Bästa blonderingen 2024 – Snyggt blond utan dyra salongspriser

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att själv färga håret hemma med blondering är en utmaning, men om du är påläst och gör det på ett korrekt sätt kan du verkligen få ett lika vackert resultat som du får på salong.

Dock måste det här ske med betoning på påläst för att det inte ska bli en smärre katastrof hemma i badrummet. Du kan börja med att läsa igenom det här testet av de bästa blonderingarna vi har på marknaden, så har du en bra grund att stå på inför din hårfärgning.

Många som blonderar håret kan längta efter en ljusare nyans när vårsolen tittar fram och sommarmånaderna börjar närma sig. Även om du går på salong och färgar ditt hår sparar du mycket pengar på att köra en extra färgning hemma mellan besöken.

I  premiumklassen vann L'Oréal Paris Colorista Effects Ombré Blondering & Blekning. Vår mellanfavorit blev utan konkurrens Garnier Nutrisse Truly Blond L Extreme Blondering.

Budgetvinnaren heter Eorol Blonderingsspray och vår specialare blev Depend Blondering för Mörkblondt-ljusblont Hår. Missa inte dom och våra utmanare!

Premium: L'Oréal Paris Colorista Effects Ombré Blondering & Blekning

L'Oréals serie Colorista är en innovativ och mycket spännande produkt som ger dig det där perfekta, solkyssta håret utan att du behöver slita ut hela håret.

Här blonderar du slingor och endast topparna efter eget fritt val och får olika effekter beroende på vilken ursprungsfärg ditt hår har och hur intensivt du använder dig av färgen.


Mellan: Garnier Nutrisse Truly Blond L Extreme Blondering

Garnier är mycket välkända för sina hårfärger och blonderingar även om de inte är i lyxsegmentet. Många års utveckling av produkterna har givit dem gott försprång i jämförelse med andra märken i samma kategori.


Budget: Eorol Blonderingsspray

Eorol Blonderingsspray är en väldigt intressant produkt och vi kan varmt rekommendera att man har den här hemma i badrumsskåpet, varesig du är naturligt blond eller färgad blondin. Den bleker håret successivt och på ett milt sätt medan du till exempel vistas i solen.


Special: Depend Blondering för Mörkblondt-ljusblont Hår

Depend är ett klassiskt budgetmärke, men här har de överträffat alla förväntningar och levererar en sällan skådad blondering som inte bara skapar en blond nyans för de som har höga krav på resultat.

Den är dessutom intensivt vårdande med ingredienser av jojobaolja, veteprotein, och aloe vera och är extremt omtyckt av många kunder som provat.

Blondera håret hemma: produktrekommendationer, hårporositetstest, underhåll och annat du bör veta

I vår stora köpguide ska börja med att titta på allt det som du behöver tänka på inför att du ska blondera håret själv. 

Som du säkert redan har noterat, kommer vi att rekommendera några riktigt bra blonderingar som du kan köpa online och använda hemma. De fungerar bra för många och är bästsäljare. Urvalet har vi gjort genom att läsa redan publicerade testar på olika testsidor och bloggar.  

Det finns även ett stort antal kundrecensioner och omdömen från personer som redan provat produkterna. Dem har vi också använt oss av för att rangordna de populäraste produkterna. Vi har också läst tillverkarnas egna fakta och innehållsförteckningar, för att säkerställa att innehållet är av bra kvalitet i samtliga produkter.

Blondera håret hemma: Förberedelser

Börja med att ta fram bruksanvisningen i förpackningen och läs anvisningarna noga. Det är särskilt viktigt när du blonderar, eftersom fel tillvägagångssätt verkligen kan påverka resultatet negativt. 

Ta dig tid att läsa igenom den, även om du har färgat håret många gånger innan och tycker du vet exakt hur det ska gå till. Olika märken har egna bruksanvisningar, så även det märken du vanligtvis brukar använda kan innehålla uppdateringar. 

Skydda händerna. Använd alltid skyddshandskar när du applicerar blonderingskrämen. Det brukar alltid medfölja handskar i förpackningen, men det är inte alltid dessa är av så hög kvalitet. För verkligt komfort och möjlighet att göra färgningen så bra som möjligt, kan du köpa ett paket med latexhandskar på ett apotek eller i någon annan affär. 

Skydda också huden runt hårfästet i pannan, nacken samt örsnibbarna. Det gör du bäst med en fet kräm, vaselin fungerar exempelvis väldigt bra för ändamålet. Undvik dock att få krämen i håret, eftersom det kommer att göra att färgen inte fastnar just där.

Blondera håret hemma: Processen

Blekmedlet ska sitta i den angivna tiden. Kom ihåg att inte sätta upp håret i en knut på något sätt, eftersom det kommer att göra blekningen ojämn. När du ska ta bort blonderingen börjar du med att ta lite vatten och masserar upp produkten till ett lödder. Var noga med hårbotten och kring hårfästet runt hela huvudet, eftersom det gör att överflödig färg lossnar från huden.

Hur vet du hur länge blonderingen ska vara i?

Det enklaste är att följa bruksanvisningarna i förpackningen. Det brukar vara en lagom lång tid. Du får inte ha det längre än så, eftersom det kan förstöra håret. Det är heller ingen idé att korta ner tiden, eftersom det kan ge ett svagt resultat eller en väldigt gul ton. Kort och gott kan man säga tillverkaren vet bäst i det här avseendet.

Vad är “hair porosity”? Test av hårets styrka innan blekning

Hårporositet har betydelse för hur effektivt håret kan bevara fukt och absorbera vatten. Porositet har genetiska orsaker, men även yttre slitage förändrar porositeten i håret. 

Begrepp som brukar användas är låg och hög hårporositet. Blonderar du håret ofta kommer sannolikt hårporositeten att komma i obalans. Det här är förstås något att vara uppmärksam på.

Låg hårporositet

Hår med låg porositet är ett hälsosamt hår med glansiga och elastiska hårstrån. Hårstråets fiskfjällsliknande struktur är stängt och gör att ämnen har svårt att tränga in i håret. Den här typen av hår behöver ofta blonderas i flera steg, för att håret ska bli tillräckligt ljust. 

När det gäller hårinpackningar och behandlingar är det bäst att använda leave in-produkter, eftersom den här hårtypen behöver längre tid på sig att absorbera produkterna.

Hög hårporositet

Hår med hög porositet är torrt och blir lätt frissigt. Lockigt hår har i allmänhet hög porositet och är torrare än rakt hår. 

Hårstrået har en öppen struktur och absorberar snabbt alla ämnen. Det gäller tyvärr inte bara hårinpackningar och näringsämnen, utan även sådant som kemikalier, luftföroreningar och annat som gör håret skörare. Blekämnen är även ett sådant ämne. 

Kallt vatten hjälper hårstrået att sluta sig. Därför är det ett bra knep att ta till och ett tips är att alltid avsluta dusch och hårtvätt med så kallt vatten som du klarar av.

Så vet du vilken blondering du ska köpa

Det finns nästan oräkneligt många blonderingar, för den som vill blondera sig själv hemma. Av den anledningen kan det vara väldigt svårt att veta vilken nyans du ska använda dig av. Därför ska vi ge dig några matnyttiga tips som kommer att hjälpa dig på vägen. 

Är du brunett kommer du inte att kunna bli blondin med en enda behandling. Det krävs att du gör det i flera steg och för att inte håret ska bli gult, måste du balansera upp dina egna varma färgpigment med en kall, blond nyans. När du är tillräckligt blond kan du därefter avsluta med den nyans du önskar. 

Är du redan blond och vill bli ännu ljusare, är det lämpligt att ta två, eller högst tre, nyanser ljusare än vad du redan har.

Detta behöver du för att blondera håret: rätt verktyg för blekning hemma

I förpackningen du köper finns det mest grundläggande du behöver för färgningen. Här hittas handskar, hårfärg samt en hårinpackning du ska använda efteråt. Du behöver också ha några andra tillbehör för att kunna göra blonderingen med proffsigt resultat:

  • En kam att dela upp håret med
  • Hårklämmor
  • Vaselin eller annan fet kräm
  • En handduk
  • En oöm t-shirt att ha på under blonderingen

Blekmedel eller hårfärg

En blekning öppnar upp hårstrået och gör pigmenteringen i strået ljusare. Det är därför som de varmare pigmenten i håret som rött, orange och gult framhävs när du bleker det.

Du som redan är blond, kan använda en hårfärg för att förändra tonen på din blondering mellan varm eller kall nyans. Det finns väldigt snygga och naturliga nyanser för blont hår att välja mellan.

Varför du kanske inte får rätt nyans

Har du inte fått rätt nyans har du tagit en färg som är alltför många steg bort från din ursprungliga färg. I kombination med det, har du sannolikt ofta också haft för höga förväntningar. 

Blondering är en svår konst att utföra hemma och det gäller att ha tålamod och tänka i många steg. Klarar du det, kommer du att kunna komma så nära ditt drömresultat som möjligt.

Underhåll blonderingen på rätt sätt

Att sköta om håret är alltid viktigt och det gäller inte minst när du blonderar dig. Håret utsätts för stort slitage med den här typen av behandlingar. Ett viktigt tips vi vill ge är att du alltid ska undvika klor och poolbad, när du nyligen har blonderat håret. Klorvatten torkar ut håret och kan i värsta fall missfärga det och ge det en lätt grön nyans. 

Om du vill bada i pool med nyblonderat hår, använd alltid badmössa och applicera en hårinpackning eller ett balsam innan, som extra skydd. 

Solen sliter väldigt mycket på håret och det gäller oss alla. Men det gäller särskilt den som blonderat håret. Här är det viktigt att alltid använda keps eller solhatt, alternativt använda en hårprodukt med UV-skydd.

Våra favoriter

Premium: L'Oréal Paris Colorista Effects Ombré Blondering & Blekning

Colorista är en hel serie som ger dig spännande nyanser och vackra slingor och allt kan du dessutom göra hemma! L'Oréal är märket som satsat på det här innovativa sättet att hemmafärga på.

Blonderingen Colorista ger slingor i håret med mörkare delar i håret längst upp och med bleka tippar, något som ger ett fylligt intryck, ger en naturligt blond känsla, och dessutom inte sliter på håret så mycket som en helblondering gör.

Formulan är krämig och framtagen att passa för alla hårfärger. Det man bör notera är att mörkare färgtoner naturligtvis inte blir lika ljusa som på en som har blonderat håret från början.

Du kan dock intensifiera resultatet genom att ha medlet i upp till 45 minuter. Läs instruktionerna på förpackningen noga så du vet att du gör rätt. L'Oréal gör i allmänhet mycket prisvärda produkter.


Mellan: Garnier Nutrisse Truly Blond L Extreme Blondering

Garnier Nutrisse Truly Blonde blonderar håret genom att tillsätta en levande ton som ger ett naturligt och effektivt resultat. Färgen har det där typiskt Nordiska håret.

I kitet får du med en inpackning  med avokadoolja som vårdar håret intensivt och tillför näring efter blonderingen. Efterbehandlingen innehåller också ingredienser som tar bort eventuella gula toner.

Garnier Nutrisse har utvecklat hårfärger och blonderingar i decennier och produkterna har kontinuerligt förfinats och optimerats.

Det märks på den här produkten som tar krafttag på håret om du vill bli blond. Den har fått mycket bra recensioner och har väldigt många nöjda användare.


Budget: Eorol Blonderingsspray

Eorol blonderingsspray är ett superlätt sätt för dig att intensifiera ditt blonda hår eller få en lätt blond ton i ditt rågblonda hår.

Det här är en mild och skonsam variant som passar dig som bara vill ha en lätt blondering eller ta bort gula toner i ditt redan blonderade hår.

Den är också perfekt för dig som redan är blond och bara vill ha en liten touch up av håret. Du kan med fördel slinga håret med Eorol blonderingsspray.

Ett enkelt trick är att spraya håret med medlet och sedan föna håret med medlet i. Du kan också spraya det i håret och sedan vistas i solen för ett härligt solkysst hår.

Eorol innehåller kamomill som har vårdande egenskaper. Varumärket har också ett effektivt balsam som man kan använda i samband med att du använder Eorol blonderingsspray. Produkten finns också i flaska som du applicerar med bomullstuss.


Special: Depend Blondering för Mörkblondt-ljusblont Hår

En rätt unik blondering i sitt slag tack vare den komplexa formulan av bland annat veteprotein, aloe vera, och jojobaolja. Veteprotein bevarar hårets ursprungliga egenskaper och skyddar håret under blonderingsprocessen.

Jojobaoljan är fuktighetsbevarande och har en rad mjukgörande effekter som vårdar och återfuktar. Det här gör att detta är en blondering som är relativt skonsam för håret om man jämför med många andra.

Aloe vera har kraftigt återfuktande egenskaper och du får en härlig glans på håret. Beroende på utgångsläget för din egen färg anpassar du verkningstiden och med i köpet får du en färgkarta som hjälper dig att kontrollera vad som är lämpligast.

Blonderingen är också lämplig om du har ett redan tonat hår som håller på att tappa sin färg. Du får en naturlig och ljus nyans och det gäller också om du har gammal hårfärg som du vill ha bort och vill återställa den naturliga blonda färgen.

Våra utmanare

John Frieda Sheer Blonde Brilliantly Brighter Shampoo

Det här är inte ett blonderingsmedel i ordets riktiga bemärkelse, men effektiv och bra för en blonderad blondin att använda, så vi vill gärna tipsa om denna.

Har du ett livlöst och svårstylat hår som är slitet av alla blonderingar och som dessutom börjar glida in i gula, oönskade toner kan vi varmt rekommendera den här blonderingen. Schampot neutraliserar gula toner och lyfter det blonda i håret.

John Frieda Sheer Blonde Brilliantly Brighter Shampoo vårdar och ger nytt liv till även de hårdaste blonderade håren. Produkten innehåller krossade pärlor som ger schampots välkända ljusreflektion till håret.


Mood Blonde Hårfärg 100 Ultrablond

Mood har tagit fram en produkt för våra allra blondaste, mest nordiska hår och här får du en ultrablond look utan att behöva dras med de förargliga gula nyanserna som så lätt sätter sig i ett blonderat hår.

För långt hår rekommenderas det att man använder två förpackningar för bästa resultat. Med den här kan du även blondera över grått hår och istället få en helblond nyans.


L'oréal Paris Préférence Ultra Light

Gillar du den där riktigt kalla, platinablonda looken? Då behöver du inte leta längre för L'oréal Paris har tagit fram en perfekt produkt för dig som vill ha de där riktigt kalla nyanserna. Formulan åtgärdar effektivt gula toner.

Den är även perfekt att avfärga håret med om du är blond och provat på andra nyanser. Den här kan du inte blondera håret med kraftigt utan den ljusar upp håret i tre steg, vilket är bra att veta.


Sheer Blonde Go Blonder Lightening Spray

Ett milt och bra medel som ljusar upp håret upp till två nyanser. Perfekt för dig som vill ha lätt solkysst sommarhår med vackra slingor i. Du har här en blandning av kamomill och citron som ger en naturlig blondering och du får ett gradvis ljusare hår.

Det här är perfekt även för dig som inte gillar drastiska förändringar utan vill ha en lite ljusare ton och ha järnkoll på processen hela vägen. Du använder det upp till fem gånger i rad och ditt hår blir en nyans ljusare varje gång.


Malibu C Malibu Blondes Collection Kit

Malibu har tagit fram ett perfekt litet kit så att du kan underhålla håret mellan de stora blonderingarna. Det är den perfekta uppfräschningen av din blondering och innehåller även 4 intensiva behandlingar som hjälper dig att bevara den blonda nyansen.

Det här schampot hjälper till att effektivt återfukta och vårda håret på bäst sätt. Det är en väl värd investering att beställa hem Malibu C Malibu Blondes Collection Kit.


Schwarzkopf Blonde Anti-Yellow Color Spray

Ett blonderingsschampo som vårdar och håller de gula tonerna borta mellan dina mer intensiva färgningar. De gula tonerna kontrolleras med produktens lila pigment, samt mineralpartiklar.

Produkten är unik eftersom den också innehåller ett UV-skydd, något som verkligen blonderat hår har glädje av då ett redan slitet, blonderat hår inte alls mår särskilt bra av sommarens starka solstrålar och salta bad.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals