Bästa hårborttagningsprodukterna 2024 – Den bekväma vägen till len och mjuk hud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla drömmer vi väl om de där läckra benen, de smidiga armhålorna, och den fjunfria överläppen? Det är dock inte alla som är födda med diskret hårväxt och för en del är det ett rent problem.

Det är enkelt att säga att hårväxt inte borde vara generande, och det är det inte heller, men en del personer har det svårt socialt på grund av generande hårväxt.

Sedan tycker många att det är rentav skönt att inte ha hår på kroppen, det blir liksom en fräschare känsla helt enkelt. Det har kanske blivit lite av en diskussion om varför kvinnor ska vara hårlösa när det är fullständigt normalt att ha hår överallt.

Jag tycker dock att man får göra precis som man vill av vilken anledning man vill; vill man ha hår så har man hår, vill man ta bort det så tar man bort det. Enkelt!

För er som stämmer in med det sistnämnda har vi gjort detta test för att hjälpa er att navigera er i hårborttagningsdjungeln. Det finns så himla mycket där ute - vax, epilator, IPL, rakhyvel, laser, pulver; listan är oändlig!

I slutändan kommer det vara helt upp till dig själv och din kropp och de alternativ som har fungerat bra för oss i testpanelen kanske inte alls fungerar för dig. En del kan få utslag eller hudirritationer medan andra får ett perfekt resultat.

Vi har dock provat hela 11 stycken hårborttagningsprodukter och bland dem blev vår premiumfavorit Remington 7 in 1 Cordless Epilator EP7035 som tätt följdes av den spännande Trudy of Sweden Trådepilator i mellanklassen.

Vårt budgetalternativ X-Hair Hårborttagningspulver är även någonting som alla borde kolla in och missa inte vår specialare Luam Hair Removal! Läs vidare för att ta reda på varför och för att hitta hårborttagningsprodukterna för just dig!

Premium: Remington 7 in 1 Cordless Epilator EP7035

En fantastisk apparat som verkligen kan rekommenderas till alla som vill ta bort kroppens hår effektivt. Men kanske speciellt till er som vill använda samma produkt för alla områden på kroppen.

Man får hela 7 stycken munstycken i köpet som tillgodoser alla områden där du har hår och man kan också använda allting i duschen. Hårborttagning har faktiskt aldrig varit lättare - eller roligare!


Mellan: Trudy of Sweden Trådepilator

Nu kan du äntligen göra trådbehandling hemma! Trudy of Sweden's trådepilator använder en tvinnad bomullstråd som du för mot ansiktet och vips! är hårstråna som bortblåsta. Det kan vara allt från att forma ögonbrynen till att ta bort hår från överläppen.

Det är smärtfritt och produkten är helt naturlig eftersom man endast behöver använda en liten bomullstråd. Den fungerar inte bara heller i ansiktet - du kan använda den på hela kroppen!


Budget: X-Hair Hårborttagningspulver

En budgetvinnare to die for! Speciellt du som hatar de smärtsamma, men effektiva, hårborttagningsmetoderna ska verkligen kolla in denna pulverlösning.

Man blandar bara med hett vatten och stryker blandningen på det område man vill ha bort håret ifrån, väntar i några minuter, och sköljer sedan av med vatten och håret är puts väck! Verkligen prisvärt!


Special: Luam Hair Removal

Här har vi en specialare värd sitt namn! Det är nämligen en skrubb! Naturliga mineraler finns i produkten som både tar bort hår och döda hudceller - man slår alltså två flugor i en smäll med denna innovativa produkt.

Man får två handskar i olika storlekar med 5 stycken refiller var. Resultatet kanske inte håller lika länge som en rejäl vaxning, men oj, så len hud man får. Detta blev verkligen en stor favorit hos hela testpanelen!

Varför ska du lita på oss?

Jag har tillsammans med min trogna testpanel på 24 personer testat hela 12 stycken olika hårborttagningsprodukter och här kan du lita på att vi har erfarenhet. Juryn består av vänner och forna testdeltagare som alla är besatta av skönhetsprodukter.

Vi har alla provat otaliga hårborttagningsprodukter förut och har tillsammans gått igenom ännu fler produkter för att komma fram till vilka vi skulle prova. Och här är det ingen som är seg med att kritisera. Är någonting inte bra kan du lita på att det kommer höras.

Vem behöver köpa en hårborttagningsprodukt?

Har du hårväxt på kroppen du vill bli av med skulle jag starkt rekommendera en hårborttagningsprodukt av något slag. Du har säkert redan provat klassikerna rakhyveln och vaxet, men det finns otaliga alternativ på marknaden idag.

Går du också ofta på salong för att vaxa eller kanske tråda ögonbrynen och ta bort hårväxt i ansiktet kan det vara ett bra alternativ att införskaffa någonting du kan använda hemma istället. Det kan spara mycket pengar du kan lägga på en solsemester istället!

Hur kom vi fram till vilka hårborttagningsprodukter vi skulle testa?

Som sagt är alla i testpanelen vana användare av hårborttagningsprodukter och vi har provat många olika metoder. Vi har pratat ihop oss om vilka sorters produkter vi gillar och även frågat våra skönhetsbesatta vänner för tips på bra produkter.

Vi har sedan gjort grundlig research och läst produktbeskrivningar och kundrecensioner för att komma fram till vilka produkter vi ville prova. Dessa beställdes hem från webbutikerna nordicfeel.se, lyko.se, ahlens.se, och kicks.se.

Hur testade vi hårborttagningsprodukterna?

Genom att testa dem såklart! Vi har testat en produkt var under en tidsperiod på två månader. Då vi har varit 24 testdeltagare har två personer testat samma produkt.

Detta ville vi göra för att se så att den produkt man provar håller ett konstant resultat och det kan ju ta ett tag att märka. Exempelvis lovar en del produkter att håret växer ut mjukare med tiden och det är svårt att märka om man bara provar produkten i en vecka.

Jag har också skickat ut en enkät till privatpersoner som har provat någon av hårborttagningsprodukterna vi har testat för att se hur de har upplevt dem och det har såklart bidragit till vårt resultat.

Våra favoriter

Premium: Remington 7 in 1 Cordless Epilator EP7035

Här har vi verkligen en premiumprodukt som heter duga. Denna ska du ta en titt på om du vill ha bort absolut ALLT hår på kroppen, men vill använda ett och samma verktyg till alla kroppsområden.

Precis som namnet förmedlar får man hela 7 produkter i en och samma produkt eftersom man får 7 munstycken med i köpet. Du får ett standardhuvud, en massagekåpa, en detaljkåpa, ett rakhuvud, en bikinikam, en exfolierande borste, och ett pedikyrhuvud.

Du kan alltså anpassa verktyget för det område du ska behandla. Detaljkåpan använder du exempelvis på de känsliga områdena eftersom den ger ett mildare tryck; med borsten exfolierar du huden innan du kör igång för en bättre och närmare epilering.

Bikinikammen och rakhuvudet behöver knappast någon närmare förklaring, men de är väldigt effektiva och relativt smärtfria (att epilera gör ont, det kommer man inte undan!) och kammen lämnade bikinilinjen underbart slät och rodnad- och irritationsfri.

Standardhuvudet representerar hela 40 stycken pincetter som tar sig an dina hårstrån ända från roten. Det bästa är att du kan använda verktyget i duschen också - detta är perfekt när man måste ta en snabbdusch!

Epilatorn har också en lampa på dess framsida så att du enklare kan se vad du gör och denna lilla - men oj, så viktiga detalj - uppskattades oerhört av testpanelen, kan jag meddela!

Du kan även ställa in den på två hastigheter och man får till och med med en liten väska att lägga allt i. Resultatet håller i ungefär 4 veckor. Denna underbara hårborttagning får du betala ganska mycket för, men det är det verkligen värt!


Mellan: Trudy of Sweden Trådepilator

Det är många som går till salongen för trådbehandling och trots att det är effektivt gör det oftast ont och kostar såklart en hel del. Med denna smarta lösning kan du få samma resultat hemma!

Som namnet antyder är det en trådepilator som använder en tvinnad bomullstråd och behandlingen tar ända från roten. Du för den bara mot ansiktet så gör den hela jobbet. Superenkelt!

Det bästa är att man kan använda den både på ansiktet och på kroppen, så du kan alltså ha samma verktyg till hela kroppen. Tänk dock på att du borde ha ett rent ansikte och en ren kropp innan du använder epilatorn.

Eftersom det endast är en liten bomullstråd som används är apparaten helt naturlig och är alltså fri från farliga ämnen och kemikalier - det känns alltid skönt att veta när man använder någonting så nära huden.

Längst fram sitter även en liten LED-lampa för ökad synlighet. Trudy of Sweden har också en trådepilator anpassad för män och även refilltrådar - ett stort kap!


Budget: X-Hair Hårborttagningspulver

Detta är en sådan himla spännande produkt och någonting så unikt som pulverhårborttagning! Det var många som var skeptiska till denna metod, kan jag säga, och lika många som blev positivt överraskade.

Du blandar helt enkelt pulvret med varmt vatten tills man får en lerliknande konsistens, du vill inte att den ska vara för lös så var noga med det, och sedan smetar du bara på det på det hårbevuxna området du vill ta itu med.

Sedan får du låta det sitta där i ungefär 5-7 minuter - det kan krävas lite längre om du har tjockare hårväxt - för att sedan skölja bort det med vatten. Skölj på ett mindre område först för att se till att håret verkligen har försvunnit.

Du kan till och med använda pulvret för oönskad hårväxt i ansiktet, men tänk på att du får låta blandningen sitta lite kortare tid där, ungefär 3 minuter.

Fördelen med denna metod är att det inte gör lika ont som exempelvis vaxning eller laserbehandling och risken för att man får irritationer eller blir röd är liten eftersom det inte finns någonting hårt som tar mot huden.

Pulvret bidrar också till att hårstråna växer ut mjukare efter att du använt det några gånger och det motarbetar också att svamp och bakterier uppstår, vilket leder till att din hud kan andas bättre. Resultatet blir en mjuk och len hud!

Denna kan verkligen rekommenderas eftersom man kan använda den på hela kroppen och ansiktet och det är en helt smärtfri hårborttagningsmetod. Och det bästa är ju såklart det billiga priset!


Special: Luam Hair Removal

Det här, hörrni, är så himla spännande att ni faktiskt MÅSTE prova den! Det är en skrubb-hårborttagning!! Du skrubbar helt enkelt bort det oönskade håret och får så himla len hud att det knappt kan vara sant.

Det man får med i köpet är en stor handske och en liten handske och 5 refiller för vardera storlek. Dessa innehåller naturliga mineraler som du alltså använder att skrubba bort håret med. Det är verkligen skonsamt och effektivt!

Du använder helt enkelt handsken med cirkulära rörelser över det önskade området och du får cirkulera åt båda hållen. Du behöver inte alls ha ett hårt tryck för att se resultat. Sedan avslutar du behandlingen med att skölja området under vatten - löjligt enkelt!

Det bästa är dock att produkten slår två flugor i en smäll, den tar nämligen också bort döda hudceller iochmed att du skrubbar huden. Det är en stor bidragande faktor till att huden känns så len.

Vår testdeltagare som har extrem torr hud, speciellt på benen, vill verkligen tipsa om denna om man har känslig hud eftersom de döda hudcellerna försvinner helt och så länge man återfuktar med en bra hudkräm efter behandling kommer det vara som att man har helt nya ben!

Den kan också användas av både kvinnor och män och du kan använda den på mestadelen av kroppen. Du får en smärtfri, effektiv, och innovativ hårborttagning som garanterat kommer bli din nya favorit!

Våra utmanare

Philips Lumea IPL Essential

Du som vill ha ett annat premiumalternativ än vår premiumvinnare borde kolla hit! IPL står för Intense Pulsed Light och det är avancerad teknologi som har använts för att du ska få ett salongsresultat hemma.

Philips har samarbetat med hudvårdsexperter för att ta fram denna ljusbaserade teknologi där - för att beskriva det snabbt och enkelt - ljuspulser påverkar hårrötterna så att de förvandlas till ljusenergi, eller värme.

På grund av värmen går hårsäckarna in i en overksam fas, vilket till slut resulterar i att hårstråna faller av. Dessutom minskas mängden av utväxthår.

Då pulserna inte är lika stark som den på salong är det inte ett permanent resultat man får och man måste upprepa behandlingen med några veckors mellanrum, högst kan resultatet hålla i ungefär 8 veckor.

Men med 5 intensitetlägen, en skonsam behandling, och ett resultat som är kliniskt bevisat kommer den verkligen vara värd att införskaffa. Den fungerar dessutom över hela kroppen, till och med i ansiktet. Den har dock sitt lilla (höga) pris!


Remington Compact Control HPL IPL3500

Remingtons Compact Control är en sorts IPL, men heter HPL som står för Home Pulse Light. Det är, precis som IPL, en ljusbaserad teknologi och tar bort ditt hår genom att värma upp det så det faller bort.

Här använder man 3,5 joules ljusenergi som blixtrar till under användning och även denna har 5 inställningsnivåer. Du kan få en hårreducering på hela 92% på endast en månad! Men kom ihåg att alla resultat är olika!

Det som är bra med denna är att den är snabb och enkel att använda - du för den bara mot huden och väntar tills det blixtrar så är det området klart; och då det endast tar runt 1 sekund kan man alltså få en hel kroppsbehandling ganska snabbt!

Precis som med ovanstående hårborttagning måste du använda den några gånger för ett mer permanent resultat. Man får också med en duk för rengöring och en förvaringsväska i köpet.


Veet Facial Duo Wax

Veet har utvecklat en vaxprodukt som är speciellt avsedd för att användas i ansiktet. Detta är perfekt om du alltid har de där irriterande fjunen på överläppen eller buskiga ögonbryn som du vill få under kontroll, men inte orkar plocka med pincett varje dag.

Det är lite av en 2-i-1-produkt där man använder ena sidan av tuben för en precisionapplicering av vaxet. När du sedan har dragit bort det applicerar du den andra sidan av tuben, Soothing Aftercare Cream med Aloe Vera, på de behandlade områdena.

Vi blev verkligen imponerade över denna produkt och det blev mycket enklare att få bort de små håren i ansiktet eller om man vill behandla ett litet område.


Babyliss Homelight Compact

Ännu en liten kompakt IPL-baserad hårborttagning som verkligen fungerar. Vi tyckte dock att man får snabbare resultat med de andra två ljusbaserade modellerna, men själva resultatet blev detsamma - helt underbart len hud!

Som sagt använder denna en ljusbehandling som är smärtfri och fri från UV-strålning och den har 5 stycken inställningsnivåer för att anpassa just din hårväxt.

Även denna får du köra med några gånger för att se ett mer permanent resultat. Det finns också en app man kan installera som effektiviserar hela processen med bland annat påminnelser om nästkommande behandling.


Andrea Hard Wax Kit

Här har vi ett hederligt vax som verkligen är effektivt och får bort håret ända från roten. Med i paketet får du allt du behöver. Det var ingen i testpanelen som upplevde utslag av något slag som ofta kan uppstå av vax, vilket var ett stort plus.

Ser du också till att riktigt återfukta benen, eller området du behandlar, efter du är klar med vaxningen är det som att komma hem från en salongsvaxning - huden blir så himla len och fin.


Philips Ladyshave BRL130/00

Här har vi ännu en hederlig hårborttagningsprodukt, nämligen en rakhyvel. Vi tycker om den här eftersom den har ett så bra handtag som dessutom är ergonomiskt och man får verkligen ett bra grepp för vilket område man än vill åt.

Rakhuvudet är också väldigt brett på sina 42 mm och det konturföljande skärbladet kommer verkligen åt överallt. Använder du denna i duschen eller i samband med en rakgel/kräm kommer du få hur len och mjuk hud som helst.

Den har dock ett ganska högt pris för vad det är på cirka 500 kronor. Det finns också några olika utföranden och olika kit att välja mellan.


Veet Easy Wax Electrical Roll-On Kit

Detta är produkten för dig som vill använda vax men som inte gillar när de kommer som färdiga strips eller där du måste värma upp vaxet i en separat behållare och sedan lyckas få det på benen på ett smidigt sätt.

Detta är någonting så finurligt som en roll-on med vaxet redan i själva apparaten som man värmer upp. När vaxet har värmts upp rollar du helt enkelt bara det på det önskade området - kör ett litet område i taget som en remsa kan täcka eftersom du måste täcka området direkt.

Du väntar som vanligt i något ögonblick för att sedan dra bort remsan i motsatt riktning till hårväxten. Med i köpet kommer också våtservetter du kan använda för att ta bort överflödigt vax som hamnat på huden.

Detta är verkligen drömprodukten för dig som vill använda vax och våra testdeltagare hade inga som helst problem med att använda produkten. Ett suveränt resultat fick dom också! Det finns även refill att köpa.

Frågor och svar

Vilken metod har längst hållbara resultat?

En behandling vi inte har haft med i testet (eftersom man måste gå till ett proffs) är elektrolys och är den enda formen av permanent hårborttagning. De epilatorer som är avsedda för hemmabruk är en form av elektrolys, men inte på samma nivå kan man säga.

Med både IPL, epilator, och vax kan du få ett resultat som håller i upp till 4 veckor (det är också väldigt individuellt) innan du måste behandla området igen.

Trådning, rakning, och pulvermetoder håller i några dagar eftersom man endast tar bort håret på hudnivå, inte från själva roten och man påverkar alltså inte hårsäcken på lång sikt eftersom den inte tar någon skada.

Med de andra metoderna påverkas hårroten då den försvinner helt. Det som är viktigt att förstå är att håret du ser på exempelvis benen bara är en del av allt hår som finns. När man har kört en behandling av hårborttagning har man alltså fått bort allt underliggande hår.

Hår växer i olika cykler och den utväxt som uppstår är alltså den nya cykeln av hår, inte samma hår du nyss tog bort. När hårsäcken försvinner från roten tar det ett tag innan de nya hårsäckarna väcks till liv och börja växa ut.

Med regelbundna behandlingar tar man helt enkelt bort alla hårväxtcykler tills de växer tillbaka tunna och fina. Det tar såklart olika lång tid beroende på hur mycket hår du har och vilken metod du använder och det är väldigt sällan man blir permanent hårfri.

Vad är skillnaden mellan IPL och epilator?

En IPL-apparat kan liknas med laserbehandling iochmed att det är ljusbaserad teknologi som skadar hårroten genom just värme och energi. IPL är dock på en mindre skala än laser och är därför säkert att använda hemma. Laser kan du bara göra på salong.

IPL fokuserar på hårets pigment - melanin - och ljuset som avges absorberas av håret som till slut förstörs. Till skillnad från en epilatorbehanding är det helt smärtfritt att använda IPL.

En epilator innehåller en motsvarighet av pincetter som sticks ner i huden och tar bort håret från roten. Detta kan du lita på är effektivt men också smärtsamt. Tänk också på att du måste ha exfolierad hud innan du epilerar.

Vilken du föredrar kommer ju vara upp till dig och ska man gå på endast smärtnivå ska du definitivt köra på en IPL, men du kanske får bättre resultat av en epilator samtidigt som du inte har någonting emot smärtan.

Vad ska jag göra om jag får utslag av produkten?

I detta fall ska du sluta använda produkten omedelbart. Det kan dock vara svårt att få någon slags ersättning för det då många tillverkare varnar för en sådan situation i bruksanvisningen eller på förpackningen.

För att undvika att du får problem med hela området du vill behandla ska man alltid prova på ett litet område först med en ny produkt. Jag brukar till exempel alltid prova nere på vaden för att se att jag kan klara av behandlingen innan jag tar till det på exempelvis bikinilinjen.

Kan jag använda hårborttagning när jag har hudproblem som acne eller eksem?

Detta är ingen bra idé för någon av metoderna vi har med i testet. Dels för att det kan bli mycket värre. Om du använder IPL eller epilator ska du inte heller använda de på tatueringar eller hudirritationer.

Huden blir också mer känslig när du har behandlat den med IPL så var försiktig med att inte vistas i direkt solljus i ungefär 1-2 dagar efter behandlingen.

Kan jag använda hårborttagning när jag är gravid?

Här är det alltid bäst att rådfråga din läkare om du använder IPL eller epilator eftersom de använder sig av ljusteknik. Jag skulle dock inte rekommendera det och håll dig hellre till mer konventionella metoder.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals