Bästa balsamet 2024 – Unna dig ett friskt och vackert hår

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett hår som glänser av hälsa och är tjockt och friskt, visst drömmer vi alla om det? Men verkligheten är som bekant lite annorlunda ibland.

För oss som arbetar, har småbarn, eller pluggar kan det vara särskilt svårt eftersom vi inte hinner tänka på oss själva i den utsträckning som vi borde och vill. För kosten, vila, och sömn; allt detta påverkar oss, även vår hud och vårt hår.

Men bra produkter är ett stort steg på vägen för att få ett vackrare hår! Därför ger vi oss i kast med hårbalsam idag. Att ha ett riktigt bra balsam i arsenalen räddar din hårdag, bokstavligen. 

Även om schampot är slut och du varit tvungen att tvätta håret med handtvålen (ett extremt exempel, men det hände faktiskt mig en gång när jag var mitt uppe i småbarnskaoset!). 

Vi har plockat ut tio balsam som närsomhelst kommer att rädda din bad hair day. Vinnaren i premiumklassen blev Paul Mitchell Tea Tree Lavender Mint Moisturizing Conditioner och detta är verkligen en värdig vinnare, helt underbar! 

I mellanklassen föll vi för American Crew Daily Conditioner, ett vårdande balsam som passar de flesta hårtyper.

Så har vi ett alternativ för dem som behöver ett budgetval: Inecto Coconut Conditioner, en jättefin produkt som ger mycket för pengarna.

Så en liten bubblare, givetvis! John Masters Organics Lavender & Avocado Intensive Conditioner är ett ekologiskt balsam som intressant nog innehåller välgörande zink. Vi berättar mer om vad det innebär lite längre ner i artikeln. Läs vidare för att hitta balsamet för just dig! 

Premium: Paul Mitchell Tea Tree Lavender Mint Moisturizing Conditioner

Ett balsam som återfuktar, mjukgör, och återställer torrt och frissigt hår till det normala. Har en lugnande och läkande effekt på irriterad hårbotten tack vare lavendel och mint. Innehåller tea tree-olja som är antibakteriellt. 


Mellan: American Crew Daily Conditioner

Lider du av torr och irriterad hårbotten? Då hjälper det här balsamet dig! Det aktiverar också cirkulationen i hårbotten, vilket är bra för hårväxten och gör håret lätt att reda ut.

Den som börjar använda det här balsamet fortsätter oftast med det länge; det ger nämligen mycket för pengarna.


Budget: Inecto Coconut Conditioner

Behöver du hålla hårt i pengarna? Då är vårt budgetval Inecto Coconut Conditioner nåt för dig! Den är väldigt mjukgörande för håret och doftar min personliga favorit: kokos!

Dessutom älskar vi att den är gjord på ekologisk kokosolja och att den är parabenfri och helt vegansk.


Special: John Masters Lavender & Avocado Intensive Conditioner

Vilka spännande, nytänkande produkter man stöter på när man gör sådana här tester! Här har vi ett ekologiskt balsam som innehåller lavendel och avocado. Den här är ett effektivt mjällschampo, men kan användas av alla som har en tendens till fett hår. 

Köpguide

Varför ska jag använda balsam?

Kanske har du själv, precis som många andra, tänkt tanken att balsam är ett onödigt steg i din hårtvättning? Varför ska man ta i något som bara gör håret glansigare och fettigt när man precis tvättat rent det!?

Tillhör du dem som någon gång ställt dig denna fråga, och därmed varit nära på att skippa balsamet i din hårrutin, så är det ett tecken på att du använt fel balsam. För faktum är att balsam är en mycket viktig produkt för våra hår, eller i alla fall om man inte vill sluta upp med ett hår som liknar ett fågelbo.

Somliga kanske tror att man bara använder balsam för att håret ska bli mindre tovigt och lättare att reda ut, men så är det inte riktigt. Självklart är det en av produktens grundläggande principer, men balsam kan också verka vårdande, stärkande och återfuktande, samtidigt som det kan ge volym och glans och behandla färgat hår!

Med andra ord fyller balsamet många funktioner utöver att det gör håret mer lätthanterligt och följsamt. Balsam är extra viktigt om du behandlar ditt hår, stylar det med värme, och under perioder då vädret är extra slitsamt.

Sen kan behovet av att använda balsam vara olika beroende på vilken typ av hår man har och hur långt det är, och framförallt hur man tar hand om det. Men att balsam är onödigt är absolut fel; alla behöver det!

Olika typer av balsam; vilket balsam passar mitt hår?

Som sagt så finns det olika typer av balsam som kan verka för olika saker, så som att bevara färgat hår, ge volym, ge extra glans, verka extra återfuktande, och så vidare. I grund och botten är alla i behov av återfuktande och vårdande egenskaper för att håret ska må bra och inte bli så frissigt och oredigt, därav verkar alla balsam för att minska tovigt hår.

Men sen är ju också allas hår olika när det gäller vissa saker, så som kvalité, textur, behandlat eller inte, längd och så vidare. Därför finns det också ett behov av att kunna välja balsam som är anpassade för olika typer av hår, för att behandlingen ska ge bästa möjliga resultat.

På grund av behovet så finns det idag en hel del olika typer av balsam att välja mellan, där samtliga verkar för att reda ut håret men där de också kan vara gjorda för att passa en viss hårtyp. Här har ni en lista på vilken typ av balsam som kommer passa bäst för just din hårtyp:

Rakt / platt hår

Vi svenskar har en tendens att födas med rakt och tunt hår, som varken har särskilt mycket volym eller form. Självklart gäller det inte för alla, men det är ofta den hårtyp som vi svenskar förknippas med.

Hur som helst, oavsett om man är svensk eller inte så är rakt hår ett faktum för somliga. Att ha rakt hår är ju något som många strävar efter att ha, och något man försöker efterlikna genom att platta det. Tyvärr innebär också rakt hår att håret lätt blir smutsigt eftersom det ligger mer direkt mot skalpen.

För bästa möjliga balsamupplevelse bör de med rakt hår satsa på ett balsam som ger extra mycket volym för att rötterna ska få lite hjälp på traven att lyfta sig. Balsamet bör heller inte vara för tungt eller tjockt då det lätt tynger ner håret.

Ett tips är också att applicera balsamet i topparna. Undvik alltså att applicera i hårbotten för att minska risken för att det ser smutsigt och hängigt ut! 

Vågigt / självfallande hår

Om du har vågigt hår som gärna faller av sig själv är det bäst att använda ett lite lättare balsam som inte tynger ner håret för mycket. Dock behöver det inte vara lätt i form av fuktinnehåll, utan mycket fukt kan vara nödvändigt för att hålla lockarna vid liv.

Precis som med rakt hår bör du med vågigt hår inte applicera balsamet för högt upp i håret, utan fokusera det på ändarna för att ge fukt åt själva vågorna. Du vill ge håret lite hjälp på traven för att det ska kunna hålla den goda form som det har! 

Krusigt / lockigt hår

För krusigt eller mer lockigt hår är det otroligt nödvändigt att förse håret med mycket, mycket fukt! För att denna hårtyp ska hålla sig i form och inte spåra ut fullständigt bör man använda ett balsam som är extra återfuktande och näringsgivande!

Krusiga och lockiga hårtyper är nämligen i stort behov av mycket fukt då de är väldigt törstiga, alltså suger de snabbt åt sig den fukt som tillförs och torkar ut om behovet inte tillfredsställs. Utan fukt är det lätt att håret förvandlas till stålull eller en trollfrisyr, vilket man gärna vill undvika. 

Färgat/ behandlat hår

Vid färgning av hår sliter man otroligt mycket på hårets naturliga kvalité och hållbarhet, vilket gör att det lätt blir poröst, torrt och frissigt. Att färga håret är helt enkelt något som rent utav skadar håret, och då krävs det att man visar det extra mycket kärlek efteråt.

För att håret inte ska bli helt förstört och sprötigt efter en färgbehandling är det viktigt att förse det med fukt, alltså bör balsamet vara extra återfuktande och vårdande. Detta gäller framförallt om du blekt håret då det är extra slitsamt.

Det bästa är att köpa ett balsam som är speciellt framtagna för färgbehandlat hår, oavsett vilken typ av färgbehandling du gjort. De verkar både för att ge extra fukt, för att mjukgöra och för att bevara färgen, så att den håller längre och så att håret inte ser trött ut. 

Vad är det för skillnad mellan schampo och balsam?

Detta handlar egentligen inte om bara balsamet i sig, men eftersom det finns en hel del som tänker att balsamet är ett onödigt steg så vill vi förklara vad skillnaden mellan schampo och balsam är.

Faktum är att det inte är särskilt stor skillnad mellan de två egentligen, men de båda två fyller funktioner som är nödvändiga för ett fräscht och välmående hår. Men trots att de är rätt lika är det viktigt att man inte utesluter balsam om man använder schampo. 

Schampo rengör

Schampo verkar ju för att rengöra håret, men utan balsam är det inte ovanligt att håret känns strävt och frissigt efter tvätt. Det beror på att schampo innehåller något som kallas för vätmedel eller ytaktiva medel, som alltså är en kemikalie som består av två molekylstrukturer.

När vi tvättar håret med schampot verkar dessa två molekylstrukturer med varandra från olika håll, där en av dem greppar tag i smuts och olja medan den andra drar bort det med vattnet. De jobbar liksom jämsides fast ändå mot varandra, för att rengöra håret. Det låter kanske mer som en actionfilm än en hårtvättning, men det är ungefär så det går till!

När de två olika molekylstrukturerna jobbar på detta sett försvinner all överbliven olja som produceras i hårbotten, vilket resulterar i att hårstråna inte får tillräckligt med fukt och blir torra. Därför krävs det att man använder balsam i samband med schamponering, för att hårstråna ska bli återfuktade. 

Balsam mjukgör

Till skillnad från schampo, som innehåller vätmedel i form av en kemikalie med två molekylstrukturer, så innehåller balsam ett uppmjukande medel. Detta medel gör att vätska inte avdunstar lika lätt från hud och hår, vilket i sin tur gör att hårstråna hålls mjuka och återfuktade.

Balsam verkar också skyddande och vårdande mot håret tack vare dess inkapslande egenskap. För att hårstråna ska hålla sig i schack och inte frissa upp sig krävs det helt enkelt ett balsam! 

Vad ska jag satsa på, schampo eller balsam?

Det är sällan budgeten håller för att köpa allt man vill ha, framförallt om det rör sig om några produkter som är av den lite dyrare skaran. Och att lägga pengar på produkter som är så kallade ”nytto-produkter”, så som schampo och balsam, är inte alltid det roligaste.

Men, ibland kan man ju få feeling och vilja unna sig något extra bra, framförallt om man vet att det kommer vara värt det i slutändan. Om man känner att budgeten inte riktigt håller för att satsa på ett riktigt bra schampo och balsam, ja vilken ska man helst satsa på då!?

Vilket parti man tar i denna fråga kan variera beroende på vad man själv har för erfarenhet av de olika produkterna, och helt enkelt vad man tycker känns mest värt att lägga pengar på. Men, vår åsikt i det hela är faktiskt att man hellre ska satsa på ett riktigt bra och vårdande balsam!

Och varför då? Jo, faktum är ju att schampot är till för att rengöra håret, så där verkar alla produkter in princip på samma sätt. Självklart kan innehåll och kvalité variera rätt mycket beroende på märke och pris, men det grundläggande syftet är alltid det samma.

Om vi istället kollar på balsam, och varför vi valde den av de två produkterna, så är det ju en hårvårdsprodukt som kan verka på så många olika sätt. Eller ja, balsamet har ju också en grundfunktion i att det ska göra håret mindre trassligt, men beroende på vilken typ av balsam man köper kan resultatet efteråt skilja sig otroligt mycket.

Kort och gott kan man säga att det är balsamets verkan som ger håret det som behövs för att det ska må bra och se bra ut utifrån. Balsam kan verka fuktgivande, näringsgivande, vårdande, stärkande, färgbevarande, volymgivande - you name it! Balsamet kan nästan rädda vilket hår som helst, oavsett vilket schampo som använts innan.

Men, och här kommer vi till det där berömda men:et. Om du nyligen har färgat ditt hår, eller om du har några problem i hårbotten, eller om ditt hår är otroligt skadat och slitet, då kan det faktiskt vara bättre att satsa på ett riktigt bra schampo hellre än ett balsam.

Då är det alltså viktigare att rengöringen görs på rätt sätt snarare än återställningen. För att göra valet av vilken produkt som man själv bör satsa på får man helt enkelt känna av vad håret är i behov av och vad som är av första prio! Eller varför inte prova på balsammetoden där du endast behöver använda balsam (mer om den längre ner!)!?

Använda balsam innan schampo?

Att man ska använda balsam före schampo är något som blivit lite av en trend inom skönhetsvärlden på senare tid. Sen kanske det finns några där ute som kört på den metoden i evigheter, men för oss andra är det i alla fall en upp- och- ner vänd metod.

Men varför har det plötsligt blivit så inne att byta dess roller? Jo, faktum är att man har bevisat att denna fram- och bak vända metod kan ge mer volym, utan att man riskerar att tynga ner håret. För alla funkar det inte, men det kan ju vara värt att testa.

Så hur gör man då? Det är inte särskilt svårt och det kräver inga andra produkter än vad du använder under en vanlig schamponering. Det enda du behöver göra är att ställa dig i duschen och förbereda dig för en hårtvätt, men istället för att börja med schampot tar du istället balsamet först.

Efter balsamet är det dags för schampo. Om du har tjockt eller mycket slitet hår kan du applicera lite balsam i änderna för att återfukta extra mycket. Annars är teknikerna de samma, produkterna är de samma, syftet är det samma. Det enda som kan skilja sig åt är resultatet, där du då kan se mer volym i ditt hår!

Däremot finns det ingen garanti för att alla balsam och schampon funkar lika bra för denna metod, utan man får helt enkelt prova sig fram. Är man verkligen i behov av att få till lite volym och stadga i håret och verkligen känner att man vill att detta ska funka, så finns det vissa schampon och balsam som är framtagna för just detta! 

Kan jag använda balsam utan att blöta håret?

Denna fråga är framförallt något man kan ställa sig om man använder balsam före schampo, eller om man ska prova balsammetoden. Eller så kanske man helt enkelt bara vill använda lite balsam på sitt hår sådär mitt i veckan för att ge det lite extra fukt, och undrar då om man faktiskt måste ställa sig i duschen för att applicera det?

Som svar på frågan skulle vi säga att det absolut går att använda balsam på torrt hår, men tyvärr kan du inte förvänta dig samma resultat som när håret är blött. Det beror helt enkelt på att vattnet möjliggör att balsamet kan omsluta hårstrået på ett bättre sätt, och alltså ger en torr balsamapplicering inte samma effekt. 

Finns det något jag borde undvika när det gäller balsam?

Som med det mesta här i världen så finns det saker man bör undvika för att inte utsätta sig själv för obehag eller onödigt jobbiga upplevelser, något som också gäller för balsam. För att inte få en negativ upplevelse av varken balsam eller schampo bör du inte testa så kallade hybrider.

Med det menar vi alltså produkter som är en blandning av schampo och balsam, alltså 2-i-1 produkter. Sådana liksom skär sig i varandra eftersom schampot och balsamet har helt olika funktioner, och det passar liksom inte så bra helt enkelt!

Kan jag tvätta håret med balsam?

Nu kommer vi till den metod som vi så snabbt bara nämnde i förbifarten ovanför; om man kan tvätta håret med bara balsam? Och svaret är att man absolut kan göra det! Faktiskt finns det en metod som går ut på att man endast behöver använda balsam i sin rutin; balsammetoden!

Det är säkert många av er som hört talas om metoden tidigare, och som blir påminda om den nästintill exploderande trend som pågick för några år sen. Men faktiskt så har den trendiga metoden tagit ännu mer fart och fortsatt att växa i popularitet de senaste åren, vilket måste betyda att det är något som är värt att prova.

Och det tycker vi absolut att det är, framförallt om man är trött på att ha ett slitet och torrt hår. Oavsett hur man tog ställning till den florerande balsammetodstrenden för några år sen så kan man kanske behöva få sig en liten påminnelse om hur det går till och hur man går till väga!

Trots att det kanske låter konstigt så funkar det faktiskt att tvätta håret med bara balsam. Men hur?!

Varför balsammetoden?

Att testa balsammetoden är självklart inget måste. Men, är man trött på att behöva lägga pengar på både schampo och balsam och man vill gärna få bukt på sitt hängiga, spröda och frissiga hår så kan det verkligen vara värt ett försök.

Schampo är nämligen otroligt uttorkande och slitande på håret då det innehåller sulfater, som är det man vill komma undan i balsammetoden. I och med att man skippar den slitande och uttorkande delen, och istället bara går in med massa fukt och kärlek från balsamet, kommer ditt hår både se och kännas betydligt mer välvårdat, följsamt och friskt ut.

På kuppen verkar också balsamet rengörande fast utan det onödiga slitaget. Genom att bara tvätta håret med balsam kommer du också kunna dra in på några tvättar. Alltså kan du spara både tid, energi och några extra slantar! 

Hur funkar det?

Men hur funkar det då? Att tvätta håret med bara balsam känns ju nästan som ett lagbrott, eller hur!? Faktum är att balsam gör ett ypperligt jobb på att både rengöra och vårda, så länge man gör det på rätt sätt och använder rätt produkter!

Balsam innehåller ju uppmjukande medel, men det innehåller också fettalkoholer. Det är de alkoholerna som kommer verka rengörande och som tar bort all smuts och fett som produceras i vår hårbotten, men utan att torka ut eller slita för mycket.

Dock krävs det en hel del tålamod från din sida för att metoden ska fungera lika bra som man önskar och det gäller också att man hela tiden testar sig fram för att hitta den perfekta metoden och de perfekta balsamen för just ditt hår. I början måste håret vänja sig för att sen kunna ställa om sig till den nya metoden.

Så första tiden kan håret kännas extra smutsigt, hängigt och tungt, men om du ger det lite tid och ser till att du gör det ordentligt och på rätt sätt så kommer det bli bra till slut. Och då belönar håret dig med att kännas välmående, friskt och balanserat, och faktiskt kan det också börja växa snabbare! 

Hur gör man?

Sen landar vi i den delen som man gärna önskar gick sådär lätt som det kan låta, men som faktiskt kan vara rätt svår att få till innan man lärt sig. Och då pratar vi förstås om hur man ska gå tillväga för att ”utöva” balsammetoden!

Till att börja med behöver man ju såklart balsam, och faktiskt av två olika sorter; en som blir som schampot och en som blir som balsamet, fast att de båda är balsam. Dock är det viktigt att veta om att inte alla balsam funkar i balsammetoden, utan det måste vara av den sorten som är godkänd för just den metoden.

Just hur man går tillväga är en rätt omfattande process som kräver att man då har de rätta produkterna och att man gör stegen i rätt ordning, annars kommer det inte fungera. Här kan ni läsa mer om varför balsammetoden ska vara så bra, hur man går tillväga för att göra det på rätt sätt, och vilka balsam som är godkända att användas! 

Att tänka på när du använder balsam

Att använda balsam är bra för alla hår, oavsett hur det ser ut och hur det är uppbyggt. Däremot finns det några saker som kan vara bra att veta om när man använder balsam, för att hela upplevelsen och resultatet ska bli så bra som möjligt. Här kommer våra bästa tips:

  • Använd rätt typ av balsam
    Som vi gått igenom tidigare i texten så finns det olika balsam för olika typer av hår. Detta beror på att olika hår kräver olika behandling beroende på dess textur, kvalité och tillstånd.

    För att balsamet ska komma till sin rätt och ge det resultat som ett balsam ska verka för är det viktigt att du använder en variant som är anpassad efter just din hårtyp. Annars är det inte säkert att det ger den effekt som önskas, utan snarare tvärtom.

  • Låt balsamet verka
    Det många kan tycka är jobbigt med att använda balsam är att man behöver vänta flera minuter på att det ska verka innan man kan skölja ur det. Idag är vi så stressade och i behov av alla extra minuter att inte ens en balsamkur kan vara värt väntan, men det måste vi få ändring på.

    Att det ofta står att balsamet ska sitta i några minuter är inte något som hittats på i onödan, utan det är för att det faktiskt är nödvändigt för själva behandlingen. Sitter det i en för kort stund är det inte säkert att balsamet hinner omsluta alla hårstrån ordentligt, vilket då inte ger det bästa resultatet.

    För att ge balsamet bästa möjliga förutsättningar bör du följa tiden som står på balsamförpackningen. Står det inget brukar 3-5 minuter vara lagom, men oftast skadar det heller inte om du har i det några minuter längre.

    Under tiden kan du passa på att ta hand om dig själv! Skrubba dig, lägg en ansiktsmask, raka benen. Eller så kan du bara ta några minuter att andas och låta kroppen slappna av, samtidigt som du vet att ditt ler under ytan! Balsamet bör sköljas ur med ljummet vatten.
     
  • Avsluta med kallt vatten
    När du sköljt ur balsamet är det bra att avsluta hela tvätten med kallt vatten. Precis som att man ska avsluta ansiktstvätten med kallt vatten för att stänga porerna verkar det kalla vattnet med en sammandragande effekt på hårstråna. Något som i sin tur minskar risken för slitage, och också gör att håret håller sig glansigare.

  • Applicera balsam i hårbotten
    För att balsamet ska komma till sin fulla rätt, och för att dess egenskaper ska göra gott för hela håret är det viktigt att man masserar in balsamet ändå ner i hårbotten. Det ger fukt till både rötter och hårbotten, som i sig lätt blir väldigt torr.

    Dock gäller inte detta om man har platt eller vågigt hår, eftersom dessa hårtyper lätt tyngs ner. Om man däremot har mycket volym eller ett hår som sällan blir smutsigt är det verkligen att föredra.

Våra favoriter

Premium: Paul Mitchell Tea Tree Lavender Mint Moisturizing Conditioner

Behöver du en dos återfuktning till håret? Då är verkligen Paul Mitchells balsam något för dig! Den här kan du faktiskt använda dagligen om du vill. Den tynger inte ner håret, utan håller det lätt och luftigt trots att den återfuktar som bara den. 

De två tongivande ingredienserna är lavendel och mynta. Doften av lavendel i den här produkten är underbar och ger även själen en smekning tack vare den härligt avslappnande doften. 

Lavendel har använts sedan urminnes tider. Den läker sår och är antibakteriell. Framförallt så mjukgör den, vårdar, och lämpar sig väl för känslig och lättirriterad hy. 

Mynta är även den lugnande, men fungerar dessutom sammandragande. Den är därför perfekt i ett hårbalsam som det här; den sluter nämligen till hårstrået efter behandlingen och binder därför fukt på ett mycket effektivt sätt.

MEN, det här är inte ett billigt balsam. Så ta ett djupt andetag innan du läser prisuppgiften: ca 750 kr för 1000 ml. Det är ju då tur att man åtminstone får några ml som kommer räcka ett tag.


Mellan: American Crew Daily Conditioner

Balsamet stimulerar hårskalpen och passar bra för hår och hårbottnar med stor fettproduktion. Den fungerar återfuktande utan att bygga upp fettet i håret så även den som har de här problemen kan lugnt använda detta balsam. 

American Crews balsam innehåller rosmarin och timjan som ger produkten dess egenskaper. Rosmarin är renande utan att vara uttorkande och har du hudbesvär i hårbotten, såsom mjäll och kanske till och med psoriasis, är det här balsamet för dig!

Timjan innehåller flavonoider, vilket är en kraftig antioxidant som skyddar oss från slitaget av fria radikaler. Örten innehåller även vitamin K och passar därför alldeles utmärkt i en hårprodukt. 

K-vitaminet påverkar, precis som vitamin B, hud och hår på ett positivt sätt. Kostar ca 200 kr för 120 ml. 


Budget: Inecto Coconut Conditioner

En härlig produkt och vi är så glada att få presentera ett så här bra budgetalternativ! Inecto Coconut Conditioner är krämig och fyllig och ger en underbar känsla när man arbetar in det i håret. 

Den är otroligt mjukgörande och ger dig ett glansigt, friskt, och vackert hår efter bara några gångers användning. Allt detta ackompanjerat av en härlig kokosdoft. 

Den här produkten har också många andra bonusegenskaper, inte bara priset. Den innehåller till nittio procent naturliga ingredienser och kokosoljan i den är ekologisk. 

Den är helt fri från farliga och cancerframkallande parabener, är vegansk, och naturligtvis har den inte heller framställts med hjälp av djurtester. 

Ett underbart balsam som absolut passar alla hårtyper! Kostar endast cirka 60 kronor för 500 ml, ett riktigt fyndpris, tyckte vi!


Special: John Masters Organics Lavender & Avocado Intensive Conditioner

Testomgångens bubblare är fantastiskt spännande, hela panelen är entusiastisk och gick genast efter tidsperiodens slut över till den här eftersom den hade så fina testresultat. 

Det här ekologiska balsamet vårdar intensivt och även det mest livlösa hår får en rejäl skjuts med produkten. Det här balsamet innehåller inte mindre än tio ekologiska, eteriska oljor! 

De intressantaste i sammanhanget är nog avocado- och sheaoljan som båda har sina egna specifika egenskaper. 

Avocadooljan återfuktar och ger håret näring. Den innehåller mängder med E-vitamin, vilket är ett välkänt vårdande vitamin för hud och hår. Sheaoljan är utvunnet ur sheanöten och återfuktar även den. 

Utöver detta är den en riktig vitaminbomb, med E, D, B och A-vitamin att stoltsera med. Den här passar alla hårtyper. Pris: ungefär 330 kronor för 207 ml.

Våra utmanare

Moroccanoil Moisture Repair Conditioner

Marockansk hårolja, eller arganolja som den egentligen heter, har slagit stort de senaste åren och finns i många olika hårvårdsprodukter. 

Arganoljan innehåller massor med nyttiga fettsyror och även rikligt med vitamin E. Den utvinns ur fröna från arganfrukten, vars träd endast växer i Marocko, alldeles på gränsen till Saharaöknen. 

Den anses ha föryngrande egenskaper och har använts i hundratals år som hud- och hårvård i ursprungslandet. Cirkapris 240 kr för 250 ml. 


L'oréal Absolute Repair Lipidium Conditioner

Väletablerade L’oréal kan man alltid lita på har ett ess i rocken när det kommer till hårvårdsprodukter. Det här balsamet ger intensiv näring och vård till slitet hår med kluvna hårtoppar. 

Innehåller lipidium som består av mjölksyra, kreatin, och ceramider, som vårdar håret och kapslar in hårstrået med en skyddande hinna. Priset ligger på humana cirka 550 kronor för 1000 ml.


Redken Extreme Conditioner

Redken är ett väletablerat varumärke som är känt på salonger för sina fina hårvårdsprodukter. Två av våra frisörer rekommenderade det här balsamet för oss och nog är det förnämligt! 

Balsamet ger ett otroligt mjukt och följsamt hår som känns fylligare än innan. Balsamet kostar omkring 250 kronor för 250 ml.


Oribe Brilliance & Shine Conditioner

Ett balsam som ger fantastisk lyster, den lever verkligen upp till sitt namn! Inget för de torraste håren, men för normalt till fett är det här ett härligt balsam. 

Ett extra plus för att den är parabenfri och utan natriumklorid. Den har dessutom UV-skydd och passar därför extra bra på sommaren eller på solsemestern. Cirka 540 för 200 ml.


Toni & Guy Damage Repair

Ja, alla som är ens det minsta intresserade av hårvårdsprodukter känner till det här märket. Toni&Guy har varit ledande på marknaden sedan sextiotalet. 

Deras balsam är rikt på protein och hjälper till att reparera och förebygga kluvna toppar. Gör håret mjuk och lättborstat. För normalt till torrt hår. Väldigt drygt. Kostar cirka 100 kr för 250 ml.


Björn Axén Repair Conditioner

Vår favoritsvensk, hårkungen Björn Axén! Det här är verkligen ett bra balsam som man gärna håller sig till efter att man börjat använda det. Det ger så otroligt bra resultat i längden. 

Balsamet ökar hårets elasticitet så det blir verkligen mjuk, fylligt, och följsamt efter några användningar. En flaska på 75 ml kostar cirka 50 kronor. 

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals