Bästa återfuktande ansiktskrämen 2024 – Frisk och fräsch hy

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi i Norden är väldigt utsatta för klimatets effekter när det gäller vår hy. Återfuktning är alltid viktigt för huden, men hos oss i Norden kan man säga att det är än viktigare.

På vintern är kall och torr luft det som är mycket påfrestande för huden. På sommaren har vi sol och salta bad som också sliter mycket på huden.

En återfuktande ansiktskräm är väldigt viktigt vilken hudtyp du än har. Har man torr hy är ju återfuktningen något som man instinktivt förstår att man behöver, men även en fet eller normal hy behöver återfuktas.

Man ska heller inte använda alltför mycket uttorkande ämnen i på fet hy, eftersom det ger obalans i huden och fet hy beror på att man har en rubbad talgproduktion. Men det har alltså ingenting med återfuktningen att göra, det är något man alltid behöver.

Däremot får man vara lite mer noggrann i urvalet om man har väldigt fet hy, eftersom alla återfuktande krämer inte passar den typen av hy.

I dagens test vann Clarins Hydra-Essentiel Rich Creme Very Dry Skin. Vår mellanvinnare heter Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream.

I budgetklassen vann Weleda Iris Hydrating Day Cream. Vår specialare den här gången heter Giorgio Armani Beauty Crema Nuda Tinted Face Cream.

Premium: Clarins Hydra-Essentiel Rich Creme Very Dry Skin

Premiumvinnaren finns verkligen i kategorin av en anledning. Clarins Hydra-Essentiel är en helt otroligt återfuktande kräm, som inte gör någon besviken.

Den är rekommenderad av bloggare, influencers, och har dessutom otroligt goda recensioner av privatpersoner också. Så vill man ha något som verkligen vårdar och återfuktar så rekommenderar vi varmt Clarins Hydra-Essentiel. Den är dessutom ekologisk.

Fördelar

 • Extra återfuktande
 • Ekologisk

Nackdelar

 • För den som vill ha en rikligt återfuktande kräm finns inga nackdelar

Mellan: Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream

Hydro Plus från Cremorlab är en återfuktande kräm som också innehåller kollagen. Detta är den byggsten i huden som minskar med åren och gör att huden blir slappare och rynkigare.

Cremorlab Hydro Plus Snow Falls nöjer sig inte med att bara återfukta, utan bygger också upp huden. Den fungerar för all hud som är torr och alldeles särskilt den hy som är mogen.

Den som har känslig hy får dock testa sig fram eftersom jasminen som krämen innehåller kan orsaka allergiska reaktioner om man är känslig.

Fördelar

 • Innehåller kollagen

Nackdelar

 • Jasmin kan vara allergent för överkänslig hy

Budget: Weleda Iris Hydrating Day Cream

Weleda Iris Hydrating Day Cream är en ekologisk och dermatologiskt testad kräm, som är utan parabener och tillsatser. Det gör den därmed otroligt prisvärd.

Weleda är ett Schweiziskt märke som endast tillverkar ekologiska produkter och vill man så har de flera produkter i den här serien; bland annat nattkräm och serum, som man kan komplettera med om man vill.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Onödigt liten tub och därför tar den slut rätt snabbt

Special: Giorgio Armani Beauty Crema Nuda Tinted Face Cream

Giorgio Armani är ett mycket exklusivt märke och deras hudvårdsprodukter har nästan alltid någon särskild egenskap eller specialitet.

Just den här krämen är inte bara intensivt återfuktande, utan innehåller också en liten del pigment som gör att huden får en en ny fräschör. Det är absolut ingen foundation det är frågan om, utan en lätt, nyanserad dagkräm.

Fördelar

 • Innehåller pigment som jämnar ut huden

Nackdelar

 • Fler nyanser vore trots allt önskvärt

Köpguide

När du ska välja en återfuktande ansiktskräm ska du först begrunda vilken typ av hy du har, så att du får rätt typ av återfuktning.

Det finns återfuktande krämer både för natt- och dagbruk och vanligtvis kan man ha en lite mer intensivt återfuktande ansiktskräm på kvällen som får verka över natten.

Lyster och glow

Att ha en hud som har lyster och ser frisk ut är något många kämpar med att åstadkomma, inte minst genom smink.

Men faktum är att det mest effektiva är att lägga grunden från början och skapa lyster med en bra återfuktande ansiktskräm istället. Då har du sedan helt andra förutsättningar att jobba med din makeup.

För den med mogen hy brukar det vara mer svårt att få den där härliga glowen. Då är det ännu viktigare att man jobbar med bra produkter redan från början. En bra ingrediens i ansiktskrämer är hyaluronsyra. Mer om den och dess egenskaper här nedan.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra finns i kroppen naturligt och är det som kapslar in fukten i huden och gör den fylligare. Den finns i epidermis, alltså det hudlager som finns under dermis.

Kroppens förmåga att själv producera hyaluronsyra minskar med åren och man får fina linjer och rynkor i ansiktet i stället.

Då är det bra att tillföra hyaluronsyran utifrån för att komplettera detta. Huden blir lättare sliten och drabbas av obalans och det är inte minst en av orsakerna att hålla nivåerna av syran stabila i huden.

Torr och irriterad hy

Torr hy kliar, svider, och stramar och huden börjar flagna och blir ofta rödflammig. Den som har torr hy har svårt att hålla den balanserad med lagom mängd fett och fukt.

Vintern är en årstid när personer med torr hy är särskilt drabbade, eftersom luften oftare är torrare vintertid. Det går att lindra symptomen och även jobba för att förebygga torr hy, om man vet att man har en tendens till det.

En bra ansiktskräm som är mycket återfuktande är det mest grundläggande. Men det finns flera andra saker man också kan göra.

Tips för att lindra och förebygga torr hy

Tvätta aldrig ansiktet med vanlig tvål. Varken duschkräm eller vanlig tvål är lämplig att använda i ansiktet överhuvudtaget, men absolut allra minst om man har torr hy.

När man väljer ansiktskräm och sminkborttagning bör man välja en som om inte löddrar och som gärna innehåller olja, så att smuts och fett löser upp sig, utan att huden torkar ut.

Tvätta inte ansiktet för ofta

Det kan bli lätt att man vill rengöra ansiktet och smörja in sig gång på gång när man har torr hy. Faktum är att det kan vara bra att hålla sig till en gång om dagen, om det bara är möjligt. Då kan man med fördel återfukta efter att man rengjort på kvällen och sedan låta bli att tvätta sig på morgonen.

Då har huden hunnit jobba upp sin egen, naturliga fettproduktion och om man inte tycker det här är ohygieniskt eller känner att man svettas för mycket på natten för att kunna låta bli att tvätta sig i ansiktet på morgonen är det en bra strategi som funkar för många.

Våra favoriter

Premium: Clarins Hydra-Essentiel Rich Creme Very Dry Skin

Clarins Hydra-Essentiel är älskad av allt från influencers till privatpersoner. Den är avsedd för mycket torr hud och är med andra ord extremt återfuktande.

I samma serie finns också ett serum som förstärker den återfuktande effekten och den produkten heter Hydra-Essentiel Bi-Phase Serum.

Innehållsmässigt finns ingenting att anmärka på här. Clarins Hydra-Essentiel har en rad ekologiska ingredienser, bland annat kalanchoe pinnata och perillaolja, som vårdar och lugnar huden.

Du behöver dock inte alls oroa dig för att krämen skulle kännas oljig eller lägga sig som en hinna på ansiktet fast den innehåller just olja.

När du först värmer en klick kräm i handflatan och sedan applicerar den i ansiktet, märker du hur väl den smälter in i huden och ger en otroligt mjuk och behaglig känsla, utan att kännas det minsta fet.

Resultat märks efter någon vecka, då huden får mycket mer lyster och elasticitet. Utöver det innehåller krämen ett speciellt anti-pollution Complex, som är framtaget för att skydda hudens barriär. Den fungerar som en effektiv sköld mot fria radikaler och luftföroreningar.

Produktfakta:

 • 50 ml
 • Ekologisk
 • Natt- och dagkräm

Fördelar

 • Extra återfuktande
 • Ekologisk

Nackdelar

 • För den som vill ha en rikligt återfuktande kräm finns inga nackdelar

Mellan: Cremorlab Hydro Plus Snow Falls Melting Cream

Du vet den där känslan när stora snöflingor singlar ner försiktigt och fjäderlätt landar på huden och sedan smälter och blir till vatten. Det härliga namnet på den här krämen sammanfattar precis den känslan.

Här har du en kräm med en textur som bokstavligen smälter in i huden när man masserar in den och resultatet blir en mjuk och len känsla som ger huden en härlig lyster och inte minst som ger en ordentlig fuktboost.

Om du provat många olika produkter och vill ha något som är både lyxigt och prisvärt på samma gång är det värt att prova den här.

Den har många ingredienser som bidrar till återuppbyggandet av huden. Marint kollagen återuppbygger hudcellerna och stramar åt och förändrar huden.

En aktiv ingrediens är jasmin som balanserar den stressade huden effektivt och ger krämen en fräsch men mild doft. Den passar alla med torr hy av olika grad, förutom kanske den som också har hudallergier. Då kan jasminen ge reaktioner.

Produktfakta:

 • 60 ml
 • Återfuktar 24 timmar

Fördelar

 • Innehåller kollagen

Nackdelar

 • Jasmin kan vara allergent för överkänslig hy

Budget: Weleda Iris Hydrating Day Cream

Iris Hydrating Day Cream verkar på djupet och skapar en effektiv barriär som kapslar in fukten i huden. Den innehåller också jojoba-olja och mjukgör och vårdar därför effektivt.

Trollhassel lugnar och desinficerar huden och håller bakterierna på avstånd. Weleda tillverkar ekologiska produkter och använder bara naturliga ingredienser i sina produkter.

Här finns inga parabener eller andra kemiska tillsatser. Eftersom krämen är både kraftigt återfuktande samt mjukgörande är det här en lämplig bas att ha under den dagliga makeupen.

Den är dermatologiskt testad och passar personer med känslig hud som har sjukdomar som rosacea, allergier, och akne.

Produktfakta:

 • 30 ml
 • Ekologisk

Fördelar

 • Dermatologiskt testad
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Onödigt liten tub och därför tar den slut rätt snabbt

Special: Giorgio Armani Beauty Crema Nuda Tinted Face Cream

Giorgio Armani Beauty Crema Nuda Tinted Face Cream är en kräm som verkligen är i lyxsegmentet. Krämen är en lätt färgad dagkräm, som samtidigt har anti-rynk-effekt och är rikligt återfuktande.

Det som gör jobbet i den här när det gäller återfuktningen är en riklig mängd hyaluronsyra som tillför fukt som snabbt absorberas av huden.

Det här är absolut ingen foundation, primer eller liknande, utan en ny generation av dagkrämer som med sin lätta pigmentering ger lyster och som samtidigt bidrar till att mindre skavanker och skönhetsfel syns.

Den finns därmed heller inte i lika många nyanser som en foundation brukar göra. Här har man resonerat att det räcker med sex stycken, eftersom det är just mycket lätt pigmenteringen det är frågan om.

Produktfakta:

 • 50 ml
 • Finns i 6 nyanser

Fördelar

 • Innehåller pigment som jämnar ut huden

Nackdelar

 • Fler nyanser vore trots allt önskvärt

Våra utmanare

Holika Holika Good Cera Super Ceramide Cream

Holika Holika har tagit fram en kräm med en formula som är hypoallergen. Den är perfekt att använda för den som är drabbad av rosacea, allergier, acne, infektioner, och liknande hudproblem. Den ger näring till torra, känsliga, och irriterade hudpartier.

Den aktiva ingrediensen är ceramider som bidrar till att balansera både fukt och fett i huden. Huden hålls i hälsosam balans hela dagen, utan att få ett överskott av talproduktion eller torka ut så extremt mycket.

Är man drabbad av rodnande och flammig hy lugnar den huden och jämnar ut den. Den innehåller rikligt med mineraler och vitaminer och vårdar huden på flera olika plan.

Fördelar

 • Hypoallergen
 • Rikligt återfuktande

Nackdelar

 • Tråkig design och formgivning på burken

Skin79 Golden Snail Intensive Emulsion

I vårt Nordiska klimat är det mycket lätt att drabbas av torr hud och det extrema vädret kan till och med göra att huden blir så torr så att den fjällar.

Snigelserum har blivit populärt de senaste åren i ansiktsprodukter och den som vågar sig på att prova brukar inte bli besviken. Jurymedlemmen som testade den här fick mjuk och len hud redan efter några dagar.

Eftersom krämen är lättflytande och snabbt sjunker in i huden kan man inbilla sig att den inte kommer att kunna fungera.

Men den har stor inverkan på hudens undre lager och ger både näring och skydd. Mycket värd att prova om man har problemhy som är torr.

Fördelar

 • Väldigt återfuktande och vårdande

Nackdelar

 • Att det är snigelserum i produkten kan vara avskräckande för vissa

Tony Moly The Chok Chok Green Tea Watery Cream

Tony Moly är en koreansk ansiktskräm som till mer än hälften innehåller extrakt från fermenterat, grönt te. Fermentering är en speciell konserveringsmetod som bevarar alla näringsämnen.

Man slipper konservering med tillsatser och ämnen som inte är så bra för huden. Krämen ger verkligen långvarig återfuktning som sitter hela dagen. Den är i gelform och absorberas lätt av huden.

För den som har lätt att få utslag och problem med rodnande hy är den perfekt, eftersom den är skonsam och kan även minska besvären. Den ingår i en hel serie med ansiktsvård som heter The Chok Chok.

Fördelar

 • Fermenterad
 • Skonsam

Nackdelar

 • Lite tråkig doft

Maria Åkerberg Face Dream

Svenska Maria Åkerberg är en respekterad aktör på marknaden. Det är imponerande att ett relativt nytt varumärke kan slå så stort med tanke på hur extrem konkurrensen är idag.

Krämen passar för torr hud och är fet, men även väldigt återfuktande. Dämpar rödflammig hud, tack vare extrakt från ringblomma och olja från lavendel.

Fördelar

 • Mycket skyddande och närande

Nackdelar

 • Passar inte för den med väldigt fet hy

Make Up Store Light Hydrating Cream

Light Hydrating Cream från Make Up Store är berikad med sötmandelolja och avokadoolja. Trots detta är den inte tung, utan sjunker snabbt in i huden.

Krämen passar dock inte dem som har väldigt fet hud. Make Up Stores Light Hydrating Cream är en återfuktande kräm utan parabener.

Fördelar

 • Vårdande

Nackdelar

 • För oljig för fet hy

BareMinerals Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream

BareMinerals är ett märke som tillhandahåller mineralsmink och när de etablerade sig på marknaden var de en av de första som lanserade mineralsmink på bred front.

Deras lätt tonade dagkräm återfuktar huden och innehåller dessutom en solskyddsfaktor på 30 med både UVA och UVB-skydd. Den lätt tonade effekten gör att huden får en lyster och skavanker försvinner, men den ger ett naturligt resultat.

Complexion Rescue är dermatologiskt testad samt hypoallergen. Den är även icke-komedogen, vilket innebär att den inte täpper igen porer med tunga oljor och den passar därför även på acnedrabbad hy.

Fördelar

 • Mycket vårdande på flera plan
 • Passar all hy, från torr till fet

Nackdelar

 • Är lätt täckande med betoning på väldigt lätt. Den är absolut ingenting för den som förväntar sig ett täckande resultat
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals