Bästa foundation för oljig hy 2024 – Matt finish och mindre synliga porer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du väldigt oljig hy vet du hur utmanande det är med både hudvård och sminkning. Genom vår köpguide om foundation för oljig hy, vill vi hjälpa dig på traven och ge några smarta och nyttiga tips på hur du bäst använder foundation om du har fet och oljig hy. Vi tipsar också om några riktigt bra produkter. Välkommen och god läsning!

Även personer med oljig hy kan hitta en passande foundation

Att få en foundation att ligga som den ska och ge ett fräscht intryck hela dagen, utan att den täpper igen porerna och producerar ännu mera talg är en utmaning för många. Men det går, med rätt skötsel av huden och med rätt produkter. Det här ska vi fördjupa oss i med vår köpguide och vi börjar med att kort presentera de produkter som vi rekommenderar våra läsare. 

I premiumkategorin den här gången vann Exuviance Cover Blend Foundation SPF 20. Mellankategorins utmärkta vinnare heter MAC Cosmetics Studio Fix Fluid Spf 15 Foundation. Vidare har vi en produkt från L'Oréal Paris, vid namn True Match Foundation 3W

Specialaren är avsedd för personer som inte vill kompromissa med sin hudvård: IDUN Minerals Nordic Veil Foundation, lämnar inget att önska för den som vill ha en foundation för oljig hy!

Premium: Exuviance Cover Blend Foundation SPF 20

Varumärket Exuviance grundades av två hudläkare som såg en stor brist på kvalitet när det gällde skonsam och vårdande hudvård på marknaden. Deras Cover Blend Foundation är baserad på medicinsk teknologi och är också dermatologiskt testad och utan parfym. Ett stort plus ger vi också för att den innehåller en solskyddsfaktor på hela 20 SPF.

Fördelar

 • Med solskyddsfaktor
 • Parfymfri
 • Låter huden andas

Nackdelar

 • Ska inte användas vid längre solexponering

Mellan: MAC Cosmetics Studio Fix Fluid SPF 15 Foundation

MAC Cosmetics Studio Fix Fluid SPF 15 Foundation passar alla med oljig hy och särskilt dem som också har känslig hud som lätt får reaktioner av krämer. Dessutom har MAC:s foundation även en solskyddsfaktor på 15 SPF. Till skillnad mot premiumvinnaren innehåller den här inte några syror, så här behöver användaren inte vara lika försiktig med solen.

Fördelar

 • Med SPF 15
 • Passar känslig hy

Nackdelar

 • Doftar inte så gott

Budget: L'Oréal Paris True Match Foundation 3W

L'Oréal Paris True Match Foundation 3W Beige Gold är en jättebra foundation att använda till vardags eller för den som inte gillar att lägga ner alltför stora summor på smink. L'Oréal ger som vanligt mycket för pengarna och du får en alldeles utmärkt foundation som vårdar huden samtidigt som den känns lätt och fräsch att lägga på.

Fördelar

 • Återfuktande utan att göra huden fet
 • Ger mycket för pengarna

Nackdelar

 • Sitter inte hela dagen för alla
 • Ingen pump och svår att dosera

Special: IDUN Minerals Nordic Veil Foundation

IDUN Minerals Nordic Veil Foundation är för våra allra mest kräsna läsare. Det är en  mineralfoundation som är ett utmärkt alternativ för personer med oljig hy, särskilt när den innehåller så många vårdande ingredienser som den här produkten.  

Vi kan rekommendera alla som vill sminka sig med hudvårdande produkter, att prova på IDUN Minerals.

Fördelar

 • Vårdar huden
 • Ger ett lätt och naturligt resultat

Nackdelar

 • Liten flaska

Köpguide - Bästa foundation för oljig hy

Vilken sorts foundation passar oljig hy?

Har du fet och oljig hy, blir du förmodligen lätt blank i ansiktet allteftersom dagen går. Det är rätt vanligt att personer med fet hy som sätter en omsorgsfull sminkning på morgonen, behöver fräscha upp den ett par timmar senare, för att den börjat glida under ögonen eller känns glansig och ofräsch. 

I grunden gäller det att vara påläst när det kommer till inköp av smink. Men inte minst handlar det om att prova sig fram. Det gäller i synnerhet personer med oljig hy som kan finna det extra utmanande att hitta bra produkter som sitter hela dagen och som inte lägger sig som en kaka på hyn.

För en person med oljig och fet hy, är det viktigt att hitta en foundation som ger en mattare finish, men som samtidigt är luftig och lätt och inte täpper igen porerna. En bra foundation som är anpassad för fet hy får gärna innehålla mycket näring, men inte vara tung. En riktigt bra foundation ska sitta hela dagen, oavsett väder och hur oljig huden än är.

Räddningen för oljig hy

Om du är en sminknörd, vet du säkert också att bra underliggande hudvård är a och o. Många skippar tyvärr det här till förmån för mycket smink istället, men i det långa loppet är det ett onödigt dyrt pris att betala. Det är få sminkprodukter som enbart har en positiv inverkan på huden.

Även om ett puder, en mascara eller foundation innehåller mycket närande ingredienser, är det också något som alltid i viss mån sliter på huden. Dessutom kan en ansiktstvätt på kvällen slita rejält på huden om du inte är försiktig och använder noggrant utvalda produkter och har en genomtänkt hudvårdsrutin på kvällen. 

Många med oljig hy, särskilt yngre personer som kanske har en fet hy kombination med akne eller kvisslor, tar gärna till uttorkande produkter. Men faktum är att det kan ställa till ännu mer problem.

Att torka ut huden för att få ordning på en oljig och fet hy, ger oftast ingenting annat än en obalanserad hy som kommer att göra allt den kan för att hålla igång talgproduktionen och därmed producera ännu mera olja. Resultatet blir snabbt ännu mer akne, kvisslor och igentäppta porer. 

Och förresten, glöm heller inte bort att oljig hy oftast åldras långsammare än vad torr hud gör. Så i förlängningen kommer du att ha en fördel med din feta hy.

Vårda och balansera fet hy med växtbaserade oljor

Intensiv återfuktning är honnörsordet, men vi vill faktiskt också understryka att olja även reducerar olja. Nu är det säkert många av er läsare som reagerar och tänker: nej, det där är inte möjligt. Men så är det faktiskt!

Vi kan ta ett enkelt exempel direkt från kosmetikvärlden. Du kan inte ta bort vattenlösligt smink med oljebaserad remover och du kan absolut inte ta bort vattenfast, oljebaserat smink med en vattenlöslig sminkborttagning. Hänger du med?

Har du någon gång vaxat benen hemma och spillt vax på golvet? Har du provat att ta bort vaxet med vatten eller alkoholbaserade produkter, vet du att det inte går särskilt bra. Men med en olja får du bort det.

Det här innebär faktiskt att en oljerik hud oftast mår väldigt bra av att vårdas och tvättas med en ansiktsolja och balanseras av det. Trenden har blivit stor när det gäller hudvårdsoljor och numer vet de flesta hudvårdsterapeuter att tunna, lätta, snabbt absorberande oljor vårdar effektivt och inte skapar mer fett i hyn. 

Tvärtom kan faktiskt oljor också minska överflödigt fett. Några exempel på det är bland annat linfröolja och även nyponfröolja, vilka är torra oljor som definitivt inte lämnar efter sig någon fet hinna.

Jojobaolja är en olja som egentligen mer påminner om vax till sin struktur, vilket också gör att den i sitt innehåll är lik hudens egen fettsammansättning. Jojobaolja en jättebra basolja både för dig som har fet och torr hy. Några bra oljor för personer med fet hy är bland annat:

 • Citrusolja
 • Nyponrosolja
 • Arganolja
 • Tea tree-olja

Hur ska jag applicera en foundation för oljig hy?

Nu när du fått några tips på hur du i grunden kan vårda din hy och sköta om den för att göra den redo för den dagliga sminkproceduren, är det dags för några bra tips om hur du applicerar en foundation om du har oljig hy.

En foundation för fet hy ska ge ett matt och jämnt resultat och också helst dölja stora porer.  Idag har sortimentet utvecklats väldigt mycket och det finns bra kräm-foundations som passar feta och oljiga hudtyper. Det som är viktigt att komma ihåg, är att alltid välja en oljefri produkt.  

Applicera också din foundation med svamp eller pensel. Då blir resultatet alltid bättre än om du applicerar den med fingertopparna. Det är mycket större risk då för att resultatet ska bli fläckigt och ojämnt.

Flytande eller puderform?

Det finns gott om alternativ idag som vi nämnde tidigare.  Puderform brukar vara ett säkert kort om du har oljig hy, men det finns jättebra foundations idag som är flytande och som passar fet hy.

Pröva dig fram 

Det första steget för att lyckas med en sminkning för oljig hy, är bra och grundläggande kunskaper. När du gjort tillräckligt mycket research, kan du fatta bra beslut kring vad du egentligen behöver få ut av din foundation. Nästa steg är helt enkelt att pröva sig fram. Det finns ingen one fits all-produkt, utan sist och slutligen handlar det helt enkelt om prova ut produkterna tills du hittat en som funkar.

Lyckas med foundation – här är bästa tipsen

För att kunna få bra resultat med din foundation, finns det några övergripande tips som är viktiga. Om du har de här punkterna i åtanke har du mycket större chans att få din foundation att sitta snyggt, även de dagar när du har bråttom och inte hinner lägga ner så mycket tid på din sminkning.

1. Använd inte produkter med för starka ingredienser. Det här är ett generellt råd som egentligen gäller alla, oavsett hudtyp. Men för en person med oljig hy finns tendensen att använda uttorkande produkter i ren desperation. Försök att skippa det och använd skonsamma produkter och till och med oljor!

2. Undvik makeup gjord för torr hy. Ett ganska givet tips, men det är verkligen lätt att det slinker igenom smink och hudvård som inte är avsedd för torr och oljig hy. Hur frestande det än är att köpa en produkt för att du hört att den är så otroligt bra, undvik den om den är oljebaserad eller innehåller ingredienser som kan täppa till porerna.

3. Fundera på hur mycket täckning du vill ha. Det är lätt att vilja lägga på så mycket du bara kan för att dölja din dåliga hy. Men det är tyvärr inte alls så att de ger det bästa resultatet. Det är lätt att du får en kaka av foundation och finishing veil i ansiktet och det ser verkligen inte trevligt ut. 

Att ha en lättare makeup till vardags gör att din hud mår bättre och får en chans att skapa en balans i talgproduktionen. Mer kompletta sminkningar passar bättre för fester och fotograferingar.

Hur använder jag foundation för oljig hy?

Du kan använda din foundation som en grund för makeupen och och därefter fortsätta med concealer och puder. Men det finns även oerhört många bra foundations idag, så det går faktiskt alldeles utmärkt att använda endast en foundation och ingenting annat på huden.  

Faktum är att det kan vara ett alldeles utmärkt alternativ för dig med oljig hy, eftersom du då inte täpper till porerna så mycket. Återigen det är alldeles för lätt att med en oljig hy fastna i ovanan att lägga på mer och mer smink under dagen, vilket inte alls har särskilt många fördelar för huden och heller inte ser särskilt bra ut.

Annat att tänka på med oljig hy

Du som har oljig och fet hy har sannolikt ganska stora porer, får lätt finnar och blir ofta väldigt glansig i ansiktet. Men att dina talgkörtlar producerar överskottsfett innebär inte att huden inte behöver återfuktning, trots att det kan kännas så.  

En återfuktande ansiktskräm och en torr olja är utmärkta redskap för att få en bra balans i huden.


Våra favoriter

Det har varit ett omfattande arbete att samla in information till köpguiderna, eftersom det finns mycket att ta del av. Fördelen är förstås att vi haft mycket att utgå från och vi har kunnat välja produkter som verkligen är relevanta för alla som vill ha bra foundations för oljig hy. Valen har vi gjort utifrån informationen som bestått av produktfakta, tester och kundomdömen.

Premium: Exuviance Cover Blend Foundation SPF 20

Numera går det att hitta en bra foundation som också har solskyddsfaktor, vilket är alldeles utmärkt att komplettera med. Problemet med det här är att dessa också brukar kännas tunga och feta på huden. Men Exuviance har tagit fram en foundation som inte täpper till porerna och får huden att producera mer talg.  

Här får du en solskyddsfaktor i en foundation som har ett naturligt och samtidigt täckande resultat. Dessutom är den nya formulan parfymfri, vilket gör att den även passar mycket känslig hud. Den är också lämplig för personer som är drabbade av akne. 

Exuviance Cover Blend Foundation SPF 20 har milt reflekterande egenskaper och är också återfuktande. Finishen är sidenmatt och framtagen för att sitta hela dagen. Om du vill är den heltäckande, men den kan också användas i ett enda tunt lager, för att ge ett lätt eller medeltäckande och naturligt resultat. 

Exuviance Cover Blend Foundation SPF 20 täpper inte till porerna utan släpper igenom syre, vilket gör att huden kan andas och inte producerar onödigt mycket olja. Specialiteten med den här produkten är polyhydroxidsyran. Det är en syra som sägs vara effektiv för att minska uppkomsten av rynkor och fina linjer. 

Syror bör du dock vara försiktig med om du vistas mycket i solen. Fördelen denna foundation har, är ju som sagt att den innehåller solskyddsfaktor, men vistas du flera timmar i solen är det inte säkert att det är ett fullgott skydd med syran på huden.

Produkten är dermatologiskt utvecklad, allergitestad och helt oparfymerad.

Fördelar

 • Med solskyddsfaktor
 • Parfymfri
 • Låter huden andas

Nackdelar

 • Ska inte användas vid längre solexponering

Mellan: MAC Cosmetics Studio Fix Fluid SPF 15 Foundation

MAC Cosmetics Studio Fix Fluid Spf 15 Foundation har också en solskyddsfaktor, vilket alltid är ett stort plus förstås. Produkten fungerar som medel- till heltäckande och är en flytande foundation som är lätt att applicera. Den har en lätt och oljefri bas och sitter på länge, utan att huden blir fet och glansig. 

Max Studio Fix Fluid har över 60 olika nyanser, så det finns garanterat en för varje underton och hudfärg. Den är lätt att få jämn vid applicering och passar väldigt bra för personer som är på språng och som inte är så intresserade att lägga ner en massa tid på sin sminkning dagligen, men som ändå förstås vill se fräsch ut.

Produkten är oparfymerad, vilket gör att den passar många med känslig hy. Användaren bör vara beredd på att det här inte är någon väldoftande produkt. De negativa omdömena brukar handla om just detta, att den doftar lite tråkigt. Det här får köparen väga mot fördelarna och fundera om det kan vara en intressant produkt ändå.

Fördelar

 • Med SPF 15
 • Passar känslig hy

Nackdelar

 • Doftar inte så gott

Budget: L'Oréal Paris True Match Foundation 3W

L'Oréal Paris True Match Foundation 3W är en lätt formula med hela 80 % återfuktande kräm. Det gör att den är väldigt lätt att applicera och du får ett jämnt resultat som nästan smälter in i huden. Den återfuktar rikligt, utan att göra huden fet. 

L'Oréal är ett budgetmärke som brukar hålla vad de lovar och så är också fallet den här gången. Det är en jättebra foundation som älskas av många. Den passar personer med oljig och aknedrabbad hy. Även personer med blandhy, kan med fördel testa den. 

Hållbarheten är inte lika hög som vår premium- och mellanvinnare. Det är inget konstigt för en foundation i den här prisklassen. Men trots det får du väldigt mycket för pengarna. Dock får du vara beredd på att göra en uppfräschning mitt på dagen, för att den ska sitta bra.

Fördelar

 • Återfuktande utan att göra huden fet
 • Ger mycket för pengarna

Nackdelar

 • Sitter inte hela dagen för alla
 • Ingen pump och svår att dosera

Special: IDUN Minerals Nordic Veil Foundation

IDUN Minerals Nordic Veil Foundation är produkten för dig som är ytterst noggrann med vad du använder i ansiktet och även aktivt vill värna om miljön i dina konsumtionsval. 

Innehållet är baserat på högrenade mineraler. Produkterna är utvecklade i samarbete med hudexperter och forskare och innehåller bara ingredienser som vårdar och skyddar huden.  

IDUN Minerals sortiment är faktiskt det varumärke som är det första som Astma & Allergiförbundet någonsin rekommenderat som produkt. IDUN Minerals var också ett av de första kosmetikmärken i Sverige att ha Svanenmärkta produkter. 

Deras foundation är berikad med pektin, linfröolja och återfuktande glycerin. De täpper inte igen porerna, utan låter huden andas. Fördelen med mineraler är att de verkligen vårdar huden. Många som har problem med akne, kan faktiskt ha god hjälp av en foundation med ett högt mineralinnehåll. Produkten innehåller inga animaliska ingredienser och är parfymfri. 

IDUN Minerals Nordic Veil Foundation innehåller heller inga microplastar, bismut, nickel eller krom. Deras förpackningar är återvinningsbara. Miljöarbetet när det gäller hur produkterna är förpackade utvecklas hela tiden.

Fördelar

 • Vårdar huden
 • Ger ett lätt och naturligt resultat

Nackdelar

 • Liten flaska

Våra utmanare

För den som vill fördjupa sig ytterligare i utbudet, har vi plockat ut några fler alternativ. Även dessa håller hög kvalitet och har positiva omdömen.

Lumene CC Color Correcting Cream SPF20 Foundation

Lumene CC Color Correcting Cream SPF20 Foundation tillverkas i Finland och är en så kallad correcting cream som fungerar som en medeltäckande och flytande foundation. Den jämnar ut huden och ger en naturlig lyster. Formulan är berikad med lingonextrakt som innehåller mycket vitaminer och som bidrar till att huden vårdas och får en jämnare hudton.

Givetvis är det ett stort plus att den innehåller solskyddsfaktor. För den som är noggrann när det gäller innehållet i sminket är det bra att veta att den innehåller cykliska silikoner, vilket enligt kritikerna tros kunna ha hormonell påverkan.

Fördelar

 • Tillverkad i skandinavien med nordiska råvaror
 • Med solskyddsfaktor

Nackdelar

 • Innehåller artificiella ingredienser, bland annat cykliska silikoner

BlackUp Matifying Fluid Foundation

BlackUp Matifying Fluid Foundation är en väldigt lätt foundation som sjunker snabbt in i huden och ger en jämn hudton. Dessutom har den en matt finish som passar alla som vill få ner glansigheten i hyn. Samtidigt har den en skonsam och balanserande effekt på huden och stimulerar inte hudens egen talgproduktion.

Den ger en naturlig finish och passar perfekt till vardagssminkningen. Vill du ha en mer festligare och heltäckande look, kan du använda den i lager på lager.

Fördelar

 • Matt resultat
 • Stimulerar inte talgproduktionen
 • Vegansk

Nackdelar

 • Parfymerad

Collistar Long Lasting Matte Foundation

Collistar Long Lasting Matte Foundation är en mattande foundation som passar fet och kombinerad hud. Formulan är krämig och är lätt att applicera. Det här är en perfekt produkt för den som verkligen vill ägna sig så lite som möjligt åt sminkningen under dagen. 

Efter att du applicerat den sitter den kvar, även om du har ganska oljig hy. Notera att den kan kännas för fet och riklig för dem som har exceptionellt oljig hy.

Fördelar

 • Sitter länge
 • Lätt att applicera för bra resultat

Nackdelar

 • Passar inte väldigt fet hy

IsaDora Natural Matt Oil Free Foundation Matt Porcelain

IsaDora är ett annat budgetmärke som håller utmärkt kvalitet. Deras foundation som ger ett matt resultat innehåller ingen olja, utan återfuktar utan att den känns tung och och täckande. 

Den minimerar synligheten av porer och fina linjer. Dessutom är tuben utrustad med vakuumpump, vilket är väldigt praktiskt. Ett extra stort plus för det!

Fördelar

 • Smart förpackad
 • Återfuktande
 • Minskar porernas synlighet

Nackdelar

 • Sitter inte så länge

Milani Conceal & Perfect 2 In 1 Foundation

Concealer och foundation för oljig hud i samma produkt, hur låter det? Väldigt bra tycker vi! Här får du bra täckning utan att täppa igen porerna. Dessutom döljer den effektivt rodnader,  ojämnheter och ringar under ögonen.

Den tvättas bort med ljummet vatten, men är vattenresistent när det gäller kallvatten. Därför är den en produkt som passar utmärkt för den som vistas ute mycket året runt eller har rinniga ögon.

Fördelar

 • Med concealer-funktion
 • Vattenresistent

Nackdelar

 • För täckande enligt vissa användare

bareMinerals Original Foundation Broad Spectrum

Till sist vill vi avsluta med ännu en mineralprodukt, likt vår specialare. BareMinerals foundation i puderform är en så naturlig foundation som det går att få tag på. Trots att det är ett puder, känns den väldigt krämig och mjuk och skapar ett naturligt utseende med en slät och sammetslen yta.

Vill du kan du också blanda ut pudret med din favoritkräm, för att få en en naturlig CC kräm eller flytande foundation. Dessutom får du en naturlig solskyddsfaktor med 15 SPF, om du använder den med ett mer heltäckande resultat. 

Precis som med en vanlig foundation kan du använda den här i lager på lager, för att få en slätare och mer täckande effekt. Perfekt för alla med problemhy.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • I puderform

Nackdelar

 • Svårare att applicera än flytande foundation

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals