Bästa ansiktsvatten 2024 – Avlägsna smutsrester och återfukta huden på samma gång

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Beroende på vad du har för hudtyp och hur mycket smink du använder räcker det ibland inte att endast tvätta sitt ansikte med ansiktsrengöring i början och slutet av dagen.

Även om ansiktsrengöring och sminkborttagningsmedel tar bort smink och smuts effektivt finns det ibland rester som dröjer sig kvar. Direkt efter det använder man oftast en ansiktskräm för att återfukta, men tänk dig hur dåligt det är om du fortfarande har orenheter på huden.

Det är därför bra att använda ett ansiktsvatten innan krämer och serum för några anledningar: för att se till att ansiktet är helt rent, vattnet återställer hudens pH-värde, och förbereder huden på att ta emot efterkommande behandlingar.

Vi har alltså testat ansiktsvatten! Som vanligt har vi tre vinnare för olika prisklasser och denna gång blev vår absoluta favorit Exuviance Soothing Toning Lotion i mellanklassen. Elizabeth Arden Ceramide Purifying Toner var inte långt efter i premiumklassen.

Lumene Puhdas Daily Clearing Treatment Water är ett superbra budgetalternativ och Avivir Aloe Vera Gelspray är specialaren som måste provas om du har problem med acne. Läs vidare för utförliga recensioner av alla tolv ansiktsvatten för att hitta din favorit.

Mellan: Exuviance Soothing Toning Lotion

Ett underbart ansiktsvatten som kommer passa alla hudtyper, men kanske mest för er som har känslig hy och har problem med att få ansiktskrämen att riktigt sätta sig i huden.

Om du förbereder huden med detta vatten kommer du ha en lugn och exfolierad hud som kan ta åt sig den efterkommande vården på bästa sätt.


Premium: Elizabeth Arden Ceramide Purifying Toner

Ett parfymfritt ansiktsvatten som fungerar bra för känslig hud och som har lugnande och lindrande egenskaper tack vare ingredienser som rosmarin och kamomill.

Den rengör effektivt all smuts eller sminkrester man eventuellt har kvar på ansiktet och förbereder för vad du än använder efteråt.


Budget: Lumene Puhdas Daily Clearing Treatment Water

Detta ansiktsvatten är mer som en lotion som förutom att rengöra ansiktet på djupet också stramar upp och reducerar stora porer och eventuell glansighet.

Den rekommenderas för kombinerad och fet hy, och alla i testpanelen älskade att den inte innehåller dåliga ämnen som parabener och formaldehydfrigörare.


Special: Avivir Aloe Vera Gelspray

Vi har med en fantastisk specialare som du verkligen ska kolla in du har acneproblem i ansiktet och är på jakt efter ett antiseptiskt och lugnande ansiktsvatten.

Denna spray innehåller flytande Aloe Vera som sprayas direkt på den skadade huden och kan alltså användas lika bra för andra hudproblem, till exempel eksem, insektsbett, eller solbränd hud som i ansiktet.

Köpguide - bästa ansiktsvattnet

Vad är ansiktsvatten?

Låt oss börja med att förklara lite snabbt vad ansiktsvatten egentligen är. Nu kanske de flesta tänker att ”ja ja, det vet vi redan”, men faktum är att många tänker lite fel när det gäller just ansiktsvatten. 

Det är inte ovanligt att du blandar ihop ansiktsvatten och toner, och det är ju förståeligt med tanke på att de ofta beskrivs som ungefär samma produkt. Men, toner och ansiktsvatten är inte samma sak. Sen så finns det produkter som verkar som en 2-i-1, men så är det inte alltid. 

Du kanske vet vad ansiktsvatten är och att det är bra att använda, men det är många som underskattat dess egentliga syfte. Kort och gott kan vi säga att ett ansiktsvatten är en hudvårdsprodukt som ska användas för att balansera hudens pH-värde. 

Vad många tror är att ansiktsvatten ska användas för att rengöra huden och ta bort smink eller smuts, och det kan det också användas till. Dess huvudsyfte är däremot att det ska återställa hudens balans efter rengöring, genom att tillföra det som just den hudtypen är i behov av. 

Och det är också där som hopblandningen med tonern kommer in i bilden, då det är tonern som står för den rengörande biten.

Ansiktsvatten kan alltså användas i din rengöringsrutin som en behjälplig rengörare, men främst ska det användas för att återställa hudens pH-värde efter rengöring. Den funkar ofta för båda delarna, men det är viktigt att du skiljer de två åt och köper rätt produkt för rätt sak.

Vem behöver ansiktsvatten?

Alla som på något sätt bryr sig om att ta hand om sin hud bör införskaffa ett ansiktsvatten. Dels för att det både hjälper till att avlägsna smuts och smink som fortfarande kan sitta kvar även efter rengöringen, och dels för att den gör ett utmärkt jobb på att återställa hudens balans. 

Det kan liksom aldrig gå fel med ett ansiktsvatten, så länge den är anpassad efter just din hud då såklart.

Det är speciellt nödvändigt att du investerar i ett ansiktsvatten om du tidigare tänkt att ”vatten gör väl jobbet lika bra”, för det stämmer faktiskt inte alls. Såklart kan du använda vatten om du vill, men det kommer varken ge ett särskilt bra resultat eller göra så att din hud mår bra efteråt.

Varför ska du använda ansiktsvatten?

För många är ansiktsvatten ett otroligt viktigt steg i hudvårdsrutinen; det känns liksom inte helt komplett om ansiktsvattnet inte fått vara med som en hjälpande hand, och framförallt så blir resultatet inte lika bra. 

Ansiktsvatten är en mycket bra hudvårdsprodukt som både gör huden renare och ser till att pH-värdet blir bättre balanserad, vilket också gör huden mer redo för efterkommande produkter som du applicerar, så som serum och dagkräm. 

Det är alltså en ypperlig produkt att avsluta sin rengöringsrutin med. Den ställer liksom saker och ting till rätta innan du smackar på med fler nyttigheter, samtidigt som den själv också bidrar med trevliga ämnen. 

Oavsett vilken hudtyp du har och vilka hudproblem du behöver hjälp med kan ett ansiktsvatten göra stor skillnad, det är en produkt som verkar på ett lugnt med effektivt sätt. Kom bara ihåg att använda ett som är anpassat just för din hud, annars blir inte resultatet lika bra.

Varför är det så viktigt med rätt pH-värde i huden?

Som ni kanske märkt så har vi verkligen poängterar vikten i att ansiktsvattnet återställer hudens pH-värde efter rengöring. Men varför är det egentligen så viktigt det här med att huden balanseras och att pH-värdet håller sig på rätt nivå?

Jo, att ha rätt pH-värde i huden är viktigt för att huden ska må bra och kunna skydda sig mot angrepp utifrån. Det är nämligen så att huden har en form av skydd som både ska klara av att bevara nyttiga ämnen och ingredienser, men som också ska kunna stå emot smuts, bakterier, föroreningar och andra angrepp. 

Om hudens pH-värde inte står rätt till blir huden svagare och kan lättare angripas av skadliga eller störande inkräktare. Med andra ord är balansen i hudens pH-värde avgörande för att skyddsbarriären ska hållas uppe, så att huden kan stå emot och försvara sig själv.

Vad har ansiktsvatten för egentlig funktion?

Att ansiktsvatten heter just ansiktsvatten, och att det också ser ut som vanligt vatten är något som gör en del förvirrade. För då är det väl ingen skillnad på ansiktsvatten och vanligt vatten, eftersom det heter ungefär samma och ser likadant ut?

Vatten och ansiktsvatten är inte samma

Om du själv tänkt den tanken är du ute och cyklar rejält, för faktum är att ansiktsvattnet verkar för att återställa det som vanligt vatten gör; torkar ut och lämnar huden oren. Alltså är de två inte samma sak, och framförallt funkar de inte på samma sätt. 

Det finns en enkel förklaring till det hela; vatten har ett pH-värde på 7, medan vår hud har ett pH-värde som ligger mellan 4-5. Det säger ju sig självt att vattnet inte direkt smälter in i hudens naturliga cykel, och alltså att balansen rubbas. 

Nu menar vi inte att det är något fel med att skölja ansiktet med vatten på morgonen, eller att ha ansiktet i duschen när du tvättar håret. Det vi menar är att om du sköljer ansiktet med vatten så är det väldigt viktigt att du därefter går in med ansiktsvattnet.

Inte bara för att det hjälper till att avlägsna smuts-, smink- och oljerester, utan också för att det sänker pH-värdet och återställer hudens balans med dess vårdande egenskaper. 

Det gör det dels genom att tillföra nyttiga ingredienser och fukt som huden behöver för att reparera sig från rengöring och uttorkning, och dels genom att det agerar porsammandragande så att bakterier och smuts inte tar sig in lika lätt. 

Allt detta gör att huden kommer på banan och får sitt rätta pH-värde, så att den känns frisk och välmående, och så att den kan absorbera andra produkter mycket bättre! Ni kanske inte visste det, men att huden ständigt håller ett för högt pH-värde kan leda olika typer av jobbiga hudproblem. 

Utan ansiktsvattnet blir hela hudvårdsrutinen helt enkelt inte lika bra som den kan bli. Rengöringen tar sig inte ner lika mycket på djupet och får bort alla rester av smuts, och appliceringen av de efterföljande produkterna blir inte heller lika bra och kan innebära att bakterier följer med ner igen.

Vad innehåller ansiktsvatten?

Så vad innehåller då denna produkt? Vad är det som gör att den kan göra så stor skillnad för vår huds välmående?

Innehållet varierar

Utöver vatten kommer innehållet att variera beroende på vilken typ av ansiktsvatten du köper, då olika ansiktsvatten för olika hudtyper är uppbyggda på olika sätt.

För torr hy

I ansiktsvatten som passar torr hy är det vanligt att det förekommer ingredienser som aloe vera eller liknande; det verkar lugnande, reparerande och återfuktande, vilket passar mycket bra för torr hy. 

Hyaluronsyra är också en ingrediens som är vanlig i de varianterna för torr hy, och trots att det kanske inte låter som det så binder det fukt väldigt bra. Det viktigaste är att du inte använder ett ansiktsvatten som är starkt eller som verkar uttorkande.

För fet hy

Om du har fet hy rekommenderar vi att du använder ansiktsvatten som innehåller naturliga och vegetabiliska oljor; de är bra på att balansera huden utan att tillföra fett och oljor.

För acne-benägen hy

För er med acne-benägen hud bör du leta efter produkter med salicylsyra, då det verkar ordentligt och ser till att orenheter avlägsnas på både ytan och på djupet.

För alla hudtyper

Det som fungerar för de flesta hudtyper är ingredienser som rosenvatten, lavendel, vitaminer och salicylsyra. Sådana verkar liksom varken för starkt eller för svagt, och de är alla bra för att binda fukt och för att tillföra huden med nyttiga ämnen. 

Tänk på att hålla er borta från alkohol, parfymer, syntetiska ämnen, färgämnen och kemikalier. Sådana ingredienser är inte särskilt nyttiga eller skonsamma, och de kan vara både skadliga och irriterande för alla hudtyper.

Hur använder jag ansiktsvatten?

Vi har satt ihop en liten lista på hur du ska använda ansiktsvattnet på rätt sätt: 

1. Rengör ansiktet

Börja det hela med att rengöra ditt ansikte. Det betyder att du måste ta bort allt smink med en sminkborttagning, för att sen gå in med en ansiktsrengöring som rengör på djupet.

2. Ansiktsvatten

När ansiktet är ordentligt rengjort från både smink, smuts och överflödiga oljor är det dags att gå in med ansiktsvattnet. Det är viktigt att du har ett helt rent ansikte, just för att ansiktsvattnet är till för att avlägsna små rester av smuts som finns kvar så att det inte åker ner i porerna igen. 

Det betyder alltså att du inte ska använda ansiktsvattnet som sminkborttagning för att ta bort allt smink. Ansiktsvattnet ska liksom användas som en magnet som drar bort det allra sista, och som återställer hudens balans. Applicera det på en bomullstuss eller med händerna. 

3. Efterföljande produkter

Efter att ansiktsvattnet applicerats är det hög tid för att applicera efterföljande produkter i din hudvårdsrutin. Ögonkräm, serum, olja, hudkräm, ja vad du nu använder. 

Tänk på att efterföljande produkter med fördel ska läggas på medan ansiktsvattnet fortfarande är lite fuktigt, det gör att produkterna sugs upp bättre och också att de verkar effektivare.

Hur vet jag vilket ansiktsvatten jag ska använda?

Som vi nämnt tidigare så ska du använda ett ansiktsvatten som passar just din egen hudtyp. Oavsett om du har torr, känslig, oljig, eller problemhy så finns det ett som kommer göra sig galant just för dig.

Men, med tanke på att det finns så många olika varianter att välja mellan kan det också vara svårt att veta vilken som är bäst, och vilken som kommer att hjälpa till med det som din hud är i behov av och det tillstånd den befinner sig i. Använder du ”fel” ansiktsvatten kommer inte resultatet bli detsamma, och det kan mycket troligt ge helt fel effekt. 

Om du har torr eller känslig hy bör du leta efter ett ansiktsvatten som är lugnande, ger extra fukt och som skonar irriterad hud, medan du som har fet hy bör leta efter en talgbalanserande, porsammandragande och renande variant. Eller kanske är du i behov av att exfoliera och stimulera cellernas förnyelse, och liksom få en uppfriskande effekt? 

Så oavsett vad du och din hy är i behov av så finns det en variant som kan passa dig. Och vi lovar att ansiktsvattnet, oavsett formula och effekt, kommer göra mycket för din hud. För som sagt så verkar det både rengörande, återställande och gott för din hud. 

Många som har en hud utan upplevda problem kan ofta tänka att ”nej men jag behöver inte fukt eller återställande produkter, min hy klarar sig själv”. Och så kanske det känns, men faktum är att alla hudtyper behöver hjälp för att må sitt bästa.

Våra favoriter

Mellan: Exuviance Soothing Toning Lotion

Soothing Toning Lotion från Exuviance blev vår vinnare i mellanklassen och vår absoluta storfavorit. Dels för att den är alkoholfri och dels för att den passar alla hudtyper, men de med känslig hy i testet verkligen älskade den.

När du använder ansiktsvattnet efter att du har rengjort ditt ansikte kommer du märka att efterkommande ansiktsbehandlingar, såsom ansiktskräm, kommer tas upp bättre av huden.

Detta är tack vare att ansiktsvattnet innehåller lugnande ingredienser som ser till att du får en riktig fuktbomb i ansiktet samtidigt som de exfolierar din hud optimalt och skonsamt.

Du använder den enkelt med bomullspads som du duttar försiktigt i ansiktet. Vanilj och mango bidrar med en härlig doft.


Premium: Elizabeth Arden Ceramide Purifying Toner

Även detta ansiktsvatten i premiumklassen från Elizabeth Arden verkar lugnande på din hud och hjälper den att återhämta sig efter dagens alla påfrestningar.

Rosmarin, salvia, och kamomill rengör även ansiktet från exempelvis sminkrester och smuts och Ceramide 3 bidrar med lugnande och lindrande egenskaper.

Vi tyckte även om att den inte innehåller någon parfym och att den då fungerar för känslig hy. Vi upplevde att den friskar upp huden och att ansiktet kändes mycket mjukare efter att man applicerat ansiktskräm.


Budget: Lumene Puhdas Daily Clearing Treatment Water

Vårt budgetalternativ blev en storfavorit hos många, inte bara för att den var så billig, utan också för att hela 95% av alla ingredienser är naturliga. Dessutom innehåller den inga parabener, mineralolja, SLS, eller formaldehydfrigörare.

Vi tyckte att det var skönt att veta att den är fri från så många omdiskuterade ämnen och vi upplevde verkligen att ansiktet var uppfriskat och tog emot ansiktskrämen på bästa sätt.

Huden har olika fuktnivåer och detta vatten, eller denna mattifierande lotion som det egentligen är, hjälper till att balansera nivåerna igen samtidigt som den minimerar dina porer. Perfekt!

Den rekommenderas mest för kombinerad och fet hy, men kan användas av de flesta, speciellt om man vill bli av med stora porer.


Special: Avivir Aloe Vera Gelspray

Detta är verkligen en specialare och kommer inte vara för alla i testet - förutom om du kanske lider av mycket hudirritationer - men om du har problem med exempelvis acne och letar efter ett ansiktsvatten ska du definitivt kolla in denna spray.

Huvudingrediensen är såklart Aloe Vera och det fiffiga med denna produkt är att man sprutar ut flytande Aloe Vera direkt på den skadade huden. Detta är perfekt när man har bränt sig i solen eller kanske har kliande insektsbett.

När du använder sprayen som ett ansiktsvatten agerar den bakteriedödande och tillsammans med Aloe Veras lugnande och lindrande effekter kan den alltså vara att föredra om man problem med acne i ansiktet.

Dessutom innehåller den ingen parfym, parabener, eller färgämnen och är hela 99,5% ekologisk. Den är dessutom väldigt billig.

Våra utmanare

Weleda One Step Cleanser & Toner

Som man kanske kan lista ut från namnet är detta en 2-i-1 produkt och agerar ansiktsrengöring samtidigt som ansiktsvatten; och du kan alltså tvätta av smink och smuts samtidigt som huden förbereds för efterkommande behandling i samma veva.

Huvudingredienserna är trollhassel och irisrot som båda verkar bra mot hudirritationer och är skonsam mot huden. Ansiktet kommer känns uppfriskande och dofta ljuvligt av citrus.


Rosenserien Rosenvatten

Detta rosvatten innehåller många ideala ingredienser när det kommer till ansiktsvatten, bland annat grönt te som innehåller mycket antioxidanter och rosenblomsvatten som verkar utmärkt på mogen eller torr hud.

Vi gillar även att den är 100% naturlig, ekologiskt, och tillverkad i Sverige. Hudens pH-värde blir återställt och porer reduceras samtidigt som det friskar upp ansiktet. Kanske något dyr för en del.


M Picaut Swedish Skincare Hydrating Water

Som namnet förmedlar är detta ännu en svensk produkt, vilket vi alla gillar och vill stödja. Det blir superlätt eftersom det är ett fantastiskt ansiktsvatten då den innehåller bland annat Trollhassel och Aloe Vera.

Precis som vår specialare kommer denna i sprayform och verkar återfuktande och återbalanserande för hyn. Även celluppbyggnaden ökas och såklart tar den bort smuts och orenheter. Helt klart värd att prova!


Estée Lauder Perfectly Clean Triple Action Cleanser/Toner/Makeup Remover

Som man kan lista ut från Estée Lauders långa namn på deras ansiktsvatten kan man använda den för hela 3 olika rengöringsprocesser. Förutom vår huvudkategori ansiktsvatten fungerar den även som en rengöringslotion och sminkborttagningsmedel.

Man pumpar ut ett skum som rengör effektivt men skonsamt, och vi gillade att den inte heller torkar ut huden. Den fräschar upp hyn så att den är beredd att ta emot ansiktskräm.


Lancome Tonique Douceur Softening Hydrating Toner

Lancomes Softening Hydrating Toner kan rekommenderas för dig som har torr hy och letar efter ett ansiktsvatten som är fri från alkohol. Den är rik på plantextrakt som verkar lugnande på huden, vilket kan behövas om den är torr.

Dessutom tar den bort sminkets, eller kanske ansiktsmaskens, sista rester och andra orenheter som din hud kan ha tagit upp samtidigt som den låter huden behålla fukten. Vid första anblick kan den kännas dyr, men den innehåller mycket.


Biotherm Biosource 24h Hydrating & Softening Toner

Detta är det optimala ansiktsvattnet för dig som har torr hud. Du får ett återställt pH-värde i ansiktet samtidigt som den återfuktar och tar bort sminkrester och smuts.

Den är verkligen uppfriskande för huden och verkar effektivt men skonsamt. Den finns i två olika storlekar och utföranden.


Clarins Extra Comfort Toning Lotion

Clarins har etablerat sig och är idag ett pålitligt märke, i alla fall för mig och de flesta jurymedlemmar i mina tester tenderar att hålla med. Deras ansiktsvatten har en lätt konsistens av gelé och innehåller ingen alkohol.

Den är speciellt utvecklad för känslig eller torr hy men kan såklart användas av alla. Vattnet balanserar din huds pH-värde och gör så att dess naturliga fukt bevaras.


Pixi Glow Tonic Facial Toner

Detta ansiktsvatten är så bra att det till och med har vunnit pris. Fruktos och ginseng kommer samman för att reducera döda hudceller, återställer oljig hy, och agerar antiinflammatoriskt. Den är även effektiv mot porer och fina linjer.

Som namnet förmedlar ska man även få en fint glänsande hy, vilket vi tyckte se något av. Ansiktet kändes mer uppfriskande och vi tyckte även om att den är alkoholfri.


Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals