Bästa fuktmasken 2024 – Skäm bort ansiktet med välbehövlig näring och fukt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

En fuktmask är någonting alla borde ha hemma i badrumsskåpet, speciellt under vinterhalvåret. En fuktmask kan alla dra nytta av, men särskilt dom med torr hy.

Det är tyvärr inte alla som har normal hy och aldrig får den där stramande känslan i ansiktet, tvärtom. Åtminstone någon gång går man runt med den där stickande känslan av att all fukt har flytt ansiktet.

Fuktmasken behöver inte alltid vara så himla annorlunda från en vanlig ansiktsmask, men en bra fuktmask ska vara rik på fuktgivande och närande ingredienser, exempelvis hyaluronsyra och vitaminer.

Det ska kännas som att ansiktet fullständigt bombarderas med fukt och så ska resultatet såklart hålla relativt länge, åtminstone tills det är dags för nästa behandling.

För att få ett bättre hum om vad marknaden har att erbjuda och vilka som faktiskt fungerar har vi genomgått detta test av fuktmasker där vår absoluta favorit blev Estée Lauder Perfectly Clean Multi-Action Foam Cleanser/Purifying Mask i mellanklassen.

Clinique Moisture Surge Overnight Mask tog hem vinsten i premiumklassen, en budgetvinnare har vi i form av Quick Fix Mega Moisture Gel Mask, och sedan får du inte missa specialaren Peter Thomas Roth Mask-A-Holic!

Mellan: Estée Lauder Perfectly Clean Multi-Action Foam Cleanser/Purifying Mask

Detta är en rolig vinnare, tycker vi, då man får en rengöring och mask i en och samma produkt. Du använder den dagligen som en skummande ansiktsrengöring och sedan två gånger i veckan som en ansiktsmask.

Den agerar återfuktande, djuprengörande, och fräschar upp huden och lämnar den len och mjuk. Det bästa är att du endast behöver lämna den på som ansiktsmask i 3 minuter, så denna passar även er som kanske inte alltid orkar använda fuktmask!


Premium: Clinique Moisture Surge Overnight Mask

Clinique har tagit fram en superåterfuktande nattmask som kan användas av alla hudtyper. Du kan använda den varje natt eller när du känner att du behöver lite fukt och kärlek till ansiktet.

Du applicerar ett lager som ett sista steg i din hudvårdsrutin på kvällen, sover din skönhetssömn, och vaknar på morgonen med en friskt, återfuktande, och len hy - magiskt!


Budget: Quick Fix Mega Moisture Gel Mask

Vi älskar denna gel mask från Quick Fix och denna kan man med fördel investera i även om man inte är på en budget. Man kanske till exempel vill prova en fuktmask för första gången och då är denna perfekt.

Den fungerar bäst på torr hud, då den bland annat innehåller hyaluronsyra och E-vitamin som är extremt återfuktande och lämnar huden frisk och du behöver inte gå runt och känna att huden i ansiktet stramar åt hela tiden.


Special: Peter Thomas Roth Mask-A-Holic

Är du verkligen en Mask-A-Holic, och speciellt om du älskar Peter Thomas Roth, ska du prova detta set med fem masker från PTR. Detta kan rekommenderas om du tänkt prova någon av hans masker, men inte kan bestämma vilken.

Alla masker har olika egenskaper och är alltså även ett perfekt kit om du vill ha flera masker med olika användningsområden att växla mellan. Setet kan verka dyrt vid första anblicken, men maskerna räcker ett bra tag och är verkligen värt det!

Varför ska du lita på oss?

Tillsammans med mig har 17 andra kvinnor testat dessa masker och vi har låtit testet pågå i en månad. Utöver att vi själva har testat maskerna har vi såklart gjort vår grundliga research på alla produkter för att få ett rättvist resultat.

Vem behöver en fuktmask?

En fuktmask är en räddare i nöden för alla med torr hy, men brukar passa alla hudtyper. En fuktmask kommer i massa olika former som till exempel sheet mask, nattmask, eller vanlig ansiktsmask.

En del ska man låta sitta kvar, alltså inte skölja bort, så att huden verkligen absorberar nyttigheterna, medan en del låter man sitta kvar för att verka mellan 5-30 minuter och sedan sköljer man bort den.

Det är superbra att använda när du känner att du behöver lite kärlek åt huden och det verkligen stramar i ansiktet eller när du känner dig trött och glåmig. Resultatet blir att du får en friskt återfuktad hy med mycket lyster!

Hur kom vi fram till vilka fuktmasker vi skulle testa?

Vi har slängt ut frågan i skönhetsforum på nätet och dammsugit bloggar och youtube på tips på vilka fuktmasker som är populära och som verkligen håller en hög standard.

Alla som varit med i testet är även vana användare av ansiktsmasker och har stor kunskap om vilka märken som håller måttet och även vad en bra fuktmask ska innehålla för olika hudtyper.

Efter många om och men och ett idogt researchande av flertalet fuktmasker med mycket potential kom vi till slut fram till dessa nio masker som vi tyckte var värda att prova.

Hur testade vi fuktmaskerna?

Vi har helt enkelt testat dom rakt upp och ner och alla har testat åtminstone två masker var. På grunden av detta har vi fått fram ett basresultat som sedan har kompletterats med kundrecensioner av produkterna och åsikter från de olika forumen.

I vår bedömning har vi bland annat tagit i beaktande sådant som effektivitet, hur lätt den är att använda, hur resultatet blev gentemot vad som lovas, värde för pengarna, förpackningen, och mycket mer.

Våra favoriter

Mellan: Estée Lauder Perfectly Clean Multi-Action Foam Cleanser/Purifying Mask

Det här är kanske en lite annorlunda mask, men det är också just därför vi älskar den, plus att man kan använda den på två sätt. Som namnet förmedlar är det en rengöring och en mask i ett.

Du använder den som din rengöring varje dag, vare sig du använder den både morgon och kväll eller ett av alternativen, och sedan använder du den som en ansiktsmask två gånger i veckan. Det bästa är även att masken går på 3 minuter!

Rengöringen skummas upp och när du tvättar ansiktet dagligen sköljer du av det med vatten direkt. När du använder den som mask låter du den helt enkelt sitta kvar i cirka 3 minuter innan du sköljer med vatten.

Den rengör ansiktet på båda sätten, men masken gör helt enkelt en djuprengöring och tillför välbehövlig fukt och näring. Hela ansiktet blir också rent och fräscht och du har inga smuts- eller sminkrester kvar i sikte.

Dessutom tycker många användare att deras porer reduceras och att den är mild och snäll mot huden. Den är utformad för alla hudtyper, men fungerar särskilt bra för er med normal hy.

Trots att det inte är en mask i ordets rätta bemärkelse rekommenderar vi ändå alla att prova denna, då vi tycker att det är toppen att man får en rengöring och mask i ett - plus att det går så himla snabbt när man ska använda den som mask.

Den är även testad av dermatologer och ögonläkare, vilket är bra för er med känslig hud eller ögon. Den kommer i en tub på flera olika storlekar och alla är väldigt dryga för sitt respektive pris.


Premium: Clinique Moisture Surge Overnight Mask

Även i premiumklassen har vi en superbra mask och denna är helt annorlunda från mellanprisvinnaren då det är en nattmask. Detta kan verkligen rekommenderas om man är i ett stort behov av återfuktning.

Under vintermånaderna kan det vara skönt att använda en djupt återfuktande nattmask, så att huden i ansiktet återhämtas efter den kalla dagen och även är redo för den torra luften under kommande dag.

Den är utformad för att användas som sista steg i din hudvårdsrutin på kvällen och du applicerar alltså ett lager på både ansikte och hals efter att du tvättat bort smink, rengjort ansiktet, och använt ansiktskräm.

När du applicerar ska du som vanligt undvika området runt ögonen och när du vaknar behövs den inte sköljas bort, men en del föredrar ändå att tvätta bort den, och de flesta rengör ändå ansiktet på morgonen iallafall.

Du bestämmer själv om du vill eller behöver använda den varje natt, annars går det lika bra att använda den när du känner att det behövs. Den är även utformad för att passa alla hudtyper.

Den får också ett extra plus för att den inte har en överväldigande doft, som en del nattmasker kan ha, vilket är irriterande när man ska sova. Fördelarna med denna mask är såklart att den återfuktar på djupet och verkar lugnande på huden.

Så denna kan vara bra att prova om du till exempel lider av acne. Den är inte kladdig heller och man behöver inte oroa sig över att få en tjock hinna av den.


Budget: Quick Fix Mega Moisture Gel Mask

Är du på en budget eller kanske vill prova en fuktmask för första gången, men inte vill investera i någon som kostar skjortan har vi hittat ett effektivt alternativ. Det är en gelmask från Quick Fix.

Här hittar vi vår favorit hyaluronsyra som gör underverk för torr hy då den har magiskt återfuktande egenskaper. Även vitamin E och havskollagen finns i listan av ingredienser och dessa bidrar med antioxidanter och gör huden mer elastisk.

Denna mask använder du två gånger i veckan och den är verkligen superenkel att använda och tar inte heller så väldans lång tid. Du applicerar ett jämnt lager på ditt rena ansikte och låter det sitta i 10 minuter.

Skölj sedan av med vatten eller dabba bort masken med en fuktig handduk. Det rekommenderas att man använder den två gånger i veckan, och detta är en sådan mask som man inte borde använda oftare än så.

Detta är ansiktsmasken för dig som har torr hy då den mestadels bidrar med återfuktande egenskaper. Även om du har blandhy kan du använda denna som punktbehandling på de torra områdena.


Special: Peter Thomas Roth Mask-A-Holic

Okej, detta är en specialare som heter duga och är verkligen någonting för dig som vill prova en hel del masker från Peter Thomas Roth, men som kanske inte vill lägga ut tusenlappar på alla olika masker.

Då är detta lilla kit på fem masker perfekt, plus att man får en mask-applikator. Det är även perfekt om du vill ha en del olika masker som behandlar olika problem att variera mellan.

Maskerna som ingår är Cucumber Gel Mask, 24K Gold Mask Pure Luxury Lift & Firm Mask, Blue Marine Algae Mask, Pumpkin Enzyme Mask, och Irish Moor Mud Purifying Black Mask - phew, det är verkligen inte dåligt!

Cucumber Gel Mask är till för att lugna irriterad hud och är jättebra om du har torr hud. Ett litet tips här är att lägga den i kylskåpet tills den är kall om du verkligen behöver en intensiv behandling.

24K Gold Mask innehåller, såklart, 24K guld och verkar effektivt på rynkor och fina linjer. Man får intrycket av en fastare hy, plus att man får ett välbehövligt glow.

Setet innehåller också en gelmask, Blue Marine Algae Mask, som även denna har anti-ageing egenskaper tack vare de återfuktande och närande algerna. Denna motverkar också uttorkning.

Pumpkin Enzyme Mask är en peeling med trippelverkande egenskaper som att jämna ut hudtonen, tar bort döda hudceller, och lämnar huden frisk med en fin lyster.

Sist, men inte minst, har vi den djuprengörande Irish Moor Mud Purifying Black Mask som verkligen drar ut all smuts och orenheter från huden och berikar huden med vitaminer och fukt.

Använd alla maskerna var för sig eller så kan du punktbehandla ansiktet om det behövs. Alla masker, förutom Pumpkin Enzyme Mask, appliceras med ett lagom tjock lager och lämnas på i tio minuter för att sedan sköljas av.

De kan användas 2-3 gånger i veckan eller så ofta du behöver. Cucumber Gel Mask kan också användas som nattmask. Då applicerar du den på ett rengjort ansikte som sista steg i din hudvårdsrutin och låter den verkar över natten.

Med Pumpkin Enzyme Mask masserar du in ett tunt lager med cirkulära rörelser och låt den sedan verka i 3-7 minuter, detta beroende på hur känslig din hud är. Se sedan till att allting sköljs bort. Denna kan du använda 1-2 gånger i veckan.

Detta är verkligen ett superbra kit som du måste prova om du vill prova flera av PTR masker. Varje burk innehåller 50 ml, så allt som allt får du 250 ml ansiktsmask. Detta till ett pris på ungefär 900 kronor, vilket ungefär är detsamma som för en mask, men här kan du prova flera!

Våra utmanare

Filorga Meso Mask Anti-Wrinkle Lightening Mask

Detta är fuktmasken för dig som har kommit upp lite i åldern och vill ha någonting som reducerar ålderstecken som fina linjer och trötthet. Den fungerar även bra om du har torr hy eller irriterad hy.

Denna applicerar man ett tjockt lager av och låter verka i 15-30 minuter och tar bort med en fuktig bomullspad. Huden har då fått näring, återfuktning, och ett skinande lyster. Den är dock inte speciellt billig.


Decléor Hydra Floral Ultra-Moisturising & Plumping Expert Mask

Här hörrni har vi verkligen en fuktmask som heter duga! Den återfuktar verkligen på djupet samtidigt som den ger huden en plumpande effekt och reducerar fina linjer. Den bästa egenskapen är att den motverkar fuktighetsförlust.

När du applicerar den ska du masserar in ett tunt lager jämnt över ansiktet tills den krämiga konsistensen förvandlas till en olja som lätt arbetas in i och absorberas av huden. När detta är gjort låter du det verka i cirka 10 minuter.

Du kan använda en fuktig bomullspad eller handduk för att torka bort masken. Denna mask fungerar för alla hudtyper, men framförallt för torr hy.


Dermalogica MultiVitamin Power Recovery Masque

Här har vi ännu en mask som är till för mogen hy, och speciellt hud som har åldrats i förtid. Som namnet förmedlar är den rik på vitaminer och dessa är A, C, E, och provitamin B5. Dessa skyddar och reparerar huden.

Sedan hittar vi lakritsrot som lugnar och havreextrakt som gör huden mindre känslig och mer elastisk. Vi, och många andra användare, tycker att den fungerar jättebra.

Det enda minus är att den luktar väldigt starkt, och då menar vi inte gott heller. Dessutom är den inte den billigaste krämen på marknaden.


Starskin The Gold Mask VIP Coconut Bio Cellulose Second Skin Face Mask

OMG, vilken mask! Har du supertorr hy eller är i stort behov av en fuktboost ska du verkligen prova denna. Den innehåller naturligt fermenterat kokosvatten, nattljusextrakt, och kolloidalt guld.

De har kommit samman och bildat detta serum som sheet-masken är dränkt i och gör under för din torra hy, men även om du har rynkor och fina linjer eller behöver lite näring och kärlek.

Ansiktet ska vara rengjort och torrt innan applicering. Se till att masken sitter på ordentligt utan några veck. Låt verka i 15-20 minuter och släng sedan masken. Serumet som är kvar kan du dabba in i ansiktet och även på resten av kroppen.

Här behöver man inte skölja av ansiktet, utan låt serumet verkligen absorberas och känn hur återfuktad och len huden blir. Detta är dock inte heller den billigaste masken.


Lancome Hydra Zen Jelly Facial Mask

Även denna mask rengör och återfuktar på djupet och detta är tack vare rosvatten och akaciahonung. Det är en nattmask som du applicerar på efter din vanliga rutin på kvällen och låter verka över natten.

På morgonen sköljer du inte av den, utan kör din vanliga hudvårdsrutin. Den passar speciellt bra för känslig och torr hud och är dermatologiskt testad.

Frågor och svar

Varför ska man använda en fuktmask?

Det är såklart inget måste och känner du att din hy är i balans och inte särskilt torr eller irriterad behöver du heller inte använda en. Men för de flesta av oss blir huden i ansiktet väldigt stram och torr, speciellt under vintern, och då är en fuktmask räddningen.

En fuktmask skiljer sig från andra ansiktsmasker iochmed att de innehåller ingredienser som ger näring och fukt. Även hur man använder masken kan spela roll, som till exempel att den ska verka över natten.

Det kan dock vara svårt att skilja på olika masker och en del kanske inte ens marknadsförs som en fuktmask, men innehåller ingredienser som är perfekta för din torra hy. Det är helt enkelt bara att kolla på innehållsförteckningen.

Som sagt ska du använda en fuktmask om du har torr eller stram hy och även om du har mogen hy. En känslig hy kan också må bra av en fuktmask, men se verkligen till att den innehåller ingredienser din hy klarar av.

Hur ofta ska man använda en fuktmask?

Detta beror på vilken mask du köper, men är det en vanlig mask i tub eller burk burkar det rekommenderas att den används 1-3 gånger i veckan. En del masker kan vara lite mildare och då kan man använda dem dagligen.

En del masker ska även verka över natten, och trots att en del kan användas varje natt, brukar även de rekommenderas att man använder dem ungefär 2 gånger i veckan. Om du sedan har väldigt mycket problem med din hy kan man använda den vid behov.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals