Bästa badoljan 2024 – Introducera en rogivande vitalitet för ett friskare liv

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vi blir alla stressade på ett eller annat sätt och vi hanterar denna stressen olika. En del har ett inre lugn och kan tänka rationellt och praktiskt medan andra inte vet vad de ska göra av sig själva.

Har man det stressigt i en del av livet, exempelvis på jobbet, och kombinerar det med ett hemmaliv med små barn - eller tonåringar! - eller en närstående kanske har någon sorts livskris är det inte konstigt att en del känner att de inte kan hantera pressen.

Det finns många olika tekniker för att hantera stress och många vänder sig till essentiella oljor i form av badoljor. Badoljor kan vara bra för många saker, men inte minst stress.

Har du fått spänningar i kroppen eller åkt på en förkylning av stressen kan ett bad med några droppar badolja stärka och stimulera både kroppen och sinnet. För att inte tala om hur bra huden kommer må!

När badoljan mixas med vattnet löses den upp delvis vilket gör det enklare för hudvävnaden att absorbera alla godheter du så behöver och förtjänar. Så istället för att ta en lång dusch som torkar ut huden lämnas huden - och själen - alltså mjuk, len, och återfuktad!

Så vi har såklart testat badoljor denna gång. Det var ett mycket uppskattat test av alla oss som provade eftersom vi älskar att få en stund för oss själva och riktigt slappna av även om det bara är för 20 minuter.

Maria Åkerberg Shower & Bath Oil tog hem förstaplatsen i mellanklassen och blev vår absoluta vinnare och ni kommer förstå varför. Den följdes tätt av Kerstin Florian Organic Lavender Bath & Body Oil i premiumklassen.

Weleda Citrus Refreshing Bath Milk tog hem vinsten i budgetklassen. Läs vidare för att hitta badoljan för dig och se till att du får en riktigt fridfull stund i badet!

Mellan: Maria Åkerberg Shower & Bath Oil

En fantastisk badolja som fungerar för många olika situationer. Har du värkande leder eller psoriasis ska du ta ett bad med denna avslappnande och återfuktande olja som kommer vårda dina problem.

Vi gillar även att den innehåller eukalyptus som öppnar upp andningsvägarna och blir den perfekta kuren när man är förkyld. En värdig vinnare till ett bra pris dessutom!


Premium: Kerstin Florian Organic Lavender Bath & Body Oil

En verklig premiumolja med lavendel som verkar lugnande och rogivande på muskler, huden, och sinnet. Har du sömnproblem säger Kerstin Florian själv att denna olja kan hjälpa dig med det eftersom man blir alldeles fridfull.

Det var iallafall det vi märkte och den är också bra för er som lider av huvudvärk. Igen, har lavendel en lugnande effekt för det problemet och E-vitamin bidrar med kraftfulla antioxidanter.


Budget: Weleda Citrus Refreshing Bath Milk

Weledas badmjölk har en härlig doft av citrus och man skördar även fördelarna från citrusfrukten när man droppar några droppar av denna underbara olja i badet, eller fotbadet. Det bästa är även att det kommer från äkta eteriska oljor.

Varför ska du lita på oss?

Jag har samlat ihop en testpanel på 9 kvinnor, med mig var vi 10 kvinnor som testade de olika oljorna, som alla tycker om att rå om sig själva med saker som doftljus och essentiella oljor.

Vi är veteraner när det kommer till badoljor och du kan lita på att vi har den erfarenhet som behövs för att detta test ska ha utförts grundligt.

Vem behöver en badolja?

Som jag nämnde lite i introduktionen är en badolja bra för lite olika områden eller situationer. Är du stressad av någon anledning är badolja ett bra alternativ eftersom den har en lugnande arom och kan reducera spänningar i kroppen.

Har du hudproblem som psoriasis eller eksem, eller kanske bara väldigt torr hud, kan ett bad med olja på 10-15 minuter vara en bra idé. Det är viktigt att det är ljummet vatten och inte skållhett eftersom det varma vattnet irriterar huden mer.

Oljan hjälper sedan till att återfukta huden (har man torr hud har huden svårt för att ta upp och behålla fukten man får under dagen av exempelvis vatten) och ser till att fukten ‘stannar kvar’ i kroppen, vilket kan förbättra hudproblemen.

Sedan verkar oljan effektivt på värkande leder, huvudvärk, och till och med förkylningar m.m. Se till att du läser på lite och välj ut en som specificerar sig på just ditt problem.

Hur kom vi fram till vilka badoljor vi skulle testa?

Här har vi som vanligt gjort efterforskningar på både internet och i våra stora nätverk av vänner och kollegor som använder sig av badoljor. Vi har fått tips om vilka som har fungerat bra för dem och vilka som inte har hållit måttet.

Vi har såklart tagit med våra egna erfarenheter och tillsammans med produktrecensioner på internet har vi kunnat få en bra uppfattning om vilka badoljor som är populära och vilka som inte var värda att prova.

Vi kom fram till hela 10 stycken som verkade lovande och dessa beställdes hem från webbutikerna nordicfeel.se, hudoteket.se, lyko.se, och kicks.se.

Hur testade vi badoljorna?

Vi har testat en badolja var under en veckas tid och vi hade två kriterier: att man skulle ha en riktig badstund med några droppar olja i badet och även prova oljan direkt på kroppen i duschen. Många provade den också som kroppsolja.

Vi har sedan roterat alla oljor så att alla har provat alla oljor och vi har ofta fått in flera bad i veckan för att verkligen kunna se vad oljorna går för. Vi tänkte att det kunde bli lite stressigt men det var inte så svårt att få tid till flera bad i veckan.

Testpanelen har bestått av personer som har olika problem; en har exempelvis sömnproblem och tenderar att få huvudvärk medan en annan lider av eksem. Så här har de olika oljorna verkligen fått jobba hårt.

Efter tio veckor av lyxbad och många anteckningar, noteringar, och efterforskningar samlades vi och pratade oss igenom oljorna (det tog ganska lång tid kan jag säga) och kom fram till det resultat vi presenterar här.

Våra favoriter

Mellan: Maria Åkerberg Shower & Bath Oil

Maria Åkerberg har gjort det igen - vunnit våra hjärtan och en förstaplats som vår absoluta favorit med en underbar dusch- och badolja!

Det är ingen hemlighet att jag har en förkärlek för svenska märken och vill stödja dem och detta blir lätt gjort när Maria Åkerberg tillverkar sådana bra produkter som dessutom är helt fria från alkohol, kemiska emulgeringsmedel, och konserveringsmedel.

Som namnet förmedlar kan du använda denna olja både i ett skönt och avslappnande bad men också i duschen. Detta tycker vi speciellt om eftersom alla inte har ett badkar. Oljan löses upp delvis när den kommer i kontakt med vatten.

Och denna olja kan vi rekommendera för dig som har problem med leder som värker, har det lite stressigt på jobbet, eller har hudproblem som psoriasis. Vid det sistnämnda blir huden mjuk och flagorna kan lossna bättre och huden hålls återfuktad.

Har du kanske åkt på en förkylning är detta en superbra olja att riktigt gotta sig i eftersom den innehåller bland annat eukalyptus som öppnar upp andningsvägarna och tillsammans med sojabönolja stärker den huden med fett och fukt.

Du får alltså en starkare kropp som sinne och känner du att du har det stressigt i livet kan jag verkligen rekommendera ett lugnande bad med några droppar (följ instruktionerna) av denna olja i vattnet och man kommer känna sig så himla avslappnad.

Badoljan har alltså många egenskaper och användningsområden, vilket gör den till vår favorit. Dessutom har den ett överkomligt pris. Det hurrar vi för!


Premium: Kerstin Florian Organic Lavender Bath & Body Oil

Här har vi en spännande badolja från Kerstin Florian som kan vara ett alternativ för dig som har sömnproblem. Naturlig eterisk olja har hämtats från lavendel som är både lugnande och rogivande för kropp och själ.

Lavendel är också rik på vitamin E som är en aktiv antioxidant och kommer därför stärka kroppen på många sätt. Oljan vårdar också krampor eller värkande leder och ser till att man blir helt avslappnad.

Har du ofta huvudvärk eller känner dig stressad av nervositet kan ett bad med denna olja vara lösningen på dina problem eftersom de ekologiska ingredienserna (till 98%) verkar balanserande och lugnande för både kroppen och sinnet.

Alla vet väl att lavendel har en djupt fridfull och lindrande effekt på själen så denna olja ska du verkligen prova om du är stressad. Det bästa är att man kan applicera den direkt på huden om man så vill eller varför inte blanda i en droppe eller två i din bodylotion?

Kerstin Florian har några dofter och formulas att välja mellan och massvis med bra och avslappnande badprodukter. Just denna kostar ungefär 400 kronor för 100 ml, vilket vi kan tycka är lite att ta i, men oj så underbar den är!


Budget: Weleda Citrus Refreshing Bath Milk

Weleda är en stor favorit hos testpanelen eftersom alla håller med om att man vet att man får kvalitativa produkter vad man än vill ha. Deras badolja är verkligen inget undantag.

Det är avslappnande att använda den i badet, men man kan även med fördel droppa några droppar i fotbadet om man föredrar att ta hand om fossingarna.

Badoljan innehåller såklart citrusolja som friskar upp ditt sinne och kropp samtidigt som man blir avslappnad. Den finns också i några andra utföranden och är ett riktigt kap!

Våra utmanare

Badeanstalten Bath Oil and Massage Oil

Vi fick upp ögonen för det danska märket Badeanstalten när vi provade badsalt och när jag såg att de hade en badolja var jag bara tvungen att prova den. Och det är jag väldigt euforisk över att jag gjorde! Och mina jurymedlemmar håller bara med!

Denna olja passar utmärkt för badstunden som massagestunden och just denna som vi provade kommer med en ljuvlig doft av lavendel och pepparmint. Sedan innehåller den också jojobaolja, mandelolja, och rapsolja.

Förutom bad och massage kan man också använda oljan direkt på kroppen i duschen eller droppa några droppar i ditt fotbad för att lindra dina värkande fötter. Dessutom verkar aromen lugnande på själen och sinnet.

Den har en uppmjukande egenskap på huden, vilket gör den väldigt bra för massage, samtidigt som den håller huden återfuktad och len. När du badar med oljan i vattnet förhindrar den huden från att torka ut som den lätt kan göra om man badar vanligt bad.

Det bästa är att den är fri från parabener och helt vegansk! Det finns några olika varianter att välja mellan, alla är säkert lika underbara som denna. Badoljan kostar cirka 135 kronor för 150 ml - ett ganska värdigt pris, tycker vi!


REN Atlantic Kelp Bath Oil

Ännu en väldigt spännande olja som du ska kolla in om du är konstant trött och/eller stressad eller känner att du behöver ett lyft, både för kropp och själ. Oljan ingår i en serie som har ett ‘anti-trötthet’-motto, vilket bådar bra!

REN har hämtat aktiva och naturliga ingredienser från atlantisk sjögräs och havstång som är rika på antioxidanter och magnesium som kommer motarbeta din trötthet och införa en fridfull och rogivande inställning.

En jurymedlem som har ett väldigt stressigt jobb verkligen älskade denna och rekommenderar den till er som känner en oerhörd trötthet och meddelar att den är fantastiskt detoxifierande och upplyftande.


Dr. Hauschka Moor Lavender Calming Bath Essence

Här har vi en spännande formula som alla borde välkomna och prova i samband med badet. Åkerfräken- och hästkastanj-extrakt kommer samman med avokado- och mandelolja och bildar en rofylld stämning i badrummet.

De hjälper till att stärka och skydda din hud samtidigt som huden blir helt lagom återfuktad och mjuk. Den finns i några olika utföranden för ett cirkapris på 200 kronor för 100 ml. Rekommenderas starkt!


Elemis Life Elixirs Bath & Shower Elixir

Elemis har tillverkat flera olika badoljor som innehåller essentiella oljor som riktigt tar bort spänningarna i din kropp och bidrar till en stressfri omgivning. Bland de olika oljorna finns exempelvis en som riktar in sig på dig med sömnproblem.

Vi provade den som heter Embrace som gör att dina hämningar helt försvinner och ska få dig att känna dig energirik. Vi kan erkänna att om man känner sig trött eller stressad på jobbet hjälper denna verkligen med att daska nytt liv i dig.

Dessutom doftar den underbart och är väldigt återfuktande för huden. Det enda vi kan anmärka på är priset - det är ganska lyxigt för mängden man får.


Fenjal Classic Bath Oil

Denna olja från Fenjal innehåller naturliga essentiella växtoljor och vill du att din hud ska få nytt liv och mjukas upp lite ska absolut kolla in denna olja. Av alla oljor vi testade var det denna som var bäst på att lämna huden alldeles underbart mjuk och len.

Samtidigt är den bra för spänningar i kroppen eller om du är stressad. En riktig klassiker som ingår i en serie klassiska badprodukter.


Jo Malone London Red Roses Decanter Bath Oil

Jo Malone London är en baddare på att tillverka badoljor och du kan lita på att man kan välja mellan många bra oljor. Vilka dofter eller egenskaper du är ute efter i en olja kan du definitivt hitta det här.

Avokadoolja, jojobafrön, och sötmandel kommer samman i denna formula så att du ska kunna rå om dig själv och riktigt koppla av. Badoljan doftar ljuvligt och kommer i en riktig lyxförpackning. Den har ett ganska lyxigt pris också.


Rituals The Ritual of Anahata Bath Oil

Rituals The Ritual of Anahata Bath Oil

Här har vi en krämig formula som innehåller tall och rosenträ som kommer få ditt bad och badrum att dofta ljuvligt och få dig att riktigt slappna av.

Tallen bidrar även till att ditt humör och sinnesstämning höjs så denna är super för dig som känner dig lite nere eller är stressad. Fungerar bra för dig med torr hud eftersom den inte torkar ut huden.

Frågor och svar

Vad gör egentligen en badolja?

Olika former av badoljor har funnits i evigheter som kurer för välmående och som stressavlastning. Och det är precis sådana områden en badolja är bra för.

Man kan i princip säga att en badolja är bra för kroppen eftersom huden lättare kan ta upp dess välgörande egenskaper när den mixas med vatten. Den går djupt in i hudvävnaden och föryngrar och hjälper till att stärka kroppen.

Många använder också en badolja på grund av dess ljuvliga arom och de lugnande och rofyllda egenskaper det innebär. Exempelvis är lavendel en riktig höjdare (det kanske du listade ut från vårt test).

Experter säger att badolja kan vara bra för exempelvis stresslindring, muskelvärk, förbättrad blodcirkulation, motarbetar bakterieinfektioner, och motverkar trötthet och stelhet.

Det är en avkopplande och energigivande kur på samma gång och med det stora utbudet på dagens marknad kommer man inte ha några problem med att hitta en olja som är specifikt utvecklad för det problemområde man själv vill ta itu med!

Är det inte dåligt och uttorkande för huden om jag med hudproblem som eksem badar?

Det är väldigt uttorkande för alla hudtyper att duscha eller bada i väldigt hett vatten och för personer med hudproblem, som eksem eller psoriasis, blir det såklart ännu värre, speciellt om man inte smörjer sig med en återfuktande kräm efteråt.

Ett bad med badolja kan dock ha positiva effekter på dina hudåkommor om det görs rätt. Det viktigaste är att man tappar upp ett rumstempererat bad, eller duschar i ljummet vatten, eftersom för hett eller för kallt vatten inte är bra för huden.

Lägger du till en oparfymerad olja kan den hjälpa din hud att ta emot fukten som du vill ha av badvattnet - se också till att oljan innehåller bra ingredienser som inte kommer irritera huden ytterligare - och var noga med att inte skrubba huden.

Har du dessutom en olja med egenskaper specificerade till ditt problem kommer det snarare bära än brista. Har du väldigt allvarliga problem ska du dock rådfråga din läkare, om inte annat än att få en bra rekommendation av badolja.

Kan jag använda badoljan som kroppsolja?

Visst kan man det! Jag brukar dock hellre göra tvärtom eftersom en badolja är till för att lösas upp i vatten och har inte en lika bra effekt på kroppen som en kroppsolja.

Är du på en strikt budget och endast vill investera i en olja skulle jag investera i en kroppsolja med liknande egenskaper som den badoljan du vill ha har och sedan droppa några droppar av den i badet.

Kan jag bada med badolja när jag är gravid?

Du ska inte använda essentiella eller eteriska oljor under de första tre månaderna under din graviditet, precis som med badsalt, eftersom de halter oljorna innehåller är så pass höga och koncentrerade att de istället kan påverka dig negativt.

Det är nämligen så att oljorna stimulerar menstruationsflödet och kan i vissa fall också leda till för tidiga värkar som inte är bra för fostret som inte är helt utvecklad än.

När de tre månaderna har passerat är det säkrare att använda essentiella oljor eftersom fostret har utvecklats mer. Det finns dock oljor du ska hålla dig borta ifrån under hela graviditeten.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals