Bästa badsaltet 2024 – Stresslindring med naturens egna avkoppling

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Ibland får man en dag då allting går fel, man är på dåligt humör, och hela världen verkar vara emot en. För att inte tala om när den dagen förvandlas till en hel vecka som slutar i att stressnivån aldrig varit högre och man vill ligga i fosterställning i sängen.

Man kan ha olika stressfaktorer i sitt liv; kämpande student, stressad småbarnsförälder, livskris, eller att kroppen på ett eller annat sätt stänger av sig själv och man får led- och muskelvärk.

Under de senaste åren har jag upptäckt badsalt och i min åldrande visdom svär jag nu vid ett avkopplande bad, helt för mig själv, minst en till två gånger i månaden. Och därför är jag lyrisk över att vi äntligen fick prova just badsalt!

Badsalt består av just salt, oftast havssalt eller Epsom salt, och essentiella oljor och har tillsammans underbara egenskaper din hud är redo att ta åt sig. Saltet, som är helt naturligt, är även rik på mineraler som är bra för din kropp.

Man har saltbadat i flera tusentals år och speciellt saltet från Döda havet är prisat för sina fantastiska attribut och hittar du ett badsalt med salt därifrån är det bara att gotta ner sig i godheterna.

Vi har som vanligt utsett tre vinnare och en specialare, men denna gång tycker vi faktiskt att alla tre vinnare är jämställda och det var svårt att välja en absolut favorit. Budgetalternativet stod ut lite extra mycket på grund av just märket.

Premiumvinnaren blev dock The Organic Pharmacy Arnica Soothing Muscle Soak med mellanklassens vinnare Terrible Twins Badsalt Nr 1 Lavendel tätt vid sin sida.

Molton Brown vann i budgetklassen med deras Re-Charge Black Pepper Sport Muscle SoakLäs vidare för att hitta badsaltet för dig!

Premium: The Organic Pharmacy Arnica Soothing Muscle Soak

Ett badsalt som innehåller många bra ingredienser för kroppen, bland annat hittar vi eucalyptus, ingefära, och arnica som är bra mot svullnader.

Badsaltet har formulerats för att fungera lugnande och helande på muskel- eller ledvärk. Om du exempelvis jobbar med mycket tunga saker eller idrottar och vill ha något muskelavslappnande ska du prova detta badsalt!


Mellan: Terrible Twins Badsalt Nr 1 Lavendel

Detta är ett badsalt med lavendelolja och som därför kommer utrustad med stresslindrande och antiseptiska egenskaper. Den goda doften gör verkligen att man känner sig lugn och sansad.

Badsaltet innehåller himalayasalt, som är rikt på mineraler, och eteriska oljor och finns i olika utföranden. Ett extra plus får den för att man kan återanvända den snygga apotekarburken.


Budget: Molton Brown Re-Charge Black Pepper Sport Muscle Soak

Ett läckert och avslappnande badsalt som får dig att fokusera på ditt välmående och tar bort värkande muskler efter sport eller om du varit aktiv på annat sätt - du kanske står och går mycket på jobbet. Den innehåller mycket mineraler från termiska badsalter.

Varför ska du lita på oss?

Om du följer denna bloggen vet du att vi alltid utför utförliga tester och varje test börjar alltid med att jag hittar och samlar ihop en värdig testpanel. Denna gång har vi varit tio stycken personer som alla var ivriga att testa badsalt.

En del i testet har en benägenhet att få värk i leder och muskler på grund av tungt och aktivt jobb, vi hade exempelvis en sjuksköterska och en byggarbetare med i testet.

Sedan har vi också haft personer som har olika sorters hudproblem, svårigheter att sova, eller helt enkelt känner att de har ett stressigt liv på jobbet och i vardagslivet utan att kunna sakta ner och riktigt koppla av.

Vem behöver köpa badsalt?

Det är säkert inte många som tänker på att tappa upp ett bad och lägga sig i badsalt och slappna av när man får en ledig stund över. Man kanske tänker att helgerna är till för ärenden, träffa vänner och familj, eller skämma bort sig själv med frisörbesök.

När man sedan vill köra någon återfuktande kur tar många fram ansiktsmasken eller peelingen. Men det är förvånansvärt få som tar sig ett riktigt mysigt bad med badsalt. Och därför för att svara på ovanstående fråga vill jag säga att alla borde köpa badsalt.

Inte nog med att det är en återfuktning för hela kroppen - och inte så uttorkande om man ligger i 10-15 minuter - utan det är som sagt bra för leder, hudåkommor, porer, och inte minst rogivande för själen.

Hur kom vi fram till vilka badsalt vi skulle testa?

Här har vi varit noga med att se till så att saltet faktiskt är riktigt havssalt och inte bordssalt eller att det har behandlats innan det når våra badrum. Det är de fantastiska mineralerna man vill åt under saltbad, vilka försvinner när saltet behandlas.

Jag och en till från testpanelen har sedan suttit oss ner och gått igenom nästan tusen (känns det som) badsalt på internet innan vi kom fram till vilka vi ville prova.

Vi har läst otaliga utlåtanden och kundrecensioner om olika badsalt och på så sätt kunnat sålla bort många stycken som inte höll måttet.

Badsalten har sedan beställts hem från webbutikerna skincity.se, lyko.se, nicebeauty.se, ahlens.se, nordicfeel.se, och kicks.se.

Hur testade vi badsalten?

Det enda sättet som går att testa ett badsalt är ju att bada så det var såklart det vi gjorde. Alla fick testa ett badsalt under en veckas tid och använda det då minst två gånger. Detta för att se om det fungerade lika bra varje gång eller om det var en ‘one hit wonder’.

Sedan roterade vi tills alla hade provat alla badsalt och det var då dags för den riktiga bedömningen. Under tiden har vi såklart varit noga med att notera och anteckna hur man har känt sig efteråt och om speciella värker eller besvär hade lindrats.

Våra favoriter

Premium: The Organic Pharmacy Arnica Soothing Muscle Soak

Detta badsalt ska du verkligen investera i om du har ledvärk eller idrottar mycket och vill ha någonting som avlastar din muskelvärk. Det var ett enhälligt resultat att denna skulle bli premiumvinnaren.

Trots detta hade vi svårt för att lista ut exakt vad det var som var så otroligt bra med denna produkt. Visserligen innehåller den massa godheter som ingefära, eucalyptus, solrosolja, och som namnet antyder såklart arnica och havssalt.

Jag vill nog sätta mina pengar på att det är just ingrediensen arnica som har fått oss att helt älska detta badsalt. Det är naturligt smärtstillande och verkar lugnande på bland annat svullnader och blåmärken.

Efter att en kvinna i testpanelen provat detta badsalt rekommenderade hon sin mamma som lider av mycket ledvärk att prova det direkt. Hon blev helt lyrisk över hur bra den fungerade och kände att lederna stimulerades.

Jag kan också meddela att som tvåbarnsmamma är detta också en riktig räddare i nöden efter en extra tuff vecka då man känner att man behöver skämma bort sig själv och riktigt slappna av.


Mellan: Terrible Twins Badsalt Nr 1 Lavendel

Vi kan garantera att du kommer ha ett avslappnande bad med detta badsalt eftersom endast lukten riktigt får en att gotta ner sig i badet och rå om sig själv. Men lavendelväxten har fler fördelar än bara en god doft.

Till och börja med har olja från lavendel använts i badsaltet, vilket är antiseptiskt och förebygger därför hudinfektioner och kommer verkligen rengöra kropp och själ på djupet.

Dessutom mjukgör den huden och fungerar även bra för dig med känslig hy eftersom den inte orsakar irritation. Och sedan det som vi alla vet är att doften bidrar till ett lugnt och välmående sinne och reducerar stress, oro, eller nervositet.

Den snygga apotekarflaskan kan till och med återanvändas, vilket vi älskar. Terrible Twins har även andra badsalt med olika utföranden för ett cirkapris på 300 kronor, vilket absolut är värt vartenda öre!


Budget: Molton Brown Re-Charge Black Pepper Sport Muscle Soak

Som namnet antyder är detta badsalt superb om du sportar mycket eller på annat sätt är aktiv, men får mycket muskelvärk. Termiska badsalter har integrerats med mineraler, kardemumma, grapefrukt, och svartpepparolja.

Allt för att din överarbetade kropp ska få en uppfräschning och bli helt återställd. Flaskan kommer även hålla väldigt länge eftersom den innehåller hela 403 ml och man behöver endast betala cirka 220 kronor för det. Ett bra kap, säger vi!

Våra utmanare

Badeanstalten Saltbar

Som utlovat kommer det en till produkt från Badeanstalten och detta är någonting så spännande som vanlig tvål med inslag av badsalt i en och samma produkt! Wow, vad vi älskar denna tvål!

Det Badeanstalten har gjort är att helt enkelt kombinera alla godheter från deras tvål och badsalt till en badsaltstvål, haha! Och precis som det låter är det alltså en vanlig tvål som kan användas till både kroppen och ansiktet.

Vi hittar sandelträ i denna mix och även apelsin. Det som gör att den får den snygga färgen - och för några kanske den tvivelaktiga färgen - är aktivt kol.

Aktivt kol har länge använts i Afrika för sina rengörande och detoxifierande egenskaper och har på senare år börjat komma stort i skönhetsvärlden. Det är inte längre sällsynt att se aktivt kol i ansiktsmasker eller i tvålar.

Och vi säger inte nej till det. Varför skulle vi när man får en mjuk hy, kolet absorberar all smuts och giftigheter du kan ha i kroppen effektivt, och det verkar super på trött, glåmig, och acnebenägen hy.

Det är helt enkelt en fantastisk produkt man inte får gå miste om att prova och precis som med ovanstående produkt är tvålen helt vegansk. Det finns också en tvål med lavendel-egenskaper om man föredrar det.


Badeanstalten Bad Salt

Det här spännande märket, danska Badeanstalten, blev vi alla positivt överraskade över. Inte nog med att badsaltet är underbart, alla produkter är också handgjorda!

I denna rosvariant hittar vi bland annat essentiella oljor från sandelträ och citron blandat med mandelolja och såklart rosor och havssalt. Tillsammans blir det ett avslappnande hopkok för både kropp och sinne.

Vi älskar också att detta badsalt är helt veganskt. Denna kanske inte är lika bra för ledvärk som vår premiumvinnare, men känner du spänningar från stress eller bara har haft en jobbig vecka och vill slappna av är denna ett solklart val.

Ett väldigt spännande märke som alla i testpanelen förälskade sig i och som vi hoppas vi kommer få se mer av - vi kommer redan se mer av den i vår specialare (vi kunde inte motstå). Finns i olika utföranden.


Ortigia Florio Bath Salt

Ortigia Florio Bath Salt

Känner du ofta att du blir trött i dina ben ska du kolla in detta lugnande badsalt från Ortigia; den har många egenskaper men har en särskilt positiv verkan på just trötta ben. Samtidigt blir huden återfuktad och föryngrad.

Denna produkt har heller inte testats på djur och innehåller inga färgämnen. Dessutom kommer denna burk, eller någon av de andra utförandena, se så himla snygg ut på badrumshyllan.


Kerstin Florian Mineral Wellness Soak

Här har vi ett yttersta sällan skådat badsalt som ska vara bra för både matsmältningen och eksem. Såklart avgiftar den hela kroppen på orenheter och verkar muskelavslappnande och är bra för dig med ledvärk.

Många med spänningar i kroppen tyckte att detta salt var helt fantastiskt och att huden blev mycket mjukare och återfuktad. Verkligen att rekommendera.


Björk & Berries From the Garden Bath Salt

En av de snyggaste burkarna vi hade med i testet och innehållet lever faktiskt upp till den estetiska höjden också. Bland annat hittar vi björk, kamomill, citronmeliss, och vår favorit lavendel som tillsammans drar ner stressnivån i ditt liv.

Denna ska vara speciellt bra för personer med sömnproblem. Extra poäng får den för att den är helt naturlig och har tillverkats i Sverige. Ungefär 350 kronor får man betala, vilket absolut är värt det eftersom man får hela 630 gram.


Neal’s Yard Remedies Lavender Bath Salt

Neals Yard Remedies Lavender Bath Salt

Vi avslutar med en klassiker från Neal’s Yard Remedies. Under åren har jag provat några av hans produkter, alla innehållande lavendel, och blir alltid lika positivt överraskad över hur bra de är.

Detta badsalt är helt veganskt och man riktigt känner hur lugnande lavendeln är för kroppen och hur alla orenheter och stressen dras ut och försvinner. Denna ska du investera i om du vill ha avslappning deluxe.


Produkter som utgått

The Australian Botanics Company Organic Green Clay Bath Salt

The Australian Botanics Company Organic Green Clay Bath Salt

Ännu ett badsalt som är helt naturligt och som verkar lugnande på både ditt sinne och din kropp. Här har man använt grönlera för dess absorberande, exfolierande, och avgiftningsegenskaper.

Så här kan du lita på att du får en mjukgörande hy och och en avkoppling som heter duga. Badsaltet finns i tre olika utföranden för ett cirkapris på 230 kronor.

Frågor och svar

Består badsalt verkligen av salt?

Detta är korrekt. Det är oftast havssalt eftersom saltkristallerna är helt naturliga och inte har bearbetats med kemikalier och liknande. Saltet innehåller mineraler som är bra för vår hud.

Badsalt är en relativt ung uppfinning iochmed att vi använder det i vårt badkar, men naturliga saltbad har funnits hur länge som helst och har använts för att stärka och återfukta kroppen.

Vad gör egentligen badsalt och varför är det så avslappnande?

Det är ofta själva saltet som är stjärnan och bidrar bland annat med muskelavslappnande och antiinflammatoriska egenskaper. Det absorberar också överskott av olja och exfolierar döda hudceller.

När man sedan tillsätter essentiella oljor och andra naturliga ingredienser som har mer specifika attribut, som lugnande lavendel, blir det också avslappnande för sinnet. Just varför är svårt att säga, men det enda jag bryr mig om är att det fungerar.

Är det säkert för gravida att använda badsalt?

Under din graviditet kan det vara smart att avstå från att använda badsalt och långa, varma badstunder överhuvudtaget. Innan jag blev gravid hade jag ingen aning om detta, men läste sedan, turligt nog, på lite om ämnet.

Det är nämligen så att ett varmt bad kan höja din kroppstemperatur vilket kan vara farligt för fostret. Tyvärr finns det inte mycket bevisande studier för detta, men det finns dock bevis på att överhettning hos mamman kan leda till hjärnskador hos fostret.

Så om du vill ta ett långt, avslappnande bad se till att vattnet inte är för hett och det ska inte förvandla din hud till en röd räka. Och du gör klokt i att skippa badsaltet under badstunden.

Badsaltet kan nämligen orsaka en syraobalansen i ditt underliv och leda till en jästsvampinfektion. Först och främst är det inte en dans på rosor för dig själv, men det kan sedan överföras till din bebis under födseln.

Så mitt stående råd ‘ta det säkra före det osäkra’ när det gäller graviditet gäller absolut i denna situation. Det finns hur många andra sätt som helst att slappna av under graviditeten och du kan fortfarande använda doftljus.

Har ni tips på DIY-badsalt?

Absolut! Det första du ska tänka på är att du måste använda rätt sorts salt. Vanligt bordssalt går nämligen INTE eftersom det har behandlats med olika preparat och kemikalier och de underbara mineralerna finns helt enkelt inte kvar.

Himalayasalt, Epsom salt, eller salt från Döda havet är det man vill ha och sedan är det bara att tillsätta någon essentiell olja och välgörande ingredienser som lavendel, eukalyptus, apelsin, eller rosmarin. Det finns massor med olika recept på Google.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals