Bästa handkrämen 2024 – Så blir du av med torra händer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Eftersom händerna blottas så pass mycket och utsätts för så varierande klimat är det väldigt vanligt att man drabbas av torr hud. Inte minst på vintern då luften är torr och kall.

Torra händer kan lätt bli ett problem då det ofta svider och kliar, och huden kan till och med spricka. Även naglarna drabbas, de blir sköra och kan lätt gå av.

För att skydda händer, och naglar, från slitaget de bestrider varje dag är det viktigt att man vårdar dem och ger lite extra kärlek. För att ni ska kunna hitta den perfekta handkrämen har vi gjort ett test där vi utser de bästa handkrämerna som rangordnas i tre klasser.

Vår vinnare i premiumklassen blev Clarins Hand & Nail Treatment Cream, medan L’Occitane Shea Butter Hand Cream tog hem vinsten i mellanklassen.

Vår budgetfavorit blev Neutrogena Norwegian Formula Hand Cream som också den är en riktigt värdig vinnare.

Premium: Clarins Hand & Nail Treatment Cream

Här snackar vi bra grejer! Otroligt fuktgivande med ingredienser som sheasmör och sesamfröolja. Denna handkräm skyddar händerna och motverkar narighet utan att lägga sig som en kladdig hinna. Den torkar snabbt och ger en mjuk känsla.

Inte nog med att den vårdar händerna, den är även stärkande och skyddande för naglarna. Trots att den är så vårdande är konsistensen skönt krämig, vilket gör den lätt att jobba med.

Med den smidiga förpackningen får man ut lagom mycket produkt åt gången. Denna handkräm passar in i vilket badrumsskåp som helst, och den stilrena designen tackar vi inte nej till!

Doften kan vara lite svår att avgöra, så det kan vara bra att lukta på den innan man köper den för att veta om man gillar den eller inte.


Mellan: L’Occitane Shea Butter Hand Cream

Detta är en riktigt värdig vinnare i vår mellanklass, och en riktigt bra vän i vinterkylan! Den vårdar på djupet och ger en komplett återfuktning.

Med sin koncentrerade formula behöver man endast lite produkt för att kunna smörja hela händerna. Trots att den kan kännas lite fet i början sjunker den till slut in och lämnar händerna perfekt mjuka.

Den passar riktigt bra för dig med väldigt torra händer, men det krävs att man är ordentligt torr för att den ska sjunka in och inte upplevas kladdig. Förpackningen kommer i två storlekar så att man kan anpassa den efter användning.

Ett stort plus för den lyxiga designen, den är nästan så fin att man kan ha den som prydnad på soffbordet. Doften är mild och anpassad för att både känsliga och icke-känsliga ska gilla den, samt både kvinnor och män.


Budget: Neutrogena Norwegian Formula Hand Cream

Bra handkrämer behöver inte kosta skjortan, och här har vi ett perfekt exempel! Neutrogena Norwegian Formula Hand Cream är gjord för att skydda händerna och hålla de återfuktade oavsett vad. Och faktisk så tycker vi att den nästan är så bra!

Med andra ord är det en räddare för torra händer, som återfuktar långt ner i huden och lugnar irritationer. Krämen kan kännas seg och kladdig för att den är så tjock, så man får vänta en liten stund tills den sjunker in ordentligt.

Men tro oss när vi säger att det är värt väntan! Trots en liten och kompakt förpackning är den väldigt dryg och om man gör det på rätt sätt räcker den upp till 200 appliceringar.

Eftersom produkten är parfymfri (finns även parfymerad) kan den användas på eksem och av känsliga användare. Designen kanske inte lockar till sig ögat, men detta är en gömd skatt för händer i behov av hjälp.


Köpguide

Vad är de vanligaste symptomen för torra händer?

Att få torra händer är väldigt vanligt och det är troligtvis något som alla upplever någon gång i livet. Vår hud på händerna får inte lika mycket fukt och fett som resterande kroppsdelar, så därför blir de lätt torra.

Symptomen på torra händer kan variera från person till person, men vanligast är att:

 • huden kliar och man kan få irriterande utslag.
 • huden känns ömtålig och är extra känslig för beröring.
 • huden blir rödflammig.
 • man får sprickor och sår.
 • man fjällar.
 • huden på händerna stramar eller känns spänd.
 • huden upplevs slapp och utan elasticitet.

Varför blir händerna så torra?

Det finns en mängd olika orsaker till att våra händer blir så torra och dessa är både externa och interna. Händerna är naturligt känsliga och tål inte särskilt mycket slit utan att bli torra, så det är väl typiskt då att det är just händerna som är mest utsatta av alla våra kroppsdelar.

Den grundläggande anledningen till att våra händer lätt blir torra är som sagt för att de är väldigt känsliga. De har nämligen en annan hudstruktur än kroppens andra delar, vilket gör att de inte är lika tåliga mot olika typer av påfrestningar.

Man kan säga att huden på händerna är uppdelade i två lag; handflatorna tillsammans med fingertopparna, och sen handryggen för sig.

Huden i handflatorna och på fingertopparna har inte samma känsliga struktur; de har en rik fettvävnad och många svettkörtlar, men bara några talgkörtlar.

Huden på handryggen är däremot riktigt tunn och känslig; den har knappt någon fettvävnad alls och väldigt få talgkörtlar.

I och med att huden runt hela handen har få talgkörtlar produceras där nästan ingen talg, vilket är det som förser huden med fett och fukt. Med en svag produktion av talg får händerna det svårt att binda fukt och därför blir de lätt torra.

Vanliga orsaker som gör händerna torra

Eftersom händerna lätt blir torra så borde man ju vara försiktig med vad man utsätter de för. Tyvärr är händerna en så betydande del i våra kroppsliga funktioner och arbeten att vi sällan tänker på vad de faktiskt måste utstå.

Det finns många saker som vi gör varje dag som orsakar stort slitage på händerna. Några av dessa är:

Vatten

Att tvätta händerna är något vi gör flera gånger per dag, många gånger utan att tänka på det då det ingår i våra rutiner. Och självklart ska man tvätta händerna. Men sen utsätts händerna för vatten flera andra gånger också, till exempel när man diskar.

När man tvättar händerna så känns de fräscha och rena, men det som egentligen händer är att våra naturliga fetter och fuktighetsbevarande ämnen sköljs bort och huden torkar ut snabbare.

Det man kan göra är att tänka på hur man tvättar händerna och med det menar vi att man ska tänka på vattnets temperatur. Försök undvik att tvätta händerna i varmt vatten, då det gör att händerna påfrestas ännu mer.

Ljummet vatten är mer skonsamt. Ett annat tips är att sätta på sig gummihandskar när man ska diska för att reducera kontakten med vatten.

Tvål

I samband med att man tvättar händerna i vatten brukar man i många fall också använda tvål. Tvål är oftast inte särskilt snällt mot huden, då det innehåller rätt påträngande ämnen som faktiskt kan skada händerna.

Tvålen kan till och med lösa upp hudens naturliga skyddsbarriär, vilket gör händerna ännu känsligare än vad de redan är.

Vanligt är att man överdoserar och använder alldeles för mycket tvål, men för att händerna ska bli rena behövs bara en liten droppe. För att undvika att torka ut händerna onödigt mycket kan man försöka minska på tvålmängden.

Det är även bra att använda en tvål som bevarar hudens naturliga pH-balans. Vill man vara ännu säkrare på att inte torka ut händerna är ett alternativ att byta ut tvålen mot en mildare olja, då det både rengör och återfuktar.

Torr luft

Under vinterhalvåret är luften både kall och torr, vilket gör att huden blir extra narig. Den torra luften liksom suger ut all fukt ur våra händer, och lämnar de torrare än någonsin. Även luften inomhus är torr, så även där blir de uttorkade.

Och inte nog med det, temperaturskillnaderna mellan den varma och torra luften inomhus mot den kalla och torra luften utomhus gör också att händerna blir torra.

Temperaturskillnader överlag ger en uttorkande effekt, men under de kalla månaderna blir kontrasterna väldigt påtagliga.

Slarvig behandling

Många som har torra händer smörjer in händerna med en handkräm och tror att det alltid kommer göra jobbet. Tyvärr är det inte alltid så lätt!

För det första ska man använda en handkräm som är anpassad efter händernas behov och som inte skadar huden med aggressiva ingredienser.

Det kan också vara bra att skrubba händerna då och då eftersom det gör att handkrämen lättare kan sjunka in på djupet. Att skrubba 1-3 gånger i veckan är lagom och kommer göra skillnad.

Men glöm inte att det då är extra viktigt att smörja in händerna med en fet kräm efteråt, för att inte torka ut de ytterligare.

Tänk också på att inte smörja in händerna för sällan under dagen. Använd istället små mängder, men oftare, istället för en stor klick en gång om dagen. Regelbunden återfuktning är viktigt om händerna ska kunna läka.

Sol

Inte nog med att UV-ljuset från solen gör att man får fler rynkor och att händerna åldras i förtid. När man solar så avdunstas även vatten från huden, vilket gör att huden får ett ännu större behov av fukt.

Det resulterar i att huden blir ännu torrare och kan kännas fnasig. Sen är det faktiskt så att kvinnor lider större risk att få torra händer än män, då kvinnors hud är mycket tunnare och känsligare mot slitage.

Även äldre personer har lätt att få torra händer. Ju äldre vi blir desto mer minskar talgproduktion och det blir allt svårare för huden att bevara fukt.

Hur kan man motverka torra händer?

Att händerna lätt blir torra har vi konstaterat för länge sen. Men vad kan man då göra för att motverka det? Som tur är finns det faktiskt en hel del saker man kan göra för att både motverka, men också förebygga torra händer.

Nedan kommer vi lista ett gäng bra tips på vad du kan göra, så fortsätt läsa om du vill veta vad:

 • Använda handkräm regelbundet; mindre mängd men flera gånger om dagen. Under nästa rubrik tipsar vi om hur man använder handkräm på bästa sätt!
 • Undvik att tvätta händerna för ofta, alltså inte mer än nödvändigt.
 • Tvätta händerna i ljummet vatten istället för varmt, drastiska temperaturskillnader är extra påfrestande.
 • Klappa huden torr istället för att gnugga med handduken.
 • Smörj in händerna efter att de varit i kontakt med vatten. Tips är att ha en handkräm på handfatet för att bli påmind om att göra det, och en i handväskan för snabb åtkomst.
 • Anpassa hudvården efter de olika årstiderna – till exempel på vintern kan det vara bra att investera i en bra handkräm och en näringsrik olja.
 • Ha vantar på dig om det är kallt ute, det skyddar händerna från den torra och kyliga luften.
 • Använd gummihandskar när du ska diska eller städa, eller vid andra tillfällen där händerna är mycket i vatten eller när du håller på med rengöringsmedel.
 • Skrubba händerna ca 1-3 gånger i veckan. En riktigt bra hemmagjord skrubb är olivolja och socker. Kom ihåg att smörja in dem efteråt!
 • Gör en mask för händerna (vi tipsar om detta under rubriken ”mina händer är fortfarande torra!?”).
 • Använd en återfuktande handsprit om det tillhör den dagliga rengöringsrutinen.

Vad ska man tänka på när man applicerar handkräm?

Det kanske låter överdrivet att vi ägnar en hel rubrik åt ”hur man applicerar handkräm”, för så svårt kan det väl inte vara?!

Men faktiskt så är det så att många gör ”fel”, vilket också gör att handkrämen kan upplevas på ett annat sätt än vad den hade gjort om appliceringen skedde på rätt sätt.

Hur vet man då vad som är rätt och fel när det kommer till att applicera handkräm? Jo, till att börja med så är det vanligt att man trycker ut en stor klick mitt i handflatan.

Detta gör inte bara att man använder onödigt mycket kräm, utan också att krämen känns mycket kladdigare än vad den egentligen är.

Som vi pratat om tidigare så har handflatan en rik fettvävnad och en hel del svettkörtlar, vilket gör att den delen av handen ofta kan kännas kladdig eller svettig naturligt.

Därför behöver man ofta inte smörja in huden just där, utan man bör istället fokusera på handryggen som har extra svårt att binda fukt.

För att applicera handkrämen på bästa sätt kan man då istället sätta klicken på handryggen, och sen gnida ovansidorna mot varandra för att fördela krämen jämnt och påbörja insmörjningen.

När det mesta av krämen lagt sig kan man massera in resterande produkt på fingrar, naglar, och handflator. Applicera hellre lite åt gången och fyll på, än att ta för mycket.

Det finns en gräns för hur mycket fukt huden kan suga åt sig på en gång, så ett överflöd av handkräm kommer bara göra händerna kladdiga och slösa på produkten. Har man några extra torra partier kan man ta på mer kräm just där i efterhand.

Hur vet man vilken handkräm man ska köpa?

Med det stora utbudet av handkrämer som finns idag kan det vara svårt att veta vilka som är bra, vilka som gör vad, och vilka som passar efter just sina egna händers behov.

Det första man ska utgå ifrån när man köper handkräm är det sistnämnda eftersom handkrämen ska jobba mot dina behov och möjliga problem.

Det finns handkrämer för nästan alla olika behov, det finns till exempel solkräm som innehåller solskyddsfaktor för att skydda mot solen, som innehåller vårdande ämnen för extra fukt, och som har en viss doft eller är doftfri.

När man har kommit fram till vilket ändamål handkrämen ska vara anpassad efter finns det andra generella saker man kan tänka på.

En sak är att det kan vara bra att undvika starkt parfymerade handkrämer, då de ofta innehåller ämnen som kan irritera händerna.

Även innehållet av vatten och alkohol bör man tänka över, då mycket av dessa ingredienser verkar uttorkade och handkrämen ger då motsatt effekt. Silikoner bör man också undvika.

Om du har svårt att välja och inte riktigt vet vad du vill ha kan du alltid rådfråga personalen på ett apotek, de vet vad som finns och vilka som gör vad. Då kan du också känna på konsistensen, om den upplevs kladdig, och hur du tycker om doften.

Mina händer är fortfarande torra?!

Som vi tidigare nämnt så kan slarvig behandling av händerna leda till ännu torrare händer. Till slut kan händerna bli så uttorkade och skadade att handkrämen inte räcker, och hur mycket man än smörjer in sig så blir det inte bättre.

Vanligt är då att man får sprickor eller sår, vilket man kan behöva söka vård för att få ordning på. För att händernas torka inte ska gå så långt är det viktigt att man regelbundet återfuktar och vårdar händerna, precis som man ska göra med vilken annan kroppsdel som helst.

Om du upplever att handkrämen inte hjälper kan du behöva ta i lite mer för att torrheten ska motverkas på djupet. Testa att använda en handmask eller massera händerna med en närande olja.

Handmask

Handmasker finns att köpa som färdiga produkter, men man kan också göra sin egen med saker man ofta har hemma. Två riktigt bra alternativ är fet kräm och olivolja.

Innan du går och lägger dig kan du smörja in händerna i antingen en riktigt fet kräm eller olivolja och sen klä på händerna med bomullshandskar.

Då hinner all kräm sjunka in under natten utan att kletas ut eller torkas bort och på morgonen är hunden ordentligt återfuktad.

Känns det som att det fortfarande finns överbliven produkt kvar så kan du bara torka av det. Om du inte har några bomullshandskar går det lika bra att använda plasthandskar, men se till att de sitter på hela natten.

Närande olja

Här kan du också välja att köpa en redan färdig produkt, eller använda dig av till exempel olivolja som du har hemma. Massera in oljan ordentligt på både händer och naglar och låt det verka antingen över natten eller som en inpackning på 15 minuter.

Passa på att skämma bort dina händer med en extra skön massage för att sätta igång blodcirkulationen och för att arbeta in oljan överallt. När ”behandlingen” är klar kan du bara massera in det överflödiga och torka bort lite om det känns för mycket.

Avslutande ord

Kom nu ihåg att ta hand om era händer innan det är för sent, för trots att det ibland kan kännas kört så finns det produkter som verkligen gör underverk!

Om inte handkrämen gör jobbet så finns det andra sätt att få bort narigheten och irritationerna, som med en handmask.

Alla händer är unika och bör tas om hand utefter det. Det som funkar på ett par händer kanske inte alls känns bra på ett annat par, och så är det.

Men ge inte upp, och visa dem lite kärlek när de behöver det som mest. Händerna är trots allt vårt bästa verktyg, så det kan vara värt att lägga lite extra tid på att vårda dem ordentligt!


Våra favoriter

Premium: Clarins Hand & Nail Treatment Cream

Här snackar vi bra grejer! Clarins Hand & Nail Treatment är otroligt fuktgivande och innehåller ingredienser som sheasmör och sesamfröolja.

Med denna kommer även händerna som skriker om fukt få begären tillfredsställda! Den skyddar händerna på djupet och motverkar irritationer och sprickor.

Trots det behöver du inte oroa dig för att få känslan av att en snigel lämnat en klibbig hinna över dina händer; handkrämen torkar snabbt in i huden och ger en naturligt len känsla. Den får även händerna att se yngre ut tack vare de vårdande egenskaperna.

Ett stort plus är att den även behandlar naglarna! Tack vare myrraoljan agerar den skyddande och stärkande för att motverka att de går sönder och flagar sig.

Att också naglarna kommer i fokus är riktigt välgjort då naglarna ofta glöms bort i det hela, trots att de behöver minst lika mycket omvårdnad som händerna.

Krämen har en smidig konsistens som är enkel att smörja in, utan att den varken rinner eller sätter sig som en klump. Förpackningen är bra komponerad så att lagom mycket produkt kommer ut åt gången, något som också medför att den räcker länge.

Designen är stilren och klassisk och skulle passa in i vilket badrumsskåp som helst! Dessvärre kan den upplevas som lite klumpig, så att ha den i handväskan är kanske inte helt optimalt (såvida inte handväskan är stor!).

Något vi upplevde som lite oklart är doften; i vissa lägen känns den fräsch med en lagom stark framtoning, medan den i andra stunder känns lite gammeldags och unken. Där är det helt enkelt upp till var och en att avgöra vad man tycker.

Priset kan upplevas som lite pricey först, men vi tycker verkligen att detta är en riktigt härlig handkräm som gör jobbet.


Mellan: L’Occitane Shea Butter Hand Cream

Denna handkräm är en bästa vän för vintertorra händer! Berikad med sheasmör är den riktigt återfuktande och sjunker in på djupet, samtidigt som man endast behöver en liten, liten klick för att det ska räcka till hela händerna.

Man behöver alltså inte oroa sig för att den tar slut fort. Krämen är väldigt tjock i konsistensen, så den kan upplevas fet till en början och det kan ta en liten stund innan all kräm sjunker in helt i huden.

Därför är den super för dig med riktigt torra händer och perfekt att använda innan man går och lägger sig för att låta den verka på djupet under natten.

Samtidigt är konsistensen krämig så det är inte svårt att applicera den och när den väl sjunkit in lämnar den händerna smidiga med en känsla av komplett återfuktning som håller länge.

Eftersom denna produkt är så återfuktande krävs det att händerna kan suga åt sig mycket fukt för att den inte ska kännas kladdig, så därför kan den upplevas som lite för mycket för dig som inte har jättetorra händer.

Den kommer både i en smidig reseförpackning (30 ml) och en större version (150ml) för att man ska kunna anpassa storlek efter behov. Förpackningen är mjuk och formbar och får lätt plats i väskan.

Designen är väldigt stilig och ser lyxig ut, så det går ingen skam om man råkar ha denna framme i badrummet när gästerna kommer. Doften är mild och relativt svag, så den kan även användas av de som är känsliga.

Dessutom passar den både kvinnor och män, och efter man använt Shea Butter Hand Cream känns händerna fräscha och fantastiskt mjuka. En riktigt klassiker som kan komma till användning för alla!


Budget: Neutrogena Norwegian Formula Hand Cream

Norrmännen är ju nästan kända för sitt hårda slit ute på sjön med konstant kyla och kraftiga vindar. Denna Norwegian Formula Hand Cream är alltså utformad för att kunna stå emot det hårda klimatet och fortfarande hålla händerna återfuktade.

Och det tycker vi verkligen att den gör! Inte för att just vi har testat denna ute på sjön i Norges stormar, men ni kan förstå principen. Detta är helt enkelt en räddare för torra händer.

Den återfuktar på djupet och lugnar ner hudens irritationer. Den är optimal att använda på vinterhalvåret när man behöver den där extra räddningen mot kylan och den torra luften.

Vid applicering känns den först lite kladdig och seg på grund av dess tjocka konsistens och överdoserar man kan det vara svårt att få in all kräm helt och hållet. Men bara efter en liten stund sjunker den in och ger resultat snabbt!

Tack vare att krämen är så tjock behövs det bara en liten mängd vid applicering och använder man den på rätt sätt kan den räcka i upp till 200 appliceringar.

Ett plus är att handkrämen är oparfymerad, så den kan användas på alla hudtyper och även om man är känslig. Den finns dock som parfymerad, och även i andra utföranden, för den som föredrar det.

Förpackningen är liten och kompakt, så den får lätt plats i väskan för att kunna användas vid behov. Designen är väl kanske inte den roligaste, men det tycker vi är ett minimalt bekymmer.

Det som är negativt med förpackningen är att den har ett lock som man måste skruva av och på. Detta kan komplicera processen av att använda denna, då det kan vara svårt att få grepp om man till exempel precis har smörjt in sig eller om man är blöt.

Vi kan nästan inte förstå hur denna kräm kan vara så billig med tanke på hur mycket gott den gör! Men billig är den.


Våra utmanare

Davines OI Hand Balm

Davines är du kanske bekant med sedan tidigare? Har du använt dig av deras produkter är det troligtvis deras hårvård du har testat, men de har även lite annat att bjuda på. Detta handbalm är en av de sakerna. 

Med den vanliga OI-doften som vi är vana vid från deras OI-produkter inom hårvård är detta en härlig kräm att använda. Doften sprider sig snabbt så du får det som en extra fördel utöver det faktum att händerna blir lena och mjuka. 

Handkrämen innehåller bland annat olivolja och glycerin, vilka båda har naturligt ursprung. Ingredienserna samarbetar för att vara extremt fuktgivande, mjukgörande och näringsgivande. 

Dessutom är detta en handkräm som skyddar mot åldrande + ger elasticitet till huden. Den skyddar huden från sol, vind och kyla, så den tar hand om allting en bra handkräm ska. Tummen upp!

Fördelar

 • Rik konsistens
 • Absorberas snabbt

Nackdelar

 • Dyr

Maria Åkerberg Hand Cream

Att Maria Åkerberg har bra produkter behöver vi knappast diskutera, utan det vanliga är att alla hudvårdsintresserade i Sverige åtminstone har en favorit från detta märke. 

Denna handkräm är säkert en stor favorit för många då den är väldigt bra på att fixa torra händer. Calendula, eller ringblomma på svenska, är en växt som under alla tider använts mot ömtålig hud och den funkar tveklöst lika bra idag som förr. 

Maria Åkerberg Hand Cream finns i tre olika storlekar så du kan välja antingen 100 ml, 250 ml, eller 30 ml. Om du vill kan du använda denna kräm även på andra områden på huden som är lite extra torr. 

Fördelar

 • Återställer kroppens naturliga fettbarriärer
 • Perfekt att ha på under natten 

Nackdelar

 • Går inte in jättesnabbt i huden
 •  Kan upplevas som för ”rik” i sin konsistens

Sensai Cellular Performance Intensive Hand Treatment

Vill du ha silkeslena händer? Då ska du satsa på den här underbara handkrämen från Sensai – trots priset kommer du inte att bli det minsta besviken på resultatet. Den verkar anti-aging samtidigt som den hjälper torra händer. 

Har du extremt torra händer kanske inte detta är lösningen, dock. Den här är mer för er som vill ha en kräm som gör att händerna blir fastare och skyddar mot UV-strålar. Den hjälper mot rynkor, matthet och pigmentering. 

Konsistensen är både lätt och krämig så den är väldigt behaglig på huden utan att kännas kladdig. 

Om du vill ha en extra intensiv behandling kan du använda dig av Sensai Cellular Performance Treatment Gloves

Fördelar

 • Anti-aging
 • Skyddar mot UV-strålar

Nackdelar

 • Priset
 •  Inte det bästa valet för torrisar

Biotherm Biomains Age Delaying Hand & Nail Treatment

Biotherm gör det om och om igen – skapar kroppsvårdande produkter som är kanonbra, alltså. Denna handkräm är inget undantag, utan den är alldeles underbar.

Den vårdar torra händer och är vattenresistent. Hudens naturliga försvar blir stärkt vid användning som gör att huden klarar av att stå emot yttre påfrestningar bättre.

Doften är ganska typisk för Biotherm så gillar du deras kroppsvård sedan tidigare så kommer denna handkräm att bli ett härligt tillskott på badrumshyllan. 

Fördelar

 • Känns inte fet och/eller kladdig
 • Doftar milt

Nackdelar

 • Kräver fler appliceringar om händerna är väldigt torra

Urtekram Hand Cream Coconut

Detta är en riktigt bra budgetvariant om du vill ha lite doft. Vår vinnare i budgetklassen Neutrogena Norwegian Formula Hand Cream är ju parfymfri, så denna är kul som alternativ.

Med denna kräm får du en fantastiskt bra produkt då den är ekologisk, vegansk, fri från syntetiska doftämnen och färgämnen, silikonfri, parabenfri och fri från mineralolja. Det blir knappast en renare produkt än så!

Bland ingredienserna hitta vi bland annat jungfrukokosolja, mandelolja och apelsinolja.

Om du vill ha fler produkter från Urtekram med kokosdoft kan du spana in lite av varje här. Det finns bland annat hudlotion, kokosolja med mera. 

Fördelar

 • Bra pris
 • Behaglig formula 

Nackdelar

 • Tar lite tid att absorberas

The Body Shop Hemp Hand Cream

Med The Body Shops Hemp Hand Cream får händerna lite extra omsorg. Konsistensen är tät och fet, vilket gör att de blir ordentligt återfuktade.

Samtidigt lugnar den irritationer och skyddar huden mot slitage utifrån. Trots det absorberas den på några få minuter och lämnar huden mjuk och fyllig.

Med dess innehåll av hampfröolja är det inget tvivel om att självsprickor och skrovliga knogar förebyggs genom kontinuerlig användning av denna. Den är även dermatologiskt testad för att verka på torr hud.

Vi tycker att ett extra stort plus är att de har gjort en ”limited edition”-version av denna handkräm som heter ”Hemp Hand Protector”.

Vid köp av en sån skänker The Body Shop 10 kr till World Bio-Bridges Mission som arbetar för att återskapa livsmiljöer i naturen och bevara regnskogens ekosystem.

Produkten finns i både en mindre variant och en större för att man ska ha möjlighet att kunna ta med den vart man än går. Såklart kommer den i massvis av olika dofter också.

Förpackningen är bra gjord och är formbar, så att den inte ligger och tar plats trots att produkten börjar ta slut. Detta är en riktigt bra produkt, och prisvärd dessutom! 


Elizabeth Arden Eight Hour Cream Intensive Moisturizing Hand Treatment

Som namnet lyder; denna handkräm är intensivt återfuktande och ger huden skydd i upp till åtta timmar. Med lindrande ingredienser verkar den skonsamt mot händerna och lämnar huden mjuk med en känsla av extra spänst.

Det är inte en slump att många säger att de inte klarar sig utan denna på vintern! Konsistensen är som en kombination av en gel och en kräm.

Den sjunker in lika snabbt som en gel och blir kladdfri efter applikation, men den känns lika rik och krämig som en kräm. I kontakt med vatten kan händerna kännas lite oljiga, vilket kan vara en nackdel som kan störa.

Doften är rätt så distinkt och doftar väldigt örtigt, vilket somliga upplever är lite för kraftigt. Å andra sidan är den ändå relativt neutral och drar varken åt det söta eller ofräscha hållet, så den kan användas av både män och kvinnor.

Doften upplevs som starkast i början för att sen lägga sig efter ett tag, men är man känslig så är det tyvärr inte den optimala handkrämen då doften är väldigt påtaglig.

Förpackningen är smart komprimerad med en lång och smal form och har den klassiska Elizabeth Arden-designen.

Priset kan kännas lite dyrt, men med dess fantastiska egenskaper tycker vi att varenda liten droppe är värd kronorna man får betala.


ACO Hand Cream Rich

Här har vi ännu ett bevis på att riktigt bra handkrämer inte behöver kosta så mycket. Denna handkräm från ACO är rikligt återfuktande och vårdande för att motverka torra och fnasiga händer.

Rik på fuktgivande ämnen och med ingredienser som naturlig rapsolja, Vitamin E, och Q10 känns händerna like mjuka som en barnrumpa och den känslan är långvarig.

Krämen sjunker snabbt in och lämnar ingen kladdig hinna, men även här räcker det med en liten mängd. Med kontinuerlig användning av ACO’s Hand Cream Rich både förebygger man och motverkar torra händer, även på vintern!

Den milda och neutrala doften ger en uppfriskande känsla och ett fräscht intryck, utan att vara för svag. Förpackningen är gulligt rosa och den passar lika bra i väskan såväl som i badrumsskåpet.

Den praktiska öppningen med ett knäpplock gör det lätt att använda produkten oavsett var man befinner sig och vad man gör. Här snackar vi verkligen värde för pengarna, och då är också mängden produkt generös.


Produkter som utgått

Filorga Hand Absolute

Är du på jakt efter en produkt som tar med dina händer på en föryngrande resa bakåt i tiden? Då ska du kolla hit! Filorga Hand Absolute är en handkräm som ger välvalda anti-aging effekter; den jämnar ut och ger lyster till huden samtidigt som den ger ett fastare intryck.

Havsliljeextraktet i produkten angriper pigmentfläckar för att bekämpa ytterligare ålderstecken. Med andra ord kan man tydligt se åldersskillnad på händerna efter användning (om man nu kan kalla det för åldersskillnad..?).

Krämen återfuktar bra, men känns ganska lätt, så för er med extremt torr hud kommer denna inte räcka till för att göra jobbet. Vi säger inte att den inte ger fukt åt händerna, för det gör den!

Trots sin lätta konsistens kan den upplevas som fet och lite glansig, men efter ett tag sjunker den in och lämnar ingen kladdig hinna.

Naglarna mår också bra av denna! Efter att vi testat denna kändes naglarna mycket starkare än tidigare, något som beror på keratinet i produkten; det agerar vårdande och gör naglarna mer tåliga.

Gällande förpackningen är den rätt smidig och praktisk att ha med sig, men öppningen kan vara lite krånglig. Om den är prisvärd eller inte beror lite på hur pass mån man är om att få yngre händer.

För trots att den gör en viss skillnad så varar tyvärr inte anti-aging effekterna för evigt och då kan priset kanske kännas lite dyrt.


Rituals The Ritual of Dao Soothing Night Balm

Rituals har många olika sorters dofter på sina produkter och just The Ritual of Dao-serien är en av de mest populära. Det är inte så konstigt då den är fräsch samtidigt som den är lite ”exotisk” utan att bli för söt. 

Du kan även köpa body cream, shower oil och hand wash från samma serie. Det kan vara härligt att ha samma doft så att du inte mixar för mycket då det är ganska stark doft. 

Vill du ha en handkräm som gör jobbet och som känns lite lyxigare med en läcker doft så är detta ett väldigt bra val. Du kommer att gilla den mycket – tänk dock på att detta är en rikare variant som är till för just natten.

Fördelar

 • Perfekt för nattbehandling
 • Dryg 

Nackdelar

 • Gillar du inte doften kommer du inte gilla denna handkräm

Dermalogica AGE Smart Multivitamin Hand and Nail Treatment

Här har vi en handkräm med ett riktigt koncentrerat innehåll, så du får mycket för pengarna. du skämtar inte bort den här handkrämen i första taget. Efter en användning kommer du vara fast! 

Den har en icke-fet formula som gör att den är väldigt skön, och den skyddar väldigt bra om du exempelvis har den över natten. 

Denna handkräm passar för alla hudtyper och hudtillstånd, men den är särskilt bra för torra händer som behöver den där extra omsorgen. Då den både tar hand om torra händer och sköra naglar så får du både hand- och nagelprodukt i ett. 

Krämen har ett koncentrerat innehåll av rena vitaminer. Det är alltså inte bara en dyr prislapp som ligger bakom, utan med denna handkräm visar Dermalogica sig verkligen från sin bästa sida!

Bland huvudingredienserna hittar vi bland annat hyaluronsyra, allantoin, lakritsrot, C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, mandelolja, grapefrukt med mera. Det är med andra ord en hel massa godsaker som bidrar till krämens höga kvalitet. 

Fördelar

 • Synliga resultat
 • Behaglig konsistens

Nackdelar

 • Högt pris

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals