Bästa mascaran för känsliga ögon 2024 – Långa fransar utan allergiframkallande ingredienser

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin Olofsson

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ögat är ett av våra känsligaste organ och är extra mottagligt för allergier och infektioner. Det är därför väldigt bra att ställa höga krav på vad man sätter på sina fransar och ögonlock.

Det är väldigt viktigt att produkter man använder så nära ögat är rena och fria från skadliga mikroorganismer. Mascara förvaras oftast i en varm och fuktig miljö vid daglig användning, vilket ger många bakterier tillfälle att angripa produkten.

Detta är saker som påverkar kvaliteten på ögonsmink negativt. Många mascaror innehåller ingredienser som nickel och parabener, vilket kan vara ytterligare ett upphov till allergiska reaktioner av olika slag.

Eftersom mascaror måste innehålla flytande ingredienser måste någon form av konserveringsmedel till för att det inte ska bildas bakterier.

Mascaror som är allergitestade och avsedda för känsliga ögon har använt sig av skonsammare konserveringsmedel än just parabener.  Premiumvinnaren i denna kategori är LashFood Mascara.

I mellanklassen har vi La Roche-Posay Respectissime Volume Mascara och budgetvarianten idag heter Rimmel Wow Wing Mascara. Specialaren Lumene Blueberry Sensitive Mascara ska man definitivt ta en närmare titt på!

Premium: LashFood Mascara

Lashfood är företaget som tycker att vi inte ska lägga ner tid och pengar på att gå på salong och förlänga våra ögonfransar när vi faktiskt kan göra det själva om vi lägger ner lite tid på det och använder oss av rätt produkter.

Lashfood Mascara är allergitestad och godkänd, dock inte av Astma och Allergiförbundet utan av ett amerikanskt testinstitut. Många med känsliga ögon tycker det här är en bra produkt som inte huden reagerar på alls.

Fördelar

 • Allergitestad och godkänd
 • Närande ingredienser som är vårdande

Nackdelar

 • Kan smula om man inte är noga med att applicera på rena fransar utan kräm på

Mellan: La Roche-Posay Respectissime Volume Mascara

La Roche-Posay är företaget som satsar på hudvård för alla som har känslig hud, det må vara vuxna eller barn.

Deras sminkproduktion är testad tillsammans med en rad dermatologiska institut och det här är en produkt som har hjälpt många att kunna använda mascara, även om de haft känslig hud och ögon.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad och godkänd
 • Många nöjda användare

Nackdelar

 • Ganska tunn och rinnig formula

Budget: Rimmel Wow Wing Mascara

Rimmel Wow Wing Mascara är perfekt för den med känsliga ögon som ändå vill ha dramatiska fransar med solfjäder-look.

Här får man en formula som ger långa fransar från första draget och som man dessutom kan bygga volym med. Den är allergitestad och kan användas av de flesta med känslig hy.

Fördelar

 • Dermatologiskt och oftalmologiskt testad

Nackdelar

 • Finns ej i brunt

Special: Lumene Blueberry Sensitive Mascara

Finska Lumenes serie är rekommenderad av Astma och Allergiförbundet. Mycket mer säkert mot allergiska reaktioner än så kan det knappast bli. Blåbärsextraktet i mascaran är milt och bidrar även till att vårda ögonfransarna effektivt.

Fördelar

 • Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet
 • Passar alla med känsliga ögon, inklusive kontaktlinsbärare

Nackdelar

 • Har silikonborste, något som alla inte trivs med

Köpguide

Mascara användes redan av de gamla egyptierna för mer än 4000 år sedan. Både av män och kvinnor. Den moderna mascaran har sitt ursprung från USA, där en kemist sett sin syster blanda vaselin och kol för att färga fransarna.

Det var företagaren och hudvårdsexperten Helena Rubinstein som till sist tog fram mascaran i tub, så som vi är vana att använde den idag.

På 30-talet blev mascara reglerat under livsmedels- och läkemedelsmyndigheten i USA, eftersom personer hade fått ögonskador och allergiska reaktioner vid användning av mascaror med giftiga ingredienser.

Ögonen är känsliga

Eftersom ögonen är extra känsliga mot både allergier och infektioner kan bakterier i mascara ställa till stora problem. Därför är det viktigt att en mascara står emot bakterier och mikroorganismer som kan skada ögat.

Det är hornhinnans brist på blodkärl som gör att det är lätt för bakterier och starka medel att angripa ögon och ögonlock. Hornhinnans blodkärl gör det svårt för kroppens immunförsvar att snabbt ta sig dit.

Mineralsmink

Mascara baserat på mineraler kan vara ett bra sätt att hålla allergiska reaktioner borta, om man är överkänslig. Det är nämligen en ingrediens som är skonsam och som skyddar och vårdar huden.

Dock ska produkterna vara fria från mineralen bismuth, som precis tvärtom kan vara kraftigt allergiframkallande.

Parfymämnen kan fungera som konserveringsmedel och därför är det vanligt med parfymer även i mascaror. Man ska också kontrollera mascaror som marknadsförs som “naturliga”.

Det finns nämligen gott om naturliga ämnen som kan vara allergiframkallande. Annat som mascara för känsliga ögon inte bör innehålla och som kan vara allergena är:

Parfymämnen:

 • Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
 • Limonene
 • Linalool
 • Benzyl salicylate
 • Citral
 • Coumarin

Konserveringsmedel:

 • Formaldehyde
 • Imidazolidinyl urea
 • Diazolidinyl urea
 • DMDM hydantoin
 • Methylisothiazolinone
 • Methylchloroisothiazolinone

(Källa: Läkemedelsverket)

Eftersom det finns flera typer av konserveringsmedel än parabener för personer med känsliga ögon kan man oftast hitta åtminstone en sorts mascara man kan använda, om det är just dessa ämnen man reagerar på.

Annat ögonen kan reagera på är färgpigment, mjukgörare, och eteriska oljor i produkterna. Parfymer är en annan vanlig ingrediens som många reagerar på.

Hur märks en allergi?

De vanligaste symptomen på en allergi i och kring ögat är att ögonen rinner, kliar, och ögonlocken blir svullna. Alla dessa symtom kan uppstå, eller endast några stycken. Man bör alltid gå till botten med varifrån reaktionerna kommer.

Eftersom det kan vara annat än sminket som gör att ögonen reagerar. Även personer med astma och rinit kan drabbas av allergiska reaktioner i ögonen.

Om du reagerar på en mascara kan det uttrycka sig på flera olika sätt. Att ögonen börjar rinna är en vanlig symptom.

Huden runt ögat blir också känsligt för tårvätskan som rinner och ytterligare irritation kan skapas av det. Ögonen blir röda och ofta torra. Även lysrör och långa dagar framför datorer bidrar till att det kan bli värre.

Kontroller från livsmedelsverket

Alla ämnen utom parfymer måste framgå i innehållsförteckningar i en produkt, det har Livsmedelsverket bestämt. Man kan nog inte begära att personalen i affären ska kunna allt om alla ingredienser i en produkt, men det här bör de definitivt ha koll på.

Det kan vara fördelen med att handla från en online-butik, eftersom det brukar vara lätt att få bra svar från deras kundtjänst eftersom de alltid har tillgång till all info digitalt.

Får man en reaktion på en mascara som dessutom ska vara allergitestad ska man kontakta företaget för att få en detaljerad lista på innehållsförteckningen. Alla seriösa företag kan svara på detta.

Du bör också göra allergitester om du får svåra symtom. Livsmedelsverket får in ett hundratal rapporter om allergiska reaktioner på olika kosmetiska produkter per år och där ingår även mascaror.

Läkemedelsverket genomför en rad kontroller innan produkterna får släppas ut på marknaden, bland annat av en toxikolog.

Det hela är en balansgång och Livsmedelsverk gör ett jättejobb, även om det inte garanterar att man inte får reaktioner av hudvård och kosmetika, som vi har i vår handel i Sverige.

Till exempel kan vissa ämnen vara förbjudna i smink eftersom de är allergiframkallande, men de kan fortfarande vara tillåtna i produkter som sköljs bort, så som tvål och schampo.

Så vill man vara på den säkra sidan, ska man bara använda produkter som är allergitestade om man är känslig.

EU:s kosmetikaförordning

Kosmetiska produkter får inte utgöra en hälsorisk. Inom EU är det lag på att det tydligt ska framgå på förpackningen hur produkten ska användas.

Alla ingredienser i en kosmetisk produkt, vare sig det är mascara eller något annat, ska redovisas enligt internationell standard och terminologi, så att det kan förstås av alla som läser dem.

Att bli överkänslig med tiden

Ibland kan det vara så att man kan använda en mascara eller en annan kosmetisk produkt en tid, men sedan reagerar man på den efter ett tag. Det här kan bero på flera saker. Kanske utvecklar man en allergi med tiden.

Det kan också vara något i produkten som blivit dåligt under användningen. Parfym och konserveringsmedel härsknar med tiden och det är viktigt att titta på datummärkning och följa den.

Om du köpt en ny produkt av samma typ kan det vara så att företaget bytt ingredienser, om du plötsligt blir känslig mot innehållet.

Behandla och förebygg

Om du märker att du får en reaktion ska du genast sluta använda all typ av ögonsmink för att kontrollera om det kom därifrån.

Du kan sedan övergå successivt till smink som är dermatologiskt testat, det vill säga mascara och annat ögonsmink som är allergitestat och certifierat för det.

Det är viktigt att man vidtar nödvändiga åtgärder med en gång, eftersom allergier snabbt kan bli mycket värre om man ignorerar dem.

Behandling av allergiska reaktioner i och kring ögonen

Med koksaltlösning kan man tvätta ögonen och få lindring. Det finns i färdiga engångspipetter på apoteket. Antihistamintabletter ger även effekt på ögon, antingen i sprayform eller tabletter.

Ögondroppar kan skölja bort besvären och lindra tillfälliga besvär. Det finns både ögondroppar med antihistaminer och ögondroppar med natriumkromoglikat.

Kortison kan man ta i form av nässpray eller i tablettform. Det dämpar inflammationen och lindrar allergisymptomen.

Undvik produkter med glitter i

Det må vara snyggt med ögonskuggor som glittrar, men de små glitterpartiklarna kan irritera huden kring ögonen och även slemhinnorna i ögonen.

Långa, vackra ögonfransar vill vi alla ha – i denna artikel kommer därför lite tips på hur du både får dom längre och starkare, men även hur du sminkar dom snygga!

Gnugga dig inte i ögonen

Även om ögonen kliar är det bra om man anstränger sig för att inte klia sig. Ögondroppar och annat som lindrar kan vara bra om man känner att man har någon sådan klåda att man inte kan låta bli att klia.

Böj ögonfransarna

Om du måste ta en paus från att använda mascara ett tag, använd en ögonfransböjare. Det är fängslande att se hur mycket bara en böjare kan göra för att ögonen ska öppnas upp och se piggare ut.


Våra favoriter

Premium: LashFood Mascara

Lashfood innehåller en formula bestående av biotin och arginin. Aminosyror bidrar till att ögonfransarna vårdas och mår bra.

Den är dermatologiskt testad och också godkänd. Den är också testad och godkänd för ett "Consumer Skin Sensitization Patch Study"-test.

Lashfood är ett företag som satsar på fransar och ögonbryn och tack vare att man nischat sig så hårt har man också kunnat utveckla produkterna framgångsrikt. Här resonerar man som så att även den som har känsliga ögon har rätt till riktigt högkvalitativa produkter.

Den är därför utvecklad tillsammans med en nanopeptid-funktion, som gör att blandningen av peptider som den innehåller kan tränga in i hårstråna. På det viset vårdas ögonfransarna inifrån och näring kan tillföras.

Biotinet, som är ett naturligt B-vitamin, är effektivt för att stimulera hårväxten. Panthenol ger näring och gör fransarna fylligare. Arginin och koppar ger längre och fylligare fransar och bidrar till att inga fransar bryts eller lossnar.

Specifikationer:

 • Finns i svart och brun
 • 8 ml

Fördelar

 • Allergitestad och godkänd
 • Närande ingredienser som är vårdande

Nackdelar

 • Kan smula om man inte är noga med att applicera på rena fransar utan kräm på

Mellan: La Roche-Posay Respectissime Volume Mascara

Om man är drabbad av allergier och inte vill vara utan mascara, är det viktigt att man noga tar reda på vilka produkter man kan använda.

La Roche-Posay är allergitestade och de flesta kan ha deras produkter. De jobbar med dermatologer världen över för att ta fram produkter till de allra känsligaste hudarna.

Den här mascaran är också volymgivande och bygger upp volymen med karnaubavax och ceramider och så sitter den också bra hela dagen. Den går lätt att tvätta bort med varmt vatten.

En nackdel kan vara att den har en ganska tunn och rinnig formula, som kan upplevas som svårjobbad om man är ovan.

Den ger inga dramatiska ögonfransar, men väl en look som ser naturlig ut och som fungerar utmärkt till vardags. Dessutom slipper man svedan och klådan!

Specifikationer:

 • Finns i svart och brun
 • 8 ml

Fördelar

 • Dermatologiskt testad och godkänd
 • Många nöjda användare

Nackdelar

 • Ganska tunn och rinnig formula

Budget: Rimmel Wow Wing Mascara

Rimmels Wow Wing mascara är dermatologiskt testad och strävar efter att kombinera effektivitet med säkerhet. Dermatologiskt testade produkter innebär att de är kontrollerade på människohud under övervakning av dermatologer.

Oftalmologiskt testad betyder att samma testprocess har tillämpats med kontroll av ögonläkare. Rimmels mascara utför just de här två test-metoderna och många med känsliga ögon kan utan problem ha den här.

Det är en volymmascara och den ger otroligt långa och fina fransar. Vill man ha ett mer dramatiskt resultat så är det bara att måla ett lager till.

Specifikationer:

 • Finns i svart
 • 12 ml

Fördelar

 • Dermatologiskt och oftalmologiskt testad

Nackdelar

 • Finns ej i brunt

Special: Lumene Blueberry Sensitive Mascara

Finska Lumenes mascara är utvecklad för att användare med känsliga ögon och kontaktallergier ska kunna ha en mascara de är trygga med, som inte kliar och som ger ett bra resultat.

Den passar också bra att använda för dem som bär kontaktlinser. Den berikar och vårdar fransarna, tack vare blåbärsextraktet den innehåller.

Mascaran har utvecklats i samarbete med Allergi-, Hud-, & Astmaförbundet i Finland. De är också den första Svanenmärkta kosmetika som finns i Sverige och det säger förstås en hel del om kvaliteten.

Allergi-, Hud-, & Astmaförbundets specialister består av experter inom medicin, kemi, och teknik. Minsta tveksamhet om produkterna gör att rekommendation uteblir.

Så att få en märkning från dem väger mycket tungt. Lumenes mascara är fri från allergener, parfymer och andra ämnen som kan irritera ögat.

Specifikationer:

 • Färg: svart
 • Mängd: 9 ml

Fördelar

 • Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet
 • Passar alla med känsliga ögon, inklusive kontaktlinsbärare

Nackdelar

 • Har silikonborste, något som alla inte trivs med

Våra utmanare

Rimmel Wonderfully Real Mascara

Rimmels dermatologiskt testade mascara ger även längre fransar och det gör den tack vare de fibrer som mascaran är berikad med.

Borsten ger rikligt med mascara och här kan man bygga upp rejält med volym om man vill. Mascaran sitter bra utan att smula sig och trilla av.

Fördelar

 • Ger långa fransar

Nackdelar

 • Finns endast i svart

IsaDora Hypo Allergenic Volume Mascara

IsaDora Hypo Allergenic Volume Mascara är en mascara som är framtagen för känsliga ögon och som ändå ger effektiva resultat. Den är oparfymerad, oftalmologiskt testad, och de flesta med allergier kan använda den.

Det är en snabbtorkande mascara som står emot fukt utan att börja rinna. Den har fått goda recensioner av personer med allergier och känsliga ögon som klarat den bra.

Fördelar

 • Många goda recensioner av användare med känsliga ögon
 • Oparfymerad

Nackdelar

 • Kan smula efter ett antal timmar

Make Up Store Sensitive Mascara

Make Up Store är ett av de företag som är noga med att ange sina ingredienser i innehållsförteckningarna på produkterna.

Det är alltså lätt att ta reda på vad produkten har för ingredienser. Så är inte fallet med alla företag alls och vi vill gärna ge en eloge för det!

Här får du en mascara som sitter bra på fransarna, men man får dock inte längsta förlängningen, men det lovar den inte heller. Vi gillar även att den är parabenfri.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Vegansk

Nackdelar

 • Ger inte jättelånga fransar

Författare
Malin Olofsson
Det var jag som grundade Skönhetslandet 2017 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals