Bästa eltandborsten 2024 – Rena och plackfria tänder till stora och små

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Det är sedan länge konstaterat att elektriska tandborstar är ett effektivt verktyg mot inflammationer i tandköttet och dessutom mycket effektivare än de vanliga tandborstarna. Ett inflammerat tandkött kan leda till allvarliga följdsjukdomar som inte alls har med tänderna att göra.

Att ha en bra tandborste och kunskap om vad god tandvård innebär är a och o för att du ska kunna få en frisk och stark munhälsa, men även i förlängningen vara frisk i övrigt. Sammanfattningsvis kan man alltid säga att återkommande problem med tandsten eller inflammationer i tandköttet definitivt gör det värt att investera i en eltandborste.

Om du är en person som är drabbad av plack så är en eltandborste perfekt. De effektivaste tandborstarna har roterande huvuden. Kombinerar du detta med tandtråd är du alldeles utomordentligt utrustad för att kunna ha friska tänder livet ut.

Det finns flera typer av tandborstar; både batteri- och eldrivna. Eltandborstarna laddar man upp och de batteridrivna börjar vanligtvis fungera långsammare och sämre när batterierna är på väg att dö ut. Då är det dags att byta ut dem.

Det som kan vara bra är att använda laddningsbara batterier, så att du slipper köpa nya hela tiden, vilket blir dyrt och dessutom sliter på miljön. I övrigt är båda typerna av tandborstarna lika effektiva.

Har du barn finns det numera eltandborstar som är anpassade för våra små. Det kan till exempel vara självspelande tandborstar som spelar en trudelutt efter två minuter, så att barnet vet att det är tillräckligt borstat. Det kan vara ett riktigt bra sätt att motivera tandborstning, särskilt om du har barn som inte är så intresserade av att borsta.

Det man ska lägga på minnet är att förfaringssättet med att använda en eltandborste ser helt annorlunda ut än att borsta med en manuell tandborste.

Med manuell tandborste ska du borsta fram och tillbaka horisontellt, medan en eltandborste så att säga ska hållas stilla över tanden och lite av tandköttet medan du långsamt flyttar borsthuvudet över tänderna.

Då gör tandborsten det absolut bästa jobbet och borstar du i tre minuter kan du faktiskt avlägsna all plack från tänderna om du borstar med en eltandborste.

Det som bidrar till den överlägsna rengöringen är inte bara det snurrande borsthuvudet utan också den runda formen på huvudet. Det gör att tandborsten kommer åt överallt och lättare anpassar sig till tandens form och kan rengöra mellan tänder och i övergången från tand till tandkött.

Eltandborsten blir allt vanligare i våra svenska hem och snart sagt har varannan vuxen en eltandborste. Vi har förstått vikten av en god tandhälsa och det är en prioritet för oss. De flesta vet att en effektiv tandborstning förebygger tandsten, karies, och inflammationer.

En annan bonus som eltandborsten har är att tänderna blir vitare än med en manuell tandborste. Eltandborsten tar helt enkelt effektivare bort fläckar av koffein och nikotin.

Den förebygger också dålig andedräkt bättre. Dessutom underlättar det väldigt att veta hur länge du ska borsta, tack vare den signal som de flesta eltandborstar avger efter två eller tre minuter.

Eltandborstar finns i många olika prisklasser och variationer. Som tidigare nämndes finns det eltandborstar som är speciellt anpassade för barn. Men det finns också tandborstar med andra typer av funktioner.

Mycket handlar om att du ska kunna göra din tandborste så personlig som möjligt genom att kunna ändra utseendet, men också olika typer av ergonomiska handtag och vinklade tandborsthuvuden.

Tandborstar som varnar när du trycker för hårt mot tanden och tandköttet finns också. Vissa av de nyaste, modernaste modellerna har en tandköttsbevakning, så att du kan hålla koll på dina problemområden med hjälp av en mobilapp! Det här gör naturligtvis att prisbilden också varierar väldigt mycket.

Du borstar tänderna med en eltandborste två gånger per dag med vanlig fluortandkräm precis som du gör med en manuell tandborste. Mjukt och långsamt flyttar du över tandborsten från tand till tand.

Du ska inte borsta fram och tillbaka, utan låta tandborsten göra arbetet åt dig. Borsthuvudet ska bytas ut var tredje månad, enligt tandborsttillverkarnas egna råd. Det är också bra att lägga dem i kokande vatten ett par gånger under den perioden för att döda bakterier.

Vinnare i premiumklassen blev Oral-B GENIUS 10100S Orchid Purple och vår mellanfavorit heter Oral B Genius 10000.

En väldigt prisvärd budgetvariant finns i och med Oral-B Pro 770 Eltandborste. Den väldigt roliga barneltandborsten Foreo ISSA Mini Enchanted Violet vann specialkategorin.

Premium: Oral-B Genius 10100S Orchid Purple Eltandborste

Oral-B GENIUS 10100S Orchid Purple är en intelligent tandborste som ger dig ett helt system för skötsel av tänderna och munhygien som helhet. Du får en tandborste som avlägsnar plack mer effektivt än någonsin och du kan dessutom hålla koll på allting på tandborstningen via en app i din telefon. Och detta i realtidssystem!

Har du fuskat på något ställe i tandborstningen meddelar appen i mobiltelefonen det här med en gång tack vare den bluetooth-teknik som kopplar upp eltandborsten till mobilappen.

Trycker du för hårt mot tänderna när du borstar dem meddelar också tandborsten det genom att lysa med en inbyggd lampa. Tandborsten är utrustad med ett litiumbatteri som har extra lång hålltid och på en uppladdning klarar den två veckors tandborstning.


Mellan: Oral-B Genius 10000N

Oral-B Genius 10000 kom tätt efter premiumvinnaren och här har du en verkligt lyxig tandborste. Oral-B Genius 10000 rengör verkligen grundligt.

Tandborsten är byggd för att hjälpa dig att borsta tänderna på ett absolut korrekt sätt och justerar allt från position till tryck. Den säger alltså till om du trycker tandborsten för hårt mot tänderna.

Med köpet följer även en förvaring för tandborsthuvuden i anslutning till laddaren. Det här gör att ni inom familjen inte behöver ha flera eltandborstar, utan kan samsas om tandborstbasen och bara ha egna tandborsthuvuden.

Det här är en otroligt smart lösning och perfekt om ni är en familj. Ni sparar en rejäl slant på att kunna ha en gemensam eltandborste med separata tandborsthuvuden.


Budget: Oral-B Pro 770 Eltandborste

Oral-B Pro 770 må vara en budgetvariant, men den gör allt det fantastiska arbete som en kvalitetseltandborste ska göra. Du fuktar bara borsthuvudet, applicerar tandkrämen, och styr sedan borsthuvudet långsamt från tand till tand. Du borstar både tandkött och tänder och du får ett resultat med vitare tänder och mindre plack och karies.


Special: Foreo ISSA Mini Enchanted Violet

Specialare i den här guiden blir en eltandborste för våra allra minsta! När ett barn börjar få tänder är det givetvis dags att börja borsta tänderna noggrant och ju tidigare man kan komma igång med det här, desto effektivare och enklare att borsta tänderna blir det också i längden.

Varför ska du lita på oss?

Vi är sju vuxna och ett barn som suttit i panelen för det här testet av eltandborstar. Vi har använt tandborstarna minst två gånger om dagen i en veckas tid för att kunna få fram resultatet ordentligt och även kolla hur användarvänliga apparna är som kommer med några av tandborstarna.

Vi har noggrant antecknat alla våra erfarenheter och sedan sammanställt resultatet i en poängtabell, så att vi har kunnat  bedöma tandborstarnas placering i det här testet.

Vem behöver en eltandborste?

All forskning visar på att användning av eltandborstar är effektivare än användning av manuella tandborstar och du gör alltså dig själv en tjänst i det långa loppet genom att investera i en.

Hur kom vi fram till vilka eltandborstar vi skulle testa?

Det har gjorts gott om tester av eltandborstar tidigare och det finns en mängd produktrecensioner ute på nätet. Alla deltagare i testet är flitiga användare av eltandborstar sedan länge och i kombination med våra egna erfarenheter och den information som redan finns ute på nätet var det enkelt att få fram de här sju tandborstarna som vi ville testa.

Hur testade vi eltandborstarna?

​Som tidigare nämnts testade vi dem i en vecka och varje användare hade dem i bruk minst två gånger om dagen. Vi använde också samtliga tillbehör och eventuella appar som hörde till köpet.

Våra favoriter

Premium: Oral-B Genius 10100S Orchid Purple Eltandborste

Oral-B Genius 10100S Orchid Purple är en av de otroligt avancerade eltandborstarna som är utrustad med bluetooth. Du installerar en mobilapp och den blir din privata tandsköterska!

Själva tandborsten har en avkänningsteknik och kan även känna av tandborstens position på dina tänder och skickar därefter informationen till din mobil som kan tala om för dig var du har borstat ordentligt och på vilka ställen du behöver borsta mer! Rätt otroligt eller hur!

I förpackningen medföljer det ett fäste för mobiltelefonen som är utrustad med sugkopp. Du kan alltså placera mobilen på spegeln eller på kaklet medan du borstar tänderna.

Tandborsten har sex stycken funktioner för borstning och dessa är vitrengöring, tandköttsmassage, tungrengöring, sensitiv, och Pro Clean. Med rätt inställningar kan du få upp till 100% mer effektiv borttagning av plack och du får också ett tandköttsmassage på bästa sätt.

Som du ser kan du även rengöra tungan med tandborsten och det är en procedur som inte alla är bekanta med, men faktum är att inom många kulturer är just tungrengöring en naturlig del av den dagliga hygienen. Många bakterieansamlingar sitter där och ett stort antal personer som använder sig av metoden intygar att de drabbas mindre av förkylningar och infektioner.

Det är naturligtvis upp till var och en att avgöra och det är något man kan läsa mer om om man är intresserad. För samma ändamål finns också så kallade tungskrapor på marknaden. Men med den här tandborsten slipper du alltså köpa en sådan, om du är intresserad av den här rutinen.

All denna teknik och finesser kommer ju såklart, eller tyvärr, till ett pris; och det är inte direkt någonting för den som är på en budget. Hela paketet kostar ungefär 2400 kronor, men det är också ganska värt det om man värdesätter god tandhygien.


Mellan: Oral-B Genius 10000N

Oral-B Genius 10000 är en smått revolutionerande eltandborste som både roterar, pulserar, och oscillerar när den är i användning. Detta gör att den omsluter varje tand och rengör den i grunden. Tandborsten hjälper dig på bästa sätt att borsta enligt tandläkarnas anvisningar och rekommendationer.

Den har en smart teknologi inbyggd som gör att du kan koppla tandborsten till din mobiltelefon och en speciellt framtagen app. Det här sker med bluetooth och är hur smidigt som helst! Borsten avger en signal efter de två rekommenderade minuterna.

Borsten har också något som heter positionsbestämningsteknologi som hjälper dig att undvika missade områden. Teknologin hjälper dig att hålla reda på var du har borstat tidigare så att du kan undvika missade områden. Den har också en effektiv poleringsfunktion så att du kan få vitare tänder än med en vanlig tandborste och dessutom så gör du tandköttet hälsosammare.

Tandborsten är också utrustad med en så kallad SmartRing som skyddar tandköttet från för hårt tryck. När du trycker för hårt med borsthuvudet på tandkött och tänder blir det en ohälsosam förslitning. När du trycker för hårt med den här tandborsten börjar ringen lysa!

Eltandborsten laddas genom att den helt enkelt placeras på en laddningsstation som har förvaring för upp till fyra borsthuvuden. Det här är perfekt om ni är flera i en familj - då kan ni dela tandborsbasen och låta alla ha varsitt tandborsthuvud. Den här konstruktionen är tvådelad och själva laddningen kan plockas bort från tandborstförvaringen, vilket förenklar rengöringen betydligt.

Detta är en väldigt smart investering som kostar ungefär 2000 kronor, men då 3 borsthuvuden ingår blir det värt det i längden, speciellt om ni är en familj som, som sagt, kan dela på eltandborstbasen.


Budget: Oral-B Pro 770 Eltandborste

Det är ingen slump att Oral-B är de mest populära märkena på marknaden eftersom de gör många olika modeller i varierande prisklasser som gör att faktiskt alla kan investera i en riktig eltandborste. Oral-B håller koll på att din tandborstning pågår i de nödvändiga två minuter som krävs för att tänderna ska bli rena.

Var trettionde sekund meddelar den dig att det är dags att byta område. Med hjälp av eltandborsten koncentrerar du dig alltså på ena halvan av käken i taget, en minut per sida. Det är alldeles tillräckligt för att du ska få en tandborstning som täcker hela din mun och som effektivt tar bort plack på väg att skada tanden och förebygga karies på effektivast möjliga sätt.

Precis som de andra avancerade modellerna jobbar Oral-B Pro 770 för att göra dina tänder vitare. Det unika, runda borsthuvudet jobbar på ett effektivt sätt med att ta bort kaffe, tobak, och andra missfärgade fläckar från tänderna.

Oral-B har tandborsthuvuden av många modeller och den här eltandborsten är kompatibel med de flesta av dem. Exakta anvisningar om det finns i instruktionerna som kommer med köpet.


Special: Foreo ISSA Mini Enchanted Violet

Även våra barns tänder mår väldigt bra av att borstas med en eltandborste! Här har vi ISSA Mini som passar utmärkt i mindre munnar och som dessutom finns i flera glada färger som säkert tilltalar våra allra minsta barn och uppmuntrar dem att borsta tänderna!

Eltandborsten från Foreo har en så kallad sonisk tandborstteknik som här i kombination med mjuk silikonborst ger en extra mjuk och skonsam tandborstning. Då får du ett verktyg som är skonsam för tänderna samtidigt som tänderna blir rena.

Att börja med en rolig tandborste som tilltalar småbarn är något som kan underlätta betydligt. ISSA Mini Enchanted finns i många härliga färger att välja mellan.

Våra utmanare

Curaprox Hydrosonic Black Is White Eltandborste

Hydrosonic Black is White från Curaprox är en eltandborste med sonisk teknologi som rengör effektivt igenom sina 4200 tag i minuten. Den är tillverkad av ett tåligt polyestermaterial som rengör tänderna skonsamt men effektivt.

Den har ett litet borsthuvudet som kommer åt i hela munnen och masserar tandköttet på bästa sätt. Curaprox har även massvis med olika tandkrämer att välja mellan som är bra för tänderna.


Oral-B Vitality CrossAction

Som tidigare nämnde strävar Oral-B verkligen efter att kunna ta fram eltandborstar som passar för alla. Det här är en modell som liknar budgetvarianten i det här testet fast något enklare och därmed har de pressat med priset ännu mer.

Borsten är vinklad i 16 grader och har en 2D rengöringsteknologi som tar bort karies, plack, och fläckar och är väldigt mycket mer effektivt än en manuell tandborstning.

Trots den enkla designen finns här också en timer inbyggd i handtaget som meddelar dig när du borstat tillräckligt länge. Priset ligger på blygsamma cirka 330 kronor i näthandeln.


Foreo ISSA Play Black

En vattentålig eltandborste är perfekt att ha som resetandborste eftersom den inte kräver många sladdar. Köper du batterier av högre kvalitet kan du få upp till 800 användningar med tandborsten.

Den använder sig av en Sonic Pulse Technology tillsammans med ett hybridborsthuvud, som är unikt för Foreo. Denna kombination är snäll mot tandköttet och är effektiv mot plack.

Frågor och svar

Hur använder man en eltandborste?

Fukta borsthuvudet och applicera tandkräm. Placera tandborsten i munnen och sätt på den. Styr borsthuvudet långsamt från tand till tand.

Håll borsthuvudet stilla ett par sekunder innan du går vidare till nästa tand. Borsta både tandkött och tänder: först utsidorna, sedan insidorna, och sist tuggytorna.

Som vi har nämnt i artikeln har många eltandborstar en slags signal som piper när man har borstat tillräckligt länge på ett ställe eller tand. Då blir det enklare att veta att man har borstat tillräckligt.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals