Bästa enzympeelingen 2024 – Din hud kommer kännas som en babyrumpa

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Jag förstår verkligen varför peeling är så populärt; känslan efter att ha peelat huden är svårslagen! Så ren och fräsch som huden känns då är bara helt fantastiskt, men har du inte upplevt det så rekommenderar jag dig starkt till att testa.

Enzympeeling är den variant som rekommenderas för känslig och tunn hy, då de verkar effektivt, men inte lika hårt som andra typer. Det går snabbt, är skonsamt, och resultatet är bara så bra!

Vi kom fram till att Elemis Papaya Enzyme Peel är vår favorit i premiumklassen.

Mellanklassvinsten går till Emma S Treatment Enzyme Peel, medan Maria Åkerberg Papaya Peeling tog hem en stadig vinst som budgetfavorit. Som en liten specialare valde vi att ta med Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask.

Vi hoppas verkligen att denna köpguide kan hjälpa er att hitta en ny älsklingsprodukt och att er hud bokstavligen känns som en babyrumpa efter att ni använt den!

Premium: Elemis Papaya Enzyme Peel

Är du ute efter en effektiv enzympeeling som förvandlar ditt ansikte från ett grått dammlager till en skinande babyrumpa kan du testa denna! Den rengör och exfolierar ordentligt med naturliga enzymer som inte skadar, samtidigt som den har rätt bra drag i sig.

Huden känns så ren och härlig efter att man använt denna, utan att man upplever stickningar eller torrhet efteråt. Återfuktad, mjuk, och lugn blev den också; effektivt men varsamt, helt enkelt.

Och doften är verkligen superfräsch och lätt! Priset kanske känns lite svettigt, men vi tycker att det verkligen är värt att ge den en chans.


Mellan: Emma S Treatment Enzyme Peel

Detta är en enzympeeling som jobbar på riktigt bra, långt ner i porerna och tar bort döda hudceller. På grund av att den jobbar så bra kan huden bli lite irriterad och känslig efter användning, och den passar inte jättebra för vissa känsliga hudtyper.

Vid användning kan den pirra och svida lite, vilket kan vara bra att veta om! Dock uppskattar vi att den är otroligt snabbverkande, men det går åt rätt mycket produkt per gång.

Det är tur att man får ganska mycket för pengarna då! Efteråt känns det som att huden fått en detox och ett nytt uppvaknande. Den känns mjuk, fnas och torrhet är borta, och man får ett härligt lyster. God doft också!


Budget: Maria Åkerberg Papaya Peeling

Detta är en oljebaserad enzympeeling, vilket gör att den kan bli lite rinnig och svårapplicerad om man inte skakar den innan (som instruktionerna informerar om!).

Vi ger ett extra plus för att den är ekologisk och svensktillverkad och att den innehåller papayaextrakt för extra rengöring. Doften kanske inte är allas favorit, men det är en smaksak som man får känna sig för med.

Det som gör denna produkt lite klurig är själva användningen då den innehåller korn, fast att det är en enzympeeling. Tanken är att man ska lösa kornen med vatten under tiden man jobbar in den, och då funkar det väldigt bra.

Resultatet är en ren och lysterfylld hy! Är du inte den med jättetorr hy kan den kännas lite oljig efter att man sköljt av den, men det gör också att den passar extra bra på känslig hy och den torkar absolut inte ut. En bra, prisvärd produkt med bra ingredienser!


Special: Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask

Vi tyckte att den enzymmask från PTR var så himla bra att vi ville ha med den som en liten specialare. Denna verkar rätt tufft på huden, så det kan vara bra att tänka på om man har extra känslig hy.

Däremot är resultatet fantastiskt och man får nästan ett nytt ansikte; otroligt ren, ny lyster, och en jämnare textur. Trots att den är rätt tuff och rivig så kommer den inte att skada eller skrapa din hud, såvida du inte är alldeles för hårdhänt.

Vi gillade också att den var väldigt dryg, framförallt då en sådan burk kostar en rätt rejäl slant. Doften är lite väl julig och tung enligt oss, men vi tycker ändå att ”lite dålig doft” kan vara värt för det snabbvisande resultatet!


Köpguide

Vad är enzympeeling?

Enzympeeling är, precis som namnet lyder, en form av peeling. Istället för att innehålla korn, som ”vanliga” peelings gör, så är den syrabaserad.

Innehållet är en kombination av AHA-syror och BHA-syror, där det alltså är fruktenzymer som står för själva peelandet.

Fruktenzymerna verkar genom att de löser upp gamla bindningar mellan hudceller för att få bort döda hudceller och sätta igång förnyelseprocessen (mer detaljerat om vad de olika syrorna är kommer längre ner i texten!).

Enzympeeling tillhör gruppen ”kemisk peeling”, medan peeling baserad på korn tillhör gruppen ”mekanisk peeling”.

Att de kallas för kemisk peeling beror på att produkten skapar en kemisk reaktion på huden, som då tar bort döda hudceller. Idag finns det en stor skara enzympeelingar på marknaden, alltså finns det något som passar alla plånböcker.

För vem passar enzympeeling?

Som vi pratat om tidigare så är en enzympeeling anpassad efter de känsligare och tunnare hudtyperna, då det är en mildare variant av peeling.

Eftersom det oftast är enzymer från frukt som står för själva peelandet, och inte korn eller starka syror, så passar den väldigt bra för just det.

Med känslig hy menas inte bara hy som är lite extra torr och tunn, utan även för hy med acne, pigmentförändringar, eksem, ytliga blodkärl, plitor, och andra liknande hudproblem. En enzympeeling verkar effektivt men skonsamt, vilket är optimalt i sådana fall.

Det är väldigt vanligt att de med känslig hy, eller hy med acne och liknande, tänker att peeling inte är bra och att det kommer irritera huden ännu mer, men så är det faktiskt inte!

Alla hudtyper mår bra av peeling, men det gäller att det är rätt typ av peeling som är speciellt anpassad efter den egna hudtypen.

Men oavsett så mår alla hudtyper bra av att bli av med döda hudceller och att få igång cellproduktionen, vilket man uppnår genom peeling.

Även du med lite tåligare och mindre känslig hud kan använda en enzympeeling, men det kanske inte kommer ge det där ordentligt bitiga som du är ute efter. Så för dig passar en peeling med korn eller lite starkare syror bättre.

Däremot är det verkligen viktigt att välja rätt peeling efter hudtyp, framförallt om din hud är känslig, då fel produkter kan förvärra hudproblemen och till och med orsaka skador.

Varför ska man använda enzympeeling?

Alla hudtyper mår alltså bra av en riktig genomkörare då och då. Med tiden dör hudcellerna och bildar lager över huden, vilket hindrar de härliga produkterna som man kladdar på ansiktet att sjunka ner ordentligt.

På dagens marknad är utbudet av peelings väldigt brett och det finns en hel del olika varianter att välja mellan baserat på vilken hudtyp man har.

Bland våra produktdeltagare kommer vi att välja ut våra favoriter i tre kategorier; premium, mellan, och budget, som vi kommer att recensera tillsammans med övriga produkter.

Genom att ta bort dessa döda hudceller kommer de nya hudcellerna fram och kan då ta nytta av alla näringsrika produkter på djupet.

Just enzympeeling är så bra då den verkar ordentligt men utan att skada. De löser upp bindningarna mellan hudcellerna på ett skonsamt sätt, och utan att störa hudens pH-värde.

På så sätt släpper de fram de allra nyaste och fräschaste hudcellerna för att rengöringar, krämer, och serum ska verka på djupet.

Kemisk peeling eller peeling med korn?

Ja, det beror som sagt på vilken hudtyp du har. Kemisk peeling, alltså enzym- eller syrapeeling, är garanterat det bästa alternativet om du har en hy som lutar åt det känsligare hållet.

De är mer skonsamma mot huden utan att vara mesiga, om ni förstår hur jag menar. Faktiskt så skulle jag säga att kemiska peelings är bättre än kornpeelings oavsett hudtyp, då kornen kan skapa små repor i huden och alltså göra mer skada än nytta.

Är din hud väldigt tålig och bara biter på riktigt starka produkter är syra att rekommendera ändå, då de verkar mer skonsamt, men ändå riktigt effektivt och starkt.

Olika peeling för olika hudtyper?

Det finns mängder av olika peelings och varianter att välja mellan, vilket innebär att alla olika hudtyper kan hitta något som passar just den.

Kornpeelings passar dig med väldigt tålig hud, medan den mildare enzympeelingen passar dig med lite känsligare hud. Med andra ord är det viktigt att välja rätt peeling efter din egen hud för att inte riskera skador eller att problemen förvärras.

Är du nybörjare inom världen av peelings så skulle jag rekommendera dig att börja milt och sedan trappa upp styrkan om du inte känner att det gör något skillnad.

Sen kan det också vara bra att rådgöra med en hudterapeut vilka produkter som kan passa bra på din hy, framförallt om du har hudproblem som acne, eksem, rosacea, eller extrem torrhet.

Däremot mår alla hudtyper bra av peeling, det vill säga rätt peeling. Sen verkar ju peelings olika beroende på vilken hud den jobbar på;

Torr hy

Om du har torr hy kanske det inte känns så lockande att använda en peeling som irriterar huden ännu mer, men så behöver du inte tänka.

Så länge du använder en mildare variant, som enzympeeling, kommer även den torra huden må bra av det. Då hjälper det till att ta bort torra och fnasiga partier, vilket kommer göra att dina fuktgivande produkter kan verka extra djupt. 

Känslig hy

Här gäller samma sak som torr hy; peeling kan hjälpa dig mot dina hudproblem trots att det kanske känns som motsatsen.

Även du med känslig hy bör använda en mildare variant, som enzympeeling, för att stärka huden och hjälpa till med cellförnyelsen. Ju mer huden får jobba desto starkare blir den!

Mogen hy

Du som har mogen hy kommer märka väldigt stor skillnad om du börjar använda en peeling. Här spelar det också roll om din hy är känslig eller inte när du ska göra valet av peelingvariant, men när du hittat rätt produkt så kommer din hy förvandlas från en grå mask till en lysterfylld pärla.

Det är nämligen så att ju äldre vi blir desto långsammare blir cellförnyelseprocessen, alltså tar det extra lång tid för att de gamla hudcellerna ska trilla av och ersättas med nya. Då måste man alltså hjälpa lite extra på vägen, vilket en peeling är det perfekta jobbet för!

Fet hy

För fet hy är det extra viktigt med peeling då de överblivna oljorna och fetterna lägger sig på lager och täpper till porerna.

Med en peeling kommer dessa fettlager att avlägsnas, vilket rensar porerna och ger de mer andrum. Med andra ord kommer du märka skillnad i antalet pormaskar och även storleken på dem.

Olika syror för olika hudtyper?

Som vi har nämnt ovan så består en enzympeeling ofta av enzymer från frukt, AHA-syra, och ibland BHA-syra. För att ni ska få en bättre förståelse för varför man använder olika syror tänkte vi förklara vad de olika är bra för.

AHA-syra

AHA står för ”alpha hydroxy acids” (om någon skulle vilja veta det) och det är både den största och vanligaste gruppen av peelingsyror.

Dessa utvinns från frukt, mjölk, socker, eller nötter och de hjälper till med hudens fukttillförsel och anti-aging. Exempel på AHA-syror är glykolsyra, mandelsyra, och mjölksyra.

BHA-syra

BHA står för ”beta hydroxy acid”, och det är egentligen ett annat namn för salicylsyra. Denna typ av syra är antiinflammatorisk, men verkar också exfolierande. Trots att den är lite starkare så är den faktiskt mindre irriterande än AHA-syra.

Om du har fet hy, acne, eller problem med pormaskar och finnar kommer en peeling med detta innehåll göra susen då BHA-syror löser fett och andra orenheter. Kort och gott kan man säga att denna typ av syra verkar djuprengörande på hudytan.


Våra favoriter

Premium: Elemis Papaya Enzyme Peel

Detta är en enzympeeling från märket Elemis och som namnet lyder innehåller den papaya. Papayan bidrar med naturligt exfolierande enzymer som rengör utan att irritera eller skada och så innehåller den även ananasextrakt, Vitamin E, och Vitamin B3 för extra näring.

Elemis Papaya Enzyme Peel kan vi rekommendera för dig som vill friska upp din hy och förvandla ett grått ansikte till en skinande babyrumpa.

Dock är det kanske inte den bästa produkten att använda som ”första, milda peelingprodukt”, då den ändå har ett rätt så bra drag och gör väldigt stor skillnad redan efter några få användningar. Bara en liten heads-up!

Vi gillade verkligen hur ren huden kändes efter att vi använt denna, och vi upplevde inget stickande eller torrhet efteråt. Den känns väldigt effektiv men varsam, då huden blev supermjuk och återfuktad. Resultatet gav en fräsch och lugn hy, så tack för det!

För att inte tala om doften som verkligen är fantastiskt fräsch. Trots att den är väldigt bra så kan priset kännas lite svidigt för plånboken, men utöver det ger vi denna en stor tumme upp!


Mellan: Emma S Treatment Enzyme Peel

Emma S har verkligen gjort ett bra jobb med denna enzympeeling! Något vi tydligt uppmärksammade var att den minskar uppkomsten av pormaskar, och att den verkligen eliminerar de döda hudcellerna - Halleluja för det!

Något som kan vara bra att veta om med denna är att man vid användning ska ta ett rätt tjockt lager, alltså går det åt rätt mycket produkt per gång.

Det gör ju att produktens livslängd och hållbarhet minskar rätt rejält, men å andra sidan får man rätt mycket produkt för pengarna. Vi tycker att den jobbar på riktigt bra, alltså djupt nere i porerna och det kan till och med svida lite under tiden.

Efteråt kan du bli lite röd och irriterad i huden, så det kan vara bra att använda den på kvällen för att låta huden vila upp sig efteråt. För vissa känsliga hudtyper kan det kännas för mycket.

Tycker du att det är obehagligt så kan du addera mycket fukt efteråt, men det är inget som är farligt. Med andra ord är den väldigt snabbverkande, så 1 minut är mer än nog för att den ska tränga in.

För att ni ska förstå vilken effekt denna ger så är det som att göra en ansiktsbehandling hemma, det känns som en detox och hyn blir som ny med ett otroligt lyster.

Är du trött på din glåmiga hud kan vi verkligen rekommendera denna! Efteråt känns huden mjuk, allt fnas försvinner och det känns riktigt fint helt enkelt! Mycket prisvärd och en god doft.


Budget: Maria Åkerberg Papaya Peeling

Maria Åkerberg gör inte bara väldigt bra, ekologiska produkter, de är även svensktillverkade, vilket vi gillar starkt! Just denna enzympeeling är en storfavorit i många badrumsskåp, och även en del av oss i testgruppen har denna som en personlig förälskelse.

Likt Elemis Papaya Enzyme Peeling innehåller den papayaextrakt, vilket ger en extra fräsch känsla. Doften som det skapar är kanske inte något som passar alla, så det kan vara bra att känna av det först.

Däremot gillar vi verkligen att den gör huden så ren och lämnar ett fint lyster! Något som kan vara lite klurigt med denna produkt är att den faktiskt innehåller små, små korn, vilket man kanske inte vill ha om man köper en enzympeeling.

Dock är tanken att man första ska massera in den försiktigt på torr hy för att sen tillsätta vatten och då ”smälta” kornen – vips så har man en kornfri krämpeeling!

Så läser man instruktionerna ordentligt borde det inte vara ett problem, utan då kommer den kännas effektivt, men ändå lagom milt, så att säga. Var dock lite försiktig innan kornen smält ordentligt för att undvika rivigheten.

Viktigt är också att den ska skakas innan användning för att oljorna ska blanda sig. För där har vi också något som kan bli lite fel, nämligen att produkten ”skär sig” om man inte skakar den ordentligt.

Gör man inte det så kan konsistensen kännas lite för oljig och svår att applicera. Känslan efteråt kan vara lite oljig om din hud inte är torr och det kan vara svårt att få bort.

Däremot är det just det som gör att den passar så bra på känslig hy, och det som gör att den absolut inte är uttorkande. Med andra ord en mycket, mycket prisvärd produkt! Och ett extra plus för de bra ingredienserna!


Special: Peter Thomas Roth Pumpkin Enzyme Mask

Denna produkt är faktiskt en enzymmask som arbetar lite tuffare på huden för att exfoliera ordentligt. Denna exfolierar nämligen på tre nivåer tack vare kombinationen av AHA-syra, pumpaenzymer, och kristaller av aluminiumoxid.

När vi använde denna så kände vi verkligen att den jobbade på djupet åt alla håll och kanter! Det vi verkligen uppskattar med denna är att man känner resultat direkt; det känns som att man fått ett nytt ansikte!

Huden känns otroligt ren, man får ett fantastiskt glow, och hudens textur blir jämnare. Innehållet av Vitamin C bidrar till det hälsosamma lystret som den ger.

Eftersom den är rätt stark och rivig ska man tänka på att vara lite försiktig om man har känslig hy då den kan sticka lite och göra huden irriterad.

Den kommer inte att skada eller skrapa på din hud och funkar alltså väldigt bra, men det gäller att vara lite varsam. Är du osäker kan det vara bra att testa lite för att se hur din hy reagerar, det är alltid bättre att vara på den säkra sidan!

Ett plus är att man behöver ytterst lite produkt för att den ska verka ordentligt, och dryga produkter är ju alltid att föredra. Framförallt eftersom denna kan kännas rätt dyr.

Dock tycker vi att den är värd de där extra kronorna för man får verkligen resultat! Det enda vi är lite fundersamma över är doften, den känns lite väl julig och tung.

Kanske är det en favorit för några, men det kan vara bra att dofta på innan man slår till! Ett hett tips är att avsluta behandlingen med en riktigt fuktboost för ett ultimat glow!


Våra utmanare

Exuviance Triple Microdermabrasion Face Polish

Detta är en fantastisk enzympeeling som verkligen gör jobbet på bästa sätt. Den är trippelverkande då den exfolierar både med AHA-syra, enzymer från papaya och mekaniskt med mikrokristaller – en dunderkur, alltså! 

Den stimulerar cellförnyelsen och ger ny lyster direkt efter användning och självklart är det så att den tar bort gamla döda hudceller. Den tar också hand om förstorade porer och orenheter. 

Att huden blir klar, rejält ren och len som en babyrumpa efter användning behöver väl knappast sägas, men så är det naturligtvis. 

Använd den genom att applicera ett tunt lager i ansiktet (ej vid ögonområdet) och försiktigt massera ansiktet i en cirkulär rörelse. Detta ska du göra i cirka 30 sekunder. Låt sedan peelingen verka i 1-2 minuter och skölj därefter av. Klart!

Fördelar

 • Gör underverk för huden
 • Doftar ljuvligt

Nackdelar

 • Priset
 • Passar inte känslig/tunn hud

Verso Enzyme Peel

Denna peeling kommer i en behaglig och skonsam gelform. Den innehåller bland annat gurkmeja som gör huden klarare och skyddar mot fria radikaler. 

Den innehåller AHA-syra, PHA-syra och granatäppleenzym – en klockren cocktail för huden! 

Applicera den i hela ansiktet och låt den verka mellan 1-3 minuter innan du sköljer bort den med ljummet vatten. Du kan använda en svamp eller tvättlapp när du tar bort peelingen från ansiktet. 

Huden blir klarare och får en ökad lyster. Peelingen ger en fin föryngring av huden, och den gör att porerna upplevs som mindre. 

Fördelar

 • Passar alla hudtyper
 • Behaglig doft

Nackdelar

 • Priset

PIXI Peel & Polish

Med denna härlighet från Pixi får du resultat efter endast en användning och det är rejäl lyster som gäller! Huden poleras av sockerextrakt och fruktenzymerna i peelingen avlägsnar döda hudceller. Huden blir frisk och lystrig och självklart även härligt mjuk och återfuktad. 

Du kan använda denna 2-3 gånger per vecka och du ska applicera den på torr hud. Sedan är det bara att skölja bort den och vips så har du friskare och fräschare hud! 

Fördelar

 • Parfymfri
 • Fin förpackning 

Nackdelar

 • En aning dyr

Akademikliniken Pure Triple Peel

Denna kraftfulla AHA/enzympeeling är effektiv och stimulerar cellförnyelsen snabbt. Den innehåller inga plastpartiklar och kan användas av alla. Det spelar ingen roll vilken hudtyp du har, denna peeling funkar för alla. 

Peelingen innehåller hydroxisyror, riskli och fruktenzymer och dessa skapar tillsammans en kombination som rengör på djupet. Huden lämnas slät, mjuk och med mindre förstorade porer – en mycket bra peeling, med andra ord! 

Använd den som en mask och ha den på max 10 minuter. 

Fördelar

 • Förbättrar hudton och ger lyster
 • Tar bort pormaskar

Nackdelar

 • Huden kan bli lite irriterad och röd (går ner efter en stund)

Dermalogica Daily Microfoliant

Detta är en risbaserad enzympeeling i pulver form, alltså ett så kallat enzympulver. Det smidiga med denna är att det aktiveras vid kontakt med vatten, alltså kan du själv välja konsistensen på din peeling; om du vill ha den mer koncentrerad eller mer utspädd.

Dock upplevde vi att det kan vara lite svårt med doseringen, alltså att få ut lagom mängd produkt just för att det är i pulverform.

Vi gillar verkligen att den är så pass mild att den går att använda dagligen, men trots det så är den väldigt effektiv och djuprengörande. Eftersom den är så pass mild verkar den extra bra på känslig hud och den är varken irriterar eller torkar ut.

Vi upptäckte också att vid kontinuerlig användning så motverkar den hudproblem som plitor och prickar, så det uppskattas! Resultatet blir en mjuk och lysterfylld hy, där även hudtonen jämnas ut.

Döda hudceller och annat smuts är också puts veck! Och så är den även väldigt dryg då man behöver väldigt lite produkt per användning!


Estelle & Thild BioTreat Instant Enzyme Peel

Här kanske vi har en ny favorit för er som söker efter veganska produkter!? Estelle & Thild har nämligen gjort denna veganska och ekologiska enzympeeling som innehåller enzymer från granatäpple.

Denna känns väldigt snäll mot huden då den varken irriterar eller torkar ut, vilket passar känslig hud väldigt bra! När man använder kan så kan det pirra lite i huden, men det är för att den gör rent samtidigt som den återfuktar. Efteråt får huden ett fint glow och det känns fräscht!


Produkter som utgått

Apoliva Enzympeeling

Här har vi en produkt som inte kostar en förmögenhet, men som gör ett bra jobb. Denna enzympeeling har konsistensen av en kräm och den är milt exfolierande med granatäppleextrakt och naturlig salicylsyra.

Trots att den är väldigt snäll mot huden så rengör den och tar bort döda hudceller. Vi ger ett extra plus för att den är oparfymerad och att den passar alla hudtyper, även känslig hud.

Efter att ha använt denna har man en behaglig känsla i ansiktet och man kan känna att den stärker samtidigt som den verkar lugnande.

Vi vill bara påpeka att denna produkt inte kommer tillgodose dina behov om du är ute efter en riktigt djupgående och tuff enzympeeling, utan denna är skonsam och arbetar på ett mildare sätt. Överlag en bra produkt för priset.


Kronans Apotek Enzympeeling

Detta är en enzympeeling som ska användas 1-2 gånger i veckan. Beroende av hur tålig hud du har kan du använda den mer eller mindre ofta. Testa en gång i veckan först för att sedan eventuellt använda den 2 gånger.

Applicera på torr hud i hela ansiktet, förutom ögonpartiet. Bli inte rädd om det känns lite varmt i ansiktet medan du har peelingen på – det är helt enkelt så det känns när den verkar i ansiktet. 

Denna enzympeeling ger ökad fukt och porerna ser mindre ut – den gör alltså exakt det en enzympeeling ska. 

Fördelar

 • Prisvärd
 • Effektiv

Nackdelar

 • Urtrist design på tuben
 • Finns bara hos Kronans Apotek

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals