Bästa hårvaxet 2024 – Det strukturgivande redskapet du måste ha

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vare sig du har långt eller kort hår stylar väl alla sin frisyr på ett eller annat sätt. En del vill ha självfallande lockar medan andra vill ha den rufsiga pixie-frillan (båda stilar är väldigt snygga tycker jag).

Hur som helst behöver man oftast en magisk hårprodukt som hjälper en att hålla sin styling på plats, speciellt om man har slitit med den i en timme eller två vill man ha något man kan lita på.

Du kanske tror att hårvax mest används av män men så behöver det inte alls vara. Nä, men då används det vara av kvinnor med kort hår. Nehe då, hårvax passar för alla hårtyper, det gäller bara att använda det på rätt sätt.

Hårvax hjälper dig med stadga och volym och, ja, för er med kortare hår, formgivning. Det kan till och med användas i samband med värmestyling. 

Så, för att komma fram till saken har vi valt ut tre vinnare i tre prisklasser, där den ultimata vinnaren blev John Masters Organics Sculpting Clay i premiumklassen. Inte långt efter kom mellanklassens Lernberger Stafsing Mr. LS Soft Wax.

Vi har även ett budgetalternativ med Maria Nila Creator Extreme. Läs vidare för utförliga recensioner om alla sexton produkter för att hitta ditt nya favorithårvax.

Gillar du, precis som vi, ett vax i sprayformat så ska du titta närmare på Oribe Flash Form Finishing Spray Wax!

Premium: John Masters Organics Sculpting Clay

Underbart ekologiskt vax som passar för både killar och tjejer med vilken hårlängd och hårtyp som helst. Ger snygg struktur och stadga utan att kleta eller göra håret fettigt. 

Här är det endast naturliga och ekologiska leror och oljor som har använts som tillsammans återfuktar håret samtidigt som det har ett värmeskydd - perfekt att använda när du stylar ditt hår med värmeverktyg. 

Fördelar

 • Detoxar håret
 • Skyddar mot värmeverktyg

Nackdelar

 • Alla gillar inte doften

Mellan: Lernberger Stafsing Mr. LS Soft Wax

Naturens egna blandning av frukter och bär kommer samman i denna formula för att skapa fuktgivande och antibakteriella egenskaper som är skonsam mot din hårbotten.

Själva vaxet är även fantastiskt och du kan forma och forma om hela dagen med klicken du började med på morgonen och fortfarande ha den volym eller stadga du vill ha.

Fördelar

 • Parabenfritt
 • Ekologisk olja

Nackdelar

 • Passar inte hellånga hår

Budget: Maria Nila Creator Extreme

Ett extremt bra budgetalternativ för dig med kortare hår som behöver ett pålitligt vax som ger stadga och är enkelt att forma. Det är ett fibervax som kan användas i både torrt och fuktigt hår som kommer till ett kanonpris. 

Fördelar

 • Priset
 • Bra stadga

Nackdelar

 • Endast för kort hår

Special: Oribe Flash Form Finishing Spray Wax

Vi tyckte det var kul att ta med ytterligare ett sprayvax då det är många som tycker om det. Det är såklart långt ifrån alla som tycker att hårvax i sprayform är bra, men gillar du det så är detta det klockrena valet.

Du kommer att få ett fint resultat som inte alls ser överstylat ut – det är snarare tvärtom då ditt hår får ett fräscht och naturligt lyft. 

Fördelar

 • Ger ingen fet känsla
 • Återfuktar håret

Nackdelar

 • Priset

Varför ska du lita på oss?

Om ni följer den här bloggen, eller åtminstone har läst några inlägg, vet ni att jag är väldigt hårintresserad och väldigt stolt över mitt eget hår.

Sedan tonåren har jag provat allt i hårväg, från långt till kort, från blond till brunett och många färger däremellan.

När man har olika frisyrer gäller det ju att hitta den rätta hårprodukten för just ditt hår, och hårvax är ju nästan för perfekt för de kortare hårlängderna.

Men det går hur bra som helst att använda i ditt långa hårsvall likaså. Det har jag märkt under mina år som egenförklarad hårspecialist.

Min trogna testpanel har bestått av hela sexton kvinnor (jag inkluderad) som alla har olika hårtyper och hårlängder.

Dessa kvinnor är även de hårbesatta egenförklarade hårspecialister varav en faktiskt är en hårstylist. Tillsammans har vi väldigt många års erfarenhet av hår och speciellt hårvax.

Vem behöver köpa hårvax?

Om du vill ha stadga och volym i ditt hår ska du verkligen ge hårvax en chans. Det är speciellt bra för kortare hår eftersom vax även tillåter håret att vara formbart under hela dagen samtidigt som det håller formen du vill ha.

Som sagt fungerar det lika bra för längre hår om du vill ha volym och kan oftast användas i vått hår innan du gör din värmestyling. Sedan går det såklart bra att fixera frisyren med hjälp av en blandning av vaxet och andra produkter

Om du är orolig över att få fettigt eller kladdigt hår i flera dagar efter att du använt vax kan du vara lugn då de flesta nuförtiden är lätta att tvätta ur och lämnar håret fräscht, även när du har hårvaxet i. 

Hur kom vi fram till vilka hårvaxprodukter vi skulle testa?

Från vår hårstylist har vi fått otaliga tips och tillsammans med mig och en till jurydeltagare har vi valt ut de sexton produkterna vi testade. 

Till att börja med fick alla göra lite research och vi gick till flera skönhetsbutiker och frisörer i jakten på de populäraste hårvaxen som används och säljs på marknaden. 

Sedan tog vi en titt i webbutiker som nordicfeel.se, kicks.se, och cocopanda.se för hitta de sexton produkterna. Vi har noggrant läst omdömen och produktbeskrivningar för att få en så utförlig uppfattning om produkterna som möjligt.

Det har även såklart varit viktigt att hitta olika hårvax som passar olika hårtyper men även som kommer i olika prisklasser.

Hur testade vi hårvaxen?

Vi har alla testat två produkter i en vecka var. Vi började med två stycken hårvaxburkar och roterade sedan varje vecka tills alla hade testat allihopa. På detta sätt har alla testat alla produkter men vi har även kunnat ställa två stycken mot varandra.

Det har funnits kategorier och poängsystem som har följts och för att få fram våra favoriter har vi lagt ihop poängen och även diskuterat i dagarna ända för att verkligen få det rätt. 


Våra favoriter

Premium: John Masters Organics Sculpting Clay

Ni vet den där magiska känslan som kommer över en när man har upptäckt en ny, helt underbar stylingprodukt? Precis så kände jag och de flesta i testpanelen när vi använde vår Sculpting Clay för första gången. 

Som sagt har det varit personer med många olika frisyrer med i detta test och detta vax fungerar fantastiskt bra för både lång- som korthåriga tjejer och killar (några pojkvänner och kompisar fick även testa det).

Det är ett lervax och, som vanligt när det gäller John Masters Organics, ekologiskt. Formulan innehåller bland annat 3 naturliga leror, 3 eteriska oljor, och bivax - allt ekologiskt. 

Dessa ingredienser har även utformats med tanke på att det ska vara enkelt för vem som helst att kunna få snygg stadga i håret utan att vaxet blir för hårt eller kletigt, samtidigt som det kan användas på långt hår eller kortare rufsiga frisyrer.

Det bästa är även att det har ett värmeskydd så att du kan använda det i samband med din värmestyling. En dryg produkt som kommer hålla ganska länge. 

Fördelar

 • Detoxar håret
 • Skyddar mot värmeverktyg

Nackdelar

 • Alla gillar inte doften

Mellan: Lernberger Stafsing Mr. LS Soft Wax

Detta hårvax från Lernberger Stafsing innehåller en blandning av frukt och bär som kallas LS Supercomplex. Det innebär bland annat att detta vax stimulerar din hårbotten, är antibakteriell, och har fuktgivande egenskaper - vem vill inte ha det i sitt hårvax?

Hårvaxet ger även en matt finish och du kan forma om håret hela dagen för det önskade resultatet. Det går även bra för personer med mellanlångt hår att använda detta vax. 

För att kunna separera håret och få kontroll rekommenderas det att använda vaxet i fuktigt hår; och i torrt hår ska det appliceras om man önskar volym eller mer textur.

Vi har såklart provat båda dessa tekniker och kan meddela att båda användningarna fungerar perfekt.

Detta vaxet var även ett av de enklaste vaxen att jobba med, man kunde riktigt arbeta in det i håret utan att det blev tungt eller kladdigt. Det finns även ett variant med hårdare vax om man föredrar det.

Fördelar

 • Parabenfritt
 • Ekologisk olja

Nackdelar

 • Passar inte hellånga hår

Budget: Maria Nila Creator Extreme

Maria Nila kan man alltid lita på att vara en räddare i nöden; vare sig det är för plånboken eller håret. Oftast är det ju såklart för båda kategorierna.

Även denna gång har hon med sitt fibervax skapat en otrolig formula som gör att hårvaxet kan användas av nästan alla som behöver ett bra hårvax. Det är till för att skapa stadga som håller hela dagen - och det kan vi meddela att det verkligen gör.

Det kan användas i både fuktigt och torrt hår och det blir enkelt att forma håret som du vill. Tyvärr fungerar den inte lika bra för långt hår, men då är den heller inte gjord för det.

Men frukta ej, det går ingen nöd på Nilas produkter och det finns många att välja mellan om du har längre hår. Här får du en dryg produkt och hållbarheten är verkligen superb.

Fördelar

 • Priset
 • Bra stadga

Nackdelar

 • Endast för kort hår

Special: Oribe Flash Form Finishing Spray Wax

Detta vax skapar en byggbar, viktlös textur som ger både glans och separation till korta, mellanlånga och hellånga hår. Håret blir luftigt samtidigt som det blir definierat och ges bra stadga – vad mer kan man begära av ett hårvax? 

Då det är Oribe vi talar om här så är det naturligtvis så att det bjuds på en hel massa annat också. Vad sägs om att få vacker glans och slippa den annars så vanliga kladdiga känslan? Eller att slippa frizz? Inte dumt, säger vi. 

Vaxet från Oribe skyddar också mot luftfuktighet och har en lätt och precis applikation – det är bara att skaka för att därefter spraya på torrt hår. Sedan är det bara att styla håret i den stil du vill ha det. 

Testa gärna att använda andra produkter från Oribe. Det är ett märke som är lite dyrare av en anledning – deras produkter är riktigt bra. Kolla in deras hårvård hos exempelvis Kicks eller Hudoteket

Fördelar

 • Ger ingen fet känsla
 • Återfuktar håret

Nackdelar

 • Priset

Bra att tänka på innan du köper hårvax

Om du vill använda ditt hårvax i långt hår ska du se till att vaxet passar för det eftersom en del hårvax är speciellt utformade för kort hår eller vice versa. 

Om du vill ha ett helt veganskt hårvax ska du läsa innehållsförteckningen noga eftersom många produkter kommer med bivax som ingrediens. 


Våra utmanare

Sachajuan Hair Wax

Svenska Sachajuan kan man verkligen lita på. Deras hårvax ger textur som heter duga utan att kladda eller göra ditt hår fettigt. Dessutom är det väldigt enkelt att tvätta ur hårvaxet.

Detta vax passar dock bättre till kortare hår och rekommenderas därför till er som har just det. Priset är även det ganska bra!

Fördelar

 • Passar alla hårtyper
 • Återfuktar håret

Nackdelar

 • Vissa tyckte att det var svårt att tvätta ur

Matrix Style Link Over Achiever

Matrix har skapat ett hårvax med en formula som tillåter dig att få det bästa resultatet varje gång du vill forma frisyren. Hårvaxet ger en jämn fördelning samtidigt som det ger hållbar textur som inte kletar.

Dessutom kan man välja mellan tre stycken olika utföranden och du kommer definitivt hitta den formulan som passar ditt hår.

Fördelar

 • Bra pris
 • Kul design

Nackdelar

 • Lite svårt att tvätta ur

American Crew Forming Cream

Detta hårvax kan köpas av alla möjliga personer, vad för hårlängd eller typ du har spelar ingen roll - hårvaxet ger en matt finish och en pålitlig stadga som håller hela dagen. Detta är bland annat tack vare lanolinvax.

Sackaros bidrar med fuktgivande egenskaper och du behöver alltså inte oroa dig för att ditt hår ska torka ut. American Crew har många vax att välja mellan.

Fördelar

 • Vattenbaserad
 • Närande

Nackdelar

 • Inte så drygt

Lee Stafford Messed Up Wax

Om du aspirerar till den där rufsiga håret-looken, vare sig du har kort eller långt hår, är Messed Up Wax verkligen ett bra alternativ. 

Den håller rufsigheten på plats och du kan även forma om håret under dagen. Helt enkelt ett superbra hårvax. Ett superbra pris får man den också för!

Fördelar

 • Fin design
 • Superbra pris

Nackdelar

 • Inte veganskt

Hanz De Fuko Quicksand

Här har du ett parabenfritt hårvax som är en baddare på att absorbera oljorna i ditt hår och gör att det ser snyggt och fräscht ut. Det är också en baddare på att ge volym och textur åt ditt styling. 

En del personer i testpanelen tyckte att den lämnar håret lite väl strävt, men detta är nog en smaksak och du måste nog helt enkelt prova dig fram för att se om det blir så för dig. 

Använd den på torrt hår eller i blött hår innan du börjar din värmestyling för bästa resultat. Det finns även ett annat utförande.

Fördelar

 • Cool design
 • Parabenfritt

Nackdelar

 • Vissa upplever att det tynger ner håret

D:FI d:sculpt High Hold Sculpting Cream

Ett populärt hårvax som har funnits ett bra tag och kvalificerar sig därför till att kallas för ett pålitligt hårvax. Ett volymbaserat hårvax som ger en snygg matt finish.

Även priset ligger väldigt bra i plånboken. Verkligen värt pengarna säger vi eftersom det håller ett bra tag också och det finns olika utföranden att välja mellan.

Fördelar

 • Fin förpackning
 • Ett av de mest sålda vaxen 

Nackdelar

 • Vissa upplever för mycket matt känsla

Redken Wax Blast 10

En del i testpanelen har inte haft så bra erfarenhet av sprayvax och var därför lite skeptiska till detta sprayvax från Redken, men det visade sig vara helt fantastiskt. De har såklart andra vax också.

Det är hur enkelt som helst att använda detta volymgivande vax som ger en matt finish när du har format din styling.

Fördelar

 • Ingen kladdig känsla
 • Ger lagom stadga

Nackdelar

 • Ingen höjdare om du inte gillar sprayvax

Tigi Bed Head Manipulator

Tigi har med sin Manipulator skapat ett fibervax som passar alla hårtyper men som rekommenderas för dig som har kort eller mellanlångt hår. Men Tigi har också många andra vax att välja mellan.

Vi tyckte det var ett enkelt vax att använda eftersom det formade håret precis som vi ville och gav strukturerad definition. Det går att använda i vått hår men för att vaxet ska leva upp till sin totala potential ska det användas på torrt hår.

Fördelar

 • Passar alla hårlängder
 •  Mycket bra pris

Nackdelar

 • Alla gillar inte glansen denna produkt ger

Björk Forma Lagom 

Ett hårvax som kan användas av alla olika hårtyper med björkextrakt, som verkar lugnande på din hårbotten. Den fördelas enkelt över håret. 

Det är lite synd att priset är något högt för de 150 ml man får eftersom vaxet då verkligen faller kort. Då finns det bättre hårvax på denna lista. Den finns dock i två storlekar.

Fördelar

 • Innehåller björkextrakt
 • Inga mineraloljor

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite ”mesigt” vad gäller resultat

Revlon Professional Style Masters Matt Clay

Som namnet förmedlar är detta ett lervax som med sin formula som andas stadga, stadga, och ännu mer stadga kommer ge dig ett hållbart resultat med en matt finish.

En annan fördel vi tyckte om med hårvaxet är att det inte lämnar en stor fettboll i håret när man har stylat det.

Fördelar

 • Gör inte håret fett
 • Extra hög stadga

Nackdelar

 • Doften passar inte alla

Produkter som utgått

Bynoor Hair Wax Strong Hold

Detta är ett paraben- och sulfatfritt hårvax från Bynoor som har utvecklats att användas på kort hår. Forma din snygga pixie-frisyr enkelt och få en matt finish.

Som namnet förmedlar har den en bra hållbarhet, vilket alltid uppskattas. Den kommer även för ett kanonpris!


Less is More Kiesel Hair Wax

Är det endast ekologiskt som gäller för dig ska du en titt på detta vax från Less is More. Förutom att vara ekologiskt ger den en matt finish till din styling. För bästa resultat, applicera produkten i torrt hår.

Du kan även forma vilken frisyr du vill med detta vax för ett resultat som håller hela dagen.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Snygg förpackning

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite för fett

Macadamia Natural Oil Macadamia Whipped Detailing Cream

Här har du en väldigt bra produkt för miljön, men också, givetvis, för ditt hår. Dels är den bra för att det helt enkelt är ett bra vax som formar håret till önskat resultat och ger en definierad textur. 

Dels innehåller den mängder med ingredienser, som macadamiaolja, arganolja, och pistageolja, som tillsammans hjälper till att stärka håret samtidigt som det ger fukt och glans till din styling - inte så pjåkigt tyckte vi!

Priset är heller inte så svåröverkomligt och du kommer heller inte behöva använda mycket åt gången. 


Frågor och svar

Är hårvax och hårgel samma sak eller vad är skillnaden?

Det är nästan samma sak iochmed att de båda är bra produkter att styla ditt hår med, men det finns några skillnader. Detta märker man mest på vilken styling man vill ha.

Hårvax innehåller något sorts vax och hur länge du än har det i håret kan man alltid forma om stylingen utan några problem. Hårvax gör du bäst i att applicera i torrt hår eftersom det är fettigt och kommer inte formas lika bra i vått hår.

Vax är också bra för er med oljigt hår eftersom det inte blir lika ‘flottigt’ när man exempelvis använder pomada. Vax ska du också använda om du vill definiera håret och är väldigt bra för kort hår.

Hårgel är vattenbaserat och kan enkelt tvättas ut med lite vatten, till skillnad mot vax där man måste till med schampo för att helt få bort det. Gel ska du använda om du vill ha en fast frisyr eftersom man inte kan forma om håret.

Har du krulligt/lockigt hår är gel att föredra eftersom det bidrar med volym samtidigt som det håller frisset på plats och minimerar flygigt hår.

Gel appliceras bäst i vått hår eftersom det torkar i samband med att håret torkar och eftersom det är vattenbaserat håller gelen den formen mycket bättre. Om du har tunnare hår ska du använda en gel med ‘soft hold’.

Kan hårvax bli gammalt?

Jadå, precis som med många andra hårprodukter kan hårvax desintegrera och förlora sin mening. Det enda som händer är dock att vaxet inte kommer vara lika effektivt.

Om du har en oöppnad burk kan vaxet hålla länge, men har du öppnat burken räcker den oftast i några månader innan den blir för gammal för att använda som det är tänkt.

Kan jag använda hårvax i både vått och torrt hår?

Som jag nämnde ovan fungerar det bättre att applicera vax i torrt hår eftersom vaxets formula ofta inte är kompatibel med våta hårstrån.

Står det att man kan applicera i vått hår kan man absolut prova, men jag tror att resultatet alltid kommer bli bättre i torrt hår.

Har ni tips på hur man stylar håret med vax?

Det viktigaste att komma ihåg är att inte använda för mycket vax och här är det bra att gå efter ärtstorleks-regeln. Sedan ska man alltid värma vaxet i händerna och jobba med båda handflatorna.

Har du snyggt klippt hår i flera lager räcker det med att arbeta in vaxet i topparna genom att snurra hårtopparna mellan dina fingrar. Samma sak gäller du du vill få dina lockar - både naturliga och stylade - att hålla längre.

Har du väldigt tunt och fint hår men vill ha en liten volymboost ska du arbeta in vaxet nära hårroten, men inte för nära skalpen. Använd sedan en hårfön med diffuser för att få den välförtjänta volymen.

Är du ute efter den ultimata strandlooken eller stöka till ditt annars så platta hår ska du applicera hårvaxet genom hela håret innan du använder dina händer till att rufsa till det ordentligt.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals