Bästa hårfärgen utan ammoniak 2024 – Hållbar färgning utan allergiframkallande ämnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att hårfärg sliter mycket på håret och även kan skada det är ingen hemlighet. Hårfärg gör att håret blir torrt, frissigt, och mister sin glans.

En stor bov i dramat här är ammoniak, som de flesta hårfärger innehåller och är den ingrediens som låter hårfärgen penetrera stråets yta så att färgpigmenten kan komma in i strået.

Man har länge ansett att det är omöjligt att tillverka hårfärg utan ammoniak, men man vet nu att det faktiskt går att minska ammoniaken och till och med tillverka hårfärg helt utan ammoniak.

Numera finns till och med så kallade gröna hårsalonger som inte använder några giftiga ämnen i sina hårfärger och även har ett utbud av ekologiska hårfärger och andra hårprodukter.

Hur ska man då gå tillväga för att få fram hårfärg som inte innehåller ammoniak? Ja, det finns faktiskt inte bara ett sätt att åstadkomma det, utan fler.

De växtbaserade hårfärgerna idag som också ofta är ekologiska fungerar inte genom att färgen tränger in i håret utan genom att lägga sig som en film kring hårstrået.

Det här är lika effektivt som hårfärg med ammoniak har det visat sig och växtbaserad hårfärg kan hålla i sig ända upp till två månader.

Förutom de rent växtbaserade hårfärgerna där man har naturliga ingredienser som ersätter ammoniaken finns det också alternativa, men artificiella, medel man kan sätta i färgen istället för ammoniak.

Substanser man kan ersätta ammoniak med kallar man MEA, AMEA, och AMP. Alla ingredienserna har sina specifika egenskaper och för- och nackdelar. Ammoniak påverkar håret genom att det bli matt, torrt, och slitet.

Genom att undvika ammoniaken kan man bespara håret en del slitage, men man bör alltid komplettera en hårfärgning, oavsett om den innehåller ammoniak eller inte, med en rejäl inpackning efter. I många hårfärger ingår det hårinpackningar som du kan göra efter behandlingen.

Att färga håret innebär att sätta starka medel i det oavsett om du använder dig av naturligt eller konventionell färgning eftersom även naturmedel som sagt kan vara allergiframkallande.

Men ammoniak är en särskilt stor bov i dramat och kan orsaka en rad symptom. Personer med kemisk känslighet och kontaktallergier kan drabbas av olika typer av hudreaktioner såsom sveda, klåda, rodnad, svullnad, och blåsor.

Ammoniak luktar starkt och inhallationsallergiker kan drabbas av den fräna lukten genom att få kliande och rinnande ögon, rinnande näsa, nysningar, och väsande andning.

Det finns alltså anledning att vara väldigt försiktig med vad du sätter i håret och därför har vi gjort den här sammanställningen som förhoppningsvis underlättar för dig att göra rätt val när det kommer till hårfärg.

Särskilt du som har en tendens att drabbas av allergier eller brukar känna att det svider i hårbotten när du använder konventionella hårfärger kan ha stor behållning att testa en hårfärg utan ammoniak.

Schwarzkopf Professional Igora tog hem vinsten i premiumklassen medan L'Oréal Paris Casting Creme Gloss blev vinnaren i mellanprisklassen.

Vi har ett bra budgetalternativ med L'Oréal Paris Préférence Blondissimes och en specialare med Björn Axén Color Refresh Treatment.

Premium: Schwarzkopf Professional Igora

Premiumvinnaren är en suveränt effektivt produkt som täcker grått hår på upp till 70%, men som ändå inte sliter på håret utan är milt och vårdande.

Professional Igora passar alla typer av hår och är så dryg att den räcker till två behandlingar om du inte har alltför långt hår.


Mellan: L'Oréal Paris Casting Creme Gloss

L'Oréal Paris Casting Creme Gloss är en hårfärg som vårdar håret intensivt med naturligt drottninggelé som ger håret en riktigt glansboost.

Den täcker grått hår mycket bra, men kan användas av alla oavsett hårkvalitet. Innehåller naturligtvis ingen ammoniak.


Budget: L'Oréal Paris Préférence Blondissimes

I budgetkategorin hamnar ett utmärkt blonderingsmedel från L'Oréal. Det är ett starkt medel som blonderar upp till tre nyanser åt gången.

Det som är bra är att den ändå inte innehåller lika starka ingredienser som många andra typer av blonderingar. Du slipper den starka ammoniakdoften och den uttorkande effekten som ammoniak har.


Special: Björn Axén Color Refresh Treatment Rich Deep Brown

Om du vill ha en toning utan ammoniak och starka medel att använda mellan de “stora” färgningarna så har Björn Axén en jättebra produkt av hög kvalitet som gör att du får en färg som varar längre och ett hår med större glans och hälsa.

Toningen används som ett schampo och innehåller inga starka och frätande ingredienser som ammoniak och peroxid.

Varför ska du lita på oss?

Det här testet är en sammanställning av en mängd recensioner och redan utförda tester på nätet. Vi har grundligt gått igenom resultaten och placerat dem i inbördes ordning i den här sammanställningen.

Vem behöver en hårfärg utan ammoniak?

Alla som färgar håret kan överväga att åtminstone ibland använda hårfärg utan ammoniak, detta eftersom det är ett extremt starkt ämne som kan framkalla olika allergiska besvär.

Hur kom vi fram till vilka hårfärger utan ammoniak vi skulle testa?

Vi läste som tidigare nämndes en rad tester och recensioner och utifrån det inklusive våra egna erfarenheter kunde vi ta fram ett antal högkvalitativa produkter som vi ville ha med i testet. Efter det här första steget placerade vi sedan våra val i inbördes ordning här.

Hur testade vi hårfärgerna utan ammoniak?

I den här sammanställningen var hårfärgerna redan testade och våra resultat är baserade på insamlad information.

Våra favoriter

Premium: Schwarzkopf Professional Igora

Schwarzkopf Professional Igora är en färg som du kan använda på många olika typer av hår. Du kan använda den för att färga utväxter med och tack vare den milda formulan passar den också utmärkt för hår som är tunt och för dig som har känslig hårbotten.

Produkten är också perfekt för dig som vill täcka grått hår, den täcker nämligen ända upp till 70%, vilket är väldigt ovanligt.

I produkten finns det vitaminer, lipider, och vårdande ämnen som ger styrka och liv samt ett mjukt glänsande hår. Notera att den här produkten ska appliceras lite annorlunda eftersom den är avsedd för att ha i torrt hår.

Förpackningen är stor och produkten är dryg, så har du medellångt hår kan en förpackning räcka till två behandlingar. Med i köpet får du ett Color Save Shampoo som skyddar håret och också gör att färgen håller sin glans.


Mellan: L'Oréal Paris Casting Creme Gloss

Vill du förstärka din hårfärg med en produkt som ger glans och styrka till håret? Då ska du prova L'Oréal Paris Casting Creme Gloss. Färgen håller upp till två månader; det här är alltså en färgning, inte en toning.

Om du använder en av de blonderande nyanserna får du en blondering som blonderar upp till ett steg. L'Oréal Paris Casting Creme Gloss tillhör också de produkter som täcker grått hår väldigt bra. Produkten innehåller drottninggelé, vilket är en intensivt vårdande ingrediens.

I kombination med den milda sammansättning utan ammoniak får du en produkt som du kan använda kontinuerligt utan att du behöver vara rädd för att drabbas av kontaktallergier eller liknande.


Budget: L'Oréal Paris Préférence Blondissimes

Ett blonderingsmedel utan ammoniak som dessutom har ett relativt billigt pris, det är tämligen otippat, men så blev det verkligen!

L'Oréals blondering Préférence Blondissimes ger en ultrablond nyans och du slipper helt och hållet den starka ammoniakdoften! Faktum är att just den goda doften är något som de som testade noterar med den här produkten.

Sammansättningen innehåller en formula som motverkar gula toner för att få just den där perfekta, ultrablonda looken. Den finns även i olika blonda nyanser.

Blekningen ljusar upp håret upp till 3 nyanser, men bör inte användas av de med de mörkaste håren. Om du är brunett är det alltid bäst att gå på salong och färga håret.

L'Oréal är ett återkommande märke i det här testet, men de har också legat i framkant för hårfärgning i många decennier och har ett antal serier i sitt sortiment som är överlägset det mesta.

De har hårfärger av många olika typer och prisklasser. Och även här en ammoniakfri blondering i budgetklass!


Special: Björn Axén Color Refresh Treatment Rich Deep Brown

Vår specialare i dagens test är en finurlig blandning mellan hårfärg och hårvård. Det här är en produkt som du kan använda mellan färgningarna. Björn Axén har tagit fram en sinnrik produkt för dig som färgar håret.

Den här formulan är en blandning mellan schampo och hårfärg och du använder den här mellan färgningarna för att förlänga intervallerna och ditt hår får en lika djup och klar färg som samma dag som du färgade det.

Färgningen innehåller varken peroxid eller ammoniak. Den har ett omfattande skydd och innehåller uppbyggande proteiner, vårdande vitaminer, och ett naturligt UV-skydd.

Dessutom innehåller Color Refresh Treatment olika oljor som ger glans till håret och skydd till hårbotten. Den är enkelt att använda. Du masserar bara in håret i fuktigt, nytvättat hår och låter den verka i minst 10 minuter och sköljer sedan ur produkten.

Kamma sedan igenom håret med produkten i. Kom ihåg att använda handskar vid färgningen eftersom pigmenten färgar huden. Oroar du dig för allergier kan du göra ett sedvanligt test i armvecket.

Våra utmanare

Garnier Olia Permanent Hair Color

Garniers ammoniakfria hårfärg ger 100% täckning för grått hår om man är ute efter en färg som klarar det. Det är en utmärkt färg för alla som vill ha en snygg, intensiv toning i håret utan att skada hår och hårbotten med starka medel.

Färgen är permanent och utvecklad enligt ODS-teknologin; Oil Delivery System. Det innebär att färgen är 60% oljebaserad och detta gör att färgpigmenten tränger djupare in i strået och ger en långvarig och intensiv färg.

Garnier Olia Permanent Hair Color finns också som blekning och bleker upp till ca tre nyanser och såklart många andra färger också.


L'Oréal Paris Colorista Effects Bleach

En spännande produkt som du kan använda på flera olika sätt. Du kan använda det som blekning för hela håret eller experimentera med slingor. Du kan också använda den för att skapa en ombré-effekt.

Du använder då den medföljande borsten och skapar en gradvis övergång från mörkare hårrötter till ljusare toppar. Med den här serien vill L'Oréal skapa en produkt som kan matcha din personlighet, vilken den än är.


Schwarzkopf Only Love

Schwarzkopf Only Love har spännande ingredienser såsom havremjölk och arganolja. Den innehåller inga silikoner, ingen alkohol, eller ammoniak. Och här finns det många olika färger att välja mellan.

Här har man velat ge alla som har känslig hårbotten och kontaktallergier en produkt som är skonsam för håret, men som samtidigt är effektiv. Produkten går också utmärkt att använda till att täcka grått hår med.


Björn Axén Color Shot Washout Cherry Pop

Vill du ha en härlig färgklick i håret med någon rolig nyans? Då kan vi varmt rekommendera Björn Axén Color Shot Washout Cherry Pop som ger håret en temporär färg och här finns många klatschiga färger att välja mellan.

Kom ihåg att tänka på att ljusare hår drar åt sig mer av färgen än ett mörkt hår, så är du blond får du ett intensivt färgresultat. Produkten är helt fri från silikoner, parabener, och parfym.

Björn Axén Color Shot Washout Cherry Pop innehåller vitamin E, pro-vitamin B5, och vårdande solrosolja. En tub räcker till fler färgningar.


Schwarzkopf Tone Supreme

Grått hår har blivit en stor trend de senaste åren och det gäller alla åldrar. Med Schwarzkopf Tone Supreme kan du antingen förfina ditt eget gråa hår till en nyans som känns bra eller om du helt enkelt vill ha ett snyggt grått hår.

Håret färgas gradvis och du behöver inte vara orolig för att det ska bli för extrema skillnader i en färgning. Den har även ett väldigt bra pris.


Schwarzkopf Poly Color

Här har vi visserligen en toning, men en riktig supervariant. Den här håller i hela 28 tvättar och täcker även gråa hår på upp till 30%. Fördelen med en toning är givetvis att du slipper de förargliga ränderna i hårbotten när färgen växer ut.

Poly Color är en pH-neutral toning och innehåller även veteproteiner och Pro-Vitamin B5. Den finns i 12 nyanser.

Frågor och svar

Varför är det ohälsosamt med ammoniak i hårfärg?

Ammoniak är ett ämne som kan framkalla allergier både på huden och i luftvägarna. Ammoniak har en stark, stickande doft och kan orsaka sveda i ögonen, stick i halsen, och hostattacker.

Kontaktallergier kan ge symptom som svullna ögon och läppar, klåda i ögonen, utslag, och blåsor m.m. Så att använda ammoniakfria hårfärger, särskilt om du har känslig hud, är en bra idé.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals