Bästa håroljan 2024 – Gör ditt hår glansigt och välmående

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att få glansigt och friskt hår behöver inte vara så svårt, en bra hårolja kan vara det enda som behövs. Många av håroljorna som finns på marknaden idag både stylar och vårdar det och borde vara ett självklart val av hårvårdsprodukt.

Men hur ska man hitta rätt i djungeln av märken och varianter? Jag har, tillsammans med mina fem kollegor, testat åtta olika håroljor för att undersöka vilken som ger oss det bästa resultatet.

Efter att vi testat håroljorna i åtta veckor (en vecka per olja) kom vi fram till att Moroccanoil Oil Treatment var den överlag bästa oljan, tätt följt av Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil.

Vi var också imponerade av vår budgetvinnare OGX Coconut Water Weightless Hydration Oil som trots sitt låga pris hade många bra egenskaper.

Vi blev glatt överraskade av en lite lyxigare hårolja som vi provade då vi hört mycket gott om den, L'ANZA Healing Keratin Oil, som fick bli med på prispallen som en specialare. Läs vidare för utförliga recensioner av alla produkter.

Mellan: Moroccanoil Oil Treatment

Moroccanoil Oil Treatment återställer proteinbalansen i ditt hår som gör varje hårstrå starkare. Oljan innehåller också omega 3-oljor och vitaminer som ger håret glans och antioxidanter som skyddar håret från värme, styling, och skador av miljöpåverkan.

Ytterligare ett plus med produkten är att den luktar fantastiskt gott! Med hjälp av Moroccanoil Oil Treatment gick håret från att vara frissigt och strävt till att bli blankt och smidigt.

Den är perfekt för dig som har skadat, torrt, eller ohanterligt hår. Du kan välja mellan en förpackning på 25 eller 125ml och den kan användas i både blött och torrt hår utan att håret blir fett.


Premium: Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil

Om du letar efter en lite lyxigare hårolja är det här rätt val för dig! Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil har en underbar doft av jasmin, edelweiss, litchi, sandelträ, svarta vinbär, bergamott, och argan. Den levereras också i en fin förpackning.

Oribes hårolja passar alla, men speciellt personer med torrt, skadat, och färgat hår. Oljan ger näring, mjukhet, styrka, och en underbar lyster till håret.

Oljan innehåller också UV-skydd som skyddar håret från solen. Det vi gillade mest med den här oljan var att den absorberades direkt vilket gjorde att man snabbt märkte resultat.


Budget: OGX Coconut Water Weightless Hydration Oil

OGX Coconut Water Weightless Hydration Oil är en väldigt lätt olja som främst passar personer med fint, tunt, och skadat hår. Oljan gör håret återfuktat och lagar kluvna hårtoppar.

Håroljan får ditt hår att kännas mjukt och välmående utan att kännas oljigt. Den har också en fräsch doft av kokos som uppskattades av alla i testpanelen. Den här oljan ger ett lyxigt intryck trots sitt låga pris vilket gör den till ett mycket bra budgetalternativ.


Special: L'ANZA Healing Keratin Oil

Ytterligare en olja vi alla gillade var L’ANZA Healing Keratin Oil. Den här oljan innehåller keratin som ger håret enorm styrka och elasticitet och kan även göra väldigt skadat hår friskt igen. Produkten har också fullt UV- och värmeskydd.

Oljan appliceras i blött hår och vad som gjorde L’ANZA Healing Keratin Oil speciell var att den förkortade torktiden på håret. Med hjälp av L’ANZAs hårolja torkade mitt hår på endast 1,5 timmar, till skillnad från 3 timmar som det vanligtvis tar.

Varför ska du lita på oss?

Vi är en grupp kvinnor som alla jobbar inom skönhetsbranschen på ett eller annat sätt. Vi har många års erfarenhet av att testa skönhetsprodukter.

I våra undersökningar gör vi alla enskilda recensioner för att sedan sammanställa dem för att få ett resultat som är oberoende och rättvisande. Alla i testpanelen har olika hårtyper för att se vilka sorters hår oljorna passar.

I testet användes en olja åt gången i en vecka för att låta varje olja hinna verka och ge resultat. Vi lät också håret vila under några dagar innan vi började använda nästa olja för att undvika att håret påverkas av olika oljor samtidigt.

Vem behöver använda hårolja?

Hårolja kan användas av alla för att vårda håret men passar speciellt bra för personer med frissigt och skadat hår.

Många skandinaver har torrt hår till följd av det nordiska klimatet och en hårolja kan vara lösningen på det här problemet. Produkten lugnar håret och ger det en mjuk och glansig finish.

Även personer som ofta använder stylingprodukter som hårspray, hårvax, eller värmeverktyg kan också ha nytta av hårolja för att förhindra att håret skadas.

Vissa oljor innehåller också värme och UV-skydd och förhindrar på så sätt två saker som skadar håret otroligt mycket. En hårolja kan alltså vara användbart för alla.

För personer med skadat och frissigt hår är de mjukgörande och återuppbyggande egenskaperna de mest nämnvärda medan de skyddande egenskaperna är viktiga även för personer med övervägande friskt hår.

Hur kom vi fram till vilka produkter vi skulle testa?

Det finns mängder av olika håroljor på marknaden så att välja vilka vi skulle testa var inte lätt. Vi bestämde oss till slut för att välja de produkter som såldes mest och fått bäst recensioner på kicks.se och nordicfeel.se.

Ytterligare en sak vi tog hänsyn till när vi skulle välja produkter var att vi såg till att välja produkter från olika varumärken, både kända och lite mer okända. Vi ville också testa produkter med olika prisklasser för att se om priset är avgörande för om en produkt är bra eller inte.

När vi valde produkter tittade vi också på populära skönhetsbloggar för att se vad som rekommenderas just nu.

Hur testade vi de olika håroljorna?

När vi testade oljorna fick var och en i testpanelen med sig en av varje produkt hem. Vi ville göra testet enskilt eftersom man annars lätt blir påverkad av de andra runt omkring.

Vi testade produkterna själva en vecka och träffades sedan hemma hos mig för att diskutera vad vi tyckte. Efter att alla delat sina omdömen och betyg sammanställde vi resultatet.

Det vi letade efter var en olja som vårdade håret, gav en bra finish, och som minskade frissigheten. Vi letade också efter andra bra egenskaper som t.ex. värmeskydd.

Efter att vi använt produkterna en vecka var och sammanställt resultatet kunde vi se vilken olja som var bäst i test.

Våra favoriter

Mellan: Moroccanoil Oil Treatment

Vi hade, innan vi gjorde testet, hört mycket gott om Moroccanoil Oil Treatment och läst många bloggar där de lovordade den här håroljan.

Vi bestämde oss därför att testa om den verkligen var så bra som alla sa. Nu i efterhand kan vi till och med säga att den var bättre än vi trodde.

Efter en behandling blev håret fantastiskt mjukt, blankt, och smidigt. Kluvna toppar försvann och håret kändes lika friskt som det gör efter ett besök hos frisören.

Ytterligare en sak vi älskar med Moroccanoil Oil Treatment är den smarta förpackningen. Pumpen på flaskan gör att man får rätt mängd olja så att håret blir lent och mjukt utan att kännas oljigt eller fettigt.

Något som också är ett stort plus i kanten är att håret luktar fantastiskt gott efter man använt oljan. Vi gillar också att flaskan finns i två storlekar, och några olika utföranden, så att man lätt kan ha med oljan även när man är på resande fot.


Premium: Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil

Vi hade höga förväntningar när vi testade den här produkten eftersom vi hade hört så otroligt mycket gott om den innan testet gjordes. Det första vi slogs av när vi testade Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil var den underbara doften.

Doften kommer från att oljan innehåller extrakt från jasmin, edelweiss, litchi, sandelträ, svarta vinbär, bergamott, och argan. Råvaror som också vårdar och ger håret näring.

En sak vi gillade med den här håroljan var att man endast behövde använda några få droppar för att märka skillnad. Detta gör att oljan räcker länge vilket kan vara betydelsefullt med tanke på det ganska höga priset.

Något som också imponerade på testpanelen var att oljan var otroligt lätt men fungerade trots det väldigt bra även på grövre hårtyper. Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil skyltar med att den passar alla och vi kan verkligen bekräfta detta.

Om man letar efter en olja som även fungerar bra att använda på kroppen har Oribe en lyxig hår- och kroppsolja.


Budget: OGX Coconut Water Weightless Hydration Oil

När vi använde OGX Coconut Water Weightless Hydration Oil blev vi positivt överraskade. Det är en hårolja som tillhör budgetklassen men hade många egenskaper som man också hittar bland mycket dyrare oljor.

Först och främst var oljan väldigt lätt. Den fick inte håret att kännas oljigt och håret blev väldigt mjukt och blankt.

Något vi också gillade var att oljan hade helande egenskaper och testpanelen blev förvånade över hur friskt håret kändes efter användning - kluvna hårtoppar var helt försvunna!

En sak som gjorde att den oljan hamnade i toppen var också dess fräscha och somriga doft. Det här var oljan vi tyckte luktade klart godast! Priset är ju såklart också fördelaktigt - väldigt prisvärt!


Special: L'ANZA Healing Keratin Oil

L'ANZA Healing Keratin Oil sticker ut från mängden då den innehåller keratin som djupgående reparerar skadat hår och ger otrolig glans. Oljan gick snabbt in i håret och man märkte skillnad på håret direkt.

Den egenskap vi fann mest överraskande var att oljan förkortade hårets torktid till hälften, perfekt för stressiga mornar. Oljan ger också fullt UV- och värmeskydd vilket gör att man kan utesluta andra hårvårdsprodukter med de här egenskaperna.

Denna olja kan vara en början till en ny sorts hårvårdsprodukt med fantastiska egenskaper. Vi diggar det!

Andra håroljor som testades

Det finns ett enormt utbud av håroljor och även de andra oljorna som testades har många bra egenskaper. De är även värda att titta lite extra på om du vill få ordning på dina bångstyriga lockar.

Goldwell Elixir Oil Treatment

Denna hårolja kan användas både i blött och torrt hår och förbättrar ditt hårs medgörlighet. Oljan ger håret en silkeslen känsla och ger håret glans och styrka.

Det skyddar också håret från värme och borstning och ger håret ett fräscht intryck. Vi gillar dessutom den snygga flaskan som kostar ungefär 200 kronor för 100 ml.


Redken All Soft Argan-6 Oil

Redken All Soft Argan-6 oil innehåller arganolja berikad med omega-6 vilket gör håret mjukt, näringsrikt, och glansigt. Den hjälper dig också att reda ut ditt hår.

Oljan kommer i en smart förpackning med spraykork som hjälper dig ta rätt mängd olja för att förhindra att håret blir oljigt.


Kérastase Elixir Ultime Fine Hair

Kérastaste Elixir Ultime Fine Hair passar dig med fint hår som behöver näring och glans. Den är mångsidig och kommer i en lyxig förpackning.

Oljan är lätt att använda och luktar väldigt gott och kan användas både före och efter styling. Finns även för andra hårtyper och matchande tillbehör i samma serie.


Löwengrip The Cure Hair Oil

The Cure Hair Oil och gör håret mjuk och lent. Oljan har också en balsameffekt som gör det lättare att reda ut tovigt och svårborstat hår.

Produkten kan användas i både blött och torrt hår och tillför glans och lyster till håret. Det kan användas i både torrt och fuktig hår.

Frågor och svar

Vad är hårolja?

Håroljan ger håret extra näring och vård och har flera olika användningsområden. Den kan användas som hårinpackning, som värmeskydd inför styling, för att behandla skadat och färgat hår eller för att ge håret glans.

Det finns många olika håroljor; oljor med olika ingredienser och för olika typer av hår. Och här gäller det faktiskt att prova sig fram för att hitta den som passar just sig själv bäst.

Hur använder man hårolja?

Hårolja kan användas i både torrt och vått hår, men det finns oljor som enbart ska användas i torrt hår eller enbart i vått hår. Genom att använda oljan i vått hår blir det lättare att reda ut.

Man kan även använda det i torrt hår när man känner att det behövs. Du kan även blanda i lite hårolja i din vanliga inpackning eller använda bara håroljan som inpackning.

Applicera inte oljan direkt i håret, utan ta den i handen först och värm den lite mellan händerna innan du tar i det i håret. Fördela det sedan jämt över hela håret.

Genom att använda händerna istället för att spraya eller pumpa ur det direkt i håret blir det jämt fördelat och blir inte för mycket på vissa ställen och ingenting alls på andra ställen.

Gnugga inte in oljan i håret, utan stryk på den och massera in försiktigt. Oftast ska håroljan inte användas i hårbotten, men det finns undantag – läs alltid på flaskan innan så att du vet exakt hur den ska användas och i vilka delar av håret den ska appliceras.

Hur mycket hårolja ska man använda?

Det beror lite på hur du använder håroljan, men överdosera inte - ett par droppar räcker oftast. Det beror också på hur långt hår du har, såklart, men ta inte för mycket. Man märker väldigt fort hur mycket man behöver använda och sedan är det bara att hålla sig till det.

Hur ofta ska man använda hårolja?

Det är olika hur ofta man behöver använda oljan och beror även på hur man använder den. Men använder man den till exempel efter att ha tvättat håret, så kan man göra det efter varje hårtvätt.

Utöver det kan man även använda den mellan tvättarna, i torrt hår. Man får helt enkelt själv känna efter hur ofta man behöver använda håroljan och när det funkar bäst för en själv och ens hår – efter varje tvätt, i torrt hår, i hårinpackningen, eller som inpackning.

Vad kostar hårolja?

Hårolja kostar från någon femtiolapp eller till och med ännu mindre och upp till många hundralappar.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals