Bästa eyelinern 2024 – Komplettera sminkningen med inramade ögon

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att rama in ögonen med en eyeliner kan verkligen fräscha upp en tråkig sminkning och ta fram dina ögon på ett vackert sätt. Eyeliners har funnits i åratal men till en början fanns ju bara kajalpennor som ofta lämnade ett smetigt resultat.

Idag har de ledande skönhetsmärkena tagit fram hur många eyeliners som helst i ännu fler modeller. Det kan vara frestande att köpa den billigaste som finns i mataffären när den förra tagit slut för vem hinner testa alla eyeliners som finns?

Jo, jag hinner det! Okej, jag har inte testat alla eyeliners som finns men jag och min testpanel har i detta test fått nöjet att testa nio stycken eyeliners som kommer direkt från topplistorna på dagens marknad.

Den vinnande eyelinern blev MAC Liquidlast Liner i premiumklassen; en klassisk eyeliner i tubform. Mellanklassens vinnare blev NYX Epic Ink Liner tätt följt av Max Factor Intensity Longwear Eyeliner.

Vi har en en bubblare med Urban Decay Heavy Metal Glitter Eyeliner som har en skimrig gelformula som fungerar perfekt till fest - och vardagen förstås. Läs vidare för utförliga recensioner av alla eyeliners som var med i testet.

Premium: MAC Liquidlast Liner

Vinnaren i premiumklassen från MAC kommer i flytande form i en tub med en borste. Borstens spets är väldigt tunn och du kommer att få en spikrak linje.

Det är inte heller svårt att fylla i med mer färg om du vill ha mycket eyeliner då du får mycket produkt på borsten. Vi tyckte att den var enkel att applicera och väl värd sitt pris.

Fördelar

 • Fyllig
 • Lätt att applicera
 • Rinner inte ut

Nackdelar

 • MAC säljs inte överallt

Mellan: NYX Epic Ink Liner

Detta är en eyeliner som är mycket lämplig både för dig som är nybörjare och för dig som har stor erfarenhet av att använda eyeliner. Den är nämligen mycket lätt att applicera och det är enkelt att göra både tunna och breda streck. 

Ovan är anledningar nog att välja denna produkt som vinnare i mellanklassen, men den har fler fördelar. Bland annat är det en riktigt bra kolsvart färg, pennan är enkel att hålla i, den håller sig fin hela dagen och den kladdar inte. Inget att klaga på här, alltså! 

Fördelar

 • Bra pris
 • Två färger (svart + brun)
 • Torkar lagom snabbt

Nackdelar

 • Tenderar att droppa lite

Budget: Max Factor Intensity Longwear Eyeliner

Om du inte vill spendera mer än en hundralapp på en eyeliner men fortfarande få ditt drömresultat är detta eyelinern för dig. Även denna kommer i pennform och är flytande.

Men denna är också vattenfast och vi kan intyga att det inte finns något som rubbar denna eyeliner. Den sitter bergfast hela dagen och kunde inte vara smidigare att applicera.

Fördelar

 • Priset
 • Behöver inte vässas

Nackdelar

 • Udden är något skör och går lätt av

Special: Urban Decay Heavy Metal Glitter Eyeliner

Urban Decay har tagit fram en gelformula med skimmer i olika färger som är en av de bästa eyeliners med glitter vi i testpanelen någonsin har testat.

Du får ett coolt resultat som inte behöver bättras på under dagen och du får mycket produkt för pengarna, vilket är bra då den kommer för ett par hundralappar.

Fördelar

 • Jämnt fördelat skimmer
 • Coolt resultat

Nackdelar

 • Alla gillar inte glitter-eyeliner
 • Urban Decay säljs inte överallt

Varför ska du lita på oss?

Jag har alltid älskat eyeliner - både tunna och tjocka linjer - och har många års erfarenhet av att använda och applicera det. Jag har som sagt använt många kajalpennor under mina tonårsår och blev helt lyrisk när man kunde använda flytande eyeliners.

För detta test har jag även fått med mig en sminkstylist som har en utbildning och år av erfarenhet av att sminka sig själv och andra. Hon vet alltså vilka eyeliners som är bra, vilka som borde kastas, och vilka som är helt fantastiska.

Resten av panelen består av sju andra kvinnor som alla använder smink och har gjort det i många år. De är dock helt vanliga, fast fantastiska såklart, kvinnor i olika åldrar med olika jobb och liv. En del närmar sig 40 och den del har precis tagit studenten.

Vem behöver köpa en eyeliner?

Alla som vill ha en fin makeup skulle behöva investera i en eyeliner. Den ramar in ögonen och du kan välja om du vill ha en naturlig eller en dramatisk linje - i vilket fall kommer den att komplettera din sminkning.

Det är ett skönhetsredskap som fungerar till både fest och vardag. Med den rätta eyelinern kommer du även att lära dig hur man applicerar den enkelt och på så sätt kommer du aldrig tveka inför att ha den eller inte - vilket ofta kan hända om man inte kan applicera den rätt.

Hur kom vi fram till vilka eyeliners vi skulle testa?

Vi har kollat i webbutiker som åhlens.se, nordicfeel.se, kicks.se, och cocopanda.se för att se vilka eyeliners som är de mest populära.

Vi har sedan valt ut flera olika modeller i olika prisklasser för att se vilken som verkligen är bäst i test. Vi var såklart noga med att kolla vad de olika tillverkarna lovade och när vi sedan använde produkterna kollade vi om det stämde.

Hur testade vi våra eyeliners?

Vi har alla testat en eyeliner i en vecka och sedan roterat runt så att alla har testat alla olika produkter. Vi använde eyelinern i samband med smink och olika foundations och även bara för sig för att se vad för underlag som passade bäst till.

Självklart var vi noga med att göra massor av olika sminkningar, både tunna och breda bågar för att se om det var enkelt att göra båda alternativen med eyelinern.


Våra favoriter

Premium: MAC Liquidlast Liner

MAC har blivit ett välkänt märke inom skönhetsvärlden och det är inte många gånger man frågar varför. Med denna eyeliner har de vunnit våra hjärtan och en plats i våra sminkväskor.

Det är en liten spets som kommer med borsten och gör det hur enkelt som helst att applicera eyeliner på ögonlocket. Detta är perfekt för att göra den lilla diskreta bågen som är så snygg.

Det behövs heller inte mycket produkt för att du ska se ett resultat - det är inte heller svårt att använda den mindre storleken på borsten för att få en mer dramatisk look.

Som namnet antyder är det en flytande eyeliner som verkligen håller hela dagen. Den försvinner inte om du skulle bli svettig eller om det skulle komma en lätt regnskur. Det är verkligen en räddare på de varma sommardagarna.

Testpanelen var alla överens om att det här var den absoluta favoriten. Även om mellanklassens eyeliner var nära att vinna vann denna för att det är en klassisk eyeliner som kommer i en tub.

De flesta av oss som provade tyckte nämligen att det ibland kan vara svårt att få ut färgen från en flytande penna, men med denna borste var det hur lätt som helst.

Priset är väldigt överkomligt eftersom den räcker väldigt länge. Med denna produkt kommer du få precis den eyeliner du önskar.

Fördelar

 • Fyllig
 • Lätt att applicera
 • Rinner inte ut

Nackdelar

 • MAC säljs inte överallt

Mellan: NYX Epic Ink Liner

Vill du ha till en perfekt vinge på ett enkelt sätt? Då ska du testa denna eyeliner från NYX! Den har en tunn spets som är lätt att jobba med och du kan själv välja om du vill ha ett tunt eller om du vill ha ett tjockt streck. Du behöver inte vara orolig för att det inte ska bli ett fint resultat, utan denna eyeliner är enkel, oavsett vad det är för typ av resultat du är ute efter. 

Oavsett vad du är ute efter för stil på din sminkning så kommer denna eyeliner att fixa det - det är bara att anpassa själva sminkningen efter humör. Du får definierad finish och vackert pigmenterad färg i ett enda svep. 

Du behöver inte trycka, utan var lätt på handen när du applicerar denna eyeliner. Det blir ett mycket fint resultat direkt, så det krävs inte mycket för perfekta ögon mer edge. 

Detta är en eyeliner som är vattenfast, så tänk på att använda en sminkborttagning för att ta bort den på ett sätt som är snällt mot det känsliga ögonområdet. Bra tips på just sminkborttagning hittar du här

Fördelar

 • Bra pris
 • Två färger (svart + brun)
 • Torkar lagom snabbt

Nackdelar

 • Tenderar att droppa lite

Budget: Max Factor Intensity Longwear Eyeliner

Det är ju ingen som vill att sin eyeliner ska rinna eller försvinna under dagen - speciellt inte på grund av svett eller regn. Då är det tur att denna eyeliner från Max Factor är vattenfast och har ett resultat som håller hela dagen.

Även denna kommer i en flytande pennform, men denna spets är rund. Den är dock hur lätt som helst att applicera och spetsen gör det väldigt enkelt att få till det resultat man önskar för dagen.

Den passar superbra till både vardag och fest och det var inga problem med att spä på med färg om man ville ha en mer dramatisk look med mycket produkt.

Testpanelen älskade att den var enkel att använda och den satt fast på ögonlocken som en smäck under hela dagen. Kan rekommenderas till er som vill ha en snabb och smidig applicering men som inte vill betala över hundralappen för en eyeliner.

Fördelar

 • Priset
 • Behöver inte vässas

Nackdelar

 • Udden är något skör och går lätt av

Special: Urban Decay Heavy Metal Glitter Eyeliner

Det är ju inte alltid man vill ha en svart eyeliner, utan ibland vill man spexa till det lite, till exempel till fest, med en glittrig färg. Urban Decay har tagit fram en eyeliner med glitter som kommer i flera olika färger.

Den vi testade hette Glamrock och hade ett silvrigt skimmer. Den är baserad på en gelformula - alltså med ett skimmer i - som verkligen håller under hela dagen och som snabbt torkar när man har applicerat den.

Det tyckte vi verkligen om då man inte behöver stå och vänta på att den ska torka. Vi som har haft erfarenhet av glittereyeliners kan meddela att denna är en av de bästa som finns på marknaden just nu.

Oftast brukar det ingå mer gel än glitter i tuben och man får inte det resultat man vill ha. Med denna är det inget bekymmer då man får gott med skimmer utan att behöva använda för mycket produkt.

Priset kan tyckas lite mycket men du får verkligen en kvalitéprodukt. Den kommer även i olika färger (vi hade velat prova allihopa) som alla verkar jättefina.

Den silvriga kan vi dock konstatera är hur snygg som helst och den sitter kvar på ögonlocken hela dagen. Du kommer vara den coolaste bruden i stan!

Fördelar

 • Jämnt fördelat skimmer
 • Coolt resultat

Nackdelar

 • Alla gillar inte glitter-eyeliner
 • Urban Decay säljs inte överallt

Bra att tänka på innan du köper en eyeliner

Innan du investerar i en eyeliner kan det vara smart att kolla runt lite på internet och läsa recensioner om olika märken och modeller.

Eller varför inte fråga dina kompisar eller kollegor om vilken eyeliner de använder eller tycker om? På sätt kan det vara lättare att veta vad du ska undvika och vad du ska kolla efter.

Du kan självklart tänka på din budget, men då det finns många billiga alternativ borde det inte vara så svårt att hitta en i din prisklass.

Sedan är det smart att kolla efter egenskaper du vill att eyelinern ska ha, till exempel om den ska vara vattenfast, ekologisk, eller inte testad på djur.

Om det inte står på förpackningen eller produktbeskrivningen borde du ringa till tillverkaren eller till sidan som säljer varan. Kom ihåg att vara petig om det behövs - det är alltid bättre att vara supernöjd med en produkt.


Våra utmanare

Face Stockholm Cake Eyeliner Black

Med denna “kak-eyeliner” får du ett fint och lyxigt resultat som känns lite old school och det är ju aldrig fel! Förpackningen är lika snygg som innehållet ger bra resultat, så det är en självklar produkt för oss att ta med bland våra utmanare. 

För att använda denna produkt behöver du ha lite vatten + en bra eyelinerpensel. Den är perfekt för alla med mogen hud då den sitter finfint på hängande ögonlock. Det är inte alltid så lätt att hitta bra produkter när huden åldras, så stor tumme upp för att denna produkt passar perfekt för alla, oavsett ålder. 

Vi tycker också att det är mycket positivt att denna eyeliner är så dryg som den är. Det blir det alltid plusbetyg för.

Detta är ett bra val av eyelinerborste från samma märke. 

Fördelar

 • Hållbar
 • Lätt att jobba med

Nackdelar

 • Behövs en separat pensel

Smashbox Always On Liquid Liner Black

Detta är en ergonomiskt designad och vegansk flytande eyeliner från alltid lika pålitliga Smashbox - med denna eyeliner blir det en enkel match att få till perfekt resultat. Att slippa krångla och ta en massa tid för att få ett vackert resultat så går det på ett kick. 

Du får en mycket starkt pigmenterad och vattenfast eyeliner när du väljer den här och vare sig du vill ha ett tunt, eller ett tjockt streck så kan du snabbt få till det. Detta gäller även för dig som är nybörjare inom den här typen av sminkning. 

Du får lätt bort den, trots att det är en vattenfast eyeliner och det är ju alltid positivt. Plusbetyg för det!

Fördelar

 • Vegansk
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Smashbox säljs inte överallt

Lancôme Grandiôse Liner 01 Matte Black

Denna flytande eyeliner har en mycket fin spets av mikrofiber i nylon. Konsistens är vaxliknande och ger verkligen fin precision. Du kan med andra ord räkna med att du kommer att kunna få till väldigt fina tunnare streck utan svårighet. Sedan är det bara att bygga upp strecken om du vill ha tjockare streck. 

Vi gillar att denna eyeliner finns i hela tre färger. Detta är de olika färgerna du har att välja mellan:

 • Matte Black
 • Matte Brown
 • Matte Saphir 

Den är mycket lättapplicerad och med den tunna penseln är det inte svårt att leka med produkten tills du hittar exakt rätt stil - olika dagar kan ju faktiskt kräva lite olika sminkstil, eller hur? 

Fördelar

 • Snygg förpackning
 • Lätt att använda

Nackdelar

 • Vissa upplever att produkten torkar snabbt och därmed blir oduglig
 • Priset 

Sensai Designing Liquid Eyeliner

Detta är en mycket fin eyeliner från Sensai och den finns i de båda färgerna black och deep brown. Det är alltid bra när eyeliners finns i andra färger än bara svart, så det tycker vi är väldigt bra med denna eyeliner. Dessutom är det på det viset att den bruna färgen är mycket fin. 

Med denna eyeliner får du en produkt som sitter hela dagen utan att du behöver bättra på den. Den flyter inte ut alls, så vill du ha ett långvarigt resultat där sminket ser ut som när du applicerar det så är denna ett bra val. 

Fördelar

 • Refill tillgängligt
 • Hållbar 

Nackdelar

 • Priset

Lumene Intense Eye Marker Waterproof Black

Denna eyeliner har en filtspetspenna med silkesmatt finish. Du kan själv välja om du vill ha tunna och precisa linjer, eller om du vill ha tjockare linjer. Det går enkelt att måla både och med pennan.

En mycket positiv sak med just denna eyeliner är att den glider fint - detta är gällande både när det kommer till att applicera den ovanpå exempelvis ögonskugga, eller att applicera den direkt på ögat med eller utan primer. 

Fördelar

 • Priset
 • 100 % vegansk

Nackdelar

 • Inte så lyxig

Produkter som utgått

PIXI Cat Eye Ink

Denna eyeliner från PIXI är speciellt utformad för att enklare skapa en mer dramatisk look - en ‘cat eye’ som det kallas. Den sneda avsmalnande spetsen gör det enkelt att måla en tjockare linje.

Då det inte är meningen att det ska vara enkelt att göra en tunnare sminkning var det heller inte förvånande att det inte var lätt. Men det är klart vi testade!

Denna eyeliner rekommenderas alltså till dig som alltid eller ofta har en tjockare kajalsminkning. Den gjorde underverk för oss som inte är de bästa på att få till en dramatisk look med skarpa och klara linjer. Kostar cirka 180 kronor.

Fördelar

 • Bra kvalitet
 • Snygg förpackning 

Nackdelar

 • Kräver ett lätt tryck för fint resultat

IsaDora Gel Eyeliner

Detta är även den en geleyeliner som fungerade bra för de flesta i testpanelen. Denna har en borste som har två olika sidor - en tunn och en tjock sida. På det sättet är det lättare att få det resultat du vill ha för just det tillfället.

Den var enkel att använda och är vattenfast. Ett extra plus får den för att den är parfymfri. Den har även blivit testad av oftalmologer så den är säker för ögat att använda. Cirkapriset på 115 kronor är helt lagom.


LA Girl Line Art Matte Eyeliner

Denna eyeliner från La Girl är verkligen vad man brukar kalla en bra budgetprodukt. Den kommer även i tre olika nyanser, vilket alltid är bra eftersom det inte är alla som vill ha en kolsvart liner.

För en billig prispeng får du en eyelinerpenna med flytande färg som är enkel att använda. Spetsen är väldigt tunn, vilket gör att du kan måla skarpa och precisa linjer.

Du får ett resultat som håller länge utan att den rinner eller kladdar av sig. Priset är verkligen ingenting att bråka om så den kan även vara en bra nybörjareyeliner eller för dig som vill prova ett nytt märke eller modell.

Fördelar

 • Snygg design
 • Snabbtorkande
 • Vattenfast

Nackdelar

 • Lite svårhanterlig för nybörjaren

Loreal Paris Super Liner Superstar Eyeliner

Med denna eyeliner från L’oreal Paris kommer du verkligen att se ut som en superstar. Den kommer i pennform och är superenkel att applicera.

Pennans spets går från tjock till smal så att det ska vara enkelt att byta mellan olika alternativ - alltså om du vill ha tunna eller tjocka linjer på ögonlocken.

Ibland kan det vara svårt att få ut färgen från flytande eyelinerpennor, men de flesta i testpanelen tyckte inte att det var några problem med denna penna. Du får bara se till att lära dig vilket tryck du ska ha på handen för olika resultat.

Vi fick verkligen jättefina linjer med denna eyeliner och för priset är den värd att investera i. Visserligen är du redan en superstar men denna eyeliner kommer framhäva det till fullo.


Glo Skin Beauty Cream Eyeliner

En geleyeliner från Glominerals som är enkel att applicera för ett utmärkt resultat som håller väldigt länge. Att använda en eyeliner i gelform är en smaksak och även de i testpanelen som inte tycker om geleyeliners tyckte att denna fungerade bra.

Tyvärr kommer det ingen borste med, vilket är lite synd för det dyra priset på ungefär 240 kronor. Som tur är finns det många bra eyeliner borstar online, så det kommer inte vara några problem att en sådan.


E.L.F Lined & Lovely Kit

Ett eyelinerkit kan ju vara den bästa presenten eller gåvan till dig själv och detta set från E.L.F skulle verkligen gå hem i alla sminkväskor. I setet ingår tre eyeliners - en flytande svart, en flytande midnattsblå, och en penna.

I vårt test användes den svarta mest, men den blåa var superfin till fest. De var enkla att använda och den klassiska pennan var perfekt att applicera under ögat för bättre inramning. Cirkapriset på hundralappen gör den även till ett riktigt kap!


Frågor och svar

Vad är eyeliner?

Eyeliner är en sminkprodukt som används för att ändra ögonens form, göra dem mer förföriska eller ge dem en rundare form, till exempel.

Eyeliner appliceras längst ut på ögonlocket mot kanten till fransarna och ibland även utanför franskanten om man vill göra så kallade ”cateyes”.

Varför använder man eyeliner?

Eyeliner kan användas på olika sätt: för att ge en förförisk och intensiv blick, för att ändra formen på ögonen och så vidare. Det finns många olika användningsområden och olika sätt att applicera eyelinern på ögonlocket.

Är eyeliner och kajal samma sak?

Nej, det är två olika produkter, men de kan till viss del användas på samma sätt. Kajalen är ofta utformad som en ”penna” och har en fastare konsistens än eyeliner.

Kajal används ofta under ögat, längst med den undre ögonfransraden, men kan även användas som eyeliner längst den övre.

Eyelinerns utformning kan variera, men dess konsistens är ofta lös. Eyeliner är ofta lätt att applicera, ger en tydlig linje, och sitter bra – ofta bättre än kajal – men den behöver lite tid på sig att torka efter applicering, till skillnad från kajal.

Vad kostar en eyeliner?

Det finns billiga sorter som kostar under femtiolappen, men också sorter som kostar flera hundra kronor. Det kan vara värt att investera i en lite dyrare eyeliner för någon hundralapp eller två, men självklart kan man hitta en bra eyeliner till ett längre pris också.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals