Bästa foundationborsten 2024 – För puderfoundation likväl som i krämform

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Foundation är en viktig del av den dagliga sminkrutinen och för många är det i stort sett också den enda. Att snabbt kunna få en fräsch och slät hy på morgonen med en foundation som sitter hela dagen är guld värt.

För att resultatet ska bli så bra som möjligt är det också väldigt viktigt hur man applicerar den och en bra foundationborste är a och o. Det är definitivt värt att lägga en slant på sitt val av en bra foundationborste.

Det påverkar slutresultatet väldigt mycket, beroende på vilken borste du har. En klassisk foundationborste har en oval form, men man kan precis lika gärna använda en puderborste för sin foundation om man vill det.

Vi har försökt välja ut borstar som är lätta att jobba med och som ger bra resultat, oavsett vilken form de har. Med bra utrustning som du trivs med blir också resultatet bra.

Premiumvinnaren i det här testet blev Smashbox Stippling Foundation Brush. I mellanklassen valde vi Sigma Beauty Curved Kabuki Brush.

Vi har en mycket prisvärd budgetvinnare med som heter Makeup Revolution Oval Kabuki Brush. En lyxig specialare har vi också och den heter Guerlain Lingerie De Peau Foundation Brush.

Premium: Smashbox Stippling Foundation Brush

Smashbox är Hollywood-företaget med studiosmink nummer ett. All deras utrustning är till för att generera ett perfekt resultat, så att man alltid ser snygg ut framför kameran.

Deras stipplingborste ger ett proffsigt resultat, även om man är nybörjare. De är bra på att ta fram produkter som är lätta att jobba med, även om man inte är proffs. Det gäller även deras fina stippling foundationborste.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Bekväm att hålla i

Nackdelar

 • Ganska litet borsthuvud

Mellan: Sigma Beauty Curved Kabuki Brush

Den kurvade kabukiborsten är underbar att jobba med för olika precisionsarbeten. Den fungerar väldigt bra för vardagssminkningen, men är också fantastiskt bra om du vill ha en tyngre makeup inför till exempel en fotografering eller en festkväll.

Fördelar

 • Ger ett precist resultat

Nackdelar

 • Ganska långt skaft

Budget: Makeup Revolution Oval Kabuki Brush

Makeup Revolution är ett företag från London och deras mål är att framställa prisvänliga och högkvalitativa makeup-artiklar för trendmedvetna konsumenter.

Deras kabukiborste ger väldigt mycket för pengarna och man kan absolut känna sig trygg med att köpa den här och veta att man får en borste som kommer att kunna hålla länge.

Fördelar

 • Väldigt bekväm

Nackdelar

 • Svårt att hitta nackdelar till den här prisvärda borsten

Special: Guerlain Lingerie De Peau Foundation Brush

Här har vi en verkligt exklusiv foundationborste från märket Guerlain. Det är en borste som ger ett resultat med mjuka övergångar. Borsten är medeltät och är perfekt att använda till alla typer av foundation.

Fördelar

 • Exklusiv

Nackdelar

 • Dyr

Köpguide

En foundationborste är ett effektivt och hygieniskt sätt att applicera foundation på. Man kan också använda fingrarna, men det allra lättaste är nog en kombination av båda.

När du arbetar in din foundation med fingertopparna har du direktkontakt med huden och känner hur hårt du ska trycka och hur stor mängd du ska ha.

Med en foundationborste blir resultatet väldigt snyggt när man använder den rätt och man får ett slätare och snyggare resultat. En kombination av både fingertoppar och borste kan vara ett perfekt sätt att jobba på.

En stor fördel vi som konsumenter har är att det finns väldigt många bra foundationborstar på marknaden idag. Det finns foundationborstar i alla prisklasser och därmed givetvis också av olika kvalitet.

Men observera att det inte behöver gå hand i hand och de dyraste borstarna är nödvändigtvis inte är de effektivaste. Det finns en rad olika borstar, som vi nämnde i inledningen. Alla har sina för- och nackdelar.

Är man osäker på vilken man ska använda får man prova sig fram. Använder man en mineralfoundation i pulverform är kabukiborsten den man ska använda, eftersom de fördelar pudret på ett jämnt sätt så att slutresultatet blir bra.

Olika foundationborstar

 • Klassisk foundationborste

Den platta och ovala foundationborsten är bra när du vill vara mer exakt i din applicering av foundation. Den passar flytande foundations likväl som pudervarianter. Det kräver lite vana och skicklighet om man ska få ett riktigt jämnt resultat i hela ansiktet med en foundationborste.

 • Stipplingborste

Borsten är till skillnad från kabukin bättre på att jobba in krämiga foundations. Den passar dig som vill ha en mer täckande finish. Den kan användas på många olika typer av produkter som puder, solpuder, eller foundation.

 • Puderborste

Den här borsten använder vi för de foundations som är i fast eller lös puderform. Den ger en jämn täckning och är en bra all round-borste.

 • Kabukiborsten

Kabukiborstens användning är snarlik den ovan och är speciellt framtagen för mineralpuder. Det korta skaftet ger ett bra grepp och gör det enkelt att jobba in mineralpudret i cirklande rörelser. Den ger ett naturligt resultatet med mjuka övergångar.

 • Konturborsten

Konturborsten används för att arbeta och borsta ut puder eller krämer med. Borsten har en snedskuren topp och bredden gör den mycket välanpassad för att skapa skuggor och konturer i ansiktet med. Den ger bra resultat vid applicering och så kallad kontursminkning.

 • Fjäderborste

Här har vi en solfjäderformad borste som lätt kan svepas över ansiktet och ge en mjuk och naturlig finish. Perfekt också om man jobbar med highlighter och bronzer för att slippa skarpa övergångar och kanter. Den är också jättebra på att ta bort överflödig ögonskugga som fallit ned eller för mycket puder.

 • Concealerpensel

Det här är en platt och mindre borste och som namnet antyder är den avsedd för att använda i ansiktet, till exempel för att ta bort mörka ringar under ögonen eller täcka pigmentfläckar och acne med. Om du vill ha ett extra lager med foundation på små områden i ansiktet är den här perfekt att använda då.

 • Blandningsborste

Även den här används för att jämna ut synliga kanter. Den är spetsig och fungerar bra att applicera highlighter och rouge med. Den är också bra att ha när man vill punktapplicera foundation, till exempel om man vill lätta upp området kring hakan eller liknande.

Borste eller äkta hår?

Syntetborstar är ett bra val och passar olika typer av foundation. De är lätta att tvätta och hålla rena och dessutom är de helt veganska. Borst med äkta hår blir alltmer sällsynt och har inte alls lika stor efterfrågan idag som för några år sedan.

En borste med täta hårstrån ger ett mer täckande resultat, medan du får ett naturligare och mer transparent resultat med en fluffig och luftig borste. Man ska alltså inte bara välja borstar efter storlek utan och också täthet.

Noggrann rengöring är a och o

För att dina makeupborstar ska hålla länge och vara hygieniska att använda är det viktigt att du rengör dem ofta och regelbundet.

Dessutom gör rester av smink och smuts att penslarna helt enkelt presterar sämre. I värsta fall kan de också ge finnar och kvisslor, om de är smutsiga.

Våra favoriter

Premium: Smashbox Stippling Foundation Brush

Smashbox är ett riktigt Hollywood-märke och har använts där i filmstudios i många år. Fotografer, modeller, och makeupartister använder Smashbox och varje produkt man tar fram baseras på hur resultatet ser ut framför kameran.

Än så länge är det endast Kicks som säljer Smashbox-produkter i Sverige och vi är väldigt tacksamma för att åtminstone en stor kedja säljer dessa produkter för dom är verkligen värda och vi vill se mer av dom.

Deras stipplingborste ger ett effektivt resultat, oavsett om du vill ha en naturlig look eller full täckning av hyn i ansiktet. Den är väldigt bra att använda med krämiga foundations och den här är lätt att jobba med för en nybörjare.

Material:

 • Syntetborst
 • Plast

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Bekväm att hålla i

Nackdelar

 • Ganska litet borsthuvud

Mellan: Sigma Beauty Curved Kabuki Brush

Curved Kabuki från Sigma är framtagen för att kunna komma åt och få snygga övergångar till mer svåråtkomliga ställen som käkbenen, intill öronen, hårfäste, och så vidare. Den är perfekt om man vill ha en foundation applicerad med stor precision.

Den passar också väldigt bra om man håller på med contouring. Kabukiborstar ger normalt sett ett naturligare resultat, men eftersom den här är en kurvad variant, så passar den för mer täckande sminkning.

Den fungerar alldeles utmärkt för alla typer av foundation, vare sig det är i creme-, puder-, eller i flytande form. Det är kanske inte det mest kända märket där ute, men vi tycker den definitivt är värd att prova.

Material:

 • Syntetborst
 • Plastskaft

Fördelar

 • Ger ett precist resultat

Nackdelar

 • Ganska långt skaft

Budget: Makeup Revolution Oval Kabuki Brush

Londonbaserade företaget Makeup Revolution har tagit fram en kabukiborste som är av verkligt hög kvalitet, trots att det är en budgetprodukt.

Har du en foundation i pulverform är det den här du ska använda, men den fungerar också alldeles utmärkt för dig som använder foundation i krämform. Den går också alldeles utmärkt att fördela pudret med.

Borsten har ett rundat och kort handtag och är verkligt bekväm att hålla i handen och jobba med. Den sprider effektivt ut kanter och skarpa linjer och passar väldigt bra att tona ut en foundation med.

I samma en serie finns flera olika typer av borstar som man kan komplettera med, om man vill. Dessutom kan man passa på att använda deras andra produkter också, som passar perfekt med borstarna.

Material:

 • Syntetborst
 • Plast

Fördelar

 • Väldigt bekväm

Nackdelar

 • Svårt att hitta nackdelar till den här prisvärda borsten

Special: Guerlain Lingerie De Peau Foundation Brush

Vad sägs om att köpa en exklusiv och högkvalitativ foundationborste från ett företag som varit verksamt i branschen i snart 200 år? Guerlain står för exklusivitet och perfektion och de har allt från parfymer till smink i sitt sortiment.

Deras foundationborste är en exklusiv variant som med sitt pärlemorskimrande skaft och matchande borst ger ett mycket bra resultat.

Borsten är väldigt mjuk och det är det som också ger ett naturligt resultat oavsett om du jobbar med mineralfoundation eller en kräm.

Men med tanke på priset är det säkert dock många som frågar sig om det är värt det. För den som har råd och använder deras produkter i övrigt är det säkerligen värt det, eftersom det här verkligen är en kvalitetsborste.

Däremot finns det borstar av hög kvalitet som kostar lite mindre om man skulle föredra det. Här betalar man också delvis för varumärket, vilket absolut inte behöver vara någon nackdel.

Fördelar

 • Exklusiv

Nackdelar

 • Dyr

Våra utmanare

Avalea Multi-tasking Borste

Avaleas borste är en allroundborste som kan användas både till foundation och till en slutlig polerad finish. Den ger ett resultat med mjuka övergångar och formen är också designad så att man även kan använda den att lägga highlighter på pannben och kinder med den.

Man har också tänkt till när man har tagit fram handtaget som ger ett bra grepp. Den är helt vegansk i material och framställning.

Fördelar

 • Mångsidig

Nackdelar

 • Inte så snygg rent designmässigt

Real Techniques Original Foundation Brush

Här har vi en borste som har sina trogna fans och som är tillverkad av aluminium och med exklusiv taklonborst. Det senare är ett nylonmaterial som liknar naturborstar väldigt mycket, men som ger syntetens  alla fördelar.

Det här materialet är också lätt att hålla rent och därmed bakteriefritt och hygieniskt. Den har lite stuns och är perfekt att jobba med om man verkligen vill jobba in sin foundation i huden.

Fördelar

 • Hög kvalité på materialet

Nackdelar

 • Den är ganska liten i storlek och kräver därför övning för att resultatet ska bli riktigt bra

Lumene Foundation Brush

Lumene har tagit fram en spännande borste som med antibakteriella kolfiber håller sig verkligt hygienisk och bakteriefri. Ett skaft i björkträ gör den verkligt skön att hålla i och jobba med också.

Borsten är väldigt mjuk och passar den som föredrar just den egenskapen. Den ger ett mjukt och naturligt resultat som är riktigt bra och så kan man också använda den med kräm eller flytande foundation.

Fördelar

 • Kolfiberborst
 • Bekväm

Nackdelar

 • Inget för den som ogillar riktigt mjuka borste

Clarins Multi-Use Foundation Brush

Den här multifunktionella foundationborsten gör appliceringen lätt vare sig det är puderkräm eller flytande foundation. Den är generös i storleken och därför mycket bekväm att använda.

Den ger ett mjukt och naturligt resultat. Den har ett skönt träskaft som är bekvämt att hålla i. Clarins står för exklusivitet och lyx och precis så känns den här foundationborsten med sina mjuka syntetfiber.

Fördelar

 • Bekväm

Nackdelar

 • Dyr

Real Techniques Brush Crush

Titta en sån fin kabukiborste i limited edition! Det här är en stor och rund borste som man applicerar sin foundation med i lätta svep på ansikte och hals.

Den är också perfekt att applicera bronzer och highlighter med. Företagets linje är att ta fram praktiska borstar som är användbara, men också för att vara så kallat “instagramvänliga”.

Fördelar

 • Rolig design

Nackdelar

 • Inget för den som inte gillar pastell och glitter
Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals