Bästa concealer för mogen hy 2024 – Täck skavanker och vårda på samma gång

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Mogen hy kräver extra vård och omsorg och det gäller alla moment i skötseln; från ansiktstvätt och kräm, till foundation, concealer, och övrigt smink. Din hy som förut kändes spänstig och fast känns plötsligt torr och kanske till och med mer slapp än den gjorde förut.

Det här kan komma plötsligt, men har du en bra, grundläggande rutin för hudvård är du bättre förberedd och vid 40 gäller det att vara extra uppmärksam.

Om inte förr kommer huden att bli torrare och producera mindre kollagen nu, vilket gör att huden blir mindre spänstig. Den goda nyheten är att med rätt vård och makeup kan man göra underverk.

Med rätt val av produkter kan vi känna oss piggare och framför allt också se piggare och fräschare ut. När man med en slät och fetare hy kanske vill tänka matt finish, så vill man med en mogen hud tänka glow och fuktboostande.

Med åldern blir det viktigare att tillföra rikligt med fukt och fett för att få en fräsch look. Även om hyn förut till och med var oljig är det inte säkert att den är det överhuvudtaget längre efter 40.

Premiumvinnaren i den här guiden är IT Cosmetics Bye Bye Redness Neutralizing Correcting Cream. I mellanklassen placerade vi Clinique Beyond Perfecting Super Concealer.

En bra budgetvariant har vi också: IsaDora Cover Up Long Wear Cushion Concealer heter den. En spännande specialare har vi med och den heter Yves Saint Laurent Touche Éclat.

Premium: IT Cosmetics Bye Bye Redness Neutralizing Correcting Cream

För den som har en åldrande hud och vill ha enbart anti age-produkter i ansiktet, även i makeupen, är den här perfekt.

Bye Bye Redness innehåller nämligen också kollagen, som är det protein i huden som gör att den ser ungdomlig ut. Det är också produktionen av kollagen som avtar med åren, som gör att huden ser slapp och trött ut.

Fördelar

 • Innehåller många vårdande ingredienser
 • Ger ett naturligt, täckande resultat

Nackdelar

 • Att den är i burk och inte i pump eller flaska

Mellan: Clinique Beyond Perfecting Super Concealer

Clinique är ett fantastiskt företag som satsar hela sin budget på att ta fram dermatologiska och hudvänliga produkter av mycket hög kvalitet.

För dig med kontaktallergier och problem med huden är den här perfekt. Concealern är oparfymerad och har många vårdande produkter och är dessutom dryg.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad
 • Utan parfymer

Nackdelar

 • Tuben kunde vara bättre konstruerad så att det kladdar mindre

Budget: IsaDora Cover Up Long Wear Cushion Concealer

Isadora har tagit fram en concealer i form av en praktiskt penna som man fördelar med hjälp av den lilla svampen som sitter i toppen på flaskan.

Isadora tillverkar kosmetik av bra kvalitet till ett budgetpris och ofta hittar man pärlor i deras sortiment. Det här är definitivt en av dem.

Fördelar

 • Lätt att applicera, tack vare smart lösning

Nackdelar

 • Det hade varit ännu bättre om concealern hade haft mer glow istället för en matt finish

Special: Yves Saint Laurent Touche Éclat

Yves Saint Laurent har tagit fram en concealer som är lätt att applicera och ger ett ungdomligt lyster till huden. Alla känner säkert till varumärket och vet att man får betala en slant för deras produkter. Men de håller också yppersta kvalitet.

Fördelar

 • Utmärkt applikator
 • Dryg

Nackdelar

 • En av de dyraste concealers på marknaden

Köpguide

Man går igenom hormonella förändringar genom hela livet och när vi åldras börjar många olika komponenter i huden att produceras mindre och i långsammare takt.

En bra concealer, som också återfuktar, kan korrigera många olika skavanker i ansiktet, så att man kan kan känna dig på topp även de dagar när man kanske känner sig glåmig och hängig.

Egenskaper en concealer för mogen hy ska ha

Hemligheten med en concealer av den här typen är att den ska innehålla mycket fukt och vara aningen transparent. En heltäckande concealer kan ge ett åldrigt utseende och också markera och synliggöra linjer i ansiktet.

Kom ihåg att förbereda huden riktigt ordentligt först med en återfuktande kräm och gärna också en fuktgivande ögonkräm. Den kan du också applicera på veck vid näsvingarna och mungiporna.

Då har du boostat hudens förutsättningar för att få så snygg slutfinish som möjligt. Resultatet blir att mörka ringar under ögonen trollas bort på ett naturligt sätt och ögonen ser omedelbart större och piggare ut.

Olika typer av concealers

Rätt sorts concealer kan trolla bort mörka ringar under ögonen och åldersfläckar på ett litet kick. En vanlig concealer är ofta lätt i konsistensen och har en färg som är lik din hudton samt foundation.

En korrigerande concealer är persikofärgad eller gul för att neutralisera mörklila och blått. Det här är en typ av concealer för den som har extremt mörka ringar under ögonen eller mycket ärr efter akne, exempelvis.

Men för den som ska ha en concealer för att se allmänt piggare och fräschare ut, så gäller det att se till att den är i samma ton som en foundation.

Att applicera concealer på rätt sätt

Många har svårt att hitta rätt concealer och tycker att resultatet aldrig blir riktigt bra. Men man ska komma ihåg att det kanske inte alls beror på själva concealern, utan hur den appliceras och i kombination med vad.

Har du lagt en riktigt bra återfuktande grund i form av en högkvalitativ dagkräm, sedan applicerat concealer och på det en foundation så får du sannolikt också ett bra resultat.

Men många missar att både foundation och kräm bör vara riktigt återfuktande för att inte concealern ska riskera att få dig att se äldre ut, genom att lägga sig i rynkorna och bilda fåror och diken i huden.

Puder kan också ge ett “torrare resultat”. Prova att experimentera med det genom att skippa pudret helt och hållet en dag och se vad som händer.

För den åldrande huden kan det mycket väl vara så att en bra foundation och concealer är det som gäller och pudret bara förstör resultatet eftersom det suger upp för mycket fukt.

Känner du att du inte får det slutresultat du vill ha utan puder, prova med att skippa pudret under ögonen samt på ögonlocken som snabbt ser hängiga och torra ut med för lite fukt.

Tips för bästa resultatet för applicering av concealer

 1. Komplettera din dagkräm med en riktigt bra ögonkräm. Återfuktning är a och o.

 2. Måla aldrig stora, tjocka trianglar under ögonen och “baka in” området under ögonen med ett tjockt lager. Det man absolut vill undvika är att det ska bli en kakliknande yta som krackelerar under dagen.

 3. Välj en krämig concealer med transparens, framför den matta och rinnande. Du behöver ha fukt och möjligen olja i alla dina sminkprodukter, om du har en mogen hud. En krämig och tjock concealer kan du använda väldigt lite av, vilket ger ett naturligt resultat.

 4. Applicera helst med fingrarna. Det är det bästa verktyget framom både borstar och svampar i det här sammanhanget. Det är det skonsammaste och mjukaste sättet att applicera concealern på och slutresultatet är mycket naturligare. Man känner med fingret hur hårt man ska applicera concealern och det minskar risken för att resultatet antingen ska bli för ingnuggat eller lägga sig ovanpå huden som en tjock kaka.

Att komplettera med ögonkräm ger bättre resultat

Som nämndes i inledningen kan man med fördel använda sig av en ögonkräm som bidrar till att fräscha upp området runt ögonen. Det finns också flera typer av ögonmasker som man kan lägga på området nedanför ögonen.

Ett tips är att förvara ögonkrämen i kylskåpet och på det viset alltid få en kylande och uppfriskande effekt när du sätter på den. Vanliga hederliga gurkskivor är också ett bra och klassiskt knep.

I och med att huden åldras måste vi också tillföra extra mycket av de näringsämnen som förebygger hudens åldrande. Huden är uppbyggd av till största delen protein och bland dessa finns ett viktigt sådant som heter kollagen.

Den håller huden spänstigt ung, men kroppens förmåga att producera den minskar med åldern. Då är det väldigt bra att tillföra den utifrån. Ett kollagentillskott finns att köpa i stort sett i alla hälsokostaffärer online. Många som tar kollagen märker resultat redan efter ett par veckor.

Hyaluronsyra är också ett ämne som finns i hudens djupare lager. Det här är ett ämne som återfuktar och håller huden fyllig och mjuk.

Åldern gör att även produktionen av hyaluronsyra minskar och man behöver således boosta huden med det också. I många hudvårdsprodukter idag har man tillsatt hyaluronsyra.

Våra favoriter

Premium: IT Cosmetics Bye Bye Redness Neutralizing Correcting Cream

IT Cosmetics har tagit fram en concealer som på ett naturligt, men effektivt sätt täcker allt från mörka ringar under ögonen till plitor, ärr, och rödflammiga partier.

Produkten kan du använda både som concealer och foundation genom att jobba lager på lager. Den jämnar ut hyn och ger samtidigt ett väldigt naturligt resultat.

Concealern är krämig och fet och passar perfekt på mogen hy eftersom den så att säga är rörlig och inte lägger sig som är stel yta på ansiktet.

Bye Bye Redness är utvecklad i samarbete med dermatologer och plastikkirurger och det är det rena färgpigment i produkten som ger täckning utan att spricka eller lägga sig i rynkor och fina linjer. Rent näringsmässigt innehåller concealern en massa godis för huden.

Kollagen, aloe vera, avokado, och peptider är några av ingredienserna som gör att brustna blodkärl, blemmor, solskador, och åldersfläckar trollas bort. Resultatet blir en ungdomlig lyster och fräschör.

Fördelar

 • Innehåller många vårdande ingredienser
 • Ger ett naturligt, täckande resultat

Nackdelar

 • Att den är i burk och inte i pump eller flaska

Mellan: Clinique Beyond Perfecting Super Concealer

Med Cliniques Super Concealer får du ett täckande och bra resultat utan att den lägger sig i rynkorna och skapar linjer. Den ger ett mjukt och fräscht resultat och huden får en ny och vacker lyster.

Som vanligt är Cliniques produkter allergitestade, dermatologiskt testade, och helt oparfymerade. Den kan användas av dem som har rosacea eller andra hudåkommor.

Den har en hållbarhet på 24 timmar och du kan alltså vara trygg med att den sitter på plats hela långa dagen, från morgon till kväll. Concealern finns i hela 18 nyanser. Du kommer garanterat att hitta en nyans som passar dig.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad
 • Utan parfymer

Nackdelar

 • Tuben kunde vara bättre konstruerad så att det kladdar mindre

Budget: IsaDora Cover Up Long Wear Cushion Concealer

Isadora har tagit fram en flytande concealer som visserligen ger en matt finish, men som tack vare sina mycket fuktighetsgivande egenskaper ger en mjuk och följsam finish. Den är formad som en praktisk penna med en kudde, så det är lätt att applicera produkten.

Isadoras produkter hittar man på de flesta ställen som säljer makeup och man får verkligen mycket för pengarna. Priserna ligger i budgetklassen, men är alltid av minst medelgod kvalitet.

Vi ger ett extra plus för att concealern innehåller så väldigt mycket välgörande och aktiva ingredienser. Bland annat finns här antioxidanten E-vitamin, samt vegetabiliskt glycerin som är mycket fuktighetsgivande.

Inte minst så har vi hyaluronsyran som är den mest fuktgivande ingrediensen av dem alla. Ett plus också för den praktiska konstruktionen när det gäller applikationsflaskan.

Fördelar

 • Lätt att applicera, tack vare smart lösning

Nackdelar

 • Det hade varit ännu bättre om concealern hade haft mer glow istället för en matt finish

Special: Yves Saint Laurent Touche Éclat

Yves Saint Laurent Touche Éclat jämnar ut rynkor och fina linjer och framhäver dragen. Det här är en mycket krämig och och riklig concealer som inte lägger sig som en kaka på huden eller riskerar att spricka.

Den är också perfekt att lägga som grund för exempelvis ögonskugga och läppstift genom att den skapar en följsam och fin yta att jobba på. Den raderar ut fina linjer och sitter hela dagen.

Den ger huden en fräsch lyster och en naturlig hudton utan att skimra eller glittra på något överdrivet sätt. Den smälter in i huden och ger mjuka övergångar som du kombinerar med en lämplig foundation.

Yves Saint Laurent representerar lyx, flärd, och hög kvalitet och concealern är ännu ett resultat av deras sätt att jobba.

Fördelar

 • Utmärkt applikator
 • Dryg

Nackdelar

 • En av de dyraste concealers på marknaden

Våra utmanare

Maybelline New York Instant Eraser Concealer

Maybelline New York Instant Eraser Concealer innehåller vårdande ingredienser, såsom haloxyl och gojibär. Gojibär innehåller mängder med antioxidanter och haloxyl täcker mörka ringar under ögonen mycket effektivt.

Maybelline är det coola New York-märket som håller koll på vad it-tjejerna downtown gillar för tillfället, plockar upp det och presenterar det för den bredare marknaden.

Deras kosmetik är väldigt populär i många grupper eftersom produkterna har hög kvalitet, men är väldigt billiga om man jämför med andra, dyrare märken som inte är jättemycket bättre i kvalitet.

Med svampen i toppen på pennan kan man applicera concealern direkt på området och vill man så duttar man sedan ut och finjusterar med fingrarna. Ett jättebra sätt att göra det på och inte minst så blir det också hygieniskt.

Fördelar

 • Praktisk applikator

Nackdelar

 • Vill man ha den riktigt täckande får man använda flera lager

BareMinerals BareSkin Serum Concealer

BareMinerals är ett varumärke som satsar på att utveckla mineralsmink i olika former och deras concealer är en lätt och semi-transparent produkt som på ett naturligt sätt täcker skavanker och mörka ringar under ögonen.

Resultatet ser fräscht och naturligt ut och concealern är också tack vare sitt innehåll med mineraler också snäll mot huden.

Fördelar

 • Innehåller mineraler som vårdar och skyddar huden

Nackdelar

 • Ganska dyr i förhållande till kvaliteten

Clarins Instant Concealer

Clarins är ett annat av de mer exklusiva märkena som har ett högt anseende på marknaden. Deras flytande concealer på tub är lätt att jobba med och resultatet är effektivt.

Den här tog vi med i testet för att den är perfekt för den som har riktigt mycket problem med huden och är drabbad av exempelvis rosacea eller särskilt mörka ringar under ögonen.

Dock är det här inte den mest återfuktande produkten, men om man grundar med en riktigt fuktboostande kräm under, plus en ögonkräm, så bör den passa även de med riktigt torr hud.

Fördelar

 • Lättarbetat produkt som ger ett bra resultat

Nackdelar

 • Bidrar inte med så mycket fukt i huden

The Balm Anti Wrinkle Concealer

The Balm är ett amerikanskt märke vars concealer innehåller en massa godsaker för huden. Concealern har en antirynkeffekt och företaget menar att man till och med kan sova i den här, så nyttig för huden är den!

Den innehåller bland annat vitaminer samt olja från sojabönor, som ger en smidig concealer, som vårdar huden optimalt.

Fördelar

 • Antirynkeffekt
 • Prisvärd
 • Innehåller en massa antioxidanter och näringsrika ämnen som vårdar huden

Nackdelar

 • Ej flytande utan i kaka

Helena Rubinstein Prodigy Powercell Eye Urgency Concealer

Kosmetikens grand old lady Helena Rubinstein har tagit fram den här är jättefina concealern som trollar bort mörka ringar under ögonen och åldersskavanker av olika slag.

Den ljusar effektivt upp området kring ögonen och ger ögat ett lyft, så att man får ett ungdomligare och fräschare utseende. Den speciella formulan är krämig och smälter effektivt in i huden och framhäver inte rynkor.

Fördelar

 • Perfekt för mogen hy
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Dyr
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals