Bästa ekologiska ansiktskrämen 2021 – Naturlig, skonsam, och återfuktande

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Huden är vårt största organ och absorberar allt det som finns i luften runt om oss. Hyn är mottaglig för vind, sol, torka, och inte minst för det vi applicerar på huden.

Ekologisk ansiktskräm har blivit alltmer efterfrågad med åren och numera hittar man en mängd produkter att välja mellan. Det finns mängder av både dagkräm och nattkräm med naturligt innehåll som dessutom är ekologiskt.

De flesta ansiktskrämer innehåller växtextrakt av olika slag och många kräver mycket besprutning för att de ska kunna framställas.

Skönhetsindustrin är också en sektor där man köper in produkter från jordbruk och därmed kommer också förstås den etiska biten in. Det finns gott om ansiktskrämer, som förutom att de är ekologiska, också är rättvisemärkta.

Premiumvinnaren i det här testet heter Whamisa Organic Flowers Lotion Original. Mellanklassens vinnare är Weleda Almond Soothing Facial Lotion.

Budgetvinnaren heter The Body Shop Carrot Cream Nature Rich Daily Moisturiser och vår specialaren den här gången blev Neal's Yard Remedies Frankincense Intense Cream.

Premium: Whamisa Organic Flowers Lotion Original

Premiumvinnaren är en mycket exklusiv koreansk produkt som man kan säga sammanfattar den exklusivitet som koreansk hudvård består av.

Den speciella fermenteringsprocess som ingredienserna genomgått gör att krämen är extremt vårdande och man har kunnat minimera mängden artificiella ämnen i produkten.

Men den består av hela 97% ekologiskt innehåll, vilket bör vara tämligen unikt. Produkten innehåller inget vatten, vilket gör att den är av mycket hållbar kvalitet och återfuktar så mycket bättre.

Fördelar

 • Mycket stor andel ekologiskt innehåll
 • Naturlig konserveringsprocess

Nackdelar

 • Exklusiv och kan vara svår att få tag på

Mellan: Weleda Almond Soothing Facial Lotion

Mellankategorins vinnare är en härlig produkt med mandel från det klassiska ekologiska märket Weleda. De har en hög klinisk kvalitet på sin framställning av produkter och är också transparenta i sin produktion och hur de jobbar.

Det här är den givna produkten för den som är allergisk eftersom den är dermatologiskt testad och dessutom helt oparfymerad.

Dock har den en lite speciell doft från mandeloljan som man måste överse med. Är man allergisk och har en väldigt känslig hud är det kanske dock inte så svårt att göra det.

Fördelar

 • Oparfymerad
 • Kliniskt testad

Nackdelar

 • Mandelolja har en speciell doft som inte tilltalar alla

Budget: The Body Shop Carrot Cream Nature Rich Daily Moisturiser

The Body Shops morotskräm är en återfuktande variant som är till för dig som har torr hy. Det är definitivt inte den mest exklusiva krämen på marknaden, men den fyller definitivt sin funktion till vardagsbruk.

Återfuktar inte huden så länge så som det uppges på förpackningen. Men det är en bra budgetprodukt och Body Shop håller fortfarande måttet till sin priskategori.

Fördelar

 • Fuktgivande

Nackdelar

 • Återfuktar inte så länge som uppges

Special: Neal's Yard Remedies Frankincense Intense Cream

Neal's Yard Remedies Frankincense Intense Cream är en exklusiv kräm som återfuktar effektivt och är perfekt för både torr och mogen hy.

Den är visserligen rätt dyr, men för den som under en period i livet är drabbad av verklig problemhy kan det definitivt vara värt investeringen och dessutom billigare än att gå till en hudklinik för att få hjälp med problemet.

Fördelar

 • Certifierad
 • Högkvalitativt innehåll

Nackdelar

 • Dyr

Köpguide

Huden i ansiktet är tunnare än på resten av kroppen. Därför ska man välja en ekologisk ansiktskräm med omsorg och som också passar ens egen hudtyp och specifika behov.

För att optimera ansiktskrämens egenskaper krävs det att man rengör ansiktet ordentligt, man ska också exfoliera och peela ansiktet regelbundet. Detta för att döda hudceller ska avlägsnas, så att krämen lättare kan absorberas i ansiktet.

En ekologisk ansiktskräm är extra skonsam mot ansiktet. Huden, särskilt ansikte och händer, utsätts dagligen för många olika typer av påfrestningar såsom miljöföroreningar, strålning från datorskärmar, torr inomhusluft med mera.

Återfuktning är en väldigt viktig del av din hudvård för att du ska behålla din hy fräsch, elastisk, och välvårdad.

Ekologiska ansiktskrämer för normal hy

En så kallad normal hy innebär att man har en välbalanserad hud, som inte har synliga finnar, pormaskar, eller stora porer.

Det man ska vara uppmärksam på är att det är lätt att ignorera sin hudvård, om man har en vacker hy, för att man liksom tror att den klarar sig själv.

Men det viktigaste är att man tillför så mycket fukt som möjligt, för att bevara huden välmående och i god form, så att även den mår bra även när den åldras.

Det finns gott om ekologiska ansiktskrämer med mycket fukt. En fuktgivande och lätt peeling är ett bra komplement, samt en ansiktsmask någon gång i veckan.

Ekologiska ansiktskrämer för torr hy

Om man har en hud som blir lätt fnasig och matt, så saknas det fukt och fettnivåerna är låga. Här behöver man tillföra både fukt och fett och även skydda huden ordentligt med en solskyddsfaktor om sommaren.

Torr hy är väldigt känslig och därför passar ekologiska ansiktskrämer bra eftersom de är mer naturliga och rena. Att komplettera med ett serum är bra, samt en skonsam peeling som tar bort överskottet från döda hudflagor i ansiktet som förhindrar att krämerna tränger på djupet.

Använd också alltid en skonsam ansiktstvätt som inte torkar ut ansiktet. Att ha många dagar utan smink är bra, så att huden får tillfälle att vila och andas.

Naturliga ingredienser som trollhasselvatten, aloe vera, och olika typer av växtproteiner är bra ingredienser i en ekologisk ansiktskräm för torr hy. En peeling och en skonsam ansiktsmask någon gång veckan är att rekommendera.

Ekologisk ansiktskräm för fet hy

Fet hy är motsatsen till för torr hy. Den är fet och glansig, men behöver ändå få ordentligt med fukt för att behålla balansen. Milda och lätta ansiktskrämer utan olja är det som rekommenderas.

Ekologiska krämer för blandhy

Blandhy är den vanligaste typen hos oss i Norden och det här är en kombination av fet, normal, och torr hy. Om du har blandhy, så är ofta huden vid hakan, näsan, och pannan fet, medan hyn runt kinderna och under ögonen kan vara väldigt torra.

Det man kan göra är att punktbehandla områden med en anpassad ekologisk ansiktskräm eller välja en som är speciellt anpassad för torr hy.

Ekologisk ansiktskräm för mogen hy

Med åldern minskar elasticiteten i huden främst på grund av att kollagenproduktionen i huden minskar samt slitaget från yttre faktorer, såsom fria radikaler i luften och UVB-strålning.

För en person med mogen hy behöver det tillföras mycket extra fukt och skydd till huden. Det är bra att välja ekologiska hudkrämer som också innehåller hyaluronsyra, vitaminer, och antioxidanter.

Hyaluronsyra är ett ämne som hjälper till att binda fukt och som är effektivt mot rynkor och fina linjer. Rosenvatten är också bra eftersom det har en lugnande och sammandragande effekt. Det är också bra att ta kosttillskott i form av kollagen och B12 vitamin.

En bra ansiktskräm är alltså en av de absolut viktigaste delarna av din dagliga hudvårdsrutin. Välj en produkt utifrån den hudtyp du har och komplettera med serum, peeling, ansiktsmasker, och lämpliga kosttillskott.

Då har du byggt upp en bra arsenal för att hålla din hud fräsch och välvårdad, samt en hud som också mognar och som håller sig sund och frisk med åren. Beroende på olika faser i livet förändras huden radikalt också.

Hormonsvängningar under exempelvis graviditeter och klimakterium är två stora livsförändringar som också kan påverka hud.

Somrarna med sina salta bad och starka sol är också något som sliter mycket på huden. Har man redan då haft en god hudvårdsrutin innan, så har man ett gott skydd, även för dessa mer tuffare perioder.

Våra favoriter

Premium: Whamisa Organic Flowers Lotion Original

Koreansk skönhetsvård har blivit väldigt populär de senaste åren och är numera världsberömd. Whamisa Organic Flowers Lotion är en ansiktskräm som innehåller hela 95% ekologiska ingredienser!

Det är väldigt ovanligt att det ser ut på det här sättet när det gäller andelen ekologiskt innehåll  i hudvård och kosmetik, så det är ju otroligt imponerande. Sheasmör och olivolja är två av huvudingredienserna som tillför mycket näring och återfuktar effektivt.

Det som också är väldigt intressant med den här ekologiska ansiktskrämen är att vissa ingredienser är fermenterade och detta är en unik lösning som gör att alla näringsämnen och positiva effekter bevaras i ingredienserna.

Man kan kort och gott säga att det är en helt naturlig konserveringsprocess. Den här ekologiska ansiktskrämen passar fet- och blandhy.

För den riktigt torra huden, så kanske den inte riktigt räcker till, men det är definitivt värt ett försök, särskilt om man kompletterar med ett serum eller någon bra fet produkt, som jojobaolja eller sheasmör.

Fördelar

 • Mycket stor andel ekologiskt innehåll
 • Naturlig konserveringsprocess

Nackdelar

 • Exklusiv och kan vara svår att få tag på

Mellan: Weleda Almond Soothing Facial Lotion

Danska Weleda är ett mycket väletablerat märke på marknaden för ekologiska produkter och deras fina mandelansiktskräm är perfekt för den person som har känslig hy och behöver något som vårdar och lugnar.

Den här är perfekt för den som lätt får allergiska reaktioner av parfymer och eteriska oljor i olika produkter. Här får man alltså en ekologisk hudkräm som minskar risken för allergiska reaktioner, men som ändå gör huden smidig, mjuk, och återfuktande.

Har man problemhy så minskar rodnad medan klåda och irritation försvinner med stor sannolikhet, redan efter ett par dagar. Det man gör avkall på är starka och blommiga parfymer eftersom den här doftar mycket lite.

Krämen är meteorologiskt testad och kan därför alltså rekommenderas till allergiker. Den är helt parfymfri och passar först och främst blandhy och normal hy.  Den är perfekt att ha som bakgrund till makeup.

Fördelar

 • Oparfymerad
 • Kliniskt testad

Nackdelar

 • Mandelolja har en speciell doft som inte tilltalar alla

Budget: The Body Shop Carrot Cream Nature Rich Daily Moisturiser

The Body Shops krämer kan man numera beställa på flera onlinebutiker. Man behöver alltså inte vända sig till deras egna märkesbutiker för att kunna köpa deras produkter, om man gillar dem.

Morotskräm är en ansiktskräm som är framtagen för att hålla fukten inkapslad i huden och skydda på ett effektivt sätt. Den återfuktar bra, men dock inte alls så länge som de hävdade i beskrivningen, enligt juryns erfarenhet.

På förpackningen står det att den binder fukt i upp till 72 timmar, men det upplevde inte vi, utan att man får återfukta på kvällen också.

Krämen passar även torr hy och det ekologiska innehållet består av morötter och fairtrade-aloe vera. Även när det gäller förpackningen har man tänkt på miljön och den är helt återvinningsbar.

De ekologiska morötterna som används är de som är för krokiga att säljas i livsmedelsindustrin och därmed jobbar man med återvinning, även innehållsmässigt.

Det här är en helt okej kräm som ger relativt mycket för pengarna, även om The Body Shops produkter innehåller rätt så mycket tillsatsämnen och parfymer.

Fördelar

 • Fuktgivande

Nackdelar

 • Återfuktar inte så länge som uppges

Special: Neal's Yard Remedies Frankincense Intense Cream

Neal's Yard grundades i början på 80-talet i centrala London. Målet är att framställa en naturlig hudvård där man minimerat det syntetiska innehållet och där transparens och kundens rätt att känna till ingredienser i produkten har stått i första rummet sedan start.

Deras produkter är certifierade med en av de striktaste ekologiska certifieringsorgan som finns. Den här hudkrämen innehåller stamceller från växten guardiana, samt ett aktivt komplex, som passar alla typer av hud.

Man använder krämen morgon och kväll och får en återfuktning som är riklig och som ger väl synliga resultat efter ett tags användning. Vi kan intyga att krämen ger er en ökad smidighet till huden och en härlig lyster och effektiv återfuktning.

Fördelar

 • Certifierad
 • Högkvalitativt innehåll

Nackdelar

 • Dyr

Våra utmanare

Moyana Corigan Royal Face Organic Argan Facial Cream Anti Age

Ansiktskrämen från Moyana Corigan innehåller den välkända arganoljan som är extremt bra på att återfukta och dessutom innehåller en stor mängd antioxidanter som skyddar huden mot fria radikaler.

Produkten har många naturliga ingredienser och är också rik på omega fett-oljor. Den kan användas både som dag- och nattkräm, om man inte är väldigt torr i ansiktet.

Annat godis för hyn i den här är bland annat gurkolja, jojobaolja, och avokadoolja. Alla är ingredienser som balanserar talgproduktionen i huden och innehåller hyaluronsyra och D-vitamin. Det här är riktig näringsbomb för huden i ansiktet.

Fördelar

 • Näringsrik

Nackdelar

 • Pumpflaskan ger lätt för mycket kräm per omgång

Cicamed Face Mist Sensitive

Cicamed Face Mist är speciellt framtagen för känslig hy och innehåller lugnande trollhassel som gör att produkten motverkar rodnad och balanserar huden om den är väldigt torr.

Den är bra på att använda under sminkningen eftersom den absorberas så snabbt, men ger ändå en elastisk, återfuktad hud. Den innehåller ekologiskt, grönt te, vitamin E, och mycket antioxidanter.

Fördelar

 • Lugnande för huden
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Liten andel ekologiskt innehåll

John Masters Organics Mandarin Maximum Moisture

John Masters Organics tillverkar, som namnet antyder, ekologiska produkter och här har vi en rikligt återfuktande kräm som är framtagen för den person som har solskador på huden och pigmentförändringar efter sommaren solande.

Just den här typen av hudförändringar är svåra att bli av med och det tar länge. Man måste ha tålamod och använda rätt produkter, så ser man resultat efter några månader. Och det är vad man gör med den här mandarinkrämen.

Det huvudsakliga innehållet är extrakt från japansk satsumas, mandarin, och det är också den som står för den oxiderande effekten. Enligt beskrivningen så uppnår 71% av användarna en tydlig minskning av åldersfläckar efter 6 veckors användning.

Fördelar

 • Tar bort pigmentering
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Inte så dryg och det går åt mycket kräm vid daglig användning
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals