Bästa fotkrämen 2024 – Gör lena och mjuka fossingar till rutin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Äntligen får vi fokusera på fötterna! Jag har länge velat göra ett test av fotkrämer eftersom fötter lätt glöms bort trots att man tar hand om sitt ansikte, hår, händer, naglar, och kroppen.

Trots att våra fötter är riktiga kämpar och bär runt på oss hela dagen kan det också bli så att de blir trötta, torra, och utmattade. Har man otur, eller inte sköter sin hygien bra, kan det i värsta fall leda till svamp eller andra infektioner.

En sak som är jättebra att göra är att smörja in sina fötter med fotkräm. De behöver ofta en lite tjockare kräm med några andra ingredienser för att hållas återfuktande och näringsrika. Du använder ju en speciell kräm för ditt ansikte, dina ögon, dina händer, och din kropp.

Vår fina premiumvinnare blev Maria Åkerberg Foot Cream. Mellanvinnaren är den effektiva Mon|Sun Bedtime Therapy Calming Oats Overnight Foot Mask från det spännande svenska företaget Mon|Sun. Kolla in den!

Vill du ha en underbar budgetprodukt ska du kolla in vinnaren i den kategorin: Weleda Skin Food. Är du på jakt efter en riktig mirakelkur ska du kolla in Starskin Double Layer Technology Foot Mask! Läs vidare för att hitta fotkrämen för dig!

Premium: Maria Åkerberg Foot Cream

Maria Åkerbergs fotkräm är en värdig vinnare i premiumklassen med en vegansk kräm som kommer hålla allas fötter mjuka och fria från förhårdnader. Den må vara i premiumklass, men man får mycket för pengarna då den är väldigt dryg.


Mellan: Mon|Sun Bedtime Therapy Calming Oats Overnight Foot Mask

Precis som namnet antyder är detta en övernattningsmask för fötterna, men du behöver inte oroa dig över att behöva hålla på med strumpor eller så. Den fungerar nämligen som en helt vanlig lotion.

Under natten verkar havre och enzymer lugnande och exfolierande och accelererar cellförnyelsen i fötterna så att de blir mindre torra och mer återfuktade.


Budget: Weleda Skin Food

Weledas kräm kan faktiskt användas på hela kroppen och om du har torra fötter såväl som händer eller armbågar borde du investera i denna eftersom du då kan tackla alla torrområden samtidigt.

Krämen är väldigt tjock, men går relativt lätt in i huden. Den är verkligen jättebra på att mjukgöra väldigt torra partier och se till så att de hålls återfuktade och fräscha!


Special: Starskin Magic Hour Double Layer Technology Foot Mask

En underbar fotmask från Starskin som kommer få dig att undra varför du aldrig har provat den förens nu! Den är så himmelsk att du med verkligt torra fötter och förhårdnader måste prova den på momangen!

Den är så himla lätt att använda: du sätter bara på dig sockorna i mellan 60 till 90 minuter och låter dem verka. Ta sedan av dem och skölj. Klart! Det dröjer några dagar innan huden börjar flaga, men när den väl gör det kommer du ha så lena fötter utan dess like!

Köpguide - bästa fotkrämen

Varför ska jag använda en fotkräm?

Vi alla går och står på våra fötter varje dag, både med skor och barfota. Det sliter väldigt mycket på fötterna, inte främst hälar och sidor som jämt och ständigt måste stå emot hårt tryck, växla om i olika temperaturer, gå från blött till torrt, och helt enkelt bara tröttas ut.

En fotkräm kan alltid vara en bra produkt att ha med sig i necessären eller ha ståendes i badrumsskåpet, då det alltid kan komma till användning. Om inte varje dag så i alla fall någon gång ibland. En fotkräm kan du använda när som helst, vilken dag som helst, och på vilka fötter som helst (nästan).

Det kan också användas trots att du inte lider av så torra fötter, men att du då använder det mer i förebyggande syfte eller för att ha en behaglig kräm att massera fötterna med. Smörj in dina fötter efter duschen, innan du ska gå och lägga dig eller direkt på morgonen, helt enkelt när du känner ett behov eller bara vill ge lite extra kärlek.

Kan jag använda fotkrämen som handkräm?

Ja, det finns absolut ingen eller inget som säger att du inte kan använda din fotkräm till att smörja in dina händer. Det är ju i princip samma typ av produkt, bara att fotkrämer brukar vara lite fetare och mer resistenta än handkrämer.

Däremot bör du vara lite försiktig med vilken typ av fotkräm du använder på dina händer, då alla inte är sådär optimala att använda för andra saker än just fötterna. Detta beror ju då alltså på vilken typ av fotkräm du använder, vad den innehåller och vad den är gjord för att behandla. 

Om du använder en fotkräm som är gjord för att behandla ett specifikt område eller ett specifikt problem som du har med dina fötter, till exempel fotsvamp, så borde du inte använda den på händerna. Det är sällan farligt, men det är inte bra.

När ska du applicera fotkräm?

De flesta fotkrämer kan du applicera precis när du vill och känner för, beroende på hur torra dina fötter är och om du lider av några andra fotproblem (som till exempel fotsvamp). Sen beror det ju såklart också på vilken typ av fotkräm du använder och vad den behandlar, men det hänger ju ofta ihop med dina fötters välmående.

Applicera flera gånger om dagen

Om du ”bara” har torra fötter och använder en fotkräm som är mild men återfuktande så kan du utan problem applicera fotkrämen några gånger under dagen, speciellt innan du ska gå och lägga dig så att krämen får chansen att sjunka in ordentligt utan att störas av att du använder fötterna.

Efter dusch

Att applicera den direkt efter ett bad eller en dusch är också fördelaktigt då huden har lättare att absorbera olika produkter om den är lite fuktig, vilket också gäller för fotkräm. Då har du liksom gett huden en chans att mjuka upp sig och släppa på spänningarna, vilket också gör att huden är mer redo och det känns behagligare.  

Och sen känns det ju också oftast fräschare och mer hygieniskt att applicera en produkt när fötterna är helt rena, än att du ska hålla på och smeta in något med sina händer när fötterna är svettiga, riktigt fnasiga eller om de har strumpludd på sig. 

Såklart gör du som du vill, och det är såklart inte nödvändigt att duscha flera gånger om dagen bara för att du ska kunna smörja in sig så mycket.

Rena fötter underlättar

Vill du ha rena fötter utan att behöva duscha kan du passa på att göra ett skönt fotbad för att verkligen mjuka upp och komma ner på djupet i de torra hälarna. Om du dessutom använder lite badsalt för fötterna så kommer de även bli renare, då det hjälper till att avlägsna döda hudceller för att skapa en renare, fräschare, nyare, lenare och bättre hudyta. 

Har du inte tid för fotbad så kan du ju i alla fall duscha av fötterna, eller bara skölja av dem lite snabbt i handfatet. Det är inte nödvändigt (eller särskilt bra) att rengöra eller tvätta fötterna flera gånger om dagen då för mycket kan leda till att fötterna torkar ut ännu mer. Men det är absolut fräscht och kan som sagt göra att fotkrämen kan penetrera sig ner i huden ännu lite mer. 

Så länge du alltid smörjer in dina fötter efter att du duschat eller tvättat dom så kommer fotkrämen se till att det blir bra ändå ska du se.

Hur ska du applicera fotkräm?

Lider du av riktigt torra fötter, som också har gett dig sprickor eller liknande, så är det extra viktigt att du är konsekvent med appliceringen. Det samma gäller om du fått fotsvamp och använder en kräm som ska hjälpa dig att bli av med det. 

Sen varierar ju rekommendationen om användning och applicering beroende på vilket problem du ska behandla och vilken fotkräm du använder för det, där fotkrämer för specifika problem ofta kommer med lite mer ”strikta” instruktioner.

Läs instruktioner för specifika fotkrämer

Då är det alltså viktigt att du läser dessa ordentligt innan du börjar applicera. För det är inte samma sak att behandla vanliga torra hälar som det är att behandla sprickor eller fotsvamp.

Vanligast är då att du i alla fall ska applicera fotkrämen en gång under morgonen och en gång under kvällen, men det kan som sagt variera beroende på vad du ska behandla och vad du använder för typ av kräm. Vissa kan appliceras på hela fötterna, och andra ska bara användas på vissa ”skadade” områden, vissa ska du bara använda lite av, andra mer, och så vidare.

Mildare fotkrämer innebär mer flexibilitet

För mindre torra fötter som inte skapar några större problem (mer än att de är torra) så kan du göra lite som du själv vill och känner, och variera användandet från dag till dag eller i olika perioder.

Tänk dock på att en fotkräm försvinner mycket lättare och snabbare än produkter som vi använder på resterande kroppsdelar, eftersom vi använder våra fötter för att röra på oss, varje dag och hela tiden.

Så för att verkligen få en djupgående effekt krävs det då att du är där och hjälper till när fotkrämen har absorberats eller gnuggats bort, för att hela tiden hålla igång behandlingen för att bekämpa torrheten.

Så applicerar du en fotkräm

När det gäller hu du ska applicera krämen så gäller det först och främst att du utgår från specifika instruktioner om du har några sådana, som inte bara talar om när och hur ofta, utan också hur mycket och var. 

Använder du en vanlig fotkräm som bara ska göra gott för att mjuka upp och återfukta torra hälar så finns det sällan några specifika instruktioner, mer än att de bör smörjas på hela fötterna för att kunna verka på samtliga områden. Inte nödvändigtvis ovanpå foten, men på hälen, på sidorna, undertill och runt tårna.

Våra favoriter

Premium: Maria Åkerberg Foot Cream

Ett test av återfuktande fotkrämer är ju inget komplett test utan en kräm från Maria Åkerberg. Den innehåller bland annat sheasmör, mjölksyra, och timjan som kommer samman och bildar en näringsrik kräm.

Det vi gillar med denna är såklart att den är vegansk, ekologisk, och såklart från ett svenskt märke. Men också att man kan använda den på kalla fötter, alltså bara när man behöver smörja in sig, men även efter ett mysigt och varmt fotbad.

Speciellt efter ett varmt och skönt fotbad när fötterna har mjukat upp och är varma är denna kräm ett bra avslut på kuren, som kommer hjälpa dig hålla fötterna mjuka och lena länge.

Även eucalyptus, menthol, och teträolja från Australien finns med i hopkoket som främjar mjuka fötter. Använder du den regelbundet är dina förhårdningar som bortblåsta.


Mellan: Mon|Sun Bedtime Therapy Calming Oats Overnight Foot Mask

En rolig, och effektiv, fotmask har vi som vinnare i mellanklassen från märket Mon|Sun. Det är ett svenskt märke som inriktar sig på hemmaspa och att tillverka produkter som verkligen bidrar till att det ska vara enkelt att rå om sig själv hemma.

Det är ett sådant spännande märke och vi tycker det är extra roligt att de är helt veganska och tillverkar alla sin varor i Sverige. Mon|Sun är en förkortning och står för ‘Monday to Sunday’, vilket alltså menas att man ska kunna ha bra produkter hela veckan ut.

Deras fotmask är en fotkrämskur som ska verka över natten och innehåller bland annat havre som lugnar huden och enzymer som exfolierar. Genom att ha krämen på under natten blir cellförnyelsen påskyndad.

Detta är jättebra för er som har verkligt torra fötter och som ofta får väldigt mycket döda hudceller som resultat. Eftersom du endast applicerar krämen som en vanlig lotion, du behöver alltså inte skölja av den, lämnar den heller ingen flagnande hud.

Du applicerar helt enkelt krämen innan du lägger dig och låter den göra sin magi. Den har också en väldigt behaglig doft. Detta är verkligen ett kanonerbjudande!


Budget: Weleda Skin Food

Ah, Weleda! Det är säkert många hudvårdsnördar där ute som svär vid deras produkter och det är inte konstigt. De har varit ledande på marknaden i många år och de satsar alltid på rena och hudvänliga produkter.

Det här är faktiskt lite av en allroundkräm som kan användas på både händer och resten av kroppen, och även i ansiktet, men den är ganska tjock så det är kanske inte den roligaste att använda i ansiktet.

I denna mjukgörande kräm hittar vi bland annat extrakt från ringblomma, kamomill, och styvmorsviol som först återfuktar torr hud och ser till att den hålls återfuktad.

Även om du har så pass torr hud att det har blivit sprickor hjälper den till att lugna och vårda huden och ser till att den kommer på bättringsvägen.


Special: Starskin Magic Hour Double Layer Technology Foot Mask

Här har vi verkligen en specialare värd sitt namn! Det är en effektiv fotmask - en sådan har du nog hört talas om förut, men har du inte provat just den här från Skinstar är det ett måste! Den är såååå fantastisk!

Det enda man behöver göra är att ta på sig sockorna och låta dem verka i under 60-90 minuter för att sedan ta av dem och lätt skölja av fötterna. Sedan får man faktiskt vänta några dagar innan man ser resultatet, men det är det värt!

Inom några dagar börjar huden på fötterna flaga och det är alla förhårdnader och döda hudceller som trillar bort och kvar blir det babylena fötter som du aldrig har sett på maken!

Detta är tack vare hela 35 ingredienser från den magiska botaniska trädgården som bland annat sojabönor som mjukgör, rooibos som lugnar, acerola som ger lyster, och så ringblomma som verkar med sina föryngrande egenskaper.

Allt som allt är det en riktig höjdare för dina fötter, vare sig de är trötta och behöver lite TLC eller om du har riktiga problem med torra partier och förhårdnader. Gör denna mask till din prioritering och köp!

Våra utmanare

Badeanstalten Foot Cream Peppermint and Eucalyptus

Jag fick verkligen upp ögonen för märket Badeanstalten när vi provade badsalt och sedan fördjupades min kärlek för dem när vi provade badoljor. När jag såg att de hade en fotkräm som fått bra recensioner på nätet var den bara tvungen att vara med!

Detta är en helt vegansk fotkräm som innehåller massvis med bra ingredienser som de antibakteriella essentiella oljorna pepparmynta, eukalyptus, kryddnejlika, och rosmarin.

De hjälper såklart till att hålla fötterna fräscha och mjuka också. En annan bra sak är att de bidrar till att hålla fötterna luktfria, eller iallafall att hålla den ofräscha svettlukten borta. Det beror ju på vad man gör också, men fötterna behåller för det mesta en god doft.

Förutom de essentiella oljorna innehåller fotkrämen också sheasmör som bringar näring till dina fötter och håller dem mjuka och återfuktade. Som du kanske förstår är det superbra om du har torra fötter som ofta spricker.

Även om du har mycket förhårdnader, exempelvis på hälarna, kommer denna kräm att mjuka upp dem ordentligt. Det är dock ingen mirakelkur för riktiga förhårdnader, utan då får du ta till andra metoder.

Det du kan göra med krämen dock är att smörja in fötterna varje kväll innan läggdags och låta den verka under natten, så vaknar du med mjuka och uppfräschade fötter på morgonen!

Krämen innehåller inga parabener och det vi tycker är det bästa med Badeanstalten är att alla deras produkter är handgjorda!


Sasco Eco Body Foot Cream

Även här har vi ett spännande märke i Sasco som har mycket bra andra hudvårdsprodukter också. De satsar på ekologiskt producerade ingredienser och har Aloe Vera som huvudingrediens i flera av deras produkter.

Deras fotkräm är en av dessa och förutom Aloe Vera innehåller den avokadoolja och solrosvax. Tillsammans ger de välbehövlig fukt, näring, och skydd.


ACO Intensive Foot Cream Special

ACO känner många till och vet då med andra ord att de tillverkar bra produkter som även personer med känslig hud kan använda. Dessutom kommer de ofta för ett humant pris.

Deras oparfymerade hudkräm smälter lätt in i huden trots att den är relativt tjock och hjälper till att stärka hudens barriär samtidigt som den skyddar och ser till så att ny torr hud inte uppstår. ACO har två olika fotkrämer.


Pedicare 04 Intensivt Vårdande Fotkräm 24h

Med ett namn som intensivt vårdande fotkräm borde man ju leva upp till förväntningarna som skapas. Trots att den är väldigt återfuktande och gör fötterna mjuka och fräscha är den inte så pass bra att den håller i 24 timmar.

Så är oftast fallet för de flesta produkter som annonserar att de ska återfukta under ett helt dygn. Har man oerhört torra fötter så att det har bildats förhårdnader och huden har spruckit kommer nog ingen kräm hålla dem återfuktade under 24 timmar.

Men smörjer du regelbundet med denna kräm från Pedicare ska du se att de så småningom mjukgörs och blir lenare. Har du mycket förhårdnader får du nog dock ta lite till hårdare medel.

Denna är perfekt för den som behöver lite näring till sina fötter och fungerade speciellt bra att använda när man precis har kommit ut ur duschen. Pedicare har massa bra hudvårdsprodukter för fötterna.


Avivir Aloe Vera Foot Repair

Vi vet ju alla vilka magiska och helande egenskaper aloe vera har och märket Avivir satsar stort på det i sina produkter. Deras fotkräm är såklart inget undantag och den lugnande ingrediensen är till och med upp till 82% ekologisk.

Fotkrämen verkar kylande och hjälper till att ta bort obehaglig lukt. Den är även effektiv mot problem som klåda eller irritation och behöver alltså inte bara användas om du har torra fötter. Den är helt vegansk och parabenfri.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals