Bästa håroljan för lockigt hår 2021 – Glansiga och vackra lockar i alla väder

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

För några år sedan var det inte många som hade hört talas om hårolja, men i dagsläget är det en trendig hårvårdsprodukt som många börjar få upp ögonen för. Hårolja är helt enkelt perfekt för dig med vågigt, lockigt, eller krulligt hår.

Anledningen till det är att hårolja appliceras direkt ut i hårstrået och det är just där som ett lockigt hår behöver extra stöd.

Problemet att lockigt hår ofta är så torrt beror på att hårsäckarnas egen talgproduktion inte når ända ut i hårtopparna. Det är svårare för talgen att arbeta sig ut i hårstrået om det är lockigt i jämförelse med ett spikrakt hårstrå.

Det kan kännas förvirrande att inte veta vilken produkt som passar det egna håret och en hårolja kan ha många olika egenskaper.

Det har dykt upp massor med produkter på marknaden och därför bestämde vi oss för att sammanställa ett test där vi hjälper dig att hitta rätt i djungeln bland håroljor.

Precis som vi vill att många andra hårprodukter idag ska vara, så är hårolja inte bara något som hjälper håret att se bra ut utan som också hjälper till att vårda det och få det att må bra i långa loppet.

Notera också att en hårolja inte är samma sak som en ren växtolja. En växtolja, till exempel kokosolja, avokadoolja, eller liknande, passar som hårinpackningar och är något du låter verka innan du tvättar håret.

Det är helt enkelt en näringskur medan en hårolja är något som man sätter i håret för att förhöja finishen och ge en vårdande effekt på samma gång.

En hårolja kan vara avsedd för en viss typ av hår och det gäller att ta reda på vilken hårolja som passar dig bäst. Ett lockigt eller torrt hår behöver en massa fukt.

En behandling med hårolja kan göra håret i mycket bättre skick omgående och hjälper till att få stuns och glans tillbaka i lockarna.

Är ditt hår vågigt kan du sätta lite olja i handflatan och dra händerna genom håret och på så sätt få ner frissigheten och göra vågorna blanka och jämna.

En bra hårolja hjälper också till att göra håret glansigt. En sak som kan bidra till detta är att vissa håroljor innehåller silikoner, men det finns också produkter som inte innehåller något silikon alls.

Det gäller också att välja rätt hårolja för just din hårtyp. Många väljer en alldeles för fet olja och då blir resultatet givetvis en väldigt flottig look istället för det eleganta hårsvallet man längtat efter.

Ett vanligt misstag många gör med hårolja är att de överdoserar. Ett mellanlångt hår som inte är jättetjockt behöver bara några enstaka droppar. Har du väldigt tjockt eller krulligt hår kan du använda lite mer hårolja än annars. Men aldrig mycket!

Applicera inte olja på hårbotten och massera in i hårrötterna. De flesta håroljor ska vårda själva håret och är det en olja som vårdar hårbotten står detta på förpackningen.

Ta lite olja i handen och gnugga den mellan handflatorna så att oljan värms upp. Massera in det med lätt hand över hela hårstrået. Gnugga inte in oljan eftersom för hårda tag ruggar upp och skadar hårstrået.

Du kan välja om du vill applicera hårolja i vått eller torrt hår. Krama in lite olja när håret är vått, så blir det lättare att reda ut. I torrt hår kan du applicera hårolja när du själv tycker det är nödvändigt. Ser håret törstigt ut - massera in lite och din frisyr får nytt liv igen!

Vår premiumvinnare i testet av hårolja blev Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil. Vi har sedan en fin olja som heter Joico K-Pak Color Therapy Restorative Styling Oil som vinnare i mellanklassen.

Budgetkategorin vanns av Davines Ol OI Oil. Vår specialare i det här testet går inte av för hackor; glöm för allt i världen inte att spana in Moroccanoil Curl Intense Cream! Läs vidare för att hitta håroljan för just ditt lockiga hår!

Premium: Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil

En sådan lyxig och flärdfull olja! Den här ljuvligt doftande oljan gör dig på gott humör varje gång du använder den. Detta inte bara för att den har en fantastisk doft utan för att den absorberas i håret snabbt och gör håret fantastiskt mjukt och glansigt.

Man märker att den vårdar håret på djupet. Dessutom innehåller håroljan även värmeskydd. Den är också helt utan parabener och natriumklorid. En riktig premiumprodukt i ordets rätta bemärkelsen med andra ord!

Fördelar

 • Riktigt härlig doft
 • Härlig formula som sjunker in snabbt
 • Vårdar på djupet och ger glans

Nackdelar

 • Priset
 • Osmidig förpackning

Mellan: Joico K-Pak Color Therapy Restorative Styling Oil

Joico hårolja är för dig som blonderar eller färgar håret till någon annan nyans. Du får ett fantastiskt bra skydd som du också kan använda som värmeskyddande stylingprodukt om du vill.

Håroljan innehåller UV-skydd och passar bra att använda som extra skydd på semestrar eller under sommarmånaderna, vilket vi tycker du ska göra eftersom solen sliter så pass mycket på håret.

Fördelar

 • Stärker och bygger upp slitet hår
 • Ger riktigt bra skydd mot värme och sol
 • Smidig förpackning med mycket produkt

Nackdelar

 • Något tjock

Budget: Davines Ol OI Oil

Den här oljan från Davines har fått otroligt höga recensioner och riktigt goda betyg av ett flertal användare. Och vi var inte sena med att verkligen bli imponerade! 

Trots att den kommer till ett bra pris levererar den här en formula som mjukgör håret och adderar en så fin glans. Den verkar också utredande och tar bort friss. Det bästa är att den har en lätt formula som gör att den passar alla hårtyper, även de med lockar. Så bra.

Fördelar

 • Lätt men djupt närande formula
 • Snabb torktid som sjunker in ordentligt
 • Funkar för alla hårtyper och framhäver lockar

Nackdelar

 • Doften kan vara något konstig

Special: Moroccanoil Curl Intense Cream

Att vi valde Moroccanoil Curl Intense Cream som specialare beror helt enkelt på att den sticker ut på marknaden. Det finns andra hårstylingkrämer, men denna är just speciellt för lockigt hår.

Dessutom gör den ett riktigt bra jobb med att mjukgöra, ge näring och återfukta. Lockarna får form och hålls glansiga. Passar för tjocka, kraftiga hårtyper behov av en produkt som formar och håller i på riktigt.

Fördelar

 • Perfekt stadga för lockigt och vågigt hår
 • Behaglig kräm som verkar på djupet
 • Formar, mjukgör och bidrar med glans

Nackdelar

 • För tjock och kraftig för tunna hår
 • Något dyr

Varför ska du lita på oss?

Samtliga i panelen som deltagit i det här testet är personer med lockigt hår som provat produkten i en vecka. Deltagarna hittade vi i forum på nätet och de har under testets gång även skriftligen dokumenterat effekterna av oljan.

Vem behöver en hårolja för lockigt hår?

Många personer med lockigt hår kämpar ofta ganska mycket med torrt och sprött hår. Att lägga till en hårolja i hudvårdsrutinen kan göra att du helt enkelt får ett helt nytt hår!

Hur kom vi fram till vilka håroljor för lockigt hår vi skulle testa?

Som vi ofta gör i våra tester har vi börjat med att först göra grundlig research på nätet där vi har en aldrig sinande ström av relevant information och fakta om allt mellan himmel och jord.

Vi har alltså läst tidigare tester av håroljor samt även recensioner som kunder givit om olika håroljor. Oljorna hämtades sedan hem från onlinebutikerna kicks.se, nordicfeel.se, och lyko.se.

Hur testade vi håroljorna för lockigt hår?

Varje person i panelen testade en hårolja i en vecka. Resultaten dokumenterades och testaren hade också i uppgift att läsa på om produktens innehåll för att ta reda på vad produkten i exakthet bestod av.

Våra favoriter

Premium: Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil

Har du torrt, frissigt, och slitet hår som du inte får någon riktig bukt med? Då kan du sluta leta efter den perfekta håroljan för lockigt hår! Vår testperson intygar att den här gör det mest frissiga håret mjukt och glansigt.

Den har dessutom en härlig doft som diskret sitter i hela dagen. Oljan känns väldigt lyxig och absorberas snabbt in i håret efter applicering.

Den tilltalande doften får du tack vare ett extrakt från jasmin, edelweiss, och sandelträ. Andra ingredienser håroljan innehåller är extrakt från svarta vinbär och bergamott.

Arganoljan i produkten har en exceptionellt vårdande egenskap och gör att produkten går djupt in i hårstråna. Du får en härlig lyster och håret ser friskt och fräscht ut.

Blonderar du och permanentar håret och kämpar med frissighet tycker vi att du definitivt ska prova den här. Men den passar verkligen för alla. Du anpassar helt enkelt mängden hårolja till vad ditt hår behöver.

Håroljan har också en förebyggande effekt som skyddar håret från ytterligare slitage. Den har också en skyddande effekt vid styling med värme och håret blir lättare att borsta.

Dessutom har håroljan den förnämliga egenskapen att den har ett inbyggt UV-skydd. Produkten innehåller inte heller varken natriumklorid eller parabener.

Fördelar

 • Riktigt härlig doft
 • Härlig formula som sjunker in snabbt
 • Vårdar på djupet och ger glans

Nackdelar

 • Priset
 • Osmidig förpackning

Mellan: Joico K-Pak Color Therapy Restorative Styling Oil

Joico hårolja näringsbomber hårstrået, förseglar den, och skyddar samtidigt färgen om du tonar håret. Den bildar på så sätt också fukt i hårstrået som blir extra glansigt. Du förlänger alltså hårfärgens effekt med håroljan.

Den innehåller även skydd mot UV-strålar och värme. Det är med andra ord en perfekt stylingprodukt också. Perfekt för dig med lockar för att både bygga upp glans, fukt, och samtidigt motverka att färgen tonas ut snabbt.

Håroljan från Joico bygger också upp håret på lång sikt. Efter en veckas användning har du ett mer lättarbetat, livskraftigt, och glansigt hår. Elasticiteten och spänsten blir synligt förbättrad.

Oljan innehåller antioxidanter som skyddar mot yttre stressfaktorer, såsom föroreningar, sol, vind, och saltvatten. Det gör den också perfekt att använda som ett extra skydd under sommarmånaderna.

Applicera lite i taget i omgångar tills du får den effekt du vill ha, men behöver verkligen inte mycket för att få ett bra resultat.

Fördelar

 • Stärker och bygger upp slitet hår
 • Ger riktigt bra skydd mot värme och sol
 • Smidig förpackning med mycket produkt

Nackdelar

 • Något tjock

Budget: Davines Ol OI Oil

Davines Ol Ol hårolja är en riktigt mångsidig produkt som alla kan få stor glädje av! Tack vare att den har en så pass lätt men ändå djupverkande formula tynger den inte ner håret, utan istället känns den bara härligt återfuktande och smidig. 

Formulan verkar mjukgörande, reder ut tovor, dämpar friss, adderar glans och skyddar håret mot yttre slitage. Den torkar också snabbt efter applikation och ger jättefina resultat. Den känns absolut inte kladdig och lägger sig inte som en hinna. Oavsett om du har tunt fint hår eller om du vill framhäva och forma dina lockar funkar den super. 

Vi är otroligt imponerade över hur bra den här funkar i och med dess pris. Dessutom innehåller den ingredienser som stimulerar hårväxt och bygger upp håret på nytt. Håret hålls friskt, fint och starkt! Den är också smidig att applicera med sprayflaskan.

Fördelar

 • Lätt men djupt närande formula
 • Snabb torktid som sjunker in ordentligt
 • Funkar för alla hårtyper och framhäver lockar

Nackdelar

 • Doften kan vara något konstig

Special: Moroccanoil Curl Intense Cream

Den här hårstylingkrämen från Moroccanoil är enligt oss en perfekt specialare för det här testet. Priset må vara något högt, men den gör sig samtidigt mycket bra för sitt syfte. Just den här stylingkrämen är nämligen specifikt framtagen för användning på frissigt, tjock och lockigt hår. 

Den här krämen gör ett mycket bra jobb när det kommer till att tämja vilda hår. För dig som har frissigt, tjockt, kraftigt och strävt hår kommer den här passa perfekt. För fina och tunna hår kan den bli för tjock och tung. 

Vid användning ser den till att mjukgöra och ge näring till såväl vågigt som lockigt hår. Perfekt för att få hårstråna sådär välformade utan att behöva anstränga sig så mycket. Krämen bidrar också med fukt och glans som gör det där lilla extra. Dock känns den inte fet. 

I och med dess stadga hålls håret på plats och formen sitter kvar. Vi är utan tvekan nöjda med den här produkten just för lockigt hår. Doften är också riktigt härlig!

Fördelar

 • Perfekt stadga för lockigt och vågigt hår
 • Behaglig kräm som verkar på djupet
 • Formar, mjukgör och bidrar med glans

Nackdelar

 • För tjock och kraftig för tunna hår
 • Något dyr

Våra utmanare

Sebastian Professional Dark Oil

Sebastian Professional Dark Oil är ett riktigt bra alternativ för dig som vill ge långvarig återfuktning till dina fina lockar. Den här oljan tränger verkligen in i håret för att återfukta och bygga upp inifrån. På så sätt blir håret mjukare, fylligare, glansigare och får en finare struktur. 

Vi gillar att oljan är utformad likt en gelé som gör att den känns tjockare, rikare och blir enklare att applicera i håret. Dock är den inte kladdig utan tränger fort in i håret och ger effekt direkt. Detta sitter sedan i länge. 

Riktigt trevlig doft som passar de flesta. Även den här kan användas för alla hårtyper, men främst för de som vill definiera och framhäva självfall och lockar. Rätt dyr, men verkligen värd sina pengar!

Fördelar

 • Definierar och framhäver lockar och självfall
 • Tränger in på djupet och verkar inifrån
 • Geléformula som känns rik och är enkel att hantera

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan vara något tjock för finare hår

John Masters Organics Dry Hair Nourishment & Defrizzer

Det här är en olja som specifikt verkar för att motverka frissighet och stärka hårets egen barriär. Dessa egenskaper är perfekta för dig som har lockigt eller vågigt hår med en del självfall. 

Oljan ger mycket fukt och skyddar håret utifrån. Dock är den inte tung eller kladdig, utan den känns behaglig i håret och ger fina former. Passar för de flesta hårtyper. Däremot är den rätt dyr, och du får inte så mycket produkt i flaskan. Annars bra och lätt att använda.

Fördelar

 • Motverkar friss och stärker håret
 • Ger mycket fukt utan att tynga ner
 • Lätt att dosera med pipett

Nackdelar

 • Dyr
 • Snålt med produkt

Argan Secret Oil 

Här har vi en hårolja från Argan Secret. Det här är, enligt dem själva, som ett skönhetselexir för håret som verkar för att förfina skadat och slitet hår.

Oljan bidrar med mycket glans för att få bort både friss, torrhet och flygiga strån. Lockarna framhävs och får den där fina formen som håller länge. 

Vi gillar också att formulan är värmeskyddande, UV-skyddande och mjukgörande. Verkar snabbt och är lätt att applicera med sprayflaskan. Rätt prisvärd också!

Fördelar

 • Lättviktigt skönhetselixir för skadat hår
 • Framhäver naturlig glans
 • Skyddande formula

Nackdelar

 • Inte överdrivet effektiv på tjockt hår
 • Något rinnig

Sachajuan Shine Serum

Sachajuan Shine Serum är, precis som namnet utlovar, ett serum för håret! Den här produkten är riktigt bra för dig som främst vill skydda håret och bygga upp slitna och skadade toppar. Håret blir riktigt mjukt och stärks inifrån.

Innehållet bidrar med glans som inte kännas fet eller kladdig. Ett extra plus för dess praktiska förpackning och dess trivsamma formula som är lätt att dosera. Oljan har också en mycket trevlig doft som håller i sig länge utan att ta över.

Fördelar

 • Djupverkande serum för slitet hår
 • Känns inte fet eller kladdig
 • Håret blir riktigt mjukt och får fin glans

Nackdelar

 • Doften kan upplevas som något maskulin
 • Inte överdrivet djupverkande

Kérastase Elixir Ultime L'Huile Originale

Kerastase Elixir Ultimate L’Huile Originale är en mångsidig hårolja som passar för de flesta hårtyper. Dock gör den sig väldigt bra just på vågigt och lockigt hår som är i behov av mycket fukt, stadga och hållbara resultat. 

Vi gillar verkligen att den här oljan kan appliceras både före och efter styling utan att tynga ner eller kännas kladdig. Texturen är behaglig och den sjunker in rätt snabbt. Efter användning får håret en tydligt förbättrad glans och känns mer hälsosamt. Oljan tränger in på djupet och ger såväl näring som fukt. 

Som ett extra plus ser oljan till att skydda håret och stärka det för att motverka slitage utifrån. Praktisk flaska med pump som förenklar dosering och applicering. Priset är lyxigt, men du får mycket produkt som räcker länge och gör ett bra jobb!

Fördelar

 • Kan användas både före och efter styling
 • Tränger in och bidrar med näring
 • Skyddar och motverkar slitage utifrån

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan upplevas som något fet för vissa hår

Matrix Biolage R.A.W

Matrix hårolja är en produkt som ger ett glansigt resultat och som får lockarna att kännas mjuka och följsamma samtidigt som oljan inte tynger ner eller gör håret fett. Produkten består av en mix av tre naturoljor, nämligen oliv-, solros-, och gurkörtsolja.

Oljan från gurkört är extra rik på fettsyror från omega-3 och står därmed för den vårdande egenskapen i produkten. Flaskan innehåller 125 ml.

Fördelar

 • Ger mjuka och följsamma lockar
 • Bra formula som inte tynger ner
 • Riktigt bra och näringsrikt innehåll

Nackdelar

 • Något opraktisk förpackning

Produkter som utgått

Bumble & Bumble Curl Gel-Oil

Bumble & Bumble har gjort en geléolja som är speciellt framtagen för dig med kraftiga, envisa lockar. Produkten innehåller en teknologi som kallas för Hydra Sculpt Blend.

Tillsammans med brasilianska oljor ger Hydra Sculpt Blend håret rikligt med fukt och skapar friska, glansiga lockar. Samtidigt lägger den sig som ett skydd på håret och gör så att det inte påverkas av hög luftfuktighet.

Perfekt om ditt hår krullar ihop sig eller blir ostyrigt i vissa väderlekar eller på utlandssemestrar i tropiska klimat. Produkten innehåller ingenting som torkar ut håret, det vill säga alkohol, sulfater, eller parabener.

Toni&Guy Curl Lock Oil

Toni&Guy är en klassiker inom hårstylingvärlden och så är även numera deras hårolja för lockigt hår. Oljan ger en näringsboost som vårdar och stödjer lockarna samtidigt som frissighet förebyggs.

Den hjälper till att göra lockarna stunsiga, men ger samtidigt ett mjukt hårfall som ser naturligt stylat ut. Det är enkelt att applicera ur den lilla pumpflaskan.

Ta några droppar i handflatan och värm upp oljan genom att gnugga händerna. Arbeta dig igenom hårlängderna och krama lätt håret samtidigt som du reder ut det.

Därefter kan du låta håret självtorka och när det är klart har du ett härligt naturligt hårsvall med alla lockar på rätt plats.


Reverie Ever Recovery Hair Oil

Reverie Recovery hårolja är en underbart vårdande hårolja som gör lockarna glansiga och naturliga. Den tongivande ingrediensen i oljan är marulaolja som har en förmåga att tränga in i håret och därefter släta ut hårstrået och binda in näringsämnen och fukt.

Håroljan tränger snabbt in och tynger absolut inte ner håret eller gör det fett. Tvärtom får du mer glans! Marulaolja är rikt på omega 6 och 9 och tillför stora mängder näring till hårstrået som gör det mjukt och silkeslent.

Den andra ingrediensen heter crambe abyssinica och innehåller även den närande fettsyror som kapslar in fukt i hårstrået.

Squalane är ytterligare en förnämlig ingrediens och den är med eftersom den har egenskapen att göra hårfärgen djup samt förebygger värmeskador och förslitningar. Squalane är utvunnet ur oliver.

Du kan använda den här på två sätt: antingen som en hel behandling som får ligga över natten eller för att boosta håret i din dagliga styling.

Du tar du helt enkelt några droppar som du värmer upp mellan handflatorna och därefter kramar in i håret och fördelar det jämnt över lockarna. Upprepa om håret fortfarande känns torrt. Fokusera alltid på topparna och jobba med dem först.


Marc Anthony Oil Of Morocco Argan Oil Treatment

Marockansk olja har tagit världen med storm. Det är många varumärken inom skönhetsindustrin som vill ha sin del av framgångarna och många märken erbjuder sina egna moroccanoil-produkter.

Marc Anthonys marockanska olja är en blandning av marockansk arganolja, olivolja, och keratin och håller just den höga standard man kan förvänta sig av företaget.

Alla de här aktiva ingredienserna bidrar till att skydda och stärka håret samt ge den en riklig boost av bland annat E-vitamin. Men hur reagerar håret då? Jodå, produkten håller precis vad den lovade och håret blev friskt, starkt, och med en härlig glans.


Frågor och svar

Varför är det bra att använda just hårolja?

När du använder en hårolja tränger alla essentiella fettsyror från produkten in i hårstrået. Det betyder att hårtopparna som gjort håret frissigt och torrt får nytt liv.

Många oljor av olika slag innehåller också en stor mängd antioxidanter, vilket skyddar och vårdar håret på lång sikt. Använder du inte redan hårolja rekommenderar jag det starkt eftersom det är så enkelt att använda och så bra för håret.

Kan håroljan för lockigt hår reparera mina kluvna hårtoppar?

Kluvna hårtoppar kan inte repareras överhuvudtaget, men håroljan förseglar tillfälligt hårets yta och topparna ser helt enkelt hela och friskare ut.

Näringen från oljorna ger också ett sundare och friskare hår i det långa loppet och bidrar till att förebygga kluvna toppar. Vill du bli av med kluvna hårtoppar får du helt enkelt klippa av dom.

Vilken typ av hårolja är bäst?

En hårolja är en blandning av olika produkter och en växtolja utgör normalt basen för denna. Oljan i fråga kan vara avocado-, argan-, eller gurkörtsolja.

Vilken olja som passar dig bäst beror helt enkelt på hur ditt hår ser ut i övrigt. Men lockigt hår är för det mesta torrt och frissigt och då passar lite tyngre oljor som argan och avokadoolja bra.

Har du ett väldigt grovt hårstrå kan du till exempel använda dig av en produkt som innehåller babassuolja. Läs noga på håroljans innehållsförteckning och sedan är det i första hand att helt enkelt prova sig fram.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals