Bästa body butter 2024 – Välmående, återfuktad och fräsch hud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi är många som har torr hud, men som tur är finns det mängder av härliga produkter som återfuktar snabbt. Med rätt hudvård går det alltid att fixa även den torraste huden, oavsett årstid.

Body butter är lyx på burk 

För dig som känner att en body lotion inte är tillräckligt rik i konsistensen är body butter svaret på dina önskningar. Är du rädd för att det ska kännas kladdigt behöver du inte oroa dig. Med body butter får du ordentligt återfuktad och välmående hud utan att det känns ofräscht och kladdigt, trots en rik konsistens.

Det känns också lite lyxigare med body butter om vi jämför med exempelvis body lotion eller andra kroppskrämer. 

Vi har valt ut våra favoriter inom detta segment och dessutom har vi tagit med ett flertal utmanare för att försäkra oss om att alla ska kunna hitta sin favorit i vårt test. 

Vår premiumvinnare är Laura Mercier Fresh Fig Body Butter och vår favorit i mellanprisklassen är Clinique Deep Comfort Body Butter. Budgetvinnaren är Weleda Skin Food Body Butter. Vi har även tagit med en specialare och det är Davines Authentic Replenishing Butter Face/Hair/Body.

Premium: Laura Mercier Fresh Fig Body Butter

Med Laura Mercier Fresh Fig Body Butter får du ett riktigt härligt body butter som dessutom kommer i en ursnygg och exklusiv förpackning. Detta är en underbart återfuktande och mjukgörande produkt som passar såväl torr hud och normal hud. 

Kroppen sveps in i denna väldoftande lotion och med ett innehåll av bland annat sheasmör är det högsta kvalitet på både ingredienser, känsla och doft.

Fördelar

 • Lyx när den är som bäst
 • Varm doft

Nackdelar

 • Priset

Mellan: Clinique Deep Comfort Body Butter

Detta body butter absorberas snabbt och är ett bra val för torr hud. Clinique Deep Comfort Body Butter är ett självklart val som mellanvinnare då den har ett bra “lagom-pris” i kombination med hög kvalitet. 

Vi gillar både konsistens, design på förpackning, känsla på huden och resultat. Har du en hud som suktar efter rejäl återfuktning är detta tveklöst ett body butter för dig!

Fördelar

 • Subtil doft
 • Passar känslig hud

Nackdelar

 • Ej bra för resor (tung förpackning)

Budget: Weleda Skin Food Body Butter

Här har vi ett prisvärt body butter som är ett bra val för dig med känslig, torr och/eller kliande hud. Weleda Skin Food Body Butter har ett maffigt innehåll av naturliga ingredienser som resulterar i en hud som blir mer motståndskraftig och återfuktad. 

Detta body butter har en mild doft av lavendel och apelsin, vilket gör att dess doft både piggar upp och känns fräsch.

Fördelar

 • Passar mycket torr hud
 • E-vitamin vårdar och mjukgör

Nackdelar

 • Trist design

Special: Davines Authentic Replenishing Butter Face/Hair/Body

Davines Authentic Replenishing Butter Face/Hair/Body är en uppstickare då det bjuder på så otroligt många olika fördelar både för hud och hår. Detta är helt enkelt en mycket lyxig variant av “allt i ett”. Detta är alltså ett perfekt köp för dig som ogillar att ha många olika produkter. 

Produkten passar alla hårtyper och hudtyper, så vare sig du vill använda det i håret, på kroppen eller i ansiktet är det bara att köra på. Resultatet är hud och hår med lyster och spänst som är fyllt av fukt och näring.

Fördelar

 • Ursnygg design
 • 98 % av ingredienserna är av naturligt ursprung

Nackdelar

 • Extra rik konsistens passar inte alla

Köpguide - Bästa body butter

Vad är body butter och hur skiljer det sig från kroppskräm, lotion och olja?

Body butter är en av de hudvårdsprodukter som återfuktar bäst och det finns ett läckert utbud av väldoftande, behagliga och lyxiga varianter. Att det finns olika typer av body butter är bra. Det innebär att alla kan hitta en variant som passar både ens huds behov och ens plånboks storlek. Dessutom kan alla hitta en doft som passar perfekt!

Body butter används på samma sätt som kroppskräm, lotion och olja. Skillnaden är att det är rikare i sin konsistens. Då ett body butter är fetare än bodylotion ger det huden mer återfuktning. Detta gör att det passar extra bra under vintern. 

Många upplever att det blir för mycket av det goda under sommaren, så vårt tips är att du använder body butter under vinterhalvåret och body lotion, olja och/eller kroppskräm under sommaren.

Konsistens

Med ett body butter får du en hudvårdsprodukt som, med sin rika konsistens, oftast kommer i en burk. Då exempelvis en body lotion lätt kan pumpas ut från en flaska, eller hällas ut från en förpackning utan pump behöver du inte fånga upp produkten på samma sätt som med ett body butter.

Konsistensen gör, som nämnt, att ett body butter passar bäst under de kallare månaderna då vi tenderar att ha torrare hud. Det är dock så att många väljer att använda body butter på extra utsatta områden året om. 

Även om du använder en body lotion, olja eller en kroppskräm för att smörja största delen av kroppen kan du passa på att applicera body butter på exempelvis armbågar, knän och, till och med, hälar och fötter i vissa fall. Ju rikare konsistens, desto bättre för extra torra hudområden.

Är det så att du alltid är torr kan du självfallet använda dig av body butter året om.

Ingredienser i body butter

Ett body butter återfuktar extra mycket med hjälp av bland annat fettsyror. Exempel på sådana är linolsyra, oljesyra, palmitinsyra och stearinsyra. Fettsyror absorberas snabbt och ger extra återfuktning i ett och dessutom bildar de ett skyddande lager. Fukten kan kapslas in, vilket ger en intensivt återfuktad hud som känns len och mjuk.  

Då ett body butter har mer koncentrerade oljor och en body lotion har ett högre vatteninnehåll känns body butter betydligt mer krämiga. Det tar lite mer tid att massera in ett body butter, men det absorberas ändå tillräckligt snabbt för att det ska kännas behagligt. 

När det kommer till ingredienser i hudvårdsprodukter är det väldigt olika hur det ser ut från ett märke till ett annat. De mer exklusiva märkena proppar både body butter och andra hudvårdsprodukter fulla med fina och lyxiga ingredienser, medan de billigare varumärkena i många satsar på mindre lyx. 

Ingredienserna avspeglar sig förstås i priset, så vill du ha det bästa får du också vara beredd att betala för det. Det finns dock undantag år båda hållen. Det finns både billiga produkter med riktigt bra innehåll och dyra produkter med ett sämre innehåll.

Några exempel på ingredienser vi hittar i body butter är sheasmör, kakaosmör, solrosfröolja, Vitamin B5 (pantotensyra), glycerin, hyaluronsyra och alfahydroxisyra (mjölksyra). Det är alltid smart att titta efter vad som finns i den produkt man väljer, så se till att undersöka innehållsförteckningen på både body butter och annat innan du köper hudvårdsprodukter.

Dofter

Ofta är det på det viset att body butter inte bara har ett mer koncentrerat innehåll, utan även dofterna är mer koncentrerade. Detta gäller dock inte för alla body butter, vilket du kan se exempel på i vårt test, men det är generellt sett vanligt med mer stark doft på body butter än på andra återfuktande produkter till kroppen. 

Då body lotion ofta kommer med milda dofter som inte krockar med ens parfym är det ofta att föredra de dagar du använder dig av parfym. Det finns även oparfymerad body lotion som passar bra när du inte vill ha så mycket doft. Även andra kroppskrämer och olja finns med lite eller ingen doft. 

När vi tar oss en titt på body butter är det mer dofter i största allmänhet, men det finns vissa, exempelvis Clinique Deep Comfort Body Butter, som funkar perfekt för dig som inte vill svepas in i starkare dofter. 

Om du tillhör den kategori som inte gillar parfym, men ändå vill ha en fräsch doft efter duschen är body butter perfekt. Välj själv en doft som passar dig. Blir det fräsch citrus? Söt mandelolja? Kanske kokos eller vanilj? Blommigt? En doft av kakao eller kanske en doft av avokado?

Färger

Inte sällan är det så att ett body butter har färg av huvudingrediensen. Om du exempelvis väljer body butter med avokado är det ofta grönt, body butter med fikon eller ros är ofta ljust rosa medan exempelvis vanilj ofta har en svag gul färg. 

Body lotion och kroppskrämer är nästan uteslutande vita i sin färg, så det är en stor skillnad. Det finns naturligtvis många body butter som är vita i färgen och vissa body lotions och kroppskrämer som har en annan färg än vitt, men generellt kan det sammanfattas med att body butter är mer färgglada.

Förpackning

Förpackningen är ytterligare en sak som skiljer sig åt mellan body butter, olja, kroppskräm och body lotion. Med body butter är det i princip alltid förpackat i en burk. Body lotion och kroppskrämer är oftast förpackade i pumpflaska eller liknande medan olja kommer i lite olika förpackningar. 

Det är stora skillnader på hur mycket tid och eftertanke som läggs på designen på de burkar som används till body butter. Vi hittar allt från lyxiga varianter i glasburk till trista plastburkar. Sedan finns såklart allt däremellan, så det är inte svårt att hitta en variant som passar snyggt in i designen i badrummet.

Typer av body butter - vilka fungerar bäst för din hudtyp?

Att välja rätt kroppsvårdsprodukter är inte så svårt som du kanske tror. Det handlar i princip bara om att köpa den kroppsvård som stämmer överens med hudens behov för tillfället. De flesta har olika typer av kroppsvård beroende av årstid, så det bästa är att anpassa både kroppsvård och ansiktsvård efter årstid. 

Många behöver mer hjälp på traven under vintern och de flesta klarar sig med mindre återfuktning under sommaren. Det går antingen att växla mellan olika body butter, eller så kan du exempelvis ha en body lotion under sommaren och ett body butter under vintern. 

Regeln är att ju torrare hud du har, desto rikare konsistens av body butter ska du satsa på. För dig med torr hud är det viktigt att komma ihåg att smörja dig efter varje dusch då en torr hud ständigt har behov av återfuktning. 

Är det så att du har en normal hud, men ändå vill återfukta kroppen efter varje dusch kan du satsa på en variant med något mindre rik konsistens. Det blir lätt för mycket av det goda om huden inte är särskilt torr och då kommer du mest bara känna dig kladdig med ett alltför rikt body butter.

Kom ihåg att det är klokt att använda kroppsskrubb/kroppspeeling lite då och då. Använd dig av peeling till kroppen minst en gång i veckan. Det tar bort döda hudceller och gör att fukten från ditt body butter kan tränga ner ordentligt.

Så använder du body butter

Att använda sig av body butter är inte svårt. Dessutom är det riktigt härligt att sticka ner fingrarna i en burk med läckert body butter, så det är väldigt behagligt att använda! 

Det enda du behöver göra när du använder dig av body butter är att ta en liten klick med fingrarna och sedan är det bara att dra igång och börja smörja in huden. Hur du väljer att smörja in dig är upp till dig. 

Vissa gillar att börja med benen, andra tycker att det är trevligare att börja med andra delar av kroppen. Välj det som känns bäst för dig. Se till så att produkten tränger in ordentligt i kroppen så att den absorberas. Kom också ihåg att smörja armbågar och andra torra områden lite extra.

Kan jag applicera body butter på ansiktet?

Du ska absolut inte använda dig av body butter i ansiktet. Anledningen till det är att ett body butter är väldigt fet. Det är inte fett som behövs när du är torr i ansiktet, utan det är fukt i massor. 

Om du har väldigt torr hud i ansiktet kanske du tänker att det borde göra susen med ett extra fet body butter, men svaret är alltså nej! Använd dig istället av extra återfuktande produkter som är till för just ansiktet. Det finns mängder av härliga fuktmasker, fuktkrämer, peeling och annat läckert som fixar torr till extra torr, känslig och irriterad hud i ansiktet. 

Ett body butter täpper till porerna i ansiktet, vilket i sin tur skapar orenheter i ansiktet. Vill du slippa undan pormaskar, finnar och plitor är det alltså bäst att hålla sig till body butter till kroppen.

Kan jag använda body butter som handkräm?

Body butter, och även body lotion, funkar som handkräm om du inte har särskilt torra händer. Om du känner att du endast behöver “underhålla” huden så att den inte blir torr funkar det alltså bra med body butter. För dig med riktigt torra händer är det dock klokt att istället investera i en bra handkräm

Body butter är ofta parfymerade och då de inte är gjorda för att ta hand om narig hud kan det svida just på händerna. Det finns även många handkrämer som är parfymerade, men välj en utan parfym om du har väldigt torra och nariga händer.


Våra favoriter

Nu ska ni få ta del av våra vinnare bland body butter, så det är bara för er att göra er redo och se efter vilken som blir favoriten.

Premium: Laura Mercier Fresh Fig Body Butter

Laura Mercier Fresh Fig Body Butter har en underbar doft som kommer från färska Celeste fikon, aprikosnektar och ylang-ylang. Det är med andra ord en spännande, sensuell och frisk doft som känns mycket exklusiv. Doften sitter kvar i flera timmar, vilket är ett stort plus. 

Denna produkt har en extra läcker konsistens som är både len och krämig. Det är med andra ord inte bara doften som är lyxig, utan även konsistensen vittnar om att detta är en premiumprodukt av bästa sorten. Även innehållet där vi bland annat hittar sheasmör och extrakt från silke ger en exklusiv känsla till denna produkt. 

Laura Mercier Fresh Fig Body Butter känns inte kladdig eller fet, utan den ger näring och fukt till huden samtidigt som den känns behaglig och silkesmjuk på huden. Den absorberas alltså snabbt och det gör att den är praktisk även när du har lite bråttom.

Om du vill kan du köpa en handkräm i samma doft. Det finns även en underbar Soufflé Body Cream i samma doft från samma märke.

Fördelar

 • Lyx när den är som bäst
 • Varm doft

Nackdelar

 • Priset

Mellan: Clinique Deep Comfort Body Butter

Clinique Deep Comfort Body Butter kommer i en rejäl förpackning som har ett läckert silverlock. Den gör sig med andra ord fint i badrumsinredningen. 

Att detta body butter har en svag, mjuk och fin doft är ett stort plus. Doften lägger sig snabbt, vilket även det är en fördel. Detta är ett perfekt val för dig som använder parfym och som även vill ha ett body butter. 

Detta är, likt vår premiumvinnare, en lyxig produkt både vad gäller konsistens och känsla. När det kommer till resultat är detta en riktig vinnare. Den fuktar torr hud samtidigt som den vårdar och mjukgör hela kroppen. Även armbågar, hälar och knän blir mjuka och fina med Clinique Deep Comfort Body Butter. 

Då denna produkt passar känslig hud behöver du inte oroa dig över att den ska svida när du applicerar den på din torra hud. Den passar även dig med normal hud, så det är inte bara personer med extra torr hud som kan använda den.

Du kan även köpa duschkräm och handkräm i samma serie, om du vill det.

Fördelar

 • Subtil doft
 • Passar känslig hud

Nackdelar

 • Ej bra för resor (tung förpackning)

Budget: Weleda Skin Food Body Butter

Weleda Skin Food Body Butter är en ekocertifierad produkt med 100 % naturliga ingredienser, varav 80 % är ekologiska. Den är dessutom 100 % vegansk och har märkningen UEBT “SOURCING WITH RESPECT”. Produkten är också certifierad av NATRUE. 

Produkten ger intensiv vård för uttorkad hud samtidigt som den lugnar. Den är med andra ord perfekt för irriterad och/eller narig hud. Har du exempelvis extra torr hud under vintern är detta en perfekt produkt att använda. Den är också perfekt för dig som har torra armbågar, hälar eller knän. 

Den går snabbt in i huden utan att lämna en kladdig yta och den är även mycket smidig att applicera. Då produkten skyddar mot uttorkning är den ett ypperligt val för dig som vill ha en kroppsprodukt som ger fukt samtidigt som den skyddar huden fram tills nästa insmörjning.

Weleda Skin Food Body Butter innehåller bland annat kakaosmör, sheasmör, kamomillextrakt, ringblomsextrakt och styvmorsviolextrakt. Dessa ingredienser ger tillsammans en återfuktad och slät hud med fin lyster.

Om du vill spana in fler produkter från Weleda Skin Food-serien hittar du fler godbitar bland annat här.

Fördelar

 • Passar mycket torr hud
 • E-vitamin vårdar och mjukgör

Nackdelar

 • Trist design

Special: Davines Authentic Replenishing Butter Face/Hair/Body

Davines Authentic Replenishing Butter Face/Hair/Body sticker ut av flera anledningar, men en av de främsta skillnaderna mellan detta body butter och de flesta andra är att detta kan användas både för kropp, ansikte och hår

Som nämnt ovan är det inte en bra idé att använda ett “vanligt” body butter för ansiktet, men just detta är alltså anpassat för att passa överallt. 

Din hud får spänst, näring, elasticitet och fasthet vid användning. Det innehåller antioxidanter som skyddar huden från yttre påfrestningar. Huden skyddas mot fria radikaler och det gör att denna produkt hjälper till att motverka förtida åldrande. 

Doften är frisk och fräsch, den innehåller både jojobaolja, sesamolja och sheasmör och dessutom ger Davines Authentic Replenishing Butter Face/Hair/Body både lyster och glans. 

Du kan jämföra detta body butter med andra dito som är extra rika i sin konsistens. Ett exempel på en produkt du kan jämföra med är Essence Haitian Shea, vilket du kan hitta mer information om här.

Fler härligheter från Davines hittar du bland annat här.

Fördelar

 • Ursnygg design
 • 98 % av ingredienserna är av naturligt ursprung

Nackdelar

 • Extra rik konsistens passar inte alla

Våra utmanare

Då det finns så mycket härligt att välja mellan inom detta segment har vi valt ut sju stycken extra produkter till er. Det är bara att spana in både topplista och våra favoriter som utmanar - vi garanterar att ni kommer att hitta minst en favorit.

Hawaiian Tropic After Sun Coconut Body Butter

Hawaiian Tropic After Sun Body Butter är den perfekta produkten för dig som vill ha kokosdoftande återfuktning året runt. Detta är nämligen ett body butter som kan användas både som after sun produkt och som en “vanlig” återfuktare.

Konsistensen är härligt krämig och den återfuktar under 12 timmar. Huden blir både smidig och mjuk och då den bjuder på ett innehåll med både A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin är detta helt klart ett bra val.

Fördelar

 • Bra som after sun lotion

Nackdelar

 • Stark doft av kokos passar inte alla

Moroccanoil Body Butter

Med Moroccanoil Body Butter får du en produkt som ger långvarig återfuktning med både sheasmör, kakaosmör och mangosmör i en läcker blandning. Dessutom hittar vi bland annat avokadoolja, olivolja och granatäpple bland ingredienserna. Denna mix resulterar i en mjuk och len hud. 

Den absorberas snabbt, så du behöver inte oroa dig över att den ska kladda av sig på kläderna. Det finns dock en sak som stannar kvar ett tag på huden och det är den härliga doften. Du kommer snabbt att känna igen doften på detta body butter då det doftar av Fragrance Originale - Moroccanoils signaturdoft.

Moroccanoil har även en annan mycket trevlig produkt - Moroccanoil Body Soufflé som vi kan rekommendera, om ni tycker att den känns mer spännande än deras body butter. Du kan också passa på att applicera Moroccanoil Shimmering Body Oil efteråt, om du vill ha lite glow.

Fördelar

 • Parabenfri
 • Arganolja

Nackdelar

 • Något otymplig burk

Biotherm Beurre Corporel

Med detta body butter från Biotherm får du doften från deras ikoniska Lait Corporel, vilket uppskattas av de flesta då det är en mycket uppskattad och populär doft. Du kan använda detta body butter endast på extra utsatta områden, eller så kan det användas över hela kroppen. Det är upp till dig att avgöra. 

Biotherm Beurre Corporel Body Butter är ett body butter som är berikat med sheasmör och det gör så att huden blir både len och genomfuktad. Hudens elasticitet förbättras och formulan ger näring och lugnar huden.

Detta body butter är något mindre rikt i konsistensen än vissa andra produkter inom denna kategori och påminner därför lite om exempelvis Neutrogena Hydro Boost Body Gel Cream.

Fördelar

 • Doften passar med annat från Biotherm
 • Bra pris

Nackdelar

 • Lite “plastig” förpackning

Estelle & Thild Citrus Menthe Nourishing Body Butter

Estelle & Thild Citrus Menthe Nourishing Body Butter är en härlig produkt som innehåller både jojobafröolja och sheasmör. Det vårdar, mjukgör och gör att huden blir len som silke. 

Detta är ett body butter som återfuktar på djupet och vill du ha extra djupgående återfuktning kan du använda Estelle & Thild Citrus Menthe Renewing Body Scrub innan applicering. 

Det är ekologiskt och det absorberas snabbt av huden, trots att det har en rik konsistens. Vi ger en tumme upp för att det är tillverkat i Danmark och att det är 100 % naturliga ingredienser. Här får vi både ekologiskt, naturligt och veganskt i ett.

Vill du hellre ha body butter från Estelle & Thild med en annan doft hittar du samma bra body butter i doften “Vanilla Tangerine” här.

Fördelar

 • Stilren förpackning
 • Vegansk

Nackdelar

 • Inte så drygt

Meraki Body Butter Linen Dew

Meraki Body Butter Linen Dew hjälper huden så att den blir mjuk, len och återfuktad, Med ingredienser som exempelvis olivolja, solrosolja, mandelolja och sheasmör lindras torr hud utan att huden känns varken kladdig eller fet. 

Det doftar av pepparmynta och patchouli och det har en behaglig konsistens som gör att det känns skönt på huden vid applicering. Detta body butter passar torr till väldigt torr hud, men det är även bra för dig med normal hud.

Vill du testa andra produkter ur samma serie från Meraki hittar du det här.

Fördelar

 • Aloe Vera
 • Certifierat av Ecocert Cosmos

Nackdelar

 • Ganska stark doft

Comfort Zone Sacred Nature Body Butter

Comfort Zone Sacred Nature Body Butter ger dig sammetslen hud med hjälp av både sheasmör och burritiolja. Det förstnämnda är återfuktande medan det sistnämnda ger antioxidanter. Det är ett body butter som ger vacker lyster och en känsla av återfuktning på djupet.

I kombination med ekologiskt Scientific Garden Extract (myrten, granatäpple och fläderbär) fixar detta body butter så att torrhet reduceras, elasticitet förbättras och att huden skyddas från UV-strålning och fria radikaler. Det ger också en antiinflammatorisk effekt samtidigt som hudens mikrocirkulation skyddas.

Du hittar fler produkter från Comfort Zone här.

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Främjar antimikrobiell aktivitet

Nackdelar

 • Högt pris

I LOVE Exotic Fruits Body Butter

I LOVE Exotic Fruits Body Butter är en läcker “frukt-chock” med både mango, grapefrukt, ananas och vattenmelon. Bland ingredienserna hittar vi både kokosolja och sheasmör, E-vitamin, aloe vera och naturliga fruktextrakt

Produkten är helt fri från parabener och silikoner och det innehåller inga animaliska ingredienser. Dess härligt krämiga konsistens känns lyxig och fräsch på samma gång och det bästa är att denna produkt går in så fint i huden.

Vill du hellre ha en annan doft på detta body butter kan du välja mellan bland annat fläder, viol eller ros.

Fördelar

 • Tillverkat i England
 • 85 % naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Endast för dig som gillar fruktig doft

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals