Bästa hudvårdsserien för acne 2024 – Långsiktiga resultat för problemhy

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Acne orsakas oftast av överproduktion av talg i kombination med bakterier. Det kan också vara en rubbning mellan hormonbalansen och talgproduktionen på huden.

Yttre faktorer såsom miljö och lufttemperaturer kan påverka, likaså vilka produkter du använder i ansiktet. Det finns också läkemedel som kan försämra eller utlösa acne.

Men den grundläggande orsaken är i första hand att huden helt enkelt producerar för mycket talg som egentligen är till för att skydda huden. Vid överproduktion av talgen täpps porerna igen och acne och pormaskar bildas.

I premiumklassen fick vi en överlägsen vinnare i Eminence Organics Arctic Berry Peel & Peptide Illuminating System. Men även Murad in the Clear Set i mellanklassen är en väldigt intressant produkt som har hjälpt många som är drabbade av svår acne.

I budgetkategorin får du inte mindre än överlägset bra hudvårdskit från The Ordinary i form av The Ordinary Set Of Actives for Acne Scars. Glöm absolut inte att spana in specialaren Dermaceutic 21 Days Expert Care Kit Acne Prone Skin!

Premium: Eminence Organics Arctic Berry Peel & Peptide Illuminating System

Här har vi ett riktigt lyxigt kit från Eminence. Deras Arctic Berry Peel & Peptide Illuminating System är ett perfekt kit för dig som vill motverka acne, behandla rosacea eller har allmänt känslig hud.

Kitet innehåller tre produkter som möjliggör en effektiv trestegsbehandling. Huden blir jämnare, får fin lyster, rengörs ordentligt och mjukgörs efter användning. Dock är priset otroligt högt. 

Fördelar

 • Effektivt kit med rengöring, peeling och kräm
 • Funkar även för känslig hy
 • Rengör på djupet och förnyar huden

Nackdelar

 • Väldigt dyrt
 • Bör inte användas på inflammerad acne

Mellan: Murad in the Clear Set

För dig som vill investera i ett prisvärt men välgörande hudvårdskit mot acne kan det här setet från Murad passa dig mycket bra. Trots att priset är generöst får du tre produkter som kan göra stor skillnad.

Hyn blir renare, jämnare, fastare och får mer lyster. Samtidigt behandlar produkterna acne och motverkar uppkomsten av blemmor. Resultatet är effektivt och funkar på de flesta som lider av acne. Behagliga produkter med bra innehåll. 

Fördelar

 • Prisvärt men effektivt kit
 • Motverkar blemmor och oljig hy
 • Lätta men starka produkter

Nackdelar

 • Kan vara för stark för känslig hy

Budget: The Ordinary Set Of Actives for Acne Scars

Den här kompletta hudvårdsserien från The Ordinary är ett riktigt bra alternativ för dig som gillar prisvärda men effektiva produkter. Här får du med en peeling med både AHA och BHA, en lätt gelkräm och en återfuktande olja.

Efter användning av dessa 3 kraftfulla produkter kommer du se tydliga resultat när det kommer till att bekämpa acne, motverka orenheter och väcka huden till liv på nytt. Huden kan förnya sig själv med ny lyster och glöd inifrån!

Fördelar

 • Prisvärt kit
 • Riktigt effektiv mot acne
 • Huden repareras och byggs upp på nytt

Nackdelar

 • Kan vara något starkt för vissa

Special: Dermaceutic 21 Days Expert Care Kit Acne Prone Skin

Det här hudvårdskitet är en perfekt specialare - en färdig behandlingskur för användning i 21 dagar. Sådana färdiga kurer ser vi inte så ofta, så produkten är något unik. Dessutom har kitet fått väldigt bra betyg av ett flertal användare.

Riktigt bra startkit om du lider av acne och vill dämpa rodnad, utslag och blankhet. Rengör på djupet och återställer huden. Efter 21 dagar kan du förvänta dig en fastare, renare och mjukare hud. 

Fördelar

 • Komplett 21-dagars kur
 • Bekämpar acne och oljighet
 • Innehåller 4 produkter till ett bra pris

Nackdelar

 • Du bör undvika solexponering

Köpguide - bästa hudvårdsserien för acnebenägen hud

Den bästa hudvårdsserien för acnebenägen hud

Först och främst: acne orsakas först och främst av obalans i talproduktionen och av våra hormoner. Tillståndet har ingenting med hygien eller renlighet att göra, annat än att det kan bli mer problem om vi använder fel hudvårdsprodukter om vi har svår acne. 

Det finns flera sätt att behandla acnedrabbad hud på. Det mest grundläggande är att vara noggrann med ingredienserna. Det gäller särskilt om du får en medicinsk aknebehandling. På basen av det bör behandlingarna också anpassas.

I vår köpguide har vi med flera stycken hudvårdsserier mot acne och det ger dig möjligheten att välja en som passar din hudkvalitet bäst. 

Alla med acnedrabbad hud är medvetna om att en bra hudvårdsrutin verkligen behövs. Det är viktigt att behandla huden med rätt produkter, för att den ska kunna börja må bättre.  

Gemensamt för de flesta acneprodukter är att det krävs tålamod och det gäller helt enkelt att prova dig fram, tills du hittar en rutin som passar din hud. Det viktiga är verkligen att fullfölja en hudvårdsrutin tillräckligt länge, för att vara säker på om den hjälper eller inte.

I acneprodukter finns det vissa aktiva ämnen som är särskilt effektiva och som behandlar symptomen av acne på djupet. När du går igenom ingredienslistan på acneprodukter, är det bra att titta efter bland annat dessa ämnen:

Alla dessa ämnen är ofta förekommande i medicinsk acnebehandling, men kan också frekvent hittas i receptfria behandlingar. 

Det är sällan samtliga ämnen ingår i en och samma produkt. Ett företag brukar istället satsa på ett eller två av de verksamma ingredienserna. Här är det alltså bra att ha lite koll på det. Och om det är dags att byta produkt för att den du använt inte fungerat så bra på din hud, kontrollera så att den nya inte innehåller samma ämnen som den du använde innan.

Vilka är de bästa produkterna för acnebenägen hud?

Grunden i de flesta behandlingar mot acne brukar bestå av tre grundläggande moment:  rengöring, behandling och återfuktning. För mer omfattande behandlingsprogram kan ytterligare produkter tillkomma. Det kan vara exempelvis serum eller ansiktsmasker som ska användas enligt en viss rutin.

Rengöring 

Det här är en väldigt viktig produkt. Ansiktet måste naturligtvis rengöras ordentligt så att resten av behandlingen kan utföras på ett effektivt sätt. Dock kan det ställa till stor obalans i huden om rengöringen är för uttorkande. 

Att behandla akne med uttorkande produkter är något som, tvärtom mot vad man kan tro, kan vara mycket dåligt för huden. En ansiktsrengöring ska återfukta huden på ett bra sätt, även fast den är ämnad att behandla acne. Däremot får den inte vara av en typ som täpper igen porerna.

Behandling 

Den behandlande produkten i en kur mot acne, kan vara av en typ som du smörjer in ansiktet med. Det kan också vara ett stift som används för att punktbehandla med. Här har företagen löst det på olika sätt, men grundfunktionen är densamma.

Återfuktning 

Rikligt med återfuktning mår alla hudtyper bra av, även acnedrabbad sådan. Ingår det någon typ av olja i återfuktningen, ska det vara en så kallad torr olja.  Nyponfröolja är ett sådant exempel som ofta används för acnebehandling. Porerna ska inte täppas igen av återfuktningen, utan krämen ska absorberas snabbt.

Peeling

I vissa acnebehandlingar ingår en peelingkräm och det kan vara ett verkligt bra komplement till rengöringen. Den ska du inte använda varje dag, utan cirka en till två gånger i veckan eller enligt anvisningarna. Peelingens främsta uppgift är att avlägsna döda hudceller, så att huden kan absorbera hudvården bättre.

Så rengör du acnedrabbad hud

I grunden gäller det att hålla sig till den rutin som valts, för att verkligen prova ut den ordentligt. Huden kan protestera mot den nya behandlingen i början och reagera med ett acneutbrott. Har du rätt behandling balanseras det här sedan och acnen avtar.

Rengör aldrig acnedrabbad hud med tvål eller andra hårt uttorkande produkter. Välj skonsamma, noggrant utvalda preparat som är ämnade för att behandla just acne. För dem med känslig hud, finns det gott om dermatologiskt testade produkter som också är parfymfria.

Våra favoriter

Premium: Eminence Organics Arctic Berry Peel & Peptide Illuminating System

För dig som lider av acne, rosacea eller som har känslig hud överlag kan det här trestegskitet från Eminence göra susen. I kitet får du med en rengöring, en enzymexfolieringen och till sists en ansiktskräm. Samtliga produkter verkar för att rengöra, bearbeta fina linjer, jämna ut hudtonen och ge lyster.

Trots att de tre produkterna verkar effektivt känns huden både återfuktad, mjuk och följsam efter användning. Dock är den rätt stark och bör inte användas på inflammerad acne. Har du däremot ”vanlig” acne och vill motverka uppkomsten av blemmor och ärr funkar det här riktigt bra.

Samtliga produkter innehåller välgörande, närande och härliga ingredienser som verkligen gör gott för huden på flera sätt. Exfolieringen är kraftig och går in på djupet för att förnya huden, vilket i sig ger fina resultat. Mycket bra och lätt att använda.

Dock är priset otroligt lyxigt, vilket gör att produkterna kanske inte passar för alla. Om du däremot inte har något emot att betala för kvalité och känner för att testa kan vi lova dig fina resultat efter en period. Läs instruktionerna noggrant för bästa effekt! 

Fördelar

 • Effektivt kit med rengöring, peeling och kräm
 • Funkar även för känslig hy
 • Rengör på djupet och förnyar huden

Nackdelar

 • Väldigt dyrt
 • Bör inte användas på inflammerad acne

Mellan: Murad in the Clear Set

Det här kitet från Murad innehåller 3 produkter specifikt anpassade för dig med acne och stora blemmor. Här får du en rengörande produkt, en behandlande produkt och en mjukgörande produkt.

Rengöringen ger resultat bara efter några dagars användning, och du kommer uppleva att huden är renare och mindre fet. Den innehåller aktiva ingredienser som gör mycket gott. Passar dock inte för känslig hy då den är rätt stark.

Den behandlande produkten är otroligt behaglig och trivsam att använda med dess friska och fräscha innehåll. Huden känns ren och klar och får en trevlig doft. Även denna produkt är mycket effektiv och ser till att behandla samtliga problem. Huden känns mjuk efter användning.

Sist men inte minst har vi hudkrämen som är lätt, snabbabsorberande och effektiv. Finnar och pormaskar försvinner, samt blankhet och oljor. Innehåller även SPF 45. Vi gillar verkligen att det här kitet är komplett samtidigt som det kommer till ett mycket bra pris.

Fördelar

 • Prisvärt men effektivt kit
 • Motverkar blemmor och oljig hy
 • Lätta men starka produkter

Nackdelar

 • Kan vara för stark för känslig hy

Budget: The Ordinary Set Of Actives for Acne Scars

The ordinary är ett hyfsat nytt märke på marknaden som verkligen tagit många med storm. Inte nog med att produkterna är väldigt prisvärda, de gör även ett mycket bra jobb när det kommer till såväl problemhy som torrhet och orenheter. Vi kunde helt enkelt inte undgå deras kit för acnebenägen hy.

Deras Set of Actives for Acne Scars är precis som namnet utlovar ett komplett kit för behandling av acne och ärr. Produkterna jobbar aktivt för att jämna ut hudtonen, reducera ärr och ge ett mer lysterfyllt resultat. Det finns ingen tvekan om att de går in på djupet för att ge effektiv effekt.

Med de här produkterna blir det enklare för huden att reparera och förnya sig själv. Du får med en AHA och BHA peeling som exfolierar, rengör och ljusar upp, en lätt gelkräm som skyddar, samt en olja som motverkar åldrande och ger fukt. Används morgon och kväll enligt instruktion. Vi är mycket nöjda – bra produkter till bra pris!

Fördelar

 • Prisvärt kit
 • Riktigt effektiv mot acne
 • Huden repareras och byggs upp på nytt

Nackdelar

 • Kan vara något starkt för vissa

Special: Dermaceutic 21 Days Expert Care Kit Acne Prone Skin

Dermaceutic 21 Days Experts Care Kit Acne Prone Skin är ett komplett kit anpassat för användning under 21 dagar.

Anledningen att just det här kitet valdes som specialare är för att vi inte ofta ser sådana färdigkomponerade hudvårdskit. I de flesta fall köper man en produkt som räcker så länge den räcker. Här har de istället skapat ett kit som specifikt ska räcka som ett startkit för 21 dagar.

Det innebär att produkterna är specifikt utformade för att ge önskade resultat redan efter 21 dagar. Riktigt bra för dig som vill testa på ett nytt kit, eller om du vill få tydliga resultat redan efter en kort period. Huden blir fast och otroligt fin.

Utöver det så är produkterna i fråga väldigt bra och ger fina resultat mot acne. Lite extra bra är det för dig som också har fet hy och gärna bekämpar blankheten då denna dämpas rejält. De behandlande produkterna innehåller kraftiga syror som jämnar ut huden och bidrar med lyster. Tänk dock på att inte vara i solen under användningsperioden. 

Fördelar

 • Komplett 21-dagars kur
 • Bekämpar acne och oljighet
 • Innehåller 4 produkter till ett bra pris

Nackdelar

 • Du bör undvika solexponering

Våra utmanare

DERMALOGICA Clear Start Skin Kit

Dermalogica Clear Start Skin Kit är en hudvårdsserie specifikt utformad för dig med acne. I tonåren är det mycket vanligt att man drabbas av såväl acne och finnar som blankhet och andra orenheter, vilket detta kit passar perfekt för.

Trots att produkterna verkar effektivt är de rätt milda och arbetar skonsamt för önskade resultat. Den unga huden kommer hållas ung och fräsch samtidigt som problemen motverkas sakta men säkert.

Huden hålls ren och klar efter användning. Du får med en rengöring, en booster och en fuktkräm. Bra pris och trivsamt att använda!

Fördelar

 • Komplett kit med tre produkter
 • Effektivt men milt och skonsamt
 • Extra bra för ung tonårshud

Nackdelar

 • Inte överdrivet effektiva
 • Kan ta tid innan resultat

Eminence Organics Acne Advanced Treatment Kit

Ytterligare ett hudvårdskit från Eminence, men denna gång deras Acne Advanced Treatment kit. Precis som vår premiumvinnare är det här ett kit med produkter av hög kvalité och som verkar riktigt effektivt. Priset är dock väldigt högt även här, men för dig som verkligen få bot på din acne kan det vara värt att testa.

Dessutom får du ett kit med produkter i dess ordinarie storlek vilket gör det något mer rimligt. Sen vill vi också poängtera att samtliga produkter tillsammans gör ett väldigt bra jobb som gör gott för huden. Acne både motverkas, förebyggs och behandlas för att bidra till en jämnare och renare hud.

Såväl rengöring som mask och lotion innehåller ingredienser som balanserar, rengör, motverkar acne och håller huden matt. Dock är de rätt milda och skonsamma mot huden, vilket möjliggör användning för flera personer. Snabba resultat får du också. 

Fördelar

 • Bra kombination av produkter
 • Ger fina resultat snabbt
 • Huden balanseras och hålls ren

Nackdelar

 • Väldigt dyrt

Clinique Anti-Blemish Solutions 3-Step System

Den som förut har bekantat sig med hudvård har säkert hört talas om märket Clinique. Detta är det allergitestade, oparfymerade märket som slår det mesta. Det vi gillar skarpt och tyckte var suveränt men denna var att det är ett kit i liten storlek.

Det här är en ganska dyr produkt normalt sett. Men du kan alltså prova dig fram med det här minikitet och sedan fortsätta med en större sats om behandlingen passar dig.

Cliniques acneserie innehåller glukosamin och salicylsyra som har en sammandragande effekt på porerna och även rengör dem på djupet.

Bakteriedödande ingredienser förhindrar ytterligare spridning av bakterier och oljeansamlingar i porerna. Hudvårdsserien för acne från Clinique innehåller ett rengöringsskum, en toner, och till sist en härlig kräm att lägga på i det tredje steget.

Rengöringsskummet ger en mild och löddrig behandling som rengör porerna på djupet. Du löddrar upp det lätt med vatten och masserar in i hela ansiktet. Därefter sköljer du upprepade gånger med ljummet och till sist kallt vatten.

Tonern rengör porerna och drar samman dem och tar även bort det översta lagret av döda hudceller. Krämen du sätter på till sist är högt återfuktande och vårdar huden under natten.

Fördelar

 • Komplett kit i liten storlek
 • Rengör på djupet och minskar porer
 • Välgörande produkter till bra pris

Nackdelar

 • Räcker inte så länge

Cicamed ASD Clear Skin

Cicamed har ett set med produkter du kan använda morgon och kväll för att behandla din acne. Den innehåller ett rengöringsgelé och en kräm för ansiktet som balanserar huden och lindrar irritation.

Kitet innehåller också en aknebehandling som du sätter på punktvis för att effektivt minska acnen.

Fördelar

 • Skonsam men djupverkande
 • Balanserar huden och lugnar irritation
 • Tre bra produkter

Nackdelar

 • Något dyr
 • Inte tillräckligt återfuktande för torr hy

Maria Åkerberg Clearing Treatment Kit

Även vår svenska Maria Åkerberg har tagit fram en hudvårdsserie för acne. Kitet innehåller en peelingbehandling och en ansiktsmask. Behandlingen utförs genom att du först använder peelingen och sedan applicerar ansiktsmasken.

Du kan låta den sitta på över natten om du vill. För ett maxat resultat och en effektiv behandling kan du använda det här kitet som en kur över natten i ungefär två veckor.

Fördelar

 • Ger bra resultat efter en tids användning
 • Kan användas som rengöring eller kur

Nackdelar

 • Endast peeling och mask
 • Behöver kompletteras med andra produkter

Produkter som utgått

Shiseido Waso Cleanser Kit

Shiseido ger dig en spännande hudvårdsserie som innehåller morot, tofu, honung, och vit snösvamp. Den tar sig an acne, oren hud, stora porer, och allmän hormonell obalans i huden.

Serien är helt fri från både parabener och mineraloljor och täpper alltså inte till porerna. Japansk hudvård när den är som bäst!

Fördelar

 • Motverkar problemhy
 • Vårdande för känslig hud
 • Behaglig och lätt formula

Nackdelar

 • Inte så djupgående för grova problem

Exuviance Startpaket Acnehud

Det är helt suveränt med dessa startpaket som finns på marknaden nu. Precis som med premiumklassen har Exuviance Acnehud ett startpaket som gör det enkelt och kostnadseffektivt för dig att testa en hudvårdsserie för acne.

Dessutom levereras den här serien i en snygg necessär i silver. I kitet har du en flaska rengöring, en balanserande toner, en ansiktskräm, ett serum som återställer huden, och en ansiktsmask.

Dessutom finns det med ett gel att sätta direkt på acnebildningen. Exuviance innehåller fruktsyror och det är därför viktigt att du använder en dagkräm med solskydd. Detta för att just AHA-syror gör huden lite känsligare.

Det kan också pirra och sticka lite i huden till en början när du använder sådana här produkter, men det är helt normalt och inget konstigt. Läser man recensioner på nätet kan man se att den här produkten är verkligt omtyckt och effektiv.

Vi kan konstatera att hudvårdsexperterna som vi konsulterat inför det här testet verkligen har rätt när det gäller den här produkten också. Folk verkar älska den!


Aromatica Calendula Soothing Relief Mask

Att hitta en budgetprodukt när det gäller hudvårdsserier för acne är inte helt lätt. Men här har vi lyckats plocka fram en koreansk produkt som kan vara en utmärkt grund för en enkel acnebehandling.

I kitet medföljer en bokstavlig ansiktsmask som är tillverkad i ekologisk bomull. Den är dränkt i essenser av calendula som lugnar ner och avstressar irriterad hud.

Calendula är antiinflammatoriskt och antibakteriellt, vilket gör att ansiktsmasken lämpar sig jättebra för hud med acne. Calendula tonar också huden och gör den jämnare.

Nästa intressanta ingrediens i masken är fermenterade olivblad som återfuktar torr hud och hjälper till att återställa fuktbalansen. Kamomill och aloe vera lindrar irritationer och rodnader på huden.

Ansiktsmasken lägger sig tätt mot huden och bidrar till att huden kan absorbera alla de aktiva ingredienserna i ansiktsmasken. Produkten är koreansk och det är en nation som är världskända för sin spännande och effektiva hudvård.


Mario Badescu Acne Control Kit

Mario Badescus hudvårdsserie för akne har fått många lovord och deras utvecklade produkter för att minska acne är väldigt effektivt för många personer. Det här kitet innehåller hela sex stycken produkter.

Vi har en cleanser, en toner, en ansiktsmask, två krämer, och en produkt för punktinsatser. Och på köpet till det här kitet får du också en fin fickspegel.


Murad Blemish Control

Dr. Howard Murad är läkaren som på sextiotalet fördjupade sig i dermatologi och har varit inriktningen trogen sedan dess.

Han led själv av acneproblem som barn och Muradprodukterna är ett sätt för honom att bidra till alla de som behöver en effektiv acnebehandling.

Han har själv behandlat över 50.000 patienter genom sin karriär och utvecklar fortfarande ständigt nya, innovativa produkter inom hudvård.

Hudvårdsserien för acne från Murad är ett 30 dagars kit som ser till att minska acnen och dessutom göra huden smidig och mindre irriterad.

Kitets produkter innehåller lugnande och lindrande ingredienser; de innehåller även återfuktande ämnen och massor med antioxidanter. Du får en friskare och fräschare hy samtidigt som uppkomsten av ny acne förhindras.

Kitet innehåller fyra produkter och du får en komplett behandling; från rengöring till ett serum att  punktvis sätta på acnen.


Origins Clear Improvement Kit

Det här hudvårdskitet är utformat med tre djuprengörande och effektivt behandlade favoriter. Vid köp får du med två ansiktsmasker, en fuktkräm och en behandling mot acne. Lider du av grova problem och många blemmor kan det här göra susen. Dock saknar vi en rengöring, men annars bra och prisvärt.

En av maskerna verkar för att avgifta få bort orenheter, medan den andra är mer återfuktande och lugnande. Krämen är oljefri och innehåller salicylsyra vilket exfolierar lätt för en mer klar yta.

Acnebehandlingen rengör och motverkar nya utbrott. De ger fina resultat och är trygga att använda. 

Fördelar

 • Djupverkande produkter som funkar för de flesta
 • Trivsamma att använda
 • Bra kombination av innehåll

Nackdelar

 • Inte överdrivet effektiva
 • Saknar rengöring

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals