Bästa ansiktsserumet 2024 – Minska och förebygg rynkor effektivt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Ett ansiktsserum är en god hjälp på vägen när du vill vårda, förebygga, och se till att du inte drabbas så hårt av våra väder- och ljusförhållanden.

Ett bra serum fungerar som ett minilyft för ansiktet, men med den fördelen att det förebygger åldrande och vårdar intensivt. Har du ett bra ansiktsserum i arsenalen är du helt enkelt bättre rustad och din hy kommer att bli glad av det.

Så därför vill vi ge dig en bra guide i djungeln av serum. För en djungel är precis vad det är. Det finns tusentals produkter i olika utföranden och prisklasser och vi har jobbat hårt för att vaska fram 12 stycken högklassiga produkter.

Som premiumvinnare valde vi att satsa på Verso Super Facial Serum. Dess effekt på kollagenproduktionen är överlägsen och det här är en jättebra produkt.

Inte långt efter kom Estee Lauder Advanced Night Repair som knep platsen som mellanklassvinnare. Budgetvarianten är svensk: Isabella Löwengrip har utvecklat ansiktsserumet The Serum Facial Serum som ger mycket för pengarna.

Vår härliga specialare är något för den som vågar prova någonting nytt. Det isländska serumet Bioeffect EGF har tagit många med storm. Och det gjorde de magiska dropparna med oss också!

Premium: Verso Super Facial Serum

Vi är stolta över att kunna presentera vår fina premiumprodukt. Den här var den som tog sig till toppen tack vare sin megahöga halt retinol i sig. Retinolet man utvecklat här är upp till hela åtta gånger starkare än vanligt retinol. Ja, du läste rätt!

Alla som vet lite om ämnen i hudvård vet också att retinolet lyfter kollagenproduktionen i huden - och det är precis det vi vill åt! Att ha något som reparerar och bygger upp huden inifrån är precis det man önskar, eller hur? 


Mellan: Estee Lauder Advanced Night Repair

Behöver du en bra produkt som arbetar medan du sover så att du kan vakna fräsch och med ett ansikte som ser utvilat ut? Då ska du definitivt satsa på Estee Lauders Advanced Night Repair.

Serumet rensar och gör en slags detox i hudcellerna under natten, så att huden repareras och förnyas.


Budget: Löwengrip The Serum Facial Serum

Söker du ett ansiktsserum som inte tar kål på plånboken är Löwengrip Care & Color Creme The Serum värd en närmare titt.

Serumet innehåller en alg som odlas i Frankrike och det är många kosmetikamärken som har den som bas i sina produkter. Den bidrar med kollagen till huden, som anses göra huden yngre, tåligare, och friskare. 


Special: Bioeffect EGF Serum

Gör som isländskorna du också: Använd det här ansiktsserumet för att göra din hud yngre, slätare, och jämnare i tonen. Det här tyckte juryn var en fantastisk produkt och vi kan verkligen varmt rekommendera den.

Den passar även dig som har extremt torr hud. Det fantastiska är att den här produkten verkar passa de flesta hudtyper. En riktig höjdare, var vi eniga om!

Köpguide - bästa ansiktsserumet

Hur väljer jag rätt ansiktsserum?

Valet av ansiktsserum är något som verkligen bör göras omsorgsfullt. Det finns otroligt många typer av serum på marknaden och alla har sina specifika funktioner. Här gäller det att vara påläst, eftersom fel serum kan ha en negativ effekt på huden i förlängningen. Sedan får du helt enkelt prova sig fram, till du hittar ett serum som passar. 

Vi hoppas att köpguiden vi sammanställt här, kan underlätta den processen för dig och hjälpa dig hitta ett passande serum. I vår guide och bäst i test om ansiktsserum, kommer vi att beskriva olika typer av serum och också tipsa om några ansiktsserum för olika hudtyper. Då sätter vi igång med guiden!

Vad är ett ansiktsserum?

Ett serum är en produkt som är extra näringsintensiv och som tillför huden särskilt mycket av vissa ämnen. Ansiktsserum är alltsomoftast vattenbaserade och är geleartade i konsistensen. Det är viktigt att beståndsdelarna är på molekylär nivå, annars kan serumet inte absorberas effektivt av huvuden.

Olika typer av serum för ansiktet

Ett ansiktsserum är perfekt för den som vill jobba med ett specifikt problem eller ett visst område i ansiktet. Det finns ansiktsserum som hjälper mot hyperpigmentering, acne, rynkor eller torr och livlös hy. 

Vanliga ingredienser i serum är:

  • Retinol. En annan benämning för vitamin A, vilket är ett mycket viktigt vitamin för hudens välmående.
  • AHA-syra. Exfolierar huden och tar bort döda hudpigment. De vårdande ingredienserna kan sedan tränga ner i huden effektivare.
  • Hyaluronsyra. Ett återfuktande ämne som fyller ut huden.
  • C-vitamin. Väldigt viktigt för hudens välmående. Kan minska hyperpigmentering. Behandling med c-vitamin kan ge en klarare och ljusare hud, utan mörka fläckar.
  • Peptider. En beståndsdel i protein som skapar spänst och minskar rynkor i huden.

Vilket är egentligen det bästa ansiktsserumet?

Det finns några specifika egenskaper som är viktiga för alla serum, för att de ska vara effektiva och köpvärda. Viktiga aspekter av ett bra serum är bland annat att de har:

  • Ingredienser som är molekylära
  • En hygieniskt förpackning så serumet inte blir dåligt snabbt
  • Pipette eller annan enkel applicering
  • Bra ingredienser och inte innehåller parabener eller ftalater
  • Tydliga instruktioner för hur serumet ska användas.

Är ansiktsserum nödvändiga?

När det gäller hudvård, går det alltid att diskutera vad som är nödvändigt och inte. Vill du förbättra ett problemområde på ett effektivt sätt, kan ett ansiktsserum vara nödvändigt för att uppnå det bästa resultatet. För den som inte är intresserad av hudvård utan nöjer sig med vilken kräm som helst för återfuktning, är ett serum säkerligen inte nödvändigt.

Nackdelar med ansiktsserum

Det kan finnas många nackdelar med ansiktsserum om det används oförsiktigt. Många serum gör huden känsliga, särskilt för solen. Vissa serum är heller inte så effektiva om de kombineras med varandra. 

Serum kan i det närmaste vara kemi, så det är viktigt att alltid välja serum från ett företag där du får noggranna anvisningar om hur produkten ska användas. Använder du ett serum fel, kan det slita på huden och göra mer skada än nytta.

Finns det några biverkningar av ansiktsserum?

Ansiktsserum kan ibland svida och sticka lite i huden. Av den anledningen bör du alltid prova ett serum i armvecket först, för att kontrollera att du inte får några allergiska reaktioner. Som tidigare nämndes, gör många serum också huden känslig mot solen.

Så använder du ansiktsserum

Det är inte alls komplicerat att använda ett ansiktsserum. Oftast ska du inte använda mer än 2-3 droppar av serumet per behandling. De flesta brukar i allmänhet levereras i en flaska med pipett, och är därför väldigt lätta och hygieniska att använda. Serumet applicerar du efter ansiktstvätt och innan all annan hudvård. 

De flesta serum ska appliceras på kvällen, men kan ofta också användas på morgonen. Då antingen som beskrivet ovan, eller genom att blanda in det i den vanliga dagkrämen, för att berika den.

Ansiktsserum kan användas dagligen, så länge de inte är den typ av serum som innehåller starka syror som retinol och AHA-syra. 

Dessa serum är det alltid bäst att ta som kurer och sedan hålla en paus mellan behandlingarna. En bra metod är att använda upp en flaska och sedan ha ett uppehåll på någon månad, innan du börjar med serumet igen.

Serum bör inte användas som ett substitut till ansiktskräm, utan komplettera en återfuktande sådan. Innehållet i serum är i allmänhet alltför ensidiga, för att på egen hand kunna utgöra ett substitut för ansiktskräm.

Våra favoriter

Premium: Verso Super Facial Serum

Detta ansiktsserumet kan vara den mest prisvärda premiumprodukten vi valt ut någon gång. Det som utmärker Versos serum är att de använder en hög dos av retinol i den. Detta är ett sorts A-vitamin som sätter fart på hudens egna kollagenproduktion.

Kollagen stärker och bygger upp huden och anses vara det som bidrar till att kunna föryngra huden. Retinolet i det här serumet är hela åtta gånger starkare än vanlig retinol. Så som du förstår är den effektiv!

Här såg vi en tydlig effekt på minskning av hudens åldrande. Huden blev klarare, rynkorna minskade. Även pigmentfläckarna klingade av märkbart efter bara en vecka.

I beskrivningen rekommenderar de att man använder Versos andra produkter för att få maximal effekt, något vi inte gjorde i det här testet. Men, som sagt, resultatet var så bra så att den här rejsade upp på premium-prispallen ändå. Den är dock inte jättedyr för att vara ett serum.


Mellan: Estee Lauder Advanced Night Repair

Detta är Estee Lauders flaggskepp när det gäller produkter som föryngrar och reparerar huden. Man har forskat i decennier på denna och utvecklat något som kallas Chronobiologi. Tekniken i forskningen har varit avancerad och man har använt sig av DNA-teknologi.

Serumet arbetar aktivt för att rensa ut huden och rengöra cellerna från avfallsämnen som bildas under nattens lopp. Du får alltså en rebootad hy när du vaknar upp på morgonen.

Testpersonen såg helt klart resultat efter några dagar. Ålderstecken på huden reducerades och fick definitivt en klarare, vackrare lyster. Huden kändes också mer återfuktad, klarare, och fick ett jämnare utseende.

Den här produkten bildade en effektiv barriär för skydd mot skadlig påverkan utifrån, såsom luftföroreningar och UV-strålar.

Har du känslig hy kan du vara helt lugn, den här är både oftalmologiskt och dermatologiskt testad. Passar alla hudtyper och färgtoner.


Budget: Löwengrip Care & Color Creme The Serum

Isabella Löwengrip är bloggaren som numera är fullfjädrad affärskvinna och nu har hon även utvecklat sin egen hudvårdsserie. Priset på hennes produkter är humana och håller jämn standard.

Så det här är verkligen en produkt vi kan rekommendera för den som vill spara in på utgifterna när det kommer till skönhetsprodukter.

Serumet från Löwengrip är oparfymerat och passar också känslig hud. Den essentiella ingrediensen är algen Kalpariane. Den är utvecklad i Frankrike och anses bidra till uppbyggnaden av kollagen i huden.

Den verkar också åtstramande och skyddar huden från fria radikaler. Numera är Kalpariane en etablerad produkt i hudvård och även varumärket Löwengrip har alltså fallit för den.


Special: Bioeffect EGF Serum

EGF-serumet är produkten som hyllats över hela världen. Den isländska innovationen har vunnit många kvinnors hjärtan och lovorden haglar över den. Och det är befogat!

Jurymedlemmen som testade den här var så lyrisk att vi andra var tvungen att testa den också. Och vi kan bara hålla med; den är fantastisk!

I hemlandet Island har den gjort succé och används idag av cirka 25% av kvinnorna där. Jo, det är sant! Den förbättrar huden dramatisk tack vare anti-age serumet EGF. Den återställer huden, minimerar tecken på åldrande, och slätar ut.

Annat den också bidrar till är att minska solskador. Serumet eliminerar röda fläckar så att du får en jämn och fin hudton. Torra fläckar försvinner, vilket också bidrar till att huden blir jämnare.

Porerna minskade avsevärt på testpersonen, så det här är verkligen produkten för den som kämpar med det. Dropparna är intensivt återfuktande och det kan mycket väl vara att du inte ens behöver använda nattkräm längre.

Bioeffect EGF Serum är hypoallergen så även du som har känslig hud kan använda den. Endast sju ingredienser har man jobbat med för att framställa serumet, vilket är ovanligt i sammanhanget.

Det brukar vara MÅNGA ingredienser i en sådan här produkt och även mycket konserveringsmedel. Men inte här. Vill du prova någonting nytt och är beredd att lägga en slant på det är det här ansiktsserumet för dig!

Våra utmanare

Lancôme Visionnaire + Advanced Skin Corrector Serum

Lancôme är ett märke som alltid levererar och här har de nu utvecklat en förbättrad version av sin produkt. Den ger snabbt en slät och återfuktad hud.

Och det här är ett generöst och krämigt serum vars unika formula snabbt tas upp av huden. Den går ända ner till dermis, alltså hudens djupaste lager.

Serumet minskade rynkorna märkbart efter några dagar, det gällde även porerna, som inte alls var så framträdande som innan. Hyn blir jämn och slät.

Lancômes produkter är kända för att dofta svagt av ros och andra blommor. Det gör även det här serumet på ett elegant och diskret sätt. Priset ligger på det förväntade av märkets produkter.


Clinique Smart Custom-Repair Serum

Clinique, en favorit i alla väder! Vare sig du har en åldrande hud eller du är under trettio kommer det här ansiktsserumet att göra dig på gott humör!

Särskilt gjord för dig med pigmentförändringar i huden, men på köpet får du också en produkt som reducerar rynkor och lyfter slapp hud. Priset är det förväntade på en produkt från Clinique.


Decléor Aromessence Rose D´Orient Serum

En liten guldklimp du ska sätta på huden på morgonen innan du applicerar din dagkräm. Dämpar rodnad och balanserar huden tack vare ett flertal essentiella oljor från växtriket. Använder du den här ger du din hud en väldigt fin start på dagen.

Lika viktigt som en bra frukost! Notera att flaskan bara innehåller 15 ml. Det är ungefär hälften av mängden som en flaska brukar innehålla. Men den är dryg och håller verkligen länge. Plus att den är bra!


L:A Bruket Broccoli Ansiktsserum

Juryn erkänner: vi gick INTE igång på en produkt som säger sig innehålla broccoli. Kanske för att det inte är något man tänker på när det gäller något skirt härligt och väldoftande.

Broccoli är ju ganska bastant och tråkigt (om än väldigt gott), tycker vi. Och inte luktar det gott heller. Men så fel vi hade! Man ska inte låta sig övertalas av sina fördomar.

Ansiktsserumet från Bruket är så rikt på vitamin C att den får den mest svårvårdade hud att ge med sig och bli bättre. En cellförnyande produkt som är väl värd att satsa på. 


Produkter som utgått

Rodial Super Acids Azelaic Daily Acid Serum

Bara den läckert limegröna förpackningen gör att man vill ha den här. Rodial ansiktsserum passar framförallt mogen hy och den som är över 35 år och känner att det är dags för en extra boost i hudvården är det här en produkt som juryn gav höga poäng.

Den är lämplig även för torr hy. Pigmentförändringar tonades effektivt ut efter någon vecka med den här. Huden fick en härlig lyster och kändes slätare och jämnare. Den är inte billig, men en väldigt bra investering för dem som inte har ung och elastisk hy längre.


Emerginc Men’s Post-shave Reinforcer

Här har vi en rolig utmanare: ett ansiktsserum anpassat för män! Det är ovanligt på marknaden än så länge, men i takt med att även män börjar bry sig om att ta hand om sin hy och sitt ansikte dagligen, blir sådana här produkter allt vanligare.

Den här passar perfekt att använda efter rakning när huden behöver återhämtning och vila. Innehåller peptider som fungerar antiåldrande. I serumet finns även antioxidanter.


Lumene SISU Urban Intense Hydrating Serum

Om man ska försöka sig på att översätta det finska ordet “sisu”, som är en egenskap, är väl kanske “jävlar anamma” eller “själsstyrka” något som kan passa. Och det är rätt mycket jävlar anamma i Sisus Urban Intense Hydrating Serum!

Finska Lumenes fantastiska produkter med naturliga ingredienser från våra egna breddgrader växer sig allt större och med den äran. Det här ansiktsserumet är anpassat för storstadsbon som utsätts för mycket stress  och föroreningar under en dag.

Den har livgivande och reparerande antioxidanter från tallbark och grankvist som också skyddar mot de farliga fria radikalerna som finns i luften.


John Masters Organics Green Tea & Rose Hydrating Face Serum

Det här är ett ansiktsserum som är ekologiskt och inte testat på djur. Men utöver de här sakerna, som är viktiga för väldigt många idag, är det en alldeles utmärkt produkt.

De verksamma ingredienserna är solrosolja, omega 6, och lugnande aloe vera. Rosenolja vårdar och ger den där härligt milda doften. Du kan använda den både morgon och kväll. Priset är i mellanklassen.


Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals