniques ansiktsrengöring är en stor favorit främst för sin förmåga att återfukta huden. Hyn känns alldeles len och fräsch efter användningen.

Alla vi i testpanelen var överens om att det bästa budgetalternativet är prisvärda Niveas Daily Essential Normal Skin ansiktsrengöring.

Premium: Exuviance Deep Clean AHA Cleanser

Exuviance Deep Clean AHA Cleanser är en mycket lyxig och fräsch ansiktsrengöring. En premiumprodukt när de är som allra bäst - prisvärd och galet högkvalitativ på en och samma gång!

Känslan efter tvätt är att huden är ordentlig ren på djupet och ansiktet blir klart och fräscht på ett kick. Vi gillar också att den känns lite “sval” på huden då det adderar extra lyx. 

Fördelar

 • Otroligt dryg
 • Luktar gott

Nackdelar

 • Passar inte den mest torra huden

Mellan: Clinique Liquid Facial Soap Mild

Detta är en löddrig, parfymfri ansiktsrengöring som passar för kombinerad till torr hud. Den fiskar upp hudens orenheter och gör den len och återfuktad.

Rekommenderas att använda den med ansiktsvattnet från samma serie för en komplett rengöring.

Fördelar

 • Utvecklad av hudläkare
 • Bra med pumpflaska
 • Allergivänlig och lyxig på samma gång

Nackdelar

 • Innehåller sulfater

Budget: Nivea Daily Essential Normal Skin

Vinnaren i budgetklassen då den med hjälp av Vitamin E och Hydra IQ återfuktar huden utan att torka ut den.

Den kan användas med ansiktsvattnet i samma serie för djupare rengöring och förminskning av porerna och du kommer känna dig fräsch året om.

Fördelar

 • Praktiskt på resan
 • Smidigt för dig som vill att hudvårdsrutinen går snabbt

Nackdelar

 • Endast för dig som gillar wipes

Köpguide - marknadens bästa ansiktsrengöring för alla hudtyper

För att hjälpa våra läsare att välja en bra ansiktsrengöring, har vi sammanställt den här fakta- och testbaserade köpguiden. Vi har bland annat samlat in ett flertal redan utförda tester som finns på nätet. Vidare har vi läst så många kundomdömen och recensioner som möjligt. 

Tillsammans har all den här informationen givit oss en omfattande mängd data, vilken vi utgått ifrån när vi valt ut våra testvinnare och utmanare. Rengöringarna passar olika hudtyper och här finns något för de allra flesta.

Det är viktigt att välja rätt ansiktsrengöring

Till alla som tycker att handtvål är en utmärkt ansiktsrengöring vill vi säga: det är det absolut inte! Tvål är avsedd att endast tvätta händerna med och har aldrig den mängd vård och näring som en bra ansiktsrengöring har. 

Att tvätta ansiktet med vanlig tvål kan till en början verka fungera, men i längden ger den en hud som är torr, som stramar och som löper stor risk för att få igentäppta porer. 

Att sköta om huden kräver absolut inte en avancerad ansiktsrengöring i många steg, om du inte är intresserad av det. En bra rengöring, en återfuktande ansiktskräm och kanske ett serum, är egentligen allt som behövs. 

För personer som däremot älskar hudvård och använder flera serum och olika krämer, är det viktigt att välja ut en bra ansiktsrengöring som avlägsnar sminkrester och döda hudceller. Dessutom måste den vara kompatibel med dina andra produkter. 

En bra ansiktsrengöring är viktigt för alla, oavsett om vi sminkar oss mycket eller inte. Förutom eventuell makeup du bär, utsätts huden för många yttre påfrestningar under dagen. En skonsam och välanpassad ansiktsrengöring hjälper hyn att absorbera nattkräm och serum ordentligt.

Vad gör ansiktsrengöring för din hud?

En ansiktsrengöring ska förstås effektivt kunna utföra det den är avsedd för: att rengöra ansiktet från dagens smink och diverse smutspartiklar från luften. Använder du en kraftig ögonmakeup, behöver du sannolikt komplettera med en till remover av något slag, särskilt om du använder vattenfast smink.

Men en bra ansiktsrengöring ska också vårda huden, vara skonsam och inte torka ut den.

Är du allergisk eller lätt får olika reaktioner av hudvårdsprodukter, är det jätteviktigt att du väljer en som är certifierad från Astma & allergiförbundet, eller som i alla fall är dermatologiskt testad.

Vilken ansiktsrengöring är rätt för mig?

Att hitta en ansiktsrengöring som passar ens hud och hudvårdsrutiner, kan vara allt annat än lätt. Utbudet är minst sagt enormt och dessutom varierar de individuella behoven väldigt mycket. 

Det är inte bara hudtypen som spelar roll, även om den förstås är det allra viktigaste. Men det är också av betydelse hur du sköter din hud i övrigt och om du sminkar dig mycket eller inte.  

Sminkar du dig, behöver du förstås ansiktsrengöringen också vara väldigt effektiv på att få bort allt smink. Men har du samtidigt känslig hy, måste den vara skonsam. Det är en ekvation som inte alltid går ihop och här behöver du ta reda på fakta och läsa på ordentligt, samt prova dig fram. 

Det enklaste är att gå metodiskt tillväga inför valet av en bra ansiktsrengöring. Börja med att exakt definiera vilka eventuella problem du har. Har du oren hy, finnar och pormaskar? Eller har du kanske en blandhy, med den klassiska feta t-zonen och torrare hy i resten av ansiktet? 

Många har också väldigt torr hy, med en tendens till fina rynkor och linjer, om inte riklig återfuktning används.  

Tidigare i texten nämnde vi omnämnde vi allergiker och andra med mer generellt känslig hy.  Numer finns det finns gott om ansiktsrengöring som är väl anpassad för den typen av hy. Att rengöringen är parfymfri och inte innehåller citrus, brukar vara två grundläggande och bra utgångspunkter att ta i beaktande.

När du formulerat exakt vilken din hudtyp är, har du en bra utgångspunkt. Du har då nischat ner utbudet rejält och kan lättare hitta en rengöring exakt för din hudtyp. Har du vissa ingredienser du vill ha i dina hudvårdsprodukter, som exempelvis hyaluronsyra eller salicylsyra, har du dessutom ännu lättare att hitta just din produkt i hudvårdsdjungeln.

Olika typer av ansiktsrengöring

Ansiktsrengöring finns numera inte bara i en form. Det finns mängder av produkter med olika formula, konsistens och användningssätt. Några exempel på typer av ansiktsrengöring är bland annat:

 • Tjock kräm
 • Lotion
 • Micellärt vatten
 • Mousse
 • Gel

Så applicerar du ansiktsrengöring

Att applicera en rengöring brukar sällan vara särskilt komplicerat, men kan variera en aning beroende på vilken produkt du använder. Här gäller det att alltid läsa förpackningarna och instruktionerna för produkten. 

Rent grundläggande handlar det dock om att ta lagom mycket produkt och massera in i ansiktet och sedan skölja bort den. Använder du smink, behöver du också använda en bomullsrondell som du försiktigt torkar bort ögonsminket med.

Våra bästa rengöringstips

Som du märker finns det mycket att ta i beaktande för att hitta en bra ansiktsrengöring, men om du bara är klar över exakt vilken hudtyp du har, så kommer du en bra bit på vägen. Men för den kategori personer som har lite större utmaningar, kommer här några bra tips.

För dig med blandhy och t-zon: här kan det vara smart att anamma den metod som k-beauty trenden använder sig av: att rengöra huden i flera olika steg. 

Har du en fet t-zon men är torr i resten av ansiktet, kan det till exempel vara alldeles utmärkt att använda två olika ansiktsrengöringar: en för den feta t-zonen och en för den torrare i huden i resten av ansiktet. Många med den här typen av problem, har fått bra balans i huden på det här sättet.

För dig med mycket torr och fnasig hy: det kan vara väl värt att kombinera en konventionell ansiktsrengöring med en bra olja. Om du är orolig att det blir för tungt för huden och är rädd att oljan ska täppa igen porerna, behöver du inte smörja in dig med den inför natten, utan kan helt enkelt använda den som extra ansiktsrengöring. 

När du masserat in oljan ansiktet, torkar du bort överskottet med en bomullsrondell, sköljer ansiktet och applicerar din nattkräm. Det kan verkligen göra underverk för huden!

Våra favoriter

Premium: Exuviance Deep Clean AHA Cleanser

Denna ansiktsrengöring kan användas både morgon och kväll. Även om du har känslig hud passar den bra, men den kan strama en aning om du har väldigt torr hud. Då rekommenderar vi istället att du använder dig av Exuviance Gentle Cream Cleanser. Har du däremot fet, kombinerad eller normal hy är detta ett perfekt premiumval. 

Exuviance Deep Clean AHA Cleanser löddrar och den är i en fräsch gelform. Den innehåller en blandning av poly- och alfahydroxisyror. Denna blandning gör att orenheter snabbt försvinner från huden. Resultatet är en hy full av lyster utan att den på något sätt stör hudens barriärfunktion. 

Med AHA-syra + PHA-syra i en kombination blir huden både ren, exfolierad, återfuktad och lugnad i ett svep.

Exuviance är utvecklat av företaget Neostrata som är ett medicinskt-dermatologiskt företag som ständigt forskar för att ta fram nya produkter. Väljer du att använda dig av deras produkter är du säker på att din hud får det bästa av det bästa. Det var även detta märke som faktiskt var först med AHA, vilket innebär att de legat före sedan lång tid tillbaka!

Fördelar

 • Otroligt dryg
 • Luktar gott

Nackdelar

 • Passar inte den mest torra huden

Mellan: Clinique Liquid Facial Soap Mild

Cliniques Liquid Facial Soap Mild är en parfymfri ansiktsrengöring som passar personer med allt från kombinerad till torr hy. Detta var en storfavorit bland alla oss i testpanelen.

De flesta av oss är i 30-årsåldern och sliter ofta med att hyn kan bli för torr. För oss är en ansiktsrengöring som Clinique Liquid Facial Soap Mild ett perfekt alternativ.

Ansiktsrengöringen fungerar som en tvål då du trycker ut lite i handen och sedan jobbar upp ett lödder som löser upp hudens orenheter.

Helt komplett blir rengöringen om du använder ansiktsvatten från samma serie, Clinique Clarifying Lotion, för att svepa bort döda hudceller. Det finns även olika formula som är specifika för vilken typ av hud du har.

Fördelar

 • Utvecklad av hudläkare
 • Bra med pumpflaska
 • Allergivänlig och lyxig på samma gång

Nackdelar

 • Innehåller sulfater

Budget: Nivea Daily Essential Normal Skin

Detta är en av de billigaste produkterna på marknaden. Alla vi i testpanelen var överens om att denna ansiktsrengöring är en vinnare då du får mycket för detta låga pris.

Nivea Daily Essential Normal Skin innehåller Vitamin E och Hydra IQ som hjälper till att bevara hudens fuktbalans, därmed torkar ansiktsrengöringen inte ut din hud.

Ansiktsrengöringen rengör grundligt och lämnar efter sig en otroligt fräsch känsla! Vi i testpanelen rekommenderar starkt att använda ansiktsvattnet i samma serie efter rengöring. Ansiktsvattnet stänger till porerna och bidrar till en uppstramande effekt.

Fördelar

 • Praktiskt på resan
 • Smidigt för dig som vill att hudvårdsrutinen går snabbt

Nackdelar

 • Endast för dig som gillar wipes

Ekologisk ansiktsrengöring - ett bra val för dig som vill undvika kemikalier

I dagens läge finns det även ett stort urval av ekologiska och miljömärkta produkter på marknaden. Detta är ett stort plus tyckte vi alla i testpanelen!

Här presenterar vi våra två favoriter när det kommer till ekologiska och miljömärkta produkter för ansiktsrengöring.

John Masters Organics Exfoliating Face Cleanser

Detta är en ekologisk ansiktsrengöring och är ett perfekt val för dig som vill undvika kemikalier i kosmetik och som vill ha en helt naturlig ansiktsrengöring. Ansiktsrengöringen innehåller bananväxt som lindrar hudirritation och har en reparerande effekt.

Förutom detta innehåller produkten rosenolja som stimulerar blodcirkulationen i huden och kan därmed motverka rynkor och orenheter. Dessutom har den en ljuvlig doft som är helt oemotståndlig!

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Fri från parabener

Nackdelar

 • Aning dyr

Maria Åkerberg Foaming Wash Clearing

Om du vill ha en rengöring som balanserar huden på ett bra sätt så är detta ett mycket bra val – den ger både fin balans och en hud som blir rengjord på djupet. Att den kommer med en praktisk pumpflaska gör saken ännu bättre! 

Den har ett innehåll av både majs och kokos och dessutom innehåller den eteriska oljor av bland annat grapefrukt, timjan, kanel och oregano.

Maria Åkerberg har mängder av bra och ekologiska produkter, vare sig det handlar om ansiktsrengöring eller andra hudvårdsprodukter. Du kan spana in utbudet bland annat här. Det finns en hel serie med just Clearing-produkter. Du kan köpa bland annat serum och ansiktsmask i samma serie.

Fördelar

 • Finns i tre olika storlekar (30 ml, 125 ml, 250 ml)
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Doften kan upplevas stark

Våra andra favoriter

Cremorlab Spa et Cremor Thalasso Foam


Fördelar

 • Rengör på djupet
 • Milt exfolierande och antibakteriell

Nackdelar

 • Lätt att ta för mycket produkt

Kiehls Ultra Facial Cleanser

Detta är en ansiktsrengöring som passar alla hudtyper och det tycker vi alltid är väldigt positivt. Den har en mycket mild formula som rengör på djupet. Detta är den bästa kombinationen då det innebär att den kan användas av personer med “svår” hudtyp som exempelvis oren + torr hy. 

Den finns i två olika storlekar, så du kan välja att antingen köpa en stor på 150 ml, eller en mindre med ett innehåll av 75 ml.

Vill du testa andra produkter från Kiehl's serie som passar alla hudtyper kan du spana in bland annat deras toner och fuktmask. De passar bra tillsammans med rengöringen.

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Bra pris

Nackdelar

 • Vissa har känt sig torra efter användning

Origins Clean Energy Gentle Cleansing Oil

Origins Clean Energy Gentle Cleansing Oil doftar ljuvligt och tar hand om irritationer i huden på en och samma gång. Den skyddar även hudens fuktkällor. 

När det kommer till ansiktsrengöring är det viktigt att känna sig helt ren utan att huden torkas ut. Vi gillar denna rengöringsolja mycket på grund av att den gör just detta. Den tillåter även att huden får andas fritt. Dessutom täpper den inte till porerna och det är en sådan sak som vi alltid ger högt betyg. 

Oljan tar effektivt bort både orenheter och makeup och den innehåller både grapefrukt, citron, apelsin och macadamianöt. Den doftar fantastiskt gott som genast gör att du kvicknar till!

Här kan du hitta fler roliga produkter från Origins - det är lätt värt att spana in hela utbudet!

Fördelar

 • Ganska dryg om du använder den rätt
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Aningen dyr

Cetaphil Facial Cleanser Normal to Oily Skin

Med Cetaphil Facial Cleanser Normal to Oily Skin får alla med normal till fet hud en bra budgetkompis som gör jobbet utan att plånboken gapar tom. Den löddrar och tar bort smuts, smink och överflödigt sebum.

Den kan användas dagligen då den är tillräckligt mild och skonsam. Den torkar inte ut, utan ser till så att hudens naturliga oljor bevaras. Det finns mycket bra produkter från Cetaphil och fler av deras produkter hittar du bland annat här.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Bra pumpflaska

Nackdelar

 • Känns inte lyxig

Dermalogica Skin Resurfacing Cleanser

Dermalogica Skin Resurfacing Cleanser har en 2-in-1 effekt då den rengör huden grundligt och avlägsnar döda hudceller.

Många av oss i testpanelen tycker att denna ansiktsrengöring var ett bra alternativ för oss i 30 årsåldern, då den riktar sig till oss med åldrande hy.

Produkten innehåller bland annat mjölksyra och Vitamin E som stärker hudens ytstruktur och cellförnyelse, vilket motverkar rynkor.

Fördelar

 • Ett säkert kort vad gäller hög kvalitet
 • Innehåller rosenblomolja

Nackdelar

 • Kan inte användas runt ögonpartiet

Dr. Hauschka Soothing Cleansing Milk

Dr. Hauschka Soothing Cleansing Milk är en ekologisk ansiktsrengöring som är skonsam mot huden. Vi i testpanelen blev överraskade av att produkten var så otroligt effektiv även mot svår rengöring, som till exempel ögonmakeup.

Ansiktsrengöringen innehåller jojoba och mandelolja som hjälper till att bibehålla hudens fuktbalans. Då produkten är väldigt skonsam mot hyn är det en perfekt ansiktsrengöring för dig med känslig hy.

Fördelar

 • Snygg förpackning
 • 100 % naturlig

Nackdelar

 • Lite dyr

Produkter som utgått

Helena Rubinstein Pure Ritual Care-in-Foam

Alla i testpanelen älskar denna produkt! Vi är överens om att denna ansiktsrengöring är värd varenda krona spenderad! Den är otroligt dryg och löddrar enkelt upp och några få droppar av produkten räcker till att rengöra hela ansiktet.

Pure Ritual Care-in-Foam är väldigt mild mot huden och känns mest som en ansiktskräm. Trots detta rengör produkten ansiktet väldigt grundligt utan att torka ut huden.

Flera i testpanelen upplevde även att denna ansiktsrengöring förminskade porernas storlek avsevärt - efter bara några användningar! Tummen upp för denna fantastiska rengöring.


Oliv Ansiktsrengöring 3-i-1 Oparfymerad

Detta är en ansiktsrengöring som är väldigt mild och passar därmed olika typer av hy. Oliv ansiktsrengöring är ett bra budgetalternativ som har flera funktioner; den rengör, tar bort ögonmakeup, och fungerar även som ansiktsvatten.

Detta är en ansiktsrengöring godkänd av Svanen, så en riktigt passande produkt för dig med miljötänk! Detta var en omtyckt ansiktsrengöring speciellt bland de i vår testpanel som lider av extra känslig hy och känsliga ögon.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals