Bästa epilatorn 2024 – Effektiv hårborttagning som består

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En del vill raka benen endast under sommaren, när det högsäsong för shorts och badliv. Andra gillar att känna sig släta och fina på benen året runt. En epilator är ett verktyg som gör att du kan utföra hårborttagning hemma och slippa betala många tusenlappar på salong. 

En epilator är en apparat som drar loss hårstråna med hårrötterna. Det låter kanske smärtsamt och visst känns det en del, men det är också väldigt effektivt. 

Premiumvinnaren i det här testet blev Braun FaceSpa Epilator. Mellanklassens första plats gick till BaByliss Epilator G800E 36 Pincetter och budgetvinnaren blev Braun Silk-épil 3 3-273 Epilator.

Premium: Braun FaceSpa Epilator

Att ha ansiktsbehåring som kvinna kan kännas stigmatiserande och något som många vill ta bort. Att hitta en bra lösning för hur du kan få bukt med hårväxten i ansiktet brukar vara en stor lättnad. 

Därför tyckte vi att det var värdefullt att placera Braun FaceSpa Epilator i premiumkategorin. Apparaten ger alla med hårväxt i ansiktet möjlighet att hitta en bra och kostnadseffektiv lösning. 

Om du är rädd för att det ska göra väldigt ont just för att det är en epilator, så kan vi säga att den här är faktiskt inte alls är särskilt smärtsam, utan riktigt skonsam att använda. I köpet ingår också flera borsthuvuden för rengöring och skonsam peeling.

Fördelar

 • Bra resultat
 • Kan även användas för peeling och rengöring

Nackdelar

 • Många delar att hålla reda på
 • Opraktisk att resa med

Mellan: BaByliss Epilator G800E 36 Pincetter

Babyliss epilator jobbar med 36 effektiva pincetter. Du får en slät hud som håller sig hårfri i ca 4 veckors tid. Väl värt investeringen och det följer också med en förvaringspåse och en rengöringsborste.

Fördelar

 • Ergonomiskt utformad
 • Tystlåten för en behagligare upplevelse

Nackdelar

 • Inte särskilt stor bredd på epileringshuvudet

Budget: Braun Silk-épil 3 3-273 Epilator

Brauns epilator är en kombinerad rakapparat och epilator, vilket är ett stort plus för den som också vill ta bort hår under armarna eller längst bikinilinjen, där det kan göra för ont att använda en epilator. 

Den är väldigt prisvärd och smidig, vilket gör den lätt att ta med sig på resor. Eldriften gör att du aldrig behöver oroa dig för att den ska vara oladdad.

Fördelar

 • Kombinerad epilator och rakapparat
 • Liten och smidig

Nackdelar

 • Krävs en del övning

Köpguide

Det finns epilatorer som är avsedda att använda i ansiktet, och en av dessa har vi i premiumkategorin i det här testet. En epilator är nog bland det smidigaste sättet att hantera generande hårväxt i ansiktet på. Dock är det definitivt inte det mest smärtfria, men det kan det vara värt, eftersom du slipper kladda med vax, blekmedel eller annat.

Det du måste ta hänsyn till när en epilator ska väljas är bland annat hur länge det tar att ladda den. Vad du behöver beror förstås på hur mycket den ska användas och hur ofta. För en epilator som inte används så ofta, behövs ingen avancerad batteridrift. Men om du däremot använder den med täta mellanrum, eller om ni är fler i hushållet som använder den, behövs kanske mer batteristyrka.

Tillbehör

Till det flesta epilatorer följer det med åtminstone några tillbehör. Förvaringspåse, rengöringsborste, trimmerhuvuden och rakhuvuden, är sådant som kan följa med vid köpet, eller som går att köpa separat.

Det som också spelar roll för effektiviteten är hur många pincetter epilatorn har. Även huruvida pincetterna är av metall eller om de är keramiska. Pincetter som är keramiska är mer effektiva än de i metall. Det gör att resultatet blir bättre och att de oftast gör mindre ont vid användningen av epilatorn.

En del epilatorer har också inbyggd belysning, vilket definitivt kan underlätta. Vissa epilatorer är också vattentäta och kan användas i duschen. Dessa kostar generellt mer, så här får du ta ställning till om det är en funktion som behövs.

Hur fungerar en epilator?

Med undantag för epilatorer som kan användas i duschen, ska huden vara helt torr innan du kör igång. Om huden är fuktig kan den bli irriterad, särskilt om du inte använder epilatorn så ofta och inte är van med behandlingen. För att lugna huden finns det speciella krämer man kan applicera efteråt för att minska eventuella besvär. 

En epilator behöver du använda ungefär en gång i månaden om huden alltid ska vara hårfri. Eftersom en epilator drar bort varje hårstrå från roten, precis som vid vaxning, kommer mängden hår som växer tillbaka att minska med tiden. Det är den stora fördelen i jämförelse med rakning.

En annan fördel är också att en epilator är ett hygieniskt sätt att ta bort hårväxt på, även mindre hårstrån. Därmed minskar risken för små skärsår och infektioner.

Epilering kan upplevas som otroligt smärtsamt de första gångerna, men faktum är att med tiden vänjer sig huden och det gör allt mindre ont för varje gång. Följer du tillverkarens instruktioner på produkten, minimeras obehaget och du får också optimalt resultat.

Tips - så använder du epilatorn optimalt

 • Det är bra att värma upp benen först med en varm dusch. Det mjukar upp huden och gör att porerna öppnar sig mer. Det gör att stråna lossnar lättare vilket gör epileringen mindre smärtsam. 
 • Är hårstråna långa kan det vara svårare att använda epilatorn effektivt. Det bästa är om de är mellan 3-5 mm långa. Har du väldigt långa hårstrån och vill börja epilera? Då rakar du benen först en gång och därefter låter du hårstråna växa ut till 3 mm. Sedan kan du använda epilatorn.
 • Att huden är så ren och slät som möjligt är en fördel när du ska använda epilatorn. Det är bra att ha gjort en scrub dagen innan.
 • Sträck ut huden ordentligt mellan fingrarna, så att huden blir riktigt slät. Då kommer du åt de finaste håren. På det här viset undviker du också att att huden skadas.
 • Använd epilatorn regelbundet. På så vis minskar smärtan gradvis för varje användning. Därför är det bra om det inte går för för länge mellan gångerna.
 • Fukta huden ordentligt efter att du har använt epilatorn. Använd något riktigt skonsamt och lugnande för huden och allra helst en olja. Jojobaolja eller en aloe vera-produkt är två bra alternativ.


Våra favoriter

För att få fram resultaten i den här köpguiden har vi gjort gedigen research. Vi har bland annat undersökt produkternas egenskaper och gått igenom publicerad fakta och produktblad. De här egenskaperna har varit viktiga i våra val av vinnare: 

 • Effektivitet
 • Prisbild
 • Ergonomi
 • Design

Premium: Braun FaceSpa Epilator

Eftersom vi vet hur jobbigt det kan vara med ansiktsbehåring och hur svårt det kan vara att hitta vettiga verktyg att få bort håren med, har vi valt att ha med en riktigt effektiv epilator i testet. 

Braun FaceSpa Epilator är mer än en epilator och den har också fler funktioner, som ger en spaupplevelse för ansiktet. Epilatorns namn erbjuder alltså tre olika behandlingar i en och samma apparat.

Braun FaceSpa Epilator består för det första av själva epilatorn. Vidare innehåller den också en mjuk dyna som är avsedd att användas för massage och applicering av kräm eller peelingkräm. 

Den innehåller också en rengöringsborste som är väldigt bra att använda på ansiktet i stället för peeling eller ansiktsskrubb. Använder man mycket smink är den även utmärkt som grundlig ansiktstvätt och sminkborttagare. 

Det ingår också en mindre borste att rengöra epilatorn med. En praktisk liten spegel, batterier och även en liten förvaringsväska där du kan ha allting ingår också.

Att använda Braun FaceSpa Epilator är faktiskt riktigt smärtfritt och det är också lätt att få bort de riktigt små fjunen med den. Använder du epilatorn ofta på väl rengjord hud, behöver du inte oroa dig för smärtnivåerna här. Spegeln har också inbyggd belysning, vilket är jättesmart när du ska använda epilatorn. 

Braun FaceSpa Epilator är en produkt väl värd att investera i, inte bara för epileringen utan för att du får ett helt system av ansiktsvård som du i förlängningen har stor glädje av.

Specifikationer:

 • Batteridriven 
 • Effektiv djuprengöring
 • Belyst spegel
 • Förvaringspåse medföljer

Fördelar

 • Bra resultat
 • Kan även användas för peeling och rengöring

Nackdelar

 • Många delar att hålla reda på
 • Opraktisk att resa med

Mellan: BaByliss Epilator G800E 36 Pincetter

Babyliss har tagit fram en mycket prisvärd epilator, som går bra att använda även för dig som har tunnare och kortare hårstrån. Det är en ganska enkel modell, men den har 36 effektiva pincetter, som är enkla att rengöra då hela huvudet är avtagbart och kan sköljas under kranen. Epilatorn har två valbara hastigheter till olika tjocklekar på hårstråna. 

Ett stort plus med den här modellen är faktiskt det låga ljudet. Det ger en mer harmonisk epilering, eftersom högt ljud i kombination med den smärta som all epilering kan ge, kan orsaka stress och att smärtupplevelsen faktiskt bli större. Det låga ljudet på apparaten bidrar helt klart till att upplevelsen blir behagligare.

Modellen är liten och smidig och passar bra att packa i necessären inför en resa. Samtidigt är handtaget ergonomiskt utformat och enkelt att hålla i. Förvaringspåse, nätsladd och rengöringsborste ingår i köpet. Ett plus också för att den har speciella epileringshuvuden för armhålor och bikinilinje, som är känsligare att använda epilatorn på.

Specifikationer:

 • Rengöringsborste
 • Förvaringspåse
 • Nätsladd ingår

Fördelar

 • Ergonomiskt utformad
 • Tystlåten för en behagligare upplevelse

Nackdelar

 • Inte särskilt stor bredd på epileringshuvudet

Budget: Braun Silk-épil 3 3-273 Epilator

Nej, vi har inte med den här är epilatorn för den underbara färgens skull, även om just färgen är värd ett speciellt omnämnande! Brauns epilator avlägsnar mycket skonsamt hårstråna vid rötterna och tar även bort de minsta och fjunigaste hårstråna.

Munstycket har speciella massagerullar, som samtidigt stimulerar huden medan epilatorn jobbar. Det gör att den här epilatorn också är särskilt lämplig för nybörjare och för dem som har låg smärttröskel.

Braun Silk epilator har också inbyggd belysning, som gör att du ser bra när du drar den över huden. Förutom epilatorn har den också ett rakhuvud samt en trimmer, som är lämplig att använda på känsliga områden som exempelvis under armarna och vid bikinilinjen.

Epilatorn drivs med sladd, vilket garanterar en driftsäker epilering och du behöver inte tänka på att hålla koll på batteriet och ladda den inför varje användning.

Specifikationer:

 • Antal pincetter: 20 st
 • Rakhuvud ingår 
 • Trimmer för känsliga områden ingår

Fördelar

 • Kombinerad epilator och rakapparat
 • Liten och smidig

Nackdelar

 • Krävs en del övning

Våra utmanare

Här nedan vill vi nämna några av de produkter som inte kom med bland favoriterna. Det finns många bra epilatorer på marknaden och för den som inte hittat en som var tillräckligt intressant i vinnarkategorierna, kanske kan hitta en som passar bättre bland utmanarna.

Remington Smooth & Silky 7-in-1 Sladdlös Epilator

Remington Sladdlös Epilator har hela sju munstycken, som kan anpassas efter dina specifika behov.

Epilatorn är helt vattentät och du kan ha med den in i duschen. Även i duschen kan du använda den tillhörande lampan på epilatorns framsida och på så sätt se området som ska epileras bättre. Med i köpet ingår en praktisk förvaringsväska.

Fördelar

 • Vattentät
 • Många tillbehör
 • Uppladdningsbar

Nackdelar

 • Utformningen på epilatorn tilltalar inte alla

Trudy of Sweden Trådepilator Kvinna

Trudy of Sweden är ett alternativ för den som vill ha något enkelt och prisvärt som samtidigt fungerar bra. Den här är avsedd för ansiktet och fungerar genom att en tvinnad ulltråd rullas över ansiktet och avlägsnar håret med rötterna. 

Innan du börjar epilera ska du rengöra området noggrant och avlägsna all makeup. Det här är en behandling som är helt fri från kemikalier och är med andra ord en helt naturlig behandling. Trudy kan också användas på resten av kroppen. Den är batteridriven och uppladdningsbar.

Fördelar

 • Naturlig behandling

Nackdelar

 • Att lära sig spänna tråden kan ta några försök

Philips Epilator BRE640/00

Det här är en tämligen unik epilator, som med sitt s-formade handtag är ergonomisk och bekväm att hålla i.

Den har en belysning som gör att du kan se även de minsta hårstråna. En klar fördel här är att epileringshuvudet är extra brett, vilket gör att du kan ta större områden i ett drag. Philips Epilator har keramiska pincettplattor, vilket gör den väldigt högkvalitativ, effektiv och dessutom skonsam att använda.

Fördelar

 • Skonsam
 • Kan användas på både våt och torr hud

Nackdelar

 • Det är viktigt att hålla den i rätt vinkel

Remington 5-in-1 Epilator

Remington tillverkar mycket högkvalitativa epilatorer och andra hårborttagningsapparater; både vanliga rakapparater och sådana som använder laser. 

Här har vi en väldigt smidig liten modell med 40 pincetter, som kommer åt även de finaste hårstråna och fjunen. Det finns hela 5 kåpor med i kittet. Här följer bland annat en precisionskåpa, en bikinikam och en massagekåpa med i köpet.

Du kan alltså använda den här på hela kroppen och epilera allt från håriga tår, ben och underarmar. Dock inte ansiktet. För dig som behöver och vill ta bort håret från/trimma bikinilinjen är den specialanpassad för det.

Fördelar

 • Exklusiv
 • Många tillbehör

Nackdelar

 • Kan inte användas i ansiktet

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals