Bästa dagkrämen 2022 – Fräsch och frisk hy hela dagen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att smörja in huden är a och o för att kunna behålla en stark och smidig hy. En bra hudvårdsrutin gör också att de fina linjerna syns mindre. Bomba din hy med fukt! 

Att ha en återfuktande dagkräm är en garanti för att du ska känna dig fräsch hela dagen och också behålla en fin hy på lång sikt. 

Så det är helt enkelt dags för ett test av dagkrämer! Det finns ju tusentals krämer att välja mellan, det är en riktig djungel i dagkrämsvärlden. 

Men vi har hjälp till att bringa lite ordning i oredan genom att plocka ut ett antal krämer som är värdiga deltagare och vinnare i det här testet. Faktum är att det här är riktiga dunderkrämer allihop, så vilken du än väljer är det en superbra produkt. 

Du måste förstås vara uppmärksam på vad just din hy behöver. Vi är alla olika även när det gäller huden. Vissa har fetare hy, andra har lätt för att torka ut. I det här testet hittar du garanterat något för alla.

I premiumklassen blev det Sensai Cellular Performance Day Cream SPF 25 som kammade hem priset som juryns röster. I mellanklassen föll vi pladask för Clinique Moisture Surge 72-Hour Auto-Replenishing Hydrator

I budgetklassen blev valet
Cetaphil Facial Moisturizer som ger otroligt mycket för pengarna. Vi har en trevlig bubblare åt dig såklart, den underbara Dermaceutic K Ceutic Post-Treatment Cream.

Premium: Sensai Cellular Performance Day Cream SPF 25

Här har vi en dagkräm som passar alla hudtyper och som ger ett riktigt fint glow. Den passar alla hudtyper, vilket gör att alla helt oberoende av hudtyp, kan använda den. Mycket bra gjort, Sensai!

Den ger rikligt med fukt samtidigt som den skyddar huden mot ålderstecken. Krämen doftar friskt och absorberas snabbt – detta är en riktig höjdarkräm!

Fördelar

 • Direkt lystergivande 
 • Passar alla hudtyper 

Nackdelar

 • Priset 

Mellan: Clinique Moisture Surge 72-Hour Auto-Replenishing Hydrator

Detta är en riktig stjärna när det kommer till dagkräm! Den passar perfekt för alla hudtyper och den är också toppen att ha under smink. Den har en behaglig gelformula som snabbt tas upp av huden.  

Just denna kräm från Clinique vinner priser och utmärkelser väldigt ofta. Du kommer att förstå varför efter det att du har testat den! 

Fördelar

 • Utan parabener
 • 100 % oparfymerad 

Nackdelar

 • Vissa tycker det känns ohygieniskt med burk 

Budget: Cetaphil Facial Moisturizer

Om du är ute efter en kräm som är riktigt bra på att ta hand om huden och som kommer till ett bra pris så ska du satsa på denna. Huden får all fukt den behöver i ett nafs och då den är parfymfri slipper man en påträngande doft. 

Denna kräm passar särskilt normal till torr hud, men det är även ett bra val för kombinationshy och i vissa fall fetare hudtyper.

Fördelar

 • Oparfymerad
 • 24H-creme  

Nackdelar

 • Trist förpackning 

Special: Dermaceutic K Ceutic Post-Treatment Cream SPF 50

Denna kräm har allt man behöver om man vill ha en dagkräm som är rikare och som tar hand om en hud som är antingen temporärt, eller allmänt, känslig.

Krämen är läkande och återfuktande. Det finns inte många hudproblem som den inte kan fixa – en riktig go-to-favorit!

Fördelar

 • Ultimat när huden behöver extra omsorg
 • Parfym- och parabenfri 

Nackdelar

 • Kan upplevas för ”rik” då den har en tjockare konsistens

Innehållsförteckning

Varför ska du lita på oss?

För att vi, genom MYCKET beprövad erfarenhet, är proffs på dagkrämer! Jag har använt krämer och annan hudvård sedan jag var femton och i takt med att jag och därmed min hy åldrats har jag blivit mer och mer noggrann i mina val av hudvårdsprodukter.

Jag och min testpanel på tio hudvårdsberoende kvinnor har tillsammans testat i princip allt på marknaden genom åren.

Så vi har väldigt mycket erfarenhet och även stor kunskap om olika varumärken och vad de specialiserar sig på. Så jag vill påstå att du är i goda händer!

Vem behöver en bra dagkräm?

Absolut alla, anser jag! Att återfukta huden dagligen är a och o för att vårda och hålla din hy spänstigt. Jag tycker att jag kan se på personer om de sköter sin hy eller inte. 

De som negligerat den och struntat i hudvård eller använt undermåliga produkter blir rynkiga i hela ansiktet, har en hy som ser torr och fnasig ut, vilket gör att rynkorna kommer fram ännu mer. 

Sedan har vi dem som inte sköter sin kost och hälsa, inte motionerar, som röker, och så vidare. Då syns det direkt.

Vår hud utsätts för mycket yttre stress under en dag i form av luftföroreningar, temperaturväxlingar, starkt solljus, den uttorkande effekten av datorskärmar, och så vidare. Inomhus är det väldigt ofta torr luft, särskilt i nya byggnader.

Kontorsutrymmen och arbetsplatser är ställen där luften kan vara påfrestande för din hy och där spenderar du ju i princip hälften av din vakna tid. Det gör hudens barriär svagare - du får en torrare, fnasigare hy. 

Utomhustemperaturen påverkar också mycket. Nu är det höst och termometern pekar neråt och det blir kallare. Det är också en anledning att ge din hy extra fukt och skydd.

Hur kom vi fram till vilka dagkrämer vi skulle testa?

Testpanelen har tillsammans väldigt stor erfarenheter av dagkrämer i vitt skilda prisklasser. Vi kom först med egna förslag som vi researchade på nätet och gick igenom recensioner.

Vi spenderade en eftermiddag på Åhlens och gick igenom (ja, tro det eller ej, det var arbetsdrygt men väldigt roligt och informativt) alla märkesavdelningarna på kosmetiksidan.

Hur testade vi produkterna?

Vi var som sagt tio stycken kvinnor. Vi använde två krämer var, från våran topp tio. Två veckor för varje kräm så att vi kunde se resultaten ordentligt. Vi skrev dagligen ner en kort notis om hur krämen påverkade vår hy. 

Efter två veckors användning skrev vi ner betyg i olika kategorier. Dessa kategorier bestod av: återfuktning, lugnande, minskade rynkor, doft. Vi tittade även på innehåll av konserveringsmedel och andelen ekologiska produkter.

När fyra veckor gått och vi alla testat våra två krämer träffades vi, diskuterade igenom varje kräm och inte minst analyserade och jämförde testresultaten. Produkterna köptes från lyko.se, kicks.se, och nordicfeel.se.

Våra favoriter

Premium: Sensai Cellular Performance Day Cream SPF 25

Man kan tycka att detta är en kräm som kostar väldigt mycket, men i själva verket har väldigt mycket att komma med. Detta är inte en dagkräm som vilken som helst, utan den är värd sina pengar! 

Med denna kräm så kommer du att få ökad lyster, en silkeslen hud, SPF 25 med UVA-skydd. Den har anti-age egenskaper men passar alla hudtyper. Dess fjäderlätta konsistens gör att den går snabbt in i huden utan att kännas kladdig.  

Det är inte bara viktigt med vad krämen gör för huden, det är minst lika viktigt hur den känns på huden. Ett bra sätt att testa en dagkräm är att ta lite vid handleden, eller på handen. Då känner man om konsistensen känns behaglig.  

Krämen har även en uppfriskande doft och det är viktigare än vad man kan tro. Tänk på att alltid komma ihåg att känna efter hur du känner med doften. Det spelar ingen roll hur bra en kräm är om man ogillar doften.  

Om du vill testa andra hudvårdsprodukter från Sensai så hittar du dem bland annat här.

Fördelar

 • Direkt lystergivande 
 • Passar alla hudtyper 

Nackdelar

 • Priset 

Mellan: Clinique Moisture Surge 72-Hour Auto-Replenishing Hydrator

Detta är den uppdaterade formulan för denna storfavorit och vi gillar den väldigt mycket! Det finns så mycket bra saker att säga om just den här dagkrämen, så vi ska dra igång direkt! 

Först och främst är den behaglig på huden utan att vara för kladdig. Den är vidare icke-aknegen, 100 % parfymfri, parabenfri, oljefri och rik på hyaluronsyra. Huden blir fyllig och full av lyster – allt man kan tänkas vilja ha, alltså!  

När det kommer till denna kräm och fukt så visar tester att fukten bevaras i huden i 72 timmar, även om du tvättar ansiktet. Du är med andra ord återfuktad hela tiden med denna kräm.  

Krämen passar alla hudtyper och detta märks tydligt i konsistensen. Den är varken för tjock eller för tunnflytande, utan den är alldeles ”lagom” för att passa både torrare och fetare hudtyper.  

Den finns i många olika storlekar så att man kan välja den som passar en själv bäst. Förutom en förpackning med just 50 ml så kan du köpa denna kräm i förpackningar i storlekarna 15 ml, 30 ml och 75 ml 

Det finns även en nattmask/sovmask från Clinique Moisture Surge serien, om du vill testa. Det finns också lite annat i samma serie och det hittar du bland annat här 

Fördelar

 • Utan parabener
 • 100 % oparfymerad 

Nackdelar

 • Vissa tycker det känns ohygieniskt med burk 

Budget: Cetaphil Facial Moisturizer

Cetaphil är ett märke som har kommit att bli en storfavorit de senaste åren och det är inte så konstigt – denna dagkräm bevisar att det är riktigt bra produkter som kommer från detta märke! 

Vi tycker om att den är oparfymerad då det innebär att även de mest känsliga näsor kan använda den utan problem. Det är inte bara känsliga näsor den passar för, utan det är även så att den är perfekt för känslig (och torr) hy.  

Man kan använda denna kräm om man har eksem av något slag, rosacea etcetera. Den är helt enkelt bra både som vanlig kräm och som en mer specialkräm om man har känslig hud.  

Den funkar alldeles utmärkt under smink, om man använder det. Det är alltså inte en tjock kräm så som många andra specialare är. Perfekt för en person med torr hud som vill ha lite smink emellanåt.  

Du kan också köpa ansiktsrengöring för känslig hy eller för fetare hudtyper av samma märke.

Fördelar

 • Oparfymerad
 • 24H-creme  

Nackdelar

 • Trist förpackning 

Special: Dermaceutic K Ceutic Post-Treatment Cream SPF 50

Med denna kräm lugnar sig vilken irriterad och superkänslig hud som helst. Den kan till och med användas efter peeling- och laserbehandlingar. Det är det inte många vanliga krämer ute i handeln som kan göra.  

Den både reparerar irriterad hud och stabiliserar mikrocirkulationen för att minimera rodnad. Dessutom innehåller den C-vitamin som stimulerar kollagensystemet.  

Om man ständigt är känslig och/eller torr i huden så ska man ha denna hemma alltid och detsamma gäller för personer som har en hud som lätt rodnar. Då den innehåller SPF 50 så skyddas man även mot solens strålar.  

Om du är intresserad av annat från Dermaceutic kan du ta dig en titt här 

Fördelar

 • Ultimat när huden behöver extra omsorg
 • Parfym- och parabenfri 

Nackdelar

 • Tråkig design på flaskan
 • Kan upplevas för ”rik” då den har en tjockare konsistens

Vad man ska tänka på när man sköter sin hy?

Att göra sin skötsel av hyn till en daglig rutin är det som är grundläggande. Sedan har alla människor olika behov när det kommer till hudvård, men det viktiga är: ansiktstvätt, vårdande kräm samt vila och sömn. En stressad och trött person få också en stressad och trött hy, kan man faktiskt säga.

Innan du smörjer in dig ska du skölja ansiktet först med ljummet vatten, sedan så kallt du kan. Jag brukar alltid skvätta kallt vatten i ansiktet tio gånger innan jag sätter på dagkrämen. 

När det gäller den bokstavliga insmorningen av kräm ska du tänka på att alltid massera in krämen i uppåtgående rörelser. Var försiktig kring känsliga partier som ögon och mun. Var även noga med att smörja in halsen, ända till nacken och nyckelbenen.

Kom ihåg att arbeta upp temperaturen på krämen i handflatan innan. Är den samma temperatur som din hy sjunker den också in snabbare. Det är naturligtvis också VÄLDIGT viktigt att du har rena händer när du masserar in din kräm. 

Våra utmanare

Babor Skinovage Calming Anti-Stress Cream

En ansiktshy som är ordentligt återfuktad tål den stress den utsätts för, mycket effektivare än annars. Och det hjälper den här till med, på ett överlägset sätt! Babor har även många bra krämer i sitt utbud.

En av testpersonerna som använde den här krämen reser mycket i jobbet och långa flygresor med tillhörande jetlag sliter oerhört på kroppen och huden. 

Men när hon använde den här krämen under sina resor märkte hon en tydlig skillnad. Huden mådde bättre och hon såg inte lika sliten ut som hon brukar. 

Den är bra för så kallad mogen och åldrande hy av samma orsaker. Den innehåller inga färgämnen eller parfymer, så är man känslig eller allergisk är den här krämen idealisk.

Dagkrämen är helt växtbaserad och återfuktar med samma pH-värde som huden har, något som är jätteviktigt för återhämtningen. Priset är skyhögt, jag vet. Men här har vi en produkt som är överlägsen det mesta.

Fördelar

 • Snabbt resultat för dig med riktigt torr och känslig hy
 • Fri från parabener och parfym

Nackdelar

 • Högt pris

Biotherm Blue Therapy Multi-Defender SPF 25

Full defense - ja, det får man verkligen påstå! Den här krämen har för det första en solskyddsfaktor på 25 spf, vilket är ett bra skydd året runt om du inte vistas ute väldigt mycket i solen, då måste du naturligtvis komplettera med annan solskyddskräm

Biotherm Blue skyddar genom fyra aktiva plantbaserade ingredienser med ursprung från havet. Först ut har vi ämnet antioxidant baicalin, som skyddar mot rynkor och yttre stress överlag. 

Baicalin är ett extrakt utvunnet ur roten av växten scutellaria baicalensis, en planta som har sitt ursprung i Bajkalsjön, en av världens äldsta och djupaste sjöar, belägen i det smällkalla Sibirien. 

Nästa aktiva ingrediens är en rödalg som växer här hos oss i Skandinavien. Den lugnar och återfuktar effektivt och bygger upp hudens eget skydd på ett naturligt sätt. 

Extrakt ur plankton från Pyrenéerna är en annan magisk ingrediens i den här krämen. 35 olika vitaminer, mineraler, aminosyror, lipider, och spårämnen garanterar att din hy får vad den behöver i näringsväg.  

Och det är inte slut än! I vattnet från Grönlands inlandsis, finns en alg som klarar temperaturer ner till någon grad och lever på 35 meters djup. Ur den utvinns ett extrakt som är en viktig del i den här krämen. 

Även den här motverkar åldrande och är kraftigt antiinflammatorisk. Den bildar därmed en effektiv barriär mot fria radikaler som påfrestningar på din hy. 

Ja, ni ser själva. Den här krämen är rena dynamiten ur näringssynpunkt! Priset ligger på ungefär 630 kronor i handeln för 50 ml. Sedan finns det många krämer att välja mellan från Biotherm.

Fördelar

 • En av de bättre produkterna med SPF på marknaden - inget smul eller torr känsla
 • Härlig doft
 • Huden känns piggare och fräschare redan efter första applicering
 • Väldigt dryg så den räcker länge

Nackdelar

 • Vissa upplever den som för fet på sommaren
 • Dyr

Urtekram Nordic Birch Day Cream Moisturizing

Den här gjorde oss verkligen på gott humör! Urtekram är det danska ekologiska märket som tagit hela Skandinavien med storm. 

Krämen har ett innehåll som är väldigt vårdande. Den är anti-inflammatorisk, vilket också märktes då hyn blev klarare och fick mer lyster efter bara några dagars användning.

De viktigaste och mest aktiva ingredienserna här är jojobaolja, sheasmör, nattljusolja, och aloe vera. Jojobaolja är egentligen ingen olja, utan flytande vaxämnen, vilket gör att den effektivt binder fukt. 

Den verkar lugnande och balanserande på hudens talgproduktion och passar därför alla hudtyper, från torr hy till fet. 

Sheasmör innehåller nyttiga omättade fetter, essentiella fettsyror, A, D, och E vitamin. Den absorberas lätt av huden och ger extra fukt och näring. Det är väldigt bra under vår kalla årstid. 

Den lite mer exotiska ingrediensen är nattljusoljan. Det huvudsakliga ämnet i jättenattljusörten är GLA. Den är effektiv vid vård av problemhy så som akne, eksem, och psoriasis.

Väldigt effektiv mot olika inflammatoriska tillstånd på huden alltså. Och jag blir jätteglad att få meddela priset: cirka 75 kronor för 50 ml. Ett otroligt bra pris på en fin produkt!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Lämnar efter sig en återfuktande och lätt känsla
 • Fungerar bra under makeup
 • Smidig pumpflaska

Nackdelar

 • För den med riktigt torr hy kan en fetare creme behövas

Dermalogica Skin Smoothing Cream

Bubblaren från Dermalogica är väldigt intressant och resultatet var enastående, faktiskt. Huden återhämtade sig snabbt med den här krämen, blev mjuk och spänstig på några dagar. 

Dermalogica har satsat helt på innehåll och förpackningarna på deras produkter ser till utseendet minst sagt tråkiga ut. Men vad gör väl det när man får förnämlig hudvård istället! 

Grundaren Jane Wurwand ville utveckla en produkt som inte täpper till huden och bland annat skapar pormaskar. Alla dermalogicas produkter är därför utan mineraloljor, lanolin, uttorkande alkohol, och färg- och parfymämnen.  

Den här slår många ekologiska produkter eftersom dess innehållsförteckning är så otroligt genomtänkt.

Fördelar

 • En favorit hos många, år efter år
 • Ger en ordentlig fuktboost som håller i sig
 • Mjuk och härlig konsistens
 • Dryg

Nackdelar

 • Doftfri, vilket en del tycker känns tråkigt

La Mer Créme De La Mer Moisturizing Soft Cream

Jag kände att jag var tvungen att ta med denna klassiska dagkräm som får alla skönhetsjunkies ögon att tåras av lycka. Jag kände att priset är alltför högt för att kunna ha med den i topplistan dock, så den fick hänga med som utmanare. 

Denna ljuvliga lyxkräm finns i storlekarna 15 ml30 ml60 ml och 100 ml. Den är rätt galet dyr men det är också en produkt som är svår att ogilla. Värt priset alltså!

Det är svårt att hitta en kräm som är lika bra för torr hy, så om du vill ha en fint återfuktad hud så ska du satsa på denna kräm. Resultatet är märkbart redan första veckan vid användning, så det är kul att se resultat direkt. 

Burkarna fylls med kräm för hand! Bara en sådan sak! Sedan är det såklart att burken är underbart läcker att ha hemma i badrummet – någon gång i livet vill man ju ha denna kräm hemma, eller hur?

Fördelar

 • Snabbt synligt resultat
 • Dryg

Nackdelar

 • Crazy pris

Exuviance Age Reverse HydraFirm

Om du behöver rejält med fukt så kommer du att hoppa till av glädje så fort denna kräm appliceras – den är nämligen fullproppad med härligheter som gör att man får en kick av fukt direkt!

De aktiva ingredienserna är NeoGlykosamin, Maltobionisk syra, peptider, hyaluronsyra, aminosyror, sheasmör och antioxidanter från E-vitamin och druvkärneextrakt. Den är helt parabenfri.

Med ovan innehåll så får man en hud som är smidig, len, skyddad från fria radikaler, motståndskraftig mot fuktförlust, återfuktad, fyllig och fast. Rynkor och fina linjer minimeras och ålderstecken reduceras.

Krämen är underbar i sin konsistens då det är en slags creme-gel hybrid. Den är fräsch då den inte är helt som en kräm, men inte heller ”fattig” som en gel kan vara – den perfekta kombinationen! 

Då Exuviance har så många bra produkter så är det en god idé att ta sig en titt på hela utbudet. Vem vet, det kanske blir ett nytt favoritmärke? Du hittar deras produkter hos bland annat Hudoteket. 

Fördelar

 • Doftar himmelskt
 • Väldigt skön konsistens 

Nackdelar

 • Inte helt ultimat under foundation

Apoteket Ren Hud Återfuktande Ansiktsgel

Om du har fet eller oren hud så kommer du att uppskatta den här gelen. Den är väldigt lätt på huden, så man slipper besväras av att den känns för ”rik” på huden. 

Den återfuktar bra samtidigt som den lugnar och vårdar huden på djupet. Om man vill ha ett extra fuktgivande serum under denna gel så kan man köpa exempelvis detta som också det kommer från Apoteket.  

Gelen innehåller E-vitamin, glycerin, betaine och allantoin. Dessa ingredienser gör att huden inte bara blir återfuktad, utan man får även fin lyster och det tackar man inte nej till, eller hur?

Fördelar

 • Oparfymerad
 • Prisvänlig 

Nackdelar

 • Finns bara på Apoteket 

Sisley Créme Réparatrice Restorative Facial Cream

Här kommer en räddare i nöden från Sisley och det är bara att tacka och ta emot! Ni som har testat deras hudvård sedan tidigare vet att deras produkter är superhjältar och så även denna kräm – det finns nämligen ingenting att klaga på!

Den både motverkar torrhet och lugnar irriterad hud. Den är väldigt intensivt reparerande, vilket gör att den är dryg. Det höga priset blir av den anledningen mindre högt, eftersom man inte behöver använda så mycket produkt.

Krämen innehåller bland annat sheasmör och morot. Dessa ingredienser ger näring, lugnar, reparerar, mjukgör och revitaliserar huden. Man blir som ny efter användning!  

Fördelar

 • Passar hela familjen 

 • Passar alla hudtyper

Nackdelar

 • Priset

Beauté Pacifique Enriched Moisturizing Creme All Skin Types

Som man kan räkna ut redan i namnet så är detta en kräm som passar alla hudtyper och det är trevligt med sådana produkter. Den kan användas av alla som behöver lite extra fukt och det behöver ju alla, oavsett hudtyp.

Den innehåller bland annat C-vitamin, E-vitamin och Squalane. Den ger både intensiv och långtidsverkande fukt, så det är inte vilken fuktkräm som helst. Du bombas med den alltid så nödvändiga fukten, så det blir stor tumme upp! 

Det är inte bara fukt denna kräm ger, utan den stimulerar även kollagensystemet och skyddar mot fria radikaler. 

Fördelar

 • Passar alla hudtyper 

 • 24H-creme

Nackdelar

 • Något odryg 

Dermalogica Calm Water Gel

Detta är en härlig dagkräm som passar alla med fuktfattig hud. Den är som silke på huden och den smälter fint in i huden direkt efter applicering. Man får verkligen rejält med fukt av denna kräm och det älskar vi!

Man behöver inte ta på mer än ett lager ens om man har supertorr hud och det blir det plus i kanten för. I vårt test har vi en person med riktigt supertorr hud och inte ens hon behövde en extra applicering – verkligen kanonbra!

Denna dagkräm är särskilt behaglig då den är mycket lätt i sin konsistens. Den är också transparent, vilket gör att den känns ännu mindre kladdig och fet – ett riktigt bra val för personer med exempelvis blandhy.  

Fördelar

 • Dryg
 • Ingen jobbig doft 

Nackdelar

 • Innehåller ingen SPF 

Cremorlab Fresh Water Gel

Detta är en riktig räddare för er som har torr hy, men som inte tycker om tunga krämer. Den är alltså hur bra som helst för exempelvis en klassisk blandhy. Dess gel-konsistens gör att både den fetaste och den torraste huden blir nöjd. 

Man blir underbart fuktmättad samtidigt som man får en skön känsla utan någon som helst ”fet” känsla. Dessutom behövs det endast en lite klick för att bli ordentligt återfuktad, så det är en dryg kräm. 

Den innehåller T.E.N. termalvatten, rosolja, extrakt av grönt te, lakritsrot och lavendel. Detta är en kräm som är väldigt bra på att ta hand om även irriterad och känslig hud. Krämen dämpar även rodnad. Mycket bra saker i ett! 

Det finns även en mycket bra rengöring från detta märke som man kan ha som komplement. Den hittar du bland annat härVill du även ha en toner från Cremorlab så kan du köpa det här. 

Fördelar

 • Passar känslig och irriterad hud
 • Intensivt återfuktande + lättviktig i ett

Nackdelar

 • Kan upplevas som ohygienisk då den endast kommer i burk

Phytomer Hydrating Hydra Original Thirst-relief Melting Cream

Kraftigt återfuktande, men inte fet, så den passar alla hudtyper. Förstärker hudens förmåga att bevara fukt genom extrakt från brunalgen laminaria.

All den här återfuktningen bidrar till att förbättra cirkulationen i huden och ger den lyster och fräschör. I serien finns även många andra krämer att testa.

Fördelar

 • Extra kraftfull på känslig och torr hy utan att tynga ner
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Vissa tycker att den inte absorberas och mättar huden tillräckligt

Emma S. Moisturising Day Cream

Heja Sverige! Märket Emma S., går det riktigt bra för och den här krämen är speciell eftersom den innehåller mycket vitamin E i form av omega tre och sex. Även här finns det många utföranden att välja mellan.

Detta är en helt vegetabilisk olja som även är vanligt som kosttillskott, men i detta fall är den helt växtbaserad. Den här krämen lägger en bra grund för dagen om man använder den varje morgon. En bra pris för plånboken också.

Fördelar

 • Dryg och prisvärd!
 • Klibbar inte
 • Lämnar huden mjuk och silkeslen

Nackdelar

 • Många med kombinerad hy tyckte att den var för fet för T-zonen

Rodial Bee Venom Day Cream SPF 30

Här har vi spännande grejer! En produkt för den som gillar exklusivitet och har råd att betala för det. Innehåller ämnen utvunna ur det gift som bin producerar när de sticker. Detta har en antirynk- och föryngringseffekt. 

De två personer som var modiga nog att testa den här dagkrämen, var båda överens om att den var extremt effektiv och verkligen var som ett litet mini-ansiktslyft efter några dagar. 

Men priset är helt enkelt inte realistiskt för de flesta, så det drog ner det allmänna omdömet. Dock så fick prislappen våra ögonen att tåras. Komplettera med seriens nattkräm eller något utförande.

Fördelar

 • Bra solskydd
 • Effektiv, rynkor och linjer rätas ut fort

Nackdelar

 • En rätt stark doft vilket alla inte gillar
 • Då krämen är riktigt fet är det inte bästa makeupbasen
 • Dyr

Lancôme Hydra Zen Anti-Stress Moisturising Rich Cream

En superduperbra kräm för den med mogen, åldrande hy eller den som är torr och behöver massor med återfuktning. Krämen är allergivänlig och passar känslig hy. 

Testpersonernas fnasiga hy blev spänstig och återfuktad och rekommenderar den varmt. Doftar härligt av ros. Lancôme har såklart många bra krämer att välja mellan.

Fördelar

 • Ger ordentligt med fukt även till den torraste och känsligaste hyn
 • God doft

Nackdelar

 • Vissa med känslig hy upplever att den svider och sticker något

Produkter som utgått

Clinique Moisture Surge Extended Thirst Relief

Clinique Moisture Surge Extended Thirst Relief

Clinique är en gammal favorit hos alla i testpanelen. Allergivänlig och med bra produkter över hela linjen, från hudvård till smink. 

Den här fungerar bra som nattkräm också, man kan med fördel använda den två gånger i dygnet, alltså morgon och kväll, om man vill turboboosta resultaten. 

Den går djupt in i huden och minskar märkbart fina små linjer och rynkor. Cirkapriset på 330 kronor för 50 ml är ganska överkomligt eller välj mellan många andra bra krämer från Clinique.


Decleor Harmonie Calm Soothing Milky Cream

Decleor Harmonie Calm Soothing Milky Cream

Denna kräm från Decleor passar torr och känslig hy. Den har en härligt krämig konsistens som ändå sjunker snabbt in i huden. Krämen lämpar sig för känslig hud och minskar synligt hudirritationer och rodnader på bara några dagar.

Ett plus för att den doftar så härligt. Decleor har också många andra bra krämer i sitt utbud.


Frågor och svar

Oljig, torr, blandhy, vilken kräm för vilken hy?

Jag slår vad om att det är många därute som använder helt fel ansiktskräm eftersom de inte vet vad de har för hudtyp. Det är det första misstaget man gör och jag själv hade ingen aning i flera år. Men hur vet man då vilken kräm man ska välja?

Du måste först veta vad du har för hudtyp för att kunna välja den rätta krämen som kommer hålla den typen i balans. Detta kan du göra på plats i vissa skönhetsbutiker eller online. Många webbutiker erbjuder gratis hudtest online.

När du har fastställt vilken hudtyp du har är det bara att läsa på vad du ska kolla efter för just den typen. Har du väldigt irriterad hud med olika utslag ska du rådfråga din läkare först.

Oljig/fet hy

En oljig eller fet hy karaktäriseras av att du enkelt får glansig hy och att man har bredare porer som blir täppta och leder till finnar eller acne. Många tror att man har ett överskott av talg som producerar olja.

Det kan ju räcka med att du bara kollar efter krämer som är specifika för fet hy och de är ofta vattenbaserade, som gelkrämer. Håll dig borta från sådant som kan täppa till porer.

Torr hy

Om du har torr hy märks det på fina linjer och rynkor eller att huden är väldigt stram efter att du tvättat ansiktet, speciellt under vintern. Såklart får man också torra flagor som lossnar.

Detta beror oftast på att huden inte tar åt sig tillräckligt med vatten och då är det bara till och fuktbomba. Du vill åt krämer som innehåller hyaluronsyra, glykol, eller mineralolja eftersom de absorberar fukt.

Blandhy

Detta är precis som det låter - en blandning mellan oljig och torr hy. Här är det pannan, näsan, och hakan - T-zonen - som är fetare och kinderna, ögonen, och halsen som är torra.

Även här är gelkrämer bra, men en del menar att de olika områdena i ansiktet behöver behandlas med olika krämer. Prova med två olika krämer och se om det blir bättre.

Känslig hy

Här har vi en hud som kan kännas stram eller är benägen till att bli röd eller irriterad. Detta märks speciellt när luften är torrare eller det är väldigt kallt.

Håll dig borta från parfymerade krämer och kolla efter krämer som har mindre än tio ingredienser eftersom risken för att din hy reagerar dåligt på ingredienserna minskar då.

Kan man använda dagkrämen på natten eller varför ska jag har två olika?

Dagkräm och nattkräm är faktiskt två olika saker eftersom de har två olika syften. En dagkräm är en lättare kräm som innehåller SPF och mindre aktiva anti-ageing ingredienser som glykol eftersom dessa ingredienser inte går bra ihop med SPF och solexponering.

Dessutom har många smink på sig under dagen och formulan är därför ofta lätt och snabbabsorberande och ett bra underlag för sminket.

En nattkräm är lite tjockare i texturen och innehåller massor med godheter som inte borde utsättas för solljus och eftersom de flesta sover i mörker är det ett ypperligt tillfälle för de ingredienserna att göra sin magi.

Eftersom både kroppen och huden återhämtar sig när vi sover är det alltså inte så konstigt att man applicerar en kräm innehållande fuktgivande och reparerande ingredienser som Retinol som långsamt absorberas av huden.

Så om du skulle mixa ihop krämerna av någon anledning eller din dagkräm kanske är slut och du behöver en bra kräm innan sminket så kommer det såklart inte vara världens undergång om du använder nattkrämen.

Huden kommer bara kännas lite fetare än normalt och om du använder dagkrämen på natten får din hud helt enkelt inte lika mycket fukt och antiageing ingredienser som med en nattkräm.

För dig som inte bryr dig så mycket om hudvård eller inte tror att det fungerar med en antiageing nattkräm behöver såklart inte använda två krämer.

Jag tycker det är mycket skönare att använda två olika och efter ett tag, när man har hållit på med krämer så länge som jag har, känner och ser man faktiskt skillnaden. Det är upp till dig själv, men jag rekommenderar två olika krämer.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals