Bästa läppstiftet 2024 – Snyggt färgade läppar med långvarigt resultat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att måla läpparna har varit populärt i hur många år som helst, men speciellt under de senaste åren har det nästan blivit en läppstift-boom runt hela världen.

Då man till och med kan köpa läppstift i matbutiker för en billig peng kan det dock vara svårt att veta vilket läppstift som faktiskt har en perfekt nyans för just din hudton, om det verkligen håller under hela dagen, och om det kommer vara värt pengarna.

Jag har därför sammanställt de läppstift som håller bäst till bäst pris för att ge dig en bättre uppfattning om vilket som passar dig bäst.

Jag har tagit hänsyn till olika hudtoner, och med olika appliceringstekniker och vinnaren i premiumklassen är Yves Saint Laurent Rouge Pur Couture eftersom det är ett lyxigt läppstift med många fina nyanser som alla har SPF 15.

I mellanklassen kom Clinique Pop Matte Lip Colour + Primer på första plats med ett lagom krämigt läppstift som hade den bästa hållbarheten i testet. Budgetklassens vinnare blev Milani Color Statement Lipstick som har underbart fylliga färger med ett långvarigt resultat.

Vill du ha lite glitter i vardagen så satsa på NYX Professional Makeup Love Lust Disco Lipstick.

Premium: Yves Saint Laurent Rouge Pur Couture

Yves Saint Laurent har tillverkat ett lyxigt läppstift som kommer i en gyllene förpackning i många olika nyanser - du kommer inte ha några problem med att hitta en nyans som passar just din hudton.

Pricket över i:et är att den även innehåller solskyddsfaktor 15 och hjälper till att återfukta dina läppar. Väl värd det lyxiga priset.

Fördelar

 • Lyxigt
 • Många färger 

Nackdelar

 • Priset
 •  Inte särskilt vårdande 

Mellan: Clinique Pop Matte Lip Colour + Primer

Vill du ha ett läppstift som har en integrerad primer i formulan ska du verkligen kolla in vår mellanvinnare. Primern gör att den matta - och supersnygga - färgen har ett verkligt långvarigt resultat!

Det är ett krämigt läppstift som enkelt glider över dina läppar utan att bli smetigt. Ett stort plus är det billiga priset för en så lyxig produkt. Det finns många nyanser att välja mellan.

Fördelar

 • Krämigt
 • Bra basic färger

Nackdelar

 • Inte ultimat om du brukar känna dig torr om läpparna

Budget: Milani Color Statement Lipstick

Letar du efter ett billigt läppstift som håller hög kvalité ska du ta en titt på Color Statement Lipstick från Milani. Välj bland flertalet nyanser som alla är krämigt pigmenterade.

Vitamin A och C slås samman för att hjälpa till att återfukta dina läppar samtidigt som du får ett snyggt resultat som håller under hela dagen.

Fördelar

 • Prisvänligt
 • Snygg förpackning

Nackdelar

 • Doften kan irritera känsliga

Special: NYX Professional Makeup Love Lust Disco Lipstick

NYX levererar alltid stift i många färger och passar verkligen den nyfikne.

Med detta stift mjukgör du läpparna samtidigt som du adderar glitter som piggar upp vilken dag och outfit som helst.

Fördelar

 • Kul färger
 • Prisvänligt

Nackdelar

 • Kan bli för mycket glitter om du vill ha mer subtilt resultat
 • Lite dåligt pigmenterade

Köpguide- bästa läppstiftet

Vem behöver köpa ett läppstift?

Om du frågar mig så är ett läppstift en sån där klassisk produkt som bara alla måste ha i sin sminksamling. Det är så smidigt att slänga ner läppstiftet i väskan, i plånboken, i necessären eller i sänglådan.

Kort och gott så går ett läppstift hem hos alla, oavsett om du ofta sminkar sig eller om du bara sminkar sig ibland, om du sminkar dig mycket eller lite. Det är en produkt som kan användas av alla åldrar, båda könen, och oavsett vilken hudtyp eller hudton du har. Du kan använda det både till fest och till vardags, och med eller utan en ”tillhörande sminkning”.  

Frågar du många så är en makeup inte komplett utan en liten färgklick på läpparna, och det är även ett riktigt bra och enkelt sätt att liva upp ett neutralt ansikte. Oavsett årstid, väder och humör så kan ett fint läppstift göra sig riktigt bra. Det behöver ju inte vara den mest sprakande eller utmanande färgen, utan en nude-färg eller lätt tonat gör sig så bra så. 

Sen är det ju helt upp till var och en att välja vilken färg eller nyans du vill ha, och har du dessutom flera olika läppstiftet av olika färgskala så kan du ju variera från och till beroende på situation och vad du känner passar. 

De kommer ju i hundratals nyanser, modeller och prisklasser, så det finns garanterat ett läppstift som passar just dig. du kan även välja mellan olika formulas och finishes, såsom matt eller glansigt resultat, krämigt i tub eller lite fastare på stift, och så vidare. Ju fler olika varianter du har desto mer kan du variera ditt användande, och det är ju bara du som väljer dina favoriter.

Hur applicerar jag läppstiftet?

Vad gäller läppstift och dess applikation så är det inte sådär jättesvårt när du väl kommit in i det, men det finns en hel del tekniker och tillvägagångssätt som du kan anamma för att applicera ett läppstift. Här får du välja vilken metod som du gillar bäst, vad som passar det specifika läppstiftet, och vilket resultat du är ute efter. 

Applicera direkt med stiftet

Det enklaste sättet, och förmodligen det vanligaste, är att du applicerar läppstiftet genom att helt enkelt måla på läpparna med själva stiftet. Med denna metod är det dock lätt att det kommer produkt utanför läpparna, och det är inte heller så lätt att få en perfekt rak och jämn kant. 

Däremot går det väldigt snabbt och kräver inga andra verktyg, så att du kan behöva torka bort eller rätta till det som råkat hamna utanför är inte särskilt jobbigt i förhållande.

Applicera med pensel eller fingret

Vill du kan du ju såklart också applicera läppstiftet med en mindre pensel eller med fingret, detta för att få betydligt bättre precision och för att undvika att det kommer utanför. Att använda en pensel eller fingret är också mer hygieniskt, och ska du använda läppstiftet på fler än sig själv så är denna metod verkligen att rekommendera. 

Så alltså kan du säga att det finns tre olika typer av appliceringssätt (som är de vanligaste); direkt från stiftet, med pensel och med fingret. Även här får du ju avgöra själv vad som passar, beroende på situation och ditt personliga tycke. 

När du applicerat läppstiftet, oavsett vilken metod du valt att använda, så finns det några steg som du bör följa upp med för att bästa möjliga (och mest hållbara) resultat. Det första du bör göra är att ta en pappersservett och pressa försiktigt mot läpparna, för att få bort överflödiga olja och produkt. 

Detta kan dock matta ner produkten lite, så vill du att läppstiftet ska vara väldigt glansigt och saftigt så kan det vara smart att undvika detta steg. Alternativt att du toppar av med lite glans efteråt, just för att pappret skapar en bättre grund för att resultatet ska hålla och därmed ger ett bättre resultat trots den ”oönskade” finishen. 

När du tagit bort överflödig olja så att ditt läppstift inte längre är för kladdigt eller ”smetigt”, så kan det vara snyggt att applicera ett andra lager. Det andra lagret kommer att fästa bättre än det första, och det gör att resultatet ser mer arbetat ut utan att vara för ”fettigt” och utan att det riskerat att kladda ut sig direkt.

Vilken nyans ska du välja?

Som sagt så finns det många olika varianter av läppstift, både vad gäller formula, finish, färg och förpackning.

Däremot kan det här med nyans och färg vara lite av en personlig sak, då vissa färger verkligen gör sig så mycket bättre på vissa hudtoner. Alltså kan det vara smart att anpassa nyansen efter sin egen hudton, för att det ska se som allra snyggast ut.

Grundregeln vad gäller hudtoner och nyanser är att de med ljus hy, som även ofta blir röd i solen, passar bäst i kallare nyanser, medan mörkare hudtoner där du lätt blir brun ofta går bättre ihop med varmare nyanser. Men såklart finns det undantag med allt, som vanligt. 

Här har ni en liten guide för vilka lite mer specifika varianter som passar vad:

Röda nyanser

Ett rött läppstift, eller ett läppstift som har en nyans som låter åt det röda hållet, passar faktiskt de flesta. Det är sjukt snyggt att matcha en klar och ljus hy med en skrikande röd läpp, samtidigt som det är riktigt hett att kombinera mörka toner med en matchande röd. 

Däremot finns det många olika nyanser av rött, eller närmare bestämt så finns det tre olika nyanser som du brukar referera till. Vilka av dessa som passar bättre beror på vilken hudton du har, där svaret ofta beror på om den röda nyansen lutar åt det kalla eller varme (som tidigare nämnt).

Kalla röda nyanser som drar åt det blåa passar bäst om du har ljusare hy, medan varma nyanser som drar åt orange passar bäst om du har lite mörkare hy. Neutrala nyanser som varken drar åt det ena eller andra, alltså varken åt varmt eller kallt, går bra på de flesta hudtoner. 

Rosa läppstift

Precis som det röda så är rosa läppstift en nyans som även den passar de allra flesta. Man brukar kunna gå efter att ”ju mörkare hy desto mörkare färg”, och tvärtom för ljus hy. Det vill säga, en mörkrosa eller riktigt skrikig rosa passar ofta bättre på brun hy, medan en kall eller riktigt ljus ton går bättre på ljus hy. 

Nude/neutrala läppstift

Färgen nude är något som blivit extra populärt på senaste, och idag finns det en hel drös av nyanser av nude. Det är en färg som liksom ska ”smälta ihop med ens specifika hudton”. 

Denna färg fungerar därmed till alla hudtyper, och det är den absolut lättaste varianten av läppstift att båda bära, matcha och applicera.

Korallfärgade läppstift

Det finns även korallfärgade läppstift, vilket du skulle kunna säga är en blandning av både rött, rosa och orange. Det är därför det också är en variant som gör sig mycket bra på de flesta hudtoner, just för att det är en blandning. 

Ett korallfärgat läppstift passar alltså både mörkare och ljusare hudtoner, det är ett perfekt komplement till sminket under sommaren eller om du är utomlands. Det livar upp, sätter en ordentlig men ändå subtil färgklick på ditt ansikte, och det passar till det mesta. 

Vad kostar ett läppstift?

Med tanke på att det finns så många olika varianter av läppstift finns det också så otroligt många prisklasser på de olika typerna. Priset beror som vanligt på märke, kvalité, innehåll, formula och förpackning. 

Det finns läppstift som nästan inte kostar något alls, alltså någon tia eller två, till de varianter som kostar flera hundralappar. Ett stort och välkänt märke, som dessutom kostat på sig med bra ingredienser, en lyxig formula och en snygg förpackning kostar betydligt mer än okända och billiga märken, vilket ju är väldigt logiskt. 

Kanske känns det ovärt att betala flera hundra kronor för ett enstaka litet läppstift, men faktum är att det verkligen kan vara värt det om du vill ha ett med bra innehåll, med lång hållbarhet och som liksom har bättre kvalité än vanligt.

Men, som sagt så är det absolut inte alltid det dyra, eller dyra märken, som är bättre än de billiga. Utgå från din budget, dina behov och din specifika hudton så ska du se att du verkligen hittar ett läppstift som passar dig på alla plan. Du vet själv bäst vad du passar i och vad du gillar, och det är ju egentligen det som räknas, eller hur? 


Våra favoriter

Premium: Yves Saint Laurent Rouge Pur Couture

Är du på jakt efter ett återfuktande läppstift som finns i flertalet nyanser (och då menar jag verkligen MÅNGA nyanser) är det ett Rouge Pur Couture läppstift från Yves Saint Laurent du ska ha.

Detta högpigmenterade läppstift har ett resultat som livar upp hela din makeup och som kommer att sitta som berget hela dagen. Du får glansiga läppar utan att läppstiftet blir kladdigt eller smetigt.

Det bästa är även att läppstiftet har solskyddsfaktor 15 så att man alltid kan gå runt med snygga och skyddade läppar - det är faktiskt viktigt att skydda läpparna med solskydd också, speciellt på sommaren.

Den kommer i en lyxig gyllene förpackning och den kommer passa i alla handväskor. Dessutom kommer det inte vara några problem att hitta den perfekta nyansen för dig med ett så stort utbud att välja mellan.

Cirkapriset kanske kan tyckas lite väl tilltaget för ett läppstift, men det är verkligen ett läppstift av hög kvalité och eftersom det sitter kvar väldigt länge behöver du inte heller använda mycket.

Fördelar

 • Lyxigt
 • Många färger 

Nackdelar

 • Priset
 •  Inte särskilt vårdande 

Mellan: Clinique Pop Matte Lip Colour + Primer

Här har vi ett läppstift i mellanprisklassen som verkligen är to die for! Precis som namnet förmedlar är ett matt läppstift som har en primer integrerad i formulan - och det märktes verkligen, kan vi meddela!

Vi testade den i samband med både läppenna och utan läppenna och trots att resultat höll lite längre med pennan var det även ett väldigt hållbart resultat utan pennan. Denna ska du absolut satsa på om du har bråttom på morgnarna.

Trots den matta formulan är läppstiftet väldigt krämigt och riktigt glider över läpparna när man applicerar det samtidigt som det inte alls känns tungt eller kladdigt när man har på sig det. Detta är också tack vare - en del i alla fall - primern.

Du får ett resultat som kan räcka i upp till åtta timmar och här delades juryn lite eftersom det var många som inte fick ett sådant långt hållbart resultat medan en del andra fick det.

Allas läppar är ju olika, men vi kan konstatera att hållbarheten på detta läppstift är på topp ändå! Sedan har den ett relativt bra pris och väldigt många nyanser!

Fördelar

 • Krämigt
 • Bra basic färger

Nackdelar

 • Inte ultimat om du brukar känna dig torr om läpparna

Budget: Milani Color Statement Lipstick

Alla vill väl ha ett perfekt läppstift för under hundralappen? Då är det tur att Color Statement Lipstick från Milani finns. Dessutom kommer den i flera härliga nyanser - seriöst, det var svårt att välja en av dem!

Det är ett krämigt pigmenterande läppstift som kommer liva upp din makeup varje dag. Man märker direkt att man får mycket färg på läpparna efter den första appliceringen, vilket är perfekt då man inte behöver använda mycket produkt.

Du behöver inte heller oroa dig för dina läppars hälsa - läppstiftet innehåller både Vitamin A och Vitamin C som hjälper till att återfukta dina läppar och håller dem mjuka.

Även detta läppstift ser hur lyxigt ut som helst i en gyllene förpackning men som kommer för ett cirkapris på hundralappen. Ett stort plus är att det är ekologiskt. Det kan inte bli bättre än så här, eller hur?


Special: NYX Professional Makeup Love Lust Disco Lipstick

Här har vi ett riktigt kul läppstift som kommer i härliga färger och som dessutom har glitter i sig! Vi är helt sålda på dessa läppstift – det är svårt att inte gilla dem, helt enkelt. 

Att det var denna kollektion av läppstift som vi valde som specialare i vårt test är inte så konstigt. För er som har koll på NYX Professional Makeup så vet ni att de är det märke som hittar på de roligaste färgerna. Det finns alltid något spännande att upptäcka bland deras färger. Kanske guld? Varför inte?

Utöver att dessa godbitar glittrar och gör en på gott humör så är de också bra för personer med en aning torrare läppar. Det torkar inte ut så mycket som vissa andra läppstift kan göra. Stort plus för det.

Spana in mer från NYX Professional Makeup här.

Fördelar

 • Kul färger
 • Prisvänligt

Nackdelar

 • Kan bli för mycket glitter om du vill ha mer subtilt resultat
 • Lite dåligt pigmenterade

Bra att tänka på innan du köper ett läppstift

Förutom att kolla igenom de olika nyanserna kan det vara smart att kolla om kunder som redan har köpt produkten har lämnat en recension för att bättre veta om läppstiftet är precis som det står på produktbeskrivningen eller om det finns personer som har blivit besvikna.

Tänk även på om du vill ha ett matt eller glansigt resultat. Om det inte står under beskrivningen kan du ringa eller chatta med butikens kundtjänst som är väldigt sakkunniga om alla deras varor.

Tips för att få läppstiftet att hålla längre

Om du har väldigt fnasiga eller torra läppar kan det vara smart att göra en peeling på läpparna. Detta går enkelt att göra med en fuktig handduk eller om du införskaffar dig en produkt speciellt utformad för det.

När läpparna är rena och fina och inte har några gamla hudceller kvar kommer resultatet bli bättre och även att sitta kvar längre.

Du kan även återfukta läpparna med ett läppbalsam innan du applicerar läppstiftet. Detta hjälper även hållbarheten och resultatet om du har torra läppar.

Du kan även ta hjälp av en läppenna när du applicerar läppstiftet för ett snyggare resultat. Detta är trick nummer 1 för att få färgen att hålla längre - pennan bildar en slags mur runt läpparna som gör att färgen inte flyter ut.


Våra utmanare

LH Cosmetics Fantastic Lipstick

Linda Hallberg har fler strängar på sin lyra än att skapa riktigt läckert ögonsmink – med dessa läppstift visar hon även vart skåpet ska stå vad gäller den här typen av smink.

Dessa läppstift är underbara att använda – de är vårdande och krämiga och dessutom ger de både lyster och SPF15. Detta är helt enkelt toppkvalitet när den visar sig från sin bästa sida – ingen tvekan om den saken! 

De är skira men med tät färg, vilket innebär att det är en lyxig formula som ligger bakom. Att de även ger mjuka läppar och kommer i ett flertal olika färger gör knappast saken sämre. 

Du slipper kladd, konstig formula eller trist resultat – med dessa blir resultatet perfekt varje gång. Spana in alla produkter från Linda Hallberg här.

Fördelar

 • Djupt återfuktande
 • Parfymfria

Nackdelar

 • Säljs inte överallt

Anastasia Matte Lipstick

Här hörrni har vi ett så himla fint läppstift och ett måste för er som endast använder matta läppstift. Trots den matta formulan är den inte så uttorkande som en del matta läppstift kan vara. Den glider tvärtom enkelt över läpparna och känns mjuk.

Den har väldigt mycket pigment och det behövs inte mycket för att läpparna ska bli härligt ifyllda och en perfekt finish på din sminkning. En väldigt chic färg och hela förpackningen överhuvudtaget!


MAC Lipstick

Alla vill väl ha ett pålitligt läppstift med den perfekta nyansen som sitter fast på läpparna hela dagen? Då ska man investera i detta läppstift från MAC. Det kommer i otaliga nyanser så du kommer inte ha några problem med att hitta den som passar dig bäst.

Dina läppar blir snyggt glansiga utan att det smetas ut. Läppstiften har bra pigment så färgen är härligt fyllig och kommer skina upp vilken dag som helst.


Beauty UK Lipstick 

Detta läppstift från Beauty UK kommer inte bara i flera nyanser utan även i olika modeller - alltså kan man välja om man vill ha en glansig eller en matt finish. Båda modellerna är väldigt fuktgivande med härliga färger.

Med tanke på det billiga priset var detta läppstift ganska bra. En del tyckte att färgen på bilden är missvisande då färgen när man har applicerat är mycket starkare (detta märktes mest med nude-färgen som blev mer rosa).

Vi märkte även också att det försvann ganska snabbt, men när man applicerade den i samband med en bra primer eller läppenna satt färgen kvar längre.


Sensai Rouge Intense Lasting Colour

Detta läppstift från Sensai är speciellt utformat för ett långvarigt resultat. En Stay Colour-teknologi har använts som gör att färgen sitter kvar längre och samtidigt ger ett skinande och glansigt resultat.

Vid applicering glider det enkelt över läpparna vilken nyans du än väljer - och det finns några att välja mellan. Cirkapriset kanske inte är rättfärdigat av många, men vi kan speciellt rekommendera detta läppstift till er som brukar ha svårt att få läppstiften att hålla länge.

Om du dessutom tar hand om dina läppar och ser till att de är rena och fina innan applicering kommer läppstiftet att hålla ännu längre.


Youngblood Lipstick

Om du vill ha ett parabenfritt läppstift med många välmående ingredienser ska du kolla in detta läppstift från Youngblood. Naturliga oljor, kandelillavax, och mineraler har i tillverkningen kommit samman för att åter ge fukt åt dina läppar när det används.

Det klibbar inte heller utan ger ett vackert resultat. Cirkapriset är överkomligt då det finns många olika nyanser att välja mellan så man hittar den perfekta färgen för sin hudton.


Produkter som utgått

bareMinerals Marvelous Moxie Lip Stick Finish First

Med ett läppstift från bareMinerals kan du lita på att du kommer få ett snyggt resultat som dessutom är bra för dina läppar. Här har vitaminer som A, C, och E slagits samman med mineralkomplex som innehåller zink, natriumklorid, och koppar.

Tillsammans hjälper de till att återfukta dina läppar och ser även till att läpparna inte förlorar fukt. Ett vårdande läppstift med en glansig finish. Du kommer inte ångra dig om du investerar i detta läppstift.


Nvey Eco Lip Stick

Här har du ett snyggt ekologisk läppstift från Nvey Eco. Ingredienser som bivax, ekologisk ricinolja, kamomill, och vitamin E ger ett långvarigt resultat samtidigt som det även vårdar dina läppar och håller dem återfuktande.

Resultatet blir också en snygg, intensiv färg och man kan välja mellan flera nyanser och storlekar. Cirkapriset kan tyckas lite mycket men då får man tänka på att det är ekologiskt och riktigt snygga färger som håller ett bra tag.


E.L.F. Moisturizing Lipstick

Här har du ett mineralläppstift från E.L.F. som innehåller plantextrakt, naturliga vaxer, eteriska oljor, och vitaminer som alla hjälps åt att få läppstiftets resultat att hålla längre samtidigt som det återfuktar dina läppar.

Det är även skönt att veta att läppstiftet är fritt från parabener, kemiska ämnen, och konserveringsmedel.

Välj mellan sex snygga nyanser som alla ger ett vackert och ganska matt resultat. Det håller även större delen av dagen men kan behöva bättras på, men för cirkapriset är det en liten petitess.


Zoeva Luxe Cream Lipstick

Zoeva har med deras Luxe Cream Lipstick tillverkat ett helt veganskt läppstift som är fritt från parabener och ftalater. Dessutom kommer den i fem underbara nyanser.

Ingredienser som murgröna, fläderblomma, och malva kommer samman för att återfukta dina läppar samtidigt som du får en snygg färg som enkelt glider över dina läppar.

Alla i testpanelen märkte att det var ett väldigt krämigt läppstift men det var även detta som gjorde att den vann då den inte heller blev kletig. Det känns även som en otrolig lyxig produkt i sin fina silverförpackning men den har ett hejdundrande pris.

För endast cirka 120 kronor kan den bli din - och det rekommenderar vi verkligen. Priset är extra bra om man tänker på att tillverkningen har varit skonsam mot både djur och miljön.


Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals