Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Vi lever i ett klimat här i Norden, där både vår hud och vårt hår slits; kyla, blåst, och mössor som stänger in hår och hårbotten och inte låter dem andas.
Det är a och o att ha bra verktyg och produkter för att ta hand om sig på bästa sätt. Och det gäller även såklart hårborsten! För vem vill inte ha ett glansigt, tjockt, och välmående hår?
En bra hårborste reder inte bara ut håret skonsamt, den vårdar även hår och hårbotten. Det är nämligen så att hårborstning ökar blodcirkulationen i hårbotten och frigör även de oljor som vårdar håret.
Vår premiumvinnare i det här testet blev den härliga hårborsten Bruce 38 från Evo. I mellanklassen föll vi för den numera klassiska Tangle Teezer Original.
Budgetvinnaren är vi jättenöjda med! Här har vi hittat en jättebra allroundborste som inte kostar mycket alls. Bravehead Brilliant Line Cushion Boar Hårborste är helt enkelt både suverän och billig.
Så har vi en mycket exklusiv bubblare i det här testet: Mason Pearson Pure Bristle Handy. Den är väldigt spännande på flera sätt. Här har du förnämlig hårvård och borsten är dessutom ett hantverk i sig.
Premium: Evo Brushes Bruce 38 Natural Bristle Radial Brush
Bara att hålla i den här borsten gör en på gott humör. Den sitter otroligt skönt i handen och ger en effektiv borstning tack vare detta. Skaftet är i lent trä som är FSC-certifierat, dvs ett träslag som är framtaget utan att skövla skog.
Hela borsten är dessutom gjort av återvunnet material. En borste du kan ha i många år om du rengör den varsamt; den är av extremt hög kvalitet.
Mellan: Tangle Teezer Original
Japp, vi föll för denna nya klassiker i hårvårds-sammanhang. Tangle Teezer lanserades för några år sedan och finns sedan dess i många märken och utföranden.
Här har vi alltså originalet. Vad som skiljer sig med den här är att den har en ergonomisk form som sitter skönt i handen och den är dessutom utan skaft.
Den masserar hårbotten på ett effektivt sätt och fördelar alltså de nyttigheter som hårbotten har till resten av håret. Den är fenomenal på att reda ut tovor.
Budget: Bravehead Brilliant Line Cushion Boar Hårborste
En budgetborste är svårt att hitta annat än i plast, men här lyckades vi finna en som håller riktigt bra kvalitet. För att du ska kunna ha ha ett stort användningsområde ville vi också att det skulle vara en tunnelborste, så att du kan styla med den vid behov.
Här får du verkligen mycket för pengarna - en jättebra allroundborste som du kan använda till allt. Och till ett mycket fördelaktigt pris!
Special: Mason Pearson Pure Bristle Handy Dark Ruby
En mycket exklusiv borste för den riktiga hårnörden! Den här är superlyxig och det känns verkligen också när man håller den.
Handtaget är tillverkat i cellulosaplast och är handpolerat, precis som originalmodellen är även om den har ett handtag i trä. Den modellen görs fortfarande men är ännu dyrare än denna.
Den här är en klassiker och har tillverkats i många decennier. Den reder ut tovigt hår väldigt lätt och är även jättebra att ha när man jobbar med styling av hår på olika sätt.
Vad är definitionen av en bra hårborste?
Detta är lite svårt att ge ett exakt svar på då olika hårborstar passar olika bra för olika hårtyper. Det kan handla om storlek, material, typ av borststrån, längd på borststrån, design och utformning, där det är kombinationen av dessa som avgör vilken hårtyp den passar.
Eftersom det finns så många olika typer av borstar så finns det väldigt mycket att välja mellan, vilket innebär att du enkelt kan tillgodose hårets kvalité, behov och mående utan att behöva utesluta en viss funktion.
För att hitta den bästa hårborsten får du helt enkelt utgå från de tre faktorerna som vi just listade, och alltså finns det inte en viss hårborste som passar bäst för alla. Alla är vi ju i behov av olika saker, och det samma gäller vårt hår.
Vem behöver en bra hårborste?
Denna fråga är betydligt mycket lättare att svara på än den ovan, och här lyder svaret att alla bör investera i en bra hårborste. Eller kanske inte exakt alla, utan alla som har hår på huvudet.
Det behöver nödvändigtvis inte betyda att du måste ha mycket hår, långt hår eller tjockt hår, utan så länge det finns några hårstrån som behövs redas ut så kan borsten komma till hands.
Att borsta håret är så mycket mer än att bara reda ut håret. När du borstar håret masserar och stimulerar du även hårbotten, vilket i sin tur sätter igång cirkulationen och blodflödet – något som kan leda till en bättre hårkvalitet.
Med en hårborste kan du också borsta bort gamla och döda hudceller, vilket även det bidrar till ett fräschare och mer välmående hår. Sen är det ju även ett ypperligt verktyg att använda vid styling, eller bara för att ge den där sista touchen på frisyren.
Kort och gott kan en hårborste ses som ett massageverktyg för hårbotten, som kan göra stor skillnad för hårets mående både på insidan och utsidan - det stimulerar hårhälsan, helt enkelt!
Vad finns det för olika typer av hårborstar?
Det finns väldigt många olika typer av hårborstar! Något som kan göra valet av borste svårt, men som framförallt gör att det finns något som passar alla. Långt eller kort, tjockt eller tunt, skört eller starkt, lockigt eller platt, slitet eller fräscht – alla behov kan tillgodoses!
Beroende på vad du är i behov av så kan du välja mellan olika kvalitéer, till exempel att hårborsten ska vara skonsam mot håret och att den inte ska slita så mycket, eller att den ska reda ut tovor och knutar mycket effektivt. Har du en torr hårbotten finns det varianter som är extra bra på att stimulera och sätta igång blodcirkulationen.
Sen finns det också varianter som är specifikt anpassade för att användas på löshår, och så finns det sorter som fokuserar lite extra på att massera hårbotten för att göra håret starkare och friskare, bara för att nämna ett exempel.
Varför ska du använda en hårborste anpassad för din egen hårtyp?
Om ni inte redan förstått vikten i att använda en riktigt bra hårborste, som dessutom bör vara anpassad efter ens egen hårtyp så tänkte vi göra det ännu lite tydligare. Precis som att all typ av hudvård och skönhetsrelaterade produkter bör anpassas efter ens egen hudtyp, så bör hårborsten anpassas efter en egen hårtyp – så långt är vi med.
Hårborsten gör grunden
För det första så kan du säga att en hårborste lägger grunden för hårets kvalité. Det vi menar är att du kan använda hur många olika hårprodukter som helst, oljor, serum, specialanpassade schampon och balsam, men utan en bra hårborste kommer effekten inte alls bli lika bra som den faktiskt kan bli.
Såklart har hårprodukterna en viss verkan ändå, men om du vill göra något för att liksom ge håret den där ”pricken över i:et” effekten så är det en hårborste som gäller, det sluter cirkeln och ser till att håret ser vårdat, friskt och fräscht ut.
Olika borstar för olika behov
Sen är det också nödvändigt att köpa rätt typ av borste då olika borstar verkar för olika saker, där vissa passar bättre för somliga hårtyper än andra. För att borsten ska ge det resultat du önskar, och för att den ska få chansen att visa sina bästa sidor bör den vara av ”rätt sort” så att säga.
För att ni ska förstå hur vi menar så kan vi dra ett exempel. Låt säga att en person som har väldigt känsligt, tunt och skört hår använder en hårborste som lätt fastnar i håret, och som sliter och drar mycket när du väl använder den, ja då kan användningen av borsten leda till att håret bryts av och rycks loss från hårbottnen.
Det är ju inte precis det du vill att en hårborste ska göra, eftersom detta försämrar hårets kvalité ytterligare och gör hela borstningen till en mycket smärtsam och obehaglig process. Om du då istället skulle använda en mildare variant, så som en fintandad kam eller en utredningsborste så slipper du smärtan, får ett finare resultat och ett välmående hår.
Alltså kan det göra väldigt stor skillnad i vilken typ av borste du använder, framförallt om du har en hårtyp som lätt tovar sig eller krullar ihop sig, eller om du har ett hår som ofta blir frissigt, elektriskt och allmänt känsligt. Att investera i rätt hårborste kan alltså göra stor skillnad, och det är inte bara bara att köpa vilken borste som helst!
Vilken hårborste passar min hårtyp?
För att vi då inte ska fortsätta göra dessa ”felval” när du köper hårborste, och för att du istället ska börja använda en variant som gör jobbet på rätt sätt kan det vara nödvändigt med lite vägledning.
Vi har därför satt ihop som en liten miniguide i den stora guiden till er, där vi radar upp de olika borsttyperna och vad de är anpassade för. Men som vi nämnt tidigare, en borste behöver inte utesluta en annan, och att ha flera olika varianter kan faktiskt vara riktigt praktiskt.
Här har ni de olika borsttyperna, och vad de faktiskt är tänkta att användas för:
Rundborste
Först ut har vi den klassiska rundborsten, även kallat fönborste. Detta är en variant som du sällan använder som en ”vanlig hårborste”, utan ofta förekommer den i hemmet för att användas i samband med föning av håret.
En rundborste är perfekt att använda för att forma håret, för att få till volym, och för att skapa subtila men sådär härligt fylliga lockar. Med denna kan du få till en sådär härligt glamorös ”blow-out”, alltså en föning som görs på en frisörsalong fast att du då gör det hemma.
Beroende på vilken typ av rundborste du använder, alltså vilken storlek och hur långa borststråna är, så kommer resultatet att variera något – ju större borste desto större och fylligare form, alltså när det gäller just böjningar och/eller vågor.
För längre hår är det oftast lättare att använda sig av en större rundborste, framförallt om du vill ha en lite mindre ”formad” look – mer svall och större vågor. De mindre rundborstarna passar bättre till kortare hårstilar, eller om du som långhårig vill få till lite tydligare böjningar eller lockar.
När ska du använda en rundborste?
När du känner för att skapa en hårstil med mer volym och form, om du bara vill böja till dina toppar för att få lite mer liv i frisyren, eller om du vill få till naturliga lockar och ett fint svall. Finns olika varianter för olika hårlängder. Kan slita och dra i håret.
Svinhårsborste
En svinhårsborste, även kallad svinborste är en variant som ofta används för att ge lite mer glans åt håret, eller för att stimulera hårbotten och sätta igång blodcirkulationen.
Det finns en del olika typer av svinhårsborstar, alltså i form av olika modeller och utformningar. Oavsett vilken variant du väljer så är ofta syftet att du liksom vill väcka lite mer liv i håret, då hårstråna i sig är rätt så kraftiga och kan kännas lite stickiga.
Att använda en sådan borste är faktiskt väldigt skönt om du frågar mig, framförallt om det kliar eller sticker lite i hårbotten – du kan komma åt ordentligt och riktigt känna hur hårbottnen vaknar till, och att använda den som ett massageverktyg där uppe på hjässan.
Däremot är svinhårsborstar inte de bästa varianterna för att reda ut tovor och knutar, så lider du ofta av det kommer ni nog inte bli bästa vänner.
När ska du använda en svinhårsborste?
Svinhårsborstar kan användas på alla olika hårlängder och även på de flesta hårtyper, även om du har tunt och känsligt hår. Har du ofta många tovor eller trassligheter i håret bör du däremot undvika denna.
Är du i behov av att väcka din hårbotten till liv, stimulera och sätta igång blodcirkulation, samtidigt som du gärna ser lite mer glans i håret så är det här rätt borste för dig. Vill du snabba på din hårväxt och förbättra hårets kvalité så kan en masserande svinborste faktiskt hjälpa till.
Paddelborste
Näst på tur är paddelborsten, vilket är en variant som är av den bredare typen. Precis som med både rundborsten och svinhårsborsten så finns det även olika varianter när det kommer till paddelborsten, då i form av olika bredd.
En nyckelregel för att hitta rätt paddelborste för sitt eget hår är att anpassa bredden utefter sin egen längd, där längre hår kräver bredare borste. Detta kanske känns som en oviktig ”regel”, men faktum är den rätta bredden faktiskt kan vara nödvändig för att tovorna och trasslet ska redas ut ordentligt och utan onödigt slitage.
För er med kort hår kanske en paddelborste inte kommer riktigt lika mycket till hands då du sällan upplever samma problem med tovor som med långt hår. Men en paddelborste kan också hjälpa till att stimulera hårbotten tack vare piggarna, så för den sakens skull är den mångsidig.
När ska du använda en paddelborste?
Som sagt så passar en paddelborste väldigt bra för längre hår, speciellt om de är sådär fylliga och tjocka och om du ofta lider av tovor. Annars kan den också användas för att massera hårbottnen och stimulera blodcirkulationen.
Oavsett vilken kvalité och textur ditt hår har så kan paddelborsten användas utan risk för skador, då dess behagliga piggar är mycket skonsamma och bearbetar håret med försiktighet. Om du har riktigt tjockt hår bör du investera i en variant med långa piggar.
Utredningsborste
Denna borsttyp är, precis som namnet lyder, specifikt anpassad för att reda ut håret utan onödigt slitage. Borsten ”Tangle Teezer” som vi har med här i testet är ett ypperligt exempel på en skonsam och behaglig utredningsborste, något som egentligen alla bör ha hemma – oavsett hårtyp!
En utredningsborste är otroligt behaglig att använda på både torrt och vått hår, framförallt om du har ett väldigt tjockt, långt eller lockigt hår. Lider du ofta av tovor, trassel och krångliga knutar så kan denna bli till en bästa vän, något som faktiskt även gäller om du har ett ”normalt” välmående hår.
Utredningsborsten liksom glider genom hårstråna utan att knappt göra något som helst väsen av sig, oavsett om håret är lent eller tovigt i sig själv. Sen är de också väldigt praktiskt designade i smidiga storlekar med ett behagligt grepp.
När ska du använda en utredningsborste?
En utredningsborste visar sina allra bästa sidor om du använder den på blött eller fuktigt hår, då håret är extra känsligt och skört innan de har fått torka ordentligt. Att du då använder en borste som inte fastnar, drar eller sliter är ju optimalt, oavsett hårstil och hårtyp.
Kam
En kam är inte riktigt en hårborste, utan det är liksom mer som ett mindre utredningsverktyg. Många använder kammar för att tupera håret, eller för att reda ut tovor som helt enkelt inte tycks ge sig. Med en kam gör det inte lika ont att borsta håret och få bort tovor, så för hårömma kan de ofta kännas som lite av en räddning.
Kammar är också perfekta att använda om du inte vill borsta ut håret helt och hållet utan hellre bara touchar till det lite, till exempel om du har krulligt hår, eller om du precis lockat håret.
När ska du använda en kam?
En kam kommer till stor användning vid de tillfällen som du bara vill touch till håret lite, om du vill förfina dina lockar, eller om du är håröm. Vid tovor och trassel blir ofta utredningen lite mindre plågsam. Kan användas på alla hårtyper, men framförallt för lockiga eller krulliga sådana.
Mindre hårborstar
Med mindre hårborstar syftar vi liksom inte riktigt på en specifik hårborsttyp, utan här syftar vi på de varianter som faktiskt är av den lite mindre storleken. Det finns både kammar, utredningsborstar och paddelborstar av de mindre storlekarna, eller så ser de bara ut som en helt ”vanlig” hårborste.
När ska du använda en mindre hårborste?
En mindre hårborste är perfekt att använda om du har bråttom eller för dig som är på resande fot. Tack vare dess komprimerade storlek tar den inte upp allt för mycket plats i väskan eller i necessären. Välj variant utefter din hårtyp, sen är du good to go.
Borste utan handtag
Här har vi en hårborste som också kan finnas i flera olika modeller, men där det huvudsakliga syftet ligger i att borsten saknar handtag. Detta kanske inte låter som någon direkt fördel, men faktum är att en borste utan handtag faktiskt är väldigt bra för ditt hår.
Eftersom den saknar handtag innebär det att du måste greppa tag om den med handen, och sen styra borstningen med hjälp av sin egen styrka och handens tryck. Har du en borste med handtag är det lätt hänt att du sliter och drar i borsten, vilket inte är särskilt bra för håret.
Har du då istället en borste utan handtag så blir borstningen genast mer försiktig och varsam – det är svårare att slita och dra med sin hand direkt fäst mot ytan.
När ska du använda en borste utan handtag?
Om du ofta rycker och drar i ditt hår när du borstar det, om du är håröm, om du har känsligt och skört hår, eller om du vill ha en lite smidigare borste i väskan, så är en borste utan handtag ett riktigt bra val.
Ska du använda en syntetisk eller naturlig hårborste?
När du ska köpa en hårborste så finns det ju som sagt många val att välja mellan, något vi redan konstaterat. Nästan oavsett vilken variant du är ute efter så kan du välja mellan olika storlekar, olika material och olika borststrån.
När det kommer till just material och borststrån så är det många som är osäkra på om du ska välja syntetiska material eller naturliga material. Här får du helt enkelt fundera på vad du är ute efter, vilket resultat du vill att borsten ska ge, och också vilken typ av hår du har.
Naturliga material är oftast bättre för känsliga, sköra och tunna hår, då de naturliga materialen ofta är mer skonsamma och försiktiga mot håret. Har du tunt till normaltjockt hår så rekommenderar vi dig alltså till att köpa en naturlig hårborste, av till exempel trä, svinborst eller naturborst.
Om du istället har väldigt tjockt, fylligt och lockigt hår så kan vi faktiskt rekommendera syntetiska hårborstar, då dessa ofta är bättre på att liksom ta sig igenom hela håret och reda ut tovor. Valet är såklart ditt, men se till att du använder en variant som gör bästa möjliga jobb just för dig.
Hur gör du rent en hårborste?
Något som många faktiskt inte tänker på är att en hårborste ska göras rent, helst med jämna mellanrum om den används frekvent. I en hårborste samlas det smuts, fett, bakterier och damm varje dag, som då sen hamnar i håret.
Att använda en smutsig hårborste, alltså en hårborste fylld med hår, är en starkt bidragande faktor till att håret blir fett och oljigt snabbare än önskat, vilket ju är rätt logiskt om du tänker efter.
Med andra ord är det viktigt att du rengör borsten regelbundet, och trots att det kan kännas som ett jobbigt ”extra-steg” så kommer det göra väldigt stor skillnad – både för känslan och utseendet. Vi kan lova dig att de extra 2-3 minuterna som du behöver lägga på detta kommer vara så värt det!
För att rengöra sin hårborste kan du alltså gå tillväga på några olika sätt, men för den optimala rengöringen bör du kombinera samtliga varianter. Hur mycket du måste göra kan variera beroende på vilken typ av borste du använder, men ofta bör du både ta ut gammalt hår, rengöra ordentligt och sen torka den.
1. Ta bort håret
I nästan alla olika borsttyper fastnar det lätt ett flertal hårstrån efter användning, något som snabbt byggs upp till en stor hårhög om du inte avlägsnar det.
Det bästa är att dra bort håret varje gång efter att du använt hårborsten, även om det bara rör sig om några enstaka strån. Ju längre tid du går mellan gångerna desto jobbigare kommer det att bli.
Ska du ta bort flera hårstrån, alltså en så kallad hårhög, är det ofta enklast om du använder dig av ett vassare verktyg, såsom en penna, en pincett, den smala delen av en kam, eller liknande. Med den vassa änden kan du liksom komma åt under håret för att sen lossa det från piggarna.
Sitter håret ordentligt fast i borsten kan du klippa loss vissa partier för att sen lättare kunna dra ut håret, där det vassa föremålet kommer in igen. Här gäller det att pilla och pilla tills att alla hårstrån är borta, och är det riktigt illa så kan du behöva gå fram och tillbaka mellan verktygen innan allt lossnar.
2. Rengör
När allt hår är ordentligt borttaget är det dags för nästa steg, nämligen själva rengöringen. Här måste du anpassa dig efter vilken typ av borste du har, där materialet och utformning är vad som avgör hur rengöringen bör göras.
Vissa material är känsliga och tål till exempel inte vatten lika bra, medan andra kan rengöras nästan hur som helst. Tvål, diskmedel, schampo, you name it – allt som verkar för ett rengörande syfte kan faktiskt funka. Ofta krävs det mer än vatten för att alla bakterier ska försvinna.
Vissa borstar bör däremot inte blötas alls, och för dem får du ta till med ett mildare knep. Att knåpa ihop en hemmagjord, skonsam rengöring är faktiskt det enklaste, där det enda du behöver göra är att blanda ihop en tesked bakpulver med en tesked schampo.
Oavsett vilken typ av rengöring din borste tål så bör du använda någon slags rengöringsverktyg för att avlägsna allt smuts ordentligt – ju längre hårborsten legat och dammat, bokstavligt talat, desto mer rengöring krävs.
Att använda en gammal tandborste som verktyg är ett hett tips, de är små och smidiga att komma åt med överallt. Doppa den i din rengöring och gnugga sen rent borsten, försiktigt men noggrant. Försök också att gnugga på varje borstrå, allt ska liksom bli rent.
3. Skölj av borsten
Efter att rengöringen är klar, hela borsten och ren och det inte finns ett enda spår av varken hår, damm eller bakterier så har du egentligen ett steg kvar; skölja av borsten. Skölj av den i kallt vatten, se till att du får bort alla spår av rengöring. Om det läckt in vatten i borsten är det ingen fara, det torkar av sig själv till slut.
4. Låt borsten torka
Sista steget, som du själv egentligen inte behöver göra något åt. För att borsten ska torka är det bäst att bara placera den upp och ner på en handduk, alltså med piggarna nedåt.
Det kan ta en stund, men när den torkat så vet du med dig att din borste är som ny – helt ren, fräsch och trevlig att använda! Gör du denna ”genomkörare” någon gång i veckan och underhåller borsten i takt med att du använder den så ska du se att det allt kommer kännas så mycket bättre.
Vad kostar en hårborste?
Priset kan skilja sig extremt mycket beroende på vilken hårborste du köper, något som gäller för egentligen alla produkter.
Som vi gått igenom så finns det en hel del olika varianter att välja mellan på marknaden, där saker som storlek, design, borststrån, material och utformning varierar. Dessa är avgörande för priset, i kombination med vilket märke borsten kommer ifrån och också hur den tillverkats.
Det finns vanliga, enkla hårborstar för under 50 kronor, och så finns det sådana mindre borstar (mini-borstar) som till och med kan kosta runt 20 kronor. Såklart finns det ju även några dyrare varianter, vilka faktiskt kan kosta uppemot flera hundra, eller till och med flera tusen.
De dyraste är specialare
Sådana borstar har ofta speciella egenskaper, vilka då är vad som drar upp priset så ofantligt. Till exempel så finns det borstar som masserar hårbotten, gör håret starkare och friskare.
Ett annat exempel på en specialborste är vad du kallar för plattborste, vilket är en variant som värms upp och agerar likt en kombinerad hårborste och skonsammare plattång i ett.
Det finns något för alla
Huruvida du tycker det är värt eller inte att lägga mycket pengar på en borste är ju upp till var och en, men vi vill bara poängtera att du absolut inte behöver betala flera hundra för att få en hårborste som gör jobbet. Trots allt så har alla samma grundsyfte och fungerar ungefär på samma sätt. Det finns något för alla stilar, hårtyper, hårlängder och budgetar!
Hur borstar du ditt hår på bästa sätt? Tips!
Det kanske känns som en självklarhet för de flesta hur du borstar håret, det är ju något som hör till nästan allas vardagliga rutin. Så att borsta håret är liksom inte det svåra i sig, men att borsta håret på rätt sätt är det faktiskt inte alla som gör.
Misshandlar du håret med borsten så spelar det faktiskt inte så stor roll om du investerar i vad vi kallar för ”rätt hårborste”, utan då kan vilken borste som helst slita och tära mer än nödvändigt.
För att ni både ska ge hårborsten, ert hår och er själva rättvisa så finns det en del saker du kan tänka på när du borstar håret, framförallt om du har tunt, känsligt och skört hår. Här har ni våra bästa tips för en skonsammare hårborstning:
Borsta aldrig blött hår
Att borsta håret direkt efter att du klivit ur duschen hör även det till mångas rutin, något som jag själv också gjorde tills jag fick höra att du helst ska undvika det.
Det är nämligen så att ett blött hår är mycket känsligare än om det är torrt, vilket då innebär att risken för att hårstråna bryts av är mycket större om du borstar det innan det torkat.
Orsaken är alltså att håret är känsligare, så att låta borsten vara tills att håret torkat kommer göra stor skillnad. Och oroa dig inte för att ditt hår kommer stanna kvar sådär rufsigt som det ser ut efter en hårtvätt – om det får torka i fred brukar det ofta lägga sig i takt med att det torkar till.
Borsta inte för mycket
Medan somliga nöjer sig med att dra några få drag med borsten i håret en gång på morgonen, så kan vissa känna ett behov av att dra väldigt många drag i håret och att du gärna borstar håret flera gånger.
Däremot är det faktiskt inte hälsosamt för håret att borsta det fler än egentligen två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Man ska heller inte dra med borsten alldeles för många gånger då det ofta gör mer skada än nytta.
Ha som regel att du lägger ner borsten när håret är fritt från rufs och tovor! Det behövs helt enkelt inte mer än så.
Borsta stegvis – ej från rot till topp
Ett vanligt misstag du gör är att borsta håret från rot till topp, alltså att du drar långa drag ända från rötterna. Detta gör du ofta för att du vill att hårborstningen ska gå snabbt, framförallt om du inte är håröm och gärna får klart hårborstningen på ett kvick.
Dock bör du inte vara alltför hastig när du borstar håret, och denna stressade och oförsiktiga teknik kan i längden vara väldigt skadlig för håret. Rent ut sagt så är det väldigt slitsamt att hålla på så, trots att det går snabbt och är praktiskt under den stressiga morgonen.
Det du istället bör göra är att successivt jobba sig igenom håret, där du börjar i topparna och liksom traskar sig uppåt bit för bit. Alltså själva borstningen går till på samma sätt, att du drar uppifrån och ner, men skillnaden ligger då i att du inte går direkt till hårbotten.
Använd en ren borste
Som vi gått igenom tidigare så kan det göra väldigt stor skillnad om du använder en ren istället för en smutsig borste. Inte bara gör sig borsten bättre om den är ren, utan håret håller sig då också fräscht mycket längre och smutsas inte ner av allt damm och fetter som fastnat på den.
Använd rätt hårborste
Att anpassa sin hårborste efter sin egen hårtyp kan vara väldigt avgörande för resultatet, både det kortsiktiga och långsiktiga. Använder du fel hårborste kan det innebära onödig skada och slitage för ditt hår, framförallt om det är skört och känsligt.
Kom ihåg; naturliga borstar är ofta bättre för finare hår, medan syntetiska varianter passar tjocka, långa och fylliga hårtyper.
Hoppas ni med hjälp av vår guide kan hitta en ny favoritborste, och glöm inte att ge lite extra vård och omsorg till din fina kalufs!
Våra favoriter
Premium: Evo Brushes Bruce 38 Natural Bristle Radial Brush
Premiumvinnaren är verkligen en hårborstarnas Rolls Royce! Den är extremt effektiv på att göra håret mjukt, lent, och välborstat. Den är tillverkad i förnämliga naturmaterial och även borstbotten är gjord av naturgummi.
Det garanterar också att den har längre hållbarhet och är värmetålig. Borstpiggarna har tippar i äkta keramik vilket gör dem extra värmetåliga och hållbara även de. Många fördelar på olika plan med den här alltså!
En helt otrolig borste som alla i panelen älskade från första stund! Den här passar alla hårtyper, men även riktigt svåra hår som tjockt, lockigt, och svårarbetat. Den jämnar effektivt ut håret och man får fin volym oavsett hårtyp.
Den slätar ut frissigt hår som med en gång ser glansigare och vackrare ut. Den vårdar torrt hår genom att låta de naturliga oljorna i skalpen fördelas och vårda resten av håret.
Borstpiggarna sitter alldeles lagom tätt, de trasslar inte fast i håret eller gör det svårt att komma igenom. Tvärtom! Här får det mest svårarbetade håret sig en rejäl omgång.
Mellan: Tangle Teezer Original
De korta borstpiggarna gör borsten ytterst skonsam och man kan på ett bra och effektivt sätt reda ut tovigt hår utan att skada håret alls.
Det gör att man kommer åt att massera hårbotten ordentligt och kan därmed massera fram de oljor och vårdande ämnen som finns i hårbotten och som gör ditt hår blankt, följsamt, och vackert.
Behöver jag säga att den här är idealisk för oss småbarnsföräldrar som har barn med långt hår? När det börjar tova sig i lillans långa hår brukar jag blöta håret, sätta in rejält med balsam, och köra en borstning. Supersmidigt!
Den här är numera många frisörers och stylisters favorit när det kommer till utredningsborstar och på många salonger kan man även köpa med sig en hem.
En fördel är att man inte behöver vara så försiktig i utredningsarbetet; borsten är oerhört skonsam mot håret även om man jobbar med tovor. Gränsen går där hårbäraren inte står ut med smärtan kan man säga, haha!
Men för det mesta behöver man inte bekymra sig om det heller för det här är en borste som verkligen inte luggar den som borstas. En favorit för både stora och små! Det här är en väldigt prisvärd borste!
Budget: Bravehead Brilliant Line Cushion Boar Hårborste
Braveheads borste ger dig extra luftgenomströmning när du fönar håret. Samtidigt är den här utmärkt som daglig hårborste och är lätt att reda ut med samt tillika fördelar oljorna i hårbotten på ett bra sätt.
Den går även alldeles utmärkt att tupera med. Det här är en fin allroundborste som passar de flesta behov och är skonsam för håret. Tänderna är flexibla och även det är en bidragande orsak till att den reder ut tovor effektivt.
Borsten har ett skönt gummihandtag som gör att den sitter bra i handen. Den har inga synliga nitar eller skarvar, så du behöver heller inte oroa dig för att den skulle fastna i håret när du jobbar med den.
Bravehead är ett budgetmärke som har många borstar till bra priser och jag tycker absolut det är ett märke du ska titta efter om du behöver hårvårdsprylar, men måste vända på slantarna eller prioritera andra saker.
Special: Mason Pearson Pure Bristle Handy Dark Ruby
Den här borsten är alltså handgjord i exklusiva material och så hållbar att du kommer kunna ha den livet ut om du vill.
Gummikudden, även den handgjord givetvis, gör att borsten får en alldeles särskild stuns och masserar hårbotten på ett alldeles speciellt sätt. Den känns verkligen skön i håret!
Den stimulerar hårbotten varsamt för att frigöra alla hälsobringande oljor som finns i hårbotten. Borstpiggarna är tillverkade i både naturborst och nylon för att ge den exakt rätta massagen för skalpen.
Mason Pearson utvecklade den här borsten för över hundra år sedan och företaget har varit en av de ledande borsttillverkarna sedan dess.
Vissa modeller av hårborstarna tillverkas fortfarande på samma sätt som då, i början på förra sekelskiftet. Man kan bli lite tårögd av priset, men det är det värt!
Våra utmanare
Obh Nordica Artist Pro Brush & Straight
Det här är en borste i kategorin värmeborste. Du har med andra ord en kombination av plattång och hårborste.
Några borsttag med värmeborsten och håret får en naturlig rak look. Den ger, tack vare sin keramiska beläggning och värmeinställning, en skonsam hårstyling.
Här har du också en finurlig joniseringsfunktion som gör att hårborsten ger extra lyster till håret. En funktion som Obh Nordica utvecklat tillsammans med Björn Axén. Det här verktyget kostar lite mer såklart eftersom den har inbyggd värme.
Tangle Teezer Full Paddle
En borste som skonsamt kammar ut tovor och knutar. Den här skönheten korades till bästa nya hårvårdsprodukt i Storbritannien 2010.
Passar bra för hårförlängningar eftersom de mjuka tänderna lätt kan glida igenom håret.
Kicks Boar Bristle Travel Brush
Kicks egna hårborste överraskade oss! De har utvecklat en alldeles utmärkt borste av 100 procent svinborst som jobbar sig igenom håret mjuk och fint.
Den höga kvaliteten på svinborstens täthet gör att oljan man har i hårbotten, och som kan göra håret fett, borstas ut och fördelas genom hela håret.
På så sätt skyddas hårstrået bättre. En bottenplatta i naturgummi motverkar statisk elektricitet. Borstskaftet är tillverkat i ett miljöcertifierat trä. Superprisvärd är den också!
HH Simonsen Boar Brush
En annan HH Simonsen-borste; vi kunde helt enkelt inte låta bli för de är verkligen bra! Den här borsten är tillverkad av mongoliskt vildsvinshår som genom att massera hårbotten frigör alla nyttiga ämnen som finns i hårbotten och fördelar dem över hela håret.
Borsten passar speciellt dig som har ett tjockt, kanske lite svårjobbat, hår. Den är även jättebra att borsta ut hårspray och torrschampo med.
Produkter som utgått
HH Simonsen Epic Pro Blow Out Brush
Här har vi en fönborste med ett extra långt borsthuvud. Det gör att borstning och föning blir mer effektiv och bidrar till volym och glans.
Fästet är utan skruvar eller nitar som annars kan fastna i håret när man använder den här typen av borste. Den har väldigt hög värmetålighet, upp till 260 grader (men använd aldrig så hög temperatur på din hårfön!), vilket såklart är en fördel.
Det här är en proffsig produkt som även används av hårstylister och frisörer.
Glanz Rundborste X-large
Glanz rundborste är signifikant för att vara extra skonsam mot håret. Den här passar speciellt bra för långt hår på grund av hur den är konstruerad.
Genom att vara utvecklad speciellt för att skona, skydda, och förhindra kluvna hårtoppar kan du vara säker på att du får en förnämlig hårvård varje dag.
Testpanelen såg markant skillnad på håret efter en veckas användning.