Bästa ekologiska solkrämen 2024 – Skonsamt skydd mot solens skadliga strålar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

De flesta idag vet att det är väldigt viktigt att skydda oss mot solen och även om många av oss nordbor älskar att sola och dyrkar solsken så vill de flesta av oss ha ett solskydd som tar hand om vår hud och tillför det skydd som behövs, för att förhindra solens skadliga effekter på huden.

Kvaliteten på solskyddsprodukter idag är väldigt varierande och det finns också olika typer av UV-filter. Man kallar dessa filter för kemiska och fysikaliska.

Fysikaliska filter fungerar som en barriär på huden och stöter bort ljuset från huden genom en reflekterande funktion. Ett kemikaliskt filter absorberar strålarna i huden och minskar intensiteten i dem.

Det innebär att sådan solkräm kan innehålla ganska mycket kemikalier och konstgjorda ämnen. Vi konsumenter har börjat inse detta och intresset för ekologiska solkrämer har börjat öka markant.

Därför har vi sammanställt den här guiden för att ge dig en bra grund att stå på när du ska välja din ekologiska solskyddskräm. Zenz Organic No. 94. Sun Oil SPF High Protection är vår premiumvinnare.

I mellanklassen vann Rosenserien Solkräm med Karoten. Budgetkrämen i den här omgången blev Rituals The Ritual of Karma Sun Protection Face Cream SPF50. I specialkategorin vann Egyptian Magic All-Purpose Skin Cream.

Premium: Zenz Organic No. 94. Sun Oil SPF High Protection Face, Body & Hair Pure

Premiumvinnaren Zenz Organic har en sololja med solskyddsfaktor på 30, som är svanenmärkt. Det här är definitivt en produkt som är värd att prova för dig som har känslig hy. Den doftar gott och diskret.

Den enda nackdelen vi kan komma på är att det tar en stund innan oljan absorberas och att man kan bli lite kladdig av den. Ett extra plus är ändå att man kan använda den i håret också.

Fördelar

 • Vegansk
 • Svanenmärkt
 • Allergicertifierad

Nackdelar

 • Kan kännas ganska kladdig

Mellan: Rosenserien Solkräm med Karoten

Rosenseriens solkräm med karoten är en mild och skonsam solskyddskräm för dig som inte direkt solar, men som vistas utomhus på sommaren.

Den har solskyddsfaktor 6, vilket motsvarar ungefär en tunn t-shirt på sommaren. Krämen innehåller många högkvalitativa ingredienser och är också svanenmärkt. Baserad på helt och hållet naturliga ingredienser.

Fördelar

 • Fysikaliskt filter
 • Hög kvalitet på krämen

Nackdelar

 • Låg solskyddsfaktor

Budget: Rituals The Ritual of Karma Sun Protection Face Cream SPF50

Rituals ansiktskräm har en solskyddsfaktor på 50, vilket ger ett komplett skydd och det här är en perfekt kräm att sätta på sig, så fort vårsolen börjar komma fram i större utsträckning.

Fördelar

 • Återfuktande
 • Hög solskyddsfaktor

Nackdelar

 • Liten andel ekologiska ingredienser

Special: Egyptian Magic All-Purpose Skin Cream

Som specialare i våra tester vill vi att produkten ska sticka ut och verkligen ha något speciellt att erbjuda – det har verkligen Egyptian Magic All Purpose Cream! Trots att det egentligen inte är en solkräm så anser vi att den platsar in i kategorin med en liten twist.

Denna kräm är nämligen gjord för att kunna användas för det mesta. Oavsett om det gäller som after-sun och motverkan av eksem eller hårvård och massage kan denna göra susen. Den är återfuktande, lugnande, vårdande och läkande på huden. Dessutom är innehållet 100% naturligt. En riktigt bra specialare och ett perfekt komplement hemma! 

Fördelar

 • Universal kräm som kan användas till det mesta
 • Återfuktande, vårdande, lugnande och läkande
 • Perfekt komplement till solkrämen efter solning

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan upplevas som fet och trög

Köpguide

Att smörja in sig överallt där solen kommer åt är väldigt viktigt och sanningen är att varje gång man bränner sig, ökar risken att drabbas av hudcancer.

En hudvårdsrutin i ansiktet, exempelvis, är egentligen inte komplett förrän man har tillfört ett UV-filter, inte minst så fort solen börjar titta fram på våren.

För dig som gillar att sola och tidigt om våren börja jobba på brännan bör det vara självklart att ha en ansiktskräm med UV-skydd och även också alltid ha en ekologisk solkräm för hela kroppen redo.

Ekologiska solkrämer kan vara skonsammare mot huden om man också har plockat bort kemikaliska ingredienser som parabener och parfymer.

Men när det gäller allergidelen ska man också komma ihåg att naturliga ingredienser också kan vara allergiframkallande. Det gäller att alltid prova varje produkt på en bit av huden innan man använder den helt och hållet, om man vet med sig att man är känslig.

Det bästa är om man kan hitta ekologiska solkrämer som är ekologiskt certifierade. Märkning och standard på ekologiska hudvårdsprodukter är än så länge ganska rörig inom EU.

Det finns ingen absolut standard, förutom att minst en ingrediens av innehållet ska vara ekologisk för att produkten ska få kallas för det.

De seriösa företagen som producerar ekologiska solkrämer är transparenta med att visa produktionsförfarandet och redogör för hur stor andel av ingredienserna som är ekologiska.

Märkningar kan också se olika ut och det finns sådana som kräver att man faktiskt certifieras. Det finns också märkningar som egentligen inte betyder särskilt mycket.

Det viktigaste med en solkräm är att den har har ett bra skydd och att produkten i övrigt är så skonsam mot huden och miljön som möjligt.

Historiskt sett har solkräm varit något av en miljöbov. Den innehåller ämnen som är svåra för naturen att bryta ner och krämerna hamnar också ofta direkt ner i våra sjöar och hav, utan att först filtreras via våra reningsverk.

Framför allt är det kemiska UV-filter som är svåra för naturen att bryta ner. Om resten av ingredienserna är naturliga och ekologiska är det förstås en fördel.

Eteriska oljor, bivax, och ämnen från växtriket är ingredienser som är skonsamma mot naturen. En person med väldigt känslig hy bör dock testa produkterna först, eftersom även naturliga ämnen kan vara allergiframkallande för känsliga personer.

Ekologiskt vs. naturligt

Ekologiska ingredienser är alltså inte detsamma som naturliga ingredienser, även om de två ofta överlappar varandra. Ekologiskt, organiskt, eller bio innebär att de är framtagna och odlade med ekologiska metoder.

Det kan gälla en stor bredd av ingredienser med allt från frukt och bär till olika örter. När det gäller naturlig hudvård betyder det att ingredienserna förekommer i naturen.

Det här kan vara vatten, mineraler, växter, bär, och frukter. Dessa kan också vara ekologiska. En produkt med naturliga ingredienser brukar innehålla få eller inga syntetiska ingredienser överhuvudtaget.

Eko-certifieringar

Här nedan följer några ekologiska certifieringar, som man kan titta efter och som ofta hittas på ekologiska solkrämer och andra produkter i Sverige.

 • Cosmic organic

  En märkning som säkerställer att minst 10 % av ingredienserna i solkrämen eller andra produkter är ekologiska.
 • Natrue

  Har olika typer av märkningar för produkter med minst 50 och 70 % ekologiska ingredienser.
 • Ecocert

  En striktare certifiering som kräver att 95 % av innehållet ska vara naturligt och minst 10 % ekologiskt.
 • BDIH

  Får man igenom den här märkningen på sin produkt innebär det att den inte innehåller silikoner, paraffin eller annat utvunnet ur petroleum. Den får inte heller innehålla syntetiska doftämnen. Råvarorna ska i största möjliga utsträckning vara ekologiska.
 • USDA 100% Organic

  Detta är en sträng certifiering som innebär att 100 % av innehållet måste vara ekologiskt förutom vattnet och koksaltet. En motsvarande certifiering finns också för 95 % ekologiska ingredienser.
 • USDA Made With Organic Ingredients

  Denna certifiering kräver att minst 70 % av innehållet ska vara ekologiskt. Resten måste bestå av ingredienser från en lista på godkända sådana.
 • The Soil Association

  Kräver att 95 % av ingredienserna ska vara ekologiska.
 • Cosmebio Bio

  Här krävs att 95 % av alla plantbaserade ingredienser kommer från ekologiskt odling. Totalt ska minst 10 % av innehållet vara ekologiskt.
 • Cosmebio Eco

  En märkning från samma organisation som kräver att 95 % av ingredienserna ska vara naturliga och minst 50 % av växtingredienserna ska vara ekologiska.

Ekologisk solkräm är bättre för miljön. Men är den också bättre för huden?

Att ekologisk solkräm innehåller färre ämnen som naturen har svårt att bryta ner är givet. Men är det också så att de här ingredienserna automatiskt är bättre för vår hud? Här går åsikterna isär.

Men klart är nog att de flesta anser att det är bättre för huden att använda produkter utan gifter. Om det är skadligt för miljön är det sannolikt också skadligt för oss, är mångas utgångspunkt.

Att vissa syntetiska ämnen kan vara cancerframkallande är dock belagt och eftersom det finns mycket fakta är det inget man kan bestrida.

Här spelar förstås också mängden roll och hur stora koncentrationer som används. Syntetiska ingredienser som är slopade i många ekologiska solkrämer är dessa:

Mineraloljor

Dessa tillverkas av petroleum, som man också framställer bland annat bensin av. Trots namnet mineralolja innehåller den inte några nyttiga mineraler. Den har för stora molekyler för att tränga ner i huden, utan lägger sig på huden som en hinna.

Silikoner

Syntetiskt framställda silikoner kan ge en mjuk och len yta, men den är inte vattenlöslig. Det krävs lösningar och tvål för att det ska tvättas bort, eftersom det inte är vattenlösligt. Bedöms som hälsofarligt i höga doser.

Parabener

Parabener är en av de mest omdiskuterade ingredienserna inom hudvårdsprodukter. Detta konserveringsmedel har inom EU bedömts att vara ofarligt i den form som vi använder den och även i så liten mängd.

Däremot håller inte alla med om det och många naturföretag som tar fram ekologiska och naturliga solkrämer och andra hudvårdsprodukter har slutat helt med parabener.

Dock måste parabenerna ersättas med ett annat konserveringsmedel och man bör vara uppmärksam på vad detta i så fall är.


Våra favoriter

Premium: Zenz Organic No. 94. Sun Oil SPF High Protection Face, Body & Hair Pure

Zenz Organic har två märkningar och dessa är den nordiska miljömärkningen Svanen och den danska certifieringsorganisationen Allergy Certified.

För en svanenmärkning måste man leva upp till organisationens krav på så lite miljöbelastning som möjligt under hela produktens livscykel. Kraven gäller allt från energi- och vattenförbrukning, tillverkning, luftföroreningar och avfallsprodukter.

Allergicertifieringen är en internationell certifiering som är grundad i Danmark. Certifieringen en uppnås genom att deras oberoende toxikolog har gått igenom varje enskild ingrediens och gjort en riskbedömning för dessa.

Det här är en vattenfast solskyddskräm med solskyddsfaktor 30. Grunden består av kallpressad, ekologisk avokadoolja och den är också helt vegansk. Den skyddar både mot solens UVA- och UVB-strålar och ska appliceras innan man går ut i solen.

Avokadoolja innehåller mycket E-vitamin och skyddar också huden och håller den smidig och återfuktad. Den här kan du också ha i håret för att skydda det för solens starka strålar, till exempel när du är på stranden om sommaren.

Specifikationer:

 • B&W filter
 •  SPF 30

Fördelar

 • Vegansk
 • Svanenmärkt
 • Allergicertifierad

Nackdelar

 • Kan kännas ganska kladdig

Mellan: Rosenserien Solkräm med Karoten

Rosenserien har ekologiskt solskyddskräm som består av endast fysikaliskt solskyddsfilter. Den har säkerställd partikelstorlek, vilket innebär att inget av ämnena upptas i huden.

Huvudingredienserna är vårdande och skyddande aloe vera, grönt te samt vegetabiliska oljor såsom solrosolja, avokadoolja och olivolja.

Den innehåller enbart naturliga ingredienser och är också miljömärkt med Svanen. Den ger en svagt solkysst hud, tack vare karotenet i produkten.

Den här har ingen hög solskyddsfaktor och motsvarar ungefär att ha en t-shirt på sig på sommaren. Det vill säga endast solskyddsfaktor 6.

Men håller man sig mycket i skuggan och smörjer sig ofta, utgör den här ett bra skydd. Den passar också bra att använda på våren när man vill ha ett lätt absorberande skydd mot vårsolens strålar.

Rosenserien är en helt svenskproducerad hudvårdsserie och vänder sig till dem som vill vårda och ta hand om huden på ett skonsamt sätt, samtidigt som man vill värna om miljön och naturen.

Hela deras affärsidé bygger på småskalighet och det gör det också enklare för företaget att kontrollera sina eget högt ställda kvalitetskrav.

Specifikationer:

 • SPF 6
 • UVA och UVB-skydd

Fördelar

 • Fysikaliskt filter
 • Hög kvalitet på krämen

Nackdelar

 • Låg solskyddsfaktor

Budget: Rituals The Ritual of Karma Sun Protection Face Cream SPF50

Rituals är ett väletablerat märke hos oss i Sverige. Ursprungligen från Holland har företaget gjort en storsatsning de senaste åren i Sverige och har blivit en stor konkurrent till bland annat The Body Shop.

Det här är en ansiktskräm med solskyddsfaktor 50. Produkten är vattenresistent, men det är ändå bra att smörja in sig flera gånger om dagen med den, om man vistas på stranden.

Ansiktskrämen innehåller E-vitamin, ginkgo biloba och ekologiskt vitt te. Den återfuktar väldigt bra och tas också snabbt upp av huden.

Specifikationer:

 • Ansiktskräm
 • SPF 50

Fördelar

 • Återfuktande
 • Hög solskyddsfaktor

Nackdelar

 • Liten andel ekologiska ingredienser

Special: Egyptian Magic All-Purpose Skin Cream

Egyptian Magic All Purpose Cream är enligt oss den perfekta specialaren när det kommer till ekologisk solkräm. Anledningen till att vi valde att ha med den i testet trots att det egentligen inte är en solkräm beror helt enkelt på att den gör sig riktigt bra efter solning

Krämens läkande och vårdande ingredienser lugnar huden och återfuktar ordentligt även efter en dag på stranden. Med andra ord är det ett riktigt bra komplement till den ekologiska solkrämen. Innehållet är 100% naturligt och består av bland annat bipollen, honung, olivolja och bivax. 

Det finns ingen tvekan om att huden repareras och behandlas på djupet. Det bästa är att den också kan användas till in princip vad du vill; läppvård, ansiktskräm, hårvård, after sun, massage, rakbalsam och ögonkräm

Den funkar även som handkram och blöjkräm, samt har en läkande effekt på utslag av olika typer. Konsistensen är tjock och fyllig men samtidigt lätt att applicera då den värms mellan fingrarna. Dryg konsistens som räcker länge! Vi är riktigt nöjda med denna specialare. 

Fördelar

 • Universal kräm som kan användas till det mesta
 • Återfuktande, vårdande, lugnande och läkande
 • Perfekt komplement till solkrämen efter solning

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan upplevas som fet och trög

Våra utmanare

Mádara Antioxidant Sunscreen SPF 30

Mádara tillverkar ekologiska hudvårdsprodukter och här är deras solskydd för hela kroppen. Solskyddsfiltret är fysikaliskt och skonsamt.

Solkrämen har många vårdande egenskaper och ger ett effektivt skydd, både när det gäller solen och som allmän hudvård.

Fördelar

 • Fysikaliskt skydd

Nackdelar

 • Inte så dryg så det går åt ganska mycket kräm

Acorelle Solskyddsbalsam för ansiktet SPF 30

Acorelle Solskyddsbalsam för ansiktet är en ekologisk solgel som gör sig riktigt bra innan du ska ut i solen. Gelen är genomskinlig och smidig att applicera tack vare dess nätta konsistens. 

Den kladdar inte, känns inte för tjock och syns heller inte på huden. Trots det är den vårdande och går in i huden för att ge optimalt solskydd mot både UVA och UVB. Riktigt bra för dig som vill skydda din sköra hud i ansiktet utan att det ska kännas obekvämt. 

En riktigt smidig egenskap med produkten är dess förpackning. Den lilla tuben är både behändig att ta med sig och smidig att hantera. Pumpen för det lätt att dosera för att få rätt mängd, utan massa kladd och krångligheter. 

Vi gillar verkligen också att innehållet är helt naturligt, och framförallt väldigt skyddande. Karanjaoljan är ett naturligt solskydd som tillsammans med det mineraliska solfiltret titandioxid håller huden ordentligt försäkrad. Formulan är också vattenresistent för bra hållbarhet. Ett extra plus för en härlig doft!

Fördelar

 • Behaglig kladdfri gele som absorberas snabbt
 • Högt naturligt skydd mot UVA och UVB
 • Vattenresistent och hållbar

Nackdelar

 • Dyr
 • Lite produkt i en förpackning 

Eco Cosmetics Sun Milk SPF 20

Den här ekologiska solkrämen från Eco Cosmetics har blivit en stor favorit hos många, och vi förstår varför! Till att börja med så är den framtagen för att kunna användas på känslig hy – det gör att den funkar på de flesta användare utan att ge oönskade reaktioner.

Till råga på det innehåller krämen inga starka eller obehagliga ingredienser som kan irritera. Doften är mild, och så är den fri från alkohol, parabaner, parfym och liknande. Även skyddet är naturligt. Titandioxid och zinkoxid utgör solskyddet på SPF 20 och minimerar solens skada på huden. Den skyddar mot både UVA- och UVB- strålar. 

Utöver det så är solkrämen också berikad med mängder av vårdande ingredienser som ett komplement till solskyddet. Karanjaolja, vegetabilisk e-vitamin och hallonfröolja är några exempel. 

Produkten verkar direkt efter applicering och håller länge tack vare dess vattenfasta formula. Vi uppskattar också att den inte skadar havet och allt som lever där i! Trots att den är rätt dyr anser vi att dess kvalité och vänliga innehåll gör den 100% värt det. 

Fördelar

 • Vattenfast ekologisk solkräm med naturligt solskydd
 • Speciellt utvecklad för känslig hy
 • Mild och vårdande formula

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan kännas något fet och tjock 

Wooden Spoon Gentle Sunscreen Lotion Baby & Family SPF 30

Den här solkrämen från Wooden Spoon är perfekt att använda för hela familjen. Med sitt ekologiska innehåll och skydd på SPF 30 ser den till att ge er ett skonsamt skydd som håller länge. Konsistensen är lagom tjock och lätt att arbeta med. 

Med det sagt är den både behaglig, säker och effektiv att använda för alla. Zinkoxid är det naturliga solskyddet som motverkar strålarna från att ta sig in i huden. 

Det bästa med den här solkrämen är att den har en allergivänlig formula anpassad specifikt för de med känslig och reaktiv hud. Oljorna i solkrämen är återfuktande och milda men har samtidigt en djupverkande närande effekt som gör sig särskilt bra för den känsliga barnhuden. 

Kort sagt en riktigt bra och välgörande solkräm som alla kan använda. Den är även vattenresistent, har en trivsamt mild doft och är fri från otrevliga kemiska ämnen, allergener och tillsatser. Som pricken över i:et kommer krämen i en praktisk pumpflaska som minskar kladd. 

Fördelar

 • Kan användas av hela familjen
 • Lättarbetad formula som sjunker in på djupet
 • Speciellt framtagen för känslig hy med milda ingredienser

Nackdelar

 • Endast 77% ekologiska ingredienser

Suntribe Mineral Body & Face Sunscreen SPF 30

Här har vi en mineralbaserad solkräm från Suntribe. Deras variant Mineral Body & Face Sunscreen är bra både för oss människor, för vår hud och för vår miljö. 

Dessutom är innehållet 100% naturligt och ger dig bästa möjliga upplevelse av vänliga produkter. Du hittar inget i stil med parabener, alkohol, parfym och konserveringsmedel. Vi gillar också att det naturliga skyddet ser till att din hud både skyddas mot UVA och UVB, samt att krämen verkar direkt från första applicering. 

Zinkoxiden ser till att krämen skyddar länge och ordentligt! Det kombinerat med innehållet av kokosnötsolja och kakaosmör gör att krämen också är vårdande, återfuktande och närande för huden. Den är skonsam för alla hudtyper och ger en stärkande effekt. Även barn, känsliga hudtyper och de med allergier kan använda denna. 

Som pricken över i:et har de valt att göra solkrämen i en lätt brun nyans för att den ska smälta in bättre i din egen hudton. Däremot kan den fortfarande upplevas som något tjock och svårarbetad. Doften är dock väldigt mild och du får mycket produkt till ett generöst pris.

Fördelar

 • Ordentligt solskydd baserat på naturligt innehåll
 • Vårdande och närande även för barn och de med känslig hy
 • Lätt brun nyans för att smälta in i hudtonen

Nackdelar

 • Lite för mild doft – kan upplevas som unken
 • Väldigt trög och tjock konsistens, något svårarbetad

Eco Cosmetics Solkräm SPF 30

Här har ni en vårdande solkräm som är helt fri från parabener, konserveringsmedel, och parfymer. Här kan vi glatt meddela att den är både ekologisk och vegansk.

Den har ett fysikalisk solskyddsfilter och är passande för alla som har känslig hud och har lätt att få soleksem eller andra utslag.

Den innehåller återfuktande havtorn och vårdande olivolja och har plantbaserade ingredienser med en solskyddsfaktor på 30.

Fördelar

 • Vegansk

Nackdelar

 • Kompakt och kräver en del arbete för att få ett jämnt lager på hela kroppen

Ecooking Sunscreen SPF 30

Ecooking solkräm består bland annat av aloe vera, gurkextrakt, och naturliga oljor. Solkrämen innehåller kemiska filter och den är också vattenbeständig. Den har en lugnande och antiinflammatorisk effekt på huden och kan passa även dem som har känslig hy.

Enligt produktbeskrivningen innehåller den ingredienser som förbättrar hudens kollagenproduktion, men det framgår inte vilka dessa ingredienser är. Relativt hög solskyddsfaktor på 30.

Fördelar

 • Krämig och fin konsistens som absorberas snabbt
 • Innehåller mycket vitaminer

Nackdelar

 • Svårtolkad innehållsförteckning

Produkter som utgått

Coola Mineral Face SPF 20 Lotion Tinted Rose

Coolas solkräm för ansiktet har en lätt toning som ger solkysst hud, som känns fräsch och frisk. Den har ett fysikaliskt filter i form av titandioxid och i övrigt mer än 98 % naturliga ingredienser.

Den har en solskyddsfaktor på 20, vilket är lagom för många personer som inte har väldigt solkänslig hy. Ingredienser är bland annat omegaolja, solrosolja, linfröolja, ekologisk gurka och planktonextrakt.

Den är väldigt rik på B-vitaminer, omegafetter, och innehåller även acaiolja, som även den är ekologisk. Krämen är vattenbeständig i upp till 40 minuter.

Specifikationer:

 • SPF 20
 • UVA och UVB-skydd

Fördelar

 • Många vårdande ingredienser
 • Innehåller omega-fetter

Nackdelar

 • Måste smörjas på ofta; ca varannan timme
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals