Bästa body scrub 2024 – Len hud med fräsch lyster

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Känner du att det är dags att ta dig en titt på bästa body scrub för tillfället? Redo för fantastiskt ren, fräsch och len hy? En bra peeling tar bort döda hudceller och torr hud på ett kick. Sedan är det bara att följa upp med body lotion, body butter eller kroppsolja. Det är också perfekt att använda innan du applicerar brun utan sol.

Body scrub - pigg, vacker och återfuktad hud 

Med en kroppsskrubb ger du huden möjlighet att andas samtidigt som blodcirkulationen ökas. Dessutom lämnas huden mjuk och fräsch. Att huden även kan ta till sig återfuktande produkter efter peeling gör att det är en produkt alla bör ha hemma. Använd kroppsskrubb minst en gång i veckan för att underhålla din hud. 

Att peela ansiktet är något de flesta gör ett par gånger i veckan, men att peela kroppen kan vi lätt glömma bort. Det finns mängder av härliga body scrubs som bara väntar på att du ska ta dig tid att använda dem. Det är med andra ord bara för dig att hänga med oss nedan och välja ut din favorit bland våra bästa body scrub. 

Vi har valt ut fyra favoriter och vår premiumvinnare är Dermalogica Thermafoliant Body Scrub. Vår favorit i mellanklassen blev Rituals The Ritual of Sakura medan budgetvinnaren blev Weleda Pearl Body Scrub Birch

Vi har även tagit med en specialare som sticker ut näsan lite extra. Valet föll på Sol de Janeiro Bum Bum Body Scrub med magisk doft och lyxkänsla.

Premium: Dermalogica Thermafoliant Body Scrub

Dermalogica Thermafoliant Body Scrub är en väldigt lyxig och lättanvänd body scrub. Då den inte har någon “parfymerad” doft passar den alla, även dem med känslig näsa. Resultatet är en fräsch hud som är rengjord på djupet. 

Med denna premiumprodukt märker du stor skillnad redan efter första användningen. Den ger både lyster och en slät hud då den effektivt tar bort glåmig och trött hud. De döda hudcellerna sveps med utan problem, vilket gör att du inte behöver skrubba mer än nödvändigt.

Fördelar

 • Havssalt förbättrar hudens egen fukthalt
 • Idealisk som “vinter-scrub”

Nackdelar

 • Inte så dryg

Mellan: Rituals The Ritual of Sakura Sugar Scrub

Rituals The Ritual of Sakura Sugar Scrub ger dig en väldoftande och återfuktad hud snabbt. Denna body scrub exfolierar dessutom din hud varsamt, så den passar alla hudtyper. Huden blir mjuk och följsam efter användning och är enligt många den bästa body scrub på marknaden. 

Doften av körsbär förtrollar samtidigt som rismjölk verkar näringsgivande. Vi gillar även den snygga förpackningen som ger badrummet lite lyxig touch.

Fördelar

 • Finns fler produkter i samma doftserie
 • Effektiv

Nackdelar

 • Inget för känsliga näsor

Budget: Weleda Pearl Body Scrub Birch

Weleda Pearl Body Scrub Birch är en perfekt budgetprodukt. Den levererar nämligen både vad gäller resultat och känsla. Produkten är lagom rivig mot huden när du masserar in den över kroppen. Använd den en gång i veckan för ett hållbart och återfuktat resultat. 

Den fräscha doften kommer från äkta eteriska oljor. Då scrubben är fri från onaturliga ämnen är den det perfekta valet för dig som gillar att endast använda dig av naturlig hudvård.

Fördelar

 • Silikonfri
 • Naturliga doftämnen

Nackdelar

 • Saknar lyxkänsla

Special: Sol de Janeiro Bum Bum Body Scrub

Här har vi en riktig liten läckerbit som passar perfekt för sommaren, eller när du vill ha strandkänsla mitt i vintern. Sol de Janeiro Bum Bum Body Scrub har många fina egenskaper varav innehållet av guarana, cupuaçfrön och sockerkristaller är de främsta. 

Den funkar fint för alla som vill ha supermjuk hud. Den är även ett bra val för dig som ska applicera brun utan sol efter duschen. För dig som vill ha en doft av karamell och pistasch är detta helt klart den bästa body scrub.

Fördelar

 • Superlyxig
 • Ikonisk doft

Nackdelar

 • Lätt skimrande resultat passar inte alla

Köpguide - Bästa body scrub

Vad är body scrub?

En body scrub är som en ansiktsbehandling för kroppen. På samma sätt som det krävs att du peelar ansiktet ett par dagar i veckan behöver även de döda hudcellerna på kroppen skrubbas bort. Med rätt produkter och ingredienser kan du åstadkomma en len, mjuk, återfuktad hy med lyster från topp till tå. 

Vare sig du väljer att köpa en body scrub, eller om du väljer en hemmagjord kroppsskrubb ska du använda cirkulära rörelser när du applicerar produkten på huden. Detta gör att huden blir ren och exfolierad utan att du går för hårt fram. Väljer du en av de produkter vi valt ut som bästa body scrub, eller en av våra utmanare, kommer din hud garanterat att må bra.  

Det finns, som ni kan se ovan, många fördelar med body scrub. Exfoliering gör huden ren på djupet, vilket är anledning nog att använda body scrub. Att huden sedan har lättare att ta till sig återfuktande produkter som appliceras efter duschen är nästa stora superplus. 

Precis som att det är bra att peela ansiktet innan du använder mask, krämer, serum med mera är det bra att använda kroppspeeling. Det är därför ett bra val för dig som ogillar krämer, oljor och lotioner på kroppen. Med en bra body scrub kan du se till så att din hud är fint återfuktad utan att få några torra partier. 

Om du tycker att du vill ha en lite mildare body scrub till kroppen kan du satsa på att ha två stycken till din kropps olika delar. En lite grövre som du använder till armbågar, hälar och/eller knän och en lite mildare som du använder till resten av kroppen som är mindre grov och därför också mer känslig.

Innehåll och ingredienser i body scrub

En body scrub är ofta grovkornig och har en tjock konsistens. Då huden i ansiktet är betydligt känsligare än huden på kroppen är det så att du kan ösa på med riktigt grov peeling till kroppen. Det är tillfredsställande att känna att skrubben verkligen tar, så var inte rädd för den tjocka konsistensen, eller för de grova kornen. 

Huden förnyar sig på egen hand och ersätter hudcellerna, men en body scrub hjälper till så att det går fortare. Det är därför huden får ny härlig lyster och en len och slät yta. Olika body scrubs innehåller olika ingredienser, så det är lätt att hitta en, som blir enligt dig din bästa body scrub, med ett innehåll som passar ens egna önskningar. 

Du kan välja mellan saltskrubb, sockerskrubb, eller skrubb som innehåller bambu eller ris. Det vanliga är att en känslig hy ska satsa på sockerskrubb medan en torr hy mår bra av saltskrubb. Om du hellre vill satsa på något lite utöver det vanliga kan du testa body scrub som innehåller rispartiklar och rismjölk.

Bland våra vinnare av bästa body scrub ser innehållet lite olika ut. Vår premiumvinnare från Dermalogica innehåller bambu och havssalt medan vår mellanvinnare från Rituals innehåller rismjölk och rispartiklar. Budgetvinnaren och vår specialare exfolierar båda med hjälp av socker.

Vilket är bättre, socker eller saltskrubb?

Vilken typ av body scrub som passar dig har att göra med vilken hudtyp du har. Det är naturligtvis också så att det finns annat som spelar in i valet av skrubb. Bästa body scrub för dig kan vara ett mindre bra val för din kompis. 

I vissa fall kan det vara en doft som du gillar, eller kanske en snygg förpackning. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till val av body scrub - det är bara att köra på den du tycker känns härligast. 

Som nämnt ovan är det klokt att välja en saltskrubb om du har torr hy. Är du känslig ska du satsa på sockerskrubb. Har du en tålig hy som klarar av det mesta är det fritt fram att testa vad som helst. Är det istället så att du är känslig och ofta reagerar på hudvårdsprodukter är det klokt att satsa på en body scrub som är särskilt anpassad för extra känslig hud.

Är kroppsskrubb bra för din hud?

Svaret på den frågan är ja. Kroppsskrubb är lika bra för din hud som en ansiktspeeling. Att bli av med döda celler från huden är viktigt inte bara för att känna sig ren, utan det är även viktigt för att huden inte ska bli glåmig och trist. 

Huden behöver exfolieras, det är både hudterapeuter, hudläkare och andra specialister överens om, så det är bara att skrubba loss.

Du ska naturligtvis inte överanvända en body scrub, utan håll dig till cirka 1-2 gånger i veckan fördelat över veckans dagar. Att använda body scrub två dagar i rad är ingen höjdare, utan det är bättre att använda det exempelvis söndag och onsdag.

Vilka är fördelarna med body scrub?

Fördelarna med body scrub är att porerna blir rena på djupet och att huden får hjälp med att bilda nya hudceller. Huden blir mjuk och len som en babyrumpa och den fina lystern som åker med på köpet tackar vi knappast nej till. Oavsett vilken du anser vara bästa body scrub efter att du testat dig fram kommer du att kunna njuta av de många fördelarna.  

Vi har redan omnämnt vikten av exfoliering när det kommer till absorbering av andra produkter och det är helt klart en av de främsta fördelarna. Använd bra återfuktande produkter efter att du peelat huden så blir huden extra återfuktad jämfört med de dagar du inte använder body scrub. 

Det är också bra för att slippa inåtväxande hårstrån och för att motverka rynkor. Du hjälper alltså huden så att den inte åldras lika snabbt och sedan tillkommer fördelen att det är väldigt behagligt att använda body scrub. 

Lägg sedan till att det är bra innan du applicerar brun utan sol och att benen blir extra lena om du peelar innan rakning så har du en riktig dunderprodukt.

Vilken är den bästa kroppsskrubben?

Vilken produkt som anses vara bästa body scrub skiljer sig från en person till en annan. Vissa gillar exempelvis varianter som doftar mycket medan andra vill ha en naturlig doft, eller ingen doft alls. Sedan är det också så att vissa vill satsa på lyxiga och dyra body scrubs medan andra hellre satsar på billigare produkter. 

Då det är så att olika body scrub passar olika hudtyper är det också så att en scrub kan vara perfekt för en person medan den är för grov eller för mesig för en annan person. 

För att hitta den kroppsskrubb som är bäst för dig ska du tänka på att den ska vara lämplig för just dig. Det spelar ingen roll hur mycket det talas om en produkt, det garanterar inte att din hud gillar den. 

Bland våra bästa body scrub varianter hittar du dem som vi anser är de bästa på marknaden för tillfället. Det finns något för alla, så vare sig du vill ha en sockerskrubb, en saltskrubb eller något annat spännande kan du hitta det i vår topplista och bland våra utmanare. Det är bara att kolla igenom testet och välja och vraka.

Så använder du en kroppsskrubb

En kroppsskrubb är inte svår att använda. Det finns dock olika sätt att använda en body scrub och här är det upp till var och en att avgöra vilket sätt som är det bästa. Vissa tycker om att använda en kroppsskrubb på torr hud medan andra föredrar att applicera den i duschen. Det vanliga är att det rekommenderas att den används på fuktig hud.

Det är också så att det råder delade meningar om huruvida en skrubbvante ska användas tillsammans med peelingen eller inte. Det är bara att testa sig fram för att hitta rätt metod. När det kommer till hur hårda rörelser som ska användas är det mjuk och skonsam applicering som gäller. Du ska alltså inte skrubba hårt, utan låt skrubben göra jobbet. 

Kom ihåg att skölja huden ordentligt efter användning, torka huden och välj sedan ut din favorit bland dina återfuktande produkter. Sedan är det klart.

Hur ofta ska du använda en kroppsskrubb?

Det är lockande att överanvända såväl ansiktspeeling som kroppsskrubb och vi vet hur svårt det kan vara att begränsa sig till ett par gånger i veckan. Det är ju otroligt skönt varje gång, så det är lätt att önska att det gick att använda body scrub varje dag. Huden måste få lite tid att återhämta sig mellan gångerna, så håll dig till 1-2 gånger i veckan.

När ska jag applicera kroppsskrubb?

De flesta är överens om att en kroppsskrubb ska appliceras efter att du tvättat dig med tvål, duscholja, eller duschcreme. Vissa föredrar att använda kroppsskrubb direkt istället, vilket innebär att du hoppar över den vanliga rengöringen. Vilket som helst av dessa två sätt är bra.

Ska jag använda kroppsskrubb varje dag?

Nej, du ska inte använda dig av kroppsskrubb varje dag då detta går illa åt huden. För att huden ska kunna ta till sig av allt det härliga som en body scrub ger är det viktigt att använda den rätt. Det första att lära sig är just att inte använda sig av skrubb dagligen. Gör du det kommer huden att bli uttorkad och känslig istället för mjuk, len och full av lyster.

Finns det några nackdelar med body scrub?

Det finns inga nackdelar med body scrub så länge du väljer en som passar din hudtyp och så länge du inte använder dig av det för ofta. Det krävs också att du är försiktig om du ska vara i solen. Skrubba inte direkt innan du ska ut i solen, utan gör det istället kvällen innan, eller helst några kvällar innan. 

Det kan vara lite riskabelt med vissa okända budgetmärkens produkter. Välj därför helst en produkt som det talas mycket om, eller en av de produkter som vi valt ut bland bästa body scrub. På så sätt är du säker på att det är en pålitlig kroppspeeling.


Våra favoriter

Vi har spanat runt i det stora utbudet och valt ut de som vi tycker är bästa body scrub på marknaden för tillfället. Nedan får du en utförlig beskrivning av produkterna i vår topplista, så det är bara att haka på för att se efter vad just du faller extra mycket för.

Premium: Dermalogica Thermafoliant Body Scrub

Denna härligt värmande body scrub renar och vitaliserar huden på ett underbart fräscht sätt. Dermalogica Thermafoliant Body Scrub innehåller både vitt te, olja från grapefrukt och tea tree, lakritsrot, kaffeböna, aloe vera och kamomill. Detta innehåll gör att huden inte bara blir ren på djupet, utan det tillförs även viktiga antioxidanter.

Den peelande effekten kommer från enzymer från papaya och extrakt från indisk bambu. Dessutom innehåller produkten havssalt och mjölksyra, vilket även det bidrar med peelande effekt. Huden lämnas alltså slät med fin lyster med hjälp av naturliga ingredienser, vilket ger extra plusbetyg. 

Med hjälp av växtsteroler, ceramider, glykolipider, kamomill, lakrits, vitt te och kaffebär skyddas huden samtidigt som den mjukgörs och stärks. 

Ta så mycket produkt du tycker behövs. Det rekommenderas att du använder 1 tesked till hela kroppen, men många känner att det behövs lite mer än så för full effekt. Dermalogica Thermafoliant Body Scrub är lätt att använda - det är bara att applicera på fuktig hud och massera in kroppsskrubben.

Använd antingen Dermalogica Body Hydrating Cream eller Dermalogica Phyto Replenish Body Oil efter att du använt kroppsskrubben. Dermalogica Conditioning Body Wash passar perfekt före en body scrub, så den kan du använda i samband med denna body scrub.

Fördelar

 • Havssalt förbättrar hudens egen fukthalt
 • Idealisk som “vinter-scrub”

Nackdelar

 • Inte så dryg

Mellan: Rituals The Ritual of Sakura Sugar Scrub

Rituals The Ritual of Sakura Sugar Scrub fixar torr och trist hud snabbt och effektivt. Dess doft är väldigt trevlig, om du tycker om körsbärsblomster då den har en stark, söt doft som fyller hela badrummet vid användning. 

Med en läcker blandning av oljor som mjukgör huden och socker som varsamt exfolierar är detta en drömmig body scrub för de flesta. Den passar även den allra mest torra huden, vilket gör att den är perfekt för armbågar, knän och hälar. Har du allmänt torr hud är Rituals The Ritual of Sakura Sugar Scrub med andra ord ett klockrent val.

För bäst resultat ska du massera in denna body scrub på fuktig hud. Använd cirkulära rörelser och var försiktig så att du inte skrubbar för hårt. Skölj sedan bort produkten med varmt vatten. Du kan använda denna body scrub 1-2 gånger i veckan. 

Med denna body scrub håller sig huden mjuk länge, så den är väl värd den lilla extra stunden i duschen.

Vill du ha andra läckerbitar till hudvård från samma serie hittar du fler produkter från The Ritual of Sakura bland annat här.

Fördelar

 • Finns fler produkter i samma doftserie
 • Effektiv

Nackdelar

 • Inget för känsliga näsor

Budget: Weleda Pearl Body Scrub Birch

Med Weleda Pearl Body Scrub Birch får du en kroppsskrubb som ger jämn, slät och mjuk hud. Den är extra skonsam och hudvänlig vilket bland annat märks på att den inte stör hudens egen normala balans. 

Att skrubben dessutom innehåller utdrag av handplockade björkblad är extra lyxigt. Dessa har nämligen en stimulerande effekt och ökar elasticiteten i huden. 

Med små vaxpärlor från carnauba- och bivax masseras och exfolieras din hud på ett sätt så att blodcirkulationen ökas. Även förnyelsen av celler förbättras utan att huden torkar ut. Weleda Pearl Body Scrub Birch rengör huden med hjälp av milda sockertensider medan aprikoskärnolja verkar återfettande på huden.

Den doftar väldigt fräscht av kardemumma och citrus. Doften känns väldigt lyxig, så här får du en “exklusiv” känsla, trots att det är en budgetprodukt. Det kan ju knappast bli bättre. Den finns att köpa både i skönhetsbutiker och i hälsokostbutiker, så detta är en av de bästa body scrub vad gäller lätthet att hitta produkten.

Fördelar

 • Silikonfri
 • Naturliga doftämnen

Nackdelar

 • Saknar lyxkänsla

Special: Sol de Janeiro Bum Bum Body Scrub

Här kommer ytterligare en body scrub som, likt Rituals The Ritual of Sakura, har en lite starkare doft. Den passar alltså inte dig med känslig näsa. För dig som däremot tycker om spännande dofter är detta en urläcker produkt. 

Konsistensen på Sol de Janeiro Bum Bum Body Scrub är väldigt lyxig då den är mjuk med små skrubbkorn som känns som sand. Huden lämnas väldigt mjuk och len och som en liten extra specialgrej ger den även ett lätt skimmer. Den ger näring till huden och den exfolierar utan mikroplaster. 

Skrubbens innehåll gör att huden blir varsamt, men effektivt, exfolierad. Sol de Janeiro Bum Bum Body Scrub torkar inte heller ut huden, utan den gör att huden känns återfuktad. Efter att du skrubbat huden är det perfekt att följa upp med klassikern Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream. Då blir resultatet ännu mer fantastiskt.

När du använder denna skrubb ska du ta en generös mängd i händerna och sedan applicera på fuktig hy. Den passar att använda över hela kroppen, men kom ihåg att vara lite extra noggrann vid armbågar, hälar och knän. Om du vill så kan du använda denna skrubb till hela foten, även mellan tårna, för en lyxig spakänsla.

Fördelar

 • Superlyxig
 • Ikonisk doft

Nackdelar

 • Lätt skimrande resultat passar inte alla

Våra utmanare

Då det finns så otroligt många härliga body scrubs har vi tagit med sju extra produkter som vi tycker om. De hamnade inte på topplistan över bästa body scrub, men då de inte hamnade kort därefter är de med i en egen lista som utmanare. Ta dig en titt - kanske blir din favorit en av dessa?

Babor SPA Energizing Body Scrub

Babor SPA Energizing Body Scrub innehåller både salt och socker, vilket gör att den passar alla hudtyper. Detta är en body scrub som verkar både förnyande och energigivande, så efter att du använt den kommer du att känna dig pigg och fräsch. Även doften bidrar till att du känner dig lite extra härlig. 

Skrubben innehåller naturliga växtbaserade oljor som kommer från druvkärnor och oliver. Det är med andra ord ett lyxigt innehåll som tar väl hand om din hud. Döda hudceller exfolieras bort samtidigt som hudförnyelsen stimuleras.

Vill du ha en body lotion i samma serie hittar du det här. Den är perfekt att använda efter att du använt kroppsskrubben.

Fördelar

 • Perfekt för ojämn hudstruktur
 • Silkeslent resultat

Nackdelar

 • Lite svår att applicera

Björk & Berries Scrub Soap

Björk & Berries Scrub Soap innehåller pilbark och nypon. Tvålen rengör samtidigt som den stimulerar cellförnyelsen och den är behaglig att massera över kroppen. Att detta är en body scrub i fast form gör att den sticker ut i mängden. Vill du prova på det är alltså detta helt rätt val.

Produkten är både ekologisk och vegansk. Samtidigt som den exfolierar ger den fukt till huden. Med olika exfolierande ingredienser i kombination med vårdande oljor blir resultatet en strålande, mjuk och förnyad hud.

Fördelar

 • Tillverkad i Sverige
 • Fräsch

Nackdelar

 • Aningen dyr

Biotherm Bath Therapy Invigorating Blend Body Scrub

Biotherm Bath Therapy Invigorating Blend Body Scrub innehåller 100 % naturliga exfolierande korn av arganpulver och perlit. Denna kombination av ingredienser gör att denna body scrub varsamt kan avlägsna döda hudceller samtidigt som den jämnar ut hudytan.

Den innehåller både ingefära och mynta, så doften är väldigt fräsch. Du kan köpa en body creme i samma serie här och en duschskum som matchar doft och känsla här.

Fördelar

 • Verkar uppiggande på kropp och sinne
 • Återfuktar bra

Nackdelar

 • Kunde varit lite mer “rivig”

Clarins Exfoliating Body Scrub

Clarins Exfoliating Body Scrub hjälper huden att bli både mjukare, fastare och mer elastisk. Den är härligt aprikosfärgad och doften av blommor är väldigt härlig. Bland ingredienserna hittar vi bland annat bambupuder, moringaextrakt, lakritsextrakt, mimosa, tenuiflora, sheasmör och cyamopsis derivat.

Kornen i denna body scrub är mjuka och små, vilket gör att de är lätta att skölja av. De tar snabbt bort orenheter och döda hudceller, så det är en effektiv kroppsskrubb, trots att den är mild.

Fördelar

 • Subtil doft
 • Funkar på känslig hy

Nackdelar

 • Dyr

Nivea Creme Peeling Shower & Scrub

Med Nivea Creme Peeling Shower & Scrub får du en bra budgetpeeling som håller huden ren och fräsch. Den är perfekt både för sommar och vinter och passar alla hudtyper. Den är också dermatologiskt testad och pH-neutral, vilket gör att även den känsligaste huden mår bra av den.

Den innehåller vitamin E och har en mycket behaglig krämig textur. Du får en fin lyster i huden efter användning och huden blir riktigt härligt len efteråt.

Fördelar

 • Lagom peelingkorn
 • Fräsch doft av “tvål”

Nackdelar

 • Torkar ut huden en aning

IDA WARG Vitalizing Enzyme Body Peel

IDA WARG Vitalizing Enzyme Body Peel innehåller både AHA-syra, PHA-syra och enzymer från granatäpple. Med detta innehåll är det inte konstigt att man ser resultat direkt efter duschen. Det känns inte som att den är särskilt effektiv vid peeling, men efter duschen märks det hur len och mjuk huden blir.

Detta är en prisvärd body scrub då det inte krävs särskilt mycket produkt för att se ett resultat. Dess vitaliserande effekt är ett härligt plus utöver den djuprengörande effekten.

Fördelar

 • 100 % vegansk
 • Kråkbärsextrakt tar hand om glåmig hud

Nackdelar

 • Innehåller microplast

Sisley Energizing Foaming Exfoliant

Om du vill satsa på en lyxvariant av body scrub är Sisley Energizing Foaming Exfoliant det rätta valet för dig. Inte nog med att de aktiva ingredienserna i denna body scrub är fina och naturliga, det är också på det viset att både förpackningen och känslan vid applicering är lyxig.

Den innehåller åkerfräken, såpnejlika och eteriska oljor av rosmarin och lavendel. Mikropärlor exfolierar huden mekaniskt och huden blir på så sätt skonsamt exfolierad på ett kick. Det tar bara någon minut för huden att stramas upp, rengöras och exfolieras.

Fördelar

 • Berikad med mikropärlor
 • Stramar upp huden

Nackdelar

 • Galet pris

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals