Bästa intimtvålen 2024 – Rengöring för balanserad bakterieflora

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

De flesta har hört att man inte ska tvätta sig med vanlig tvål i underlivet, men det är nog många som gör det i alla fall. Resultatet blir en obalans i pH-värdet som hämmar bakterieflorans naturliga funktion.

Du drabbas av klåda, svampinfektioner, torrhet, med mera. Det är viktigt att man använder en intimtvål när man tvättar sig i underlivet. Den ska ha ett pH-värde på 5, det vill säga detsamma som huden.

Intimtvålen kan vara parfymerad om produkten innehåller en parfym som är allergitestad. Det viktiga är att pH-värdet är 5 och att det inte innehåller några starka allergiframkallande ämnen.

Kan du hitta en produkt som är ekologisk är det naturligtvis ännu bättre. Det du absolut inte ska duscha dig med är vanliga produkter som ofta har ett ph på upp till 8.

Även om din duschtvål har ett lägre ph-värde innehåller den garanterat ämnen som skapar irritation för slemhinnorna. Detta kan vara konserveringsmedel, parfymer, eteriska oljor, och liknande.

Så intimtvål är alltså a och o för att du ska hålla balansen och därmed hälsan i underlivet. Kom ihåg att området också är självrengörande. Du ska aldrig duscha rakt in i själva öppningen utan bara tvätta de inre och yttre blygdläpparna.

Det många inte vet är att vi faktiskt har svettkörtlar i intimområdet. Det är samma typ av svettkörtlar som finns under armarna och den doft som man kan uppleva besvärlig är helt enkelt en vanlig svettning.

Det är givetvis naturligt att vilja tvätta bort detta, men tvättar man för mycket med fel produkter blir effekten som sagt den totalt motsatta.

Du får en obalans i bakteriefloran och dofterna blir därmed garanterat ännu starkare. Så var väldigt noga med det här och läs på om produkterna när du tänker köpa en intimtvål.

Många varumärken inom hudvårdsprodukter har numera sin egen intimtvål. Även mindre och exklusivare märken har förstått hur värdefullt detta är för huvuddelen av deras kunder; alltså kvinnorna.

Vår förhoppning är att du i det här testet ska hitta en produkt som passar dig riktigt bra och motsvarar dina förväntningar.

Vi har intimtvål i alla prisklasser och även du som söker det där lilla extra, kanske i form av en ekologisk produkt, kommer att hitta en intimtvål som passar dig.

Vinnaren i premiumklassen blev Lip Organic Intimate Care med havtorn. I mellanklassen placerade vi den omtyckta Eilas Naturkosmetik T3 Intimtvål.

Den utmärkta budgetprodukten är RFSU Intim Daily Wash och en jättefin specialare har vi i och med Ellen Intimate Cleansing Foam. Läs vidare för att hitta intimtvålen för just dig!

Premium: Lip Organic Intimate Care

Lip Organic Intimate Care är en fantastisk intimtvål i form av en olja. Den milda, renande oljan tvättar underlivet på ett vårdande och balanserande sätt. I oljan finns havtorn och fragonia.

Dessa milda ingredienser skapar de bästa förutsättningar för ett bra ph-värde. Produkten har en hög C-vitaminhalt, vilket gör att den skyddar och återuppbygger huden tack vare alla antioxidanter.


Mellan: Eilas Naturkosmetik Tvål

Eilas är ett svenskt litet kosmetikföretag som producerar ekologiska och hudvänliga produkter i sin lilla fabrik utanför Stockholm.

Deras produkter innehåller inga konserveringsmedel eller mineraloljor och har milda, vårdande ingredienser i sina produkter för all kroppsvård.


Budget: RFSU Intim Daily Wash

RFSU:s intimtvål ger väldigt mycket för pengarna och du får en produkt av hög kvalitet som du kan vara trygg med inte innehåller några allergiframkallande ämnen. Den är oparfymerad och passar därför dig med väldigt känslig hud.


Special: Ellen Intimate Cleansing Foam

Ellen Intimate cleansing foam ger en mjuk och mild rengöring som är perfekt för dig med känslig hud. Intimtvålen ger har en balanserande inverkan på bakteriefloran tack vare mjölksyrabakterierna den innehåller.

Salvia bidrar med rengörande och antibakteriella egenskaper på ett mycket milt sätt. Den innehåller heller ingen parfym eller parabener, vilket får pluspoäng av juryn såklart!

Varför ska du lita på oss?

Inför det här testet har vi läst en stor mängd recensioner och omdömen om olika produkter på nätet. Framförallt så har vi haft fantastisk hjälp av en hudläkare samt en gynekolog som har hjälpt oss att plocka ut de bästa produkterna och studera innehållet i detalj.

Vem behöver en intimtvål?

Alla! Det går ju givetvis att inte använda någon tvål alls i underlivet, det är faktiskt egentligen det bästa. Men för de flesta personer idag känns det inte överhuvudtaget som ett alternativ.

Är du supernoggrann och bara tvättar där du ska och inget mer, så kommer det alltid tvål där det inte bör vara tvål.

Så att ha en riktigt bra och mild intimtvål i badrumsskåpet anser jag vara en nödvändighet för den som vill använda tvål. Och de vill ju faktiskt de flesta.

Hur kom vi fram till vilka intimtvålar vi skulle testa?

Vi rådgjorde, som tidigare nämndes, med två läkare inför det här testet. Utöver detta finns det många recensioner och artiklar på nätet om intimtvål som redan är publicerade.

Detta bildade utgångspunkten för oss när vi samlade in informationen. Vi hade en massa data att luta oss tillbaka på och vi är mycket nöjda med resultatet på det här testet för intimtvål.

Hur testade vi intimtvålarna?

Produkterna var så att säga redan testade och det vi har gjort är att samla ihop så pass mycket information att vi kunna bilda oss en egen uppfattning om vilken intimtvål som är de bästa och mest välgörande.

VI har verkligen gjort vår efterforskning och läst på mycket om alla tvålarna. Vi har också haft experter i sammanhanget med oss och har kunnat få ta del av deras gedigna kunskaper i ämnet.

Våra favoriter

Premium: Lip Organic Intimate Care

Lip Organic kan man säga är den perfekta Intimtvålen eftersom det, de facto, är en olja. Den rengör, återfuktar, och vårdar trots att det inte är en tvål.

Den innehåller ekologiska produkter och går utmärkt att lämna kvar på huden efter att du tvättat den. Du behöver bara skölja av överskottet och låta resten sitta kvar.

Den verksamma ingrediensen är till största delen havtorn. Det är en produkt med förmåga att hjälpa sköra och torra slemhinnor att återfå sin balans och fukt. Havtorn innehåller mycket C-vitamin som är en av våra bästa antioxidanter.

Den andra verksamma huvudingrediensen är fragonia. Det en balanserande och mild eterisk olja. Den finns med i produkten för att den är antibakteriell och motverkar svamp på ett milt och vårdande sätt.

Lip Organic Intimate Care kostar ungefär 200 kronor för 75 ml och finns även i ett annat utförande. Företaget har även en matchande rakolja.


Mellan: Eilas Naturkosmetik Tvål

Tea Tree olja har antibakteriella egenskaper och är i en svag dos perfekt som ingrediens i en intimtvål. Tvålen är tillverkad av kallpressade och mineralrika växtoljor, fetter, örter, och andra växtbaserade ingredienser.

Produkten innehåller inga parabener eller mineraloljor som är något som har starkt uttorkande egenskaper på huden.

Eilas är ett svensk märke som har etablerat sig på marknaden tack vare sina varor av hög kvalitet, med fokus på ekologi och naturliga råvaror. Produkterna innehåller inga konstiga tillsatser eller konserveringsmedel.

Alla produkter tillverkar de själva i sin lilla fabrik utanför Stockholm. Ett jättefint märke som har både din hud och miljön i fokus. Priset ligger på cirka 100 kronor för 100 ml, men finns även i andra storlekar och utföranden.


Budget: RFSU Intim Daily Wash

RFSU:s intimtvål Daily Wash är en intimtvål med mjölksyrebakterier. Det är något som finns i underlivets naturliga bakterieflora.

Intimtvålen har en speciell odour formula som återställer den naturliga doften och förebygger besvärande lukter. Du känner dig fräsch hela dagen och den både lindrar irritationer och återfuktar effektivt.

RFSU har satsat stort på intimprodukter de senaste åren och deras utbud bara växer. Intimtvålen från RFSU är en jättebra produkt som fungerar både för killar och tjejer. De är alltid otroligt prisvärda med tanke på vad du får för pengarna.

Den är både dermatologiskt och gynekologiskt testad och passar alla tack vare att den är parfymfri. Det är svårt att hitta en budgetprodukt som är mer prisvärd än den här!


Special: Ellen Intimate Cleansing Foam

Ellen Intimate Cleansing Foam är en intimtvål för dig som vill ha en väldigt skonsam produkt som samtidigt vårdar och balanserar.

Ekologiska och naturliga ingredienser hjälper till att hålla bakteriebalansen samtidigt som du håller dig ren och fräsch i underlivet. Foamet är lätt och mjukt att tvätta sig med och den känns mild mot huden.

Produkten innehåller en mild bakteriehämmande salvia som ger den renande egenskaper. I produkten ingår mjölksyra som också finns naturligt i kroppen. Mjölksyran bidrar till att undvika irritation och infektioner i underlivet.

Produkten har ett välbalanserat pH-värde som är densamma som kroppens. Ellens intimtvätt är helt fri från parabener och parfym. Intimtvålen kan du använda dagligen istället för tvål eller duschkräm.

Våra utmanare

DeoDoc Intimtvål

DeoDoc har en intimtvål med inbjudande doft och även denna är speciellt anpassad för känslig hy. Med ett pH-värde på fem garanterar den att du får rätt ph-balans och produkten är även utvecklad i samråd med gynekologer.

Deodoc intimtvål har ett bra pris för innehåller på 100 ml. Den finns dessutom i några olika utföranden, så här kommer man nog hitta en som passar sig själv!


Produkter som utgått

Deodoc Intimtvål Daily Intimate Wash

Deodoc Intimtval Daily Intimate Wash

Deo Doc har tagit fram denna tvål som doftar underbart av jasmin och päron och är utvecklad i samband med gynekologer, så det känns ju väldigt skönt att veta.

Produkten har ett pH-värde på 5, vilket är optimalt för intimområdet. Den har fått väldigt bra recensioner på nätet och för 35 ml betalar du cirka 60 kronor.


Lip Organic Intimate Care Cleansing Oil Oat + Cottonflower

Lip Organic Intimate Care Cleansing Oil Oat Cottonflower

Här har vi Lip Organics andra intimtvål. Denna innehåller havre och bomullsblomma. Den är mycket mild och även den här är helt baserad på växtoljor och innehåller inga allergiframkallande ämnen.

Är du väldigt överkänslig och inte ens klarade av den milda intimtvålen med havtorn från Lip Organic, så kan du prova den här.

Havre har mycket lugnande egenskaper och passar den hud som är väldigt känslig. Lip Organics Intimate Care med havre kostar ungefär 200 kronor för 75 ml.

Frågor och svar

Vilket pH-värde ska man ha i underlivet?

Hos en vuxen person ligger det normala pH-värdet mellan 3,8 och 4,5. Under klimakteriet kan ph-värdet stiga till mellan 6,5 och 7. En hormonbehandling brukar sänka detta värde till det normala igen.

För att undvika att skapa obalans ska du aldrig använda en intimtvål med högre ph-värde än fem. Dessutom ska du tänka på att det här är ett känsligt område i övrigt och inte använda produkter som är starkt parfymerade.

Varför innehåller många intimtvålar mjölksyrabakterier?

Mjölksyrabakterier är något som finns naturligt i underlivets ekosystem. De är avgörande för att bakteriefloran ska vara frisk och balanserad och i underlivet finns mer än 100 miljoner nyttiga mjölksyrebakterier.

Detta, tillsammans med den sura miljön med ett pH på under fem, blir ett effektivt skydd mot infektioner eftersom de flesta dåliga bakterier inte kan föröka sig och leva i en sådan miljö. Därför innehåller också många av produkterna mjölksyrabakterier, vilket är ett klart plus.

Finns det intimtvål för män?

Män har ju inga yttre slemhinnor att ta hänsyn till och har därför inga pH-förändringar eller bakterieflora som kan bli obalanserad.

Men faktum är att området kring underlivet hos män är känsligare än på andra ställen och drabbas lätt av till exempel uttorkning. Detta orsakar irritation och torrhet. Därför är det absolut en jättebra idé även för män att använda intimtvål.

pH-värdet på en intimtvål är som sagt detsamma som hudens och passar givetvis mäns hud precis lika bra som kvinnors.

Inga starka parfymer eller tillsatser kan skada huden eller börja klia och irritera. Så vi kan verkligen rekommendera en bra intimtvål för killar också!

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals