Bästa ekologiska ansiktsrengöringen 2024 – Hudvård som är vårdande för dig och bra för miljön

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här guiden kommer du att få lära dig om ekologisk ansiktsrengöring. Vi lotsar dig igenom begreppen, innehållet, typer och tillverkningsmetod. Som grädde på moset tipsar vi om marknadens bästa ekologiska ansiktsrengöringar just nu. Välkommen!

Ekologisk ansiktsrengöring blir alltmer efterfrågad i samband med att vi blir mer och mer medvetna om att de hudvårdsprodukter vi använder, innehåller mycket kemikalier.

Att ekologisk ansiktsrengöring också kan vara bättre för miljön än syntetisk ansiktsrengöring, gör att många vill prova och använda ekologiska produkter. Men när det gäller ekologiska produkter är det också en tät kunskapsdjungel att ta sig fram i. Vi vill med den här köpguiden hjälpa dig att få en bättre bild av vilka ekologiska ansiktsrengöringar som är bra och vad en högkvalitativ sådan är.

I premiumkategorin i den här köpguiden vann John Masters Organics Jojoba & Ginseng Exfoliating Face Cleanser. Vi har också en utmärkt mellanprodukt och den heter Neal's Yard Remedies Frankincense Facial Wash

En ekologisk ansiktsrengöring som passar alla plånböcker heter Cicamed Organic Science Cleanser Antioxidant. Dr Hauschka Soothing Cleansing Milk är den exklusiva specialaren.

Premium: John Masters Organics Jojoba & Ginseng Exfoliating Face Cleanser

Jojoba & Ginseng Exfoliating Face Cleanser är en exklusiv, högkvalitativ ekologisk ansiktsrengöring som har många positiva recensioner på nätet från användare. Priset ligger långt ifrån genomsnittet, men är för de flesta konsumenter absolut värt sin investering.

Fördelar

 • Med återfuktande aloe vera
 • Mild doft

Nackdelar

 • Liten flaska som fort tar slut

Mellan: Neal's Yard Remedies Frankincense Facial Wash

Neal's Yard Remedies Frankincense Facial Wash innehåller hela 87 % ekologiskt innehåll! Det är exceptionellt högt och dessutom är priset mycket konkurrenskraftigt. Produkten innehåller ingenting som peelar eller exfolierar, utan passar den som vill ha en skonsam ansiktsrengöring.

Fördelar

 • Praktisk pumpflaska
 • Högt ekologiskt innehåll

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner för känslig hy
 • Tråkig design på flaskan

Budget: Cicamed Organic Science Cleanser Antioxidant

Cicamed Organic Science Cleanser Antioxidant är inget mindre än en helsvensk produkt som ger huden pH-balanserad hudvård av högsta kvalitet. Den är medicinskt framtagen av en plastikkirurgiklinik i Stockholm och är noggrant kontrollerad. Här har du en vegansk produkt med ett enkelt och högkvalitativt ekologiskt innehåll.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Utvecklad av kirurger och experter

Nackdelar

 • Tråkig doft

Special: Dr Hauschka Soothing Cleansing Milk

Dr Hauschka Soothing Cleansing Milk är en ansiktsrengöring av högsta kvalitet. Dyr och lyxig, men definitivt värd sin investering för den som vill ha ett högt ekologiskt innehåll utan syntetiska ingredienser. Ansiktsrengöringen från Dr Hauschka är certifierad med den internationella ekologiska märkningen NATRUE.

Notera att den passar bäst för den som inte använder alltför mycket smink. Den passar bäst för dig som exempelvis använder foundation och en mascara till vardags eller för dig som inte sminkar dig överhuvudtaget. Kraftigare sminkningar kan den få svårt att tvätta bort.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Mycket mjukgörande

Nackdelar

 • Ej effektiv på hård sminkning
 • Svårt att få ur all produkt ur glasflaskan

Ekologisk ansiktsrengöring är bra för både hud och miljö

Idag efterfrågas ekologiskt hudvård alltmer. Numera går det att hitta hela serier av ekologisk hudvård och därmed också ekologisk ansiktsrengöring. Att vilja använda en ansiktsrengöring som är ekologisk är inte längre ett ovanligt val hos konsumenterna. Vi har blivit mer och mer medvetna om hur mycket kemikalier vi får i oss med olika hudvårdsprodukter via huden.

Vad betyder ekologisk hudvård?

När det kommer till ekologisk hudvård gäller det förstås att förstå exakt vad begreppet egentligen innebär. Ekologisk hudvård betyder att de ingredienser som har naturligt ursprung är ekologiskt odlade, det vill säga utan gifter och kemikalier.

Dock är bestämmelserna när det gäller ekologisk ansiktsrengöring och andra liknande produkter sådana att de inte behöver ha 100 % ekologiskt innehåll för att få kalla sig det. Därför gäller det att läsa innehållsförteckningen för att få reda på hur stor procent av innehåller som verkligen är ekologiskt.

Varför ska jag välja ekologisk ansiktsrengöring?

Varför skulle du då vilja byta till ekologisk hudvård? Ja, anledningarna kan naturligtvis vara flera. Är du drabbad av mycket kontaktallergier och hudutslag kanske du vill prova om ekologiska ingredienser kan göra att din hud bättre. Har du trött och glåmig hy, kan det vara en idé att prova ekologisk ansiktsrengöring tillsammans med en skonsam hudvårdsrutin i övrigt.

En anledning till att en ekologisk ansiktsrengöring kan vara effektiv, kan definitivt vara att ekologiskt odlade ingredienser inte släpper ut gifter, som annars kan hamna i den slutliga produkten.

Kanske tycker du det är obehagligt med alla kemikalier vi får i oss, genom hudvård och genom kosten. Då innebär det att du får i dig mindre av det om du byter till en ekologisk ansiktsrengöring och ekologisk hudvård i övrigt.

Många som byter till ekologisk ansiktsrengöring upplever att de får renare hy med mer lyster. Dock hjälper sällan endast en ansiktsrengöring, utan du bör också komplettera med en ekologisk ansiktskräm

Om du har väldigt många steg i din hudvårdsrutin och samtidigt inte är nöjd med din huds mående, kan det vara så att du använder för många produkter. När du går över till ekologisk ansiktsrengöring, kan du också prova att använda färre produkter i din hudvård.

Ekologisk ansiktsrengöring för miljöns skull

Miljöaspekter kan vara en viktig sida av det hela. För den miljömedvetna konsumenten finns det definitivt anledning att övergå till inte bara en ekologisk ansiktsrengöring, utan en ekologisk hudvårdsrutin helt och hållet. Ekologiska ansiktsrengöringar är också oftast fria från syntetiska ingredienser, som silikoner och mineraloljor.

Finns det några nackdelar med ekologisk hudvård?

Nu har vi talat om alla fördelar med att använda en ekologisk ansiktsrengöring. Finns det några nackdelar? Ja, ett exempel kan vara att precis som med konventionell ansiktsrengöring så kan du få allergiska reaktioner av en ekologisk ansiktsrengöring.

Det du kanske hört eller läst om någonstans att ekologiskt hudvård skulle innehålla allergena ämnen. Alltså sådant som kan framkalla allergi. Det som brukar åsyftas här är eteriska oljor, som ofta används inom ekologisk hudvård. 

Eterisk olja används ofta som doftsättare och även för sina läkande och vårdande egenskaper. Eteriska oljor är utvunna ur olika plantor från naturen. Beståndsdelarna i oljan, eller doftkomponenterna som det också kallas, klassas generellt som allergena.

Men nu kommer vi till det viktiga: ett allergent ämne innebär inte att du per automatik reagerar på det. Dessa finns överallt omkring oss. För de flesta har det här oljorna vårdande och hudförbättrande egenskaper. Eteriska oljor har använts i hundratals år, som hudvård och som alternativmedicin.

Men har du kontaktallergier eller mycket känslig hy, kan huden definitivt bli irriterad av en eterisk olja. Särskilt om den är utvunnen från en växt som annars är en vanlig allergen, exempelvis citrusfrukt. Är du en person med känslig hy, ska du alltid använda oparfymerade produkter, oavsett om ansiktsrengöringen eller produkterna är ekologiska eller inte.

Ekologisk ansiktsrengöring mot akne och oren hy

Om du vill förbättra din dåliga hy med hjälp av en ekologisk ansiktsrengöring finns det gott om bra alternativ, som kan hjälpa dig att få bättre hy. Men precis som med syntetisk ansiktsrengöring finns det ingen genväg, utan det gäller att vara konsekvent och använda dina produkter varje dag.

Det gäller också förstås att ha en helhetssyn på kroppen. Är du stressad, sover och äter dåligt, drabbas också huden. Du får lätt mer finnar och du kanske blir svullen och får mörka ringar under ögonen.

Våra favoriter

Informationen i den här köpguiden är grundad på en sammanställning av tester och recensioner. Vi har utgått från redan genomförda tester, samt konsumenternas egna åsikter om produkterna. Här är våra favoriter!

Premium: John Masters Organics Jojoba & Ginseng Exfoliating Face Cleanser

Jojoba & Ginseng Exfoliating Face Cleanser är en exklusiv ansiktsrengöring från det ekologiska företaget John Masters Organics. Den här är perfekt för dig som har problemhy, eftersom den är milt exfolierande och förbättrar hudens blodcirkulation. Du som använder smink dagligen får också en effektiv rengöring här, eftersom den effektivt tar bort smink.

Innehållet i Jojoba & Ginseng Exfoliating Face Cleanser är eteriska oljor och örtextrakt, som ger näring och lyster åt huden. Det som är exklusivt med produkten är att den innehåller små pärlor, som är milt exfolierande. 

John Masters Organics ansiktsrengöring används genom att du först fuktar ansiktet med ljummet vatten. Massera därefter in ansiktsrengöringen, tills du uppnått önskat resultat. Tvätta därefter bort produkten med varmt vatten och använd bomullsrondeller, om det är mycket smink som ska avlägsnas.

Produktfakta:

 • 107 ml
 • Pumpflaska
 • Med ginseng, aloe vera och jojoba

Fördelar

 • Med återfuktande aloe vera
 • Mild doft

Nackdelar

 • Liten flaska som fort tar slut

Mellan: Neal's Yard Remedies Frankincense Facial Wash

Neal's Yard Remedies Frankincense Facial Wash är en ansiktsrengöring som innehåller eteriska, ekologiska oljor från frankincense och jojoba. Fokus i produkten ligger på antioxidanter och vitaminer, vilket innebär att ansiktsrengöringen vårdar på djupet. Den har ingen exfolierande effekt, utan rengör mycket varsamt utan att torka ut huden.

Neal's Yard Remedies Frankincense Facial Wash återfuktar rikligt och bidrar med mycket fukt till huden. Det gör att den kan ha en utfyllande effekt på fina linjer och kråksparkar runt ögonen. 

Neal's Yard Remedies är ett ekologiskt företag som alltid anger andelen ekologiskt innehåll på sina produkter. Dessutom har den här ansiktsrengöringen otroligt hög andel ekologiska ingredienser. Här har du nämligen ett ekologiskt innehåll på 87 %.

Produktfakta:

 • 100 ml
 • 87 % ekologiskt innehåll

Fördelar

 • Praktisk pumpflaska
 • Högt ekologiskt innehåll

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner för känslig hy
 • Tråkig design på flaskan

Budget: Cicamed Organic Science Cleanser Antioxidant

Cicamed Organic Science Cleanser Antioxidant är ett milt och löddrande rengöringsgelé med naturliga ingredienser. Produkten är pH-balanserad för att anpassa sig till hudens egen naturliga surhetsgrad. Här får du en mycket skonsam produkt, som samtidigt effektivt tvättar bort både orenheter och gammalt smink.

Tongivande ingredienser är aloe vera och trollhassel. Dessa båda har en antiseptisk och lugnande effekt på huden. Cicamed har också ett brett sortiment och genom att använda andra produkter, kan du få en komplett hudvård från samma varumärke om du vill. Till exempel kan du komplettera med deras nattkräm och effektiva ansiktsserum. 

Cicamed är ett svenskt hudvårdsmärke, som är framtaget av plastikkirurgerna på skönhetskliniken Proforma Clinic.

De började utveckla produkterna i samband med att de letade efter effektiv hudvård, som kunde ge bra eftervård. De ville även ha hudvård som uppfyllde de krav som de hade på hudvård generellt. Resultatet blev en produktserie med välbalanserat innehåll och naturliga ingredienser.

Produktfakta:

 • 150 ml
 • pH-balanserad

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Utvecklad av kirurger och experter

Nackdelar

 • Tråkig doft

Special: Dr Hauschka Soothing Cleansing Milk


Dr Hauschka Soothing Cleansing Milk är väldigt älskad av sina användare, men vi vill uppmärksamma användarna på att den kanske inte är den mest effektiva sminkborttagningsprodukten. 

Sminkar du dig mycket och har mycket ögonmakeup som ska tas bort på kvällarna, kan det hända att den inte är tillräckligt effektiv. Men som generell ansiktsrengöring och borttagning av mindre mängder vardagssmink är den överlägsen.

Produktfakta:

 • 145 ml
 • Med mandel- och jojobaolja

Fördelar

 • Doftar gott
 • Mycket mjukgörande

Nackdelar

 • Ej effektiv på hård sminkning
 • Svårt att få ur all produkt ur glasflaskan

Våra utmanare

Det finns många bra ekologiska ansiktsrengörare på marknaden och alla produkter av hög kvalitet fick inte plats bland våra favoriter. I utmanarkategorin finns sex stycken utmärkta ekologiska ansiktsrengöringar, som är riktigt bra alternativ till vinnarna, om du inte hittade någon produkt där som passade.

Estelle & Thild Biocleanse Micellar Cleansing Water

Estelle & Thild Biocleanse Micellar Cleansing Water innehåller ingen alkohol och är därför perfekt för dig som vill ha en återfuktande ansiktsrengöring, utan den uttorkande effekten. Här får du effektiv rengöring, som samtidigt är uppfriskande åtstramande. 

Ansiktsrengöringen innehåller naturliga ingredienser med extrakt från svart fläderblomster och aloe vera. Produkten är certifierad av ecocert och alla växtbaserade ingredienser i produkterna är ekologiska. Estelle & Thild Biocleanse Micellar Cleansing Water är milt exfolierande och passar även bra som sminkborttagning.

Fördelar

 • Behöver ej sköljas bort
 • Ekocertifierad

Nackdelar

 • Lätt att få för mycket ur flaskan

The Body Shop Carrot Wash Energizing Face Cleanser

The Body Shop Carrot Wash Energizing Face Cleanser är en vegansk cleanser, där basen är ekologiska morötter. I den här produkten finns också ett uttalat miljötänk, eftersom de endast använder sig av morötter som sorteras bort på grund av att de är för krokiga för livsmedelsindustrin. 

Aloe veran är närodlad i Mexiko, enligt ett Community Trade-reglemente, vilket betyder att produkten är framställd med omsorg om odlarnas rättigheter och hälsa.

Fördelar

 • Miljövänlig
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Väldigt söt doft

Jack Black Pure Clean Daily Facial Cleanser

Jack Black Pure Clean Daily Facial Cleanser är en ansiktsrengöring som är mild och skonsam och som bekvämt avlägsnar smink och ojämnheter i huden. Den är rikligt återfuktande och innehåller certifierade, ekologiska ingredienser. 

Helt utan parabener och sulfater. Produkterna är oparfymerade och vegansk och passar utmärkt för de flesta med känslig hud och kontaktallergier.

Fördelar

 • Allergivänlig
 • Vegansk

Nackdelar

 • Doftar ingenting

Weleda Gentle Cleansing Milk

Weleda är det klassiska, ekologiska kosmetikmärket som funnits på marknaden i decennier. Det har en uppsjö med produkter och är kända framförallt för sina oljor med olika egenskaper. Ansiktsrengöringen är en ganska ny produkt och innehåller antiseptisk trollhassel, samt växtoljor och eteriska oljor för optimal effekt.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Väldokumenterad effekt

Nackdelar

 • Glasflaskan gör att det kan var svårt att få ut allt

Dr Sannas Ansiktssåpa

Svenska varumärket Dr Sanna har en ansiktssåpa som är en rengöring i geléform. Den är speciellt anpassad för att avlägsna orenheter och smink. Den väldigt intressanta basen i produkten är kokos- och olivsåpa. Dessa har flera egenskaper och tillsammans bildar de en milt rengörande, antiseptisk, återfuktande och återfettande ansiktsrengöring. 

Produkten innehåller även grape, vilket ger en härlig fräsch doft och har en sammandragande effekt på huden. Produkten är ekologisk, men den är inte certifierad med exempelvis kravmärkning.

Fördelar

 • Skonsam
 • Innehåller kokos och olivsåpa

Nackdelar

 • Ej kravmärkt

KORA Organics Cream Cleanser

KORA Organics Cream Cleanser är en krämig och lyxig ansiktsrengöring, som återställer och balanserar fuktnivån i huden. Formulan innehåller ekologiskt certifierade ingredienser, som till exempel avokado, aloe vera och makadamianöt. Den är effektiv på att avlägsna smink och är närande och vårdande för känslig och uttorkad hud.

Fördelar

 • Passar torr hy
 • Rengör effektivt

Nackdelar

 • Kostar mycket

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals