Bästa ekologiska schampot 2024 – Rent hår med giftfria och naturliga ingredienser

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De flestas hår har en tendens att bli obalanserat ibland och kan bli både torrt och fett. De flesta vill att håret ska se friskt och blankt ut. Därefter vill vi även gärna ha volym och andra härliga effekter.

Schampo innehåller väldigt ofta mycket kemikalier och tillsatser. Att välja ett ekologiskt schampo är att ge håret mer naturliga ämnen och färre kemikalier, som kan påverka håret negativt.

Att ett schampo är ekologiskt innebär inte att det per automatik är utan kemiska ingredienser. Men väldigt ofta är det ändå så, att producenten har ett helhetstänk när det gäller att skapa en hälsosam produkt.

Därför ser vi ändå ofta att ekologiska schampon också är fria från exempelvis parabener, sulfater, och liknande. I premiumklassen vann John Masters Organics Spearmint and Meadowsweet Scalp Shampoo.

Mellankategorin vanns den här gången av Hjärtligt Shampoo. Ett bra budgetschampo har vi med, som heter Oliv Schampo. Rahua Schampoo heter vår specialare idag.

Premium: John Masters Organics Spearmint and Meadowsweet Scalp Shampoo

John Master Organics schampoo är för dig som vill ha ett högkvalitativt schampo med hög andel ekologiska ingredienser.

Det är dessutom sulfatfritt, vilket många efterfrågar. Det här är ett schampo som älskas av väldigt många och är värt att prova om man är beredd att betala en slant.

Fördelar

  • Pålitligt märke
  • Sulfatfritt

Nackdelar

  • Finns egentligen inga nackdelar

Mellan: Hjärtligt Shampoo

Svenska Hjärtligt har tagit fram ett schampo som passar de flesta hårtyper och kvaliteter. Det är ett omtyckt allround-schampo för hela familjen, som är perfekt att använda till vardags. Det är ekologiskt certifierat och innehåller inga artificiella ämnen alls, förutom sulfater.

Fördelar

  • Helt och hållet biologiskt nedbrytbart
  • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

  • Innehåller sulfater
  • Kan ge klåda för personer med känslig hårbotten

Budget: Oliv Schampo

En alldeles utmärkt budgetprodukt som är perfekt för den som behöver spara in på inköpen till hushållet eller för den som har många familjemedlemmar, där det går åt mycket hudvårdsprodukter.

Den här är prisvänlig och man kan köpa den i burk samtidigt som den är av alldeles utmärkt kvalitet och definitivt håller måttet.

Fördelar

  • Prisvärd
  • Mild produkt som passar många

Nackdelar

  • Inget för den med riktigt torrt hår eller skadad hårbotten

Special: Rahua Classic Schampoo

Rahua är ett schampo som just nu är väldigt omtalat bland bloggare och influencers som vill ha veganska och ekologiska produkter.

Det här schampot är nämligen också utan parabener och sulfater. Ett perfekt val för den medvetna konsumenten, som också är redo att betala en slant för det.

Fördelar

  • Inga sulfater och parabener
  • Vegansk

Nackdelar

  • Inte dermatologiskt testad och med en stor mängd potenta, naturliga ämnen kan personer med känslig hy reagera på vissa ämnen i den här produkten

Köpguide

Utbudet av ekologiska schampon har ökat markant de senaste åren och numera behöver man inte gå till exklusiva hälsokostaffärer, utan man kan beställa direkt på nätet om man vill.

Man kan till och med hitta ekologiska schampon som stapelvara på stormarknaderna. Trots att ett ekologiskt schampo marknadsför sig som ekologiskt ska man kontrollera ingredienserna ordentligt i alla fall.

Enligt de bestämmelser vi har idag är det nämligen så att man får kalla sin produkt ekologisk även om den har endast en ekologisk ingrediens. Resten av innehållet kan alltså vara helt konventionellt framtaget.

Ett seriöst företag med ekologiska produkter är transparenta när det gäller sin produktion och redogör för innehållet och även hur stor andel ekologiska ingredienser produkten har.

Parabener

Parabener är ett konserveringsmedel som i stora mängder har visat sig vara cancerframkallande. Vid användning av små mängder, som det är fråga om i schampon, finns det ingen entydig forskning på att så skulle vara fallet.

Men många är idag ändå väldigt skeptiska till parabener och eftersom kunderna har börjat kräva parabenfria produkter har också många företag börjar erbjuda detta. Ekologiska schampon med naturliga ingredienser brukar ofta vara parabenfria.

Sulfater

Sulfater är en ingrediens som gör att håret rengörs effektivt. Det är sulfaterna som ser till att schampot löddrar och mycket effektivt tar bort fett, olja och smuts. Överanvändning av sulfater kan skapa obalans i hårbotten och resultera i både svamp och mjäll.

Det är många som inte vill ha sulfater i sitt schampo idag och det är inte heller svårt att hitta ekologiskt schampo utan sulfater. Man ska dock komma ihåg att ett schampo utan sulfater inte alls löddrar på samma sätt som ett med sulfater.

Om man är ovan kanske man får känslan av att håret inte har blivit rent. Så är naturligtvis inte fallet. Det man kan göra är att tvätta två gånger med schampot, om man vill.

Exklusiva produkter

Idag finns det gott om ekologiska schampon i lyxsegmentet. Det inte längre bara alternativ hälsa och hälsokost som är signifikant för ekologisk hudvård.

Märken som John Masters Organics utgör mångas favoriter och är produkter som ofta återkommer på influencers, bloggares, och kändisars favoritlistor för ekologiska schampon.

Tvätta håret på rätt sätt

Att tvätta håret på rätt sätt gör att det hålls renare längre. Det finns några specifika knep som gör att man kan hålla hårbotten ren, men samtidigt undvika att den blir fet några extra dagar.

Precis som när det gäller all rengöring, så finns det både bra och dåliga sätt att göra det på. Om du gör det på ett effektivt och bra sätt kommer det också att slita mindre på håret.

1. Ta lagom mycket ekologiskt schampo

Mängden av ekologiskt schampo påverkar resultatet givetvis. Man ska varken ta för mycket eller för lite och en klick lika stor som en tiokrona brukar vara lagom. Har man väldigt tjockt hår så tar man lite mer.

Både för mycket schampo och balsam tynger ner håret och gör resultatet sämre. Så det blir nödvändigtvis inte renare bara för att man tar en stor mängd ekologiskt schampo.

2. Schamponeringen

Börja med att schamponera in håret i hårbotten och jobba dig utåt. Där håret blir fett snabbare, alltså vis hårfästet och kring öronen masserar och schamponerar du mer än i det övriga håret. Massera med fingertopparna och inte med naglarna.

Om du tvättar håret sällan är det viktigt att du tvättar två gånger på raken. Den första tvätten gör nämligen att gamla produkter tvättas bort och den andra tvättningen gör att schampot får verka på rätt sätt.

Har du ett volymgivande schampo kommer det att verka bättre andra gången. Välj ekologiskt schampo efter din hårtyp. Det är ingen myt att hårprodukter fungerar på olika sätt för olika personer.

Det är viktigt att du använder produkter som anpassar sig till din hårtyp för att det ska fungera bra. Läs produktbeskrivningen när du köper schampo och lägg gärna lite tid på att kolla omdömen och recensioner på nätet.

3. Avsluta med ett bra ekologiskt balsam

Schamponeringen bör alltid avslutas med ett bra balsam, oavsett vilken kvalitet på håret du än har. En hårinpackning ger också extra näring och ska användas mellan schamponering och balsam.

Hårinpackningen tränger nämligen in i strået efter schamponeringen och balsamet förseglar sedan hårstrået, vilket gör att hårinpackningen återfuktar och näringsämnen från hårinpackningen kapslas in i strået.

Våra favoriter

Premium: John Masters Organics Spearmint and Meadowsweet Scalp Shampoo

John Masters Organics är ett exklusivt, ekologiskt schampo som har fått många kategorier av användare. Den jobbar för att balansera hårbotten och ger också volym till håret.

Schampot innehåller sex stycken certifierade, ekologiska ingredienser som stimulerar hårbotten och får igång blodcirkulationen. Sojaprotein kapslar in fukten i hårstrået och gör strået spänstigt och starkt.

Schampot försvagar inte färgnyansen för den som tonar eller färgar håret. En annan intressant ingrediens är älgört, som gör att hårets vitalitet bevaras och förebygger även håravfall.

Zink är ett spårämne som minskar irritationer i hårbotten och skyddar den. Eucalyptus i schampot är milt, men effektivt bakteriedödande och hämmande.

Schampot är sulfatfritt och löddrar inte lika mycket som många andra schampon. Schamponera två gånger och du får ett rent och härligt hår. Efter det använder du en inpackning och ett utredande balsam.

John Masters Organics Schampo innehåller hela 70 % ekologiska produkter, vilket är en mycket hög siffra, som är svår att uppnå för de flesta tillverkare.

Fördelar

  • Pålitligt märke
  • Sulfatfritt

Nackdelar

  • Finns egentligen inga nackdelar

Mellan: Hjärtligt Shampoo

Det är riktigt roligt att kunna presentera ett svenskt schampo i mellankategorin. Hjärtligt schampo ger håret en väldigt fin lyster och glans och i samma serie finns också ett balsam, som avslutar tvätten med samma basingredienser som schampot.

Det är milt parfymerat och innehåller varken silikoner, mineraloljor, parabener, färgämnen, nanopartiklar eller hormonstörande ämnen. Samtliga råvaror i produkten är biologiskt nedbrytbara.

Tillverkaren hävdar att schampot är drygt och vi kan bara hålla med. Det behövs endast en liten klick för att håret ska kännas rent och fräscht.

Eftersom schampot är milt och vårdande passar det bra för dem som har obalanser och problem med hårbotten, som till exempel mjäll eller fet hårbotten.

Vi tyckte att schampot var bra och levde upp till förväntningarna, men vi vill påpeka att i en del recensioner vi sett kan den tydligen ge vissa användare klåda i hårbotten.

Fördelar

  • Helt och hållet biologiskt nedbrytbart
  • Praktisk pumpflaska

Nackdelar

  • Innehåller sulfater
  • Kan ge klåda för personer med känslig hårbotten

Budget: Oliv Schampo

Oliv Schampo är ett väldigt prisvärt schampo som innehåller ekologisk extra virgin olivolja. Olivolja är perfekt att använda för hårtvätt och vårdar och ger en härlig fyllighet.

Den är lämpad för de flesta olika hårtyper, förutom kanske det som tenderar att bli torrt. Detta är en väldigt populär hårvårdsserie, eftersom de håller hög kvalitet trots att den är i budgetklass.

Vi kan bara hålla med och tycker att det här är ett bra schampo, till exempel för den stora familjen, som vill ha prisvärda produkter, eftersom det går stora mängder av sådana här produkter åt i ett hushåll med flera personer.

Fördelar

  • Prisvärd
  • Mild produkt som passar många

Nackdelar

  • Inget för den med riktigt torrt hår eller skadad hårbotten

Special: Rahua Classic Schampoo

Rahua är ett sulfatfritt schampo som är rik på omega 9-oljor och därmed vårdar schampot också huden på djupet. Den passar särskilt bra för färgbehandlat hår, tack vare sina skonsamma egenskaper.

Schampot innehåller endast naturliga ingredienser och är också 100 % vegansk och innehåller inga parabener. Rahua är ett mycket respekterat märke på marknaden idag och står för kvalitet och kunskap, när det gäller ekologiska ingredienser.

Eftersom den är sulfatfri så tillhör den kategorin schampon som inte löddrar särskilt mycket. Men man får absolut inte tro att produkten inte skulle tvätta rent för den sakens skull.

Det här är bra för den som har torrt hår och som vill ha näring ända ut i topparna. Den lämpar sig även för dem som har lockigt hår, som också brukar tendera att vara torrare.

Fördelar

  • Inga sulfater och parabener
  • Vegansk

Nackdelar

  • Inte dermatologiskt testad och med en stor mängd potenta, naturliga ämnen kan personer med känslig hy reagera på vissa ämnen i den här produkten

Våra utmanare

Grazette Neccin No4 Sensitive Balance Schampoo

Har du problem med irriterad och kliande hårbotten? Många läkare rekommenderar det här schampot som är mycket skonsamt mot känslig hy och som återfuktar och balanserar huden, samtidigt som det gör håret starkt och friskt.

Hela nätet är fullt med vittnesmål från personer som har fått goda resultat med det här schampot efter att de använt det ett tag. Ett extra plus för att det också är ett svenskt företag som producerar schampot.

Fördelar

  • Bra för dem som har problem med infektioner i hårbotten, mjäll och liknande

Nackdelar

  • Finns egentligen inga nackdelar

Maria Åkerberg Hair & Body Shampoo Lemongrass

Maria Åkerberg startade sitt företag eftersom hon inte hittade de produkter på marknaden hon själv ville använda. Hon började jobba med att ta fram ekologiska produkter utan tillsatser och kemiska preparat.

Hon har sakta, men säkert jobbat sig uppåt och är numera verkligt etablerad på marknaden. Hair and Body shampoo kan, som namnet antyder, användas både som schampo och duschtvål.

Det innehåller citrongräsolja, som har mycket fuktbindande egenskaper och vårdande effekter på hårbotten. Schampot är speciellt bra för hår som är matt och livlöst. Schampot innehåller även kokosolja och majs, som tillför nyttiga syror som skyddar och vårdar.

Fördelar

  • Kvalitativa ingredienser

Nackdelar

  • Citrongräs kan vara allergent för vissa

L:a Bruket Schampo

Svenska L:a bruket har tagit fram ett shampoo som är en riktig bomb med proteiner, vitaminer, och nyttigheter för håret. De ekologiska ingredienserna är bland annat veteprotein, havreextrakt, och aloe vera.

Ett flertal eteriska oljor vårdar och stimulerar hårbotten till en normal hårproduktion och fuktbalans. Proteinet ersätter i den här produkten silikon, som är vanligt i hårvårdsprodukter, eftersom det tillför glans och kapslar in fukt.

Men här har man alltså valt ett mildare och naturligare alternativ istället. Koriander och svartpeppar  är tillsatt för att öka blodcirkulationen i skalpen.

Fördelar

  • Många vårdande, naturliga ingredienser

Nackdelar

  • Lite speciell doft

Weleda Oat Replenishing Shampoo

Jojobaolja är en vanlig ingrediens i både hår- och hudvårdsprodukter, men det är inte alltid den är ekologiskt certifierad. Därför är det extra roligt att få presentera Weledas reparerande schampo, som också innehåller närande havre.

Trots att den har en blommig, mild doft från bland annat mimosa är den dermatologiskt testad och de flesta med känslig hy och allergier bör alltså klara av att använda den här utan problem.

Fördelar

  • Dermatologiskt testad
  • Doftar gott

Nackdelar

  • Ingenting för dem med extremt torrt hår

Björn Axén Repair Shampoo

Björn Axén schampo och balsam håller verkligen måttet och de har otroligt vårdande egenskaper och håller alltid vad de lovar. Det här schampot som är perfekt för dig med extremt torrt hår eller ett som skadats av behandlingar eller blondering.

Schampot innehåller mineraler som bygger upp skadat hår effektivt och ger tillbaka håret sin elasticitet och glans. Den är delvis gjord av alger som bevarar fukten i håret och vårdar hårbotten och hår.

Den exklusiva och ekologiska arganoljan bygger även den upp hårbotten. Om du vill ha ett extra effektivt resultat, så rekommenderar vi varmt att kombinera med balsamet i samma serie. Du kommer garanterat inte att bli besviken!

Fördelar

  • Innehåller arganolja och alger

Nackdelar

  • Björn Axéns hårvårdsprodukter levereras alltid i ganska små flaskor

Grown Alchemist Nourishing Hair Shampoo

Den vuxna alkemisten, som det här märket heter på svenska, är bra för dig som gillar att tvätta håret ofta. Det är alltid bra att hålla igen på hårtvätten, särskilt om man har irriterad hårbotten.

Men om man av någon anledning har behov av att tvätta varje eller varannan dag är det här en bra produkt, eftersom den är kraftigt återfuktande.

Den innehåller kamomill som återfuktar och lugnar hårbotten och veteproteinet skyddar och gör håret glansigt. En intressant ingrediens här är tillsatsen av C-vitamin som gör håret extra starkt och understödjer proteinets effektivitet.

Fördelar

  • Kraftigt återfuktande

Nackdelar

  • Egentligen inga, förutom att flaskan är ganska tråkig i designen

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals