Bästa krämen mot eksem 2024 – Bota och förebygg problem med huden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Orsaken till eksem kan bero på flera saker. Det kan bero på allergier mot sådant som finns i vår kost eller i luften, men det kan också bero på obalans i vårt immunsystem. Mottagligheten för eksem och allergier kan också ha ärftliga orsaker.

Eksem kan man bota och lindra på flera olika sätt och ibland behövs också medicinering. En bra kräm är grundläggande vid eksem på huden och det finns många bra och receptfria sådana på marknaden idag som man kan börja prova.

Huden är vårt största organ och på en vuxen människa utgör den ungefär två kvadratmeter, naturligtvis beroende på hur stor man är. Eksem är en inflammation i hudens övre lager.

De allra första symptomen på eksem är klåda och rodnad och därefter kan det komma vätskefyllda blåsor eller röda knottror. Ju tidigare man kan gå in med en bra hudkräm, desto bättre.

I det här testet har vi provat ut flera olika krämer mot eksem, som vi tror att våra läsare kan ha nytta och glädje av om man är drabbad av eksem. Premiumvinnaren i testet heter Egyptian Magic All Purpose Skin Cream.

Mellanvinnaren är Ion Silver Silvercreme. ACO Eksem Treatment Cream är testets budgetvinnare och specialaren heter Maria Åkerberg Face Cream Sensitive.

Premium: Egyptian Magic All Purpose Skin Cream

Den här krämen finns garanterat på sminkbordet hos i stort sett hela Hollywood-eliten. Genom sitt absolut naturliga innehåll har den stigit enormt i popularitet och många som är drabbade av olika typer av eksem och utslag vill inte använda någon annan kräm än den här.

Vi kan intyga att den är extremt mjukgörande och också lugnande för huden och kan mycket väl tänka oss att den är väldigt effektiv att använda över lång tid.

Fördelar

 • Endast fem ingredienser

Nackdelar

 • Finns inga, det skulle vara om man är allergisk mot någon av ingredienserna i så fall

Mellan: Ion Silver Silvercreme

Silverkräm med kolloidalt silver och MSM har tusentals nöjda användare. Vi kan bara hålla med om att det här är mycket mjukgörande kräm, som vårdar och skyddar huden effektivt.

Den innehåller såvitt vi vet ingenting som kan vara allergiframkallande och eftersom den också är parfymfri är den förmodligen säker för alla allergiker att använda.

Den är definitivt värd att prova, om man har jättesvårt att hitta en kräm man tål och man dessutom är drabbad av eksem av något slag.

Fördelar

 • Allergivänlig
 • Parabenfri
 • Silikonfri
 • Parfymfri

Nackdelar

 • Kolloidalt silver är ett omdebatterat ämne

Budget: ACO Eksem Treatment Cream

Aco är ett märke som är bekant för de flesta av oss i Sverige och deras kräm hittar du i standardutbudet på våra apotek. Det är en utmärkt produkt för dig som vill ha en kräm mot eksem i budgetkategorin.

Den är inte särskilt innovativ och kommer inte att göra underverk, men lindrar och förebygger. Denna kan du använda hur ofta och hur länge du vill.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Lindrar symptom

Nackdelar

 • Inte effektiv på svåra eksemutbrott

Special: Maria Åkerberg Face Cream Sensitive

Du bör alltid kontakta läkare eller hudvårdsspecialister om du har eksem i ansiktet. Men har du väl fått medicin och nu även söker en bra ansiktskräm som du verkligen tål, så kan vi varmt rekommendera Maria Åkerbergs ansiktskräm för känslig hy.

Fördelar

 • Lämplig för personer med mycket känslig hy

Nackdelar

 • Ej godkänd av Astma- och Allergiförbundet

Köpguide

Grunden i eksembehandling brukar ofta vara en antiinflammatorisk och mjukgörande kräm. En bra kräm mot eksem ska återfukta effektivt och reparera hudens skyddande barriär.

Den ska sjunka snabbt in i huden, så att man kan använda den generöst och ofta och framförallt alltid efter dusch, tvätt, och bad.

Naturliga ingredienser som är bra mot eksem

Numera ingår det ofta ingredienser från naturen i krämer mot eksem, så som mjukgörande krämer i allmänhet. De har alla dokumenterad positiv effekt på eksem och bidrar till att återställa hudens elasticitet och mjukhet.

Ekologisk kokosolja

Först ut har vi ekologisk kokosolja, ursprungligen från Söderhavet, men numera en mycket väletablerad produkt hos oss Europa.

Kokosolja innehåller långa fettsyror, som vårdar och återfuktar huden och dessutom är oljan antibakteriell och tar väl hand om svamp och bakterier på huden.

Den kan naturligtvis inte ersätta kortison i effektivitet, men att använda kokosolja eller en kräm som innehåller kokosolja ger definitivt resultat om man använder den ofta och regelbundet.

Aloe vera

Aloe vera i fetbladiga växter, vars gulaktiga innehåll har visat sig vara fantastiskt återfuktande och välgörande på huden. Den ingår snart i varenda kräm på marknaden, både för barn och vuxna.

Men aloe vera är även antibakteriell och skyddar därmed också huden från yttre faktorer, som kan ha en negativ inverkan på huden.

Jojobaolja

Jojobaolja balanserar huden och det fina med den är att den passar alla hudtyper, både torr och fet hud. Den är perfekt att använda, eftersom den har en återställande effekt. Den binder fukt i huden utan att täppa till porerna eller ligga kvar på huden och vara kladdig.

Den lindrar också klåda vid olika typer av hudproblem, som till exempel eksem och psoriasis och hjälper därmed också huden att få läka i lugn och ro. Jojobaolja är egentligen inte en olja utan ett flytande vax.

Den har en konsistens som är snarlik den med hudens eget fett och därför binder den också fukt i huden så bra, utan att täppa till eller torka ut. Jojobaolja innehåller också antioxidanter och vitamin B och E.

Sheasmör

Sheasmör är väldigt mjukgörande och tas snabbt och effektivt upp av huden. Sheasmör utvinns ur sheanötter, som odlas och växer vilt i många afrikanska länder.

Sheasmör har tack vare sina mjukgörande effekter blivit väldigt populär i hudvårdsprodukter. Smöret har också en antiinflammatorisk effekt och består av många essentiella fettsyror, vitamin D och A.

Zink

Zink är en livsviktig mineral och den stöttar även vårt immunförsvar och påverkar ämnesomsättningen. På huden används zinkpasta som effektiv hjälp vid sår och det finns många krämer mot blöjeksem som innehåller zink.

Det brukar också finnas zink i en viss typ av solskyddskrämer. Det är viktigt att undvika överdrivet tvättande eller att utsätta kroppen för irriterande ämnen, om man har eksem.

Används kortison samtidigt under samma period, ska man inte använda mjukgörande kräm och kortison på samma strykning.

Då börjar man istället med ett tunt lager med kortisonkräm och väntar sedan någon timme och använder den mjukgörande krämen sedan. Det är ett sätt att förhindra att kortisonet späds ut.

Den ursprungliga betydelsen av ordet eksem, kommer från grekiskans eczema och betyder koka över. Det är för att eksem kan ge en brännande känsla.

Om blåsorna går sönder uppstår det sår som kan bli infekterade och huden i övrigt kan bli förtjockad och få sprickor. Vanliga typer av eksem är atopiskt eksem, kontakteksem och handeksem.

Ska man kontakta sjukvården vid eksem?

Om man börjat få eksem och har använt sig av en kräm med kortison i en vecka utan att någon förbättring skett är det dags att låta en läkare titta på eksemen. Men man ska också alltid konsultera en läkare vid dessa tillfällen:

 • Om man får kraftiga eksem och utslag kring ögonen.
 • Har fått eksem på underbenen.
 • Vätskande sår och tecken på infektioner.
 • Eksem som sprider sig till olika delar av kroppen.
 • Om det är ett litet barn som har eksem.

Tips och råd vid behandling av eksem

Det finns en rad olika krämer mot eksem på marknaden idag, med många olika typer av aktiva ingredienser. Det finns förstås andra behandlingar av eksem också, som man kanske måste komplettera hudvårdsbehandlingen med.

Generellt kan man säga att det går ut på att dämpa inflammationen på huden och läka den. Om huden får en chans att återhämta sig ordentligt och sedan förblir hel och smidig är det lättare att förebygga att eksemen uppstår på nytt. Det här gör man genom att kontinuerligt smörja sig med effektiva krämer mot eksem.

Under perioder där eksemen har klingat och huden mår bättre använder man sig av krämer med naturliga och välgörande ämnen. Blir man sämre får man kanske övergå till krämer med zink och till och med kortison.

Använd mjukgörande kräm regelbundet och ofta

Det är viktigt att fortsätta smörja in sig när eksem blossar upp. Undvik sådant som du vet irriterar huden. Var försiktigt med sådant som diskmedel, parfym och även oäkta smycken som kan innehålla nickel.

Se till att huden inte blir uttorkad

Sol kan ha en positiv inverkan på eksem. Man får vara dock försiktig och undvika att bränna sig, eftersom en drabbad hud är tunn och känslig. Används kortison ska du inte utsätta huden för sol.

Eksem på ansikte och hals

Har man mycket eksem i ansiktet och på halsen ska en läkare kontaktas. På vårdcentralen kommer du att få någon form av behandling, antingen i tablettform eller en kräm med kortison.

Generella tips för den som har eksem i ansiktet är att vara extra försiktig med behandlingen, eftersom huden i ansiktet är speciellt känslig. Huden runt ögonen är exempelvis mycket tunn.

Tvätta inte ansiktet överdrivet, undvik smink i mesta möjliga mån och använd inte heller för varmt vatten. Använd en återfuktande, bra ansiktskräm mot eksem flera gånger om dagen för att återställa och bygga upp skyddsbarriären.

Var noggrann med renligheten, eftersom bakterier kan förvärra eksemen och infektionerna. Tvätta alltid händerna noggrant innan du rör ditt ansikte eller sminkar dig. Använd alltid väl rengjorda redskap och borstar.

Eksem på händerna

Handeksem kan man få vid olika typer av kontaktallergier. Det kan vara nickel, rengöringsmedel, olika typer av smuts och bakterier. Vissa yrken är extra påfrestande för händerna och man kan då drabbas av eksem.

När man har eksem på andra delar av kroppen ska man återfukta många gånger om dagen och undvika att torka ut huden. Var sparsam med tvättning och undvik starka tvålar.

Det finns skonsam handsprit som man kan använda istället. Att använda handskar, antingen i bomull eller ett par diskhandskar, minskar slitaget på händerna.

Eksem runt ögonen

Huden runt ögonen är tre gånger så tunn som i resten av ansiktet. Det här gör att huden runt ögonen lätt blir irriterad. Får du eksem runt ögonen eller på ögonlocken bör man kontakta en läkare som skriver ut rätt typ av kortisonsalva.

Det man kan göra själv är att använda mycket milda krämer och produkter som är fria från konserveringsmedel och parfym.

Eksem på benen

Har man åderbråck eller bensår kan man lätt få eksem också. Vid eksem på underbenen är det ofta ett symptom och man behöver ta reda på vad orsaken kan vara.

Svullna ögon, svullna ben, eller åderbråck kan behöva opereras eller så kan man behöva speciella stödstrumpor. Återfuktning med en effektiv kräm mot eksem gäller även här.


Våra favoriter

Premium: Egyptian Magic All Purpose Skin Cream

Den här krämen blandades till för första gången för 20 år sedan och har nu i det närmaste en kultstatus. Det är en effektiv allround-kräm som kan användas på både barn och vuxna. Den har speciellt bra och effektiva egenskaper för att lindra torr hud, torra läppar, nagelband, torrt hår, eksem och utslag.

Den kan även användas som bas för sminkningen, som ansiktsbehandling, eller som body lotion. Det fenomenala med den här produkten är att den innehåller endast fem stycken ingredienser, varav alla är naturliga.

Det är honung, bipollen, olivolja, royal jelly, propolisextrakt, och bivax. I USA används den här flitigt av personer med eksem och psoriasis som söker en alternativ behandling för dessa problem.

Den rekommenderas också av många läkare runt om i världen som förebyggande och vårdande kräm. Den lindrar också klåda och är bra för hudproblem även därför.

Krämen fungerar mot de flesta typer av hudutslag, såsom allergiska reaktioner från kemikalier, insektsbett samt eksem. Royal jelly, bivax, och bipollen gör den en extremt återfuktande och den här är väldigt bra som fuktighetskräm och även som antirynkkräm.

Att smörja in sig med ett ordentligt lager på kvällen gör den till en effektiv och skön nattkräm. Den är extremt populär inom film- och modeindustrin som hudvårdskräm och även som en anti-rynk och och anti-age kräm.

Har man varit drabbad av akne, hudinfektioner, eller andra problem med huden har många användare noterat att krämen varit effektiv och att den har väldigt läkande egenskaper.

Den kan också med fördel användas för att läka ärr från operationer. Andra användningsområden kan vara massagekräm, läppbalsam, after sun-lotion, och after shave-lotion.

Fördelar

 • Endast fem ingredienser

Nackdelar

 • Finns inga, det skulle vara om man är allergisk mot någon av ingredienserna i så fall

Mellan: Ion Silver Silvercreme

Kolloidalt silver är ju ett omdebatterad ämne som vissa menar är bluff och andra menar är det bästa som man kan använda för hälsan. Kolloidalt silver har många nöjda användare världen över och inte minst i Sverige.

Silverkräm har många positiva recensioner och har gett många med eksem och klåda lindring. Den används också ofta på våra husdjur. MSM är en samling naturliga svavelföreningar, som vi också har i huden och i vår bindväv.

Krämen är rikligt återfuktande och mjukgörande. Det finns oerhört många recensioner på nätet av användare som fått lindring av eksem och utslag med krämen. En tjock hud med infekterade sprickor kan behandlas med den.

Men eftersom den är helt parfymfri och även paraben- och silikonfri kan den användas av många som har allergier och svårt att hitta en kräm som deras hud klarar av.

Fördelar

 • Allergivänlig
 • Parabenfri
 • Silikonfri
 • Parfymfri

Nackdelar

 • Kolloidalt silver är ett omdebatterat ämne

Budget: ACO Eksem Treatment Cream

Vårt svenska, pålitliga märke Aco har också en kräm mot eksem som har kliniskt bevisad effekt, och som dessutom är väldigt prisvärd.

Eftersom den är skonsam kan den användas flera gånger dagligen och du kan också använda den en längre tid. Den ska dock inte användas av våra minsta barn och är lämplig från sex år och uppåt.

Den verksamma beståndsdelen här är vulkanisk lera som vårdar och har en neutral mineralbas som stödjer hudens egna reparationsmekanismer. Den innehåller också magnesium, som bidrar till effekten.

Vid eksem rubbas hudens naturliga fettnivåer och krämen påskyndar återställandet av hudfetterna och lindrar symtomen på inflammation och eksem.

Vi kan varmt rekommendera krämen som är riktigt effektiv för den som vill ha en bra produkt utan onödiga ingredienser. Eller för dig som vill hålla dig inom de lägre priskategorierna när du köper hudvårdsprodukter.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Lindrar symptom

Nackdelar

 • Inte effektiv på svåra eksemutbrott

Special: Maria Åkerberg Face Cream Sensitive

Maria Åkerbergs Face Cream innehåller ingen parfym och inga essentiella eller eteriska oljor som kan ge hudutslag och allergiska reaktioner.

De allra flesta upplever krämen som mycket skön och mjukgörande. Många med utslag och känslig hy använder den och menar att det är den bästa de haft.

En stor fördel med krämen är att den är verksam i 24 timmar, vilket är bra eftersom känslig hy med eksem inte bör tvättas jätteofta och det är bra om man kan hålla sig till ansiktstvätten en gång per dygn, alltså antingen morgon eller kväll.

Den har också berikade ingredienser och tillför antioxidanter och vitaminer till huden. Mjölksyran den innehåller har en återfuktande, mild, och mjukgörande effekt på huden.

Fördelar

 • Lämplig för personer med mycket känslig hy

Nackdelar

 • Ej godkänd av Astma- och Allergiförbundet

Våra utmanare

Bepanthen Anti-Exem Creme

Bepanthen Anti-Exem Creme gör i det närmaste underverk genom att lindra klåda och hudrodnad. Den är visserligen kortisonfri, men ändå väldigt effektiv.

Det är även en systerprodukt till en annan Bepanthenkräm, som varmt kan rekommenderas för kylskador och nariga läppar både på vuxna och barn.

Den fungerar genom att stimulera hudens återuppbyggnad, lindrar klåda och rodnad, och ger huden en chans att läka sig.

Den har gått igenom apotekets kvalitetskontroll och på förpackningen finns bruksanvisningar som man ska följa noggrant. Den är också lämplig att använda vid eksem som uppstått av insektsbett eller solskador.

Fördelar

 • Effektiv
 • Parfymfri
 • Kvalitetstestad av Apoteket

Nackdelar

 • Ganska kladdig

Mildison Lipid Kräm 1%

Här har vi en mild kortisonkräm som man kan köpa receptfritt på apoteket. Den används för att behandla eksem och kan användas under en begränsad tid på max en vecka, för att låta exemen klinga av.

Man kan förebygga nya eksem som uppstår med någon av ovanstående, mjukgörande krämer. Det är ganska tjock kräm och det tar ett tag för den att sjunka in i huden ordentligt, men den är också väldigt effektiv.

Fördelar

 • Kortison är effektivt mot eksem

Nackdelar

 • Sliter på huden vid längre tids användning och gör huden tunnare

EMS Creme

EMS-kräm är en trekomponentskräm som innehåller emuolja, MSM, och kolloidalt silver. Oljan kommer från en animalisk källa; nämligen struts.

Tillverkaren intygar att fåglarna föds upp under mycket kontrollerade former och att fåglarna gått på fri betesmark och fått helt naturligt foder.

MSM och kolloidalt silver används i många hudvårdsprodukter och vi har även fler silverkrämer bland våra favoriter.

Den är väldigt mjukgörande och sjunker snabbt in i huden och gör den återfuktad. Den rekommenderas av många med hudproblem och eksem.

Fördelar

 • Absorberande
 • Mjukgörande

Nackdelar

 • Ej vegansk

Benton Snail Bee High Content Steam Cream

Snigelsekret har blivit väldigt populärt i hudvårdsprodukter och det anses vara extremt högkvalitativt och mycket vårdande.

Den här exklusiva krämen har exceptionellt hög andel av snigelsekret; 65 % närmare bestämt. Krämen är mycket omtyckt av många med obalans och eksem i hyn.

Fördelar

 • En effektiv och innovativ kräm

Nackdelar

 • Anti-age effekt

Dexem Creme

Dexem Creme innehåller aloe vera och zink, som både främjar läkningsprocessen och återfuktar samtidigt. Den är bra på att lindra klåda och och gör det därmed enklare för huden att få läka i lugn och ro.

Den är avsedd att användas vid eksem, eftersom den isolerar eksemen och förhindrar spridning och uppkomst av hudinfektioner.

Fördelar

 • Framtagen för att minska eksem på huden
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Aloe vera kan förorsaka allergiska reaktioner i sällsynta fall

ACO Canoderm Kräm 5%

Krämen innehåller karbamid, som klassas som ett läkemedel i Sverige idag, men finns också receptfritt på apoteken.

Den används för att behandla torr hud och även förebygga uppkomsten av tidigare eksemutbrott. Vi gillar att den även kan användas av gravida och ammande kvinnor.

Fördelar

 • Kliniskt bevisad
 • Kan även användas av barn, gravida och ammande

Nackdelar

 • Vissa kan vara allergiska mot karbamid

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals