Bästa läppglanset 2024 – Ge dina läppar fukt och glans på samma gång

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Läppglans är nog ett av de första produkterna man testar när man kommer upp i tonåren och är någonting man säkert alltid kommer att använda.

Det har en perfekt blandning av återfuktande egenskaper och färgklicken man behöver tillägga på läpparna ibland och ett ultimat läppglans signerar en sofistikerad stil.

Dessutom kan man använda ett läppglans som en snygg finish till sitt läppstift som då tar fram stiftets färg ännu mer samtidigt som man får ett mer skimrande och glansigt helhetsintryck av läpparna.

Jag har valt ut de bästa läppglansen på marknaden och jämfört vilket som verkligen står bäst i test.

Den absoluta vinnaren och premiumklassens favorit blev ingen annan än Clinique Pop Lacquer Lip Color + Primer som har fantastiska fuktgivande egenskaper och otroligt vackra färger att välja mellan.

Urban Decay Hi-Fi Shine Ultra Cushion Lipgloss tog hem första platsen i mellanklassen med sina coola och oerhört pigmenterade färger.

Som budgetalternativ finns NYX Professional Makeup Butter Gloss som riktigt smälter in i läpparna utan att kännas för kladdig.

För dig som önskar en plumpande effekt så måste du läsa mer om Smashbox O-Plump Intuitive Lip Plumper.

Premium: Clinique Pop Lacquer Lip Color + Primer

Detta är ett oparfymerat och allergitestat läppglans som ger en fyllig färg med optimal glans och hållbarhet. Detta tack vare primern som redan är inkluderad i läppglansets formula. 

Den är även en baddare på att återfukta dina läppar och den underbart fina färgen glider enkelt över läpparna utan att kladda. Finns i många fina nyanser.

Fördelar

 • Vårdande
 • Hållbart resultat

Nackdelar

 • Inte så många färger

Mellan: Urban Decay Hi-Fi Shine Ultra Cushion Lipgloss

Ett galet pigmenterande läppglans som kommer i många lika galet snygga nyanser och detta är läppglanset du ska ha om du inte vill behöva använda läppstift och glans tillsammans. Formulan är även återfuktande med en otroligt fyllig färg.

Fördelar

 • Färger för alla smaker
 • Innehåller pepparmyntsolja

Nackdelar

 • Kan vara för mycket av det goda om man vill ha mindre glansigt

Budget: NYX Professional Makeup Butter Gloss

Ett underbart läppglans som känns som smör på läpparna utan att det blir för kletigt och ger en bra täckning.

Den krämiga konsistensen fäster sig i läpparna och du får ett snyggt hållbart resultat. Den kommer i väldigt många färgalternativ och du kommer garanterat hitta din favorit.

Fördelar

 • Skön konsistens
 • Bra pigment

Nackdelar

 • Inte särskilt fuktgivande
 • Doften kan irritera känsliga näsor

Special: Smashbox O-Plump Intuitive Lip Plumper

Detta är ett spännande läppglans som plumpar läpparna, ger fin glans och vårdar läpparna på samma gång. Den plumpande effekten är lite av en kul extra grej som vi vet att många gillar, så det blir ett extra plus för det.

Fördelar

 • Löjligt snygg förpackning
 • Vegansk

Nackdelar

 • Finns bara i rosa

Köpguide – bästa läppglanset

Vem behöver köpa ett läppglans?

Ett läppglans är ett måste i sminkväskan! Det är en sminkprodukt som kan användas vid alla situationer, alla tillfällen, och av alla. Det kan ge ett riktigt snyggt, men ändå neutralt uppsving till din makeup, eller så kan det ge ett riktigt pampigt intryck. Du väljer själv helt och hållet hur och när du vill använda det, men något vi kan slå fast redan nu är att det aldrig går fel! 

Läppglans kan även användas de dagar då du inte vill sminka dig alls, eller om du bara vill fräscha upp dig lite grann genom att använda ett fåtal produkter. Oavsett du ofta eller mindre ofta går osminkat så kan ett läppglans göra att du får ett härligt, naturligt glow.

Att lägga på ett lager med läppglans kan du helt enkelt alltid göra, speciellt om du köper de vanligaste halvtransparanta varianterna som fräschar upp hela ansiktet. Sen är såklart läppglanset även ett snyggt komplement till din makeup ,det ger en snygg finish och får dina läppar att se fylligare ut.

Du kan dessutom välja om du vill använda läppglanset på egen hand eller om du föredrar att applicera det över ett pigmenterat läppstift.

Denna mångsidighet och den uppfriskande effekten som läppglanset ger är det många tycker är det bästa med läppglans, och så klart det faktum att det kan användas när som helst, var som helst, och av vem som helst. Det finns så mycket att välja på, vilket gör att alla kan hitta en variant som passar. 

Förutom att ge en snygg effekt till dina läppar är ett läppglans ofta även fuktgivande, vilket innebär att de både är fint och vårdande. Läpparna blir mjuka och glansiga, och med andra ord är det ett perfekt redskap att ha med i väskan.

Vad är det för skillnad på läppglans och läppstift?

Skillnaden mellan läppstift och läppglans är inte sådär jättestor, där den största skillnaden handlar om att läppstift innehåller vax och oljor medan ett läppglans är mer som ett flytande gel (som inte innehåller vax). 

Läppstift innehåller också antioxidanter som verkar vårdande för läpparna, medan läppglans också kan verka vårdande fast mer genom mjukgörande ämnen. Ett läppglans ger ofta ett mer naturligt och lätt resultat, medan läppstiftet ofta ger ett mer påtagligt resultat. 

En nackdel som du kan tycka med läppglans är att de, dessvärre, ofta inte ger samma långvariga resultat som ett läppstift kan ge. Just för att glanset inte har denna heltäckande formula blir det mer naturligt, men därmed också är risken större för att det försvinner snabbare. 

Däremot är läppglans som sagt väldigt bra om du vill få extra fukt till dina läppar. Och de har också ofta en effekt av att få läpparna att se större ut, och även fylligare. Visserligen kan du ju få till denna effekt med läppstift också, då de flesta läpprodukterna idag är otroligt välutvecklade.

Men skulle du till exempel inte ha ett läppstift, eller om du har insett att det inte är något för dig, så är det definitivt ett läppglans du ska satsa på. Är du inte heller van eller särskilt bekväm med att använda smink är läppglanset en riktigt bra produkt – de är lätta att använda, de ger ett naturligt resultat, och de friskar upp din look.

Idag finns det också en form av kombination mellan läppglans och läppstift som kallas för ”liquid lipstick”. Det har den lätta och behagliga egenskapen från läppglanset, samtidigt som det har de mer pigmenterade, fylliga och hållbara egenskaperna från läppstiftet. En perfekt kombo för de som helt enkelt inte kan hitta en favorit bland de två. 

Kort och gott så finns det alltså ett antal skillnader mellan läppglans och läppstift; de är inte överdrivet tydliga, men de är absolut befintliga. Beroende på vilket resultat du vill komma åt och vilka behov du har så kan dessa små, men existerande, skillnader vara avgörande.

Vilken nyans ska jag välja?

För att läppglanset ska göra sig så snyggt som möjligt på ditt ansikte bör du välja en nyans som passar ens egna hudton, och kanske även hårfärg eller ögonfärg. För trots att läppglans ofta är rätt neutrala i sin framtoning så går vissa färger inte lika bra med varandra som andra.

Upptäck din hudton

Så börja alltså med att fastställa vilket hudton just du har, det vill säga om den lutar mer åt det gula eller rosa hållet. Ett snabbt och effektivt sätt är att kolla på dina blodådror och hur de upplevs mot huden. 

Kolla så här; om dina blodådror är blåa, eller om de lutar mer åt de blåa hållet, så har du en rosa eller röd underton. Men är de istället mer åt det gröna hållet så har du en gul underton. Svårare än så är det helt enkelt inte. Skulle det visa sig att dina blodådror skiftar både i grönt och blått, alltså att de är blågröna, innebär det att du har en neutral hudton. 

Då har du alltså varken en särskilt gul eller rosa hudton, vilket inte är särskilt ovanligt eller konstigt trots att det kanske låter som så. Faktum är att du med denna ”blandning”, eller icke existerande specifika ton, har en fördel; då passar du ofta i de allra flesta nyanser och färger. 

Anpassa läppglansets nyans mot hudton

Men sen då? Hur vet jag vilka nyanser som passar när jag väl kommit fram till vilken hudton jag har? Jo, det är nämligen så att om du har en gul underton så ska du välja läppglans som går åt den varma färgskalan, medan du med rosa undertoner matchar bättre med läppglans av nyanser som innehåller lila eller blåa toner (“kalla” färger).

Detta är faktiskt en rekommendation inom sminkvärlden som lika bra kan tas efter med diverse andra typer av sminkprodukter. Oavsett om du ska använda ett läppglans, ett rouge, eller foundation, så gäller det att alltid anpassa nyansen efter hudton.

Välj en färg du tycker om - Inget är egentligen fel!

Det finns ingen som kan säga att det du bär är rätt eller fel, utan det viktigaste är att du själv trivs i och känner dig bekväm i det. Har du hittat en nyans som du verkligen gillar och trivs i att bära är det bara att du fortsätter köra på den, oavsett om den enligt teorin skulle passa bättre på en annan.

Men också; vem säger att du bara kan ha ett läppglans? Ett annat tips för att du ska hitta den där perfekta läppglansfärgen för dig, oavsett om det ska användas på fest, på jobbet eller till vardags, är att prova dig fram mellan olika färger. Att ha flera nyanser för olika tillfällen är optimalt om du gärna varierar, och om du har svårt att bestämma sig för en favorit.

Kan jag använda läppglans i samband med läppstift eller läppenna?

Ja men gud ja, absolut kan du göra det. Som många kanske vet är det ett rätt känt fenomen att du ska använda läppenna i kombination med sitt läppstift, det för att liksom få en bättre, tydligare och skarpare inramning.

Läppennan håller läppglanset på plats

Så precis som att du använder läppennan i samband med läppstift, för att också få det att hålla längre och så att det inte flyter utanför läppens linjer, ska (eller kan) du använda läppenna med läppglans. Läppennan ger dock inte samma känsla av att ha ett sådär riktigt naturligt resultat, där läpparna bara ser naturligt fylliga och glansiga ut. 

Men, vill du få ett riktigt snyggt, välgjort och hållbart resultat även med läppglanset är det nästan ännu viktigare här att pennan är en del av processen än vad det är med läppstiftet. Ett läppglans är ju mer flytande än ett läppstift, vilket innebär att det har en tendens att flyta ut över läpparnas kanter om du inte har något som håller det på plats. 

Läppennan är därmed ett perfekt komplement för att looken ska bli komplett, och trots att du får det allra naturligaste (men också minst hållbara) resultatet genom att bara använda läppglanset i sig så går det såklart att få till det väldigt snyggt och naturligt även med penna under.

Läppstift och läppglans är också fint

Du kan som sagt även använda läppstift i kombination med läppglanset, oavsett om du vill ha en neutral eller mer koncentrerad look. Läppstiftet verkar ungefär på samma sätt som läppennan, bara att läppstiftet kan kännas lite krämigare och inte ge samma exakta form. 

Använder du ett transparent glans är det verkligen superfint att grunda med en omtyckt läppstiftsfärg, för att sen ge mer liv och form i det hela med hjälp av det glansiga läppglanset. Om du dessutom applicerar ett läppstift först kommer läpparna att få lite mer av en ”pop of color”, vilket kan vara en riktigt trevlig kombo. 

Har du till exempel köpt ett matt läppstift som du verkligen tycker om, men som du ibland skulle vilja ha lite mer liv i så är det perfekt att avsluta med lite glans. Det samma gäller för läppennor, som ofta har en lite dovare och mer satinliknande slutfinish. Läppglans kan helt enkelt liva upp allt.

Kan läppglans orsaka torra eller spruckna läppar?

Detta kan ju bero lite vad för läppglans du använder. Använder man ett med glitter kan det såklart lämna läpparna irriterade och torra, men läppglans är ofta återfuktande i formulan.

Jag använder alltid läppbalsam under läppglans, läppstift, och läppenna, vilket jag rekommenderar att du också gör. Så länge du tar hand om dina läppar, exfoliera exempelvis med socker, ska läppglans inte bidra till att dina läppar blir spruckna eller torra.

Kan jag göra DIY-läppglans?

Självklart! Det finns massvis av olika recept och tips på Google och YouTube. Sedan kan det bero lite på vad för typ av läppglans du vill göra, men ett variant som jag tycker är väldigt smart är att använda sina gamla eller trasiga läppstift.

Det är så himla enkelt och det går supersnabbt och det enda man behöver är just gamla läppstift, sådana som har gått sönder eller har en liten tipp kvar som har hårdnat och liknande, och kokosolja.

Skär av läppstiften så att du endast har själva färgen och lägg dem i en skål med en matsked kokosolja. Mikra i mikrovågsugnen i ungefär 10-20 minuter tills allting är mjukt och blanda tills det är jämnt. Placera smeten i en liten behållare och låt stelna!

Vad ska jag göra om jag har fått läppglans på mina kläder?

Det går jättelätt att tvätta bort läppglansfläckar från sina kläder med hjälp av exempelvis ammoniak. Tål du inte lukten eller är rädd för att dina kläder kommer lukta kan du alltid prova något annat rengöringsmedel du har liggandes hemma.

Kör du med ammoniak kan du späda ut det med vatten och sedan badda med bomullstussar på det påverkade området. Kom ihåg att byta bomullstuss om den blir för smutsig.

Om du väljer att slänga kläderna i tvätten, eller om du inte har märkt att du fått en fläck av läppglans på dina kläder, ska du inte torktumla kläderna eftersom om fläcken inte har gått bort kommer den att torka in i kläderna och bli svårare att ta bort.

Så försök hellre att ta bort fläcken med ammoniak eller annat rengöringsmedel innan du tvättar - och torktumlar - dem. Lycka till!


Våra favoriter

Premium: Clinique Pop Lacquer Lip Color + Primer

Är du på jakt efter det absolut bästa läppglanset som ger maximal färg, är kladdfri, och är allergitestad och 100% oparfymerad är det Pop Lacquer Lip Color från Clinique du ska ha.

Som namnet förmedlar har läppglanset även en primer-egenskap som hjälper glanset med hållbarheten. Den fylliga färgen glider enkelt över läpparna och mjukgör och återfuktar dina läppar i upp till 6 timmar. 

Dina läppar kommer bli vackert glansiga, men om du vill ha mycket glitter i ditt läppglans är denna inget för dig eftersom den då är relativt mild, men glans ger den!

Om du använder den över ett pigmenterande läppstift kommer den speciellt lägga till det där lilla extra och ge läpparna ett optimalt skinande resultat. Den kommer i många olika färger så du kommer garanterat hitta nyansen för dig.

Fördelar

 • Vårdande
 • Hållbart resultat

Nackdelar

 • Inte så många färger

Mellan: Urban Decay Hi-Fi Shine Ultra Cushion Lipgloss

Urban Decay är alltid en stor vinnare i våra tester när deras produkter är med och deras Hi-Fi Shine Lipgloss är heller inget undantag och det är inte konstigt att den blev mellanklassens favorit.

Alla i testpanelen var överens om att detta definitivt är ett av de mest pigmenterande läppglansen på marknaden och kan verkligen stå på egna ben och behövs alltså inte matchas med ett läppstift för att få en genombrytande färg.

Dessutom har formulan utvecklats med återfuktande egenskaper, bland annat genom vitamin E, samtidigt som det ger mer fyllnad till dina läppar och helhetsintrycket av din makeup.

Vi var lite kluvna med hållbarheten på detta läppglans eftersom det höll hela dagen för de flesta medan några få fick bättra på några gånger. Det kommer helt enkelt vara upp till dig och dina läppar.

Den kommer i otaliga nyanser, alla galet snygga och pigmenterande, så du kommer absolut hitta din favorit.

Fördelar

 • Färger för alla smaker
 • Innehåller pepparmyntsolja

Nackdelar

 • Kan vara för mycket av det goda om man vill ha mindre glansigt

Budget: NYX Professional Makeup Butter Gloss

Vårt budgetalternativ från NYX är definitivt en rekommendation till alla - vare sig du är på en budget eller inte. Det är helt enkelt ett superb läppglans.

Den krämiga formulan glider enkelt över läpparna och fäster sig där utan att det känns kladdigt. Dessutom sitter det där hela dagen.

Eftersom den är så pass billig är detta en superbra produkt att köpa flera av så man verkligen kan hitta sin favoritnyans. Av färgerna finns det många att välja mellan och ett stort antal kommer i nude- eller ljusare nyanser. 

Även denna går bra att använda på egen hand men blir också ett helt fantastiskt tillägg till ditt matta läppstift för att piffa upp det lite.

Fördelar

 • Skön konsistens
 • Bra pigment

Nackdelar

 • Inte särskilt fuktgivande
 • Doften kan irritera känsliga näsor

Special: Smashbox O-Plump Intuitive Lip Plumper

Du behöver inte oroa dig över att läpparna ska kännas tunga och kletiga då detta är en produkt som är behaglig på läpparna. Du slipper även en torr känsla, så detta är ett läppglans som lämpar sig mycket bra för alla. 

Den anpassar sig efter läpparnas pH-värde och naturliga färg – resultatet blir fint färgade läppar som får bra med vård. Det går att anpassa färgen efter eget tycke då du kan applicera flera lager om du vill ha en mer intensivt rosa färg. 

Fördelar

 • Löjligt snygg förpackning
 • Vegansk

Nackdelar

 • Finns bara i rosa

Våra utmanare

Christian Dior Dior Addict Lip Maximizer

Christian Dior är ett välkänt och etablerat namn inom mode- och skönhetsvärlden och trots att deras prislappar är väldigt höga är detta läppglans otroligt fint och värt pengarna.

Som namnet förmedlar får du en fantastisk volymboost samtidigt som den håller dina läppar mjuka och återfuktande. Färgen är ganska transparent men perfekt för dig som vill ha ett mildare läppglans. 

Priset kan dock vara svåröverkomligt, men om höga priser inte är något problem för dig är denna att rekommendera. 

Fördelar

 • Snygg förpackning
 • Fint resultat

Nackdelar

 • Inte särskilt vårdande

Clarins Instant Light Natural Lip Perfector

Här har ingredienser som mango, sheasmör, oliv, och vitamin A blandats för att ge dig redskapet du måste ha i sminkväskan om du har torra läppar.

Speciellt är den bra att ha nära till hands på vintern eftersom den återfuktar samtidigt som den fräschar upp dina läppar med en fin färg.

Färgerna du kan välja mellan ligger nära naturliga nyanser och är perfekt för dig som letar efter ett fuktgivande läppglans med mildare färg. Självklart kan den användas med ett läppstift som glanstillförare.

Fördelar

 • Skön på läpparna
 • Snygga färger

Nackdelar

 • Håller inte så länge
 • Inte bra för känsliga läppar som lätt blir torra

Maria Åkerberg Lip Gloss 

Som vanligt när det kommer till Maria Åkerberg är detta läppglans ekologiskt och till och med vegetabiliskt baserat. Detta betyder att det är ett otroligt fuktgivande och skyddande läppglans.

Det finns många snygga nyanser som alla är lika fylliga och kommer med en skimrande glans.

Fördelar

 • Fina färger
 • Kladdar inte

Nackdelar

 • Vissa upplever att läpparna blir torra av detta 

BareMinerals Marvelous Moxie Lipgloss

Detta läppglans från BareMinerals kommer i många fina nyanser och du kan även välja om du vill ha ett extra pigmenterande läppglans. 

Den ger en otrolig fyllighet till dina läppar och innehåller bland annat shea- och avokadosmör som hjälper till att hålla dina läppar återfuktade. 

Detta är läppglanset du ska ha om du vill ha ett skimrigt lyster över dina läppar. Priset kan tyckas högt men är väl värt det (vi hittade den också till ett bra mycket bättre pris).

Fördelar

 • Ger fylliga läppar
 • Sidenaktig finish

Nackdelar

 • Inte tillräckligt återfuktande

Isadora Twist-Up Gloss Stick

Här har vi en lite annorlunda produkt eftersom den kommer i formen av en penna. Detta är dock inte en läppenna utan läppglans men som namnet förmedlar skruvar man enkelt upp den när du har använt så pass mycket för att udden är borta.

Denna krämiga formulan är semi-transparent och ger glans och fyllighet till dina läppar. Självklart hjälper den till att återfukta läpparna. Det finns många färger att välja mellan till ett kanonpris.

Fördelar

 • Enkelt att använda
 • Smidig förpackning

Nackdelar

 • Inte så lyxigt

The Balm Pretty Smart Lipgloss Read My Lips

The Balm har utvecklat en formula som innehåller ginseng som har blivit väldigt populärt tack vare sina utomstående egenskaper.

Läppglanset har en cool färg och du kan välja mellan många nyanser. Hållbarheten är väldigt bra men kanske inte räcker hela dagen för alla.

Fördelar

 • Snygga färger
 • Kul förpackning

Nackdelar

 • Lite för rikt i konsistensen

Collistar Twist Ultra Shiny Gloss

Detta är läppglanset för dig som vill att ditt läppglans ska ge just det: glans. Den mjuka formulan, som innehåller den gudomliga hyaluronsyran, kommer glida enkelt över dina läppar och ge ett hållbart resultat.

Visserligen är den inte så värst pigmenterad men är heller inte skapad för det, men kommer ge mycket lyster. Det kommer i en smart twist-up design.

Fördelar

 • Intensiv färg
 • Behöver inte vässas

Nackdelar

 • Lite ”mycket” om du vill åt ett skirt resultat

Produkter som utgått

Make Up Store Lip Plumper Extreme

Detta är läppglanset för dig som vill ha en volymboost och få det där perfekta plutet; formulan ger dina läppar en stimulerande cirkulation för att ge ett intryck av just det.

Bland annat har botaniska inslag och vitaminer använts för att ge vårdande egenskaper samtidigt som du får en fantastisk färg.

Fördelar

 • Väldigt läckert
 • Plut-effekt 

Nackdelar

 • Kan öppnas upp ganska lätt

Face Stockholm Nektar

Vill du ha det absolut glittrigaste läppglanset vi hade med i vårt test ska du kolla in Nektar-kollektionen från Face. Här får du semitransparenta färger som bärs ensamt för att få uppfriskande läppar eller som en snygg finish till ditt läppstift.

Oljor, sheasmör, och aloe vera kommer samman med sina återfuktande egenskaper för att hålla dina läppar mjuka - och ljuvligt vackra - under dagen. Priset är överkomligt för detta fina läppglans.


Loréal Paris Loréal Glam Shine Lipgloss

Detta var säkert ett av de första läppglansen som kom ut på marknaden för flera år sen nu och håller fortfarande hög kvalité när det kommer till de bästa läppglansen. 

Här har mikrokristaller och bland annat getingvax blandats för att ge ett skimrande, volymbaserad, och mjukgörande läppglans och kan rekommenderas till dig som vill ha den där volymboosten och glitter i ditt läppglans.


Lumene Miracle Lip Sorbet

Nordic Chic Oil Fusion Lip Gloss är ett läppglans från Lumene som ger en underbart fyllig färg samtidigt som den vårdar och håller dina läppar återfuktade. Detta är tack vare hallonfröolja som är näringsrikt.

Den smidiga applikatorn glider enkelt över läpparna och förgyller dom med en krämig formula som inte kletar och känns mjuk för läpparna.


Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals