Bästa kroppsoljan 2024 – Återfukta din hud med gyllene droppar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Skäm bort din hud med en ordentlig fuktboost! Kroppsoljor är bland det bästa du kan välja om du vill återställa hudens fuktbalans. Dessa underverk på flaska kan göra din hud mjuk och len igen. Men vilken kroppsolja är egentligen bäst?

Efter att ha testat 12 olika oljor kan vi nu äntligen kora våra favoriter. Vilken olja ger mest lyster? Vilken är bäst för torr hud? I det här testet har vi gått på djupet och studerat kroppsoljornas effekt.

Högst upp på prispallen hittar vi bland annat Clarins Huile Anti-Eau Body Treatment Oil som vinnare i mellanklassen. Detta är verkligen en spännande kroppsolja!

Premiumfavoriten blev utan tvekan Elemis Body Oil och budgetalternativet blev ingen annan än Weleda Body Oil. Läs vidare för utförliga recensioner för alla oljor för att hitta din nya favorit.

Mellan: Clarins Huile Anti-Eau Body Treatment Oil

En av testpanalens främsta favoriter var Huile Anti-Eau Body Treatment Oil från Clarins. Det här är en olja som reducerar toxiner i huden och dessutom ger slätare hud. Den är gjord av 100% växtextrakt och dessa magiska droppar innehåller även hasselnötsolja.

En underbar olja som ger huden en unik lyster. Kroppsoljan bidrar även till att huden får en jämnare struktur samt ökad elasticitet och mjukhet. Effekten håller även länge.


Premium: Elemis Body Oil

Kokos, monoi-olja, och japansk stenorchidé. Det är de vinnande ingredienserna i denna ljuvliga produkt från Elemis. Kroppsoljan absorberas snabbt av huden och ger en oslagbar återfuktning som gör huden silkeslen.

Den är särskilt lämplig för mogen hud då den innehåller skyddande antioxidanter. Den förser inte bara huden med skyddande näringsämnen och antioxidanter utan ger den även en fantastisk lyster.


Budget: Weleda Body Oil

Ett underbar ekologisk favorit med havtorn- och sesamolja som verkligen mjukgör och tar bort den där torra huden man så gärna vill slippa.

Essentiella fettsyror återuppbygger hudens fuktbalans och ser till att den är balanserad hädanefter. Används efter att du duschat och, tro oss, du kommer aldrig behöva oroa dig över torr hud längre.

Varför ska du lita på oss?

På senare år har marknaden för kroppsoljor verkligen boomat! Butikshyllorna är fyllda med välgörande, mjukgörande produkter. Utbudet rymmer såväl budget- som lyxvarianter.

Även om det har lanserats väldigt många nya produkter på marknaden under senare tid är kroppsoljor knappast något nytt fenomen. Att återfukta huden med naturliga oljor har man gjort väldigt länge - inte minst inom den naturliga skönhetsvården.

Samtidigt har det hänt en hel del nytt inom området och många av oljorna har nya välgörande egenskaper. Dagens skönhetsoljor innehåller ofta en mix av olika vårdande oljor och andra återfuktande ingredienser.

Dessutom finns det många nya spännande oljor med anti age-egenskaper, oljor som kan användas i badet, och oljor för dig med acne.

Med andra ord är det hög tid att göra ett stort test för att hitta de allra bästa alternativen! För att göra det tog vi hjälp av en testpanel redo för återfuktning de luxe!

Vi utrustade dem med mängder av kroppsoljor och uppdraget att använda dem under ett antal veckor för att undersöka dess effekt.

Till vår hjälp har vi även haft en hudvårdsspecialist som hjälpt oss att förstå kroppsoljornas specifika egenskaper. Vi har även ställt frågan om det finns oljor som kan hjälpa mot olika typer av hudproblem.

Gör dig redo för en resa bland mängder av oljor och dofter som har en sak gemensamt - de är fantastiskt bra på att återfukta huden.

Olika typer av oljor

Man kan lite kortfattat dela in kroppsoljor i tre olika grupper:

1. Vegetabiliska oljor

Kokosolja, jojobaolja, och mandelolja är alla exempel på mjukgörande vegetabiliska oljor. Dessa liknar på många sätt kroppens egna naturliga oljor. En fördel med dessa är att de ofta innehåller vitaminer som de skyddar och kapslar in fukten.

2. Eteriska/Aromatiska oljor

Den här typen av oljor har väldigt, väldigt små molekyler. Varför är det viktigt? Jo, det betyder att oljan kan nå ned till hudens allra nedersta lager.

3. Mineraloljor

Mineraloljan lägger sig på hudens yta och skyddar huden samt innesluter fukt.

Så valde vi ut kroppsoljorna som ingick i testet

I vårt stora kroppsoljetest har vi valt ut några av de mest populära kroppsoljorna och bestämt oss för att sätta dem alla under ett riktigt tufft test!

Vi har bland annat gått igenom topplistorna på otaliga skönhetsbloggar för att jämföra de mesta populära kroppsoljorna. Självklart har vi även kikat på vilka favoriter som fått höga omdömen i tester av skönhetsproffsen i tidningarna Elle och Damernas Värld.

Lyx eller budget? Svaret är att det finns riktigt bra produkter i alla prisklasser. Därför har vi valt att testa kroppsoljor från 50-lappen och uppåt. De dyraste kroppsoljorna som ingick i vårt test kostade runt 1000 kr.

Kroppsoljorna har sedan hämtats från webbutikerna nordicfeel.se, lyko.se, cocopanda.se, och skincity.se.

Flera faktorer undersöktes

I testet har vi undersökt flera faktorer. Först och främst har vi studerat hur hög återfuktningen är och hur länge oljan har förmågan att kapsla in fukten och mjukgöra huden. Dessutom har vi tittat närmare på hur snabbt kroppsoljan sjunker in i huden.

Andra faktorer som påverkat resultatet är appliceringen; pump, glasflaska, sprayflaska. Idag finns flera modeller men vilken förpackning är egentligen bäst?

I vårt stora test har vi så klart även tittat på under hur lång tid man räkna med att den mjukgörande effekten räcker. Luktsinnet har även fått jobba i testet. Doften är givetvis en viktig faktor i helhetsupplevelse av en olja.

Tänk på hållbarheten

Något vi lärde oss under testet är att det är viktigt att alltid vara uppmärksam på hållbarhetstiden. Vegetabiliska oljor har till exempel något kortare hållbarhet än andra oljor och då försvinner de härligt nyttiga fettsyrorna som gör så gott för huden!

Som vi sett finns det mängder av härliga oljor och med den här guiden hoppas vi kunna hjälpa dig att hitta en kroppsolja som passar just dig och dina behov. Skäm bort din hud med en underbart mjuk olja - din hud kommer garanterat att tacka dig.

Våra favoriter

Mellan: Clarins Huile Anti-Eau Body Treatment Oil

En av testpanalens främsta favoriter var Huile Anti-Eau Body Treatment Oil från Clarins. Det här är en olja som reducerar toxiner i huden och dessutom ger slätare hud.

Den är gjord av 100% växtextrakt och dessa magiska droppar innehåller även hasselnötsolja. En underbar olja som ger huden en unik lyster.

Kroppsoljan bidrar även till att huden får en jämnare struktur samt ökad elasticitet och mjukhet. Effekten håller även länge. Oljan kommer i två olika utföranden


Premium: Elemis Body Oil

Kokos, monoi-olja, och japansk stenorchidé. Det är de vinnande ingredienserna i denna ljuvliga produkt från Elemis. Kroppsoljan absorberas snabbt av huden och ger en oslagbar återfuktning som gör huden silkeslen.

Den är särskilt lämplig för mogen hud då den innehåller skyddande antioxidanter. Den förser inte bara huden med skyddande näringsämnen och antioxidanter utan ger den även en fantastisk lyster.

Den kommer även i tre olika utföranden så man kommer garanterat hitta en som har en doft man gillar.


Budget: Weleda Body Oil

En mjukgörande kroppsolja som är effektiv mot torr hud. Som namnet förmedlar blandas havtornsolja med sesamolja som förutom att dofta ljuvligt av frukt bidrar de till att fuktbalansen i din hud behålls.

Detta är tack vare de essentiella fettsyrorna som ingredienserna är rika. Samtidigt jobbar de tillsammans för att inte torka ut din hud som många oljor och krämer kan göra.

Använd denna efter att du har duschat och fortfarande har lite fuktig hud. Massera in försiktigt och skörda fördelarna kroppsoljan bringar.

Man får en siiiilkeslen hud och kan säga adjö till den torra och fnasiga huden för alltid! Den kommer i tre olika utföranden.

Testpanelens kommentarer

”Min hud har aldrig varit så här mjuk”! Så utbrast en av våra deltagare i testpanelen. Kvinnan som är i 35-årsåldern beskriver att hennes hud alltid varit torr och att hon haft problem med att hitta en produkt som får bukt med problemet.

Enligt vår hudspecialist, som hjälpte oss i utvärderingen av kroppsoljorna, är det här en vanlig effekt av en riktigt bra kroppsolja.

Med rätt produkt hittar du en lösning som kan kapsla in fukten och mjukgöra huden på flera olika sätt. Om man tidigare haft problem med att bevara fukten kan det här med andra ord vara lösningen.

En annan deltagare i testpanelen berättade att hon även börjat använda sin favorit i testet som nagelolja! Vår hudspecialist uppmuntrar uppfinningsrikedomen och säger att det går alldeles utmärkt eftersom att oljan är proppad med nyttiga ämnen som kan mjuka upp torra nagelband.

Du kan även droppa i några droppar kroppsolja i badvattnet om du vill ge hela kroppen lite extra återfuktning.

En fördel med en riktigt bra kroppsolja är att det räcker att smörja in sig var tredje eller fjärde dag. En djupverkande kroppsolja går så djupt att huden kommer att hålla sig mjuk och smidig under hela perioden.

Applicera helst oljan då huden fortfarande är lite fuktig, men tänk på att det kan ta en stund innan oljan sjunkit in ordentligt i huden.

”Jag har problemhud - kan jag använda kroppsolja?”

Idag finns det kroppsoljor för alla slags behov. Det finns till exempel oljor som är särskilt utvecklade för den mogna huden. Hur är det då med acne? Kan man använda en kroppsolja om man får finnar då och då? 

Det finns tyvärr en vanlig uppfattning om att man får acne av att använda oljeprodukter. Det stämmer faktiskt inte utan ofta handlar problemet om att huden hamnat i obalans och att det är det som orsakar problemen.

Men rätt val av kroppsolja kan hjälpa till att få bukt på acne-problemet. Det viktiga är att välja en olja som är anpassad efter just din hudtyp. Då återfuktas huden och får en fin lyster.

Våra utmanare

Det finns mängder av bra kroppsoljor och vi vill avsluta med att tipsa om några av de oljor som placerade sig på riktigt bra placeringar i vårt stora test och som alltså är väl värda att spana in om du vill skämma bort din hud lite extra.

Decléor Aromessence Svelte Body Refining Oil Serum

Serum med 100% mjukgörande oljor. Innehåller macadamia- och jojobaolja som har en vårdande effekt och ger huden maximal återfuktning. Den botaniska kroppsoljan från Decléor har en frisk doft och oljan går snabbt in i huden men lämnar inte en kladdig yta.

Oljan är proppad med både grapefrukt som patchouli som dessutom har åldersförebyggande egenskaper. Återfuktande kroppsolja utan att din hud känns fet. Det finns några olika varianter att välja mellan.


Estelle & Thild Body Oil

Mjukgörande kroppsolja som vårdar huden och gör den mjuk och smidig. Ljuvlig och lyxig doft av citrusfrukter. Det här är en koncentrerad botanisk olja med massor av välgörande näringsämnen som snabbt återställer hudens balans.

Den ger en mjuk, exklusiv lyster och är ett perfekt val för dig med torr hud. Man kan välja mellan några stycken utföranden, men vi slår vad om att det kommer bli svårt om de andra luktar lika gott som denna.


Burt’s Bees Body Care Lemon & Vitamin E Bath & Body Oil

Underbart len bad kropps- och badolja proppad med massor av citrus och vitamin E. Sjunker lätt in i huden med frisk och fräsch doft av solvarma citrusfrukter. Mums!

Perfekt för dig som vill ha alla fördelar med en kroppsolja, men som inte tycker om att smörja in sig med olja. Droppa bara lite i badet!


Maria Åkerberg Shea Oil 

En underbart mjukgörande kroppsolja gjord av ekologiskt sheasmörolja. Om din hud har skadats av starka kemikalier kan Maria Åkerberg Shea Oil hjälpa huden att återställa balansen.

Det finns några olika att välja mellan så här hittar man verkligen någon man tycker om. Kostar cirka 125 kronor för 250 ml.


​Neal's Yard Jasmine and Ylang Ylang Body Oil

Neals Yard Jasmine and Ylang Ylang Body Oil

En kroppsolja gjord av aprikoskärnolja som gör huden silkeslen. Ljuvlig med en lätt doft. Har lättabsorberande egenskaper.

Kroppsoljan kommer i två olika utföranden och kostar nästan 300 kronor för 100 ml, vilket kan tyckas mycket men är verkligen värt det.


Björk & Berries Body Oil

En härlig kroppsolja med 100% naturliga ingredienser. Ekologisk havtorn återfuktar huden på djupet. Skyddar dessutom huden mot fria radikaler.

Det finns några dofter att välja mellan då här kommer du definitivt hitta någon du kommer bli förälskad i. Cirkapriset ligger på 350 kronor för 100 ml.


L:A Bruket Body Oil

I denna kroppsolja kommer salvia, lavendel, och rosmarin samman för att skapa en alldeles fantastisk produkt som kommer att mjukgöra din hud.

Inte nog med det så har den även skyddande och vårdande egenskaper. Den kommer i tre olika dofter för ett cirkapris på 290 kronor för 120 ml.


Produkter som utgått

Grøde Rå Organic Skincare

Grode Ra Organic Skincare

Grøde har gjort en olja som ger rejäl återfuktning till trött vinterhud. Kroppsoljan gör din hud mjuk och härligt återfuktad utan att den känns fet.

Droppa gärna några droppar Rå Organic skincare i badvattnet och njut av de uppfriskande, fräscha vattenångorna. Extra plus för att den är ekologisk.


The Organic Oil Co. Macadamia & Sunflower Body Oil

The Organic Oil Co Macadamia Sunflower Body Oil

Ett underbar ekologisk favorit med macadamia- och solrosolja! Passar extra bra för dig med känslig hud, den milda kroppsoljan är nämligen helt parfymfri.

Återfuktar även bebisars och det lilla barnets hud. Dessutom är oljan fullproppad med A, D, och E-vitaminer samt omega 6 och 7.

Det här är näringsämnen som effektivt hjälper till att stärka hudens egna skydd. Alla råvaror som används är ekologiskt odlade och hel giftfria.


This Works Skin Deep Beauty

This Works Skin Deep Beauty

This Works har redan vunnit flera priser för sin hudvårdsserie och vi skulle inte bli förvånade om även Skin Deep Beauty kommer att kamma hem flera priser. I vårt test kvalar oljan iallafall lätt in bland vinnarna.

Kroppsoljan återfuktar på djupet och det behövs bara en pytteliten droppe för att göra huden mjuk och smidig. Dessutom har man tagit stor hänsyn till miljön när man utvecklade den här produkten.

Slurp! låter det när Skin Deep Beauty appliceras på torr hud. Kostar cirka 240 kronor i näthandeln, vilket vi tycker är värt det. Med tanke på hur prisbelönad den är kunde den ha kostat mycket mer.


Biologique Recherche Lipogen AC

Biologique Recherche Lipogen AC

En mjukgörande kroppsolja med vitamin E och återfuktande druvkärneolja. Innehåller extrakt av rosmarin, björk, och enbär. Dess fria radikaler ser till att skydda huden på bästa sätt. Underbar doft som inte känns för stark.

Eftersom Huile Dermotonique innehåller extrakt av cypress ökas blodcirkulationen vilket kan motverka och reducera celluliter. Extra plus för enkel applicering! Kommer i några olika utföranden för ett cirkapris på 970 kronor!

Frågor och svar

Vad är kroppsolja?

Kroppsolja är precis det som namnet antyder; en olja för din kropp. Kroppsolja kan användas istället för bodylotion och kan antingen smörjas på huden eller användas i badet – perfekt för den som inte orkar eller alltid kommer ihåg att smörja in sig efter badet.

Kroppsoljan återfuktar huden och gör den härligt mjuk och len. Den passar extra bra på väldigt torra hudpartier, till exempel under vintern när man kan bli extra torr på vissa ställen och kan då användas bara där om man inte vill smörja in hela kroppen.

Många kroppsoljor innehåller kallpressad olja, till exempel mandel- eller kokosolja, som passar bra för extra känslig hud. Kroppsoljan ger huden en riktig energikick och lyster!

Hur använder man kroppsolja?

Det är vanligt att huden känns torr efter att man duschat och några droppar kroppsolja kan snabbt göra huden mjuk och smidig igen. En fördel är att det oftast bara behövs en liten droppe kroppsolja för att göra huden mjuk.

Därför kan man ha med sig en liten flaska kroppsolja i handväskan och smörja in huden under dagen. Perfekt för till exempel torra händer som behöver några välgörande droppar!

Att huden känns extra torr och fnasig under vintern är inte ovanligt och då kan en mjukgörande kroppsolja råda bot på problemet.

Kroppsoljan kan också användas i badvattnet. Kroppsoljan är något rinnigare i konsistensen än bodylotion, vilket gör den drygare och därför behöver man inte använda lika mycket.

På grund av den rinniga konsistensen bör man ta lite olja i taget och smörja in en liten del av kroppen åt gången eftersom det kan vara svårt att hantera en större mängd olja på en gång då den rinner och det kan bli kladdigt.

Tycker man att det är jobbigt att smörja in sig eller har svårt att komma ihåg det går det lika bra att hälla i några droppar i badvattnet. På så sätt blir kroppen insmord under tiden man badar och man är mjuk och återfuktad när man kliver upp ur badet.

En bra kroppsolja har förmågan att lugna och återfukta huden. Dessutom finns det flera kroppsoljor som även funkar att använda i håret.

När använder man kroppsoljan?

Efter att man badat eller duschat, eller i badvattnet. Man kan även smörja in sig när man känner att kroppen behöver bli återfuktad, på hela eller delar av kroppen.

Egentligen är det viktiga att man smörjer in kroppen och inte när man gör det, men att göra det efter bad eller dusch ger ofta extra bra effekt och det är ofta just då som kroppen behöver det som mest.

Varför använder man kroppsolja?

För att ge huden näring och vård och återfukta den. Precis som till exempel ansiktet eller håret så behöver kroppen extra vård och omsorg.

Kroppsoljan innehåller många bra ingredienser som hjälper till med detta. Vitaminer och naturliga extrakt, till exempel, som är precis vad huden behöver.

Vad kostar kroppsolja?

Från under femtiolappen och upp till någon tusenlapp.

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals