Bästa fotbadet 2024 – En avkopplande stund för ömma fötter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Det är inte lätt för våra stackars små fötter ibland. De får utstå så himla mycket, men får ofta ingen kärlek tillbaka. En del personer står upp hela dagarna på jobbet eller så tränar man mycket i trånga skor. Och vi ska väl inte ens nämna alla som går runt i högklackat dagarna i ända!

Man får ju ofta ont i fötterna efter att man har gått eller stått i några timmar och det är sååå skönt att komma hem och ta av sig skorna efter en lång dag - den känslan är underbar!

Men, hur många sköter egentligen om sina fötter på ett bra sätt? Om du tänker på det, så tvättar du nog ditt ansikte med ansiktsrengöring, och kanske till och med sminkborttagning innan, för att sedan använda ansiktsvatten innan ansiktskräm.

All denna kärlek till ansiktet, och visserligen är det rättfärdigat eftersom det är viktigt att ta hand om huden där, men varför gör man inte samma sak med fötterna? Man behöver ju inte göra ett dagligt fotbad, morgon och kväll, men jag tycker det är en fantastisk idé att införa fotbad i sin skönhetsrutin.

Det är ju heller inte bara så att fötterna ska se fina ut, dom håller oss ju faktiskt uppe på benen hela dagen och får man problem med fötterna är det inte roligt när man blir äldre. Det är heller inte roligt att få till exempel svamp eller någon annan infektion mellan tårna och sedan krångla på sig ett par trånga skor.

Dessutom kan man få nageltrång och liknande som enkelt kan undvikas om man bara sköter om fötterna ordentligt. Och det kan man enkelt göra med fotbad. Så det här med fotbad är som sagt inte bara för att fötterna ska vara rena, fina, och lena, utan det är också bra från ett hygieniskt perspektiv.

Vår vinnare och absoluta favorit blev mellanklassens Ecooking Salt som följdes av premiumklassens Terrible Twins Badsalt nr1 Lavendel.

Weleda Relaxing Bath Milk tog hem vinsten i budgetklassen. Vår specialare blev Pedicare FotvårdskitMissa inte alla andra alternativ i din jakt på ett avkopplande fotbad!  

Mellan: Ecooking Salt

Detta är ett himla intressant märke från Danmark och saltet har många olika användningsområden, bland annat såklart till fotbad, men även till din matlagning - perfekt om du får slut på salt hemma, haha!

Skämt åsido är det ett underbart badsalt - som även kan agera fot- och kroppsskrubb - att ha i fotbadet och som kommer förvandla dina torra fötter till himmelskt lena och fina.

Fördelar

 • Snygg förpackning
 • Kan användas till matlagning

Nackdelar

 • Oparfymerat badsalt kan kännas lite tråkigt

Premium: Terrible Twins Badsalt nr1 Lavendel

Detta är ett riktigt härligt badsalt från Terrible Twins. Vi kan lova att det gör vilket fotbad som helst alldeles perfekt! Det är grymt snyggt förpackat i en återanvändbar brun flaska vars stil påminner om old school-apotek. Bara det gör det till en värdig vinnare, tycker vi!

Det innehåller både mineralrikt rosa Himalayasalt och eteriska oljor. Resultatet blir en lugn och behaglig stund för dig och dina fötter där du får både antiseptisk effekt och fräsch doft från lavendeloljan.

Fördelar

 • Snygg retro-förpackning
 • Härlig doft och lyxig känsla
 • Antiseptisk med rosa Himalayasalt

Nackdelar

 • En aning dyrt
 • Funkar inte om du ogillar doften av lavendel

Budget: Weleda Relaxing Bath Milk

Ett avslappnande fotbad - eller badmjölk - med lavendel från Weleda kommer definitivt göra så att dina fötter riktigt slappnar av och får den behandling och kärlek de behöver. Den är helt vegansk och den eteriska oljan från lavendeln är naturlig.

Fördelar

 • Vegansk
 • Naturlig lavendel

Nackdelar

 • Trist förpackning

Special: Pedicare Fotvårdskit

Pedicare Fotvårdskit är perfekt både för dig som är van att ta hand om dina fötter hemma och för dig som är nybörjare. Vi har tagit med detta kit som specialare dels för att det är ett kit, vilket vi alltid gillar, och dels för att det innehåller proffsiga produkter.

Med detta fotbad fixar du allt från torra fötter till förhårdnader och liknande - ett perfekt val för vilka fötter som helst, med andra ord!

Fördelar

 • Bra present
 • Förebygger självsprickor
 • Motverkar torrhet

Nackdelar

 • Ingen lyxig design

Varför ska du lita på oss?

Jag har samlat min otroliga tribe av kvinnor som är lika hudvårdstokiga som mig själv och fick fram hela 23 kvinnor som ville vara med och testa fotbad med mig.

Vem behöver fotbad?

Som sagt kan fotbad vara väldigt hygieniskt och ett välbehövligt break från att konstant värka. Använder du rätt sorts badsalt kan det ge otrolig smärtlindring och mjuka upp muskler och leder.

Sedan är det oerhört bekvämt och lugnt att bara sitta ned och blötlägga sina ömma fötter i varmt vatten och ha en stund för sig själv. Dessutom kommer ju de flesta badsalt eller oljor med en fantastisk doft och då blir det avkoppling för sinnet också.

Hur kom vi fram till vilka fotbad vi skulle testa?

Här har vi gått lite på egna erfarenheter plus att vi såklart har gjort efterforskningar på nätet om vilka produkter som redan har testats flitigt (och fått bra betyg) och även försökt hitta sådant som ingen av oss hade hört om eller provat förut.

Det finns såklart väldigt mycket att välja mellan på marknaden idag och det var inte ett enkelt jobb att välja ut vilka vi ville testa, kan jag säga, men till slut var vi överens.

Hur testade vi fotbaden?

Vi testade dem såklart genom att använda dem och lät testet pågå i en månad. Eftersom man ofta får ganska mycket i en burk eller flaska har vi såklart tappat upp fotbadet flera gånger och även testat varandras fotbad.

Vi har på det sättet kunna ställa fotbaden mot varandra på ett effektivt sätt och fått många olika responser och resultat av samma fotbad och vi tycker att resultatet som vi framställer här är grundligt och rättvist.

Våra favoriter

Mellan: Ecooking Salt

Vår favorit i detta ämne blev det spännande danska märket Ecooking och deras multisalt som går utmärkt att använda i fotbadet. Det är ett salt fullt av mineraler och vitaminer och som till och med går att använda i matlagning! Det ni!

Det är tillverkat av tångsalt från Mariager Fjord i Danmark där man först torkar tången så att den ska kunna absorbera allt salt när den sedan sätts ut i vattnet igen. Sedan får den återigen torka innan den ombildas till ett pulver.

Det är en tillverkningsperiod som gör att saltet behåller många nyttigheter, inte minst sina mineraler och vitaminer, utan också magnesium och kalcium. Dessutom är den helt veganskt, vilket vi tycker är ett stort plus.

Tillsammans med deras multiolja kan du även använda saltet till en otrolig fotskrubb, eller för hela kroppen och ansiktet. Det är ett alldeles perfekt salt att använda i fotbadet och du får välmående fötter.

Fördelar

 • Snygg förpackning
 • Kan användas till matlagning

Nackdelar

 • Oparfymerat badsalt kan kännas lite tråkigt

Premium: Terrible Twins Badsalt nr1 Lavendel

Om du är sugen på ett fotbad i en riktigt snygg förpackning ska du satsa på detta – det är verkligen ursnyggt! Det är alltid lika roligt med fina förpackningar att ha framme i badrummet och det kommer detta badsalt att ordna.

Badsaltet innehåller bland annat lavendel, vilket innebär att det har både antiseptiska och rogivande egenskaper. Detta är den perfekta kombinationen när det kommer till badsalt och fotbad. Dessutom doftar det gott (om du gillar lavendel, vill säga). Ett badsalt som har allt man kan önska sig, med andra ord.

Vissa badsalt är helt enkelt bättre än andra, och badsalt från Terrible Twins tillhör kategorin, som är snäppet bättre och, kanske framförallt, många snäpp lyxigare.

Det är alltid behagligt att kunna ta sig ett rogivande fotbad och använder du dig av lyxvarianten Terrible Twins Badsalt nr1 Lavendel är det exakt det du får. Fötterna kommer att tacka dig och vem vill inte ha ett par glada fötter, så säg!

Detta badsalt finns även i andra dofter. Testa exempelvis jasmin/apelsin eller granatäpple. Om du vill fylla hela badrummet med lyxiga produkter i ursnygga förpackningar hittar du fler produkter från Terrible Twins bland annat här.

Fördelar

 • Snygg retro-förpackning
 • Härlig doft och lyxig känsla
 • Antiseptisk med rosa Himalayasalt

Nackdelar

 • En aning dyrt
 • Funkar inte om du ogillar doften av lavendel

Budget: Weleda Relaxing Bath Milk

Här har vi en liten badmjölk från Weleda som producerar pålitliga, naturliga, och veganska produkter och får större och större popularitet hos det svenska folket - och framförallt i mitt hus, haha!

Det som är bra med Weleda är ju pålitligheten; de håller inte på med massa konstiga tekniker eller ingredienser för att kunna sälja mer, utan här är det naturlig lavendel det rör sig om som ska tilltala både musklerna och sinnet.

Och det är precis det den gör också. Den kanske inte är någonting för dig som behöver mycket smärtlindring, men har du lite spänningar du vill bli av med - eller bara ha ett avkopplande fotbad - är den helt perfekt.

Dessutom gör ju den ljuvliga doften att man känner sig helt avslappnad och fri! En flaska på 200 ml blir din för ungefär 180 kronor, vilket inte alls är så pjåkigt, tycker vi!

Fördelar

 • Vegansk
 • Naturlig lavendel

Nackdelar

 • Trist förpackning

Special: Pedicare Fotvårdskit

Detta väldoftande kit innehåller produkter som är uppmjukande och ger snabbt lindring till såväl trötta och ömma fötter som till torra och allmänt trista fötter.

Det uppmjukande fotbadet i Pedicare Fotvårdskit innehåller både karbamid och mjölksyra. Dessa ingredienser gör att huden blir återfuktad på djupet - vilket är viktigt för att hålla fötterna fräscha och fina. Även milt rengörande tensider finns med bland ingredienserna, så detta är ett fotbad som ger snabba och fina resultat.

Kitet innehåller också en intensivt vårdande fotkräm och även den innehåller karbamid. Du hittar även sheasmör i krämen - här har vi alltså en kräm med naturliga fuktgivare. Krämen vårdar fötterna i 24 timmar och den både stärker och reparerar utöver att återfukta huden.

Resultatet av fotbad och fotkräm är glada fötter utan minsta spår av torrhet. Dessutom blir fötterna såklart härligt väldoftande!

Fördelar

 • Bra present
 • Förebygger självsprickor
 • Motverkar torrhet

Nackdelar

 • Ingen lyxig design

Våra utmanare

Badeanstalten Nectar Bath Salt

Om du har läst våra recensioner av badsalt och badolja vet du att jag har blivit lite besatt av det danska märket Badeanstalten och deras underbara produkter. Det bästa är att de är allihopa handgjorda och helt veganska!

Deras Nektar-badsalt innehåller bland annat dansk honung som bidrar med mjukgörande effekt och en blandning av ringblomma, havssalt, och mandelolja hjälper med smärtlindring och ser till att blodcirkulationen är på topp.

Eteriska oljor från bland annat apelsin, citron, och citrongräs bidrar även med en himmelsk arom och ser till så att sinnet också får en avkopplande stund. Badsaltet är också helt fritt från parabener.

Fördelar

 • God doft
 • Effektiv
 • Pålitligt märke

Nackdelar

 • Ganska dyr

Maria Åkerberg Aroma Bath Relaxing

Denna olja är kanske mest till för att ha några droppar i badet, men fungerar helt underbart att ha i fotbadet också. Du får mjukgörande och avslappnande effekter när du använder denna.

Eteriska oljor från lavendel, rosmarin, pomeransträd, och apelsin kommer samman för att ge dina muskler en välförtjänt avslappning och mer energi - och detta gäller ju för sinnet också.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Naturligt innehåll

Nackdelar

 • Vissa upplever det som lite för avslappnande

AAA Soaps Bath Salt Sachet

Detta badsalt är en ganska mild kur, men som är prefekt för dig som har ömma fötter och behöver ge dom lite kärlek. Liljekonvalj mjukar upp huden och ger avslappning för trötta fötter som står upp mycket.

Dessutom finns det olika utföranden att välja mellan och alla dofterna är helt underbara - för att inte tala om deras inverkan på sinnet och hur mycket man slappnar av.

Fördelar

 • Otroligt vacker förpackning
 • Bra pris

Nackdelar

 • Stark doft

CCS Foot Fotbadsalt

Här har vi ett badsalt som är specifikt utformat för just fotbad - toppen, tyckte vi när vi såg detta och ville gärna prova. Och det tycker vi att du också ska, iallafall om du vill bli av med förhårdnader och ha ett avslappnande fotbad.

Det innehåller stensalt som mjukar och fräschar upp fötter och är helt utan parfym. CCS har även bra krämer att smörja in fötterna med efter fotbadet så att de förblir lena och mjuka. Detta är också ett väldigt prisvärt alternativ.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Effektivt

Nackdelar

 • Ingen lyxkänsla

Pedicare 01 Uppmjukande Fotbad

Även här har vi en produkt som är speciellt utformad för just fotbad och med ett namn som Pedicare borde man ju vara bra på fotvård. Och det kan vi meddela att dom faktiskt är.

Återigen är det här någonting som gör under för förhårdnader och som kan mjuka upp trötta och stela fötter och göra dom lena som en barnrumpa, men det är ingenting för den som vill åt smärtlindring.

Pedicare har dock många bra produkter för fotvård och det kan vara speciellt bra att investera i en fotkräm att smörja in fötterna med efter badet.

Fördelar

 • Rengör på djupet
 • Mjukar upp

Nackdelar

 • Ingen kul doft

L:A Bruket Havssaltbad Kattegatt

Om du vill ha vårdande produkter för ansikte och kropp av bra kvalitet i riktigt snygga förpackningar så är det smart att satsa på L:A Bruket – här finns det lite av varje och alla produkter håller hög kvalitet.

Detta salt, som kommer från Västkusten i Sverige, är ett extra sällsynt, naturligt havssalt. Att det kommer från Sverige är naturligtvis ett extra stort plus.

Saltet skördas, renas och siktas för hand, vilket gör att det något höga priset genast känns mindre högt. Ett salt som tas omhand på det här viset är värt varenda krona, så mycket är säkert. Spana in fler produkter från L:A Bruket här.

Fördelar

 • Naturligt havssalt från svenska västkusten
 • Läcker design

Nackdelar

 • Lite dyrt

Apoliva Ört & Natur Fotbad

Apoliva Ört & Natur Fotbad är ett av de fräschaste fotbad vi hittat. Det är berikat med både ringblomma, apelsin, salvia och lavendel. Detta gör att det doftar mycket, så gillar du det är detta det perfekta valet!

Som ett bra fotbad ska så tar det hand om att både mjuka upp torra fötter och förhårdnader. Det är med andra ord ett fotbad som kan användas oavsett om du bara är lite torr, eller om du har lite mer krävande besvär med dina fötter.

Trötta och ömma fötter? Då kommer du att känna att de blir revitaliserade snabbt med detta fotbad - lägg i 15 ml fotbad i 3-5 liter ljummet vatten. Tänk på att vattnet svalnar ganska snabbt, så ha gärna i varmt vatten från början. Då kan du njuta av ljummet vatten längre.

Fördelar

 • Naturliga oljor
 • Gått igenom Apotekets kvalitetskontroll

Nackdelar

 • Vissa tycker att doften är för stark

Scholl Revitalising Foot Bath

Sist men inte minst har vi med ett energigivande fotbad från klassikern Scholl och detta är ett bra budgetalternativ, även om man inte känner sig så lyxig när man använder detta fotbad.

Den innehåller naturliga saltkristaller som mjukar upp fötterna och håller dem lena och mjuka, men har inte den bästa eller den mest långvariga effekt. Den doftar dock gott.

Fördelar

 • Spännande doft
 • Bra pris

Nackdelar

 • Trist förpackning

Produkter som utgått

Tromborg Bath Salt

Är du intresserad av ett helt veganskt badsalt ska du verkligen kolla in detta badsalt, eller någon av deras andra badsalter, från Tromborg. Det innehåller klippsalt från Döda havet. Om du är lika hudvårdstokig som jag så vet du vad det innebär - massvis med mineraler!

Sedan har de även tillsatt vanilj för att få en aromaterapeutisk behandling och som såklart också stimulerar musklerna i din kropp - och fötter! Väl värt att prova.


Kerstin Florian Eucalyptus Bath

Kerstin Florian tillverkar underbara skönhets- och hudvårdsprodukter som får en att undra varför man inte har provat någon av hennes produkter förut. Som du kanske förstår med detta badsalt står avslappning och smärtlindring av muskler högt på listan med hjälp av eukalyptusen.

Det energigivande örtbadet, som innehåller eteriska oljor, bland annat från tall, lugnar dina leder och muskler som värker och de jobbar till och med med att motverka fotsvamp -  det är alltså perfekt att ha några droppar av denna i fotbadet.

Har du en förkylning kan du även använda den effektivt för att linda den och klara upp dina andningsvägar. Detta är tyvärr inte den mest prisvärda flaskan.


Meraki Soap Ball

Här har vi en specialare som heter duga! Det må se lite finurligt ut att använda denna boll i ett fotbad, eller ett vanligt bad för den sakens skull, men det går så bra så! Och med råge! Det enda speciella med detta fotbad är egentligen utformningen och den är ju bara cool, tycker vi!

Halvera bollen om du ska använda den i ett fotbad och vänta tills den har löst upp sig i vattnet. Den innehåller bland annat citrongräs, olivolja, och sheasmör som återfuktar huden rejält och hjälper även till att rengöra fötterna.

Som du kan tänka dig är den perfekt för dig som har slarvat lite med fotfilen eller som helt enkelt får torra hälar lätt och är det fallet kommer du knappt att känna igen dina fötter! Det är även en mirakelkur under vintern när man nästan konstant går runt med torra fötter.

Du kan såklart använda den i ett vanligt bad, men då får du använda hela bollen för att få ett bra resultat. Vi är glada över att kunna meddela att den inte heller innehåller några färgämnen, parabener, SLS, eller hormonförstörande ämnen.

Det finns några olika utföranden på tvålbollen att välja mellan och vi skulle rekommendera att prova alla och se vilken som blir din nya favorit!


Frågor och svar

Vad gör egentligen ett fotbad?

Ja, det har ganska många användningsområden faktiskt. Du kan till exempel bara tappa upp varmt vatten och blötlägga dina fötter i för skön avslappning för fötterna, du behöver faktiskt alltså inte ha någon salt i.

Men salt eller olja, beroende på vilka ingredienser som ingår, påverkar fötterna på ett eller annat sätt. Exempelvis kan de mjukgöra förhårdnader så att det blir enklare att skrubba fötterna och hålla dom lena och fina.

Sedan finns det även ingredienser som agerar smärtlindrande och gör så att blodcirkulationen ökar och gör så att dina muskler och leder slappnar av. Ett fotbad passar alltså för de flesta - vare sig man står mycket på jobbet, får ömma fötter efter träning, har gått i obekväma skor, eller bara vill skämma bort sig själv lite.

Hur länge ska man ha fötterna i fotbadet?

Mellan 10-20 minuter brukar räcka, men det brukar aldrig rekommenderas att man har fötterna i längre än 20 minuter. Det kan ju också bero på vad du vill ha utav fotbadet.

Vill du att huden ska mjukgöras så du kan skrubba den kanske det räcker med cirka 10 minuter, men ska du å andra sidan försöka få fötterna att slappna av kanske man vill ha i dom runt 20 minuter.

Kan jag använda fotbad medan jag är gravid?

Javisst, det går alldeles utmärkt. Men se bara till att du inte masserar fötterna - som annars är ett bra tillägg till fotbadet - eftersom det kan orsaka kramper eller i värsta fall värkar eller sammandragningar.

Hur mycket salt ska jag ha i badet?

Det kan vara väldigt individuellt och det står oftast på förpackningen på det salt eller den olja du har köpt, så titta där. Det behövs dock inte så mycket och speciellt när det är skönt också att bara ha fötterna i det varma vattnet.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals