Bästa foundation för mogen hud 2024 – Trolla bort skavanker och boosta huden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Fel smink kan slita mycket på huden. Att ha många olika lager smink i ansiktet torkar inte bara ut huden, utan förhindrar den också från att andas ordentligt, vilket kan skapa en försämrad kvalitet på huden.

En mogen hy ställer automatiskt högre krav på skötsel och omsorg. Även om du haft fet och elastisk hy innan, så kan du efter 40 plötsligt inse att din hy har blivit väldigt torr och du undrar vart all den där fukten tog vägen.

Då gäller det att boosta huden så mycket man bara kan och det gäller även smink och rengöringsprodukter man har i ansiktet. Att tillföra endast fett fungerar inte, utan du behöver en massa frukt i hudens djupare lager.

Som tur är finns det gott om produkter och inte minst foundation som passar bra för mogen hud och som kan tillföra den fukt som din hud behöver.

En sådan här bra foundation räcker gott för att täcka upp och hålla hyn fräsch i vardagssammanhang. Till kvällen och vid festligare tillfällen kan man komplettera med flera lager foundation, mer concealer samt puder.

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation tog hem vinsten i premiumklassen medan Clinique Even Better Makeup SPF15
vann i mellanprisklassen.

Vår budgetvinnare blev Maybelline Fit Me Foundation och vi har med en specialare i form av Helena Rubinstein Prodigy Powercell Foundation.

Premium: Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation

Estée Lauder har verkligen överträffat sig själva när de utvecklat Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation. Den är mjukgörande och vårdande och sitter på plats hela dagen. Många typer av foundation sätter sig som en kaka på ansiktet och torkar delvis ut huden också.

Det förstärker rynkorna istället för att minska intrycket av dem. Men så är det definitivt inte med den här produkten, som blir hur ren, mjuk, och följsam, samtidigt som den täcker på bästa sätt.

Fördelar

 • Täckande
 • Hög kvalité

Nackdelar

 • En produkt i den högre prisklassen

Mellan: Clinique Even Better Makeup SPF15

Clinique Even Better Makeup SPF15 är ett bra val för dig med mogen hy. Den både jämnar ut hudtonen, återfuktar och ljusar upp mörka fläckar. Du får dessutom en naturligt flawless finish då denna foundation inte lägger sig i fina linjer eller rynkor. Den är också ett bra val då den tar väl hand om känslig hy och problemhy. Den ger inga utbrott, utan den vårdar istället huden. 

Fördelar

 • Finns i många olika nyanser
 • Plastflaska

Nackdelar

 • Inte så dryg

Budget: Maybelline Fit Me Foundation

Maybelline är det prisvärda New York-märket som blivit stapelvara hos många kvinnor som bär makeup. Varumärket hämtar sin inspiration från de coola it-girls som har stort inflytande mode- och trendmässigt.

Maybellines mission är att skapa prisvärd make up som är enkel att använda och som också är vårdande. Deras Fit Me foundation gör verkligen skäl för namnet, för den har otroligt många nyanser att välja mellan.

Den har mjukgörande och vårdande egenskaper som gör den perfekt för den mogna, men dock inte alltför torra hyn. Och här får man verkligen mycket för pengarna.

Fördelar

 • Lätt att hitta en nyans som är perfekt för en egen hudton
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Det hade varit optimalt om den hade innehållit olja

Special: Helena Rubinstein Prodigy Powercell Foundation

Här har vi en exklusiv foundation som ger ett mjukt och naturligt resultat, samtidigt som huden får en lyster och fräschör. Produkten är lätt att jobba med och vill man ha täckande resultat kan man med fördel applicera den i flera lager.

Fördelar

 • Ger en naturlig finish
 • Innehåller serum
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Det skulle i så fall vara priset. Det här är testets dyraste foundation

Köpguide

Det som händer med den åldrande huden är att omsättningen av celler blir långsammare. Det ger huden mindre lyster och den blir torr.

En av hudens viktigaste byggstenar, som heter kollagen, får svårare att återuppbyggas och det gör huden slapp och mindre fyllig. Resultatet blir fler rynkor och slappare hud kring haka och käke. Hur huden åldras beror heller inte bara på kollagenet.

Även yttre faktorer såsom strålning och miljöföroreningar bryter ner cellerna genom att bilda fria radikaler i huden. Genetiken är också sådant som spelar stor roll. Är dina föräldrar rynkiga är det större risk att du också kommer att bli det.

Välj foundation med omsorg

En foundation för mogen hy ska alltid innehålla massor med fukt. Det finns gott om foundations som hjälper huden att reparera sig och fuktboosta den grundligt. Det finns även andra ingredienser som är bra för en mogen hud.

Retinol är ett välkänt preparat som har en bra effekt på mogen hud, genom att den stimulerar bildandet av ny kollagen i huden. Den slätar alltså effektivt ut rynkor. Antioxidanter är också ett bra komplement för att bygga upp hyn och bevara dess lyster.

Något annat som är väldigt effektivt för mogen hy är aha-syror. Dessa har en utslätande effekt, avlägsnar gamla hudceller effektivt, och stimulerar cellförnyelsen.

En foundation med aha-syra ger en hel del extra bra näring. Många foundations innehåller också UV-skydd, vilket är en stor fördel.

En bra foundation gör verkligen underverk. Man behöver oftast lägga ner lite tid och omsorg på att hitta en foundation som man tycker passar optimalt bra för ens egen hud.

Det kräver att man provar sig fram för att hitta en som ger huden önskad täckning, som sitter på plats länge, och som dessutom låter huden andas.

Därför har vi sammanställt den här guiden, så att du lättare kan hitta en passande foundation för just dig. Vi hoppas att den här guiden ska vara en god guide på vägen till att hitta din favorit-foundation.

Det finns många olika former av foundation. Mineralfoundation, mousse, på kaka, och inte minst i flytande form. Alla har sina egenskaper, för- och nackdelar. Men en av de viktigaste aspekterna just för mogen hud, är alltså att den tillför fukt och näring.

En fuktåtergivande och halvtäckande foundation brukar vara det optimala, eftersom den håller huden mjuk och smidig hela dagen.

Den ska innehålla reflekterande pigment, som fångar upp ljuset i miljön där du befinner dig, ge huden lyster och ge ett intryck av att reducera fina linjer. För riktigt torr hud är det också bra med en foundation med olja.

Applicera foundation på rätt sätt

Det är viktigt att man lägger på sin foundation korrekt för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Är det en flytande foundation, skaka flaskan först och applicera med sminkborste, med sminksvamp, eller med fingrarna.

Foundation kan du lägga på hela ansiktet eller på vissa områden. Börja från ansiktets mitt och arbeta dig ut åt sidorna. Om du vill ha ett mer täckande resultat, jobba i tunna lager.

Sminktips för mogen hud

Innan du lägger på din foundation ska du ha en riktigt bra primer om du vill att huden ska vara jämn och att sminkningen ska hållas på plats hela dagen.

En bra primer kan verkligen vara en räddare i nöden och grundar också för att din foundation ska göra bra ifrån sig och hålla ett bra resultat under hela dagen. Efter att du lagt primer och foundation är det dags att eventuellt lägga på lite puder.

Det här behövs sällan till vardags när du ska till jobbet, men för kvällssminkningen när du ska på fest, kanske du vill ha ett lager med puder; för att hålla sminkningen på plats och också för att ge huden den där extra finishen.

Hudens åldrande

Precis som resten av kroppen, blir huden äldre allt eftersom åren går. Hudens allra första ålderstecken dyker upp redan vid 25-års åldern, men det dröjer i snitt ca 10 år till innan de verkliga rynkorna dyker upp. Förutom att många ämnen i huden minskar, beror det också på att strukturen förändras i hudlagren och den förlusten gör att att hudens spänst försvinner och får ett slappt och tunt utseende.

Hudens uppbyggnad

För att valet av rätt foundation ska bli mer lättförståeligt vill vi skriva några ord om hudens grundläggande uppbyggnad.

Huden består nämligen av flera olika lager som alla har sina specifika funktioner och är uppbyggda på olika sätt. Alla de här lagren drabbas av åldrande och det är viktigt att ge näring till varje av dessa lager.

 1. Epidermis

Det översta lagret hud är det som skyddar de undre lagren från att utsättas av miljön runt omkring oss. Epidermis i sin tur består av fem olika lager och det översta lagret består av vatten, fett, och aminosyror. Den här filmen skyddar oss från miljöföroreningar, solstrålar, vind, och kyla.

 1. Dermis

Dermis är hudens mellersta lager och den är uppdelad i två olika delar, som till största delen består av bindväv. De två huvudsakliga ämnena är elastin och kollagen. Dermis består också av en geléliknande substans som kallas för hyaluronsyra.

Den har en fuktbindande förmåga och hyaluronsyra hittar man i allt fler hudvårdsprodukter numera. Dermis huvudsakliga funktion är också att fungera som ett skydd och tillföra näring till epidermis.

 1. Subkutis

Underhuden består av fettceller till största delen. Dess viktigaste funktion är att isolera och den här delen kan också lagra överskottsenergi i form av fett. Det är de här fettreserverna som vi kallar för underhudsfett och detta har också en stötdämpande funktion.

Att minimera effekterna av åldrandet

Valet av en foundation för mogen hud är ett sätt att påverka åldrandet i en positiv riktning. Det finns också andra saker som man kan och bör komplettera med. Våra kostvanor spelar stor roll för hur huden mår.

Att äta mat med mycket antioxidanter är något som gör att huden skyddas mot de yttre faktorer som gör att huden åldras. Mat med mycket antioxidanter är grönsaker, frukt, och bär.

Rökning och andra tobaksprodukter har mycket negativa effekter på kroppen och inte minst på hyn. Rökning skadar huden och gynnar bildandet av rynkor markant.

Exponering för solens strålar skadar också huden och ger upphov till mycket fria radikaler. Varje gång man vistas i solen bör man smörja in sig med en skyddande solkräm mot de UVB och UVA-strålningar som solen innehåller.

Våra favoriter

Premium: Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation

Estée Lauders foundation appliceras med fingrar, svamp, eller borste. Man kan lägga den i hela ansiktet eller områdesvis, allt efter behov.

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation har hög täckningsgrad och täcker ojämnheter mycket bra. Den kan givetvis kombineras med en concealer från samma eller från ett annat varumärke.

Trots att den är täckande så ger den ingen effekt av ett torrt och stelt intryck. Produkten lägger sig jämnt på huden och slätar ut fina rynkor. Den tillför fukt och näring och har dessutom en solskyddsfaktor på 10.

Fördelar

 • Täckande
 • Hög kvalité

Nackdelar

 • En produkt i den högre prisklassen

Mellan: Clinique Even Better Makeup SPF15

Clinique Even Better Makeup SPF15 passar en mogen, lite torrare hy perfekt då den är dermatologiskt framtagen och vårdar huden. Du kan alltså se fram emot en finare och fräschare hy efter regelbunden användning!

Den krämiga formulan lägger sig fint på huden och du får fin lyster utan att huden känns varken torr eller blank. Du får en härligt lätt mediumtäckning som passar en mogen hud perfekt, och du kan bygga upp den till en mer täckande finish, om du vill ha det. Även om du bygger upp täckningen så “krackelerar” den inte. 

Innehållet av C-vitamin och antioxidanter minskar pigmentfläckar, åldersfläckar och acneärr. Då den har solskyddsfaktor gör denna foundation även att du får skydd mot nya pigmentfläckar och rynkor/fina linjer som annars uppstår på grund av solexponering. 

Pigmentet ändrar inte färg på huden, utan den ger en helt osynlig täckning. Detta gör att den passar för alla tillfällen, även de dagar du vill ha en osminkad look. Den tål fukt och svett, vilket gör att den passar bra under sommaren, yogapasset och under simturen. 

Att applicera Clinique Even Better Makeup SPF15 går lätt som en dans då den smälter in utan besvär, oavsett vad du använder för appliceringsmetod. Du kan applicera den med foundationborste, beautyblender, eller med fingrarna. Den täcker blemmor och pigmentfläckar på ett naturligt sätt, vilket innebär att du inte behöver så mycket concealer.

Fördelar

 • Finns i många olika nyanser
 • Plastflaska

Nackdelar

 • Inte så dryg

Budget: Maybelline Fit Me Foundation

Maybelline Fit Me Foundation är en mycket prisvärd produkt som är skräddarsydd för huden som behöver extra mycket näring och tillåtelse att andas under makeupen. Den är lätt och ger naturlig täckning.

Därför passar den extra bra på mogen hud som ofta ser rynkig ut om en foundation är alltför täckande. Den ger huden en ordentlig fuktboost, men innehåller ingen olja, så den som har riktigt torr hy bör grunda med en rejält återfuktande kräm först.

Maybelline Foundation finns i många olika nyanser och det går sannolikt att hitta en ton som passar ens hud perfekt för de allra flesta.

Som riktmärke är det bra att veta att om man har en varm hudton väljer man en nyans som slutar på 0 och för en kall hudton väljer man en nyans som slutar på 5.

Fördelar

 • Lätt att hitta en nyans som är perfekt för en egen hudton
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Det hade varit optimalt om den hade innehållit olja

Special: Helena Rubinstein Prodigy Powercell Foundation

Exklusiva Helena Rubinstein har tagit fram en foundation som innehåller ett exklusivt serum. Den gör huden mjuk och ger en jämn hudton. Det här är en flytande foundation som är mycket lätt att jobba med och som ger en naturlig känsla.

Huden känns redan efter första användningen jämnare, fastare, och med mer lyster. Den ger en silkeslen och följsam finish, samtidigt som den minimerar hudens synliga skönhetsfel.

Helena Rubinstein är ett exklusivt sminkmärke med över 100 år av innovationer och lyckosamma koncept i samarbete med världens mest avancerade kosmetiska laboratorier. Deras sminkproduktion är komplett, med allt från eyeliner till krämer.

Hennes foundations och puder är av mycket hög kvalitet genomgående och använder man en hel serie av hennes hudvård vet man att det blir bra från början till slut.

Fördelar

 • Ger en naturlig finish
 • Innehåller serum
 • Lätt att applicera

Nackdelar

 • Det skulle i så fall vara priset. Det här är testets dyraste foundation

Våra utmanare

Biodroga MD Even & Perfect CC Cream SPF20 Color Correction

Biodroga MD Even & Perfect CC Cream SPF20 Color Correction har ett flertal fördelar för mogen hy. Den är otroligt återfuktande och den ger precis lagom med lyster för att huden ska se frisk och fräsch ut. Huden blir flera år yngre efter applicering då den både stramar upp, “plumpar”, stärker huden och ger effektivt solskydd. 

Den jämnar ut huden och lämnar en mjuk och skön känsla på huden. Med ljusbrytande pigment döljs fina linjer och rynkor. Resultatet blir en strålande och ungdomlig hy utan att du behöver ta mycket produkt. Den lägger sig som en osynlig slöja och gör att trött och glåmig hy får ett snabblyft utan att du ser “sminkad” ut. 

Fördelar

 • Anpassar sig till din hudton (kan användas året runt)
 • Innehåller hyaluronsyra

Nackdelar

 • Inget för dig som vill ha hög täckningsgrad

bareMinerals Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream SPF30

Detta är en produkt som är en kombination av foundation + färgad dagkräm + BB cream + CC cream. bareMinerals har helt enkelt tagit de bästa egenskaperna från varje produkt och det är det som är hemligheten bakom denna fullträff. 

Den passar en mogen och torr hy perfekt då den är mer återfuktande än många andra foundations. Att den ger fin och naturlig lyster är även det ett plus för dig med mogen hy. Du väljer själv om du vill använda den med eller utan fuktkräm och/eller serum. Den återfuktar bra på egen hand, så det går att använda den ensam efter tvätt och toner. 

Du kan applicera bareMinerals Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream SPF30 på olika sätt. Det går bra med antingen borste, beautyblender, eller så kan du använda fingrarna. Om du använder fingrarna får du en lätt täckning, medan en borste (här rekommenderas Smoothing Face Brush) ger ett mer täckande resultat. 

bareMinerals Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream SPF30 ökar fuktnivån i huden med över 200 % efter en vecka samtidigt som den ger en förbättrad hudstruktur lika snabbt. Många med känslig hud får bra resultat av just denna produkt. Har du problemhy + mogen hy är detta med andra ord ett bra val. 

Fördelar

 • Dryg
 • Air-brush effekt

Nackdelar

 • Inget för dig som gillar matt bas

Clarins Everlasting Youth Fluid Foundation

Clarins har tagit fram en riktig superfoundation för alla kvinnor som är över 40. Det här är en foundation med anti-rynk funktion och den ger också huden en härlig lyster.

Den döljer effektivt skavanker i huden utan att lägga sig som ett orörligt lock på ansiktet. Tack vare ingrediensen cikoriarot återfår huden sin vitalitet.

Successivt bygger den upp hudens vitalitet. Den innehåller också ekologiskt havresocker som ger fyllighet och fasthet åt huden. Ekologisk arganolja bidrar också till hudens elasticitet och välmående.

Everlasting Youth Fluid Foundation är perfekt som en återfuktande dagkräm och är lätt att applicera i sin flytande form, med antingen en svamp eller med fingertopparna. Passar alla typer av hy och även torr sådan. Produkten har en solskyddsfaktor på 15.

Fördelar

 • Hög solskyddsfaktor

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar

Max Factor Restage Ff Compact Foundation

Max Factor producerar relativt exklusiv makeup som ändå ligger i en överkomlig prisklass. Här har vi en puderfoundation som täcker mycket bra och är smidig och lätt att applicera.

Den sitter kvar på plats under dagen och ser bra ut även i dagsljus. Den skyddar och återfuktar huden effektivt och är perfekt för vardags-makeupen.

Fördelar

 • Prisvärd

Nackdelar

 • Passar inte jättetorr hy

L'oréal Paris True Match Foundation

True Match ska som namnet antyder ge en naturlig finish samt en mjuk ton och struktur. L'oréal har tagit fram många färger av den här produkten och alla har möjlighet att hitta sin egen matchande färg.

Den lätta konsistensen är återfuktande och anpassar sig till huden och minskar rynkor och skavanker effektivt.

Fördelar

 • Prisvärd

Nackdelar

 • Kan upplevas som rinnig vid applicering

Lumene CC Color Correcting Cream SPF 20 Foundation

Fördelen med ett skandinaviskt kosmetikföretag är att de verkligen vet vad som krävs av en produkt för att den ska klara av att skydda hud som utsätts för så mycket kyla, blåst, och sol som vårt nordiska klimat har.

Color Correcting Cream ger huden ett fint glow och passar lika bra att ha som ensam produkt under dagen eller kombinera med puder, om man vill ha en mer täckande effekt. Perfekt om man vill ha en foundation som ger en rikligt återfuktande effekt.

Fördelar

 • Rikligt återfuktande

Nackdelar

 • Tråkig design på förpackningen

Giorgio Armani Beauty Luminous Silk Foundation

Kanske överraskande för många, men Giorgio Armani har också en foundation i sitt sortiment. Det här är en foundation som gör huden mjuk och med en skön lyster, som passar perfekt för den åldrande huden.

Den kan läggas på i flera lager om man vill ha ett mer täckande resultat. Den ger ett lätt och fräscht intryck och en silkeslen finish.

Fördelar

 • Krämig och lätt att applicera

Nackdelar

 • Doftar ganska starkt

IsaDora High Performance All Day Foundation

Här har vi en lätt och krämig foundation i budgetkategorin som är mycket smidig att använda. Det här är en utmärkt vardagsfoundation som ger ett semi-transparent resultat och som återfuktar på ett bra sätt.

Den ger en lätt känsla på huden och ger ett naturligt resultat. Vi var väldigt uppmärksamma på om den levde upp till sitt namn och det gjorde den verkligen.

Fördelar

 • Håller hela dagen

Nackdelar

 • Rinnig i konsistensen

Produkter som utgått

IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ SPF 50+

IT Cosmetics har tagit fram en riktigt spännande foundation med många funktioner och egenskaper. Det här är en foundation med mycket fukt och den kan med fördel användas som fuktgivande dagkräm, ett återfuktande serum, primer, och som concealer.

Den har en solskyddsfaktor på häpnadsväckande 50+ och är både prisbelönt och bästsäljande. Den ger en hög täckning och färgkorrigering och hjälper till att släta ut ojämnheter i huden. Den spricker absolut inte, utan känns följsam och mjuk på huden.

Produkten är framtagen tillsammans med plastikkirurger och innehåller allt det som huden behöver. Här finns antioxidanter, vitaminer, hyaluronsyra, peptider, och inte minst kollagen. Den boostar huden enormt mycket och hjälper att bygga upp och vårda huden.

Fördelar

 • Innehåller många ingredienser som vårdar huden

Nackdelar

 • Pumpflaskan kan bli kladdig vid användning om man inte är noggrann
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals